؛ سلامتى يا استرس؟
هنگامى كه شما براى پاك كردن اشك هايتان به بيش از يك دستمال كاغذى احتياج پيدا مى كنيد چه اتفاقى در زندگى تان روى داده است؟
براى همه آدمها زمانى پيش مي آيد كه گريه كنند، تعدادى از ما با ديدن مراسم ازدواج بغض مى كنيم و اشك در چشمانمان جمع مى شود يا با ديدن جشن ازدواج در يك فيلم ممكن است به گريه بيفتيم. نخستين روزى كه كودك مان مى خواهد به مهد كودك برود يا روزي كه فرزند 18 ساله مان خانه را به قصد رفتن به دانشگاه ترك مى كند ما شروع به گريه كردن مى كنيم؛ و هستند وقت هايى كه زندگى دستخوش ناملايمات مى شود و ما گريه مى كنيم. هنگامى كه به ديدن دوستى مى رويم كه به سختى بيمار شده يا چيز يا شخص مهمي را ازدست مى دهيم، بى اختيار اشك مى ريزيم. بعضى از ما زمانى كه يك مورد خاص احساسى را تجربه مى كنيم به يكباره بغضمان مى شكند و شروع به گريه كردن مى كنيم يا هنگامى كه از دست همسرمان عصبانى هستيم يا زمانى كه سخت هيجان زده شده ايم، باز هم گريه است كه وجودمان را فرامى گيرد.
روان شناسان مى گويند، اشكها ممكن است به جاى واژه ها به كار بيايند. هنگامى كه نمى توانيم احساس درونى خود را بيان كنيم، آن زمان است كه منفجر مى شويم و اشك مى ريزيم
خوشى و اندوه
اولين و ساده ترين نتيجه گريه كردن اين است كه چشمان ما مرطوب نگه داشته مى شوند و حركت حدقه چشم راحت تر انجام مى گيرد.
اشك تركيبى است از آب و كلريد سديم. اما با اضافه شدن احساسات و عواطف به واكنش بدن و اين فرمول به طوركلى تغييرمى كند.
هنگامى كه شما خوشحال هستيد و از خوشحالى گريه مى كنيد اشك شما داراى مقدار كمى از هورمون استرس است و همين باعث مى شود كه يك سيستم عصبى مجزا واكنش نشان دهد. فشار خون شما، ضربان قلبتان و ميزان انرژى تان افزايش پيدامى كند درحالى كه احساساتى مانند عصبانيت و خصومت در بدن شما كاهش مى يابد.
تمامى اين تغييرات موقتى هستند و به محض اينكه شما دست از گريه كردن برداريد وضعيت بدن شما به حالت عادى برمى گردد.
هنگامى كه به دليل مسائل و مشكلات ناراحت كننده و غم انگيز گريه مى كنيد دراين زمان اشك شما داراى مقدار زيادى هورمون استرس است و به همين دليل شما احساس آشفتگى و هيجان بيشترى مى كنيد.
اما هنگامى كه اين بحران رد شود ميزان ترشح هورمون كم شده و شما حالتى از رهايى و آرامش را تجربه مى كنيد زيرا وضعيت فيزيكى و روانى بدن شما به حالت اوليه برگشته است به همين دليل اين نوع از گريه كردن را «گريه خوب» مى نامند.
اگر شما نتوانيد مشكل خود را حل كنيد ممكن است حساس و آسيب پذير شويد و هرچندوقت يكبار گريه شما قطع شود و دوباره شروع به گريه كردن كنيد.
گريه كردن به مدت طولانى دلايل زيادى دارد. شايد شما يكسرى از خاطرات را براى خود به صورت مداوم مرور كنيد يا اينكه روى يك مسأله خاص و ناراحت كننده زمانى كه سيستم ايمنى بدن شما ضعيف مى شود، تمركز مى كنيد.
گريه كردن مفرط و بى اندازه شما نشانه آن است كه شما احتياج داريد ديگران به نگرانى هايتان توجه كنند و راه حلى براى آن بيابند.
آيا گريه كردن يك خصيصه زنانه است؟
در تحقيقات انجام شده بيش از 80 درصد از زنان گفته اند كه حداقل در يك سرى از موقعيت هاى خاص گريه مى كنند و تقريباً 20 درصد گفته اند كه به ندرت گريه مى كنند.
اما درمورد مردان، 26 درصد از آنان اعتراف كرده اند كه در شرايط خاص و ويژه اى گريه مى كنند و تقريباً 65درصد از آنها گفته اند كه تا به حال گريه نكرده اند.
