در اين بخش مي‌توانيد در مورد مباحث مرتبط با بهداشت مواد غذايي به بحث بپردازيد.
Administrator

Administrator



نماد کاربر
پست ها

15442

تشکر کرده: 10108 مرتبه
تشکر شده: 3820 مرتبه
تاريخ عضويت

جمعه 7 بهمن 1384 19:51

آرشيو سپاس: 30251 مرتبه در 5981 پست

توسط Mahdi1944 » چهارشنبه 26 مهر 1385 15:31

yasser جان
البته جناب اخوان بهتر مي‌تونند جواب شما بدهند، اما بخشي از اين صدمات به خاطر گاز كربنيك هست كه در تمام نوشيدنيهاي گاز دار مشترك هست، بخشي ديگه هم به رنگ و افزودنيهاي اون مربوط مي‌شه و بخش ديگه اي هم به خاطر درصد بالاي قند در اين نوشيدنيها هست  :-o
زندگي صحنه يکتاي هنرمندي ماست     هرکسي نغمه خود خواند و از صحنه رود
صحنه پيوسته به جاست     خرم آن نغمه که مردم بسپارند به ياد


 لينکها براي کاربران مهمان قابل دسترسي نيست، براي مشاهده ي لينکها لطفا ثبت نام کرده و وارد شويد  |  لينکها براي کاربران مهمان قابل دسترسي نيست، براي مشاهده ي لينکها لطفا ثبت نام کرده و وارد شويد  |  لينکها براي کاربران مهمان قابل دسترسي نيست، براي مشاهده ي لينکها لطفا ثبت نام کرده و وارد شويد  |  لينکها براي کاربران مهمان قابل دسترسي نيست، براي مشاهده ي لينکها لطفا ثبت نام کرده و وارد شويد 

لطفا سوالات فني را فقط در خود انجمن مطرح بفرماييد، به اين سوالات در PM پاسخ داده نخواهد شد

Commander

Commander



نماد کاربر
پست ها

3326

تشکر کرده: 0 مرتبه
تشکر شده: 40 مرتبه
تاريخ عضويت

چهارشنبه 3 اسفند 1384 02:15

آرشيو سپاس: 1639 مرتبه در 445 پست

توسط Mohsen1001 » چهارشنبه 26 مهر 1385 16:49

yasser, من شنيدم دوغ هاي گازدار به هيچ وجه نميتونه جاي دوغ طبيعي رو بگيره و حتي ضرر هم داره :?
ايا حقيقت داره ؟ :-(

Old Moderator

Old Moderator



نماد کاربر
پست ها

422

تشکر کرده: 0 مرتبه
تشکر شده: 2 مرتبه
تاريخ عضويت

سه شنبه 16 اسفند 1384 14:14

آرشيو سپاس: 59 مرتبه در 29 پست

توسط JASON » چهارشنبه 26 مهر 1385 17:20

yasser, Mahdi1944, Mohsen1001,  عزيز ،

با سلام خدما شما اساتيد محترم و ساير دوستان ،

عرض شود كه نوشابه هاي معروف به كولا  به دليل استفاده از اسيد فسفريك كه ثابت شده در طولاني مدت باعث پوكي استخوانها ميشود به شدت از جانب پزشكان مضر شناخته شده است .
همانطور كه ميدانيد ، يك دندان طي چند روز در نوشابه از بين ميرود و يا پليس آمريكا براي از بين بردن رد  خونهاي ناشي از تصادفات جاده اي از نوشابه استفاده ميكند ...  

گذشته از آثار سوئي كه گاز موجود در نوشابه ها كه همان co2  ميباشد بر سيستم تنفسي و جهاز هاضمه دارد ... بيشترين تاكيد بر وجود اسيدفسفريك در اين نوع نوشابه ها شده است .
( بدلايل ذكر شده )

تاكيد پزشكان بر اينست كه هر نوشابه اي كه داراي كافئين و گاز co2  و مشتقات اسيد فسفريك و رنگهاي غير مجاز باشد ، مضر براي سلامت انسان  شناخته شده است .

:x
سلامت و سربلند باشيد  :razz:
درون كوچه قلبم چه غمگينانه ميپيچدصداي تو كه ميگفتي به جز تو دل نيمبندم-فريب وعده هايت را ندانستم ولي اكنون به يادوعده هاي توميان گريه ميخندم

Captain II

Captain II



نماد کاربر
پست ها

491

تشکر کرده: 0 مرتبه
تشکر شده: 3 مرتبه
تاريخ عضويت

جمعه 4 فروردین 1385 17:32

آرشيو سپاس: 60 مرتبه در 38 پست

ممنوعيت مصرف نوشابه گازدار در هند

توسط sara » چهارشنبه 10 آبان 1385 12:38

سلامت: چند صباحي است كه در برخي كشورهاي جهان مثل آمريكا و انگلستان و حتي كشور خودمان، زمزمه‌هايي درباره ممنوعيت فروش نوشابه‌هاي گازدار در مدارس به گوش مي‌رسد. حتي در خود آمريكا به تلاش اتحاديه توليدكنندگان نوشابه‌هاي گازدار و بنياد كلينتون، اين زمزمه‌ها به حقيقت پيوسته است و عملا فروش انواع خاصي از اين نوشابه‌ها در مدارس اين كشور ممنوع مي‌شود. اما اين بار سر و صداي ممنوعيت فروش نوشابه‌هاي گازدار در مدارس و ادارات دولتي، از هند به گوش مي‌رسد. البته هندي‌ها براي اين ممنوعيت دلايل محكمي دارند كه شركت‌هايي مثل كوكاكولا و پپسي را زير سوال مي برد.

بسيج مبارزه با نوشابه گازدار
سرو صداها از مدتي قبل شروع شد؛ وقتي كه مركز علم و محيط زيست هندوستان نتايج تحقيقات خود را منتشر كرد. تحقيقات اين مركز درباره وجود موادي شبيه حشره‌كش در نوشابه‌هاي گازدار بود. نتايج اين تحقيقات به حدي تكان دهنده بود كه به محض انتشار آن بسياري از مقامات دولتي هند- از وزير بهداشت گرفته تا وزير آموزش و پرورش و حتي پارلمان هند- در اين‌باره موضع‌گيري كرده و به نوعي در برابر شركت‌هاي كوكاكولا و پپسي جبهه گرفتند. سرانجام هم وزير آموزش و پرورش ايالت گجرات غربي روز يكشنبه گذشته فروش نوشابه‌هاي گازدار را در مدارس اين كشور ممنوع كرد. خانم آنمانديبن پاتل، وزير آموزش و پرورش ايالت گجرات هند، در اين باره مي‌گويد:<400>
ايالت گجرات تنها ايالت هند نيست كه بعد از انتشار نتايج تحقيقات مركز علم و محيط زيست چنين ممنوعيتي برقرار كرده است، چراكه مسوولان ايالت راجاستان حتي قبل از گجرات فروش نوشابه هاي گازدار را در مدارس اين ايالت ممنوع كرده بودند.
اما جبهه مبارزه با كوكاكولا و پپسي در هندوستان فقط به وزارت آموزش و پرورش دو ايالت اين كشور محدود نمي شود و در سطح ملي، وزارت بهداشت هندوستان هم وارد اين مبارزه شده است. وزارت بهداشت هند از فرمانداران ايالت‌هاي مختلف اين كشور خواسته است تا نمونه‌هاي مختلفي از محصولات كوكاكولا و پپسي را براي آزمايش‌هاي بيشتر به پايتخت بفرستند. آنبوماني رامادوس، وزير بهداشت هند، در اين‌باره مي‌گويد:<قصد داريم بسيج مبارزه با نوشابه هاي گازدار را شبيه آنچه درباره مبارزه با دخانيات به راه افتاده است، ايجاد كنيم. براي اين منظور دلايل محكم‌تري لازم داريم تا به پارلمان ارائه دهيم. لذا ابتدا بايد تحقيقات بيشتري انجام گيرد.>

ماده سرطان‌زا
در اين تحقيق غوغا بر انگيز، دانشمندان هندي با بررسي 57 نمونه از نوشابه‌هاي گازدار توليد كوكاكولاي هند و پپسي هند، دريافتند كه ميزان مواد سمي موجود در اين نوشابه ها، بين 24 تا 140 برابر ميزان استاندارد آن است.
اين نوع مواد، مواد سرطان‌زايي هستند كه در باقي‌مانده بسياري از نوشابه‌هاي گازدار ايجاد مي‌شوند. حداكثر ميزان طبيعي اين باقي مانده سمي در نوشابه‌هاي گازدار بايد ppb 0/5 باشد، در حالي كه در نوشابه‌هاي توليد كوكاكولا و پپسي هند حداقل ppb 11/85 بوده است.‌

Old Moderator

Old Moderator



نماد کاربر
پست ها

763

تشکر کرده: 0 مرتبه
تشکر شده: 3 مرتبه
تاريخ عضويت

دوشنبه 8 خرداد 1385 22:52

محل سکونت

مشهد

آرشيو سپاس: 201 مرتبه در 112 پست

نوشیدنی های کاهنده وزن !

