کاربر گرامی ورود شما را به انجمن خیر مقدم عرض میکنیم. جهت استفاده از تمامی امکانات سایت باید عضو شوید. جهت عضویت اینجا را کلیک کنید.

مرکز انجمنهاي تخصصي
امروز شنبه 13 شهریور 1389 01:02

همه زمانها با ساعت محلی UTC + 3:30 DST تنظیم شده اند

ارسال موضوع جديد پاسخ به موضوع  [ 229 پست ]  برو به صفحه قبلي  1, 2, 3, 4, 5 ... 20  بعدي
نويسنده محتواي پيام
 موضوع پست:
پستارسال شده در: دوشنبه 27 شهریور 1385 12:25 
Super Moderator
Super Moderator
نماد کاربر
آفلاين

تاريخ عضويت: دوشنبه 29 اسفند 1384 15:31
تشکر کرده اید: 2596 مرتبه
نقل قول:
یه مسئله دیگری که وجود داره اینه که نمیشه به نفری که در کابین پشتی این هواپیماها قرار میگیره کمک خلبان گفت ! چرا هیچ یک از کنترل فرامین هواپیما و یا موتور هواپیما در اختیار نفر کابین پشتی نیست و تنها این نفر کابین جلویی است که هواپیمارا هدایت میکند

نشد امير خان  :grin:
تو بعضي هواپيماها مثل F-15E  كمك خلبان مثل خلبان كابين جلو هم استيك داره هم تراتل منتها ديدش يكم بسته تر از كابين جلو هست  :-)

بالا
 مشخصات  
تشکر کرده اید  
کاربران زیر از Reza 313 به خاطر این پست تشکر کرده اند:
sokuteasemuni
 موضوع پست:
پستارسال شده در: دوشنبه 27 شهریور 1385 12:41 
Major
Major
نماد کاربر
آفلاين

تاريخ عضويت: يکشنبه 6 فروردین 1385 15:06
تشکر کرده اید: 14 مرتبه
فريبرز جان واقعا ممنون،هرچي جلوتر ميرهجذابيت مطلبت بيشتر ميشه!

بالا
 مشخصات  
تشکر کرده اید  
کاربران زیر از MeaN5990 به خاطر این پست تشکر کرده اند:
sokuteasemuni
>
 موضوع پست:
پستارسال شده در: دوشنبه 27 شهریور 1385 12:56 
Commander
Commander
نماد کاربر
آفلاين

تاريخ عضويت: دوشنبه 1 خرداد 1385 03:58
تشکر کرده اید: 16504 مرتبه
دوستان ضمن تشکر از تک تک شما لازم ديدم ۲ موضوع رو همينجا عنوان کنم
۱. در مورد کمک خلبان يا افسر کابين عقب من در اين مقاله اصل مطلب رو عينأ ترجمه کردم . اگر به جدول زير نگاهی بياندازيد متوجه خواهيد شد که برای هر ۲ مخفف انگليسی  
[ RIO  = Radar Intercept Officer ] و همچنين
[ WSO = Weapon System Officer ] در زبان آلمانی تنها يک لغت
Waffen system Offizier  استفاده ميشود .

لينکها براي کاربران مهمان قابل دسترسي نيست، براي مشاهده ي لينکها لطفا ثبت نام کرده و وارد شويد 

۲. اين مقاله فقط و فقط بازگوکننده نظرات تيم ۳ نفره تام و فرزاد و احمد است و من فقط ترجمه اون رو انجام ميدهم . در بحثی که با يکی از دوستان داشتم براش توضيح دادم که متاسفانه در ايران هنوز تفاوت تأليف و ترجمه زياد مشخص نيست . شخص مترجم به هيچ عنوان حق دستکاری تو مطلب رو نداره هر چند که با نظرات خودش منطبق نباشه . بنابر اين اميدوارم از اين نوشتار بعنوان اثری از تام کوپر نام برده بشه . در انتها باز هم از ابراز لطف همه دوستان خوبم ممنونم . شاد باشيد
:)  :)  :)  :razz:  :razz:

آخرين ويرايش توسط Fariborz در چهارشنبه 29 آذر 1385 08:48, ويرايش شده 1 در کل.

