بررسی تبعات اولیه بحران سوریه بر کشورهای همسایه
خبرگزاری فارس: تمام کارشناسان فارس، ترک و عرب منطقه بر این باورند که تشدید بحران سوریه تبعات امنیتی و نظامی در منطقه خواهد داشت و نه تنها ثابت و امنیت کل منطقه بلکه امنیت جهانی تهدید خواهد کرد.

به گزارش خبرنگار اعزامی خبرگزاری فارس به دمشق، بیش از هشت ماه از آغاز بحران سیاسی - امنیتی سوریه میگذرد و اقتصاد و امنیت این کشور را به مخاطره جدی انداخته است.
تجربه لیبی باعث فعال سازی بازار تسلیحاتی جهان شد
عوامل خارجی در مدیریت و هدایت این بحران نقش موثری دارند. آمریکا و اتحادیه اروپا رهبری این عوامل خارجی به عهده دارند و جهت حل بحرانهای داخلی خود سعی می کنند بحرانهای خود به خارج صادر و با آشفته کردن منطقه خاورمیانه به دنبال احیای بازارهای تسلیحاتی هستند.
تجربه لیبی باعث فعال سازی بازار تسلیحاتی جهان شد و روسیه به دلیل باختن قراردادهای تسلیحاتی خود با آمریکا و فرانسه ظرفیت دیگری پیدا کرد تا به کمک این تجربه بیاید. کارخانجات سلاح سازی آمریکا و فرانسه ظرفیت دیگری پیدا کرد تا به کمک بحران مالی داخلی آمریکا و اتحادیه اروپا بشتابد تمام تحلیگران و استراتژیکهای فارس، ترک و عرب منطقه بر این باورند که تشدید بحران سوریه تبعات امنیتی و نظامی در منطقه خواهد داشت و نه تنها ثابت و امنیت کل منطقه بلکه امنیت جهانی تهدید خواهد کرد.
دهها سؤالی که باید پاسخ داده شوند
مفسران سیاسی منطقه میپرسند چه ارتباطی میان شکست اجلاس G20 در کن فرانسه برای عبور از بحران مالی جهانی و افزایش فشار علیه سوریه و تشدید جنگ روانی و تبلیغات علیه ایران دارد؟ چه کسی از شکست سیاست "تسویه مشکلات" داوود اوغلو وزیر خارجه ترکیه، افزایش تنش با گروه PKK و نظامی کردن روند تحولات سوریه سود میبرد؟ نقش رژیم صهیونیستی در تشدید اختلافات میان آنکار و دمشق چیست؟ چه کسی در اجرایی کردن طرح دریاهای پنجگانه بشار اسد (سودی سرشار برای اقتصاد و آینده سوریه دارد) سنگ اندازی میکند؟
چه پیوندی میان تشدید انزوای منطقهای و جهانی رژیم صهیونیستی و بحران سوریه وجود دارد؟ آیا براندازی بشار اسد هدف مقدماتی برای فرو پاشی نظامهای سنتی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس است؟
و آیا سرنگونی بشار اسد در سوریه مقدمهای برای اجرای طرح برنار لوئیس جهت تجزیه جهان عرب و اسلام به کشورهای کوچک و امارتهای طایفهای است؟
تبعات اولیه بحران سوریه بر کشورهای همسایه
بحران سوریه و تبعات آن از همان آغاز نتایج و آثار خود را روی تحولات داخلی کشورهای پیرامونی و همسایه گذاشت. در این گزارش سعی میشود به طور خلاصه تبعات اولیه بحران سوریه در کشورهای همسایه آن بررسی کنیم:
ترکیه و تبعات تهدید سوریه
ترکیه بزرگترین همسایه سوریه است و مرز ترکیه سوریه طولانیترین مرزهای خارجی سوریه است. سوریه و ترکیه در دهه اخیر سعی داشته مشکلات خود را در ابعاد مختلف حل و توانستند در این اواخر روابط خود را به سطح شراکت راهبردی ارتقاء دهند.
ترک ها همیشه از دروازه سوریه جهت حضور در خاورمیانه سود برده اند
برای اولین بار در تاریخ معاصر ارتش سوریه در مانور نظامی ترکیه شرکت میکند و حجم مبادلات کالا میان هر کشور جهش چشم گیری پیدا کرد. ترکها همواره از دروازه سوریه جهت حضور در خاورمیانه سود بردند ولی عوامل درونی و خارجی مانع از افزایش توجه و اهتمام آنکارا به محیط سنتی و اسلامی بوده است.