توسط sohrab_poet » پنج شنبه 11 آبان 1385 00:41



به گزارش خبرگزاری رویترز از نیویورک، متخصصین پس از انجام آزمایشات لازم اعلام نمودند که نوشیدنی جدیدی که ماده اصلی متشکله آن چای سبز است و شرکت سازنده اش ادعا می کند با سرعت بخشیدن به فعالیت های متابولیسمی مصرف کننده، باعث کاهش وزن می گردد، از لحاظ علمی کاملا پذیرفته است.

کمپانی کوکا کولا به عنوان یکی از بزرگترین تولید کنندگان نوشابه در جهان، اعلام داشته که نوشابه گازدار کافئینه جدیدش را که Enviga نام دارد وارد بازار نموده ؛ کوکا کولا مدعی است که هر فرد با مصرف 3 قوطی از این نوشیدنی در 24 ساعت در حدود 60 تا 100 کالری از دست خواهد داد.

کوکا کولا Enviga را با مشارکت شرکت معروف سوییسی Nestle SA در سه طعم مختلف : چای سبز، توت فرنگی و هلو به بازار عرضه نموده است. مرکز تحقیقاتی شرکت Nestle در سوییس دهها سال است که مشغول انجام تحقیقات در مورد مزایای چای سبز است. مطالعات اخیر این شرکت نیز نشان داده مصرف سه قوطی Enviga در یک روز، مصرف انرژی را بالا برده و میزان سوختن کالری را افزایش می دهد.

یک پروفسور تغذیه به نام (Marion Nestle) در دانشگاه نیویورک، در این باره اظهار داشته که در نتایج بدست آمده از مراحل مختلف آزمایشات و مطالعات تحقیقاتی، هیچ مدرکی مبنی بر اثبات این نکته که نوشیدنی های مذکور در سوزاندن کالری در افراد نرمال تاثیری داشته باشند، یافت نشد.

او در این باره معتقد است : "این ادعا که این نوشیدنی ها باعث کاهش وزن افراد می شود، کاملا مسخره است و یکی از روش های معمول برای فروش هر چه بیشتر محصولات این کمپانی هاست."

در این میان کوکا کولا اعلام نموده Enviga که متشکل از عصاره چای سبز، کلسیم و کافئین است در ماه نوامبر در شمال آمریکا و در ماه ژانویه نیز در سراسر جهان در اختیار مصرف کنندگان قرار خواهد گرفت.

بر طبق اظهارات رونا اپلباوم (Rhona Applebaum)،از محققین برجسته کمپانی کوکا کولا، Enviga مخلوطی از عصاره چای سبز، کافئین و دیگر ترکیبات مغذی طبیعی است که باعث افزایش مصرف کالری می شود.

لونا سندن (Lona Sandon) سخنگوی انجمن رژیم غذایی در آمریکا در این باره می گوید :

"ترکیب کافئین و چای سبز می تواند کالری های اضافی را بسوزاند، اما بر کاهش وزن تاثیری نخواهد داشت. این کمپانی ها از اشتیاق عمومی برای کاهش وزن بهره می جویند. بد نیست بدانید وجود بیش از حد کافئین همراه با عدم تحرک در افرادی که به این ماده حساسیت دارند ممکن است سبب بروز مشکلات جدی گردد."

منبع:فريا

Super Moderator

Super Moderator



نماد کاربر
پست ها

3049

تشکر کرده: 26 مرتبه
تشکر شده: 119 مرتبه
تاريخ عضويت

يکشنبه 7 اسفند 1384 03:45

آرشيو سپاس: 1566 مرتبه در 615 پست

توسط Dr.Akhavan » جمعه 12 آبان 1385 05:30

sohrab_poet,  }ان
ممنون
بهتر بود در بخش پزشكي قرار ميدادي؟
خواهشمندم منتقل شود :-o

Administrator

Administrator



نماد کاربر
پست ها

15442

تشکر کرده: 10108 مرتبه
تشکر شده: 3820 مرتبه
تاريخ عضويت

جمعه 7 بهمن 1384 19:51

آرشيو سپاس: 30251 مرتبه در 5981 پست

توسط Mahdi1944 » جمعه 12 آبان 1385 05:35

akhavan_a عزيز  :)
ممنون از توجه شما
منتقل شد ...  :D
زندگي صحنه يکتاي هنرمندي ماست     هرکسي نغمه خود خواند و از صحنه رود
صحنه پيوسته به جاست     خرم آن نغمه که مردم بسپارند به ياد


 لينکها براي کاربران مهمان قابل دسترسي نيست، براي مشاهده ي لينکها لطفا ثبت نام کرده و وارد شويد  |  لينکها براي کاربران مهمان قابل دسترسي نيست، براي مشاهده ي لينکها لطفا ثبت نام کرده و وارد شويد  |  لينکها براي کاربران مهمان قابل دسترسي نيست، براي مشاهده ي لينکها لطفا ثبت نام کرده و وارد شويد  |  لينکها براي کاربران مهمان قابل دسترسي نيست، براي مشاهده ي لينکها لطفا ثبت نام کرده و وارد شويد 

لطفا سوالات فني را فقط در خود انجمن مطرح بفرماييد، به اين سوالات در PM پاسخ داده نخواهد شد

Super Moderator

Super Moderator



نماد کاربر
پست ها

3049

تشکر کرده: 26 مرتبه
تشکر شده: 119 مرتبه
تاريخ عضويت

يکشنبه 7 اسفند 1384 03:45

آرشيو سپاس: 1566 مرتبه در 615 پست

توسط Dr.Akhavan » يکشنبه 1 بهمن 1385 04:36

« كولا »ها ما را كوتوله مي كنند!





نويسنده :  بيتا مهدوي

چندي قبل خبرگزاري ايسنا در مصاحبه با دكتر سيد علي كشاورز متخصص تغذيه، خبري را انتشار داد مبني بر اينكه در گزارشهاي وزارت بهداشت آمده كه ايرانيان به دليل مصرف بي رويه تنقلات و نوشابه 4 سانتي متر كوتاه شده اند.

چاپ اين خبر جنجالي در رسانه هاي گروهي موج اعتراض متخصصان تغذيه را برانگيخت و اين در حالي است كه دكتر كشاورز معتقد است اين خبر از سوي يكي از كارشناسان وزارت بهداشت نقل شده است و او صرفاً راوي آن بوده و مسؤولان وزارت بهداشت بايد در اين زمينه اظهارنظر كنند.اين خبرگزاري شرط امانت را رعايت نكرده است از اين رو اين خبر را تكذيب مي كنم.


دكتر كشاورز مي افزايد: متأسفانه اطلاعات مصاحبه من وارونه شده است و ديگر تحت هيچ شرايطي مصاحبه نمي كنم.
وي تأكيد مي كند: من به منابع تحقيق وزارت بهداشت دسترسي ندارم از اين رو نمي توانم در مورد نتايج بررسيهاي آنان اظهارنظر كنم.
وي با اشاره به اينكه طي اين سالها مدام در مورد وضعيت تغذيه مردم هشدار داده است، خاطرنشان مي كند: اين خبر را كه به نقل از من منتشر شده شديداً تكذيب مي كنم.


آريايي هاي خوش قد و قامت
دكتر شفيعي متخصص تغذيه در مورد كوتاهي قد اظهار مي دارد: سايز بدن افراد نتيجه اي از تداخل عوامل داخلي و محيطي در طول دوران رشد است. عوامل داخلي تعيين كننده قد، شاخصه هاي ژنتيكي است كه فرد از والدينش دريافت مي كند و قابل تغيير نيست.
عوامل محيطي تأثيرگذار نيز عبارتند از: تغذيه، آب و هوا، اقليم، بيماريها و ... به عنوان مثال شواهد موجود نشان مي دهد نزديكي يا دوري به خط استوا در اندازه قد افراد مؤثر است. اگرچه نمي توان عوامل محيطي و ژنتيكي را براحتي جدا كرد، ولي با بررسي ويژگيهاي ملل مختلف، نژادها و سرزمينهاي گوناگون اين نتيجه بدست مي آيد كه عوامل محيطي بسيار مهم اند. از آنجا كه نژاد آريا از بلند قدترين نژادهاي دنيا بوده و هميشه در اين خصوص، زبانزد ديگر اقوام بوده است، پس بايد قبول كرد افت قد و قامت اين نژاد به دليل مشكلات تغذيه اي است.