اگرچه ممكن است ما به نتيجه اين بررسى به حالت شك و ترديد نگاه كنيم اما بايد قبول كرد كه اصولاً مردان كمتر مستعد گريه كردن هستند ولي البته هميشه اين طور نيست. تحقيقات نشان داده است كه نوزادان دختر و پسر به يك اندازه گريه مى كنند و دليل گريه كردن آنها نيز يكسان است، ممكن است گرسنه يا خسته باشند. شايد درد دارند يا خودشان را خيس كرده اند يا بداخلاق شده اند. اما بزرگترها درمورد پسرها اغلب رفتارى مى كنند كه باعث مى شود اشك نريزند و به اين دليل است كه يك پسر بزرگ هيچوقت گريه نمى كند!
همچنين مطالعات نشان مى دهد بچه ها در اين زمينه دنباله روى پدر و مادر خود هستند. البته دقيقاً مطابق با جنسيت آنها، به اين معنى كه وقتى پسرى ببيند كه پدرش سعى مى كند جلوى گريه خود را بگيرد او نيز تلاش مى كند كه همين كار را بكند.
ارتباط گريه كردن با هورمون ها
دلايل ديگرى نيز مثل تغييرات هورمونى در زنان باعث مى شود تا آنها بيشتر گريه كنند. زنان قبل از قاعدگى بسيار حساس و زودرنج مى شوند. همچنين در دوران باردارى يكسرى تغييرات غده هاى درون ريز در آنها به وجود مى آيد، همين تغييرات هورمون استروژن و پروژسترون مستقيماً روى واكنش هاى شيميايى بدن تأثير مى گذارند كه اين مواد شيميايى ارتباط مستقيم با بخش حسى و روانى زنان دارند. ترشح هورمون استرس كه كورتيزول نام دارد زياد مى شود و مقدار هورمون اكسى توزين كه يك هورمون تسكين دهنده است پايين مى آيد و روى مواد شيميايى درون مغز تأثيرمى گذارد. با تمام دلايلى كه ذكر شد جاى تعجب نيست كه چرا زنان بيشتر از مردان گريه مى كنند. اما اگر فكر مى كنيد كه الآن زمان خوبى براى گريه كردن نيست و شما مى خواهيد قبل از اينكه اشك شما سرازير شود جلوى آن را بگيريد فقط كافى است آرام باشيد و يك نفس عميق بكشيد و به خودتان بگوييد من دارم تمام تلاشم را مى كنم و مطمئن هستم كه نتيجه مى دهد.
آيا شما زياد گريه مى كنيد؟
اينكه زنان خيلى گريه مى كنند كاملاً طبيعى است اما گريه هاى بيش ازحد و مفرط ممكن است نشان دهنده استرس و يا افسردگى شديد باشد كه بعضى ازنشانه هاى آن در ذيل آمده است.
1- زمانى كه شما به دليل چيزهاى خيلى كم اهميت و ناچيز شروع به گريه كردن بكنيد مثل زمانى كه در ترافيك مانده ايد.
2- وقتى كه انتظار چيزى را نداريد، درهم مى ريزيد. به عنوان مثال در مقابل رئيس خودتان يا درمقابل معلم فرزندتان.
3- هركار مى كنيد نمى توانيد جلوى گريه خود را بگيريد.
4- هنگامى كه گريه مى كنيد احساس نااميدى و يأس داريد.
5- زمانى كه گريه كردن شما رابطه مستقيم داشته باشد با ناتوانى شما در انجام امور روزمره زندگى؛ يا هنگامى كه در زندگى با يك مانع مواجه مى شويد و يا وقتى كه با فرزندتان مشاجره و نزاع مى كنيد.
اگر زمانى كه دراين شرايط قرارداريد گريه مى كنيد پس بهتر است اول دليل و ريشه اضطراب و نگرانى خود را پيداكنيد و از مشاور كمك بگيريد. تكنيك هاى مقابله با استرس مانند مديتيشن به شما كمك خواهدكرد كه احساس آرامش كنيد و حالتان بهتر شود.
....::::: گريه :::::.....
مدیران انجمن: رونین, Dr.Akhavan, شوراي نظارت
- پست: 3051
- تاریخ عضویت: یکشنبه ۷ اسفند ۱۳۸۴, ۳:۴۵ ق.ظ
- سپاسهای ارسالی: 351 بار
- سپاسهای دریافتی: 1579 بار
- تماس: