در اين بخش مي‌توانيد در مورد مباحث مرتبط با بهداشت مواد غذايي به بحث بپردازيد.
Super Moderator

Super Moderator



نماد کاربر
پست ها

3049

تشکر کرده: 26 مرتبه
تشکر شده: 119 مرتبه
تاريخ عضويت

يکشنبه 7 اسفند 1384 03:45

آرشيو سپاس: 1566 مرتبه در 615 پست

غيراستاندارد بودن ظروف يكبار مصرف

توسط Dr.Akhavan » پنج شنبه 23 آذر 1385 02:14

[align=center]غيراستاندارد بودن ظروف يكبار مصرف[/align]




گزارش از طاهره ساعدي


چند روز پيش شاهد بحث و گفتگوي خانمي مسن با يك مغازه دار بودم. وي با اعتراض نسبت به بطري گلابي، كه خريده بود مي گفت اين گلاب هيچ عطر و بويي ندارد و آقاي مغازه دار هم در جواب مطرح مي كرد، اين بطري مجوز وزارت بهداشت دارد و روي آن هم تاريخ انقضا ثبت شده است بنابراين مشكل از ما نيست. خانم مسن در حالي كه با ناراحتي از مغازه بيرون مي رفت، گفت گلاب هم گلاب هاي قديم. يك قطره اش تمام خانه را عطرآگين مي كرد. انگار همه چيز قلابي شده است حتي گلاب!


شايد براي شما هم پيش آمده باشد كه پس از خريد متوجه مي شويد مواد معطر يا خوراكي درون بسياري از بسته بندي هاي پلاستيكي مزه، طعم و بوي واقعي خود را ندارد. دكتر عبدالرسول اروميه اي عضو هيئت علمي پژوهشگاه پليمر و پتروشيمي و مديرعامل آزمايشگاه مشاور وزارت بهداشت در امر كنترل كيفي ظروف بسته بندي در گفتگو با خبرنگار ما علت اصلي بروز اين مشكلات را نوع پلاستيك بسته بندي مواد خوراكي بيان مي كند.
يكي از مشخصات ويژه پلاستيك در اذهان ما نفوذناپذير بودن آن است اما دكتر اروميه اي مي گويد هيچ نوع پلاستيكي وجود ندارد كه صددرصد نفوذناپذير باشد. وي با اشاره به ظروف پلاستيكي حاوي روغن مايع و نوشابه گازدار مي افزايد اين نوع بسته بندي كه از جنس PET مي باشد نفوذپذيري بسيار كمي نسبت به گازها دارد به همين علت نوشابه هاي گازدار و روغن هاي مايع را درون اين نوع بسته بندي در معرض فروش مي گذارند.
اما بايد توجه داشت كه نفوذپذيري اين بطري ها نسبت به گازها به تدريج افزايش مي يابد به طوري كه بعد از حدود 5/4 تا 6 ماه گاز نوشابه ها از آن خارج مي شود و يا با ورود تدريجي اكسيژن به داخل بطري روغن مايع و انجام عمل اكسيداسيون، طعم و بوي روغن مايع تغيير مي كند.
گهگاه ديده مي شود خانواده ها پس از خالي شدن بطري پلاستيكي نوشابه، از آن براي نگهداري آب، آب ليمو و سركه استفاده مي كنند، محقق پژوهشگاه پليمر در اين باره مي گويد اين بطري ها براي نگهداري مواد و مايعاتي كه حالت اسيدي يا بازي (قليايي) دارند، مناسب نيست. وي با اشاره به اين كه پليمرها يا مواد اوليه پلاستيك ها متشكل از زنجيره موكلولي بسيار بزرگي از هيدروژن و كربن هستند، اضافه مي كند گروه هاي كربوكسيلي و هيدروكسيلي اين بطري ها به مرور زمان با تركيب شيميايي ماده خوراكي داخل بطري (مثل سركه و آبليمو) واكنش نشان مي دهند و باعث تغيير طعم و خواص ماده مذكور مي شوند و بنابراين از نظر بهداشتي مصرف اين ماده صحيح نيست.
عضو هيئت علمي پژوهشگاه پليمر استفاده از اين نوع بطري ها را براي آب و به ويژه آب معدني بي خطر مي داند اما تصريح مي كند چون آب هاي معمولي و شرب داراي املاح زيادي است ممكن است پس از مدتي املاح موجود با ظرف پليمري واكنش هاي شيميايي انجام دهد و سبب كدر شدن رنگ شفاف بطري شود كه در اين صورت مصرف اين ظروف پليمري براي نگهداشتن آب براي مدت طولاني مناسب نيست و غيربهداشتي محسوب مي شود.
دكتر اروميه اي در مورد تاثير شرايط محيطي بر اين بطري ها مي گويد: گرما واكنش بين محتويات بطري و جداره آن را افزايش مي دهد همچنين باعث انتقال تركيباتي از بدنه بطري به درون مواد داخل آن مي شود و در نتيجه تغيير خواص، افت كيفيت و يا فساد آن را به همراه دارد.
اين پژوهشگر حوزه پلاستيك و بسته بندي در ادامه مي افزايد: پلي استارين، نوع ديگري از پليمر است كه از آن در ساخت ليوان  هاي يك بار مصرف شفاف يا ظروف غذايي فوم مانند استفاده مي شود. اين ظروف مناسب غذا يا نوشيدني هايي هستند كه حرارت آن پايين تر از 45 درجه سانتي گراد است، چون در دماهاي بالاتر از اين درجه حرارت، منومر استارين آزاد شده از ظرف وارد ماده نوشيدني يا خوراكي مي شود كه به شدت خطرناك است.
استارين يك ماده سرطان زاست و اثرات نامطلوبي بر مغز و كبد دارد. هر چند در حال حاضر وزارت بهداشت استفاده از اين ظروف را براي مواردي كه ذكر شد ممنوع اعلام كرده است ولي مشاهده مي شود كه توسط برخي از مصرف كنندگان نوشيدني هاي داغ و غذا در داخل اين نوع ظروف عرضه مي شود.
دكتر اروميه اي مي گويد: همچنين از پلي پروپيلن ظروف پلاستيكي سفيد رنگ و شكننده اي ساخته شده است كه تا دماي 80 درجه را مي تواند تحمل كند ولي در اين دما از ظروف مزبور نيز تركيبات منومري به نوشيدني يا غذاي گرم از جمله چاي مهاجرت مي كند كه هر چند مشكل بهداشتي ندارد ولي مي تواند روي طعم چاي و غذا تاثير بگذارد.

