
در حالي كه قرار بود نيروگاه اتمي بوشهر در سال 1354 با وجود بزرگ بودنش در بين نيروگاههاي اتمي دنيا در كوتاهترين زمان ممكن ساخته و راهاندازي شود، فردا پس از 36 سال براي بهرهبرداري مقدماتي و انجام برخي تستها جهت بهرهبرداري نهايي و اتصال به شبكه برق سراسري كشور آماده ميشود.
فردا (دوشنبه) روز به ياد ماندني ديگري براي نيروگاه اتمي بوشهر خواهد بود. هر چند اين نيروگاه از اين روزهاي به ياد ماندني در طول عمرش كم نديده است.
محمد احمديان ـ پيمانكار ايراني پروژه ساخت و تكميل نيروگاه اتمي بوشهر ـ كه در پاييز 88 مسووليت اين نيروگاه را به عهده گرفت، نسبت به پيگيري برنامه هستهيي كشور به ويژه در زمينه توليد 20 هزار مگاوات برق هستهيي با استفاده از انرژي هستهيي در 20 سال آينده نگاهي منطقي دارد؛ نگاهي كه به نظر با مطالعات دقيق فني و اقتصادي همخواني دارد.
او بر اساس مطالعهاي كه با همكاري سازمان انرژي اتمي و وزارت نيرو صورت گرفته گفت: در افق 15 ساله، توليد حداقل 10 هزار مگاوات برق هستهيي توجيه فني و اقتصادي دارد.
وي با بيان اينكه به طور قطع در ساخت نيروگاههاي جديد اتمي وارد ميشويم، در عين حال ميگويد كه در ساخت نيروگاههاي جديد هستهيي احساسي و سياسي برخورد نميكنيم.
محمد احمديان در آستانه برگزاري مراسم شروع بهرهبرداري مقدماتي نيروگاه اتمي بوشهر كه فردا (دوشنبه) در نيروگاه اتمي بوشهر برگزار ميشود در گفتوگو با خبرنگار انرژي هستهيي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گفت: اين بهرهبرداري مقدماتي است، چون تا وقتي كه نيروگاه به بهرهبرداري كامل مطمئن برسد و وزارت نيرو روي برق اين نيروگاه در توليد روزانه شبكه برق كشور حساب باز كند، مقداري زمان لازم است. نيروگاه در روز دوشنبه به شبكه برق سراسري كشور متصل ميشود و در روزهاي آينده و با هماهنگي با وزارت نيرو توان نيروگاه تا 400 مگاوات افزايش پيدا ميكند.
در ادامه بخشهایی به بخشی از اظهارات وی اشاره شده است :
[COLOR=#800080] حضور رييس روس اتم، وزير انرژي روسيه در مراسم بهرهبرداري مقدماتي
او خاطرنشان كرد: مراسم بهرهبرداري مقدماتي نيروگاه بوشهر با حضور سرگي كرينكو ـ رييس روس اتم ـ كه همتاي دكتر فريدون عباسي ـ رييس سازمان انرژي اتمي ـ است برگزار ميشود. البته سرگي اشماتكو ـ وزير انرژي روسيه ـ و مقامات پيشين روسيه كه در ساخت و تكميل اين نيروگاه فعاليت داشتند و براي حضور در اجلاس كميسيون مشترك همكاريهاي دو كشور در تهران هستند،به اين مراسم دعوت شدهاند.
[COLOR=#800080] حضور مقامات ايران و روسيه در بالاترين سطح در مراسم بهرهبرداري نهايي نيروگاه بوشهر
مديرعامل شركت توليد و توسعه انرژي اتمي در رابطه با زمان بهرهبرداري نهايي نيروگاه بوشهر با بيان اينكه احتمالا اواخر آبان يا اوايل آذرماه شاهد اين رويداد خواهيم بود، اظهار كرد: پيشبيني شده اين مراسم با حضور بالاترين مقامات دو كشور ايران و روسيه برگزار شود.
