[/URL]
[FONT=verdana] [COLOR=red]سارا جمالآبادي/ سارا هاشمينيک/ پيمان صفردوست/ اشکان فيضالهيوند/ در سومين روزعيد امسال، آتشگرفتن يک دستگاه خودرو، جان پدر يک خانواده را گرفت
[FONT=verdana] [SIZE=150]ماشيني که سوخت؛ عيدي که عزا شد
[FONT=Times New Roman]سومين روز عيد امسال، شما کجا بوديد: شمال؟ جنوب؟ شرق يا غرب ايران و يا شايد خارج از کشور؟ يا در خانه خودتان کنار سفره هفتسين و دور ماهي کنار تنگ بوديد؟ شايد هم مثل خانواده آقاي «الف.ي.» آماده شده بوديد که به عيدديدني برويد؛ عيدديدنياي که بوي آتش و مرگ گرفت....
پدر خانواده زودتر از بقيه راهي پارکينگ شد تا ماشين را روشن کند، به يکباره درهاي ماشين قفل شد و پدر نتوانست خودش را از ماشيني که در حال آتش گرفتن بود، بيرون بکشد. بچهها به در و پنجره ماشين کوبيدند و وحشتزده تماشا کردند که پدر بهتزدهشان جلوي چشمانشان در آتش ميسوزد. پليس و آتشنشاني هم آمدند اما همهچيز تمام شده بود. پدر رفته بود و پيراهن سفيد عيد بر تن اين خانواده سياهرنگ شد و عيدشان عزا شد. قصه، اين بود: يک دستگاه خودروي پژو 405 آتش گرفت و راننده در آتش سوخت و جانش را از دست داد. فرداي آن روز، ماشين از طرف شرکت ايرانخودرو براي بررسي بيشتر برده شد و تا امروز، روزي که اين گزارش نوشته ميشود، اين خانواده هنوز دنبال آن ماشين است و هنوز هيچ مسوولي به آنها پاسخي نداده. خانواده متوفي با اينکه دو ماه است از آن واقعه گذشته، هنوز به حال طبيعي خود برنگشتهاند و البته دور از ذهن نيست براي فرزنداني که چنين منظره دلخراشي از مرگ پدر ديدهاند، چه لطمات روحيرواني شديدي بر جا ميماند. اين هفته در صفحه «حوادث»، به همين بهانه، نگاهي انداختهايم به اين اتفاق (که چندي پيش گزارش آن در برنامه «در شهر» شبکه تهران پخش شد) و اتفاقات تلخي از اين قبيل که در طي سالهاي اخير زياد ديدهايم و شنيدهايم و همچنين مروري داشتهايم بر صحبتهاي مسوولان، نامهها و شکايتهاي مردمي و ضمنا در بخش يادگيري نکات ايمني نيز به ذکر نکاتي ميپردازيم که رعايت آنها بعد از خريد يک خودروي ايمن، مفيد و گاهي ضروري است.
مورد ثبتشده آتشسوزي خودرو در سال 83 اتفاق افتاد. ماجرا از اين قرار بود که خودرويي که در کنار يکي از خيابانهاي تهران پارک شده بود، ناگهان و خودبهخود شروع کرد به دود کردن و آتش گرفتن. خوشبختانه صاحب آن خودرو و همسايهها توانستند زود دست به کار شوند و آتش را خاموش کنند. بعد از آن اما چند خودروي ديگر که همگي پژو 405 بودند، به همين ترتيب آتش گرفتند ولي خوشبختانه هيچ کدام سرنشيني نداشتند و اين حوادث صرفا خسارات مالي در پي داشت. کمکم کار به مطبوعات و رسانهها کشيد و ايرانخودرو پس از وقوع چند آتشسوزي اعلام كرد به دليل به كار گرفتن قطعهاي مشكلدار در ساختار اين خودرو، اين آتشسوزيها اتفاق افتاده. منطقي، مديرعامل وقت ايرانخودرو، در يک برنامه تلويزيوني دليل آتشسوزيها را نشت بنزين از شلنگ سوخترساني خودرو اعلام کرد .شرکت ايران خودرو هم طي فراخواني از مالكان پژو 405 مدل نيمه دوم 83 خواست به نمايندگيهاي مجاز اين شركت مراجعه كنند تا آن قطعهشان تعويض شود. طبق آمار، حدود 69 هزار نفر از مالکان خودروهاي 405 براي دريافت قطعههاي جديد مراجعه کردند ولي مسوولان ايران خودرو نگران آتشسوزي 25 هزار دستگاه پژويي بودند که بعد از آن فراخوان به ايران خودرو مراجعه نکرده بودند. اخبار و حوادث بعد از آن نشان ميدهد که در سال 1384 آتشسوزيها ادامه يافت اما متاسفانه اين بار سرنشينان خودرو نيز از آتشسوزيها در امان نبودند. تفاوت آتشسوزيهاي سال 83 و 84 نشان ميداد كه بيشتر آتشسوزيهاي سال 83 در حالي براي خودرو به وقوع پيوسته كه آن خودرو بدون سرنشين در گوشهاي پارك بوده اما در سال 84 عمده آتشسوزيها در حالي اتفاق افتاده كه خودرو در حال حركت بوده است.