بالا
 مشخصات  
تشکر کرده اید  
کاربران زیر از Fariborz به خاطر این پست تشکر کرده اند:
hesperus, sokuteasemuni, Shahryar, SAMAN, بابک محبی, shola
>
 موضوع پست:
پستارسال شده در: دوشنبه 27 شهریور 1385 13:17 
Colonel II
Colonel II
نماد کاربر
آفلاين

تاريخ عضويت: يکشنبه 28 اسفند 1384 15:04
تشکر کرده اید: 0 مرتبه
Fariborz جان، کارت بي نظيره. بي نظير.

در پناه حق موفق باشي و ما هم هميشه از اطلاعاتت استفاده کنيم دوست گرامي. :o  :)  :)

بالا
 مشخصات ايميل  
تشکر کرده اید  
>
 موضوع پست:
پستارسال شده در: دوشنبه 27 شهریور 1385 18:49 
Colonel II
Colonel II
نماد کاربر
آفلاين

تاريخ عضويت: سه شنبه 11 بهمن 1384 19:16
تشکر کرده اید: 3286 مرتبه
Fariborz, عزيز
مطالبت بسيار زيبا و خواندني هست. بابت زحماتت بي نهايت متشکرم. :)  :razz:

بالا
 مشخصات ايميل  
تشکر کرده اید  
>
 موضوع پست:
پستارسال شده در: دوشنبه 27 شهریور 1385 22:39 
Major II
Major II
آفلاين

تاريخ عضويت: دوشنبه 21 فروردین 1385 23:51
فريبرز جان من هم بابت اين مطلب عالي تشكر ميكنم...حتما زحمت زيادي ميكشين...خسته نباشيد :razz:

بالا
 مشخصات  
تشکر کرده اید  
کاربران زیر از su34 به خاطر این پست تشکر کرده اند:
sokuteasemuni
>
 موضوع پست:
پستارسال شده در: سه شنبه 28 شهریور 1385 01:34 
Old Moderator
Old Moderator
نماد کاربر
آفلاين

تاريخ عضويت: دوشنبه 29 اسفند 1384 15:42
Fariborz,
دوست متخصص و عزيزم خسته نباشي.
اميدوارم با توجه به اينکه حداقل به 1 زبان رسمي بيشتر از بنده و ساير دوستان آگاهيد ما را از دانش خود در اين زمينه هم محروم نکنيد.

مشتاقانه منتظر ديگر مقالات شما هستم

Happiness is Tomcat-Shaped

I love the smell of jet fuel in the morning

بالا
 مشخصات ايميل  
تشکر کرده اید  
کاربران زیر از Colonel Chazan به خاطر این پست تشکر کرده اند:
sokuteasemuni
>
 موضوع پست:
پستارسال شده در: سه شنبه 28 شهریور 1385 01:51 
Old Moderator
Old Moderator
نماد کاربر
آفلاين

تاريخ عضويت: جمعه 27 مرداد 1385 16:12
محل سکونت: جايي درست وسط غربت شهر...انطرف تر از اب...در کنار خورشيد...
Colonel Chazan,
موافقم....زکات علم اموختن ان به ديگران است

بلوار ثارلله مجتمع  نسترن ...زاهدان
پاسگاه مرزي ناجا... سراوان
تاريخ هيچ کدام را از ياد نخواهد برد...

بالا
 مشخصات  
تشکر کرده اید  
کاربران زیر از ghalamman به خاطر این پست تشکر کرده اند:
sokuteasemuni, بابک محبی
>
 موضوع پست:
پستارسال شده در: سه شنبه 28 شهریور 1385 23:51 
Captain
Captain
نماد کاربر
آفلاين

تاريخ عضويت: يکشنبه 6 فروردین 1385 16:49
من نيز به نوبه خود از آقاي فريبرز بخاطر زحماتشان تشکر ميکنم.
اميدوارم هميشه در زندگي موفق باشيد. :D

بالا
 مشخصات  
تشکر کرده اید  
کاربران زیر از Saeid12345 به خاطر این پست تشکر کرده اند:
sokuteasemuni
>
 موضوع پست:
پستارسال شده در: چهارشنبه 29 شهریور 1385 01:40 
Major I
Major I
آفلاين

تاريخ عضويت: پنج شنبه 7 اردیبهشت 1385 01:55
تشکر کرده اید: 123 مرتبه
فریبرز عزیز! از زحمتی که می کشی سپاسگزارم! :razz:  :razz:  :razz:

هواپیمای با شکوه و خوش سیمای F-14 برای من مثل یک موجود زنده است!
میشه باهاش حرف زد ، بهش خیره شد ، حسش کرد و حتی با اون عشق بازی کرد!