[COLOR=#800080] افق 15 ساله توليد حداقل 10 هزار مگاوات برق هستهيي توجيه فني و اقتصادي دارد
احمديان در پاسخ به اين پرسش كه گام بعد از بهرهبرداري از نيروگاه اتمي بوشهر چه خواهد بود؟ گفت: با توجه به عوامل مختلف فني و اقتصادي و ويژگيهاي خاص هر كشور مشخص ميشود كه در سبد توليد برق هر كشور سهم هر يك از انواع فنآوريهاي توليد برق به چه ميزان است.
وي با بيان اينكه صنعت و عوامل تعيينكننده نوع فنآوري توليد برق در طول زمان تغيير ميكنند، اظهار كرد: بر اين اساس سازمان انرژي اتمي اخيرا از وزارت نيرو درخواست كرده است كه مجددا بررسي لازم را انجام دهد و اطلاعات لازم درباره نيروگاههاي هستهيي را در اختيار ما قرار دهد. وزارت نيرو بر اساس وظيفه قانونيشان اين مطالعه را نهايي كرده و به زودي نتايجش منتشر خواهد شد.
معاون نيروگاهي سازمان انرژي اتمي ادامه داد: در اين مطالعه نشان داده شده است كه با توجه به مجموعه عوامل موجود به لحاظ فني و اقتصادي در يك افق 15 ساله، حداقل توليد حدود 10 هزار مگاوات برق هستهيي توجيه فني و اقتصادي دارد.
احمديان گفت: در مطالعه صورت گرفته هزينههاي زيست محيطي نيروگاههاي فسيلي به طور جدي مورد توجه قرار نگرفته است و اگر بخواهيم اين ملاحظات را هم در نظر بگيريم، ساخت واحدهاي برق هستهيي توجيه بيشتري پيدا ميكند.
[COLOR=#800080]
[COLOR=#800080] نفع ماست كه كار را با روسها ادامه دهيم
مديرعامل شركت توليد و توسعه انرژي اتمي در پاسخ به اين پرسش كه به چه شكل به سمت ساخت واحدهاي جديد نيروگاهي خواهيد رفت؟ با بيان اين كه بايد بين عوامل مختلف موثر در اين مساله تعادل ايجاد كرد، گفت: كشورهاي دنيا در برنامه هستهييشان براي توليد برق مبنا را بر يك فنآوري خاص گذاشتهاند تا با اشراف بر آن فنآوري هزينههاي دوره ساخت را كاهش دهند و در دوره بهرهبرداري با اطمينان بيشتري اين كار را انجام دهند و هم مشكلاتي كه براي از كار انداختن رآكتور و نگهداري پسماندها وجود دارد را به حداقل برسانند. البته در اين زمينه چين استثناء است كه به دليل حجم بالاي رشد و توسعهاي كه دارد همزمان چند فنآوري را دنبال ميكند.
احمديان ادامه داد: از اين جنبه به نفع ماست كه كار را با روسها ادامه داده و فنآوري واحد يكم نيروگاه بوشهر را براي واحدهاي بعدي مبنا قرار دهيم؛ البته با لحاظ كردن اصلاحاتي كه درباره ايمني بيشتر رآكتورها بعد از حادثه فوكوشيما پيگيري ميشود.
معاون نيروگاهي سازمان انرژي اتمي با بيان اين كه دنبال كردن تكنولوژي و فنآوري روسيه در ساخت نيروگاههاي اتمي از جنبههاي مختلف توجيهپذير است تصريح كرد: البته اگر بتوانيم در ساخت نيروگاههاي جديد در كشور رقابتي را بين سازندگان نيروگاههاي هستهيي در دنيا داشته باشيم به لحاظ كاهش هزينه، افزايش كيفيت كار و كوتاه شدن زمان ساخت آزادي عمل بيشتري خواهيم داشت.
او در عين حال اظهار كرد: ما به دنبال آن هستيم تا واحدهاي جديد نيروگاهي در حد بسيار بالايي به لحاظ طراحي و نصب و ساخت تجهيزات و غيره به توانمندي داخلي متكي باشد.
