داستان تكراري كيفيت خودروهاي داخلي
در تازهترين رده بندي سطح كيفي خودروهاي توليد داخل، ماكسيما در حالي بار ديگر رتبه اول را كسب كرد كه پرايد 141 پارسخودرو لقب بدترين را در اين زمينه به خود اختصاص داد.

در اين ردهبندي كه همواره توسط سازمان گسترش و نوسازي صنايع كشور صورت ميگيرد در مجموع 16خودروي توليد يا مونتاژ داخل شركت داده شدهاند كه بر حسب امتيازات كسب شده، در ردههاي اول تا شانزدهم قرار گرفتهاند به نحوي كه ماكسيما محصول مونتاژ پارسخودرو همچون سالهاي اخير عنوان باكيفيتترين خودروي توليد داخل را به دست آورده و پرايد 141 همين شركت نيز حائز لقب بيكيفيتترين در اين ردهبندي شده است.
نحوه رتبهبندي
اما ردهبندي خودروهاي توليد داخل از لحاظ سطح كيفي در شرايطي صورت ميگيرد كه كارشناسان امر اين خودروها را در 4 گروه خيلي خوب، خوب، قابل قبول و حداقل قابل قبول دستهبندي كرده و براي اين كار حدود هفت معيار فني و غيرفني را در نظر ميگيرند. اين معيارها عبارتند از سيستم تعليق و فنربندي و فرمانپذيري، ترمز، قدرت موتور، بدنه، ميزان نفوذ آب، سرو صداهاي حاشيهاي و تزئينات داخلي و خارجي. كه هر خودرو بتواند در معيارهاي مذكور كمترين نمره منفي را كسب كند، عنوان باكيفيتترين را به خود اختصاص خواهد داد و ساير خودروها نيز بر اساس نمرهاي كه به دست آوردهاند، در ردههاي بعدي قرار ميگيرند.
اين در حالي است كه خودروهاي جاي گرفته در دسته خيلي خوب، بايد نمرهاي بين صفر تا 120- را كسب كنند و خودروهاي گروه دو يعني دسته خوبها نيز بايد امتياز منفي شان بين 120- تا 200- باشد. همچنين خودروهاي داراي امتياز منفي بين 200- تا 277- جزو دسته قابل قبول قرار گرفته و خودروهاي دسته چهارم نيز مجازند، امتيازي بين 277- تا 410- را به دست بياورند. نكته عجيب در رتبهبندي اخير خودروهاي توليد داخل، اينكه در برخي موارد هيچ رابطهاي ميان قيمت آنها و رتبهاي كه در آن قرار گرفتهاند وجود ندارد؛ به عنوان مثال، زانتياي 32ميليون توماني امتياز منفي بيشتري را نسبت به 206 هاچ بك كه بهايي زير 20ميليون تومان دارد كسب كرده يا ريو كه 13ميليون تومان در بازار داخل قيمت دارد، امتياز منفي كمتري را در مقايسه با پژو پارس 18ميليوني به دست آورده است.
ماكسيما در صدر
اما طبق رتبهبندي انجام شده از سوي كارشناسان سازمان گسترش، هفت خودروي، ماكسيما با امتياز 78-، مزدا 3 با امتياز 86-، پژو 206 هاچبك با امتياز 88-، زانتيا با امتياز 95-، پژو 206 صندوقدار با امتياز 99-، ريو با امتياز 110- و هيونداي آوانته با امتياز 113- در گروه خودروهاي خيلي خوب قرار گرفتهاند.