یکی از تکنسین های این هواپیما می گفت با اینکه من بارها اوجگیری این هواپیما رو از روی باند دیدم ولی باز هم  اگه بتونم به وقت آغاز پرواز این پرنده خودمو از هرجای پایگاه به نزدیکی اونها میرسونم تا از نزدیک اوجگیری اونها رو تماشا کنم!

توانائیها ، زیبائیها و جذابیتهای این جنگنده ، بی تردید سرآغاز آشنایی و علاقه مندی بسیاری از علاقه مندان به صنعت هوانوردی به خصوص در کشور ما بوده.

بیش از اینها خوشحالم که توطئه ی "انور سادات" ثمری نداشت و این زیبای اساطیری رو همچنان در کشور خودمون می بینیم. به نظر من نفس حضور این جنگنده در کشور می تونه باعث پیشرفتهای شگرفی بشه که ممکنه ما از اونها بی اطلاع باشیم. نمیدونم ساخت موشک فینیکس در داخل حقیقت داره یا خیر. اگر خیر که چرا منابع غربی در موردش حرف می زنند و اگر بلی که چرا هر سال تطبیق موشک هاوک با این جنگنده روبه جای خبر ساخت این موشک به خورد خلق الله می دهند؟! ولي تکنولوژي بالايي در  کشور حضور پيدا کرده که همانطور که شاه فقيد از خلبانان ميخواست که با تمام زير و بم اين هواپيما آشنا و نسبت به اون مسلط بشن ، مهندسان و تکنسين ها هم بايد اين کار رو انجام بدن.

اين مقاله منو با اين واقعيت آشنا کرد که جنگيدن اين جنگنده به اين آسانيها هم نبوده و براي آمادگي اون مرارتهاي زيادي کشيده شده و تاريخچه ي پر فراز و نشيبي در سرزمين ما داشته.
سپاس فراوان نثار میهن پرستانی که  به جنگنده ی  خودشون و سرزمین خودشون وفادار موندن . درود به شرافتشون و شجاعتشون!

بالا
 مشخصات  
تشکر کرده اید  
کاربران زیر از Taghdir به خاطر این پست تشکر کرده اند:
sokuteasemuni
>
 موضوع پست:
پستارسال شده در: چهارشنبه 29 شهریور 1385 09:44 
Commander
Commander
نماد کاربر
آفلاين

موتورها : عامل  نگرانی

لينکها براي کاربران مهمان قابل دسترسي نيست، براي مشاهده ي لينکها لطفا ثبت نام کرده و وارد شويد 

