در اين بخش مي‌توانيد در مورد مباحث مرتبط با بهداشت مواد غذايي به بحث بپردازيد.
Super Moderator

Super Moderator



نماد کاربر
پست ها

3049

تشکر کرده: 26 مرتبه
تشکر شده: 119 مرتبه
تاريخ عضويت

يکشنبه 7 اسفند 1384 03:45

آرشيو سپاس: 1566 مرتبه در 615 پست

شير مادر و ضريب هوشي

توسط Dr.Akhavan » دوشنبه 16 مرداد 1385 02:29

[align=center]تغذيه با شير مادر ضريب هوشي كودك را تا 10 واحد افزايش مي دهد[/align]



مصاحبه با دكتر «منصور بهرامي» ، عضو كميته كشوري ترويج تغذيه با شير مادر



  سال هاست كه نقش اساسي تغذيه با شير مادر در رشد و سلامت كودكان و همچنين سلامت مادران شناخته شده است. نوزادي كه از شير مادر تغذيه مي كند، علاوه بر بهره مندشدن از يك غذاي كامل، منحصر به فرد و غير قابل جايگزين، ابتلاي كمتر به بسياري از بيماري هاي حاد دوران كودكي نظير عفونت هاي دستگاه گوارش و عفونت هاي تنفسي خواهد داشت.


علاوه بر اين، مطالعات علمي صورت گرفته نشان داده است تغذيه با شير مادر داراي اثرات مفيد ديگري نيز مي باشد كه در سنين جواني، ميانسالي و پس از آن تداوم خواهد داشت كه از آن جمله مي توان به كاهش ريسك ابتلا به ديابت نوع يك، بيماري هاي قلبي- عروقي، چاقي پيشگيري از ابتلا به برخي سرطان هاي دوران كودكي و بزرگسالي اشاره كرد.
به گفته متخصصان، نوزاداندر 6 ماه اول زندگي بايد فقط به طور اختصاصي از شير مادر تغذيه شوند تا به رشد، نمو و سلامتي در حد مطلوب برسند.
تغذيه اختصاصي با شير مادر به اين معني است كه هيچ ماده خوراكي يا نوشيدني ديگر حتي آب هم نبايد در كنار شير مادر به نوزاد داده شود. اما دادن قطره يا ويتامين ها و مواد معدني و داروهاي لازم به نوزاد با مشورت پزشك متخصص مجاز است.
شير مادر بهترين تركيب از پروتئين ها، چربي ها، كربوهيدرات، ويتامين ها و املاح لازم براي رشد كودك را دارا مي باشد.

دكتر «منصور بهرامي» ، عضو كميته كشوري ترويج تغذيه با شير مادر، با اشاره به اين كه امسال از سوي سازمان بهداشت جهاني به سياست گذاران كشورهاي عضو ابلاغ شد تا به مناسبت هفته جهاني شير مادر كه هر ساله از تاريخ 10 مردادماه آغاز مي شود حول محور اصلي ضابطه هاي بازاريابي جانشين شونده هاي شير مادر به بحث و گفتگو بپردازند، مي گويد: بر اساس قوانين بين المللي شركت هاي توليدكننده غذاهاي جانشين مانند شيرخشك- بايد از چاپ هر گونه تصوير كودك شاداب و به ظاهر سالم روي بسته بندي محصولات خودداري كنند و از تبليغات غيرواقعي بپرهيزند. قانون حمايت از تغذيه با شير مادر آذر ماه سال 1374 در مجلس به تصويب رسيد و لازم الاجرا شد. ولي بعضي از مواد آن در حال حاضر از سوي بعضي از سازمان ها ناديده گرفته مي شود.
دكتر بهرامي در تشريح اهميت شير مادر براي كودك مي گويد: شير مادر يك واكسن بسيار قوي در بدو تولد نوزاد محسوب مي شود و تمام مكانيسم هاي ايمني كه مادر در دوران زندگي اش كسب كرده است، از طريق شير به نوزاد انتقال مي يابد. تغذيه كودك با اين ماده غذايي گران بها، سبب كاهش بيماري هايي از جمله عفونت هاي دستگاه گوارش، دستگاه تنفس، گوش و ابتلا به آسم و آلرژي مي شود.

