راشا تودی: آیا سقوط پهپاد آمریکایی در «سیشل» نیز کار ایران است؟
خبرگزاری فارس: با سقوط دومین هواپیمای بدون سرنشین آمریکا بسیاری از شایعات برطرف شده و اکنون سخن از احتمال جنگ سایبری ایران علیه آمریکا به میان آمده است.

به گزارش فارس، "راشا تودی" در گزارشی نوشت: آمریکا هنوز هم درگیر توضیح این مطلب است که چرا و چگونه هفته گذشته هواپیمای بدون سرنشین خود را در آسمان ایران از دست داد؛ در همین حال پنتاگون بار دیگر باید تلاش کند تا بفهمد چرا یکی دیگر از هواپیماهای جاسوسی بدون سرنشین و پیشرفتهاش روز سهشنبه این بار در کشور «سیشل» سقوط کرد. حوادث اخیر مشکوک هستند؛ دو هواپیمایی که با چنین فاصله کمی از کنترل آمریکا خارج شدند این سؤال را به وجود میآورند که آیا ممکن است این حوادث پاسخ ایران به حمله سایبری سال گذشته باشد؟
* هدف از پرواز دومین هواپیمای سرنگون شده آمریکا
در دو هفته گذشته این دومین باری است که مقامات آمریکایی ارتباط خود را با هواپیماهای بدون سرنشین خود از دست میدهند؛ این بار این حادثه منجر به انفجار این هواپیما در کشور «سیشل» در اقیانوس هند شد. آمریکا از سال 2009 در این منطقه یک پایگاه نیروی هوایی احداث کرده تا برای مأموریتهایش علیه دزدان دریایی و همچنین گشت در آسمان سومالی و کشورهای دیگر منطقه، هواپیماهای بدون سرنشین خود را از این پایگاه اعزام کند.
مقامات سفارت آمریکا در «موریس» صبح روز سهشنبه سقوط هواپیمای «ام کیو 9» یا «دروگر» را تأیید کرده و گفتند که هواپیمای «ام کیو 9» در فرودگاه بینالمللی «سیشل» به دلیل مشکلات فنی سقوط کرده است.
* درخواست اوباما از ایران برای بازگرداندن هواپیمای جاسوسی آمریکا
یک هفته پیش، وزارت دفاع آمریکا از دست دادن یکی از هواپیماهای خود را تکذیب کرد؛ به همین دلیل نیز مقامات ایران فایلی ویدیویی را از هواپیمایی آمریکایی افشا کردند که تحت کنترل خود درآورده بودند. بعد از این ماجرا پنتاگون اعتراف کرد که ارتباط خود را با این هواپیمای بدون سرنشین از دست داده است؛ هواپیمایی که به ادعای آمریکا در آسمان افغانستان در حال پرواز بوده است. اما پنتاگون مدتی بعد اقرار کرد که این هواپیمای جاسوسی در حال انجام مأموریتی در ایران بوده است؛ اوباما سپس از تهران درخواست کرد تا این هواپیمای جاسوسی را به آمریکا پس بدهد. با این وجود مقامات ایرانی، از جمله «محمود احمدینژاد» این تقاضای اوباما را رد کردند. شب گذشته «احمدینژاد» به تلویزیون ونزوئلا گفت: «شاید آمریکاییها تصمیم گرفتهاند این هواپیما را به ما بدهند. ما هم اکنون کنترل آن را در دست داریم.»
* توانایی متخصصین ایرانی در مهندسی معکوس هواپیمای بدون سرنشین آمریکا
«احمدینژاد» همچنین اضافه کرد که مقامات ایرانی میتوانند از سیستم پیچیده فنی این هواپیما سر در بیاورند و شاید در حالی که تنشها میان تهران و واشنگتن بر سر موفقیت حیرتانگیز ایران در دستیابی به فناوری هستهای بومی افزایش یافته است، این هواپیما یک مکمل بسیار مهم برای زرادخانه ایران باشد.
* تواناییهای هواپیمای تحت کنترل ایران
وزارت دفاع آمریکا تا کنون در مورد جزئیات تواناییهای هواپیمای از دست رفته خود نسبتاً ساکت بوده است؛ هر چند متخصصین تأکید دارند که این هواپیما میتواند مواد شیمیایی در آسمان را استشمام کند و تا مایلها درون آسمان ارتباطات تلفن همراه را شنود کند و در عین حال مخفی بماند.
* آیا ایران جنگ سایبری علیه آمریکا را آغاز کرده است؟
از دست رفتن هواپیمای دوم به فاصله چند روز پرسشهایی را در مورد امنیت در ارتش آمریکا و خود هواپیماهای بدون سرنشین به وجود میآورد. در اوایل امسال اعلام شده بود که هواپیماهای بدون سرنشینی که از پایگاه هوایی «کریچ» در ایالت «نوادا» اعزام میشوند به ویروسی رایانهای آلوده هستند که بدون آن که مقامات آمریکایی به سرعت متوجه آن شوند، وارد سیستم جهتیابی این هواپیماها میشود. هر چند مقامات ارتش آمریکا ادعا کردند که این ویروس به امنیت هواپیماهای آمریکایی آسیبی وارد نمیکند؛ اما حوادث اخیر مشکوک هستند؛ دو هواپیمایی که با چنین فاصله کمی از کنترل آمریکا خارج شدند این سؤال را به وجود میآورند که آیا ممکن است این حوادث پاسخ ایران به حمله سایبری سال گذشته باشد؟ ادعا میشد که «استاکسنت»، کرم رایانهای که در سال 2010 به تأسیسات هستهای ایران حمله کرد، توسط سازمانهای جاسوسی آمریکا ایجاد شده است؛ مقامات آمریکایی این مسئله را تکذیب میکردند.
نیروی هوایی آمریکا در مورد هواپیمای بدون سرنشینی که در «سیشل» سقوط آمده بود، میگویند که دولت این کشور «بلافاصله مطلع» شده و اکنون با هماهنگیهای لازم با آمریکا برای «جمعآوری تکهپارهها» در حال انجام است.
* هواپیمای سرنگون شده آمریکایی در «سیشل» کاملاً از بین رفته است
«گراویس هنری»، ویراستار روزنامه محلی «سیشل هبدو»، به روزنامه «واشنگتنپست» گفت که این هواپیما پس از سقوط به سرعت آتش گرفته است؛ وی در مصاحبه تلفنی خود، تکههای باقیمانده از هواپیما را سوخته در آتش و «کاملاً از بین رفته» توصیف کرد. هواپیمای «ام کیو 9 دروگر» توانایی شلیک موشکهای هوا به زمین و پرتاب بمبهایی را دارد که توسط لیزر هدایت میشوند؛ هر چند وزارت دفاع آمریکا میگوید که این هواپیما مسلح نبوده و در این حادثه هیچ کس آسیب ندیده است.