وي با تاكيد بر اين مسئله كه مواد غذايي و خوراكي مختلف بايد بسته بندي هاي متفاوتي داشته باشد مي گويد اين كار برعهده سازمان هاي زيرمجموعه وزارت بهداشت است كه متاسفانه گاهي مواقع نسبت به آن بي توجهي مي شود و ضرر و زيان حاصل از آن گريبانگير مردم مي شود. به عنوان مثال در بعضي مغازه ها و سوپرماركت ها براي نگهداري خيارشور، سركه، ترشي، آب غوره و آب ليمو از ظروف پلاستيكي نامناسبي استفاده مي شود. ظروف پلي اتيلن بادانستيه بالا پس از حدود 4 ماه تاثيرات نامطلوبي بر ماده خوراكي داخل شان مي گذارند. پديده مهاجرت (ورود تركيبات شيميايي از ظرف به ماده خوراكي)، جذب (جذب بعضي تركيبات ماده خوراكي توسط ظرف بسته بندي) و نفوذپذيري (نسبت به گازها) به تدريج افزايش مي يابد و كيفيت ماده غذايي را كاهش مي دهد.

دكتر اروميه اي با انتقاد از عرضه گلاب در ظروف پلي اتيلن با دانستيه بالا با مجوز وزارت بهداشت مي افزايد: اين ظروف داراي نفوذپذيري بالايي نسبت به گازها هستند و چون اسانس گلاب كمتر از 4 درصد است در طي حدود يك هفته تمام اسانس آن كه يك ماده فرار است تبخير و از ظرف خارج مي شود بنابراين گلاب ويژگي بسيار مهم خود يعني عطرش را از دست مي دهد و شهروندان تصور مي كنند گلاب مشكل دارد در حالي كه مسئله به نوع بسته بندي آن برمي گردد.

دكتر اروميه اي با اشاره به تحقيقات زياد بر روي بسته بندي هاي پلاستيكي در ايران مي گويد ما با انجام فرآيندهايي بر روي پاكت هاي پلاستيكي كه رنگ آنها كدر است توانسته ايم آن را به صورت كاملا شفاف و يا پلي پروپيلن شفاف در  آوريم و بدين شكل كيفيت آنها را متحول كنيم همچنين براي اين كه اين نوع پلاستيك هاي شفاف قابليت چاپ پيدا كند آنها را طي مراحلي آميل دار كرده ايم. فيلم هاي (پلاستيك هايي با ضخامت كم) پلي پروپيلن و پلي اتيلن به خاطر خاصيت قطبي بودن غيرقابل چاپ و رنگ پذيري هستند و ما اكنون با افزودن موادي توانسته ايم  آنها را رنگ پذير كنيم.
ساخت پلاستيك هاي خوراكي و زيست تخريب پذير از آب پنير و ذرت از جمله ديگر تحقيقات ما بوده است و ما موفق شده ايم فيلم هاي خوراكي زيست تخريب پذير از زئين ذرت و آب پنير تهيه كنيم. همچنين از پروتئين موجود در پوست حيوانات سخت پوست مثل ميگو كيتوزان به دست آورده ايم و درصدديم از مخلوط زئين با كيتوزان فيلم هاي خوراكي تهيه كنيم.

وي مي افزايد طبق مطالعاتي كه داشته ايم امكان ساخت نخ بخيه از آب پنير وجود دارد كه در بخش هاي ديگر پژوهشگاه بر روي آن كار مي شود.
گرما واكنش بين محتويات بطري و جداره آن را افزايش مي دهد و همچنين باعث انتقال تركيباتي از بدنه بطري به درون مواد داخل آن مي شود و در نتيجه تغيير خواص، افت كيفيت و يا فساد  آن را به همراه دارد.


منبع : ایران هالرز

 


  • موضوعات مشابه
    پاسخ ها
    بازديدها
    آخرين پست

چه کسي حاضر است ؟

کاربران حاضر در اين انجمن: بدون كاربران آنلاين و 0 مهمان