خیلی هایمان از نظام تجملی و ضد اجتماعی حاکم بر هالیوود خوشمان نمی آید ، اما فیلم هایشان را می بینیم و بی رودربایستی ، بعضی هایشان را واقعاً دوست داریم! خب ، ستاره های هالیوود هم مثل ما انسان هستند و جدای از اشتباهات و انحرافاتی که اکثر آنها مرتکب می شوند و متاسفانه روی هوادارانشان هم تاثیر گذار است ، مثل هر انسان دیگری فراز و فرودهایی در زندگی شان دارند و در نهایت با مرگ زندگی دنیویشان به پایان می رسد (هرچند به سبب آثارشان تا آخر دنیا در ذهن ها می مانند) . مرگ حق است ، اما هر انسانی با شنیدن خبر مرگ انسانی دیگر ناراحت می شود (مگر آنکه یا انسانیت در وجود خودش مرده باشد یا یقین بداند که انسانیت در آن فرد مرده بوده است ، مثلاً وقتی خبر مرگ صدام را شنیدید ناراحت شدید؟!!!) . و مرگی تاسف بار تر است که در جوانی یا حداکثر میان سالی و بر اثر حادثه یا غفلت و لغزشی رخ داده باشد و فرصت داشتن یک عمر طولانی و پر بار را از یک فرد بگیرد و چنین مرگ هایی بخصوص وقتی درباره یک چهره مشهور مثل ستارگان سینما اتفاق می افتد جهانی را متاثر می سازد .
در اینجا 20 مورد از مرگ های زودهنگام و تاسف برانگیز هالیوودی را برایتان انتخاب کرده ام :

ایروینگ تالبرگ ، متولد 1899 در یک خانواده متوسط یهودی در نیویورک ، از بدو تولد نوزادی نحیف بود با قلبی بیمار و خوشبین ترین پزشکان به والدینش گفته بودند بیشتر از 30 سال زندگی نخواهد کرد . کودکی سخت و پر تنشش را در حالی پشت سر گذاشت که با هر بیماری تا آستانه مرگ پیش می رفت . دبیرستان را به عنوان شاگردی تیزهوش و ممتاز تمام کرد اما اینطور نتیجه گرفت که اگر به دانشگاه برود فرصت محدودش برای رسیدن به رویاهایش را از دست خواهد داد . پس در 17 سالگی به عنوان منشی در یکی از دفاتر فرعی کمپانی فیلمسازی یونیورسال مشغول به کار شد . در 20 سالگی مدیرکل بخش تولیدات یونیورسال شده بود! او با این عقیده که در روند تولید یک فیلم حرف اول را تهیه کننده می زند و نه کارگردان ، بنیانگذار آن چیزی شد که بعدها به نظام فیلمسازی استودیویی معروف گردید و هرچند به نظر خیلی از بازیگران و فیلمسازان ، نظامی استبدادی و استثماری بود ، آن چیزی را رقم زد که امروزه به عنوان دوران طلایی هالیوود یاد می شود!
اما تالبرگ نتوانست با کارل لملی (رئیس و بنیانگذار کمپانی یونیورسال و یکی از مغول ها - در اصطلاح منتقدان هالیوود به بنیانگذاران اولیه یهودی هالیوود مغول ها گفته می شود) کنار بیاید پس در 23 سالگی از این کمپانی جدا شد و به متروگلدوین میر پیوست . اتفاقی که از آن به عنوان یکی از نقاط عطف مهم در تاریخ هالیوود یاد می شود . او خیلی زود متروگلدوین میر را به محبوب ترین و قدرتمندترین کمپانی هالیوود آن زمان تبدیل کرد و بیش از هر تهیه کننده ایی در تاریخ سینما در ساخت فیلم های مشهور کلاسیک نقش داشت تا جایی که مطبوعات آن زمان آمریکا به او لقب "شاهزاده هالیوود" را داده بودند و لوئیس بی میر (رئیس و صاحب کمپانی متروگلدوین میر) هم با وجود اعتقاد راسخی که به تالبرگ داشت اما از ابراز حسادت علنی به شهرت وی چشمپوشی نمی کرد .
اما سرانجام با اینکه بیش از 30 سالگی دوام آورد از اواسط سال 1935 گرفتار بیماری های مختلفی شد که به سرعت وی را ضعیف نمود و مجبور شد از کارهای فیلمسازی کناره گیری کند و سرانجام 14 سپتامبر 1936 در سن 37 سالگی درگذشت . در مراسم تشییع جناره اش بیش از ده هزار نفر حضور داشتند و پیام تسلیت روزولت (رئیس جمهور وقت آمریکا) قرائت گردید . مطبوعات برایش نوشتند : نخستین شهید هالیوود!

