عملیات نیروی هوائی عراق در جریان اشغال کویت در سال 1990 - 91

در اين بخش مي‌توانيد در مورد اخبار نظامي منتشر شده به بحث بپردازيد

مدیران انجمن: abdolmahdi, Java, Shahbaz, شوراي نظارت, مديران هوافضا

Moderator
Moderator
نمایه کاربر
پست: 1432
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۲۹ آذر ۱۳۸۶, ۳:۱۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 595 بار
سپاس‌های دریافتی: 10284 بار

عملیات نیروی هوائی عراق در جریان اشغال کویت در سال 1990 - 91

پست توسط abdolmahdi »

سلام علیکم و رحمه ا...
امیدوارم همه دوستان خوب و سلامت باشند . تصویر
به فضل خدا قصد دارم تا در این تایپیک به شرح برخی عملیات های نیروی هوائی عراق در جریان اشغال کشور کویت در سال 1990 - 91 بپردازم . صدام حسین پس از فراغت از جنگ 8 ساله با ایران در اقدامی بسیار حساب نشده اقدام به حمله به خاک کشور کویت و انضمام آن به خاک عراق نمود . این اشتباه در واقع نقطه بدون بازگشت صدام حسین تلقی می شود که در ادامه در سال 2003 منجر به اشغال و سرنگونی رژیم بعث عراق گردید. انشاا... این تایپیک مورد قبول دوستان واقع شود. تصویر
اگر ديدار با مرگ حق است ، چه بهتر كه اين ديدار در ميدان جنگ باشد.
Moderator
Moderator
نمایه کاربر
پست: 1432
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۲۹ آذر ۱۳۸۶, ۳:۱۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 595 بار
سپاس‌های دریافتی: 10284 بار

Re: عملیات نیروی هوائی عراق در جریان اشغال کویت در سال 1990

پست توسط abdolmahdi »

سلام علیکم و رحمه ا...   الله الرحمن الرحيم
مِنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ ۖ فَمِنْهُمْ مَنْ قَضَىٰ نَحْبَهُ وَمِنْهُمْ مَنْ يَنْتَظِرُ ۖ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِيلًا
صدق الله العظيم
سورة الأحزاب / الاية   [External Link Removed for Guests]
صدام حسین در حال صحبت با نیروهایش در خاک کویت  


در این مقاله برای نخستین بار یکی از برگ های عملیاتی دوم آب سال 1991 را ورق می زنیم و یکی از عملیات ویژه دفاع هوائی با استفاده از جنگنده هایMirage F1 جمعی گردان 79 پایگاه هوائی الصدام در جریان نخستین روز از ورود ( اشغال ) کویت در تاریخ پنجشنبه 2/8/1990 برابر با 11 محرم 1411 هجري را بررسی می کنیم .

در ساعت 1430 روز چهارشنبه 1/8/1990 برابر با دهم محرم 1411 هجری فرمانی مبنی بر آماده سازی 5 فروند جنگنده Mirage F1 EQ2 /EQ4 جمعی پایگاه هوائی الصدام ( اضافه بر جنگنده های موجود در پایگاه ) و تجهیز آنها به سلاح های نبرد هوائی در اسرع وقت صادر گردید و متعاقبا پرسنل فنی و تجهیزات مورد نیاز هم با یک فروند هواپیمای ترابری ایلیوشین در همان روز به پایگاه اعزام گردید .  [External Link Removed for Guests]
جنگنده های میراژ F-1 EQ نیروی هوائی عراق در پایگاه هوائی  


1- محموله هواپیماها به این شرح بود :
الف ) سه فروند Mirage F1 هر کدام مجهز به : 2 تیر موشک Super 530 + تیربار 30 میلیمتری Defa با 250 گلوله + دو تیر موشکMagic 550 + مخازن سوخت خارجی به گنجایش 1100 لیتر

ب) دو فروند جنگنده Mirage F1 هر کدام مجهز به : یک تیر موشک Super 530 + تیربار 30 میلیمتری Defa با 250 گلوله + دو تیر موشکMagic 550 + ریمورا + مخازن سوخت خارجی به گنجایش 1100 لیتر


2- اجرای عملیات :
پنج نفر از خلبانان گردان پروازی پایگاه هوائی الصدام این تعداد جنگنده را از پایگاه الصدام به پایگاه هوائی الامام علي (ع) منتقل کردند تا ماموریت در همان روز انجام پذیرد .

3- پنج نفر از خلبانان گردان 79 شکاری انتخاب و کار تهیه نقشه های پروازی مورد نظر نیز به پایان رسید .
4- با تلاش پرسنل شجاع فنی و مهندسی ، کار تجهیز و آماده سازی هواپیماها در زمان کوتاهی به انجام رسید .
5- دسته پنج فروندی هواپیماها طبق دستور از پایگاه هوائی الصدام به هوا برخاسته و اندکی قبل از غروب آفتاب در پایگاه هوائی امام علی (ع) بر زمین نشستند ( بدون آنکه کسی از افراد دو پایگاه از ماموریتی که انجام خواهد شد بوئی برده باشد ... )
6- هواپیماها پس از فرود در پایگاه هوائی امام علی (ع) ، به سمت محل استقرار خود که آشیانه های غربی واقع در ابتدای باند فرود بودند هدایت شدند و از سوی فرمانده و فرمانده عملیات پایگاه مورد استقبال قرار گرفتند .
7- یکساعت پس از رسیدن هواپیماهای Mirage ، نفرات و تجهیزات فنی نیز به پایگاه امام علی (ع) رسیدند.
8- نیم ساعت پس از فرود هواپیماهای Mirage ، یک فروند هواپیمای جت استار حامل یکی از مقامات بلند پایه وزارت دفاع نیز در فرودگاه بر زمین نشست و او مستقیما به دفتر پدافند هوائی منطقه رفت و فرمانده دسته Mirage و نیز خلبان هواپیمای شماره 3 را به حضور طلبید .
9- برای خلبانان جای بسی شگفتی بود وقتی که به موضوع ماموریت خود پی بردند ولی پس از آنکه در مورد علت های این عملیات توجیه شدند خیلی زود این شگفت زدگی رنگ باخت .
خلبانان به صورت کاملا دقیق در مورد شرخ وظایف خود در این ماموریت که همان حمایت از یگان های نظامی که وظیفه اشغال کویت توجیه شدند. ( نقشه ای وجود داشت که در آن محورهای پیشروی یگان های زمینی ، محورهای نفوذ بالگردها و نیز محورهای حمله هواپیماهای پشتیبانی نزدیک به همراه محورهای حضور هواپیماهای رهگیر جهت پوشش هوائی کاملا مشخص شده بود ) .
10- به خلبانان تاکید شد که هواپیماهای رهگیر پس از برخاستن از فرودگاه می بایست در طول یکساعت اول پرواز در ارتفاع زیر 100 پرواز کنند تا به حریم هوائی کویت برسند و سپس با رعایت سکوت رادیوئی ارتفاع بگیرند و پس از آن در حداقل حالت ممکن از رادیو استفاده کنند .
11- فرمانده دسته و خلبان شماره 3 نیز نقشه های پروازی مورد نیاز خود را تهیه کردند.
12- دقیقا راس ساعت 0230 روز 2/8/1990 فرمانده پدافند هوائی منطقه تماس گرفت و به صورت کاملا کوتاه دستور آماده باش دو فروند Mirage را ابلاغ نمود.
13- در ساعت 0420 فرمان پرواز فوری دو جنگنده Mirage صادر شد که بلافاصله این دو جنگنده به پرواز درآمده و به سمت منطقه عملیاتی گسیل شدند . طبق نقشه پروازی ابتدا فرمانده دسته و 5 دقیقه بعد هواپیمای شماره 2 به پرواز درآمدند با علم به اینکه پس از ورود به آسمان کویت فرمانده دسته تا ارتفاع 2.5 و شماره 2 تا ارتفاع 3.5 کیلومتری اوج خواهند گرفت .
14- دسته پروازی برفراز پایتخت کویت و دقیقا در مسیر پیشروی یگان های زمینی که از محورهای مختلف وارد عمل شده بودند به پرواز خود ادامه می داد .
15- با گذشت 25 الی 30 دقیقه پس از برخاست جنگنده ها ، تصویر هدف بزرگی بر روی رادار یکی از هواپیماها نقش بست . طبق دستورات او در ابتدا با پدافند هوائی منطقه تماس گرفت تا برایش مشخص شود که هدف دیده شده خودی است یا دشمن ؟ به او پاسخ داده شد که هیچ هدف خودی در منطقه وجود ندارد . در همین لحظه هدف دیگری بر روی صفحه رادار دیده شد که خلبان مجددا از پدافند هوائی اجازه درگیری با اهداف را درخواست نمود اما پدافند به او گفت که اهداف را به حال خود رها سازد تا به مسیر خود بروند و با آنان درگیر نشود . ( مسیر آنها عربستان سعودی بود ) . بنا بر این خلبان هر دو هواپیما را رها ساخت و آنها وارد آسمان عربستان سعودی شدند .
16- در این مرحله و همزمان با رسیدن سوخت دو جنگنده Mirage به مرحله BINGO FUEL ( کاهش سوخت ) ، هواپیماها به پایگاه هوائی امام علی (ع) بازگشته و بلافاصله به دو جنگنده Mirage دیگر که روی زمین در حال آماده باش به سر می بردند فرمان برخاست فوری و پرواز به سمت کویت داده شد.

این تمام آنچه بود که تا ساعت 0500 بامداد روز 2/8/1990 رخ داد .... انشاا... بزودی شرح ماموریت های جنگی هواپیماهای Mirage که با هدف پوشش هوائی منطقه در روز 2/8/1990 صورت گرفت به حضورتان ارائه می گردد .. [External Link Removed for Guests]

[External Link Removed for Guests]
نمائی از مناطق جنوبی عراق از داخل کابین یک جنگنده میراژ عراقی  



هرگونه استفاده یا نقل قول از این مقاله یا تصاویر با ذکر منبع بلامانع است .
اگر ديدار با مرگ حق است ، چه بهتر كه اين ديدار در ميدان جنگ باشد.
Moderator
Moderator
نمایه کاربر
پست: 1432
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۲۹ آذر ۱۳۸۶, ۳:۱۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 595 بار
سپاس‌های دریافتی: 10284 بار

Re: عملیات نیروی هوائی عراق در جریان اشغال کویت در سال 1990

پست توسط abdolmahdi »

سلام علیکم و رحمه ا...   الله الرحمن الرحيم
قَاتِلُوهُمْ يُعَذِّبْهُمُ اللَّهُ بِأَيْدِيكُمْ وَيُخْزِهِمْ وَيَنصُرْكُمْ عَلَيْهِمْ وَيَشْفِ صُدُورَ قَوْمٍ مُّؤْمِنِينَ
صدق الله العظيم
سورة التوبة / الاية  


قسمت دوم
روز پنجشنبه مصادف با 2/8/1990
برابر با 11 محرم سال 1411 هجری



برای آنکه رخدادهای آن زمان کاملا در معرض دید همگان قرار گیرد و برخی نکات مبهم این وقایع روشن شود ، برایتان توضیحاتی را در مورد حوادثی که در روز پنجشنبه 2/8/1990 و در ساعات 0500 الی 2400 همان روز به وقوع پیوسته است ارائه می نمایم .

1-در زمان مشخص ، گزارش دستگاه های اطلاعاتی که در مورد نیروی هوائی و پدافند هوائی کویت تهیه شده بود به شرح ذیل مطرح گردید :

الف ) مجموعه پایگاه های هوائی کویت
اولا : پایگاه هوائی علي السالم که در 44 کیلومتری شمال غرب پایتخت کویت واقع و مختصات جغرافیائی آن 29° 20′ 48″ N 47° 31′ 14″ E می باشد . گردان های ذیل در آن پایگاه مستقر می باشند :
گردان 18 و 61 مجهز به جنگنده های MIRAGE F1C
گردان 41 هواپیماهای ترابری و هواپیماهای هرکولس C130
بالگردهای حمل و نقل و هجومی از نوع Puma و Gazell

 [External Link Removed for Guests]
یک فروند میراژ کویتی در جریان اشغال کویت که احتمالا به عربستان گریخته است . بر روی بدنه آن شعار FREE KUWAIT نقش بسته است .  