[COLOR=#800080] سازمان انرژي اتمي براي ساخت واحدهاي جديد نيروگاه اتمي تصميم قطعي دارد
مديرعامل شركت توليد و توسعه انرژي اتمي تاكيد كرد: سازمان انرژي اتمي براي ساخت واحدهاي جديد نيروگاه اتمي در كشور تصميم قطعي دارد. اين كه از چه روشي و با همكاري كدام سازندگان بينالمللي اين تصميم تحقق يابد به عوامل فوق كه مورد اشاره قرار گرفت باز ميگردد.
[COLOR=#800080] پايان مهر ساختگاههاي نيروگاههاي اتمي جديد منتشر ميشود
وي درباره مكانيابي واحدهاي جديد نيروگاه اتمي با اشاره به اين كه انتخاب مكان نيروگاههاي اتمي از حساسيت بالايي برخوردار است و با توجه به عواملي از جمله زلزله، جمعيت و دسترسي به منابع آب و نزديكي به شبكههاي برق بايد دقت لازم صورت گيرد، افزود: خوشبختانه اين مرحله را سازمان انرژي اتمي به نتيجه رسانده تا پايان مهرماه مشاور ساختگاههايي كه در آينده ميتوانند تا 20 هزار مگاوات را براي كشور تامين كنند، مشخص ميكند. همچنين اقدامات براي مطالعه تكميلي زمينشناسي در ساختگاهها و تملك آنها و مراقبتهاي جمعيتي آغاز ميشود. اميدواريم مطالعه بر روي واحدهاي جديد هم به نتيجه برسد و بعد از تكميل و بهرهبرداري از واحد يكم نيروگاه بوشهر كار بر روي واحدهاي بعدي را شروع كنيم.
[COLOR=#800080] يكي از گزينههايمان براي ساخت نيروگاههاي اتمي جديد همكاري با روسهاست
احمديان تاكيد كرد: يكي از گزينههاي ما در اين مسير همكاري با روسهاست، البته در نظر داريم ابتدا تكليف واحد يكم نيروگاه بوشهر مشخص شود و سپس ارزيابي واقعبينانهاي از عملكرد روسها در آن واحد داشته باشيم چون اين ارزيابي در ادامه همكاري ما با روسها اثرگذار خواهد بود.
[COLOR=#800080] "كليد در دست" نميبنديم
نيروگاههاي اتمي جديد بدون توجه به محدوديتهاي سياسي انجام شده است
معاون نيروگاهي سازمان انرژي اتمي در پاسخ به اين پرسش كه در مطالعه صورت گرفته با همكاري وزارت نيرو مساله تحريمهاي بينالمللي اقتصادي و يك جانبه از سوي برخي كشورها و اعمال فشارهاي سياسي در نظر گرفته شده است يا خير؟ گفت: در مطالعه صورت گرفته پيشبيني مصرف برق در كشور و هزينههاي ساخت و بهرهبرداري از انواع نيروگاهها در يك دوره زماني 15 ساله در نظر گرفته شده است. در تحقق بخشيدن به اين برنامه شايد ما با محدوديتهايي روبهرو شويم، از جمله سازمان انرژي اتمي سياست حداكثر استفاده از امكانات داخل را دارد و حاضر نيستيم مثل برخي كشورهاي منطقه حتي اگر شرايط بينالمللي هم اجازه ميداد براي كل فعاليتهاي طراحي، ساخت، بهرهبرداري و از كاراندازي، قراردادهاي كاملا "كليد در دست" ببنديم. اين كه با چه شيبي به اهداف مورد نظر برسيم موضوع مهمي است كه بايد در وقت خود به آن پرداخته شود.
وي گفت: اين مطالعه بدون توجه به محدوديتهاي سياسي و با هدف حداقل كردن هزينه تمام شده برق در سالهاي آتي انجام شده است.