نهم مارس 1955 اکران فیلم " شرق بهشت " اثر الیا کازان آغاز شد و بازیگر جوان آن جیمز دین را یک شبه تبدیل به ستاره ایی مشهور کرد . دین که پیش از آن فقط چند نقش کوچک بی اهمیت در چند فیلم بی اهمیت پیدا کرده بود ، حالا تبدیل به بازیگری شده بود که همه دنبالش بودند و مارلون براندون و پل نیومن برای بدست آوردن نقش ها با او رقابت می کردند . سر دین حسابی شلوغ شد و چند ماه بعدی را سرگرم بازی در دو فیلم مطرح " شورش بی دلیل " و " غول " بود در حالی که همه رسانه ها از او انتظار مصاحبه و وقت گذاشتن داشتند . حتی کار دین به تبلیغات تلوزیونی هم کشیده شد مثلاً در تبلیغی بازی کرد که به جوان ها توصیه می نمود در هنگام رانندگی احتیاط و سرعت مجاز را رعایت کنند . چند روز بعد از بازی در این تبلیغ ، 30 سپتامبر 1955 جیمز دین در سن 24 سالگی بر اثر رانندگی بیش از سرعت مجاز تصادف کرد و کشته شد! او برای بازی در هر دو فیلم شورش بی دلیل و غول نامزد جایزه اسکار گردید و تنها هنرپیشه ایی است که بعد از مرگش دو بار نامزد اسکار شده!

جورج ریوز بازیگر مطرحی نبود . متولد 1914 ، چهره چندان جذابی با استاندارهای آن زمان هالیوود نداشت و بنابراین عمدتاً نقش های مکملی به او می رسید که در سایه ستارگان قرار داشتند حتی اگر در فیلمی مثل " برباد رفته " بوده باشند! اما ریوز بالاخره شاه نقشش را بدست آورد البته نه در سینما ، بلکه در تلوزیون و در یکی از محبوب ترین سریال های دهه پنجاه آمریکا یعنی " ماجراهای سوپرمن " . او در 104 قسمت این سریال در نقش ابرقهرمان محبوب آمریکایی ها طی سال های 1951 تا 1958 ظاهر شد . اما به نظر می رسید که بعد این سریال همه ناگهان او را فراموش کرده اند و قرار نیست کار دیگری پیشنهاد شود ، طی ماه های بعدی ریوز به سرعت منزوی و افسرده شد و سرانجام بامداد 16 ژوئن 1959 در سن 45 سالگی نامزدش لنور لمون او را در تختخواب یافت با تپانچه ایی در دست و گلوله ایی در سر!!! با این حال همچنان هستند عده ایی که باور دارند ریوز به قتل رسیده و خودکشی نکرده است! داستان زندگی و مرگ او سال 2006 در فیلمی به نام هالیوودلند ساخته آلن کولتر و با بازی بن افلک در نقش ریوز ، به نمایش درآمد .
ارول فلین متولد 1909 در جزیره تاسمانی استرالیا ، از آن هنرپیشه هایی بود که امروزه به عنوان اکشن-من شناخته می شوند ؛ قوی ، چابک و با انعطاف بدنی به اندازه یک بندباز حرفه ایی و در عین حال در تطابق کامل با استاندارهای جذابیت هالیوود . سیگاری قهاری بود با این حال آن زمان مردم عامی درباره مضرات سیگار چیز زیادی نمی دانستند و ارول فلین را شخصی می دیدند که می تواند تا صد سالگی عمر کند و بنابراین خبر مرگش بر اثر سکته قلبی در سن 50 سالگی در 14 اکتبر 1959 شوک بزرگی برای هوادارانش بود . معروف ترین فیلم های او کاپیتان بلاد (1937) و ماجراهای رابین هود (1938) می باشند .