ثانیا" : پایگاه هوائی احمد الجابر که در 52 کیلومتری جنوب غربی پایتخت کویت واقع و مختصات جغرافیائی آن 28° 56′ 5.7″ N 47° 47′ 31.1″ E می باشد . گردان های ذیل در آن پایگاه مستقر می باشند :
گردان 12 هواپیماهای آموزشی پیشرفته Hawk A/C
گردان 9 و 25 هواپیماهای Skyhawk A4

 [External Link Removed for Guests]
یک هواپیمای Skyhawk  

2-تذکر : در شبی که نیروهای عراقی وارد خاک کویت شدند ، یکفروند هواپیمای بوئینگ 707 عراقی به عنوان مرکز فرماندهی و کنترل هوائی متحرک به صورت مداوم در داخل آسمان عراق و در نزدیکی مرزهای کویت در حال پرواز بود و ماموریت آن هم تامین اتصال بین یگان های زمینی و مرکز اصلی فرماندهی در ستاد کل فرماندهی نیروهای مسلح عراق بوده است .

3- راس ساعت 0500 دو فروند جنگنده MIRAGE F1 از پایگاه هوائی امام علی (ع) به هوا برخاسته و به طرف منطقه عملیات سمت گرفتند. این هواپیماها بنا به دستور پدافند هوائی منطقه در ارتفاع 5 کیلومتری منطقه عملیات قرار داشتند . لازم به ذکر است که اهداف هوائی دشمن که در آسمان عربستان سعودی و در نزدیکی مرز کویت قرار داشتند مشاهده می شد اما برای جلوگیری از گسترش صحنه نبردها به جنگنده های عراقی دستوری برای درگیری با آنها داده نشد .

4- حدود ساعت 0530 دسته هایی از هواپیماهای پشتیبانی نزدیک عراقی حملات خود را به سمت اهداف مورد نظر و طبق نقشه از پیش تعیین شده آغاز کردند . برای انجام این حملات زمینی گردان هائی به شرح ذیل مشارکت داشتند :
الف ) گردان 81 و 89 مجهز به جنگنده های MIRAGE F1 مستقر در پایگاه هوائی ابي عبيدة
ب) گردان 69 مجهز به بمب افکن های سوخو SU-22 مستقر در پایگاه هوائی امام علی (ع)
ج) گردان 49 مجهز به جنگنده های Mig-23 BN مستقر در پایگاه هوائی امام علی (ع)
توضیح : هواپیماهائی از انواع دیگر هم در این عملیات مشارکت داشته اند .

5- هواپیماهای پشتیبانی نزدیک خودی موفق شدند با فرا رسیدن ساعت 0615 پس از انجام ماموریتشان سالم به پایگاه های خود بازگردند .

6- راس ساعت 0630 تمام هواپیماهای خودی بدون هیچ خسارتی در پایگاه های مادر کاملا مستقر شده بودند .

7-مابین ساعات 0630 الی 0845 هیچ فعالیتی از سوی هواپیماهای مستقر در پایگاه امام علی (ع) بر فراز منطقه عملیاتی صورت نگرفت ولی در عین حال یگان های فنی و مهندسی با حداکثر توان در حال تجهیز و بارگیری مجدد تسلیحات هواپیماها بودند

8- راس ساعت 0845 دستور پرواز فوری دو جنگنده MIRAGE F1 مستقر در پایگاه هوائی امام علی (ع) در ارتفاع 6 کیلومتری به سمت مناطق عملیاتی صادر گردید .
تذکر مهم : در زمان برخاست این دو جنگنده ، دو فروند جنگنده MIRAGE F1 کویتی مجهز به موشک های هوا به هوا از پایگاه هوائی علی السالم به هوا برخاسته بودند . این دو هواپیما بخشی از یگان های آماده پرواز (آلرت) این پایگاه بودند . بلافاصله فرماندهی پدافند هوائی منطقه به جنگنده های خودی دستور افزایش سرعت به منظور آمادگی برای درگیری هوائی را صادر نمود . درست در زمانی که هواپیماهای خودی از سوی فرماندهی در حال توجیه درگیری بودند ، دو MIRAGE کویتی خیلی سریع مسیر خود را به سمت عربستان سعودی تغییر داده و از مهلکه گریختند.

9-دسته جنگنده های MIRAGE خودی در حال پرواز در ارتفاع 6 کیلومتری بر فراز آسمان پایتخت کویت بودند که از سوی فرماندهی هوائی منطقه به آنها دستور داده شد تا ارتفاع خود را به 2.5 کیلومتری کاهش دهند تا از یگان های زمینی خود در محورهای عملیاتی پشتیبانی کنند و مانع از حملات هوائی دشمن به آنها شوند .

 [External Link Removed for Guests]
تانکهای عراقی وارد پایتخت کویت شده اند .  


10-در همین لحظات فرمانده دسته جنگنده های MIRAGE خودی تعدادی از بالگردها را مشاهده نمود که از کاخ امیر کویت به هوا برخاستند و تعدادشان هم 5 فروند بود. فرمانده دسته بلافاصله با فرماندهی هوائی منطقه تماس گرفت و اعلام کرد که این هواگردها دشمن هستند و بدلیل احتمال وجود شخصیتهای مهم در آن بالگردها درخواست درگیری و سرنگونی آنها را نمود ..! ( صدور دستور از فرماندهی هوائی منطقه ضروری بود ) . خلبان در حالیکه در تلاش برای کسب مجوز فرماندهی هوائی بود مشاهده کرد که این بالگردها در ارتفاع بسیار پائین در حال پرواز به سمت عربستان سعودی هستند و به همین دلیل فرماندهی نیروی هوائی هم از این موضوع بی اطلاع مانده بود. لازم به ذکر است که دسته دو فروندی جنگنده های MIRAGE F1 عراقی در آن لحظات در ارتفاع کمتر از 500 متری و دقیقا بالای سر یالگردهای کویتی در حال پرواز بوده و خلبان مجددا درخواست خود را برای دریافت مجوز ساقط کردن این بالگردها تکرار می کرد اما مجوزی صادر نشده بود . پس از چند دقیقه فرمان سرنگونی بالگردها صادر شد اما اکنون دیگر فرصت از دست رفته و بالگردها به محدوده مرز هوائی عربستان سعودی بسیار نزدیک شده بودند و بنابراین فرمان سرنگونی لغو گردید . در واقع لحظاتی در حال سپری شدن بود که نمی شد آن را وصف نمود....
11-در همین حال دسته دو فروندی جنگنده های MIRAGE F1 عراقی به دلیل کاهش سوخت و رسیدن به حالت BINGO FUEL اقدام به ترک منطقه و بازگشت به پایگاه هوائی امام علی (ع) نمودند که در حدود ساعت 1000 صدای یکی از خلبانان شجاع هواپیماهای پشتیبانی نزدیک در رادیو شنیده شد که به فرماندهی هوائی منطقه اعلام کرد یکی بمب افکن های سوخو SU-22 مورد اصابت قرار گرفته و سرنگون شده است ...! ( بعدها گفته شد که ماموریت این هواپیما ایجاد اخلال الکترونیکی در سامانه های راداری دشمن بوده و خلبان آن نیز شهید قهرمان سرگرد رياض كامل جمعی گردان 69 پروازی پایگاه هوائی امام علی (ع) بوده است ) . در این میان از دو فروند جنگنده MIRAGE مستقر در پایگاه هوائی امام علی (ع) خواسته شد تا فورا به هوا برخیزند . در مدت بسیار کم حد فاصل بازگشت دسته اول و برخاست دسته دوم تا رسیدن به منطقه عملیاتی هواپیمای دوم از نوع سوخو SU-22 نیز مورد اصابت واقع و سرنگون گردید ( بعدا" مشخص شد که هدایت این هواپیما نیز بر عهده سرگرد خلبان شهید زيد خلف حيدر جمعی گردان 69 پروازی پایگاه هوائی امام علی (ع) بوده است ) . هر دو هواپیما در فاصله زمانی چند دقیقه و تقریبا در یک منطقه سرنگون شدند .

 [External Link Removed for Guests] 

12- با این وجود فرماندهی هوائی منطقه دستور باقی ماندن دسته جنگنده های MIRAGE در ارتفاع 3 کیلومتری و ادامه حمایت از یگان های خودی در مقابل هرگونه هجوم احتمالی دشمن را به ویژه در منطقه ما بین پایتخت کویت و منطقه شمالی آن را صادر نمود.

13-در حدود ساعت 1100 مجددا خبر اصابت و سقوط یکی دیگر از جنگنده های خودی شنیده شد ( و مشخص شد که هواپیما از نوع Mig-23 BN بوده و هدایت آن را شهید سروان خلبان مازن صالح كيطان جمعی گردان 49 پروازی پایگاه هوائی امام علی (ع) بوده است ) . لازم به ذکر است که هر سه هواپیما تقریبا در یک منطقه سقوط کرده بودند و آن منطقه هم در شرق کویت و در سواحل خلیج ع ر ب ی واقع شده بود ( علت سرنگونی این هواپیماها وجود یک سکوی موشکی هاوک در جزیره فیلکه بوده که البته کاربران این سامانه از محل گریخته اما آن را بر روی وضعیت آتش اتوماتیک (؟) قرار داده بودند ) *. پس از آنکه این سامانه از کار افتاد ، امنیت مجددا به منطقه بازگشت .

14- حدود ساعت 1030 یکی از هواپیماهای حمل و نقل ما از نوع الیوشین 76 توانست با هدف حمایت لجستیکی در پایگاه هوائی علی السالم (کویت) بر زمین بنشیند .

پایان قسمت دوم
در قسمت سوم انشاا... عملیات انجام شده در این روز به همراه بیان توضیحاتی در مورد برخورد هوائی بین دو جنگنده MIRAGE عراقی و یک جنگنده F15 نیروی هوائی عربستان سعودی بر فراز آبهای خلیج ع ر ب ی و نیز توضیحاتی در مورد دلایل تلفات وارده به بالگردهای خودی در جریان (حمایت از ) پیشروی یگان های عراقی و نیز بررسی اخبار دروغ منتشر شده مبنی بر اقدام هواپیماهای رهگیر کویتی در سرنگونی بالگردهای عراقی تشریح خواهد شد.
موفق باشید.
 
[External Link Removed for Guests]
یک جنگنده Mig-23


[External Link Removed for Guests]
هواپیماهای Skyhawk A4 نیروی هوائی کویت با همان شعار معروف بر روی بدنه


[External Link Removed for Guests]
یک هواپیمای Skyhawk A4 آماده انجام ماموریت

[External Link Removed for Guests]


[External Link Removed for Guests] 
اگر ديدار با مرگ حق است ، چه بهتر كه اين ديدار در ميدان جنگ باشد.
Moderator
Moderator
نمایه کاربر
پست: 1432
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۲۹ آذر ۱۳۸۶, ۳:۱۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 595 بار
سپاس‌های دریافتی: 10284 بار

Re: عملیات نیروی هوائی عراق در جریان اشغال کویت در سال 1990

پست توسط abdolmahdi »

سلام علیکم و رحمه ا...

حمله هوائی عراق به جزیره نفتی راس التنوره عربستان سعودی
راوی :دکتر علوان العبوسي



مقدمه :

عملیات نیروی هوائی سابق کشورمان به دو دسته اصلی دفاع هجومی ، هجومی و احیانا شیوه های دیگری که بر حسب شرایط و راهبردهای اتخاذ شده اعمال می شد تقسیم می گردید . مفهوم دفاع هجومی فرو رفتن در لاک دفاعی و انتظار آغاز حمله از سوی دشمن نیست تا پس از آن عملیات هوائی آغاز گردد بلکه به مفهوم پیش بینی خطر قبل از وقوع و انجام حملات احتمالی بر روی برخی اهداف مهم دشمن است قبل از آنکه او حمله اش را آغاز نماید. این همان راهبردی بود که ما در جریان جنگ دوم خلیج (فارس) به کار نبستیم و برعکس به راهبرد دفاع ساکن اعتماد کردیم که نتیجه آن هم نابودی بیش از 50% از نیروی هوائی کشورمان بود . البته این مقوله داستانی طولانی دارد که انشاء ا... در فرصتی دیگر به شرح و بیان آن خواهیم پرداخت.