با توجه به آموزشهای خوب وتجهيزات مدرن , اکثر پرسنل نيروی هوائی ايران از پيروزی سريع وقاطع ايران اطمينان داشتند . سروان جواد خاطره اولين پرواز عملياتی خود را چنين بازگو ميکند : ساعت ۱۳ روز ۲۴ سپتامبر در پايگاه هشتم شکاری اصفهان تعداد ۶ فروند هواپيمای اف ـ ۱۴ جمعی اسکادران ۸۱ در انتظار ابلاغ دستور برای عمليات بودند. مأموريت ما مقابله با هواپيماهای عراقی در صورت حمله آنان به فرودگاه مهرآباد تهران بود و طبق دستور ميبايست در صورت عزيمت از هواپيماهای تانکر در آسمان سوخت دريافت ميکرديم .. اما در اين زمان موشک فونيکس  به تعداد کافی نداشتيم .به همين علت چند ساعت بعد با حمله عراقيها تنها ۲ فروندهواپيمای اف ـ ۱۴ مسلح به موشک فونيکس برای انجام مأموريت به پرواز در آمديم . در اين عمليات ما موفق به سرنگونی يک فروند ميگ ـ ۲۱ و متواری ساختن ۴ فروند ميگ ـ ۲۳ شديم . درآن هنگام که به تعقيب ميگهای عراقی مشغول بوديم و به مرزهای مشترک نزديک می شديم , از مرکز به ما خبر دادند که تعداد زيادی هواپيمای عراقی مجددأ به حريم هوائی کشور تجاوز کرده اند . با اين وجود ما موفق به کشف آنها نشديم . تنها چند دسته هواپيمای اف ـ ۵ خودی که از پايگاه دزفول و تعدادی اف ـ ۴ که از پايگاه همدان به پرواز در آمده بودند را شناسائی کرديم . پس از گذشت ۴۰ دقيقه صفحه رادار هواپيمای همراه من موفق به کشف ۸ فروند هواپيمای عراقی شد .ارتفاع خود را به سطح ۷۰۰۰ متری کاهش داديم و خود را به فاصله ۱۲ کيلومتری هدف رسانديم. در اين زمان هر يک از ما يک موشک اسپارو به طرف هواپيماهای عراقی  شليک کرديم . خلبانان عراقی هيچ عکس العملی از خود نشان ندادند. موشک اسپارو من يک ميگ ـ ۲۱ عراقی را متلاشی کرد اما موشک هواپيمای همراه من به خطا رفت . به همين خاطر من دستور حمله مجدد دادم . در ارتفاع ۳۵۰۰ متری ضمن استفاده از پس سوز چرخش کمی به سمت راست کرده و به آنان حمله کردم . ۲ هواپيمای ميگ ـ ۲۱ متوجه قصد من شدند و با چرخش سعی داشتند که در پشت سر ما قرار بگيرند.اما آنها فرصتی برای اينکار پيدا نکردند.من با استفاده از حداکثر قدرت موتور دماغه هواپيما را به سمت بالا برده , با زاويه حمله بالا چرخشی ۷۰ درجه ای انجام دادم  و تامکت همراه هم به دنبالم آمد . درست در زمانی که من موشک سايدويندر خود را شليک کردم صدای خلبان تامکت همراهم را شنيدم که فرياد زد : Engine Stall . موتور سمت راست او زمانی که در تعقيب هواپيماهای عراقی بود با سرعت ۵۲۰ ناتيکال مايل وزاويه حمله ۴۵ درجه از کار افتاد . هواپيمای او دچار لرزش شديد و افت سريع سرعت تا حد ۸۲ ناتيکال مايل شد . در اين هنگام او بطرز معجزه آسائی قادر به کنترل هواپيما شد و از سقوط حتمی نجات يافت .بعد از فرود در پايگاه ما متوجه شديم که در هنگام مانور هوائی سيستم سوخت رسانی به موتور دچار اشکال شده بود . هدايت شکاری اف ـ ۱۴ در اين حالت ودر چنين ارتفاعی يکی از شاهکارهائی است که فقط خلبانان زبده از عهده آن برمی آيند . آنروز من در نهايت دومين ميگ ـ ۲۱ را گم کردم وتا به امروز هم نميدانم بر سر او چه آمد . بقيه هواپيماها هم به سرعت پا به فرار گزاشتند. پس از فرود در پايگاه خدا را شکر کردم که مأموريت به سلامتی به پايان رسيد .

نظير مشکل ياد شده در بالا را ديگر خلبانان تامکت در ساير مأموريتها تجربه کردند ودر بعضی از موارد خسارات سنگينی به آنان وارد شد . در ژانويه ۱۹۸۱ سرگرد هوشيار موفق شد به سختی اف ـ ۱۴ خود را به زمين بنشاند آنهم پس از آنکه موتور سمت راستش از کار افتاد . در ماه مارس ۱۹۸۲ تامکت ديگری هنگام برخاستن از باند دچار آسيب جدی شد . در زمان تيک آف هر ۲ موتور هواپيما دچار POP شدند. در اين حالت مقدار بنزين اضافه در محفظه پس سوزمنفجر شده و کمپرسور به حالت  Stall ( واماندگی ) ميافتد. سرتيپ حزين در طول جنگ حداقل ۲ بار از حوادث مشابهی جان سالم بدر برد . همچنين سرتيپ هوشيار در سالهای پس از جنگ ۲ بار اين اتفاق را تجربه کرد .در سال ۲۰۰۴ ميلادی در اثر تلاش متخصصان ايرانی راه حل مشکل ياد شده پيدا شد . کارشناسان نيروی هوائی ايران با کوشش و پشتکار زياد موفق به توليد قطعات يدکی موتور TF - 30 وبهبود سيستم سوخت رسانی آن شدند و با غرور خاصی از اين موفقيت خود ياد ميکنند .