از بنگلادشي ها هم كمتر شير مي خوريم

وي مي افزايد: نامناسب بودن كيفيت تغذيه در كشور طي چند سال اخير باعث كاهش قد ايرانيان شده است. سرانه مصرف شير در كشورهاي اسكانديناوي 500 ليتر، كشورهاي اروپايي 350 ليتر و در هندوستان و بنگلادش 150 ليتر براي هر نفر در سال است. اين ميزان مصرف در كشور ما 75 ليتر مي باشد كه متأسفانه حتي از كشورهاي هندوستان و بنگلادش نيز پايين تر است.
وي خاطرنشان مي كند: آمارها ايران را چهارمين كشور مصرف كننده نوشابه در جهان و حتي پرمصرف تر از چين اعلام مي كنند و اين مي تواند يكي از مهمترين دلايل كوتاهي قد كودكان نسل حاضر نسبت به كودكان نسل گذشته باشد.
به گفته وي، روستاهايي كه منبع توليد لبنيات مي باشند، به دليل مشكلات مالي لبنيات توليد شده خود را به شهرها صادر مي كنند و همين مسأله موجب كاهش مصرف لبنيات در بين آنها شده و كوتاه قدي روزافزون در كودكان اين جوامع از مشهودترين عوارض آن است.
وي به نوجوانان توصيه مي كند: مصرف روزانه 150 گرم گوشت، نصف تا يك ليوان حبوبات پخته 2 تا 3 ليوان شير و لبنيات و انواع سبزي فراوان بايد مصرف كنند، نوجواناني كه در سنين رشد هستند و افزايش قد خوبي ندارند، مي توانند با مصرف مكمل ويتامينها و املاح، طبق دستور و مصرف هفتگي آهن، رشد قد خود را بهبود بخشند. كساني كه مي خواهند قد بلندتري داشته باشند، مي توانند هفته اي يك بار جگر و هفته اي دو بار غذاي دريايي مصرف كنند و هر روز چند عدد بادام، بادام زميني و گردو بخورند.


جگر فراموش نشود

وي تصريح مي كند: غذاهاي دريايي مانند ماهي، ميگو، جگر و دانه هاي روغني حاوي املاح زيادي هستند و فوايد بسياري براي نوجوانان دارند.بيشتر رشد قدي با افزايش طول استخوانهاي دراز بدن انجام مي شود.
وي در مورد تبليغات غيرواقعي نيز مي افزايد: در سنين كودكي در انتهاي استخوانهاي دراز بدن مثل استخوان ران و ساق پا، منطقه اي به نام «اپي فيز» وجود دارد كه هنوز استخواني نشده و از جنس غضروف است. اين بخش مولد با تكثير سلولي، موجب افزايش طول استخوانها مي شود و در انتهاي سنين بلوغ اين بخش استخواني شده و در اين مرحله رشد قدي فرد متوقف مي شود، لذا قد فرد بلندتر نخواهد شد. در بدن، هورموني به نام هورمون رشد وجود دارد كه دوران كودكي و نوجواني تكثير سلولي، اين مناطق غضروفي را تحريك و موجب افزايش استخوان سازي مي شود. اگر دليل كوتاه قدي كمبود اين هورمون باشد با عقب انداختن زمان بلوغ و تزريق روزانه هورمون رشد، مي توان آن را درمان كرد.
وي مي گويد: بعد از بلوغ در دختران و پسران، انجام اين روش نه تنها كمكي به بلند شدن قد آنها نخواهد كرد، بلكه به سيستم طبيعي بدن نيز لطمه وارد مي كند.


تحرك؛ مناسب و علمي

شاكري مشاور تغذيه نيز مي گويد: طبق مطالعات انجام شده رژيم غذايي كودكان و نوجوانان در حال رشد بايد حاوي حدود 50 تا 55 درصد كربوهيدرات، 15 تا 20 درصد پروتئين و 20 تا 35 درصد چربي باشد.
وي مي افزايد: بدن از قندها و چربيها به عنوان منابع توليد انرژي استفاده مي كند و اين در حالي است كه پروتئين ها را بيشتر براي سوخت و ساز بدن به كار مي برند، يعني براي افزايش قد، وزن و به طور كلي هر سوخت و سازي از پروتئين ها در كنار بقيه عوامل مؤثر بر رشد و نمو استفاده مي كنند.
وي در مورد تأثير ورزش و فعاليت بدني منظم در رشد قدي خاطرنشان مي كند: ورزش و فعاليت بدني منظم از اصول اوليه و ضروري براي رشد و تكامل كودكان و نوجوانان به شمار مي آيد. ورزش و فعاليت بدني با تحريك هورمونهايي كه در رشد و نمو مؤثرند مانند هورمون رشد، تستوسترون و انسولين مي تواند به افزايش رشد قدي و تكامل بهتر بدن كودكان و نوجوانان كمك كند و باعث افزايش قدرت و حجم عضلات و كاهش ميزان چربي ذخيره شده در بدن يا تحريك هضم مواد غذايي، تنظيم سوخت و ساز بدن و تسهيل در دفع مواد زائد شود.
وي مي افزايد: نكته قابل توجه در ورزش نوجوانان توجه به نكات اصولي و تأييد شده در ورزش است و مربي بايد حتماً از اصول ورزشي مطلع باشد، زيرا استفاده از حركات ورزشي نادرست و فشار آوردن بر نوجواناني كه در حال رشد هستند گاه با عوارض غيرقابل برگشتي همراه است. به طول مثال، بلند كردن وزنه هاي سنگين علاوه بر خطر بروز انحراف در ستون فقرات، گاه باعث توقف رشد قدي مي شود، زيرا در بعضي از استخوانهاي نوجوانان قبل از بلوغ مانند استخوان رانها، مفاصلي به شكل غضروفي باقي مي مانند كه به غضروفهاي اتصال معروفند كه اين محلها در سنين بلوغ تحت تأثير هورمنگهايي كه در رشد مؤثرند، شروع به استخوان سازي نموده و بر قطر و قد استخوانها مي افزايند.
عواملي مانند استرس، افسردگي و ورزشهاي سنگين در بسته شدن اين غضروفها مؤثرند و در چنين حالاتي فرد در سنين بلوغ افزايش قدي نخواهد داشت.
وي در مورد نقش مواد معدني نيز تصريح مي كند: بعضي از مواد معدني مانند كلسيم علاوه بر اينكه نقش مؤثري در سوخت و ساز بدن دارند، براي رشد قدي و بلند شدن استخوان به عنوان ماده اصلي به شمار مي روند. از منابع خوب كلسيم مي توان به لبنيات مانند شير، ماست، پنير و بستني اشاره كرد.
وي خاطرنشان مي كند: رشد قدي و جسمي به عوامل بي شماري مانند تغذيه، وراثت، هورمونها و ... بستگي دارد كه با رعايت بعضي از نكات مانند تغذيه صحيح و ورزش مناسب مي توان بهترين بهره را از آن برد، ولي برخي از نكات مانند عامل وراثت هنوز براي ما دست نيافتني باقي مانده اند.
بر طبق تمام مطالب مي توان با استفاده از دو فرمول زير ميانگين قد دختران و پسران را تخمين زد.
نصف حاصل جمع قد مادر و (13- قد پدر) نشانگر قد نهايي دختران و همچنين نصف حاصل جمع قد پدر و (قد مادر+13) نيز نشانگر قد پسران خواهد بود.


از «كولا»ها بترسيد
دكتر نعمت بابايي متخصص پزشكي اجتماعي نيز مي گويد: نتايج تحقيقات حاكي از آن است كه در بيست سال اخير، مصرف نوشابه هاي گازدار در ايران، نزديك به 15 درصد رشد داشته، ولي مصرف شير و لبنيات در همين مدت تنها حدود يك دهم درصد رشد كرده است.
وي مي افزايد: در حالي در دنيا مقام اول را از نظر مصرف نوشابه هاي گازدار داريم كه 20 درصد از ايرانيان كمتر از يك دلار در روز درآمد دارند. اين در حالي است كه براساس آمارهاي ارائه شده حداقل 25 درصد كودكان ايراني دچار سوء تغذيه از نوع لاغري، كم وزني و كوتاهي قد هستند.
وي تأكيد مي كند: دريافت نكردن منابع غني ويتامين نظير لبنيات (بخصوص شير) كودكان را به انواع بيماريها مبتلا مي كند. از طرف ديگر برخي از نمونه ها در ايران حاكي از پوكي استخوان در جوانان است. پايه هاي پوكي استخوان در سنين كودكي و نوجواني برآورد شده است كه در حدود 7 ميليون نفر از بزرگسالان علايم اين بيماري را دارند و دليل عمده چنين بيماري ناتوان كننده اي مصرف ناچيز شير و فرآورده هاي لبني در ايران است كه كمتر از يك سوم استانداردهاي جهاني است. به نحوي كه ايران در آخرين رده هاي مصرف لبنيات قرار دارد، ولي در عين حال از نظر مصرف نوشابه هاي گازدار از كشورهاي صدر جدول دنياست.وي علت اين مسأله را نبود آگاهي لازم، فرهنگ نادرست غذايي و هجوم تبليغات مي داند و مي گويد: در حال حاضر حدود 20 درصد از مردم ايران به ناامني پروتئين و انرژي 40 درصد به پرخوري در زمينه انرژي و پروتئين و 50 درصد به سوء تغذيه ناشي از كمبود ريزمغذيها دچار هستند.
وي اظهار مي دارد: تأثير تبليغات مواد غذايي مصرفي مانند نوشابه و تنقلات رنگارنگي كه در اصلاح پزشكي آنها را آشغال غذا مي نامند عامل اصلي رشد مصرف اين گونه مواد است و تلويزيون به عنوان تأثيرگذارترين رسانه در ايران سهم بسزايي در بروز اين مسأله دارد، زيرا ذهنيت مردم جامعه ما چنين است كه اگر كالايي مضر باشد از تلويزيون تبليغ نخواهد شد.
براساس نتايج تحقيقات وزارت بهداشت و درمان طي چند سال اخير در ميزان مصرف قند يك پنجم و چربي دو برابر افزايش يافته است كه درصد بالايي از آن به مصرف نوشابه هاي گازدار مربوط مي شود و اين در حالي است كه ميزان مصرف مواد لبني و گوشتي كاهش يافته و اين تغذيه نامناسب ميزان مرگ و مير ناشي از ناراحتي هاي قلبي و عروقي را افزايش داده است.
همچنين براساس همين تحقيقات 90 درصد كودكان 24 ماهه تا 12 ساله روزانه حداقل يك بار پفك و نوشابه مصرف كرده اند و اين مسأله براي سلامت آنان بسيار خطرناك است