هیچ هنرپیشه زنی در تاریخ هالیوود به اندازه مرلین مونرو برای جلب توجه هوادارانش از جذابیت های جنسی اش سواستفاده نکرده است! ستاره محبوب کمدی-رمانس های دهه پنجاه بود با این حال مردم بیشتر او را به خاطر زندگی و رفتارهای جنجالی و پر حاشیه اش می شناسند . برخی از اطرافیانش معتقد بودند او مبتلا به بیماری اختلال دو قطبی است ؛ گاهی بسیار غمگین و منزوی و گاهی بسیار شاد و پرانرژی . او رسماً سه بار ازدواج کرد که معروف ترین شوهرش آرتور میلر نویسنده بود با این حال مردان زیادی بودند که ادعا می کردند یا درباره شان ادعا شده که عاشق او بوده اند! با ورود به دهه شصت افسردگی و انزوا طلبی اش بیشتر شد و از آرتور میلر طلاق گرفت ، تا سرانجام 5 اوت 1962 جنازه او را در منزلش پیدا کردند در حالی تازه 36 ساله شده بود . پزشکی قانونی علت مرگ او را خودکشی بر اثر مصرف بیش از حد مواد مخدر اعلام کرد با این حال افسانه های زیادی درباره مرگش وجود دارد که معروف ترین آن قتل توسط باندهای مافیایی مرتبط با خانواده کندی بوده تا روابط نامشروع او با جان اف کندی و برادرش رابرت افشا نشود!!!

مونتگمری کلیفت متولد 1920 از آن هنرپیشه هایی است که شاید برای نسل امروز ناشناخته باشند اما در زمان خودش از ستاره های دوران طلایی هالیوود بود و طی کمتر از دو دهه بازی در فیلم های سینمایی چهار بار نامزد جایزه اسکار گردید . کلیفت برخلاف مونرو هنرپیشه جنجالی نبود و در زندگی خصوصی تنهایی و انزوا را می پسندید و معروف بود که مبتلا به افسردگی است . او هم سرانجام در روز 23 جولای 1966 و در سن 45 سالگی با مصرف بیش از حد مواد دست به خودکشی زد .

ویوین لی ، متولد 1913 در بنگال غربی هندوستان در یک خانواده انگلیسی ، اندکی بعد از ورود به هالیوود با سرسختی و جاه طلبی که کاملاً متناسب بود ، نقشی را بدست آورد که همچنان ماندگارترین و مشهورترین کاراکتر مونث در تاریخ فیلم های هالیوودی محسوب می شود ؛ نقش اسکارلت اوهارا در فیلم بربادرفته . لی بعد از این فیلم باز هم نقش آفرینی های ممتاز دیگری داشت اما همه آنها در سایه شاه نقشش قرار گرفته و فراموش شده اند . البته کسی که در بدست آوردن نقش اسکارلت برای ویوین لی نقش موثری داشت را هم نباید فراموش کرد ؛ لارنس اولیویه ، که در سال 1940 با هم ازدواج کردند و دو دهه زندگی مشترک داشتند . اما این زندگی مشترک از اواسط دهه پنجاه دچار سراشیبی شده بود ، زمانی که خانم لی به بیماری سل مبتلا شد و تصمیم گرفت برای درمان از کالیفرنیا به لندن باز گردد . با این حال بیماری او را روز به روز ضعیف تر می کرد تا جایی که 8 ژوئیه 1967 در سن 53 سالگی درگذشت .