پس از مشکلات فنی و نارسائی در سازماندهی نيروها در ابتدای جنگ نيروی هوائی ايران خود را به سرعت برای حملات مقابله به مثل آماده کرد . اما با حمله گسترده نيروی زمينی عراق و پيشروی سريع آنها در استان خوزستان نيروی هوائی موفق به انجام اينکار نشد . نيروی زمينی ايران که پس از پيروزی انقلاب به شدت  توان خود را از دست داده بود , از بيشترين کمبودها رنج ميبرد و به تنهايی قادر به مقاومت در برابر عراقيها نبود . هفته ها طول کشيد تا نيروهای ذخيره و کمکی به مناطق عملياتی اعزام شدند. در طول اين مدت وظيفه دفاع در برابر حملات نيروی زمينی عراق را نيروی هوائی بر عهده داشت . همزمان با حملات هواپيماهای اف ـ۴ و اف ـ ۵ به مواضع نيروهای عراقی و بمباران آنها ,تامکتها مشغول پاکسازی آسمان از وجود هواپيماهای عراقی بودند و با موفقيت اين وظيفه را به انجام رساندند.

هر ۲ کشور ايران و عراق در ابتدای جنگ تقريبأ به يک تعداد هواپيمای جنگی داشتند اما از تظر کيفی کارت برنده در دست ايرانيها بود . البته دستيابی به اين برتری مدتی طول کشيد زيرا ايرانيان برای سازماندهی و بسيج نيروهای خود احتياج به زمان داشتند. نيروی هوائی ايران در ابتدای جنگ دارای ۷۷ فروند هواپيمای  F - 14A و ۱۶۰ فروند F - 4E  و ۲۸ فروند F - 4D و ۱۶۰ فروند F - 5 E/F بود که از آنها در نقش شکاری رهگير و شکاری بمب افکن استفاده ميکرد .در طرف مقابل عراقيها هيچ وسيله قابل مقايسه با اين امکانات را نداشتند .توانايی شکاريهای اف ـ۴ و اف ـ ۱۴ در سوختگيری هوائی که به برد و مدت پرواز آنها به مقدار زيادی می افزود , برتری هوائی ايرانيان را بخوبی نشان ميداد . همچنين يک اسکادران هواپيمای تانکر KC - 707 3J9C و بوئينگ KC - 747 2J9 بطور دائم برای سوخترسانی در آسمان آماده بودند . حداقل ۲ فروند بوئينگ ۷۴۷ و يک فروند بوئينگ ۷۰۷ بعنوان مرکز فرماندهی پرنده در طول جنگ بکار برده شدند . برای انجام اين مأموريت اين هواپيماها به تجهيزات مخصوصی مجهز بودند . همچنين يک فروند بوئينگ ۷۰۷ و چهار فروند هرکولس سی ـ ۱۳۰ به تجهيزات شنود و استراق سمع مجهز بودند که بدينوسيله ارتباطات مخابراتی دشمن را تحت کنترل داشتند . همين عامل سبب شد تا خلبانان ايرانی به راحتی تا عمق خاک دشمن نفوذ کرده بدون آنکه مورد شناسائی قرار گيرند . اما در ميان تمام اينها وجود يک سيستم فوق سری در نيروی هوائی ايران از همه مهمتر بود .  هواپيماهای اف ـ۴ و اف ـ۱۴ مجهز به سيستم خاصی بودند که آنها را قادربه شناسايی هواپيماهای عراقی بدون استفاده از رادار می ساخت. اين سيستم که تحت عنوان ( Combat Tree/ Clear Horizont / Second View ) شناخته ميشد ايرانيها را قادر ميساخت که به راحتی و خيال آسوده در آسمان به شکار و تعقيب هواپيماهای عراقی بپردازند .