اين در حالي است كه ماكسيما در پنج معيار سيستم تعليق و فنربندي و فرمانپذيري، سروصداهاي حاشيهاي، سيستم ترمز، نفوذ آب و قدرت موتور، هيچ امتياز منفي به دست نياورده و تنها در بخش تزئينات داخلي و خارجي امتياز 7/3- و در قسمت بدنه نيز امتياز 7/26- را كسب كرده است. اول شدن اين خودرو قطعا به لحاظ آن است كه ماكسيما، محصولي مونتاژي از شركت نيسان ژاپن به شمار ميرود و طبيعي است كه داراي كيفيت برتري نسبت به ساير خودروهاي توليد داخل باشد. اما در اين گروه، مزدا 3 كه در بيشتر معيارها، امتياز منفي نداشته، در بخش نفوذ آب با كسب امتياز 15-، بدترين عملكرد را در ميان كل خودروهاي توليد داخل از خود به جا گذاشته است. نكته حايز اهميت ديگر در مورد گروه «خيلي خوبها» اينكه بيشتر آنها در بخشهايي مانند سيستم فنربندي، تعليق و فرمانپذيري و همچنين سيستم ترمز، امتياز صفر را به دست آوردهاند و آنچه بيشتر سبب بهوجود آمدن امتياز منفي براي آنها شده، در بخشهاي ديگر مانند تزئينات داخلي و خارجي و صداهاي غيرعادي و همچنين بدنه بوده است. به عنوان مثال، زانتيا در بخش تزئينات، امتياز 45- را به دست آورده در حالي كه ريو در اين بخش حايز امتياز 31- شده است. البته طبق آمار ريو محصول مونتاژي شركت كياي كره جنوبي در بخش سيستم تعليق و فنربندي و فرمانپذيري، با امتياز 3/1- روبهرو است. همچنين اين خودرو با كسب امتياز 5- در بخش صداهاي غيرعادي بدترين عملكرد را ميان كل خودروهاي توليد داخل به خود اختصاص داد. نگاهي به
قيمت اعضاي اين گروه در بازار، نشاندهنده تعادل نسبي ميان دو مقوله كيفيت و قيمت در ميان آنها است. به طوري كه نحوه رتبهبندي خودروهاي اين گروه تقريبا با بهايشان همخواني دارد.
هيونداي ورنا
نحوه رتبهبندي خودروهاي گروه «خوبها» در شرايطي است كه نماينده هيونداي كره يعني ورنا كه جزو محصولات مونتاژي در شركت كرمان خودرو (فعالترين خودروساز خصوصي كشور) به حساب ميآيد، با امتياز 132-در صدر اين گروه قرار گرفته و در ميان كل خودروهاي توليد داخل، رتبه هشتم را به خود اختصاص داده است.
اين خودرو نيز مانند بيشتر اعضاي گروه خيلي خوبها، داراي نمره منفي در سيستم تعليق نبوده، اما در بخش بدنه با امتياز 3/5- روبهرو است. نمره ورنا در قسمت صداهاي غيرعادي نيز صفر منظور شده است. اما بعد از اين خودرو، فولكس گل كه آن نيز جزو محصولات مونتاژي متوسط خودروسازان خصوصي كشور به حساب ميآيد با امتياز 134- رتبه نهم را در مجموع به خود اختصاص داده است. اين در حالي است كه اين خودرو در دو بخش سيستم تعليق و صداهاي غيرعادي مانند بالا دستيهاي خود امتياز منفي ندارد.
تندر-90 ايرانخودرو بهتر است
تندر-90 كه به طور مشترك در ايرانخودرو و پارسخودرو توليد ميشود در حالت كلي با امتياز 141- رتبه دهم را بين 16 خودروي توليد داخل به خود اختصاص داده اين در حالي است كه تندر-90 ايرانخودرو در مقايسه با تندر-90 پارسخودرو با اختلافي ميليمتري امتياز منفي كمتري را دارا است.
البته تندر-90 هر دو شركت در قسمت بدنه امتياز منفي كسب كردهاند در حالي كه تندر-90 ايرانخودرو در بخش سيستم تعليق و فرمانپذيري امتياز 9- را به دست آورده است؛ ولي تندر-90 پارسخودرو در اين زمينه امتياز صفر را كسب كرده است.