جودی گارلند ، متولد 1922 از معروف ترین کودک ستاره های دهه سی هالیوود و همتای مونث میکی رونی محسوب می شد و در تعدادی از قسمت های مجموعه آندی هاردی در کنار او بازی کرد ، با این حال شاه نقشش را در " جادوگر شهر اوز " (1939) بدست آورد که برایش شهرتی جهانی بدنبال داشت . اما همین تصویری که در جادوگر شهر اوز از او ساخته شد ، زندگی حرفه ایی اش را تا مرز نابودی پیش برد و بیش از یک دهه ستاره ایی سوخته و فراموش شده بود تا اینکه سال 1954 با فیلم " تولد یک ستاره " که داستانش شباهت زیادی به زندگی خود گارلند داشت دوباره در معرض توجه قرار گرفت . با این وجود افسردگی و اعتیاد ناشی از دوران افول رهایش نکرد و سرانجام او هم در 22 ژوئن 1969 در سن 47 سالگی و در حالی که تازه چند هفته از ازدواجش با پنجمین شوهرش! میکی دنیس می گذشت بر اثر اوردوز درگذشت .
شارون تیت متولد 1943 ، هنرپیشه معروفی نبود اما بخاطر اتفاقی که برایش افتاد نامش ماندگار شد هرچند این اتفاق مرگ فجیعش بوده باشد! تیت بعد از حضور در چند سریال تلوزیونی ، نقش هایی کوتاه در سینما بازی کرد تا اینکه در فیلم " قاتلین بی باک خون آشام " رومن پولانسکی نقش اصلی را بدست آورد و بعد از پایان فیلمبرداری با او ازدواج نمود! یک سال بعد در شب 9 آگوست 1969 شارون و سه نفر از دوستانش در داخل منزل به طرز فجیعی به قتل رسیدند . شارون 26 ساله در آن زمان 8.5 ماهه باردار بود و با توجه به سفر کاری پولانسکی به لندن ، از دوستانش خواسته بود تا آن شب کنارش باشند . مدتی بعد پلیس اعضا فرقه موسوم به " خانواده منسون " را به اتهام قتل شارون تیت و دوستانش و چند نفر دیگر در منزل دیگری همان نزدیکی ، دستگیر کرد . آنها محاکمه و رهبرشان چارلز منسون ، یک خواننده راک آنارشیست ، به اعدام محکوم گشت اما در سال 1972 حکمش به حبس ابد تبدیل شد و همچنان در زندان به سر می برد در حالی که آلبوم هایش را می توان در مغازه های آمریکا پیدا کرد!!! و مریلین منسون دیگر خواننده آنارشیست معروف دو دهه اخیر آمریکا دنباله روی اوست!

مطمئناً این یکی برای ما ایرانی ها چهره ایی مشهورتر و شناخته شده تر است! بروس لی هنرپیشه چینی الااصل متولد 1940 در سانفرانسیسکو بود اما خانواده اش خیلی زود به هنگ کنگ مهاجرت کردند و بنابراین او کودکی اش را در این شهر سپری کرد و هنر رزمی وینگ چون کونگ فو را از استاد بزرگ ایپ من (که طی چند سال اخیر چندین فیلم سینمایی درباره اش ساخته شده) آموخت . با این وجود لی معتقد بود که نباید تنها به یک سبک در هنرهای رزمی اکتفا کرد بنابراین سبک های دیگری را هم آموخت و با ترکیب آنها سبک مخصوص خودش موسوم به جیت کان دو را ابداع نمود . بروس لی به واسطه اینکه پدرش یک خواننده معروف اپرا بود از همان کودکی نقش های کوچکی در سینمای نوپا و ناشناخته هنگ کنگ بازی کرد که امروزه فقط در حد چند ثانیه از فیلم هایش باقی مانده و در دسترس است! او در 19 سالگی به خاطر اختلافاتی که با چند تبهکار پیدا کرده بود به آمریکا مهاجرت نمود و سعی کرد با آموزش هنرهای رزمی به جوان های آمریکایی ضمن ترویج این فنون امرار معاش کند هرچند با مخالفت هموطنانش مواجه بود . اما سرانجام لی آنقدر مشهور شد که از او خواستند در سریال زنبور سبز نقش کاتو را بازی کند و پس از آن هم در چند فیلم و سریال دیگر (که حالا فراموش شده اند) نقش های کوتاهی بازی کرد تا اینکه تصمیم گرفت به هنگ کنگ بازگردد و در آنجا به طور حرفه ایی بازیگری را دنبال نماید و حاصل این مهاجرت دوباره فیلم های رئیس بزرگ ، ضربه نهایی و راه اژدها بودند . بعد از موفقیت این سه فیلم لی مشغول بازی در فیلم " بازی مرگ " بود که از هالیوود به او پیشنهاد بازی در " اژدها وارد می شود " رسید و از آنجایی که فیلمبرداری ادامه بازی مرگ مدتی به تعویق افتاده بود به آمریکا رفت و در اژدها وارد می شود بازی نمود . اما چند روز بعد از بازگشت به هنگ کنگ و پیش از آنکه فرصت حضور در ادامه فیلمبرداری بازی مرگ را پیدا کند 20 جولای 1973 در سن 32 سالگی بر اثر تورم مغزی درگذشت . هرچند درباره مرگ او هم افسانه های زیادی ساخته و پرداخته شده که بعدها با مرگ مشکوک پسرش رنگ و بوی جدی تری هم گرفتند!!!
مطلب ، فردا در پست بعدی ...