از همان روز نخست حمله دشمن از زمین ، هوا و دریا به عراق در 16/17 كانون الثاني (يناير) سال 1991 (تقریبا برابر با بهمن ماه سال 1370 ) نیروی هوائی قصد داشت تا ضربات خود را در سریع ترین زمان ممکن وارد سازد و من شخصا از فرمانده نیروی هوائی چنین درخواستی داشتم و گفتم که دشمن در این روزها در حال برنامه ریزی برای انجام حملاتش خودبه تاسیسات حیاتی کشورمان و نیز نیروی هوائیمان است . اما او به من گفت که در زمان مناسب و پس از موافقت آقای رئیس جمهور این کار انجام خواهد شد. من به او گفتم که تاخیر به صلاح ما نخواهد بود . البته من می دانستم که فرماندهی نیروی هوائی و پدافند هوائی برخی عملیات را بر ضد نیروهای دشمن در کشور های حاشیه خلیج ع ر ب ی در جریان هجوم آنها و حتی قبل از آن طراحی کرده بودند.  [External Link Removed for Guests]
تصویر هوائی از جزیره نفتی راس التنوره  



انجام ماموریت :


در روز 22/02/1991 فرمانده نیروی هوائی من را به همراه برادر سرتیپ خلبان محمد نبيل أحمد مدیر عملیات هوائی بمنظور انجام دو حمله هوائی بر ضد تاسیسات نفتی عربستان سعودی در مناطق البقیق و راس التنوره احضار نمود و دو فروند جنگنده میراژ F-1 مستقر در پایگاه هوائی ابی عبیده ( الکوت) نیز برای انجام ماموریت تعیین گردیدند. به سرهنگ خلبان ( ه .ع.أ ) مدیر بخش طراحی عملیات در مدیریت عملیات نیروی هوائی هم دستور داده شد تا تدابیر لازم را اتخاذ نماید. در این مرحله سرگرد خلبان علي حسين فاضل و سروان خلبان محمد سليم احمد جمعی گردان 89 جنگنده چند منظوره میراژ F-1 برای انجام این ماموریت انتخاب شدند.

در روز 23/02/1991 و در جریان انجام آماده سازی هواپیماهای عمل کننده ، پایگاه هوائی ابی عبیده و محل استقرار این جنگنده ها هدف چند حمله هوائی قرار گرفت اما چون جنگنده ها درون آشیانه قرار داشتند آسیبی ندیدند . با این وجود و پس از تلاش های بسیار هر دو جنگنده به هوا برخاستند اما بدلیل شرایط جوی نامناسب در طول مسیر که انجام عملیات سوخترسانی را ناممکن می ساخت ، هواپیماها به پایگاه بازگشتند . انجام ماموریت به روز بعد موکول گردید و این بروز تاخیر یا لغو در انجام ماموریت اشتباه بزرگی بود چرا که دشمن به سادگی متوجه شد که این پایگاه هنوز امکان انجام پرواز و ماموریت را دارد .

در زمان تعیین شده در روز 24/02/1991 ماموریت به اجراء درآمد اما هواپیماها بازنگشتند و از سوی جنگنده های F-15 سعودی در حین یا قبل و یا بعد از انجام ماموریت مورد اصابت قرار گرفتند. پس از آنکه آقای رئیس جمهور از برگه گزارش ماموریت در روز 24/02/1991 مطلع شد شخصا در ذیل گزارش پاراف نمود : ( يكتفي بالذي حصل وحتى أشعار آخر ) آنچه که بدست آمده کافی است تا متعاقبا اعلام شود . و از فرماندهی نیرو خواست تا موضوع مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد.  [External Link Removed for Guests]
تصویر برگه ابلاغ ماموریت حمله به تاسیسات نفتی راس التنوره عربستان سعودی . دستخط صدام حسین با مضمون "" يكتفي بالذي حصل وحتى أشعار آخر "" (آنچه که بدست آمده کافی است تا متعاقبا اعلام شود ) ، در گوشه سمت چپ گزارش مشخص شده است . این برگه حاوی اطلاعات جالبی است که در صورت تمایل دوستان ترجمه خواهد شد.  


مشکلات و تاخیرات در اجرای عملیات :

ما در اطاق عملیات فرماندهی نیروی هوائی مستقر و دائما با فرمانده پایگاه هوائی ابی عبیده و نیز افسر طراحی عملیات در مورد انجام عملیات در تماس بودیم و از نزدیک شاهد بروز مشکلات ناشی از آگاهی دشمن از قصد ما برای انجام ماموریت بودیم که به طور خلاصه بدین شرح بودند :
• حضور دائم جنگنده های دشمن بر فراز اکثر پایگاه های هوائی کشورمان .
• انجام هفت نوبت حمله هوائی از سوی دشمن به پایگاه هوائی ابی عبیده در روز انجام ماموریت که سبب انهدام دو فروند از هواپیماهای تخصیص یافته برای انجام ماموریت گردید . بنابر این دو فروند جنگنده دیگر جایگرین آنها گردید .
• پس از آمده سازی هواپیماها حمله هوائی دیگری از سوی دشمن صورت گرفت که منجر به انهدام سومین هواپیما گردید و لازم شد تا برخی جوانب فنی از پایگاه هوائی صدام (القيارة) که در واقع پایگاه مادر برای جنگنده های میراژ F-1 محسوب می گردید تامین شود . ضمن اینکه برق آشیانه های هواپیماها نیز قطع شده و انجام خدمات نیز در آنها به اشکالات جدی برخورده بود و همین امر سبب شد تا انجام ماموریت به روز بعد یهنی 24/01/1991 ساعت 0617 موکول گردد .
• بدلیل وجود تعداد زیادی از بمب های خوشه ای در اطراف آشیانه هواپیماهای عمل کننده که عمدا از سوی دشمن و با هدف مین گذاری منطقه صورت گرفته بود ، کار پرسنل فنی جهت انجام موارد لازم در اجرای ماموریت به تاخیر افتاد و این ماموریت تا قبل از ساعت 1145 همان روز صورت نپذیرفت ... به هر حال هواپیماها به سمت اهداف خود رفتند و دیگر بازنگشتند.
• داستان اجرای این ماموریت در نوع خود یکی از نمونه های کامل شجاعت و فداکاری است که نمی گویم مانند انجام یک عملیات انتحاری بود اما به لحاظ اجرائی و معیارهای عملیات هوائی با آن تفاوتی نداشت . یکی از خلبانان به همسرش گفته بود که حتما در این ماموریت به شهادت خواهد رسید و تقریبا اطمینان کامل داده بود که دیگر باز نخواهد گشت و در عمل هم چنین شد و پوشیده نماند که همه ما هم به این موضع یقین کامل داشتیم اما کار در دست ما نبود و این فرمان شخصی ریاست جمهوری بود و او نیز از تمام اتفاقات و تاخیرات بوجود آمده در عملیات به صورت دقیقه به دقیقه اطلاع داشت اما لازم بود تا به اطلاع ایشان رسانده شود که تلفات ما در انجام چنین ماموریت هائی سنگین خواهد بود .

اما دو خلبان قهرمان ما در این میدان یکی سرگرد خلبان علي حسين فاضل و دیگری سروان خلبان محمد سليم أحمد جمعی گردان 89 جنگنده چند منظوره میراژ F-1 بودند که مسائلی مثل ایرادات فنی و غیره آنها را از انجام ماموریت تعیین شده بازنداشت و آنها نیز به خوبی می دانستند که خلبان هجوم زمینی ( در این ماموریت ) به سوی خانواده اش باز نخواهند گشت و این همان راهی بود که خودشان در زمان پیوستن به نیروی هوائی به عنوان خلبان جنگنده انتخاب کرده بودند . با وجود مشکلاتی که با آن مواجه شده بودیم هواپیماها را به پرواز درآوردیم هر چند برخی از ایرادات بسیار مهم بودند و در جریان آموزش ها نیز مطرح نشده بود و می توانست در جریان پرواز و در آسمان سبب بروز نقص فنی مهمی شوند و در تمام دنیا نیروهای هوائی معمولا اجازه پرواز را تحت آن شرایط نمی دهند. پس آنکه این موارد را برای خلبانان و پرسنل فنی بیان کردیم برایمان روشن شد خلبانان و پرسنل فنی مسئولیت این کار را می پذیرند تا ماموریت محوله حتما انجام شود . ماموریتی که انجام آن بیش از یکبار به تاخیر افتاده بود و تاخیر آن برای نوبت سوم و یا حتی چهارم به معنی لغو کامل ماموریت مذکور بوده است ( بدلیل فراوانی مشکلات و نقایص فنی و کارهای اداری و غیره که در نهایت حمل بر به بی کفایتی آنان می شد ) و این چیزی نبود که خوشایند ایشان باشد ( خلبانان و پرسنل فنی ) و قطعا بر روی روحیه آنان اثر نامطلوبی می گذاشت در حالیکه ایشان همان قهرمانانی بودند که دشوار ترین ماموریت ها را به انجام رسانده و بیشترین جانفشانی ها را در راه وطن و در طول جنگ با ایران از خود نشان دادند و نقش اصلی را در تحقیق پیروزی (؟) در این جنگ بازی کردند که دنیا نیز آن را تائید می کند.

سرهنگ خلبان (ه .ع .أ) می گوید : در شرایطی که انجام ماموریت ناممکن می نمود سرگرد خلبان علي حسين فاضل فرمانده دسته بر پرواز اصرار می کرد و هنگامی که بمبی در نزدیکی هواپیمایش منفجر شد گفت : در هر حال پرواز می کنیم و بمب هایشان برایمان اهمیتی ندارد .... پروازشان خارج از حد تصور عجیب بود و حتی در جریان پرواز هم اشکالات متعددی بروز نمود با اینحال افراد دسته این بار اصرار بر ادامه ماموریت داشتند و به خداوند توکل کردند و او نیز برایشان کافی بود ) ...

یگان های پدافندی کشورمان توانستند خط سیر هواپیماها را تا زمان سوختگیری هوائی تعقیب و هواپیماهای سوخترسان را به پایگاه برگردانند و دسته پروازی هم پس از پرواز به سمت جنوب و مرزهای کویت و عبور از روی جزیره بوبیان و حرکت به سمت خلیج ع ر ب ی درارتفاع کمتر از 50 متر و سرعت بیش از 900 کیلومتر به جزیره عرابی متعلق به عربستان رسیدند که فاصله زیادی با اهداف از پیش تعیین شده آنها نداشت . در این نقطه بود که یک دسته از جنگنده های F-15 از یکی از پایگاه های هوائی عربستان به سمت آنها پرواز و ابتدا با شلیک موشک هوا به هوای آمرام از فاصله بیش از 45 کیلومتری نخستین هواپیمای دسته را مورد اصابت قرار دادند بدون آنکه خلبان فرصتی برای خروج از هواپیمایش بیاید. اما هواپیمای دوم به سمت هدف به پیش می راند و شهادت دوستش هم تاثیری در او نگذاشت . در اینجا همان خلبان سعودی از فاصله 30 کیلومتری دومین موشک را به سمت هواپیمای دوم شلیک نمود . ( طبق اظهارات خلبان سعودی )

این دو خلبان در آب های خلیج ع ر ب ی در راه دفاع از عراق به شهادت رسیدند و درسی از شهادت را تقدیم کردند که در دنیا به جز تعداد کمی از خلبانان آن را نیاموخته بود. یکی ازخلبانان هم صحبت با شهید علي حسين فاضل به من گفت که او در وصیتنامه ای که قبل از پرواز به همسرش داده بود خطاب به او گفته بود ( موظف به انجام یک ماموریت شهادت طلبانه برای دفاع از عراق شده و این ماموریت را با نهیت اشتیاق انجام می دهد و به همسرش وصیت می کند که فرزندش را به راه و اخلاق دفاع از کشورشان در آینده تربیت کند تا در صورت هر گونه تجاوزی به عراق در آینده .... ) در ادامه وصیتنامه مطالب زیاد دیگری هم ذکر شده بود . این وصیتنامه در موزه نیروی هوائی قرار داشت اما پس از اشغال عراق سوخت و از بین رفت .