پس از گذشت اندک زمانی ايرانيها متوجه شدند بدون دريافت قطعات يدکی و وسايل جايگزين بايد با حداقل امکانات به دفاع بپردازند زيرا ايالات متحده که اولين تأمين کننده نيروی هوائی ايران بود از ارسال وسايل مورد نياز ايرانيان امتناع ميکرد . از اين رو اصل صرفه جويی در نيروهای مسلح به بالاترين اصل تبديل شد . عراق در طول جنگ از برتری مهمی برخوردار بود و آن عدم نگرانی جهت تأمين لوازم يدکی و وسايل جديد بود . آنها قادر بودند هواپيماهای جديد از فرانسه و اتحاد جماهير شوروی دريافت کنند هر چند که اين هواپيماها قادر به تغيير موازنه به نفع عراقيها نبود . طی سالهای ۱۹۸۰ تا ۱۹۸۸ ميلادی حدود ۱۰۰۰ نبرد هوائی بين طرفين درگير بوقوع پيوست اما هيچکدام از آنها نقش قابل توجهی در مسير کلی جنگ نداشتند . ايران از اين موضوع بخوبی آگاه بود که خسارات طرف مقابل به راحتی قابل جبران بود و عراق کوچکترين مشکلی در اين زمينه نداشت . سرنگونی هواپيماهای عراقی تنها در حکم هشداری برای نيروی هوائی آنها محسوب ميشد . اکثرأ پس از وقفه ای يک يا ۲ هفته ای مجددأ به حملات خود در مناطق عملياتی ادامه ميدادند .
پس از آنکه عراقيها متوجه شدند که ايران قادر به جايگزينی هواپيماهای ساقط شده خود نيست , حملات خود را بر روی تامکتها متمرکز کردند . در پايان سال ۱۹۸۲ يک سلسله درگيريهای هوائی بين ايرانيها و طرف مقابل صورت گرفت . اکثر اين درگيريها از نوع « درگيری نزديک هوائی » ( dogfight ) مابين تامکتها و هواپيماهای Mirage F. 1 EQ و MIG - 23 ML صورت گرفت و اين خود حاکی از مشکل ايران در تأمين موشکهای دوربرد هوا به هوا بود . ايرانيها در اين دوره از کمبود شديد قطعات يدکی وتعداد محدود موشکهای فونيکس رنج ميبردند . در سال ۱۹۸۷ کمبود باتری موشکهای فونيکس استفاده از اين سلاح کارآمد را به پائين ترين سطح رساند .

ادامه دارد .....

آخرين ويرايش توسط Fariborz on جمعه 12 بهمن 1386 04:18, ويرايش شده در 2.

بالا
 مشخصات  
تشکر کرده اید  
hesperus, sokuteasemuni, Shahryar, SAMAN, shola
>
 موضوع پست:
پستارسال شده در: چهارشنبه 29 شهریور 1385 10:38 
Commander
Commander
نماد کاربر
آفلاين

دوستان خوبم با سلام . يکی از دوستان تذکر خوبی داد . در مورد هواپيمای همراه که در بالا اسم بردم . در يک Formation هوايی هواپيمای جلويی يا Leader توسط هواپيمائی که در کنار و با فاصله عقب تر از او پرواز ميکنه بنام Wingmanاسکورت ميشه و وظيفه او پشتيبانی از ليدر است . برای دوستانی که شايد علاقه داشته باشند بدونند  لغات معادل آلمانی رو هم مينويسم .

Leader = Führer
Wingman = Flügelmann

به هر حال سروان جواد همون ليدر بوده . البته زمانی که ميگويد « دستور حمله مجدد را صادر کردم » مشخص ميشه که ليدر بوده ولی در کل توضيح بدی نيست . اگر دوستان معادل فارسی رو هم بگويند من ممنون ميشم . واقعيت من معادل صحيح رو بلد نبودم برای همين همراه ترجمه کردم [ فارسی را پاس بداريم ]  
از توجه شما متشکرم   :razz:

بالا
 مشخصات  
تشکر کرده اید  
hesperus, sokuteasemuni, SAMAN, shola
>
نمايش پست ها:  مرتب سازي بر اساس  
ارسال موضوع جديد پاسخ به موضوع  [ 229 پست ]  برو به صفحه قبلي  1, 2, 3, 4, 5 ... 20  بعدي

همه زمانها با ساعت محلی UTC + 3:30 DST تنظیم شده اند

آمار کاربران آنلاين

کاربران حاضر در اين انجمن: - و 0 مهمان

شما نمي توانيد موضوع جديدي در اين انجمن ايجاد کنيد
شما نمي توانيد به مباحث در اين انجمن پاسخ دهيد
شما نمي توانيد پست هاي خود را در اين انجمن ويرايش کنيد
شما نمي توانيد پست هاي خود را در اين انجمن حذف کنيد

جستجو براي:
پرش به:  

News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list