منبع : ايران هالرز

Super Moderator

Super Moderator



نماد کاربر
پست ها

3049

تشکر کرده: 26 مرتبه
تشکر شده: 119 مرتبه
تاريخ عضويت

يکشنبه 7 اسفند 1384 03:45

آرشيو سپاس: 1566 مرتبه در 615 پست

نوشابه های گازدار به کبد آسیب می رسانند

توسط Dr.Akhavan » يکشنبه 31 تیر 1386 11:04

[align=center]نوشابه های گازدار به کبد آسیب می رسانند


تحقیقات نشان می دهد مصرف نوشابه های گاز دار حاوی سدیم بنزوات که سالها برای جلوگیری از رشد کپک در این نوشیدنی ها بکار رفته است در ابتلا به سیروز کبد و بیماری های تحلیل برنده مانند پارکینسون نقش دارد.
در گزارش فاکس نیوز به نقل از محققان انگلیسی آمده است که این ماده نگهدارنده به بسیاری از انواع نوشابه های گاز دار شامل کوکا ، اسپرایت ، فانتا و پپسی افزوده می شود.

Old Moderator

Old Moderator



نماد کاربر
پست ها

1258

تشکر کرده: 0 مرتبه
تشکر شده: 14 مرتبه
تاريخ عضويت

يکشنبه 10 دی 1385 00:01

محل سکونت

www.ir-dl.ir

آرشيو سپاس: 1235 مرتبه در 233 پست

بخشی از آن‌چه در مورد نوشابه‌های گازدار نمی‌دانستید

توسط nt » چهارشنبه 17 مرداد 1386 23:51

نوشابه متهم می‌شود!
بخشی از آن‌چه در مورد نوشابه‌های گازدار نمی‌دانستید
  



نوشابه خیلی ضرر دارد: چاق‌کننده است، بروز دیابت را تسریع می‌کند، استخوان‌ها و دندان‌ها را از بین می‌برد، به دستگاه گوارش آسیب می‌‌رساند، جلوی جذب مواد را می‌گیرد ، رشد کودک را دچار وقفه می‌کند، باعث کاهش تمرکز و افت تحصیلی می‌شود، تعادل غذایی کودک و نوجوان را به هم می‌زند و خیلی‌خیلی چیزهای دیگر. نوشابه خیلی ضرر دارد، اما تعداد هوادارانش هم کم نیست. نوشابه، عصاره تمام بدی‌هاست که در یک بطری یا قوطی خوش‌آب و رنگ، با بسته‌بندی فریبنده، انتظارمان را می‌کشد، هر جا که برویم: خانه، رستوران، فروشگاه، اداره، مدرسه، دانشگاه و . . .    

روزی، روزگاری نوشابه

نوشابه‌های گازدار، یا به تعبیر دیگر نوشابه‌های کولادار (Colas)، نوشیدنی‌های کافئین‌دار و شیرینی هستند که با استفاده از دی‌اکسیدکربن گازدار شده‌اند. طعم‌های مختلف آنها به اسانس‌های متفاوتی مربوط می‌شود که در ساخت‌شان مورد استفاده قرار می‌گیرد: مرکبات (پرتقال، لیمو، لیموترش)، دارچین، جوز و وانیل.

وجه نامگذاری آنها به درخت کولا (Kola) و مغز قهوه‌سودانی برمی‌گردد. در نوشابه‌های کولادار اولیه از این ماده به عنوان منبع تامین‌کننده کافئین استفاده می‌شد. هرچند که امروزه انواع فاقد کافئین هم در بازار موجود است.

شیرین‌کننده‌هایی که در این نوشابه‌ها استفاده می‌شود به نسبت نوع محصول و کاربرد آن متفاوت است. شکر، شیره ذرت (حاوی فروکتوز زیاد)، یا شیرین‌کننده‌های مصنوعی از پرمصرف‌ترین این مواد به حساب می‌آیند.

در فرایند تولید نوشابه‌های گازدار، وقتی دی‌اکسیدکربن را در آب حل می‌کنند، سروکله اسید کربنیک پیدا می‌شود. وقتی می‌گویند این نوشیدنی‌ها به شدت اسیدی‌اند، به همین دلیل است. وقتی ماده‌ای تا این اندازه اسیدی باشد، طبیعتا اگر در کنار مواد قلیایی قرار بگیرد، واکنش‌های شیمیایی شدیدی ایجاد می‌کند. خیلی از این نوشابه‌ها مقادیر زیادی اسید فسفریک و اسید سیتریک هم دارند که شدت اسیدی بودن نوشابه را افزایش می‌دهد. صدای فش‌فشی (fizzing) که باز کردن این نوشابه‌ها شنیده می‌شود، به خاطر خروج دی‌اکسیدکربن از محلول است.

وقتی که به نوشابه، یخ اضافه می‌کنیم این صدا تشدید می‌شود چون یخ هم حاوی مقادیری دی‌اکسید کربن است.

همه جا، کولا

احتمالا کلمه کولا (Cola) را شرکت کوکاکولا در میان مردم رایج کرده است. این شرکت اصلی‌ترین سازنده نوشابه‌های کولادار در جهان است. شرکت‌های دیگر نیز تا مدت‌ها از پسوند کولا بر روی نام محصولات‌شان استفاده می‌کردند. مدیران کوکاکولا که از این مسئله ناراضی بودند، شکایت مفصلی تنظیم کردند و حق انحصاری استفاده از پسوند «کولا» و نیز شکل اختصاری آن، «کوک» (Coke) را در اختیار گرفتند. با پیشنهاد وکلای این شرکت، قرار شد عبارت «نوشابه‌های کولادار» (Cola Drinks) به عنوان نام ژنریک برای این نوع نوشابه‌ها مورد استفاده قرار بگیرد.

کولاهای معروف در سطح جهان، به جز کوکاکولا، عبارتند از: پپسی، ویرجین‌کولا و رویال‌کراون. در آلمان آفری‌کولا تولید می‌شود که در میان کولاهای جهان بالاترین میزان کافئین را دارد. تامزاپ نوشابه کولاداری است که در کشور هند تولید می‌شود. اینکاکولا نیز یکی از کولاهای معروف است که توسط گروه نوشابه‌سازی کوکاکولا در خیلی از کشورهای جهان ساخته می‌شود و به‌خصوص در میان ساکنان کشورهای امریکای جنوبی طرفداران زیادی دارد. توکولا و تروپی‌کولا در کوبا تولید می‌شود و درکمال تعجب، کوباکولا محصول کشور سوئد است. در کشور فلسطین، در نوار غزه، کارخانه‌ای هست که استارکولا تولیدمی‌کند. از چند سال پیش، کارخانه‌ای فرانسوی شروع به تولید مکاکولا (کولای مکه) کرده است. در میان کولاها، اوپن‌کولا هم داریم که فرمول ساخت آن توسط کارخانه سازنده، آشکار (open) شده‌ است. نوشابه‌های گازدار ایرانی هم که البته نیازی به نام‌بردن ندارند و تعداد‌شان هم، با توجه به مصرف فراوان آنها در کشور، روبه افزایش است. نوشابه‌های ایرانی مدتی است که سر از بازارهای خارجی هم درآورده‌اند. خلاصه هیچ‌جای دنیا خالی از کولا نیست و هرکجا که این نوشابه‌های گازدار هستند، منتقدان‌شان هم حاضر و آماده‌اند. دعوای میان کارشناسان بهداشت و کارخانه‌های کولاساز تاریخی به قدمت ساخت و تولید اولین نوشابه‌های این‌چنینی دارد.