در پایان لازم است بگوئیم که در قاموس نیروی هوائی کشورمان و در جنگ های آن با رژیم صهیونیستی و ایران و جنگ دوم خلیج ( فارس) موارد زیادی وجود دارد که خلبان عراقی توانسته درآن به تمام عالم نشان دهد که او در اجرای ماموریتش از شجاع ترین و دقیق ترین خلبانان دنیاست ... [External Link Removed for Guests]
سرگرد خلبان علي حسين فاضل جمعی گردان 89 و فرمانده دسته

[External Link Removed for Guests]
سروان خلبان محمد سليم أحمد الجبوری شماره 2  


هرگونه برداشت یا کپی برداری با ذکر منبع و نام نویسنده بلامانع است .
اگر ديدار با مرگ حق است ، چه بهتر كه اين ديدار در ميدان جنگ باشد.
Moderator
Moderator
نمایه کاربر
پست: 1432
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۲۹ آذر ۱۳۸۶, ۳:۱۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 595 بار
سپاس‌های دریافتی: 10284 بار

Re: عملیات نیروی هوائی عراق در جریان اشغال کویت در سال 1990

پست توسط abdolmahdi »

سلام علیکم و رحمه ا...

حمله به جزیره نفتی راس التنوره عربستان سعودی

ادعاهای سروان خلبان عایض الشمرانی حقیقت دارد یا خیالبافی است ؟
 [External Link Removed for Guests] 

مقدمه مترجم : عایض الشمرانی کیست ؟ او یک خلبان جنگنده F-15 C نیروی هوائی عربستان سعودی است که در دوران جنگ دوم خلیج فارس ( حمله عراق به کویت و اشغال آن کشور ) درجه سروانی داشته و موفق شده بود تا دو جنگنده Mirage F-1 عراق را در یک درگیری هوائی 30 ثانیه ای و با هدایت مستقیم هواپیماهای آواکس آمریکائی سرنگون سازد . سرنگونی دو جنگنده Mirage عراقی توسط ایشان کاملا تائید و به نامش ثبت شده است. اما این مقاله پاسخی است که از سوی یک خلبان (یا خلبانان ) عراقی به سروان خلبان عایض الشمرانی داده شده و خلبان عراقی مدعی است که به لحاظ فنی و بر اساس محاسباتی که در متن مقاله موجود است سرنگونی این دو جنگنده عراقی نمی توانسته کار خلبان سعودی بوده باشد . در عوض او علت سرنگونی دو جنگنده عراقی را ناوگان امریکائی مستقر در خلیج فارس می داند.

شرح عملیات :
در تاریخ 24-1-1991 و در جریان عملیات نظامی که از سوی آمریکا و متحدینش در سال 1991 بر ضد عراق انجام شد ، نیروی هوائی عراق توانست یک عملیات هجومی را به جزیره نفتی راس التنوره عربستان سعودی برغم دشواری های جدی موجود بر سر راه این عملیات اجرا نماید .  [External Link Removed for Guests]
تصویر هوائی گرفته شده از جزیره راس التنوره سعودی که بوسیله هواپیمای شناسائی MIG-25R عراقی گرفته شده است .  

جزئیات عملیات :
1-شرح ماموریت : انجام یک حمله هوائی در ارتفاع بسیار پائین به جزیره راس التنوره سعودی با مختصات N 26 11 E50 00 با دو مرحله سوختگیری هوائی .
2-الف : نیروی عمل کننده : دو فروند جنگنده Mirage F-1 مجهز به : دو بمب 400 کیلوگرمی Samp-400 + مخازن سوخت خارجی به ظرفیت 2200 لیتر + ریمورا + سیکامور + دو تیر موشک هوا به هوا Magic-550 + توپ 30 میلیمتری Defa با 250 گلوله هر کدام
2-ب : دو فروند جنگنده Mirage F-1 مجهز به : دو مخزن حمل سوخت خارجی به ظرفیت 1100 لیتر هر مخزن + ریمورا + سیکامور + دو تیر موشک هوا به هوا Magic-550 + توپ 30 میلیمتری Defa با 250 گلوله هر کدام
3-الف : اجرای عملیات بر عهده دو نفر از خلبانان گردان 89 پروازی پایگاه هوائی ابي عبيدة به نام های : سرگرد خلبان علي حسين فاضل به عنوان فرمانده دسته و سروان خلبان محمد سليم حميد به عنوان شماره گذاشته شد.
3-ب : عملیات سوخترسانی هم بر عهده دو نفر از خلبانان جمعی پایگاه هوائی ابي عبيدة و به انتخاب فرمانده پایگاه صورت پذیرفت .
4-زمان حضور بر روی هدف (T.O.T) ساعت 12:45 روز 24-1-1991 تعیین گردید .
تذکر : مختصات باند پروازی راس شمالی پایگاه هوائی ابی عبیده N 32 29 18 E45 44 25 و مختصات راس جنوبی آن N32 28 45 E45 46 17 بوده است .  [External Link Removed for Guests]
تصویر : تصویر گزارش انجام ماموریت که در تاریخ 24-1-1991 صادر گردیده است  

5-پس از توجیه کامل خلبانان و آماده سازی هواپیماهای Mirage F-1 برای انجام عملیات و با وجود آنکه پایگاه زیر حملات هوائی پی در پی قرار داشت و حتی تعدادی از هواپیماهای آماده عملیات بر روی زمین نابود شده بودند ، اما دسته چهار فروندی هواپیماهای Mirage F-1 که دو فروند آن ویژه انجام حمله زمینی و دو فروند دیگر بمنظور سوخترسانی تجهیز شده بودند راس ساعت 11:49:30 موفق به برخاستن از باند پایگاه شدند .
6-پس از برخاستن هواپیماها ، دسته پروازی در ارتفاع زیر 50 متری و با سرعت 900Kph اقدام به پرواز به سمت نقطه سوختگیری اول نموده و یک دقیقه قبل از رسیدن به آن نقطه سرعت خود را به 500 کیلومتر بر ساعت کاهش دادند تا بتوانند عملیات سوختگیری را در ارتفاع کمتر از 50 متری انجام دهند. میزان انتقال سوخت در این مرحله 1500 لیتر و زمان مورد نیاز برای سوختگیری از ابتداء تا انتهای عملیات 4 دقیقه و مسافت طی شده نیز 50 کیلومتر بوده و پس از طی این دوره سرعت مجددا به 900 کیلومتر بر ساعت افزایش یافت .
7-دسته پروازی کماکان در ارتفاع زیر 50 متر و با سرعت 900Kph به سمت نقطه دوم سوختگیری در شمال خلیج فارس به پیش می رفتند و همانند مرحله نخست پس از رسیدن نقطه مورد نظر یکبار دیگر سرعت خود را به 500 کیلومتر بر ساعت کاهش دادند تا بتوانند عملیات سوختگیری را در ارتفاع کمتر از 50 متری انجام دهند. در این مرحله هواپیماها هر کدام 1000 لیتر سوخت دریافت نمودند که این سوختگیری از لحظه آغاز تا پایان 3 دقیقه و مسافت طی شده نیز 40 کیلومتر بود . پس از این مرحله هواپیماها سرعت خود را به 960 کیلومتر افزایش دادند.
8-پس از پایان عملیات سوخترسانی ، دسته دو فروندی هواپیماهای سوخترسان به پایگاه مادر بازگشته و بسلامت فرود آمدند .
9- دسته عملیاتی طبق نقشه از پیش تعیین شده به پرواز خود به سمت هدف ادامه دادند . ( ارتفاع زیر 50 متر و سرعت 900Kph ) .
10-پس از ورود دسته پروازی برفراز آبهای خلیج ع ر ب ی ، تماس رادیوئی قطع و کشف راداری هواپیماها بدلیل ارتفاع بسیار پائین و نیز انهدام اغلب رادارهای پدافند هوائی خودی توسط موشک های دشمن امکان پذیر نبود .
11- فاصله بین نقطه سوختگیری دوم تا هدف (جزيرة راس التنورة) 412 کیلومتر یا 228.8 ناتیکال مایل بوده که برخی منابع مدعی هستند که هر دو جنگنده Mirage عراقی قبل از فاصله 240 کیلومتری و یا 133 ناتیکال مایلی مورد اصابت واقع گردیدند (412Km -240Km=172 Km ) . و این مسافتی بود که جنگنده های عراقی توانستند برفراز آبهای خلیج ع ر ب ی و با سرعت 960Kph پرواز نمایند :  ÷ 3.6=266.6 m/s
266.6 m/s × 60 s=16 Km/Min.
172 Km÷16 Km/min.= 10.45″ 

اکنون خواننده مقاله می تواند به شکل کامل دریابد که جنگنده های عراقی به مدت 10 دقیقه و 45 ثانیه و یا معادل 172 کیلومتر برفراز خلیج ع ر ب ی در حال پرواز بوده اند . ضمن آنکه رادارهای دشمن توانستند میراژها را در فاصله 80 کیلومتری قبل از سقوطشان و دقیقا راس ساعت 12:25 ردیابی نمایند و این یعنی ردیابی و اخطار و سرنگونی جنگنده ها فقط 5 دقیقه زمان برده است !   ÷ 16 Km/min.=5  

12- نیرویهای ائتلاف و رسانه های تبلیغاتی عربستان سعودی اعلام کرده اند که یک جنگنده آن کشور از نوع F-15 توانسته هر دو Mirage عراقی را سرنگون سازد و سروان خلبان عايض الشمراني هم در مقابل تلویزیون چنین مطلبی را بیان کرده است .
13-با عنایت به مشاهده ویدئوی منتشره و تطبیق آن با حقایق موجود ذکر این نکات ضروری است :
اولا: اگر جنگنده F-15 مسلح سعودی با سرعت 900Kph در حال انجام ماموریت گشتزنی در نزدیکی جزیره راس التنورة بوده در این حالت ردیابی جنگنده های عراقی در فاصله Km + 80Km= 320 Km 240 صورت گرفته است و خلبان F-15 می بایست سرعت خود را به 1000Kph افزایش دهد تا بتواند خود را به فاصله 240 کیلومتری یعنی همان نقطه سقوط دو Mirage عراقی برساند . با عنایت به سرعت 960 کیلومتری جنگنده های عراقی ، سرعت تقابل هر سه جنگنده ( عراقی و سعودی) چنین خواهد بود :  +960Kph=1960kph 1960÷3.6 =544.4m/s
544.4m/s×60″=32.6 km/min
320km÷32.6km/min=9.49″ 

طبق محاسبات فوق نتیجه گرفته می شود که 9 دقیقه و 49 ثانیه زمان لازم است تا جنگنده F-15 خود را به نقطه سرنگونی دو جنگنده عراقی برساند . در حالیکه آنها مدعی هستند ردیابی و سرنگونی دو جنگنده عراقی فقط 5 دقیقه زمان برده است که چنین چیزی ( طبق محاسبات فوق ) غیر ممکن بوده است .
ثانیا : حتی با فرض آنکه جنگنده F-15 در پایگاه خود در ظهران و در فاصله 70 کیلومتری جزيرة راس التنورة مستقر بوده و بلافاصله دستور پرواز فوری را دریافت کرده باشد در آنصورت : حداکثر 2 دقیقه زمان برای روشن کردن و خزش ، 45 ثانیه برای برخاست و3 دقیقه برای رسیدن به ارتفاع 4 کیلومتری و سرعت 1000Kph نیاز داشته و در این مدت نیز مسافت 10 کیلومتر را طی نموده بود . با عنایت به اینکه پایگاه هوائی ظهران در فاصله 70 کیلومتری جنوب جزيرة راس التنورة قرار دارد بنابراین :   -10 km=60 km
60km +80Km=140 km
1960kph÷3.6=544.4m/s
544.4m/s x 60s =32.666Km/Min
140Km ÷32.6=4. 

و این یعنی 4 دقیقه و 18 ثانیه + 5 دقیقه و 45 ثانیه = 10 دقیقه و 3 ثانیه و این زمان رسیدن به شمال جزیره راس التنوره است که می بایست به آن زمان رسیدن به نقطه سرنگونی دو جنگنده Mirage ( یعنی فاصله 240 کیلومتری) را نیز اضافه نمود .  ÷ 32.6km/s=7 22″  

در نتیجه زمان نهائی می شود 10 دقیقه و 30 ثانیه + 7 دقیقه و 22 ثانیه که در مجموع می شود 17 دقیقه و 25 ثانیه که باز هم نشان می دهد رسیدن جنگنده F-15 سعودی به نقطه کشف و سرنگونی دو جنگنده Mirage در مدت 5 دقیقه عملا غیرممکن بوده است .