سال 1385، نقطهعطفي براي پژو 405 درداخل کشور بود؛ وقتيكه هاشمي، سرپرست پليس راه كشور، در هفته آخر شهريورماه آماري را ارايه كرد که نشان ميداد طي 5 ماه نخست اين سال 60 مورد آتشسوزي در خودروي 405 اتفاق افتاده و 124 نفر از هموطنان در اثر اين آتشسوزيها جان خود را از دست دادهاند. او نقص فني در اين خودرو را باعث آتشسوزيها دانسته و گفته بود بررسي تصادفها نشان ميدهد اين تصادفها بيشتر خسارتي بودهاند؛ اما چون خودروها دچار آتشسوزي شده خسارات جاني در پي داشته است. البته مسوولان ايران خودرو به اين ارقام منتشر شده اعتراض کردند و تلفات را ناشي از خطاهاي رانندگي و مشکلات جادهاي کشور دانستند. در آن زمان، دادستان کل کشور هم پيگير ماجرا شده بود.
رويانيان، معاون وقت راهنمايي و رانندگي كشور، بهطور رسمي به خودروسازها مهلت يكماههاي داد تا كيفيت و سطح ايمني محصولات خود را ارتقا دهند و خاطرنشان كرد كه اگر تا پايان مهلت يكماهه اين خواسته برآورده نشود؛ نام خاطيان رسما به مردم اعلام خواهد شد. در همين اثنا، دادستان كل كشور نيز با ارسال نامهاي به وزير صنايع و معادن و با اشاره به آمار ارايه شده از سوي سرپرست پليس راه، خواسته بود براي رفع اين مشكل، اقدامات پيشگيرانه در دستوركار قرار گيرد و نتايج حاصله به اطلاع وي برسد.
ايرانخودرو که تا قبل از اين سکوت اختيار کرده بود، سرانجام در دوم مهرماه، اطلاعيهاي به نقل از منوچهر منطقي، مديرعامل وقت شركت، در اختيار رسانهها قرار داد كه در آن، هرگونه تلفات جاني بر اثر آتشسوزي پژو 405 تكذيب شده و بحث تلفات جادهاي را موضوعي مجزا دانسته بود. با گذشت سالها از آن اتفاقات تلخ و با وجود فراخوانهاي مکرر ايران خودرو، متاسفانه هنوز گهگاه شاهد آتشسوزيهاي دلخراش اينچنيني هستيم.
زمان مخابره مطلب :12/2/1389 11

يک خودرو پژو آردي درشهرکرد دچارحريق شد
شهرکرد- يک دستگاه خودرو پژو RD ظهر روز يکشنبه در خيابان کاشاني شهرکرد مرکز چهارمحال و بختياري دچارحريق شد.
[COLOR=navy]به گزارش خبرنگار ايرنا، برغم تلاش راننده و برخي ديگر از صاحبان خودروهاي مجهز به کپسول اطفاي حريق، دراين حادثه موتور خودرو براثر شدت حريق سوخت. ..
يک مامور آتش نشاني شهرداري شهرکرد که با تاخير به محل حادثه رسيده بودند، در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: علت بروز آتش سوزي در اين خودرو توسط کارشناسان بررسي و اعلام خواهد شد.7361/671
[COLOR=navy]انتهای خبر / خبرگزاری جمهوری اسلامی (ايرنا) / کد خبر 815436
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]
يک پژو 405 در قزوين؛ خبري از خبرگزاري ايرنا در تاريخ 22/4/1388: دستگاه خودرو پژو 405 در شهر قزوين دچار حريق شد که با کمک رانندگان عبوري با کپسول اطفاي حريق همراه آتش مهار شد. به گفته راننده، اين خودرو به صورت ناگهاني و بدون هيچ دليل قبلي و در هنگام رانندگي آتش گرفت و ظاهرا نقص فني خودرو موجب اين سانحه شده است. مسوول عمليات و کنترل ترافيک پليس راهنمايي و رانندگي قزوين در گفتگو با خبرنگار ايرنا درباره آتش گرفتن يکباره خودروهاي پژو 405 گفت: «امروز يک فقره پژو405 نيز در شهر شريفيه دچار آتشسوزي شد که طبق گزارشهاي اوليه اين سانحه به دليل نقص فني بوده است و در برخي خودروهاي پژو 405 نقصهايي مشاهده شده که با مراجعه به نمايندگيهاي مجاز، نقص فني آنها برطرف شده است.»