وقتی یک نوشابه می‌خورید، چه اتفاقی می‌افتد؟

10 دقیقه بعد: 10 قاشق چای‌خوری شکر وارد بدن‌تان می‌شود. می‌دانید چرا با وجود خوردن این حجم شکر دچار استفراغ نمی‌شوید؟ چون اسید فسفریک، طعم آن را کمی می‌گیرد و شیرینی‌اش را خنثی می‌کند.

20 دقیقه بعد: قند خون‌تان بالا می‌رود و منجر به ترشح ناگهانی و یک‌جای انسولین می‌شود. کبدتان شروع می‌کند به تبدیل قند به چربی تا قند خون، بیشتر از این بالا نرود.

40 دقیقه بعد: حالا دیگر جذب کافئین کامل شده؛ مردمک‌های‌تان گشاد می‌شود، فشار خون‌تان بالا می‌رود و در پاسخ به این حالت، کبدتان قند را به داخل جریان خون رها می‌کند. گیرنده‌های آدنوزین مغز حالا بلوک می‌شوند تا از احساس خواب‌آلودگی جلوگیری کنند.

45 دقیقه بعد: ترشح دوپامین افزایش پیدا می‌کند و مراکز خاصی در مغز، که حالت سرخوشی ایجاد می‌کنند، تحریک می‌شوند. این همان مکانیسمی است که در مصرف هروئین منجر به ایجاد سرخوشی می‌شود.

بعد از 60 دقیقه: اسید فسفریک موجود در نوشابه، داخل روده کوچک، به کلسیم، منیزیم و روی می‌چسبد. متابولیسم بدن افزایش پیدا می‌کند. میزان بالای قند خون و شیرین‌کننده‌های مصنوعی، دفع هرچه بیشتر کلسیم را از طریق ادرار باعث می‌شوند.

مدتی بعد: کافئین در نقش یک داروی مدر (ادرارآور) وارد عمل می‌شود. حالا دیگر کلسیم و منیزیم و رویی که قرار بود جذب بدن شود، بیش از پیش از طریق ادرار دفع می‌شود و به همراه آن مقادیر زیادی آب، سدیم و دیگر الکترولیت‌ها نیز از دست می‌رود.

مدتی بعدتر: کم‌کم آن غوغایی که در بدن‌تان ایجاد شده بود فروکش می‌کند و نوبت به افت قند می‌رسد. در این مرحله یا خیلی حساس و تحریک‌پذیر می‌شوید یا خیلی کرخت و بی‌حال. حالا دیگر تمام آن آبی را که از طریق نوشابه وارد بدن خود کرده بودید، دفع کرده‌اید؛ آبی که می‌شد به جای اسید و کافئین و شکر، حاوی مواد مفیدی برای بدن‌تان باشد. تا چند ساعت بعد اثر کافئین هم از بین می‌رود و شما هوس یک نوشابه دیگر می‌کنید.      

نوشابه‌خورترین ملت جهان

سرانه مصرف نوشابه‌های گازدار در ایران ۴۲ ليتر است. با مقایسه این آمار با آمار دیگر کشورهای جهان به این نتیجه وحشتناک می‌رسیم که ما در سرانه مصرف نوشابه‌هاى گازدار مقام اول را در جهان پیدا کرده‌ایم. برای این که بیشتر وحشت کنید، بد نیست بدانید که:

1) ميانگين مصرف نوشابه‌هاي گازدار در دنيا براي هر فرد 10 ليتر است.

2) در بيست سال اخير، مصرف نوشابه هاى گازدار در كشور، نزديك به ۱۵درصد رشد داشته است.

3) در طی این بیست سال، مصرف شير و لبنيات، تنها حدود يك دهم درصد رشد كرده است.

4) سرانه‌ مصرف لبنيات در ايران كمتر از يك سوم استاندار جهاني است.

5) طبق آمار، ۹۰ درصد كودكان ۲۴ ماهه تا ۱۲ساله کشورمان، روزانه حداقل يك بار پفك و نوشابه مصرف كرده‌اند.

6) 25 درصد از كودكان ايرانى به نوعی با سوءتغذيه دست‌به‌گریبانند.

7) یک‌سوم از مرگ‌ومیرهای کشور به علت بیماری‌های قلبي‌عروقي است كه یکی از عوامل اصلي بروز آن، تغذيه غلط است.

عصاره تمام بدی‌ها

بیماری‌های قلبی عروقی شایعترین عامل مرگ‌ومیر در ایران و در خیلی دیگر از کشورهای جهان است. چاقی، دیابت، فشارخون، استعمال دخانیات، چربی بالای خون و استرس از مهم‌ترین عوامل زمینه‌ساز بروز این بیماری‌ها و نهایتا سکته‌قلبی هستند. خیلی از این عوامل خطرساز با الگوي‌ غذايي جامعه ارتباط مستقیم دارند.‌ مصرف نوشابه‌های گازدار هم، در کنار غذاهاي‌ چرب‌ و شور و طبخ‌شده با روغن‌هاي‌ جامد، بخشی از این الگوی غذایی نادرست است.

كافئين که ماده اصلی نوشابه به حساب می‌آید، ماده‌ای است که ایجاد وابستگی می‌کند. جالب این‌‌که كافئين موجود در نوشابه‌هاي گازدار نسبت به ديگر نوشيدني‌هاي حاوي كافئين مانند قهوه و چاي، با سرعت بيشتري جذب بدن مي‌شود. اضطراب، اختلال خواب، افزایش فشارخون، به هم‌خوردن ریتم طبیعی قلب، بالا‌رفتن کلسترول خون، تشدید علایم پیش‌از قاعدگی، کم‌آبی، مشکلات بارداری و . . . بعضی از عوارض مصرف زیاد کافئین است.

کافئین بسیار وابسته‌کننده است و قطع ناگهانی مصرف آن منجر به پاره‌ای عوارض جسمانی و روانی موقت می‌شود. مطالعات نشان داده کودکانی که از سن کم شروع به مصرف نوشابه می‌کنند، چنان به کافئین آن وابسته می‌شوند که در بزرگسالی به شکلی ناخواسته یک نوشابه‌خور حرفه‌ای خواهند شد.

بعضی از مواد نگهدارنده موجود در نوشابه و همچنین اسید بنزوئیک نیز از جمله موادی هستند که می‌توانند نوشابه‌خورهای حرفه‌ای را به سمت بیماری‌های صعب‌العلاج و سرطان سوق بدهند. رنگ‌هاي کارامل که در تهیه نوشابه مورد استفاده قرار می‌گیرد، برای سم‌زدایی در كبد تجمع پیدا می‌کند و این عضو حیاتی بدن برای سم‌زدایی مواد رنگی مجبور به تحمل فشار زیادی می‌شود.

با مصرف نوشابه، ميزان اسيد فسفريك خون بالا می‌رود و از آن‌جایی که كليه‌ها نمی‌توانند آن را سریعا دفع کنند، دچار یک فشار مضاعف می‌شوند. از طرف دیگر، یون‌های كلسيم که به‌دنبال مصرف نوشابه از استخوان‌ها کنده می‌شود، داخل خون جريان پیدا می‌کند و با افزایش یافتن غلظت آن، در کلیه‌ها رسوب می‌کند. این امر در بلند‌مدت باعث تشکیل سنگ‌های دستگاه ادراری می‌شود. به‌ دنبال‌ مصرف‌ نوشابه، ماده‌ سخت‌ ميناي‌ دندان‌ در اين‌ اسيد حل‌ مي‌شود و حدود 8 تا 18 درصد آن‌ همراه‌ با ادرار، یعنی از طریق کلیه‌ها، دفع‌ مي‌شود. باقيمانده‌ آن هم‌ در سياهرگ‌ها و سرخرگ‌ها، پوست‌ و ساير اعضای بدن تجمع‌ پيدا مي‌كند و به این ترتیب عملكرد كليه‌ها‌ را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

نوشابه محلولی است به شدت اسیدی. در سرتاسر لوله گوارش، تنها معده است که می‌تواند چنین اسیدیته‌ای را تحمل کند. اما برای مثال تکلیف دهان، گلو و مری چه می‌شود؟ مخاط این سه در برابر اسید به شدت حساس و آسیب‌پذیر است. به علاوه، اسيد فسفريك موجود در نوشابه به شکل رقابت با اسيد معده وارد تعامل می‌شود و اثر آن را خنثی می‌کند. به این ترتیب در عملكرد معده اختلال ایجاد می‌شود. وقتی معده کارایی خودش را از دست می‌دهد، غذاي مصرفي خوب هضم نمی‌شود و شخص دچار نفخ، دل‌درد و دیگر علایم سوء‌هاضمه می‌شود. با مصرف نوشابه، افراد دچار گاستریت یا زخم‌های گوارشی این علایم را با شدت دوچندان تجربه می‌کنند. گازهاي موجود در نوشابه معده را به شدت آزار مي‌دهد. از آن‌جایی که نوشابه بیشتر همراه با وعده‌های اصلی غذا مصرف می‌شود، حجم و فشار درون معده را زیاد می‌کند و سبب بالارفتن ديافراگم و فشار بر قلب هم مي‌شود. مصرف نوشابه‌های سرد بعد از غذا تاثیر آنزیمهای گوارشی را کم می‌کند و در جذب مواد غذایی از روده اختلال ایجاد می‌کند.