ثالثا : خلبان سعودی عايض الشمراني در اظهاراتی در رسانه های جمعی که در روزنامه los angeles times به تاریخ 25/01/1991 یعنی یکروز پس از سرنگونی جنگنده های عراقی نیز منتشر گردید بیان داشت : او در حالیکه در حال پرواز بود پیامی از هواپیمای آواکس دریافت نمود که دو هدف دشمن را در سمت 020 و مسافت 90 ناتیکال مایلی مشخص می کرد . او بلافاصله ارتفاع خود را 3000 پا یا حدود 909 متر کاهش داده و پشت سر هواپیماهای عراقی جای گرفت و توانسن با چشم نوع اهداف را نیز تشخیص دهد . در همان حال هواپیماهای عراقی بمب های خود را در آب های خلیج ( فارس ) خالی کردند تا خود را از چنگ خلبان سعودی نجات دهند . همچنین الشمرانی گفته که کاملا مطمئن است که خلبانان عراقی می دانستند که او در آنجا حضور دارد. همچنین جنگنده های دیگر نیروهای ائتلاف می خواستند آنها را هدف قرار دهند ولی فرصت را از دست دادند.

اما این اظهارات بکلی با آنچه که او در مصاحبه با شبکه MBC بیان داشته در تناقض است چرا که او در آنجا گفته که کاملا در موضع هجومی قرار داشته و امکان نداشته که جنگنده های عراقی بتوانند از دستش بگریزند در حالیکه تنها 20 متر با هواپیماهای عراقی فاصله داشته است . او اضافه کرده که "خلبان عراقی من را دید همانگونه که من او را دیدم و من می توانم ترس و وحشت خلبان عراقی را پس از آنکه انفجار هواپیمای فرمانده دسته را مشاهده کرد کاملا درک کنم !"

در اینجا ضروری است تا برخی نکات را برای سروان خلبان عایض الشمرانی روشن سازیم :
از جهت تئوریک در جریان انجام یک ماموریت جنگی فرمانده دسته یا شماره 2 موظف هستند تا در صورت بروز هرگونه خطر یا تهدیدی سایر اعضای دسته را مطلع سازند و این یکی از اصول اساسی نبردهای هوائی است . بنابراین نه عقلی است و نه منطقی که فرمانده دسته هواپیمای دشمن را ببیند بدون آنکه اقدامی برای حمایت هواپیمای خود یا سایر اعضای دسته انجام دهد . از سوی دیگر نزدیک شدن تا فاصله 20 متری به هواپیمای دشمن در جریان جنگ های امروزی با تمام اصول و قواعد درگیری منافات دارد . چرا که در این حالت هواپیمای مهاجم با خطر جدی و قطعی ردیابی و رهگیری توسط هواپیماهای دشمن مواجه خواهد شد . به همین دلیل تمام نیروهای هوائی دنیا از سامانه شناسائی دوست از دشمن یا IFF استفاده می کنند . ضمن آنکه هر دو خلبان عراقی سرگرد علی حسین فاضل و محمد سلیم بسیار کار کشته بوده و ماموریت های جنگی زیادی را با مهارت در جریان جنگ ایران و عراق به انجام رسانده بودند که از جمله خطرناک ترین ماموریت ها به شمار می رفتند و در راه انجام این ماموریت نیز ابدا شک و ترس را به دل راه ندادند و اصرار و عزم جدی آنها بر انجام این ماموریت جنگی و انجام سوختگیری هوائی در ارتفاع پائین و رسیدن به وسط آب های خلیج ع ر ب ی پس از انجام برنامه ریزی دقیق و مهارت بالای رزمی در گمراه کردن رادارهای مقدم نیروهای ائتلاف آن هم در شرایط بسیار خاص آن جنگ ، تماما حاکی از شجاعت بی نظیر آن دو خلبان می باشد. همگان هم می دانند که انجام عملیات سوختگیری هوائی نیازمند تمرکز و ثبات ذهنی بالای خلبان است مخصوصا آنکه این عملیات در شرایط جنگی و آنهم در ارتفاع بسیار پائین باشد !

اما از جهت عملیاتی لازم است به چند نکته اشاره شود :
1-ارتفاع پرواز هواپیماهای مسلح نمی بایست کمتر 3 کیلومتر و یا 9900 پا بوده باشد مشروط بر اینکه تهدیدی متوجه آنها نباشد . در این حالت مصرف سوخت نیز کاهش یافته و مزایای دیگری نیز وجود خواهد داشت .
2-سمت 020 برای جنگنده F-15 از حالت Head on ( شاخ به شاخ) و فاصله 90 ناتیکال مایلی کمتر بوده است .  .M × 1.8 =162  

3-سرعت در حال عادی پرواز و بدون وجود هیچ تهدید خارجی بیش از 900Kph نیست و در آنصورت میتواند تا 1000Kph افزایش یابد . در این وضعیت سرعت نزدیکی بین F-15 و دو Mirage به قرار ذیل خواهد بود :  + 900Kph =1900 Kph
1900÷2=950Kph
960Kph +950Kph =1910 Kph closing speed
1910Kph ÷ 3.6=530m/s
530m/s ×60=31.8 Km/ 

اگر فاصله F-15 از هدف 162 KM بوده باشد در آنصورت : ÷31.8Km/min=5: 

و این زمان ( یعنی 5 دقیقه و 5 ثانیه ) مدت کشف تا سرنگونی دو جنگنده Mirage را شامل می شده در حالیکه F-15 سعودی در حالت Head on ( شاخ به شاخ) بوده است و نمی توانسته بدلیل ارتفاع بسیارپائین جنگنده های عراقی ( کمتر از 50 متر ) موشک های راداری خود استفاده نماید. خلبان سعودی می بایست از پشت سر به جنگنده های عراقی حمله می کرد که البته در این وضعیت او زمان لازم را در اختیار نداشت چرا که جنگنده های عراقی با سرعت 960Kph به مسیر خود به سمت هدف ادامه می دادند . علاوه بر آن بدلیل شرایط جنگی حاکم بر منطقه و خطرات ( احتمالی) که می توانست هواپیمای سعودی را مورد تهدید قرار دهد ، این امکان برای F-15 سعودی وجود نداشت که تا 20 متری میراژهای عراقی نزدیک شده و خلبانان آن را در کمال آرامش و وضوح ( طبق اظهارات خودش) مشاهده نماید و سپس در پشت میراژهای عراقی جای بگیرد و دو موشک حرارتی را در کمتر از 3 ثانیه به سمت دو جنگنده عراقی شلیک نماید ! با این تفاسیر خلبان سعودی 5 دقیقه و 5 ثانیه وقت هم اضافه آورده است . اما اگر بخواهیم در این مورد بحث کنیم معلوم می شود که خلبان سعودی یک دقیقه زمان اضافی را از لحظه مشاهده دو خلبان عراقی تا جایگیری پشت سر آنها صرف کرده که در این حالت زمان استفاده شده می شود ، 5 دقیقه و 5 ثانیه + 1 دقیقه = 6 دقیقه و 5 ثانیه . که در این وضعیت او نمی توانسته دو میراژ عراقی را آنگونه که خودش ادعا کرده سرنگون نماید.

14-در مجمع آنچه که گفته شده می توان این نتیجه را گرفت :
الف : با توجه به اینکه عايض الشمراني خلبان سعودی قبلا از سوی هواپیمای AWACS هشدار و دستور رهگیری دو جنگنده عراقی را دریافت کرده بود ، به چه دلیل تا فاصله 20 متری به دو جنگنده عراقی نزدیک شده بود ؟
ب – چگونه توانسته دو جنگنده Mirage را در کمتر از سه ثانیه با موشک حرارتی سرنگون نماید ؟ با توجه به اینکه سرجنگی موشک حرارتی ابتدا باید حرارت منطقه و پس از آن حرارت خارج شده از هدف را حس نماید ( نفقطه ای که بیشترین حرارت از آن ساتع می شود ) . معمولا در سرجنگی موشک حرارتی یک و نیم ثانیه را برای قفل بر روی هدف نیاز دارد و پس از آن است که خلبان اقدام به شلیک موشک خود می نماید. بنابراین در بهترین حالت ممکن ، عملیات قفل و شلیک موشک به خودی خود دو ثانیه زمان می برد.
ج- خلبان چه مقدار زمان نیاز دارد تا از هجوم شاخ به شاخ head-on به جایگری در پشت هدف تغییر وضعیت بدهد ؟
د- اگر دو Mirage عراقی واقعا در ارتفاع بسیار پائین 20 متری پرواز می کرده اند ؟ ارتفاع واقعی جنگنده F-15 در لحظه شلیک موشک ها چقدر بوده ؟ حال اگر فرض کنیم خلبان سعودی موشک های حرارتی خود را از ارتفاع بالا به پائین SNAP DOWN شلیک کرده باشد چگونه ممکن است که سرجنگی این موشک ها امواج حرارتی خارج شده از موتورهای این جنگنده ها را کشف کرده و از مسیر اصلی خود منحرف نشده باشند. و چرا خلبانان عراقی از شراره های آتشین غلاف پادکار موسوم به سیکامور برای انحراف موشک های حرارتی استفاده نکرده اند ؟
ه – آیا خلبانی که متوجه تهدید هواپیمای دشمن می شود اقدام به مانور برای فرار از دست دشمن نمی نماید ؟ با توجه به این نکته که این یکی از اولین اصول نبردهای هوائی است که به خلبانان آموزش داده می شود .
و- آیا یک جنگنده برتری هوائی مثل F-15 که وظیفه رهگیری را بر عهده دارد باید فیلمی چنین غیر واضح را از درگیری با جنگنده های عراقی نشان دهد که حتی در فیلم های جنگ جهانی دوم هم اینچنین نبوده ؟ چرا بخشهای نشان دهنده سمت و اطلاعات حمله و شرایط شلیک موشک و سرعت هواپیما در فیلم ویدئویی حذف و تاریک شده است ؟  [External Link Removed for Guests]
تصویر سرنگونی دو میراژ عراقی در سایت هدفگیری جنگنده F-15C  

15-دو جنگنده Mirage عراقی از نوع EQ4 بوده و این گونه از جنگنده از سامانه ناوبری دوبلر استفاده می کنند که دارای ضریب خطائی برابر با 1.5Km در هر ساعت پرواز است به شرط آنکه هواپیما جدید باشد ( چنین چیزی در کتابچه راهنمای هواپیما نیز ثبت است ) . اما با افزایش عمر هواپیما این ضریب خطا به مروز افزایش می یابد. ( لازم به ذکر است می توان در طول مسیر پرواز با رسیدن به نقاط مشخص از پیش تعیین شده سامانه ناوبری را تصحیح نمود ضمن آنکه ضریب خطا در هنگام پرواز بر روی سطح آب افزایش می یابد . در جریان این ماموریت نیز چنین نقاط مشخصی بر روی آب های خلیج ع ر ب ی برای گذاشتن تصحیح بر روی سامانه ناوبری دو جنگنده وجود نداشته است ) .

بنا به فرض فوق میزان خطا بر روی سامانه ناوبری میراژهای عراقی نمی بایست در بدترین حال بیش از 5 کیلومتر به چپ یا راست در طول مسیر پرواز بوده باشد در حالیکه دو جنگنده عراقی به سمت یگان های دریائی آمریکائی مستقر در آب های خلیج ع ر ب ی در حال حرکت بوده اند . بنابراین با توجه به نتیجه منطقی بدست آمده و میزان به دقتی که در انهدام دو Mirage عراقی بکار رفته می توان اینگونه برداشت نمود که سرنگونی این دو جنگنده کار یکی از یگان های دریائی آمریکائی مستقر در آب های خلیج ع ر ب ی بوده است . از اینرو ادعاهای خلبان سعودی سروان عايض الشمراني در مورد سرنگون ساختن دو جنگنده Mirage عراقی به هیچ عنوان دقیق نبوده و صحیح نیست .

