SHAHRAM,
سلام.
بزارید روشن کنم. ما ضمن
تعمیرات و کارهای بسیار
کوچک، فروش سیستم و لپ تاپ نیز داریم. همچنین با توجه به وجود زمینه های واردات در برخی کالاها به شکل عمده و نسبتا وسیع در فهرست مراجع خرید بازار (حتی شرکت های پخش کننده مرکزی در تهران) قرار داریم.
از این رو، من هم دید سطحی و تک فروشی بازار را دارم، هم در مقامی یک پخش کننده عمده بازار را تحلیل کردم.
همین پنج شنبه که واقعا دیگه جدا از بحث نوسان دلار به علت تعطیلی بازار بسته بود، من سفارش
30 تا مانیتور داشتم اون هم با
قیمت سقف تا دوشنبه این هفته! (یعنی جنس فروخته شود و من دوشنبه فاکتور و قیمت نهایی را به خریدار بگم) خوب خریداری که اینطور تعداد و با ریسک بازار پر نوسان دلار خرید می کند (در هفته قبل 10 نمونه از جنس را برده بود)
تقاضا به حساب باید آورد.
در مورد ال سی و بحث
واردات کاملا موافق شما هستم و بنده هم عرضم همین بود که اساسا واردات ما کاهش یافته و همانطور که شما گفتید
رقابت شدید در حرید کالا شکل گرفته است که این یعنی
کمتر عرضه شدن کالا به نسبت نیاز.
بنابراین همانطور که خود شما هم فرمودید،
بازار آشفته است، از کمیاب شدن تجهیزات شبکه و گران شدن لپ تاپ و گرافیک تا نایاب شدن هارد و ...
و البته اینها
نشانه وجود تقاضا و کمتر بودن عرضه به نسبت آن است، درست
چیزی که عکسش در خبر منعکس شده بود. بنابراین آشفته بودن بازار یک چیز است، بحث
تقاضا و عرضه یک چیز دیگر. حالا همون آشفته بودن بازار هم خودش آنقدرها که شما معتقدید
مربوط به دلار نیست.
من
منکر اثرات دلار بر قیمت ها در بازار به خصوص شدیدا وارداتی رایانه، نبوده و نیستم، از طرفی کاملا هم قبول دارم
قدرت خرید مردم بسیار کاهش یافته است (هر چند تازه شرکت زدم اما حدود 7 سال است در بازار کامپیتور فعالیت دارم) .
بنده خودم یک فقره لپ تاپ را قیمت از وارد کننده داشتم 940 بررسی کردم کف قیمت همکار بازار 1050 بود، ما قیمت 1020 دادیم، اما درست همان روز بعد از 3 ساعت و تغییر قیمت همان عامل بنیادی که شما فرمودید (دلار) ، مرجع خرید ما قیمت عرضه محصول را فرمودند 1150 ... و قطعا خریدار دیگر توان خرید این جنس را نداشت (چون می شناختمش و میدانستم نهایتش 1100 میخواد پول بزاره).
اما
چرا دلار را آنقدر که شما موثر میدانید نمی دانم؟
از مک بوک های واردات کاملا قانونی با فرض دلار 3000 تومان (!) و کل هزینه حمل نقل یک عدد (که بعید است کسی یک عدد بیاره) و گمرکی که روی هم رفته حدود یک میلوین تومان می شود و در بازار قیمت همکار حدود 3 میلیون تومان فروخته میشود تا هاردی که اگر 1 دلار گران شود اینجا 10 دلار میاد روش ... اگر خواستید من میتونم مرجع خرید (به صورت آنلاین) مرجع محاسبه قیمت حمل و نقل و تعرفه های گمرکی را براتون فهرست کنم تا مطمئن شوید این کالا با همین قیمت که عرض کردم در ایران در دسترس است، اما 300% سود روی این کالا حتی با فرض وجود 5 واسط (من قیمت همکار را گرفتم) هر واسط دارد حدود 60% سود روی این کالا میکند. خوب حالا این دیگر به قیمت دلار مربوط نیست ... دلار ارزان باشد یا گران ... شما جنس را 3 برابر قیمت واقعیش حتی با تعرفه سنگین گمرک خرید می کنید. اگر گمرک را بزاریم کنار و کالای قاچاق را حساب کنیم همین جنس حدود 750 در میاد ... و البته از نظر قیمت مثلا شاید 20 هزار تومان ارزان تر باشد !