يک پژو آردي در مشکين شهر؛ خبري از خبرگزاري ايرنادر تاريخ 19/11/1387: حريق يک دستگاه خودرو در مشکينشهر اردبيل هفت نفر مجروح شدند. بر اثر آتشسوزي يک دستگاه خودرو پژو آردي در مشکينشهر شش عضو يک خانواده و يک مامور آتشنشاني دچار سوختگي شدند. در جريان اين حادثه که عصر جمعه در مشکينشهر روي داد، به دليل ايجاد حريق و عمل نکردن قفل درها سرنشينان خودرو در داخل آن گرفتار شدند که اين امر موجب سوختگي سرنشينان گرديد. به دنبال اين حادثه مردم محل و ماموران آتشنشاني با شکستن شيشههاي خودرو سرنشينان آن را که چهار کودک در بين آنها بودند، بيرون کشيده و به بيمارستان انتقال دادند. همچنين بر اثر اين حادثه و انفجار مخزن CNG خودرو يک مامور آتشنشاني مصدوم شد.
بود خانوادهام را از دست
پارسام خودبهخود آتش
به شبکه خبر: نامه اين شهروند که به سايت شبکه خبر ارسال شده، از اين قرار است: «... خودروي پژو پارس اينجانب در حالي كه با خانواده براي مهماني ميرفتيم چند لحظهاي بعد از توقف خودبهخود دود كرد و يكدفعه دچار آتشسوزي شد... من و خانوادهام با كمك مردم از خودرو كه درهايش قفل شده بود نجات يافتيم و كارشناسيهاي به عمل آمده مشخص کرد که علت حادثه نقص فني در سيستم سوخترساني خودرو بوده است اما متاسفانه شركت ايرانخودرو پاسخگو نيست و حتي از تهيه گزارش و فيلم توسط خبرنگار خبرگزاري فارس جلوگيري کردند...»
از مرگي
، 26 فروردين 88: پژو پارس اينجانب در حالي که چند لحظه از توقف آن نگذشته بود، خود به خود قفل و دچار حريق شد که با کمک مردم، من و خانوادهام از مرگ حتمي و دلخراش نجات يافتيم. با کارشناسيهاي به عمل آمده مشخص شد علت حادثه نقص فني در سيستم سوخترساني بوده است اما شرکت ايران خودرو تا به حال نه تنها به اين موضوع رسيدگي نکرده است، بلکه حتي پاسخگو هم نيست.
توصيههاي ايمني
[COLOR=darkred] 1. و کابل قطب مثبت باتري به سرعت از آن جدا و خودرو خاموش شود تا ايجاد اتصالهاي الکتريکي موجب بروز آتشسوزي نشود.
2.در صورت واژگون شدن خودرو نبايد به هيچوجه آن را به حالت اول بازگرداند زيرا ممکن است نشت بنزين و تماس آن با بخشهاي گرم موتور آتشسوزي ايجاد کند.
3.با کمترين نفرات ممکن بايد به امداد حادثهديدگان پرداخت تا از بروز حادثههاي احتمالي جلوگيري شود.
4.در صورت بروز آتشسوزي در قسمت موتور خودرو، کاپوت را نبايد به صورت کامل باز کرد و براي کنترل آتش باز کردن آن به اندازه 4 تا 5 سانتيمتر کافي است.
5.ميتوان با استفاده از کپسول خاموشکننده آتش و نگه داشتن سرلوله آن روي موتور حريق را مهار کرد. بهترين خاموشکنندهها براي آتشسوزيهاي مربوط به خودرو، خاموشکنندههاي پودر و گاز هستند. وجود اين کپسولها در داخل خودرو و در بسياري از کشورها اجباري است ولي در کشور ما جنبه توصيهاي دارد. در صورتي که کپسول خاموشکننده آتش در دسترس نيست، براي خاموش کردن آتش ميتوان از خاک، شن و ماسه استفاده کرد.