16- پس از سرنگونی این دو جنگنده Mirage عراقی ، سرگرد خلبان علي حسن فاضل از آب های خلیج ع ر ب ی نجات داده و به یکی از بیمارستان های سعودی منتقل و از تاریخ 24-1-1991 الی 18-4-1991 برابر با 4 شوال 1411 در آن بیمارستان تحت نظر بوده که آخرین تاریخ همان تاریخ فوت شهید سرگرد خلبان علي حسين فاضل ( طبق گواهی فوت صادره از مراکز سعودی ) بوده است. پس از آن در پایان جنگ جسد این خلبان به مرکز هلال احمر در استان بصره در جنوب عراق تحویل گردید. بنابراین بر طبق گواهی فوت صادره، سرگرد خلبان عراقی در لحظه سرنگونی هواپیماها کشته نشده بلکه تا 84 روز بعد هنوز زنده بوده و نام خلبان نیز بر حسب اظهارات شفاهی خود او ثبت شده ولی شماره شناسائی او از جانب سعودی ها قید نگردیده است ! علاوه بر این آیا عاقلانه است که خلبان عراقی فقط بدلیل شکستگی ساق پایش آن هم در بیمارستان و آن هم پس از گذشت 84 روز از سقوط هواپیمایش فوت نماید ؟ اما در مورد سروان خلبان محمد سليم ، ما هیچ چیز از او نمی دانیم .  [External Link Removed for Guests]
تصویر گواهی فوت شهید قهرمان سرگرد خلبان علي حسين فاضل صادره از سوی وزارت بهداشت عربستان سعودی  


تذکرات : نسبت خطای در مسافتها بر حسب کیلومتر ، بیش از 1%. نیست .
با توجه به حقایقی که در بالا بیان شد به شکل کامل بر ما روشن است که ادعاهای خلبان سعودی سروان عایض الشمرانی مطلقا بی اساس و نادرست بوده و جنگنده های میراژ عراقی از سوی یگان های دریائی آمریکائی موجود در منطقه خلیج ع ر ب ی سرنگون شده اند.

اجرای چنین ماموریتی از سوی نیروی هوائی سابق عراق آن هم در آن شرایط بسیار دشوار ، شجاعت و شهامت خلبانان عراقی را برای عالم اثبات نمود و اراده آنان را برای دفاع از کشورشان با وجود آگاهی کامل از خطرات انجام این ماموریت بدلیل وجود برتری هوائی نیروهای ائتلاف در مناطق عملیاتی و نیز برتری قاطع تکنولوژیکی آنها به وضوح نشان داد . این خلبانان تاریخ پر افتخار کشورشان را با خطوطی از نور نوشتند. افتخار و عزت و رحمت الهی بر این دو شهید سرگرد خلبان علی حسین فاضل و سروان خلبان محمد سلیم حمید باد و خداوند ایشان را در بهشت خود جای دهد .  [External Link Removed for Guests]

[External Link Removed for Guests]

سرگرد خلبان علي حسين فاضل العبيدي
تاریخ شهادت : 18/04/1991
نوع هواپیما : EQ4 Mirage F-1
محل خدمت : گردان 89 (پایگاه هوائی ابی عبیده)
علت شهادت : در حین انجام ماموریت هجومی به جزیره راس التنوره عربستان سعودی در روز 24/01/1991 ، هواپیمایش توسط یگان های دریائی نیروهای ائتلاف آمریکائی مورد اصابت قرار گرفت و در آبهای خلیج ع ر ب ی سرنگون گردید اما باسارت درآمد . او مدت 84 روز در یک بیمارستان سعودی بستری بود و سپس به دلایل نامعلومی فوت نمود . در گواهی فوت او نیز علت مرگ قید نشده است اما می دانیم او در لحظه خروج از هواپیما از ناحیه یکی از پاهایش دچار شکستگی شده بود.
محل شهادت : یکی از مناطق در داخل خاک عربستان   [External Link Removed for Guests]
تصویر : شهید سرگرد خلبان علی حسین فاضل جمعی گردان 89 نیروی هوائی    خلبان محمد سليم الفراجي ( الجبوری )
تاریخ شهادت : 24/01/1991
نوع هواپیما : EQ4 Mirage F-1
محل خدمت : گردان 89 پایگاه هوائی ابی عبیده
علت شهادت : در جریان انجام عملیات حمله به جزیره رأس التنوره عربستان سعودی در روز 24/01/1991 هواپیمایش از سوی یگان های دریائی نیروهای ائتلاف آمریکائی مورد اصابت قرار گرفت و در آبهای خلیج ع ر ب ی سرنگون گردید . جسد این خلبان به دست نیامد.
محل شهادت : محدوده آبهای عربستان سعودی ، 70 کیلومتری جنوب مرزهای کویت .  





هر گونه برداشت از این مقاله و یا تصاویر با ذکر منبع بلامانع است.
اگر ديدار با مرگ حق است ، چه بهتر كه اين ديدار در ميدان جنگ باشد.
Moderator
Moderator
نمایه کاربر
پست: 1432
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۲۹ آذر ۱۳۸۶, ۳:۱۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 595 بار
سپاس‌های دریافتی: 10284 بار

Re: عملیات نیروی هوائی عراق در جریان اشغال کویت در سال 1990

پست توسط abdolmahdi »

سلام علیکم و رحمه ا...

زهیر جلیل داوود


مقدمه : در جریان جنگ کویت بیش از 35 کشور با هواپیماها ، تجهیزات وامکانات فنی در عالیترین سطح ونسبت برتری عددی یک به 20 با عراق وارد جنگ شدند . با این وجود نیروی هوائی کشورمان با وجود امکانات محدود هوائی مقاومت و رشادتی را از خود نشان داد که دشمن قبل از دوست به آن اعتراف نمود. تعدادی از خلبانان در جریان نبردهای هوائی به شهادت رسیده و تعدادی دیگر به پیروزی دست یافتند در حالیکه هدف دشمن کسب برتری و تفوق بر جنگنده ها و سامانه های پدافند هوائی کشورمان بود . با اینحال حدود 180 فروند هواپیما و موشک کروز نیروهای ائتلاف سرنگون و تعداد زیادی از خلبانان آن ها به اسارت درآمدند. در اینجا روایت یکی از این درگیری ها را که راوی آن زهیر جلیل داود خلبان جنگنده Mig-25 PD جمعی گردان 96 مستقر در پایگاه هوائی القادسیه بود به همراه اظهارات یک شاهد عینی به نام مایک اندرسون که فرمانده گردان جنگنده های F-18 هورنت بوده نیز بیان می گردد.   [External Link Removed for Guests] 

عقاب تیز چنگ سروان خلبان زهیر جلیل داود جمعی گردان 96 شکاری می گوید : در شب 16/17 کانون الثانی سال 1991 جزو خلبانان آلرت ویژه پرواز در شب بودم . در ساعت 0238 تلفن منطقه یکم دفاع هوائی به صدا درآمد . من تلفن را برداشتم که یک نفر پشت تلفن فریاد زد : جنگنده Mig-25 پرواز فوری ! من هم به او گفتم : اطاعت و به سرعت به سمت هواپیما دویدم در حالیکه پرسنل فنی و افسران عملیاتی و فنی با سرعت در حال آماده سازی هواپیما برای انجام ماموریت بودند و مثل همیشه هنگام انجام ماموریت های جنگی در چهره هایشان شجاعت و پیروزی موج می زد . در مدت بسیار کوتاه کمتر از 3 دقیقه به هوا برخاستم در حالیکه زمان استاندارد برای این نوع هواپیما 5 دقیقه می باشد .

پس از آنکه برخاستم در اختیار منطقه یکم هوائی قرار گرفتم وپس از برقراری ارتباط با مرکز، کنترل پرواز من را به سمت هدف در جنوب پایگاه هدایت کرد در حالیکه رادار هواپیمایم خاموش بود. هوا آرام و صاف بود و با وجود تاریکی محض ، شعاع دید واقعا خوب بود . به من گفته شد که یک دسته پروازی از هواپیماهای دشمن شامل 4 فروند جنگنده F/A-18C هورنیت جمعی گردان VFA-81 به همراه یک جنگنده هجوم زمینی از نوع A-6E انترودر وجود دارد و گفته شد که این دسته پروازی از عرشه ناو هواپیمابر CV-60 ساراتوگا مستقر در دریای سرخ به هوا برخاسته و با گذر از آسمان عربستان سعودی وارد آسمان عراق شده اند تا مرکز فرماندهی وکنترل غرب بغداد را به همراه سامانه های رادار پدافند هوائی نزدیک آن و نیز سایت های موشکی زمین به هوای سام را در نزدیکی آن مورد هدف قرار دهند .  [External Link Removed for Guests]
خلبان اسکات  

فرماندهی دسته هواپیماهای دشمن بر عهده سرگرد خلبان مایک اندرسون فرمانده گردان VFA-81 و اسکات اسپایکر بعنوان شماره 2 و تعداد دیگری از خلبانان بود . ماموریت هواپیمای A-6E مه مجهز به بمب های MK-82 بود انهدام مراکز فرماندهی و کنترل بود و هواپیماهای F/A-18C او را همراهی نموده و مجهز به موشک های AGM-88 HARM برای درگیری و انهدام رادارهای و سایت های موشکی عراقی بودند و در ضمن هواپیمای A-6E را هم حمایت می کردند. سرگرد خلبان مایک اندرسون فرمانده دسته پروازی می گوید : از همان ابتدای پرواز اوضاع برای اسکات اسپایکر بر وفق مراد پیش نمی رفت و چند دقیقه پس از پرواز مشخص شد که سامانه موشک های AGM-88 HARM هواپیمای او از کار افتاده است . به همین دلیل من به او دستور دادم که فورا به ناو هواپیمابر بازگردد اما اسپایکر که امیدوار بود سامانه موشکی هواپیمایش مجددا فعال شود درخواست نمود تا در دسته باقی بماند. من هم با درخواست او موافقت کردم اما به شرط آنکه به جای شماره 2 بعنوان هواپیمای شماره 4 انجام وظیفه نماید .

در حالیکه دسته پروازی اندرسون به سمت هدف تعیین شده در حال پرواز بود ، یکی از هواپیماهای هورنت دسته مورد حمله یکی از سایت های موشکی سام عراقی قرار گرفت . ظاهرا سایت موشکی برای چند ثانیه رادار خود را روشن نمود تا هدف را ردیابی و سپس آن را خاموش کرد ( این یک تاکتیک متداول در میان سامانه های پدافندی است که به این وسیله توسط هواپیمای دشمن کشف نشوند ). به همین دلیل این فرصت داده نشد تا سکوی سام با موشک های HARM مورد اصابت قرار گیرد . البته هواپیمای مهاجم نیز توسط سامانه های پدافندی ما مورد اصابت قرار نگرفت .


طبق تاکتیک عادی پدافند هوائی عراق یک موشک دیگر به شکل مستقیم به سمت هواپیماهای هورنت شلیک شد تا خلبان هواپیمای A-6E را از حمله متقابل باز دارد ( پس از آنکه مشاهده گردید که او با سرعت زیاد به سمتشان در حال حمله است ) این تاکتیک پدافند عراق موفق بود و هواپیمای A-6E خیلی سریع و بدون آنکه سایت موشکی را مورد حمله قرار دهد از مهلکه گریخت . چند لحظه بعد مایک اندرسون فرمانده دسته اقدام به HOT BOGGY و اینکار یعنی یک هواپیمای ناشناس مستقیما در حال پرواز به سمت ایشان است .! ...  [External Link Removed for Guests]

[External Link Removed for Guests]
جنگنده MIG-25 PD به شماره سریال 25105 متعلق به سروان زهیر جلیل داوود که پس از اشغال عراق توسط آمریکائی ها در حال انتقال به موزه است !  

مایک اندرسون از هواپیمای AWACS درخواست کرد که هویت هواپیمای ناشناس را برایشان روشن سازد اما هواپیمای AWACS نتوانست جنگنده MIG-25 عراقی را بعنوان دشمن شناسائی نماید !.. و به مایک اندرسون پیام Negative Bandit - Positive boggy را ارسال نمود و این یعنی هواپیمای ناشناس دشمن نیست اما برایشان قابل شناسائی نیست . پساز چند ثانیه مجددا فرمانده دسته همان سئوال را از هواپیمای AWACS نمود و باز هم همان پاسخ را دریافت کرد . بنابراین او از سایر خلبانان دسته پروازی درخواست کرد تا در صورت امکان خودشان هویت هواپیمای در حال حرکت به سمتشان را مشخص کنند.