[COLOR=#800080] روسيه پيشرفته است
از راهاندازي نيروگاه بوشهر شرايط غربيها تغيير خواهد كرد
مديرعامل شركت توليد و توسعه انرژي اتمي در پاسخ به اين پرسش كه تضمين ميكنيد فنآوري روسها قابل اعتماد و سرمايهگذاري باشد؟ اظهار كرد: در ابتدا بايد صبر كنيم و ببينيم بعد از راهاندازي كامل نيروگاه بوشهر چه تحولي در تعاملاتمان با دنيا رخ ميدهد. معتقديم پس از بهرهبرداري و راهاندازي نيروگاه بوشهر شرايط غربيها تغيير خواهد كرد. دوم اين كه روسها از كشورهاي مطرح در حوزه انرژي اتمي هستند و علاوه بر ايران در هند، تركيه، چين و برخي كشورهاي اروپاي شرقي واحدهايي را براي ساخت و راهاندازي در دست اقدام دارند. رآكتورهاي روسيه پيشرفته است و اصلاحات خوبي را هم بر روي آنها انجام دادهاند. در بررسيهايي كه تا به حال بر روي تكنولوژي نيروگاهي روسيه داشتيم نشانهاي از نامناسب بودن اين فنآوري مشاهده نشده است.
[COLOR=#800080]
[COLOR=#800080] رقابت محدوديتهايي براي ما ايجاد ميكند
احمديان خاطرنشان كرد: نبود رقابت، در هزينه و ساير جنبههاي فني محدوديتهايي را براي ما ايجاد ميكند؛ البته اين شرايط ميتوانست در صورتي هم كه صرفا فنآوري غربي را در اختيار ميگرفتيم وجود داشته باشد. بنابراين بايد صبر كنيم و ببينيم شرايط بينالمللي به چه سمتي ميرود.
معاون سازمان انرژي اتمي تصريح كرد: با وضعيت فعلي در بازار جهاني هستهيي و با توجه به اقدامات و فعاليتهايي كه روسيه از قبل براي تكميل واحد يكم نيروگاه بوشهر در ايران داشته است به طور طبيعي براي واحدهاي بعدي با هزينه كمتري وارد كار خواهند شد.
او گفت: مصمم هستيم برنامه كشور درباره توليد برق هستهيي را به نتيجه برسانيم، اما عجلهاي هم نداريم با شرايطي كه مورد نظرمان نيست وارد كار شويم. اميدواريم با تلاش همه دستگاههاي كشور واحدهاي بعدي نيروگاهي در شرايط مناسبي پيگيري شود.
معاون نيروگاهي سازمان انرژي اتمي درباره آخرين وضعيت نيروگاه بومي دارخوين گفت: پروژه ساخت نيروگاههاي بومي با قدرت متوسط با اين هدف كه اگر هيچ كدام از مسيرهاي همكاري بينالمللي با شرايط مطلوب براي ساخت نيروگاههاي اتمي فراهم نشود با اتكا به توانمنديهاي داخل اين هدف به نتيجه برسد، دنبال ميشود، البته در يك زمانبندي طولانيتر.
[COLOR=#800080]
[COLOR=#800080] مكان براي ساخت واحدهاي 2، 3 و 4 بوشهر است
گاههاي جديد نيروگاههاي اتمي عمدتا در حاشيه سواحل جنوبي كشور هستند
احمديان گفت: ساختگاههاي جديد عمدتا در حاشيه سواحل جنوبي كشور هستند؛ اگرچه در نقاط ديگر كشور نيز گزينههايي وجود دارد. براي ساخت واحدهاي دوم، سوم و چهارم به طور قطع بهترين گزينه بوشهر است؛ چرا كه زيرساختهاي عمومي شكل گرفته براي واحد يكم براي واحدهاي بعدي قابل استفاده خواهد بود. همچنين بسياري از ملاحظاتي كه بايد براي شرايط اضطراري در نظر بگيريم براي واحد يكم نيروگاه بوشهر انجام شده است و واحدهاي بعدي بدون هزينه در اين بخشها ميتوانند دنبال شوند. البته تمركز بيش از حد توليد برق اتمي در يك نقطه هم مناسب نيست كه اين اصل هم رعايت خواهد شد.
[COLOR=#800080] از اتصال اوليه به شبكه، 45 روز نيروگاه خاموش و بازبيني ميشود
[COLOR=#800080]
وي گفت: بعد از آن در برنامه است كه 45 روز نيروگاه به طور كامل خاموش و از مدار خارج شود و تمام سيستمها و تجهيزات دوباره مورد بازبيني قرار گيرد. بعد از اين مرحله دوباره نيروگاه راهاندازي ميشود تا 50 درصد قدرت را توليد كند.