یكي ديگر از معايب مصرف نوشابه‌هاي گازدار، بروز كم‌خوني است. نوشابه ها باعث عدم جذب آهن در بدن می‌شود و به این ترتیب راه را برای ایجاد کم‌خونی هموار می‌کند. این امر به‌خصوص در گروه‌های مستعد به کم‌خونی، مانند کودکان و به‌خصوص دختران، نمود بیشتری دارند.

زنان شيرده هم جزو گروهی هستند که باید دور نوشابه را خط بکشند چون نوشابه نه ‌تنها داراي مواد مغذي نيست بلكه باعث از بين رفتن مواد مغذي در شير مادر هم مي‌شود. به اين ترتيب، شير مادر كه مي‌تواند بهترين غذا براي كودك باشد، تبديل به ماده‌ای می‌شود با ارزش غذايي كم.

نوشابه، چاقی و هزاران بیش

چاقي و افزایش وزن یکی از جدی‌ترین تهدیدهای نوشابه‌هاي گازدار است. بخش اصلی این نوشیدنی‌ها را، همان‌طور که از نام‌شان ـ نوشابه ـ هم پیداست، آب تشکیل می‌دهد. نوشابه اگرچه فاقد ارزش غذایی است، به خاطر شیرین‌کننده‌هایی که در ساخت آن به کار می‌رود، کالری (انرژی غذایی) بالایی دارد. به عبارت ساده‌تر، نوشابه‌های گازدار به شدت چاق‌کننده هستند. قند موجود در يک بطري نوشابه گازدار برابر با دو بسته شکلات است. ميزان قند خالص موجود در يك بطری نوشابه گاز‌دار بیش از 300 ميلي‌گرم است و همین یک بطری، 150 کالری انرژی وارد بدن می‌کند.

با مصرف هر بطري نوشابه گازدار، مقدار زيادي قند وارد بدن مي شود که اين قند به سلول هاي لوزالمعده که محل ترشح انسولين است، فشار وارد می‌کند و به این ترتيب شخص را يک قدم به ابتلا به بيماري ديابت نزديک مي‌کند. تحقيقات نشان داده افرادي که روزانه حداقل يک بطري نوشابه مصرف مي‌کنند، 83 درصد بيشتر از افرادي که در طول ماه فقط يک بطري نوشابه مصرف مي‌کنند به ديابت مبتلا مي‌شوند. بعضی از کارشناسان اسم نوشابه را گذاشته‌اند شکلات مايع!
نوشابه‌خورهای حرفه‌ای به طور متوسط روزانه 7 قاشق مرباخوري شكر از اين طريق وارد بدن خود می‌کنند.

در نوشابه‌هاي رژيمي به جاي شكر از شیرین‌کننده‌های مصنوعی، عمدتا آسپارتام، استفاده مي‌كنند كه خود این ماده، یک ماده اشتهاآور است و می‌تواند باعث سردرد، سرگيجه و كاهش حافظه شود. مصرف بیش از اندازه آسپارتام خالی از عارضه نیست. تومور مغزی، نقص عضو جنین و بروز حمله‌های صرع بعضی از این عوارض هستند.

دندان‌ها و استخوان‌های از دست رفته

مصرف‌ مداوم‌ نوشابه‌هاي‌ گازدار، به‌ علت‌ دارا بودن مقدار بالای‌ اسيد فسفريك،‌ باعث‌ پوكي‌ استخوان‌ مي‌شود. براي جذب كلسيم، بدن ما نياز به برقراری نوعی تعادل ميان میزان كلسيم و فسفر دارد. نوشابه‌ها به علت داشتن فسفر زياد، این بالانس را به هم می‌زنند و باعث کنده‌شدن کلسیم از بافت استخوانی می‌شوند. به علاوه، وقتی نوشابه وارد بدن می‌شود، بدن برای مقابله با اسیدیته بالای آن، اقدام به کندن کلسیم بیشتری از استخوان‌ها می‌کند. از این گذشته، نوشابه در جذب کلسیم از دستگاه گوارش هم اختلال ایجاد می‌کند. همه این مسایل باعث می‌شود تا تراکم استخوانی کم‌کم از دست برود. با ادامه یافتن این فرایند، مشتریان هرروزه نوشابه، در سنین میان‌سالی به بیماری ناتوان‌کننده و دردسرساز پوکی استخوان مبتلا می‌شوند. به عبارت دیگر، عادت‌های غذایی نادرست (عدم مصرف شیر و لبنیات و مصرف بیش از اندازه نوشابه) در سنين كودكى و نوجوانى زمینه‌ساز بروز این بیماری خاموش در میان‌سالی است.

در یک مطالعه، از 55 مرد خواسته شد که روزانه دو و نیم لیتر نوشابه را برای مدت 10 روز مصرف کنند. در مقابل، از 55 مرد دیگر خواسته شد که به همان میزان و طی همان مدت، شیر بخورند. بررسی‌ها در پایان آزمایش نشان داد که میزان کلسیم در بدن مردان گروه اول کاهش پیدا کرده و این کاهش به نوبه خود منجر به کاهش شدید بافت استخوانی و افزایش سرعت تخریب استخوان‌ها شده است. اما درگروه دوم، میزان کلسیم و رشد و نمو بافت استخوانی بیشتر شده بود.

آن جنبه از واقعیت که کارشناسان را بیش‌از پیش نگران می‌کند، این است که نوشابه‌ها دارند کم‌کم جایگزین نوشیدنی‌های سالمی مانند دوغ و شیر می‌شوند که در کنار دیگر فایده‌های‌شان، منابع غنی کلسیم نیز به حساب می‌آیند.

آمارها می‌گوید که هم اكنون در ايران بيش از 5 ميليون نفر به پوكي استخوان مبتلا هستند. دیگر این‌که 70 درصد از زنان ایرانی بالای 50 سال به این بیماری زمین‌گیرکننده دچارند. بد نیست بدانید که برای مثال خانمي كه هر روز يك ليوان نوشابه گازدار مصرف می‌کند، 3 برابر بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری است و اگر اين زن، ورزشكار باشد خطر پوكي استخوانش نسبت به بقيه زنان 5 برابر بيشتر است. اگرچه ورزش مانع از پوكي استخوان مي‌شود اما چون ورزشكاران به كلسيم بيشتري نياز دارند، اثرات سوءمصرف نوشابه‌هاي گازدار در آنها به مراتب بيشتر است.

دندان‌ها نیز، مانند استخوان، از چنگ‌اندازی نوشابه‌ها در امان نیستند. ناگفته پیداست که قند فراوان موجود در نوشابه براي دندان‌ها مضر است. نوشابه، علاوه بر قند، حاوي موادي است كه براي دادن طعم و رنگ به آن اضافه شده و مي‌تواند موجب فرسايش و تخريب ميناي دندان شود. به علاوه، اسيديته بالای نوشابه هم منجر به فرسايش شدید ميناي دندا‌ن می‌شود.

مینای دندان‌های شیری بیش از دندان‌های دایم آسیب‌پذیر است و در معرض نوشابه خیلی زود تخریب می‌شود. از آن‌جایی که مهمترین عامل در سخت‌شدن مینای دندان، رعایت رژیم غذایی صحیح است، مصرف مداوم نوشابه باعث می‌شود مینای دندان کودک، سختی لازم را نداشته باشد و به طور مداوم در معرض پوسیدگی قرار بگیرد.

برای همین است که توصیه می‌شود نوشابه حتما با نی مصرف شود تا تماس بين نوشابه و دندان‌ها به حداقل برسد. به علاوه، باید حتما بعد از مصرف نوشابه دهان را با آب شست تا خطر پوسيدگي دندان کاهش پیدا کند.

خطر در کمین کودکان

می‌گویند مدرسه خانه دوم بچه‌هاست. اگر این حرف را قبول کنیم، باید برای وضعیت تغذیه دانش‌آموزان در خانه دوم‌شان، مدرسه، یک نقش محوری قایل شویم و قبول کنیم که نوع غذايي كه آنها در مدرسه دريافت مي‌كنند در سلامت آنها تاثير مهمي دارد. اکثر دانش‌آموزان، نه تنها میان‌وعده، بلکه نهار خود را هم در مدرسه می‌خورند. به همین خاطر است که کارشناسان تا این حد در رابطه با وضعیت تغذیه در مدرسه حساسند و بحث بوفه‌های مدارس را با جدیت پیگیری می‌کنند.