فقط هواپیمای شماره 3 بود که پاسخ داد هواپیما را می بیند در حالیکه شماره 2 و 4 ( اسکات اسپایکر ) پاسخ دادند اصلا هواپیمائی را در رادار خود نمی بینند..! فرمانده دسته مجددا از هواپیمای AWACS درخواست کرد تا مشخص کند هواپیمایی که در صفحه رادارش و درست روبرویشان دیده می شود دوست است یا دشمن ؟ و این هواپیمای سروان خلبان زهير جليل داود بود. پاسخ هواپیمای AWACS همان پاسخ قبلی بود : Negative Bandit - Positive boggy : هواپیمای ناشناس دشمن نیست اما قابل شناسائی هم نیست . در همین زمان سروان زهیر به فاصله 90 کیلومتری دسته دشمن رسیده بود ولی بدون آنکه از سوی مایک اندرسون شناسائی شود توسط رادار او قفل بر رویش انجام شده بود. زهیر داود می گوید برای شکستن قفل رادار هواپیمای دشمن اقدام به انجام مانور قفل شکن نمودم که خوشبختانه موفق شدم قفل را بشکنم .

مایک اندرسون می گوید : هنگامیکه جنگنده MIG-25 اقدام به گردش گود نمود فهمیدم که او یک هواپیمای دشمن نیست . بنابراین به مسیر خود به سمت اهدافمان ادامه دادیم و وضعیت رادار هواپیمایم را از جستجوی هوائی به زمینی تغییر دادم . سروان زهیر داود می گوید با کنترل پرواز تماس گرفتم و آنها را در جریان اوضاع قرار دادم و کنترل پرواز از من خواست تا به همان مسیر سابق بازگردم و در آنجا هدف خود را در فاصله 38 کیلومتری خواهم یافت . پس از بازگشت به مسیر رادار هواپیمایم را روشن کردم و هدفم را در فاصله 38 کیلومتری دیدم و مستقیما بر روی آن قفل کردم ! ..  [External Link Removed for Guests] 

هواپیمای مایک اندرسون به صورت موازی از کنار هواپیمای زهیر داود عبور کرد در حالیکه جمع سرعت دو هواپیما به 3200 کیلومتر در ساعت می رسید . بلافاصله هواپیمای هجوم زمینی A-6E هم از کنار او رد شد و خلبان آن توانست آتش خارج شده از پس سوز موتور جنگنده MIG-25 را ببیند در حالیکه به سرعت برق از بالای سر آنها عبور کرد و به سمت هواپیماهائی که آنها را اسکورت می کردند می رفت . سروان زهير داود یک موشک هوا به هوای R-40RD را از فاصله 29 کیلومتری شلیک کرد که موشک مستقیما به هواپیمای F/A-18C اصابت و آن را منفجر نمود . بقیه خلبانان لاشه جنگنده سرنگون شده را دیدند که آتش گرفته و به شکل مار پیچ به سمت زمین در حال سقوط بود . محل سقوط تقریبا در فاصله 180 کیلومتری جنوب پایگاه هوائی القادسیه بوده است .  [External Link Removed for Guests]
لاشه جنگنده  

یکی دیگر از اعضای دسته پروازی F/A-18C به خاطر می آورد که انفجار شدیدی بوقوع پیوست که مرا متوجه خود ساخت و من دیدم که یک هواپیما در حال سقوط به سمت زمین است . فکر کردم این یک جنگنده عراقی است که توسط یکی از هواپیماهای F-15 خودی هدف قرار گرفته است .

در همین اوقات دو جنگنده از اعضای دسته دشمن اقدام به هجوم به پایگاه هوائی القادسیه نمودند که هواپیمای اول باند پرواز شماره یک ویژه جنگنده ها و هواپیمای دیگر باند شماره دو ویژه بمب افکن های سنگین و خزشراه ها ا با بمب های خوشه ای زمانی هدف قرار دادند . در نتیجه افراد گردان ها به داخل آشیانه ها پناه بردند و درها را نیز بستند. همان موقع سروان زهیر جلیل داود با کشف راداری به سمت هواپیمای دیگر دشمن رفت و توانست از فاصله 40 کیلومتری پشت سر آنها بر روی یکی دیگر از هواپیماهای دسته دشمن قفل نماید . سروان زهیر می گوید پس از تشخیص راداری هواپیمای دشمن با سرعت 1.8 ماخ به سمت او رفتم در حالیکه سرعتش کمتر از 0.8 ماخ بود . در حالیکه فاصله ام با هواپیمای دشمن حدود 8 کیلومتر بود و آماده شلیک موشک حرارتی R-40TD بودم اما کنترل هوائی را هم در جریان گذاشتم تا مجوز شلیک موشک را بدهد اما کنترل درخواست مرا رد نمود چرا که تصور می کرد او یک هدف خودی است . در واقع یک جنگنده Mig-29 خودی درست 10 دقیقه پس از من از پایگاه برخاسته بود اما دیگر تماسی با کنترل هوائی برقرار نکرده بود . یکبار دیگر هدف را با رادار بررسی کردم و متوجه شدم او یک هواپیمای دشمن است و باز هم کنترل هوائی را هم در جریان گذاشتم اما کنترل به من اصرار کرد که هدف را ترک کنم و از وضعیت هجومی خارج شوم. ( پس از فرود و تماس تلفنی با کنترل ، آنها اعتراف کردند که هدف یک هواپیمای دشمن بوده و در همان لحظه جنگنده Mig-29 خودی از منطقه درگیری دور بوده است ) . پس از خروج از وضعیت هجومی از کنترل خواستم تا بدلیل از کار افتادن سامانه های ناوبری هواپیما ، مرا به سمت پایگاه هدایت کند چرا که در اثر حمله دشمن کلیه سامانه های ناوبری و بی سیم زمینی مستقر در پایگاه ( مثل RSPN / هامر / رادار تقرب و ... ) خاموش شده بودند . در همین حال کنترل شکاری به من گفت که ( بدلیل ایجاد اخلال در سامانه های کشف توسط دشمن ) من را در صفحه رادار نمی بیند اما توانست به من یک سمت ابتدائی 340 درجه از آخرین نقطه ای که من را در رادار خود داشت بدهد . هنگامیکه از موقعیت خودم نسبت به پایگاه هم از او پرسیدم جواب داد نمی دانم چون من را نمی توانست ببیند ! ..

احساس یاس به من دست داد ضمن آنکه سوخت هواپیما هم کافی نبود و از طرفی قطع شدن برق مناطق اطراف پایگاه هم باعث شده بود تا نتوانم به جز آتش پدافند هوائی و شلیک موشک های زمین به هوا هیچ نقطه آشنائی را برای پیدا کردن و فرود آمدن در پایگاه بیابم . بنابراین سعی کردم تا نخستین نقطه راهنما به سمت پایگاه را بیایم که به لطف خداوند تعالی توانستم محوطه روشنی را تشخیص دهم که ایستگاه راه آهن حدیثه بود و در 35 کیلومتری شمال پایگاه قرار داشت . به آنجا که رسیدم از کنترل شکاری خواستم تا مرا در اختیار رادار فرودگاه قرار دهد اما پس از چندین بار صدا کردن کنترل در رادیو هیچ پاسخی دریافت نکردم بنابراین تصمیم گرفتم به هر قیمتی که شده فرود بیایم تا اینکه بخواهم از هواپیما خارج شوم . در محدوده تقرب از دور Long Final به فرودگاه بودم که بدون آنکه تماسی داشته باشم روشنائی باندهای فرودگاه تامین شد ( بعدا شنیدم که آنها من را با چشم دیده بودند ) . به تقرب برای فرود ادامه دادم ( باند فرود هواپیماهای شکاری در سمت چپ قرار داشت ) اما در لحظه ای که در آخرین مراحل نهائی فرود Final short قرار داشتم کنترل پرواز با من تماس گرفت و از من خواست تا در باند فرود شکاری به زمین ننشینم چرا که یک سوم اول این باند بمباران شده بود. بنابراین برای دومین بار دور زدم ضمن آنکه چراغ های فرود باندها Landing Lights همچنان روشن بود تا پدافند هوائی در اطراف پایگاه متوجه فرود یک هواپیمای خودی باشد . به هر حال پس از زدن دور دوم توانستم سالم بر روی باند اصلی فرود بر زمین بنشینم و خدا را شاکرم .

هنگامی که به سمت آشیانه هواپیماها ( آشیانه شماره 10 ) می رفتم مشاهده کردم که بر روی خزشراه ها قطعات بزرگ بتونی و تکه های بزرگ سنگ و کلوخ و نیز بمب های خوشه ای زمانی دیده می شد که برای ورود به آشیانه از برخورد با آنها خودداری کردم . موقعی که می خواستم وارد آشیانه شوم متوجه شدم که تمام درهای آشیانه بسته است و هیچکس هم به استقبال هواپیما نیامده است . هواپیما را در مقابل یکی از آشیانه ها متوقف ساختم اما دسته گاز را زیاد کردم تا اگر هم کسی درون آشیانه ها هست صدای موتورها را بشنود و بیرون بیاید . خوشبختانه این کار جواب داد و دربهای آشیانه باز شد و افسران باستقبالم آمدند در حالیکه از سلامت و بازگشت من از ماموریت بسیار خوشحال بودند . در همین لحظه صدای چندین انفجار را بر روی خزشراه ها شنیدم و پس از آنکه از آنها پرسیدم پاسخ دادند اینها انفجار بمب های زمانی است که دو هواپیمای دشمن 15 دقیقه پس از برخاستن من از فرودگاه بر پایگاه فرو ریخته اند.

خلبان Stumpf که شماره 3 دسته پروازی جنگنده های F/A-18C می گوید : پس از پایان ماموریت با حداکثر سرعت اقدام به خروج از آسمان عراق به سمت عربستان سعودی نمودم که در آنجا کریدور پروازی مشخصی برای خروج آن هم در ارتفاع معینی پیش بینی شده بود که معلوم شود ما هواپیمای دوست هستیم و نه دشمن . در همان حال پس سوز موتورها را روشن کردم ولی به ذهنم آمد چه حماقتی مرتکب شده ام که با روشن کردن پس سوز خود را در معرض موشک های حرارتی قرار داده ام ! بنابراین پس سوز را خاموش کردم و به همراه دسته از آسمان عراق خارج شدیم . در فاصله 32 کیلومتری مرز عربستان اعضای دسته پروازی اقدام به تماس و معرفی خود به هواپیمای AWACS که نام رمز Albano را بر خود داشت نمودند. خلبان اسپایکر هم می بایست با آواکس تماس می گرفت اما این کار را انجام نداد ! فرمانده دسته از هواپیمای آواکس درخواست کرد تا با خلبان اسپایکر از طریق کد مخصوص گردان VFA-81 تماس بگیرد . [External Link Removed for Guests] 

سپایکر ... از Albano ... صدای من را می شنوی ؟ (Albano کد رمز هواپیمای آواکس بود )
اسپایکر پاسخی نداد ...
اسپایکر ... از Albano ... !

با کد یا فرکانس دیگری با اسپایکر تماس گرفته شد ....

اسپایکر ... از Albano ... صدامو می شنوی ...؟
باز هم پاسخی شنیده نشد ...

مجددا هواپیمای آواکس سعی کرد با کانال دیگر Hull با خلبان تماس بگیرد ...
اسپایکر از Skull .... صدامو می شنوی ... ؟ ( Skull رمز تماس از کانال Hull بود )

برای آخرین بار اسپایکر از Skull .... صدامو می شنوی ... ؟
سکوت محض بدون جواب...

در نتیجه Hull به آواکس Albano اطلاع داد که هیچ پاسخی شنیده نمی شود ... آواکس هم به فرمانده دسته اطلاع داد که پاسخی دریافت نمی شود قربان ....