احمديان افزود: مرحله توليد 50 درصد برق در نيروگاه در قرارداد تعريف شده است و اگر پيمانكار آزمايشهاي پيشبيني شده در مرحله مذكور را با موفقيت انجام دهد متعاقبا بخشي از پرداختها طبق قرارداد صورت ميگيرد و دوباره در اين مرحله نيز نيروگاه از مدار خارج و مورد بازبيني قرار ميگيرد و پس از آن وارد مرحله 75 درصد توليد قدرت ميشود و مورد بازبيني قرار ميگيرد؛ اين روند تا رسيدن به 100 درصد توان ادامه دارد. اين اقدامات صرفا به خاطر رعايت ملاحظات ايمني در نيروگاههاي هستهيي است.
مديرعامل شركت توليد و توسعه انرژي اتمي گفت: البته درباره نيروگاه بوشهر اين روند با حساسيت مضاعفي انجام ميشود. با توجه به استفاده از برخي تجهيزات آلماني با وجود آنكه قبلا مورد بررسي دقيق قرار گرفتهاند، تا فعاليت در شرايط واقعي نميتوان درباره آنها قضاوت قطعي داشت. سياست سازمان انرژي اتمي اين است كه با توجه به رفع نگرانيها از به مدار آمدن برق نيروگاه اتمي بوشهر، قدمهاي بعدي با دقت و صبر برداشته شود.
[COLOR=#800080] دنبال توافق با روسها در رابطه با شرايط "ماوراء طراحي" در نيروگاه هستيم
او با اشاره به اتفاقاتي كه در نيروگاه اتمي فوكوشيما روي داده است، گفت: بعد از اين اتفاقات كشورهايي كه داراي نيروگاههاي هستهيياند مطالعه مجدد بر روي نيروگاه هستهيي خود را در دستور كار قرار دادند. كشورهاي اروپايي برنامهاي را تحت عنوان Stress test شروع كردند تا تجهيزاتي كه به روي ايمني نيروگاهها تاثير دارند را به لحاظ طراحي و عكسالعمل در شرايط اضطراري مورد بررسي قرار دهند. ايران هم با همكاري روسيه اين اقدام را در دستور كار قرار داده است و اميدواريم فردا (دوشنبه) در حاشيه مراسم شروع بهرهبرداري مقدماتي از نيروگاه بوشهر پروتكلي در اين رابطه با روسها امضا كنيم. هدف اين مطالعات اين است كه اتفاقاتي كه در طراحي نيروگاه پيشبيني نشده، در نظر گرفته شود و اميدواريم در سالهاي آينده و در مدت زمان بهرهبرداري نيروگاه، پيشبيني لازم هم براي شرايط "ماوراء طراحي" صورت گيرد.
[COLOR=#800080] جدي براي تشكيل كنسرسيوم مشترك سوخت نيروگاه بوشهر با روسيه وجود ندارد
معاون نيروگاهي سازمان انرژي اتمي در پاسخ به اين پرسش كه قبلا ايران براي تشكيل كنسرسيوم توليد سوخت نيروگاه بوشهر به روسيه پيشنهاد داده بود اما مورد موافقت قرار نگرفت؟ گفت: تا الان تصميم جدي در رابطه با تشكيل كنسرسيوم مشترك ميان ايران و روسيه براي تامين سوخت سالهاي آينده نيروگاه بوشهر گرفته نشده است.
[COLOR=#800080] كنوانسيون ايمني هستهيي ميتواند به اشكال مختلف باشد
احمديان درباره تصميم ايران براي امضاي كنوانسيون ايمني هستهيي اظهار كرد: اين موضوع در دست بررسي است. متناسب با منافع ملي در اين رابطه هم تصميمگيري ميشود. در عين حال پذيرش اين كنوانسيون ميتواند به اشكال مختلف باشد كه هر نوع آن محدوديتها و فرصتهايي را براي ايران دارد كه بايد به طور دقيق مورد بررسي قرار گيرد.