چاقي در سنین کودکی یکی از مشکلاتی است که هم زمينه‌ساز چاقي در بزرگسالي است و هم عوارضی چون کاهش اعتماد به نفس، كاهش معاشرت، افزايش چربي و فشار خون و افزايش احتمال بروز ديابت را به همراه دارد. تحقيقات نشان داده که مصرف نوشابه اثر مستقیم بر افزايش درصد چاقي در كودكان و نوجوانان دارد. يك بررسي 2 ساله نشان داد که كودكان 12 ساله‌اي كه بطور مرتب نوشابه مصرف مي‌كنند، 6/1 برابر بيشتر در معرض ابتلا به چاقي هستند و چاقي در اين سن به احتمال زياد به چاقي در بزرگسالي منجر می‌شود.
در نقطه مقابل، كمبود وزن و سوء‌تغذیه نیز در بین دانش‌آموزان ایرانی به وفور یافت می‌شود که کاهش قدرت تمرکز و یادگیری و افت تحصیلی یکی از عوارض مستقیم آن است. باید به خاطر داشته باشیم که مصرف نوشابه در كودكان سبب بى‌ميلى آنها نسبت به غذاهاى اصلی مى‌شود.

هم چاقی و هم سوء‌تغذیه حاصل عادات تغذیه‌ای نادرست هستند و قطعا در این سنین، مصرف نوشابه‌ با جذابیت بالایی که برای کودکان دارد، یکی از رایج‌ترین و در عین‌حال، خطرناکترین این عادت‌ها به حساب می‌آید.

كوتاهي قد هم مشكل ديگري است كه رابطه مستقيمي با تغذيه نادرست دارد. قد یکی از شاخص‌هايي است كه وضعيت تغذيه‌ شخص را در بلندمدت نشان مي‌دهد. می‌شود بخشی از این کوتاهی قد را متوجه مصرف نوشابه‌ها دانست. نوجوان برای رشد قدی، نیاز به دریافت مواد غذایی، ویتامین‌ها و املاح مختلفی دارد. اما وقتی طبق آمار 14 درصد از مجموع انرژي دريافتي نوجوانان پسر و 15 درصد از كل انرژي دريافتي نوجوانان دختر از نوشابه‌هاي ‌گازدار و آب‌ميوه‌هاي آماده تامين مي‌شود، بدیهی است که مواد لازم برای رشد قدی به بدن نمی‌رسد.

نوشابه‌هاي گازدار به خاطر ميزان بالای قند و كافئين، تعادل غذايي كودك را به هم می‌زنند. دو مطالعه‌ای که اخیرا در امريكا انجام شد نشان داد که كودكان و نوجواناني كه زیاد نوشابه می‌خورند به اختلالات خواب و سردرد دچار می‌شوند. در اين مطالعه 191 نوجوان 14 تا 17 ساله به مدت 2 هفته از نظر برنامه غذایی و خواب بررسی شدند و معلوم شد گروهی كه نوشابه بیشتری مصرف کرده بود، به اختلال خواب مبتلا شده بود. در تحقيقی دیگر، كودكان 6 تا 18 سال مورد مطالعه قرار گرفتند و ثابت شد كودكاني كه هر روز یک‌ونیم ليتر نوشابه گازدار مي‌خورند، بيشتر دچار سردرد می‌شوند.

فرهنگ علیه نوشابه

نوشابه یک روزه نیامده که بخواهد یک روزه برود. مقابله با نوشابه نیاز به فرهنگ‌سازی و عرضه جانشین‌های مناسب دارد. این واقعیت که بخش بزرگی از مخاطبان و مشتریان نوشابه را کودکان و نوجوانان تشکیل می‌دهند، کار را برای متولیان بهداشت سخت می‌کند. نوشابه ظاهر فریبنده و جذابی دارد و تبلیغات آن، به‌خصوص تبلیغات تلویزیونی ‌آن، کودک و نوجوان را بی‌اختیار می‌کند و والدین را به اشتباه می‌اندازد. متاسفانه خیلی‌ها فکر می‌کنند اگر كالايى مضر باشد، اجازه تبلیغ تلویزیونی نخواهد داشت.

فرهنگ‌سازی نیاز به اطلاع‌رسانی دارد اما به نظر می‌رسد که آنچه مردم از مضرات مصرف نوشابه‌هاي گازدار می‌دانند خیلی كم و نادرست است. صدا و سیما به عنوان رسانه ملی و در مقام یکی از عمده‌ترین بسترهای فرهنگ‌سازی در کشور، نه تنها آگهی‌های بازرگانی شرکت‌های نوشابه‌سازی را پخش می‌کند، بلکه در برنامه‌های پزشکی و بهداشتی متعدد و پرحجم خود هم، کمتر به سراغ نوشابه و مضرات آن می‌رود. از طرف دیگر، اطلاع‌رساني صاحبان صنايع هم خیلی محدود است. از این گذشته، این فرهنگ هنوز در بین مردم ما جا نیفتاده که قبل از خرید یک ماده غذایی، برچسب اطلاعات آن را به دقت مطالعه کنند.

بعد از کودکان و نوجوانان، یکی دیگر از گروه‌هایی که سهم عمده‌ای از نوشابه‌های تولیدی را مصرف می‌کند، نهادهای دولتی هستند. بررسي‌ها نشان مي‌دهد كه حدود 25 تا 30 درصد فروش یکی از شرکت‌های نوشابه‌سازی داخلی (معادل 150 تا 200 ميليون ليتر نوشابه در سال) به ادارات و سازمان‌هاي دولتي اختصاص پیدا می‌کند.
مصوبه شوراي عالي سلامت در مورد ممنوعيت توزيع نوشابه در ادارات و اماكن دولتي قدم بزرگی بود که در جهت مقابله با نوشابه برداشته شد. در بخشی از این مصوبه آمده است: «به منظور كاهش عوامل تهديد كننده سلامت، همه سازمانها و ادارات دولتي موظفند از توزيع نوشابه‌هاي گازدار در غذاخوري‌ها و جلسات خودداري كرده و به جاي آن در مواقع لزوم از آب، دوغ‌هاي بدون گاز و كم‌نمك و آب‌ميوه يا يك نوع ميوه استفاده كنند.»

اما به نظر می‌رسد صرف صدور بخشنامه به معنی اجرای آن نیست چراکه با گذشت ماه‌ها از تصویب این مصوبه هنوز هم در خیلی از ادارات و سازمان‌های دولتی، نوشابه توزیع می‌شود.

دكتر صفوي، مديركل دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت می‌گوید تمامي مؤسسات و شركت‌هاي دولتي بايد قانون را رعايت كنند و كساني كه تاكنون موفق به اجراي اين طرح نشده‌اند، بايد اين طرح را در اولويت كاري خود قرار بدهند. او هشدار می‌دهد که اگر يك ارگان دولتي اين بخشنامه را اجرا نكند، با آنها برخورد مي‌شود و هزينه خريد نوشابه هم روي دست آن مديري مي‌ماند كه سفارش خريد داده است.
خوشبختانه، دوغ به عنوان یک نوشیدنی سنتی ایرانی قابلیت رقابت با نوشابه و جایگزینی آن را دارد. قرار دادن ماليات براي نوشابه‌هاي گازدار، براي افزايش قيمت آن و در عوض عرضه نوشابه‌هاي سنتي مثل دوغ با قيمت مناسب، یکی دیگر از مصوبات شوراي‌عالي سلامت بوده ‌است. کم‌کردن نمک دوغ، اضافه کردن نعناع و دیگر انواع سبزیجات برای کاهش نفخ ناشی از مصرف دوغ، از دیگر اقدامات مفید در جهت مبارزه با نوشابه بوده است. اما به نظر می‌رسد که هنوز راه زیادی باقی مانده باشد، راهی که باید به کمک متولیان بهداشت و همسویی رسانه ملی طی شود.
 لينکها براي کاربران مهمان قابل دسترسي نيست، براي مشاهده ي لينکها لطفا ثبت نام کرده و وارد شويد 



-------------- لينکها براي کاربران مهمان قابل دسترسي نيست، براي مشاهده ي لينکها لطفا ثبت نام کرده و وارد شويد --------------

Old Moderator

Old Moderator



نماد کاربر
پست ها

1258

تشکر کرده: 0 مرتبه
تشکر شده: 14 مرتبه
تاريخ عضويت

يکشنبه 10 دی 1385 00:01

محل سکونت

www.ir-dl.ir

آرشيو سپاس: 1235 مرتبه در 233 پست

همه چیز راجع نوشابه!!

توسط nt » جمعه 30 شهریور 1386 08:02



وقتی یک نوشابه می‌خورید، چه اتفاقی می‌افتد؟


10 دقیقه بعد: 10 قاشق چای‌خوری شکر وارد بدن‌تان می‌شود. می‌دانید چرا با وجود خوردن این حجم شکر دچار استفراغ نمی‌شوید؟ چون اسید فسفریک، طعم آن را کمی می‌گیرد و شیرینی‌اش را خنثی می‌کند.

20 دقیقه بعد: قند خون‌تان بالا می‌رود و منجر به ترشح ناگهانی و یک‌جای انسولین می‌شود. کبدتان شروع می‌کند به تبدیل قند به چربی تا قند خون، بیشتر از این بالا نرود.