حالا واقعا دولت ما که من را بابت یک برچسب قیمت n تومان جریمه کرد چطور از کنار این وارد کننده های قانونی می گذرد ، روشن نیست !این که اکثریت (نه عده ای یا برخی) وارد کنندگان ما خودشان مستقیما
بالای 80% سود روی کالا می کنند. حداقل در بازارهای پوشاک، رایانه و موبایل، الکترونیک، اسباب بازی، ظروف خانگی، لوازم خانگی و حتی صنایع چوب که مطمئن هستم، از باقی بازارها بی خبرم اما فکر نکنم اونها هم وضع بهتری داشته باشند. یک معنا دارد و اون هم
طمع زیاد ما ایرانی هاست که اعتراف بهش شجاعت لازم دارد.
و البته در چنین کشوری باید هم دلار در کنترل نباشد، چون پول دست کسانی نیست که کار مفید می کنند، اما نه به این معنا که پیرو طرح دوستمان سلیمان بزنیم بازار کور کنیم کلاً ... بحث وجدان کاری در هر کجا وجود دارد، شعار سامسونگ نیز همین چند سال پیش
وجدان کاری بود (شاید هنوزم باشه مطمئن نیستم) . یک تعمیرکار باید با وجدان کار کند، یک فروشنده با وجدان کیفیت جنس را به اطلاع مشتری برساند نه از تجربه اش سو استفاده کند، و البته یک
وارد کننده از قدرت انحصاریش که به موجب سرمایه مالی در اختیار دارد نیز نباید سو استفاده کند.پس گرانی هر چند شدیدا متاثر از دلار است، اما 300% سود روی یک کالا مثل مک بوک حتی اگر 1 دلار = 1 تومن باشد هم وجود خواهد داشت و ریشه اش جای دیگرست که عرض کردم.
شما رم را ببین که از 1 تا حدود 12 دلار خرید میشود و اینجا از حدود 17 هزار تومان تا 33 هزار تومان فروخته میشود ... رم های کنیگ استون با قیمت حدود 2 دلار خرید میشدند و 19 فروش مستقیم وارد کننده در ایران بود. تازه کجا ! لب ساحل ... با فرض دلار 3000 تومان باز شاهد فروش آن به قیمت کمی بیش از 2 برابر در کشور بودیم!
اینها که متاثر از دلار نیست؟ شما فرمودید فروشنده لپ تاپ، من با یکی از بزرگترین وارد کننده هاش که البته الان یک ماه است دیگر در حوزه البسه و اسباب بازی کار می کند صحبت کردم، فرمودند دیگر بازار کامپیوتر سود نداره قبلا
گاهی تا 4 برابر سرمایه سود می کردم، اما الان دیگه نمی صرفه
فوقش نصف سرمایه برگرده !
گفتم واقعا اینقدر ضرر کردین! گفت ضرر که نه منظورم علاوه بر سرمایه خودمه
و ما
وقتی ایشان
50% سود را کسادی بازار بدانند ... من مطمئن میشوم اگر کسی دلش برای ایران می سوزد و می خواهد کاری کند باید یک فکری به حال
گمرک کند و بحث
واردات کند !
. هر چند این خاص بازار رایانه نیست و در تلفن همراه هم شاهد این دست قیمت گذاری های عجیب و غریب و بی حساب و کتاب حتی روی کالاهای شبنم دار هستیم

به قول دکتر حیدری برچسب زدند ... خواستی هم میزنند .
طرف 10 عدد کاور گوشی را در یک پک می خرد 1 یوان ... اینجا هر دانه را می فروشد 1000 تومان ... یعنی 1 یوان = 10.000 تومان .... 9700 تومان احتمالا هزینه حمل و نقل و گمرکی است و یک خورده سود ...
من گاه از تعجب نسبت به برخی از این آمارها دهانم باز می ماند. همین قیمت مک بوک خدا شاهده تا یک روز تو هپروت بودم !
بنابراین اگر من عرض کردم ممکن است دولت با هدف کنترل گمرک یا به هر ترتیب مسائلی مربوط به گمرک به بازار دلار اینطور نوسان داده است، چندان هم بیراه نبوده است.اما بحث داستان دروغ پراکنی ها خیلی گسترده و حرفه ای در حال اجراست و مثل همیشه بی مهر ترین خبرگزاری کشور (همان مهر) هم پرچمدارش ! این گفته من مربوط به این بحث نبود و کلا من چندی است اخبار اقتصادی را بیش از دیگر حوزه های خبری حتی فناوری تعقیب می کنم و از این رو نسبت به تغییر رویه خبرگزاری ها
به شکل هماهنگ و مدیریت شده درست شبیه یک دوره که به روابط خارجه کشور زیاد پرداخته میشد
مشکوک شدم خصوصا بورس که واقعا اوضاعش عجیب و غریب شده این روزها .