[COLOR=#800080] در مدت سه سال از تعداد نيروهاي روس در نيروگاه بوشهر كاسته ميشود
او درباره تعداد نيروهاي روسي پس از بهرهبرداري كامل از نيروگاه بوشهر گفت: در حال حاضر تعداد زيادي از نيروهاي روسي در نيروگاه فعال هستند؛ چون فعاليتهاي مختلفي همزمان در سايت بوشهر در جريان است. تا تحويل موقت واحد يكم نيروگاه، مسووليت بهرهبرداري به عهدهي روسهاست و پس از آن به تدريج از تعداد آنها كاسته خواهد شد.
وي ادامه داد: پيشبيني ميكنيم در سه سال پس از تحويل موقت واحد يكم، تعداد نيروهاي روسي بسيار محدود شود. در عين حال با توجه به ضرورتهاي فني و اقتصادي نياز است بخشي از كارشناسان غيرايراني را نگه داريم.
معاون نيروگاهي سازمان انرژي اتمي درباره قيمت نهايي ساخت و تكميل نيروگاه بوشهر گفت: اين سوال در ذهن خيلي از افراد جامعه است و متاسفانه اظهارنظرهاي غيردقيق در اينباره شده است.
[COLOR=#800080] اعلام رقم تمام شده قرارداد تكميل و ساخت نيروگاه بوشهر با روسها به مصلحت نيست
با بيان اينكه به مصلحت نيست رقم دقيق قرارداد اكنون با توجه به اينكه فرآيند مذاكره يا مناقصه براي واحدهاي بعدي نيروگاهي را پيش رو داريم گفته شود، تصريح كرد: البته در هيچ كجاي دنيا مرسوم نيست كه رقم دقيق قراردادهايشان را اعلام كنند. در عين حال پرداختهايي در رابطه با قرارداد بين ايران و آلمان وجود دارد كه ارتباطي به روسها ندارد. هرچند پيمانكار روس نسبت به زماني كه بايد نيروگاه را تكميل ميكرد تاخيرهايي دارد، اما اين تاخيرها با ذهنيتي كه برخي دادند متناسب نيست. پرداختهايي كه به روسيه صورت گرفته است كاملا هم مشخص است. اگر ارزش ساختمانها و تجهيزاتي كه از زمان آلمانها باقي مانده و در اختيار روسها قرار گرفته است بهعلاوه هزينههايي كه خودمان انجام داديم را حساب كنيم، باز هزينه تمام شده واحد يكم نيروگاه از متوسط هزينههايي كه در دوره زماني مشابه براي نيروگاههاي اتمي در دنيا شده است، كمتر است.
[COLOR=#800080] ها امتيازاتي از پس تكميل نيروگاه بوشهر به دست آوردند
احمديان گفت: البته روسها در اين فاصله امتيازي داشتند؛ آنها در جريان بررسي تجهيزات آلماني براي استفاده در طرح جديد به نقشهها و اطلاعات فني ذيقيمتي دسترسي پيدا كردند و خودشان را به لحاظ فنآوري نيروگاههاي هستهيي ارتقا دادند. شايد آنها پول كمتري گرفتند، اما اين پروژه براي آنها امتيازاتي داشته است كه خيلي نميتوان ارزش مادي آن را دقيق محاسبه كرد. مجموع اين كه هزينهي تمام شده نيروگاه بوشهر سه برابر يا چندين برابر يك نيروگاه عادي است، صحت ندارد.
[COLOR=#800080] شدن ساخت نيروگاه بوشهر به لحاظ اقتصادي به ما لطمه زد
او افزود: البته طولاني شدن اين پروژه به لحاظ اقتصادي به ما لطمه زده است كه بخشي از آن به دليل بر استفاده از تجهيزات و ساختمانهاي به جا مانده از طرح آلمانهاست.
سازمان انرژي اتمي درباره اطمينان از زلزلهخيز نبودن منطقهاي كه نيروگاه بوشهر در آن ساخته شده است گفت: محل مورد نظر به لحاظ انتخاب خوب بوده و محدوده زلزله در نظر گرفته شده در طراحي محتاطانه بوده است.
مشروح مصاحبه : [External Link Removed for Guests]