او دانست که موشکR-40 هواپیمای سروان زهیر جلیل به هواپیمای خلبان اسپایکر اصابت کرده و باعث مفقودی او شده است . سروان زهیر جلیل می گوید : هواپیمایم را وارد آشیانه کردم و سپس مجبور شدیم تا ثبات اوضاع در آنجا باقی بمانیم . با اولین طلوع صبح گروه های خنثی سازی اقدام به برچیدن بمب های عمل نکرده و سپس انهدام آنها در پایان کار نمودند . پس از این کار به سمت باند ثانویه ویژه فرود شکاری رفتیم و در آنجا حفره انفجاری به قطر 20 متر و عمق 3.5 متر در یک سوم اول باند فرود مشاهده کردیم . حال تصور کنید اگر من بر روی این باند فرود می آمدم چه می شد ... الحمد لله ومن يتوكل على الله فهو حسبه. [External Link Removed for Guests]  [External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]
جولای سال 2009 - سربازان آمریکائی در حال جستجوی بقایای جسد خلبان اسکات اسپایکر هستند  
اگر ديدار با مرگ حق است ، چه بهتر كه اين ديدار در ميدان جنگ باشد.
Commander
Commander
نمایه کاربر
پست: 1102
تاریخ عضویت: جمعه ۳۱ فروردین ۱۳۸۶, ۶:۱۰ ب.ظ
محل اقامت: ارومیه
سپاس‌های ارسالی: 12685 بار
سپاس‌های دریافتی: 11781 بار
تماس:

Re: عملیات نیروی هوائی عراق در جریان اشغال کویت در سال 1990

پست توسط kayvan6079 »

با سلام و تشکر از زحمتی که می کشید

abdolmahdi نوشته شده:...
[External Link Removed for Guests]
جنگنده MIG-25 PD به شماره سریال 25105 متعلق به سروان زهیر جلیل داوود که پس از اشغال عراق توسط آمریکائی ها در حال انتقال به موزه است !
...


  جنگنده میگ-25 حاضر در عکس، از گونه شناسایی-بمب افکن MiG-25RB می باشد.

بنابر برخی روایات جنگنده سروان زهیر داوود یک فروند جنگنده-رهگیر MiG-25PDS به شماره 25211 بوده است.

[External Link Removed for Guests]

[External Link Removed for Guests]

[External Link Removed for Guests]

موفق  
حقيقت را بدانيد تا رها شويد؛ دانش قدرت است! زيرا به شما اجازه تصميم گيري آگاهانه بر اساس حقايق هستي را مي دهد، نه بر اساس باورهاي گاها اشتباه شما!
Moderator
Moderator
نمایه کاربر
پست: 1432
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۲۹ آذر ۱۳۸۶, ۳:۱۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 595 بار
سپاس‌های دریافتی: 10284 بار

Re: عملیات نیروی هوائی عراق در جریان اشغال کویت در سال 1990

پست توسط abdolmahdi »

kayvan6079 نوشته شده:با سلام و تشکر از زحمتی که می کشید

abdolmahdi نوشته شده:...
[External Link Removed for Guests]
جنگنده MIG-25 PD به شماره سریال 25105 متعلق به سروان زهیر جلیل داوود که پس از اشغال عراق توسط آمریکائی ها در حال انتقال به موزه است !
...


  جنگنده میگ-25 حاضر در عکس، از گونه شناسایی-بمب افکن MiG-25RB می باشد.

بنابر برخی روایات جنگنده سروان زهیر داوود یک فروند جنگنده-رهگیر MiG-25PDS به شماره 25211 بوده است.

[External Link Removed for Guests]

[External Link Removed for Guests]

[External Link Removed for Guests]

موفق  


سلام علیکم و رحمه ا...

از حسن نظر و دقت جنابعالی بسیار ممنون و سپاسگذارم . امیدوارم که در همه مراحل زندگی موفق و پیروز باشید .تصویرتصویر

لازم است توضیحاتی را به حضورتان عرض نمایم :
1- فرمایش شما در مورد نوع جنگنده صحیح است اما متن ارائه شده از سوی اینجانب در توضیحات ذیل تصویر در مقاله اصلی قید شده بود. اما تذکر جنابعالی صحیح تر به نظر می سد .
2- بنا به اظهارات طرف عراقی که در مقاله دیگری به یاری خدا در آینده ارائه خواهد شد , نوع جنگنده سروان زهیر جلیل داوود جنگنده MIG-25 PD قید شده است . در مورد شماره سریال هواپیما نظری ندارم . باز هم از همکاری و دقت نظر جنابعالی بسیار ممنونم . تصویرتصویر
اگر ديدار با مرگ حق است ، چه بهتر كه اين ديدار در ميدان جنگ باشد.
Novice Poster
Novice Poster
پست: 86
تاریخ عضویت: شنبه ۱۸ خرداد ۱۳۹۲, ۷:۳۴ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 1 بار
سپاس‌های دریافتی: 124 بار
تماس:

Re: عملیات نیروی هوائی عراق در جریان اشغال کویت در سال 1990

پست توسط arteash »

سلام ابتدا بگم عالی بود واقعا مقاله عایی بود ممنون
ادامه داره یا نه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ :smile: :smile: :smile: :smile: :smile: :smile: :smile: :smile: :smile: :smile: :smile:
:razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz:
Commander
Commander
نمایه کاربر
پست: 1102
تاریخ عضویت: جمعه ۳۱ فروردین ۱۳۸۶, ۶:۱۰ ب.ظ
محل اقامت: ارومیه
سپاس‌های ارسالی: 12685 بار
سپاس‌های دریافتی: 11781 بار
تماس:

Re: عملیات نیروی هوائی عراق در جریان اشغال کویت در سال 1990

پست توسط kayvan6079 »

با سلام مجدد

abdolmahdi نوشته شده:سلام علیکم و رحمه ا...

از حسن نظر و دقت جنابعالی بسیار ممنون و سپاسگذارم . امیدوارم که در همه مراحل زندگی موفق و پیروز باشید .تصویرتصویر

لازم است توضیحاتی را به حضورتان عرض نمایم :
1- فرمایش شما در مورد نوع جنگنده صحیح است اما متن ارائه شده از سوی اینجانب در توضیحات ذیل تصویر در مقاله اصلی قید شده بود. اما تذکر جنابعالی صحیح تر به نظر می سد .
2- بنا به اظهارات طرف عراقی که در مقاله دیگری به یاری خدا در آینده ارائه خواهد شد , نوع جنگنده سروان زهیر جلیل داوود جنگنده MIG-25 PD قید شده است . در مورد شماره سریال هواپیما نظری ندارم . باز هم از همکاری و دقت نظر جنابعالی بسیار ممنونم . تصویرتصویر


 
1- البته منظور بنده، صرفا تکمیل مطالب جنابعالی بود و موضوع مورد اشاره مربوط به مقاله اصلی بوده است.

2- بنده نیز در پست خود، جمله ام را با "بنابر برخی روایات" آغاز نمودم، که تاییدی است بر اینکه روایت دیگری هم وجود دارد ... که فعلا بماند.

اما همان گونه که جنابعالی و سایر دوستان مطلع هستید هر 2 گونه PD و PDS حاصل ارتقاهای انجام شده بر روی گونه اصلی جنگنده-رهگیر فاکسبت (MiG-25P) می باشند.
انواع PD گونه های تازه تولید و انواع PDS گونه های P ارتقا یافته به استاندارد PD. (حرف D به نشانه داربوتایانا=ارتقایافته)
البته ظاهرا انواع PD به علت اینکه تولید حدود یک دهه بعد هستند (از نمونه P) برخی برتری های میدانی بر PDS داشته اند.
عراق در زمان عملیات توفان صحرا هر 2 گونه را دارا بود.

در خصوص شماره بدنه، بنده هم نظری ندارم ولی اگر مطمئن بودیم که شکارچی "اسپایکر"، فاکسبت شماره 25211 عراقی باشد، آن گاه با اطمینان می توان گفت که فاکسبت داستان ما یک PDS بوده است.

در خصوص فاکسبت های عراقی

کشف بقایای جسد خلبان امريکايي مفقود جنگ خليج فارس در عراق

موفق  
حقيقت را بدانيد تا رها شويد؛ دانش قدرت است! زيرا به شما اجازه تصميم گيري آگاهانه بر اساس حقايق هستي را مي دهد، نه بر اساس باورهاي گاها اشتباه شما!
Major II
Major II
پست: 142
تاریخ عضویت: یک‌شنبه ۵ شهریور ۱۳۸۵, ۸:۳۷ ق.ظ
محل اقامت: مازندران - نوشهر
سپاس‌های ارسالی: 15 بار
سپاس‌های دریافتی: 99 بار

Re: عملیات نیروی هوائی عراق در جریان اشغال کویت در سال 1990

پست توسط redcard »

13-در حدود ساعت 1100 مجددا خبر اصابت و سقوط یکی دیگر از جنگنده های خودی شنیده شد ( و مشخص شد که هواپیما از نوع Mig-23 BN بوده و هدایت آن را شهید سروان خلبان مازن صالح كيطان جمعی گردان 49 پروازی پایگاه هوائی امام علی (ع) بوده است ) . لازم به ذکر است که هر سه هواپیما تقریبا در یک منطقه سقوط کرده بودند و آن منطقه هم در شرق کویت و در سواحل خلیج ع ر ب ی واقع شده بود ( علت سرنگونی این هواپیماها وجود یک سکوی موشکی هاوک در جزیره فیلکه بوده که البته کاربران این سامانه از محل گریخته اما آن را بر روی وضعیت آتش اتوماتیک (؟) قرار داده بودند ) *. پس از آنکه این سامانه از کار افتاد ، امنیت مجددا به منطقه بازگشت .

14- حدود ساعت 1030 یکی از هواپیماهای حمل و نقل ما از نوع الیوشین 76 توانست با هدف حمایت لجستیکی در پایگاه هوائی علی السالم (کویت) بر زمین بنشیند .

پایان قسمت دوم
در قسمت سوم انشاا... عملیات انجام شده در این روز به همراه بیان توضیحاتی در مورد برخورد هوائی بین دو جنگنده MIRAGE عراقی و یک جنگنده F15 نیروی هوائی عربستان سعودی بر فراز آبهای خلیج ع ر ب ی و نیز توضیحاتی در مورد دلایل تلفات وارده به بالگردهای خودی در جریان (حمایت از ) پیشروی یگان های عراقی و نیز بررسی اخبار دروغ منتشر شده مبنی بر اقدام هواپیماهای رهگیر کویتی در سرنگونی بالگردهای عراقی تشریح خواهد شد.
موفق باشید.

؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
این یعنی چی ؟
خلبانان عراقی شهید و قهرمان ، افراد فنی دلاوران و بعد هم که این افتضاح ..... خلیج فارس همیشه فارس بوده ، هست و خواهد بود . لطفا توضیح بفرمایید .
در ضمن فرض کنیم که شما ترجمه هم کرده باشید این مورد کاملا غیرقابل بخشش هست . لطفا مدیران عزیز پیگیری نمایند . در غیر این صورت به مراجع مسوول گزارش داده خواهد شد .

در ضمن نام کامل این خلبان سعودی عايض بن صالح عايض المطاويع الشمراني می باشد.
آخرین ويرايش توسط 2 on redcard, ويرايش شده در 0.
[External Link Removed for Guests]
میلاد عمویی
Major I
Major I
پست: 237
تاریخ عضویت: شنبه ۱۳ خرداد ۱۳۹۱, ۲:۵۳ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 4044 بار
سپاس‌های دریافتی: 1081 بار

Re: عملیات نیروی هوائی عراق در جریان اشغال کویت در سال 1990

پست توسط Mohammad.Jafar »

redcard نوشته شده:؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
این یعنی چی ؟
خلبانان عراقی شهید و قهرمان ، افراد فنی دلاوران و بعد هم که این افتضاح ..... خلیج فارس همیشه فارس بوده ، هست و خواهد بود . لطفا توضیح بفرمایید .
در ضمن فرض کنیم که شما ترجمه هم کرده باشید این مورد کاملا غیرقابل بخشش هست . لطفا مدیران عزیز پیگیری نمایند . در غیر این صورت به مراجع مسوول گزارش داده خواهد شد .


یعنی رعایت امانت در ترجمه یک متن عربی
ارسال پست

بازگشت به “اخبار نظامي”