بر اساس آمارها، افزايش تغذيه با شير مادر سالانه از مرگ 7 ميليون كودك جلوگيري مي كند.
علاوه بر اين موارد، نوزاداني كه از شير مادر تغذيه كرده اند، در بزرگسالي از آرامش اعصاب و در نتيجه كارآيي بالاتري برخوردار مي باشند. همچنين از نظر علمي ثابت شده است ضريب هوشي اين كودكان حدود 10 واحد بيشتر از ديگر كودكان است. علاوه بر اين شير مادر همچون داروي مسكن طبيعي در كاهش درد ناشي از مداخلات پزشكي در نوزادان سودمند است.
عضو هيئت علمي دانشگاه شهيد بهشتي با اشاره به اين كه مدت زمان شيردهي به كودك 2 سال است مي گويد: شيردهي بر سلامت مادر نيز تاثير بسيار مثبتي دارد كه از جمله آنها مي توان به پيشگيري از سرطان هاي سينه و رحم، كمك به بهبود افسردگي، جلوگيري از خونريزي هاي پس از زايمان و ممانعت از بروز پوكي استخوان اشاره كرد. علاوه بر اين ها پديده كودك آزاري نيز در مادران شيرده كمتر ديده مي شود.
اين متخصص اطفال، در مقايسه شيرخشك و شير مادر مي گويد: شيرخشك از گاو گرفته مي شود و تازه نيست ضمن اين كه فاقد بسياري از مواد ايمني بخش و هورمون هايي است كه بر سلامت كودك تاثيرگذار است. وي متذكر مي شود مواد تشكيل دهنده تمام شيرخشك ها تقريبا يكسان است در حالي كه مي دانيم شير هر مادري متناسب با نيازهاي روحي و جسمي كودكش مي باشد.
به عنوان مثال شيرمادري كه نوزاد نارس به دنيا مي آورد، داراي تركيبات ويژه اي مي باشد كه خاص آن نوزاد است.

نكته جالب توجه ديگر اين است كه شيرمادر در هر نوبت  شيردهي در ابتدا رقيق تر است كه تشنگي نوزاد را برطرف مي كند و سپس بر غلظت آن افزوده مي شود تا نيازهاي غذايي نوزاد رفع شود.
دكتر بهرامي عضو انجمن ترويج تغذيه با شير مادر، آغوز (شير غليظي كه در چند روز اول پس از زايمان ترشح مي شود) را داراي حداكثر ميزان لازم مواد ايمني بخش براي كودك توصيف مي كند و مي افزايد: اين مواد در طول دوره شيردهي به تدريج كمتر مي شود.
عضو هيئت علمي دانشگاه شهيد بهشتي مي گويد: تعداد داروهايي كه ممكن است بر شير مادر تاثير نامطلوبي داشته باشند، انگشت شمار هستند كه از آن جمله مي توان به داروهاي ضد سرطان اشاره كرد.
وي با تاكيد بر لزوم نوشيدن آب و مايعات و نيز رعايت برنامه غذايي صحيح براي مادران شيرده، يادآور مي شود: خوردن سير و پياز كه طعم و بوي شير را تحت تاثير قرار مي دهد، مناسب نيست.
به گفته دكتر بهرامي قبل از اجراي برنامه هاي ترويج تغذيه با شير مادر، سالانه حدود 60 ميليون قوطي شير خشك 5/1 دلاري وارد كشور مي شد كه هزينه اي بالغ بر 90 ميليون دلار بر كشور تحميل مي كرد. ولي پس از برنامه هاي ترويج تغذيه با شير مادر اين ميزان به شدت كاهش يافت و در حال حاضر به حدود 12 تا 15 ميليون قوطي رسيده است.

نكته مهم ديگر اين كه ميزان آگاهي عمومي در كشور و سطح تحصيلات والدين رابطه مستقيمي با ميزان تغذيه با شير مادر دارد.
عضو كميته كشوري ترويج تغذيه با شير مادر تصريح مي كند: شيرمادر يك منبع پر انرژي قلمداد مي شود كه مانند بسياري از منابع انرژي ديگر داراي بها و ارزشي است كه به درستي درك نشده است ولي به تدريج اهميت و جايگاه اصلي خود را پيدا مي كند.
شير هر مادري متناسب با نيازهاي روحي و جسمي كودكش است به عنوان مثال شير مادري كه نوزاد نارس به دنيا مي آورد، داراي تركيبات ويژه اي مي باشد كه خاص آن نوزاد است
شيردهي تاثيرات بسيار مثبتي بر سلامت مادر دارد كه از جمله آنها مي توان به جلوگيري از سرطان هاي سينه و رحم، كمك به بهبود افسردگي پس از زايمان و كاهش احتمال ابتلا به پوكي استخوان اشاره كرد

منبع : لينکها براي کاربران مهمان قابل دسترسي نيست، براي مشاهده ي لينکها لطفا ثبت نام کرده و وارد شويد 

چه کسي حاضر است ؟

کاربران حاضر در اين انجمن: بدون كاربران آنلاين و 0 مهمان