40 دقیقه بعد: حالا دیگر جذب کافئین کامل شده؛ مردمک‌های‌تان گشاد می‌شود، فشار خون‌تان بالا می‌رود و در پاسخ به این حالت، کبدتان قند را به داخل جریان خون رها می‌کند. گیرنده‌های آدنوزین مغز حالا بلوک می‌شوند تا از احساس خواب‌آلودگی جلوگیری کنند.

45 دقیقه بعد: ترشح دوپامین افزایش پیدا می‌کند و مراکز خاصی در مغز، که حالت سرخوشی ایجاد می‌کنند، تحریک می‌شوند. این همان مکانیسمی است که در مصرف هروئین منجر به ایجاد سرخوشی می‌شود.

بعد از 60 دقیقه: اسید فسفریک موجود در نوشابه، داخل روده کوچک، به کلسیم، منیزیم و روی می‌چسبد. متابولیسم بدن افزایش پیدا می‌کند. میزان بالای قند خون و شیرین‌کننده‌های مصنوعی، دفع هرچه بیشتر کلسیم را از طریق ادرار باعث می‌شوند.

مدتی بعد: کافئین در نقش یک داروی مدر (ادرارآور) وارد عمل می‌شود. حالا دیگر کلسیم و منیزیم و رویی که قرار بود جذب بدن شود، بیش از پیش از طریق ادرار دفع می‌شود و به همراه آن مقادیر زیادی آب، سدیم و دیگر الکترولیت‌ها نیز از دست می‌رود.

مدتی بعدتر: کم‌کم آن غوغایی که در بدن‌تان ایجاد شده بود فروکش می‌کند و نوبت به افت قند می‌رسد. در این مرحله یا خیلی حساس و تحریک‌پذیر می‌شوید یا خیلی کرخت و بی‌حال. حالا دیگر تمام آن آبی را که از طریق نوشابه وارد بدن خود کرده بودید، دفع کرده‌اید؛ آبی که می‌شد به جای اسید و کافئین و شکر، حاوی مواد مفیدی برای بدن‌تان باشد. تا چند ساعت بعد اثر کافئین هم از بین می‌رود و شما هوس یک نوشابه دیگر می‌کنید.

نوشابه‌خورترین ملت جهان


سرانه مصرف نوشابه‌های گازدار در ایران ۴۲ ليتر است. با مقایسه این آمار با آمار دیگر کشورهای جهان به این نتیجه وحشتناک می‌رسیم که ما در سرانه مصرف نوشابه‌هاى گازدار مقام اول را در جهان پیدا کرده‌ایم. برای این که بیشتر وحشت کنید، بد نیست بدانید که:

1) ميانگين مصرف نوشابه‌هاي گازدار در دنيا براي هر فرد 10 ليتر است.

2) در بيست سال اخير، مصرف نوشابه هاى گازدار در كشور، نزديك به ۱۵ درصد رشد داشته است.

3) در طی این بیست سال، مصرف شير و لبنيات، تنها حدود يك دهم درصد رشد كرده است.

4) سرانه‌ مصرف لبنيات در ايران كمتر از يك سوم استاندار جهاني است.

5) طبق آمار، ۹۰ درصد كودكان ۲۴ ماهه تا ۱۲ ساله کشورمان، روزانه حداقل يك بار پفك و نوشابه مصرف كرده‌اند.

6) 25 درصد از كودكان ايرانى به نوعی با سوءتغذيه دست‌به‌گریبانند.

7) یک‌سوم از مرگ‌ومیرهای کشور به علت بیماری‌های قلبي‌عروقي است كه یکی از عوامل اصلي بروز آن، تغذيه غلط است
 لينکها براي کاربران مهمان قابل دسترسي نيست، براي مشاهده ي لينکها لطفا ثبت نام کرده و وارد شويد 



-------------- لينکها براي کاربران مهمان قابل دسترسي نيست، براي مشاهده ي لينکها لطفا ثبت نام کرده و وارد شويد --------------

Captain II

Captain II



نماد کاربر
پست ها

330

تشکر کرده: 0 مرتبه
تشکر شده: 1 مرتبه
تاريخ عضويت

شنبه 27 مرداد 1386 18:25

آرشيو سپاس: 43 مرتبه در 19 پست

نوشابه!

توسط limo_torosh » چهارشنبه 25 مهر 1386 14:06

وقتي يک نوشابه مي‌خوريد، چه اتفاقي مي‌افتد؟



10 دقيقه بعد: 10 قاشق چاي‌خوري شکر وارد بدن‌تان مي‌شود. مي‌دانيد چرا با وجود خوردن اين حجم شکر دچار استفراغ نمي‌شويد؟ چون اسيد فسفريک، طعم آن را کمي مي‌گيرد و شيريني‌اش را
خنثي مي‌کند.
20 دقيقه بعد: قند خون‌تان بالا مي‌رود و منجر به ترشح ناگهاني و يک‌جاي انسولين مي‌شود. کبدتان شروع مي‌کند به تبديل قند به چربي تا قند خون، بيشتر از اين بالا نرود.
40 دقيقه بعد : حالا ديگر جذب کافئين کامل شده؛ مردمک‌هاي‌تان گشاد مي‌شود، فشار خون‌تان بالا مي‌رود و در پاسخ به اين حالت، کبدتان قند را به داخل جريان خون رها مي‌کند. گيرنده‌هاي آدنوزين مغز حالا بلوک مي‌شوند تا از احساس خواب‌آلودگي جلوگيري کنند.
45 دقيقه بعد : ترشح دوپامين افزايش پيدا مي‌کند و مراکز خاصي در مغز، که حالت سرخوشي ايجاد مي‌کنند، تحريک مي‌شوند. اين همان مکانيسمي است که در مصرف هروئين منجر به ايجاد سرخوشي مي‌شود.
بعد از 60 دقيقه : اسيد فسفريک موجود در نوشابه، داخل روده کوچک، به کلسيم، منيزيم و روي مي‌چسبد. متابوليسم بدن افزايش پيدا مي‌کند. ميزان بالاي قند خون و شيرين‌کننده‌هاي مصنوعي، دفع هرچه بيشتر کلسيم را از طريق ادرار باعث مي‌شوند.
مدتي بعد : کافئين در نقش يک داروي مدر (ادرارآور) وارد عمل مي‌شود. حالا ديگر کلسيم و منيزيم و رويي که قرار بود جذب بدن شود، بيش از پيش از طريق ادرار دفع مي‌شود و به همراه آن مقادير زيادي آب، سديم و ديگر الکتروليت‌ها نيز از دست مي‌رود.
مدتي بعدتر : کم‌کم آن غوغايي که در بدن‌تان ايجاد شده بود فروکش مي‌کند و نوبت به افت قند مي‌رسد. در اين مرحله يا خيلي حساس و تحريک‌پذير مي‌شويد يا خيلي کرخت و بي‌حال. حالا ديگر تمام آن آبي را که از طريق نوشابه وارد بدن خود کرده بوديد، دفع کرده‌ايد؛ آبي که مي‌شد به جاي اسيد و کافئين و شکر، حاوي مواد مفيدي براي بدن‌تان باشد. تا چند ساعت بعد اثر کافئين هم از بين مي‌رود و شما هوس يک نوشابه ديگر مي‌کنيد.
نوشابه‌خورترين ملت جهان
سرانه مصرف نوشابه‌هاي گازدار در ايران 42 ليتر است. با مقايسه اين آمار با آمار ديگر کشورهاي جهان به اين نتيجه وحشتناک مي‌رسيم که ما در سرانه مصرف نوشابه‌هاى گازدار مقام اول را در جهان پيدا کرده‌ايم. براي اين که بيشتر وحشت کنيد، بد نيست بدانيد که:
1) ميانگين مصرف نوشابه‌هاي گازدار در دنيا براي هر فرد 10 ليتر است.
2) در بيست سال اخير، مصرف نوشابه هاى گازدار در كشور، نزديك به15 درصد رشد داشته است.
3) در طي اين بيست سال، مصرف شير و لبنيات، تنها حدود يك دهم درصد رشد كرده است.
4) سرانه‌ مصرف لبنيات در ايران كمتر از يك سوم استاندار جهاني است.
5) طبق آمار، 90درصد كودكان 24 ماهه تا 12 ساله کشورمان، روزانه حداقل يك بار پفك و نوشابه مصرف كرده‌اند.
6)25درصد از كودكان ايرانى به نوعي با سوءتغذيه دست‌به‌گريبانند.
7) يک‌سوم از مرگ‌وميرهاي کشور به علت بيماري‌هاي قلبي‌عروقي است كه يکي از عوامل اصلي بروز آن، تغذيه غلط است.مراقب سلامتي خود باشيد.
YJC

قبليبعدي

 


  • موضوعات مشابه
    پاسخ ها
    بازديدها
    آخرين پست

چه کسي حاضر است ؟

کاربران حاضر در اين انجمن: بدون كاربران آنلاين و 2 مهمان



phpBB | CentralClubs