

خوب ما كه بحمدلله الان مستقل ترين كشور جهان بوده و داراي قوا و استعدادها و امكانات فراواني در سرزمين خود بوده و تواناهايي لازم را براي طراحي و توليد چنين هواپيماهايي را داريم چرا اقدام به چنين امر مهم و حياتي نكنيم؟ ما از همين الاان ميتوانيم الگوهاي محتلفي را براي چنان هواپيمايي در كشور تهيه و تامين كنيم پس چرا اقدامي نمي كنيم؟
من از مسئولين امور تقاضا دارم بدون فوت وقت از همين الان تيم هاي مهندسي تشكيل دهند و منتظر مثلا انتقال تكنولوژي ساخت چنين هواپيما يي به كشور نباشند وقتي كار طراحي شروع شود تكنولوژي هم در خود كشور ما متظاهر خواهد شد. مهندسي معكوس هم لازم نيست و تجربيات مهندسي ما در مورد ساير هواپيماهاي مشابه بايد بتواند جوابگوي يكي چند طراحي علمي و اصولي باشد و معطلي در اين امر به هيچ وجه جايز نيست.
هواپيماي خصوصي ده بيست نفره فايده اي ندارد ما بايد از همين الان در پي ساخت هواپيمايي با تعداد 50 الي 70 مسافر باشيم، هواپيمايي كه زحمت ساخت ان نسبت به هواپيماهاي كوچكتر تفاوت چنداني هم ندارد.
من با جديت مي گويم يالا شروع كنيم! عذر و بهانه هاي اينطرفي و انطرفي را هم نمي پذيرم بهر نحو ممكن و بهر طريق ميسر بايد اين كار را شروع كرد و نگران شكست و علل در كار هم نباشيم . ابتدا ظروع به طراحي و بعد شروع به تاسيس خط توليد با تمام قوا و امكانات الان عكس اين هواپيماي ژاپني يك جرقه خوبي براي تشكيل تيم هاي طراحي يك هواپيماي مسافري ايراني است و نياز هم نيست از ان تقليد كنيم خودمان قدرت ابتكار و طراحي هاي علمي داريم و بايد شروع كرد. بايد از همين الان شروع كرد. من معذرتا حرف هيچگدام از دوستان و حتي اساتيد محترم علوم هوايي انجمن هاي علمي را در مورد مشكلان و پيچيدگي هاي اقدام به ساخت چنين هواپيمايي را هم نمي پذيرم و معتقدم عليرغم همه مشكلات تيم هاي مهندسي و طراحي ما خواهند توانست در اينده نه چندان دور به اين مهم دست يابند فقط بايد گروه هاي تخصصي تشكيل شده و كار شروع شود و نيازي به تحقيقات خارج از كشور هم نيست فقط اقدام به شروع اصل است.