
استفاده از خودروي ملي در كنار خودروي بنز الگانس شايد حكايت از مليگرايي و استفاده از توليدات داخلي داشته باشد ولي نميتوان از اين نكته چشم پوشيد كه سطح توليدات داخلي به حدي رسيده است كه پليس كشور متناسب با حساسيت حرفهاي خود، در نظر دارد از اين پس از خودروهاي ساخت داخل در ماموريتهايش استفاده كند.
براساس تفاهمنامه منعقد شده ميان مديرعامل گروه صنعتي ايران خودرو و معاون راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي، 2 هزار دستگاه سمند ال ايكس مجهز به ترمز ABS وارد ناوگان پليس كشور خواهد شد. از اين ميزان تا پايان سال 1384 تعداد 500 دستگاه براي به كارگيري در جادهها در ايام نوروز به پليس راه تحويل داده شد و 1500 دستگاه ديگر نيز در سال 1385 به اين ناوگان تحويل داده ميشود.
سردار محمد رويانيان فرمانده پليس راه كشور و معاون راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي در كنفرانس مطبوعاتي مراسم تحويل اين خودروها ضمن ابراز خرسندي از همكاري با خودروسازان داخلي و مجموعه ايران خودرو گفت: اين اتفاق نويدبخش گسترش ارتباطات نيروي انتظامي با خودروسازان كشور به خصوص مجموعه ايران خودروست.
وي با قدرداني از مديرعامل ايران خودرو به دليل همكاري با پليس اظهار داشت: ايران خودرو نخستين خودروساز داخلي است كه دور جديد همكاري با پليس را آغاز كرده است و اميدوارم اين تعاملها در آينده نزديك با خودروسازان ديگر و همچنين مجموعه سايپا افزايش يابد.
رويانيان با بيان اين كه پليس به عنوان مسؤول ساماندهي ترافيك، مطمئنترين سيستم حكومتي در خصوص اخذ بازخورد كيفي خودروهاست، افزود: استانداردسازي ايمني خودروها، به كارگيري تجهيزات ايمني نظير كيسه هوا و ترمز ABS و نصب سيستمهاي هوشمند در خودروها و بعضي از مناطق حادثهخيز از مهمترين مواردي است كه خودروساز براي همكاري با پليس بايد مدنظر داشته باشد زيرا خودروهاي پليس با توجه به حساسيت شغلي بايد از اين امكانات برخوردار باشند.
وي درباره دلايل انتخاب سمند براي ورود به ناوگان پليس گفت: با توجه به دستورات موكد فرمانده معظم كل قوا مبني بر تقويت توليدات داخلي، كارشناسان خبره پليس با تست انواع خودروهاي داخلي و ارزيابي و تست خودروي سمند به مدت يك ماه در شرايط سخت ماموريتهاي ويژه پليسي، اين خودرو را براي ناوگان پليس مناسب دانستند.
رويانيان افزايش سطح كيفي خودروي ملي، خدمات گسترده پس از فروش و وجود قطعات يدكي فراوان در داخل كشور را ازديگر دلايل انتخاب سمند دانست و تصريح كرد: براساس تجربيات ما و آمار تصادفات منجر به صدمات جاني، ايمني سمند در بين توليدات داخلي در حد خودروي پژوپارس است كه اين موضوع سبب شده آن را انتخاب كنيم.
وي در ادامه استفاده از خودروي ملي پليس را در گشتهاي جادهاي اين ناوگان در طرح نوروزي مناسب دانست و گفت: صنعت خودروي كشور يكي از مفاخر اقتصادي ماست كه همگان بايد در جهت تقويت آن تلاش كنند.
رويانيان با بيان اين كه انسان، خودرو و راه سه عامل ايجاد حوادث ترافيكي هستند افزود: حوادث رانندگي در كشور ما دومين علت مرگ و مير به حساب ميآيد؛ به طوري كه سالانه 27 هزار كشته و 250 هزار مجروح برجاي ميگذارد كه ضعفهاي زيرساختي راهها از عمدهترين دلايل بروز ترافيك و اين گونه حوادث جبرانناپذير است.
وي ادامه داد: هر سال تنها 2 درصد از راههاي كشور بازسازي ميشود؛ در حالي كه رشد توليد خودرو و موتورسيكلت در كشور سالانه 17 درصد است. آمارها حاكي از آن است كه ايرانيان 7 برابر اروپاييها از معابر شهري و جادهها استفاده ميكنند كه اين موضوع نشان ميدهد بيش از 90 درصد تحرك حمل و نقل كشوري بر روي جادهها انجام ميشود.