پژو پارس و 405
پژو پارس از محصولات محبوب ايرانخودرو در حالي مكان يازدهم اين رتبهبندي را به خود اختصاص داده كه در بخش بدنه امتياز نسبتا ضعيف 71- را كسب كرده است.
اين خودرو همچنين در قسمتهاي تزئينات داخلي و خارجي امتياز 82- و در بخش سيستم تعليق و فنر و فرمانپذيري امتياز 5- رادارا است.
اين در شرايطي است كه پژو 405 ديگر محصول پرتقاضاي ايرانخودرو نيز در بخش تزئينات داخلي و خارجي امتياز 89- در قسمت بدنه امتياز 77- و در سيستم تعليق و فنر و فرمانپذيري امتياز 7/6- را كسب كرده و در مجموع دوازدهم شده است.
منفي سمند
سمند كه برند ملي ايرانخودرو به حساب ميآيد جايگاه چندان مناسبي را در رتبهبندي كيفي خودروهاي توليد داخل به دست نياورده و با امتياز 199- در رده سيزدهم ايستاده است.
به نحوي كه اگر 2 امتياز منفي ديگر كسب ميكرد از گروه خوبها خارج و به دسته قابل قبولها ميرفت.
در هر صورت سمند تنها در دو بخش صداهاي غيرعادي و نفوذ آب نمره صفر را دارا است در حالي كه در بخشهاي فنيتر و مهمتر داراي امتياز منفي است. اين خودرو در بخش تزئينات داخلي و خارجي امتياز 104-، در قسمت بدنه امتياز 41- و در سيستم تعليق و فنر و فرمانپذيري امتياز 6/8- را كسب كرده كه به هيچوجه نميتواند شرايط مناسبي براي برند ملي ايرانخودرو، محسوب شود.
گروه تهي
از 16 خودروي توليد داخل به لحاظ آنكه نتوانستهاند امتيازي بين 200- تا 277- را كسب كنند هيچ كدام در گروه قابل قبولها قرار نگرفته و بدين سبب اين گروه در اين زمينه تهي مانده است.
دسته رودرواسي
دسته حداقل قابل قبولها را بايد به نوعي نماد تعارف ميان موسسه استاندارد و خودروسازان كشور تلقي كرد؛ چرا كه خودروهاي جاي گرفته در اين دسته در تمامي بخشها، نمره منفي كسب كرده و مجموع امتياز منفي آنها بسيار بالا است و شايد تنها به لحاظ تيراژ بالايشان، گروهي را نيز به آنها اختصاص دادهاند. محصولات عضو گروه حداقل قابل قبولها حتي در حياتيترين بخش ايمني يعني ترمز نيز داراي امتياز منفي هستند.
به هر حال پرچمدار اين گروه، پژو روآ محصول پرتيراژ ايرانخودرو است كه با امتياز 297- چهاردهم رسيده است. بخش اعظم اين امتياز منفي به قسمت بدنه روآ مربوط ميشود كه امتياز 112- را دارا است، اين خودرو در قسمت ترمز نيز داراي امتياز 7/1- است. اين در حالي است كه پرايد معمولي پارسخودرو با امتياز 299- در مجموع در جايگاه پانزدهم جدول رتبهبندي سطح كيفي خودروهاي توليد داخل ايستاده است. در حالي كه امتياز آنها در بخش ترمز 3/2- است. اين خودرو نيز جزو محصولات پرتيراژ سايپا است.
پرايد 141، از آخر اول
امتياز 345- براي پرايد 141 پارسخودرو و در نتيجه آخر شدن آن در جدول رتبهبندي مذكور، به خوبي گوياي كيفيت پايين اين خودرو است. پرايد 141 پارسخودرو، در بخش بدنه با امتياز 136- روبهرو بوده و امتياز آن در قسمت تزئينات داخلي و خارجي نيز، 126- منظور شده است. اين خودرو در بخش ترمز نيز با امتياز 1- روبهرو است.
منبع:دنياي اقتصاد