6.بايد براي خودروهاي آسيبديده حريم ايمني ايجاد کرد. استفاده از علامتهاي مخصوص اين کار، سنگچين کردن اطراف خودرو و همچنين آتش زدن تاير در شب ميتواند در اين خصوص موثر باشد.
7.تجمع افراد غيرمسوول در محل حادثه نبايد به نحوي باشد که در رسيدن نيروهاي امدادي به محل تصادف ايجاد اختلال کند.
8.امدادرساني و تخليه حادثهديدگان در آتشسوزي خودرو يک کار کاملا تخصصي است و بهترين و اولين گزينه براي همکاري در اين موارد تماس فوري با شماره 125 آتشنشاني و يا شماره تلفنهاي آتشنشانيهاي منطقه است تا بتوانند با حضور به موقع کمک مطلوبتري را به حادثهديدگان برسانند.
[URL=http://salamatiran.com/Images/News/Larg_Pic/12-2-1389/IMAGE634083959593750000.jpg]

[/URL] [FONT=verdana] بگومگوي انجمن خودرو سازان و آتشنشاني/ دبير انجمن خودروسازان:جوابيه آتشنشاني:
آتشنشاني ربطي ندارد ، از خودتان شاکـي
[FONT=Times New Roman]همزمان و در پي تهديد خودروسازان از سوي سازمان آتشنشاني مبني بر اعلام اسامي خودروهاي غيرايمن، دبير انجمن خودروسازان گفت: «از سازمان آتش نشاني شکايت خواهيم کرد.» احمد نعمتبخش، دبير انجمن خودروسازان خاطرنشان کرد: «سازمان آتش نشاني صلاحيت اظهارنظر در اين خصوص را ندارد و به دليل دخالتهاي اين سازمان در کار خودروسازان و سازمان استاندارد، به قوه قضاييه شکايت ميکنيم.» وي خاطرنشان کرد: «بارها اعلام کردهايم که انتظار از مسوولان کشور اين است که هر کدام به وظيفه خود عمل کنند...
55 استاندارد اجباري دارد که مسوول اجرا و کنترل آن سازمان استاندارد است، بنابراين اين قضايا ربطي به سازمان آتشنشاني ندارد.» او تاکيد کرد: «درخصوص خودروهايي نيز که دچار حريق شدهاند، هر کدام دلايل خاص خود را دارند. مواردي بوده که خودروها دوگانهسوز بوده و مخزن سوخت آنها به دليل قاچاق برش خورده که اين امر دليل آتشسوزي خودرو بوده است؛ درخصوص بازرسيهاي ادواري نيز اين کار به وزارت کشور محول شده است.»
در مقابل اين مواضع، سازمان آتشنشاني و خدمات ايمني شهرداري تهران نيز نسبت به آن واکنش نشان داد و اعلام کرد که به هيچوجه موضوع استاندارد بودن يا نبودن خودروها مطرح نيست؛ بلکه همهجا صحبت از اين است که برابر آمار، برخي خودروها، بيش از بقيه آتش ميگيرند و حوادثي را پديد ميآورند که جان شهروندان را به خطر مياندازند. نشانههاي به دست آمده، از ناايمن بودن اين قبيل خودروها حکايت ميکنند. تشخيص اين پديده وظيفه کارشناسان بررسي علت حريق سازمان آتشنشاني و خدمات ايمني است و اگر دبير انجمن خودروسازان در انديشه خود اين نشانهها را علامت غيراستاندارد بودن خودروها ميداند، بايد از انديشه خود شاکي باشد و به جاي شکايت از آتشنشاني، افکار خود را تغيير دهد. در توضيحات اين سازمان که براي خبرگزاري ايسنا ارسال شده بود، قيد شده بود که مردم ايران با شنيدن چنين خبري که به جاي همفکري و مواجهه کارشناسانه و راهگشا بيدليل «رسانهاي» شده در اولين برخورد به ياد واژه «فرافکني» ميافتند، بهويژه اگر دليل قانعکنندهاي به دست نياورند ممکن است، اين حرکت را نوعي پردهپوشي و انحراف افکار عمومي از اصل ماجراي «ناايمن بودن خودروها» تلقي کنند که در هر صورت اولين نهادي که از آن زيان خواهد ديد، همان نهادي است که عجولانه با واژهسازي جنجالي بيدليل را پديد آورده است. سازمان آتشنشاني و خدمات ايمني شهرداري تهران در پايان با تاکيد بر اينکه با جنجالها پا پس نميکشد، تصريح کرده است: «آتشنشاني اساسا خود را مسوول استاندارد نميداند و چنين ادعايي نيز ندارد.»