رويانيان سپس به برگزاري جلسات متعدد مسؤولان پليس با خودروسازان اشاره كرد و گفت: قرار است گروه كارشناسي براي برطرف كردن نقايص خودروها، افزايش ايمني كاربران و استانداردسازي محصولات داخلي تشكيل شود تا معضلات كنوني ترافيك كاهش يابد. علاوه بر آن، كارشناسان پليس راهنمايي و رانندگي در حين تصادفات شاهد نواقص فنياي هستند كه شايد از چشم خودروسازان دورمانده باشد كه از اين طريق و با تبادل افكار و نظرسنجي، ميتوان سطح فني و كيفي خودروها را بيش از پيش ارتقا داد.
متناسب با ماموريتهاي پليس
در اين مراسم منوچهر منطقي مديرعامل گروه صنعتي ايران خودرو از فصل جديد همكاري اين شركت با نيروي انتظامي خبر داد و اظهار داشت: ايران خودرو به اين قابليت و توانايي رسيده است كه بتواند خودرويي متناسب با ماموريتهاي پليس طراحي و توليد كند.
وي تاكيد كرد: در دنيا وقتي پليس خودرويي را انتخاب ميكند، آن خودرو بالطبع متناسب با ماموريتهاي اين نيروست و بايد از استحكام، ايمني بالا و ويژگيهاي فني خاصي برخوردار باشد كه خودروي ملي سمند تمام اين قابليتها را داشته است.
منطقي مدت زمان گارانتي خودروهاي سمند پليس را بين 100 تا 150 هزار كيلومتر عنوان كرد و گفت: سمند از نظر طراحي و فناوري روز، برترين توليد ساخت داخل در سال 1382 شناخته شد و ما اكنون ميتوانيم اين خودرو را از نظر سطح ايمني، براساس استانداردهاي روز جهاني توليد و به بازار عرضه كنيم.
وي همچنين اظهار داشت: خودروي 206 پس از سمند، دومين خودرويي است كه در حال گذراندن آزمون فني براي استفاده در ماموريتهاي داخل شهري است.
گفتني است ارزش قرارداد مرحله نخست تحويل خودروهاي سمند به پليس شامل 500 دستگاه سمند LX، بيش از 50 ميليارد ريال است.
زانتيا؛ مطمئنترين خودروي داخلي
در حاشيه اين مراسم، سردار رويانيان در گفت و گويي اختصاصي با بيان اين كه زانتيا از لحاظ ايمني و اطمينان يكي از بهترين خودروهاي داخلي است اظهار داشت: پليس راه كشور و نيروي انتظامي درنظر دارد براي تجهيز ناوگان خود از خودروهاي داخلي استفاده كند كه امروز سمند را هم به دليل قيمت مناسب آن و هم به لحاظ دارا بودن شرايط لازم انتخاب كردهايم.
وي ادامه داد: قصد داريم در آينده از محصولات سايپا نيز استفاده كنيم كه از بين آنها زانتيا و ريو ميتواند پاسخگوي نياز ما باشد.
رويانيان در پاسخ به اين كه آيا سمند جايگزين الگانس ميشود گفت: سمند بخشي از نياز ناوگان خودرويي پليس را تامين ميكند و جايگزين الگانس يا خودروهاي ديگر پليس نخواهد بود.
سمند به عنوان خودروي ملي با نصب آپشنهاي موردنياز پليس، همچنين استانداردسازي و رفع اشكالات احتمالي، پاسخگوي بخشي از سيستم پليس راه خواهد بود كه با قيمت تمام شده و ارائه خدمات در اختيار ناوگان پليس راه قرار ميگيرد.
پليس از خودروي 206 در سطح شهر استفاده ميكند
مديرعامل گروه صنعتي ايران خودرو در حاشيه مراسم تحويل سمند LX به ناوگان پليس راه كشور گفت: نيروي انتظامي پس از بررسيهاي كارشناسي در مورد پژو 206، آن را براي استفاده در سطح شهر مثبت ارزيابي كرد.
وي افزود: تحويل خودروي سمند به عنوان دومين خودروي پليس راه از يك ماه پيش با 100 دستگاه عملياتي شد. در فاز دوم نيز 150 دستگاه خودروي سمند LX به اين ناوگان تحويل داده شد. قرار است تا پايان سال 1384 نيز 500 دستگاه از اين خودرو براي استفاده در جادهها در ايام نوروز در اختيار پليس قرار گيرد.
مديرعامل ايران خودرو شتاب سريع سمند را عمدهترين دليل استفاده از آن در ناوگان پليس راه دانست و گفت: شتاب سريع و تعادل در سرپيچها، دو مزيت اين خودروست. سمند 85 يكي از بهترين خودروها از لحاظ ايمني و استاندارد به شمار ميآيد و قابل استفاده هم براي پليس و هم براي مصرفكنندگان ديگر است.
وي تيراژ توليد سمند را در سال 1385 نزديك به 130 هزار دستگاه اعلام كرد و افزود: با توجه به ثابت بودن قيمت سمند در سال آينده و افزايش صادرات اين خودرو به كشورهاي ديگر، سال آينده از ظرفيت نهايي براي توليد آن استفاده خواهيم كرد.
[