ترکیه از دروازه سوریه توانست نقش خود را در محیط خاورمیانه افزایش دهد و در پرونده فلسطین و لبنانی جایگاه پیدا کند. تغییر سیاست خارجی آنکار نسبت به دمشق و بشار اسد پرسشهای زیادی مطرح کرده است از جمله اینکه آیا سیاست تشدید تنش میان آنکار و دمشق، با پیروزی حزب اردغان گل در انتخابات و بقای این تیم در قدرت، ارتباطی داشته است و همچنین نقش امریکا، رژیم صهیونیستی و دلارهای نفتی اعراب خلیج فارس در بر هم زدن شراکت راهبردی ترکیه- سوریه چه بوده است؟
تبعات بحران سوریه در تحولات اخیر ترکیه
1- تنش در مناسبات دمشق آنکار و کاهش سطح این مناسبات
2- مناسبات تجاری و اقتصادی دو کشور آسیب جدی دیده است
3- سیاست "تسویه مشکلات" داود اوغلو شکست خورد و به سیاست تشدید بحرانها و مشکلات تبدیل شد.
4- تشدید درگیری میان ترکیه و عناصر گروه PPK و افزایش هزینههای امنیتی و نظامی ترکیه
5- به اقتصاد شهرها و مناطق همرز با سوریه آسیب جدی رسیده است
6- عامل تنش با سوریه به مناسبات انکارا - تهران وآنکار - بغداد سرایت کرده است.
لبنان و تبعات تهدید سوریه
به نظر نخبگان لبنان و سوریه و آگاهان به مسائل منطقه خاورمیانه امنیت و ثبات دو کشور به هم پیوستگی ارگانیکی دارند. درگیریهای نظامی در منطقه تلکلخ در مرزهای لبنان و سوریه به امنیت و اقتصاد و شهرها و مناطق مرزی دو کشور آسیب زد.
لبنانی ها بی ثباتی سوریه را بی ثباتی کشورشان می دانند
در داخل لبنان مواضع در قبال تحولات سوریه به تقویت صف آرایی جبهه اقلیت وجبهه اکثریت کمک دولت میقاتی و اکثریت مردم لبنان از همان آغاز از ثبات و امنیت سوریه و بقای بشار اسد در مسئله قدرت دفاع کردند و بی ثباتی سوریه را بی ثباتی کشورشان دانستند برای سوریه مشکلات امنیتی و اقتصادی برای لبنان داشت. صنعت جهانگردی و بخش خدمات و صنعت لبنان از بحران سوریه آسیبهایی دیده و بخش مالی و بانکی این کشور تحت فشار آمریکا و اتحادیه اروپا قرار گرفته تا به دولت سوریه در این ابعاد چیزی کمک نکنند.
اردن و تبعات تهدید سوریه
منطقه درعا و توابع آن هم مرز با کشور اردن است و تحولات و بحران این منطقه تاثیرات امنیتی و اقتصادی داشته است. گرچه جریانات اخوان و سلفی اردنی مواضع خصمانه نسبت به دولت سوریه داشته ولی جریانات ملی و چپ پیشرو از بشار اسد حمایت کردند.
دولت اردن از همان آغاز تلاش برای حل بحران سوریه داشته ولی دمشق خواستار بیطرفی امان شده و آن را از هر گونه مداخله در امور داخلی خود و یا مشارکت در طرحها و توطئههای غرب و بازیگران منطقه بر حذر داشته است. نخبگان اردن بخوبی درک میکنند که روند بی ثباتی در سوریه به کشورشان سرایت میکند و امان با وجود حمایتهای عربستان سعودی و کشورهای همکاری خلیج فارس، ضعیفتر از آن است که در امور داخلی دمشق دخالت کند.
عراق و تبعات تهدید سوریه
دولت عراق و اغلب جریانات سیاسی از بشار اسد حمایت کرده و با بی ثباتی و ناامنی سوریه مخالف هستند. به طور سنتی امنیت عراق با امنیت سوریه پیوندها و پیوستگیهای گوناگون دارد. دولت عراق در بعد تجاری، اقتصادی و انرژی طی 8 ماه اخیر کمکهای ضروری به دولت سوریه کرد.
بغداد به اهمیت دمشق در برقراری موازنه قدرت در منطقه واقف است و هر گونه تضعیف نظام سیاسی در دمشق عاملی در تقویت نقش عربستان سعودی در منطقه و عراق میداند.
بنابراین هرگونه تهدید علیه سوریه در واقع بطور مستقیم با و ثبات کشورهای همسایه ارتباط دارد که در گزارش های بعدی بصورت ویژه بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت.
ادامه دارد ...