
کلیه،ارگانی حیاتی در بدن انسان است که خون را تصفیه کرده و نقش مهمی در دفعمحصولات اضافی و مضر از بدن دارد. این عضو لوبیایی شکل میزان املاح موجوددر خون را تعادل بخشیده و باعث تنظیم تعادل مایعات درون بدن می شود.
ازآنجا که سلامت کلیه ارتباط محکمی با عملکرد صحیح دیگر اعضای بدن از جملهکبد، چشم و مو دارد مراقبت از این عضو اهمیت بیشتری پیدا میکند. پرهیز ازمصرف یکسری مواد غذایی مضر، استفاده بیشتر از نوشیدنیها یا غذاهای مفید ودر کل تغییر سبک زندگی نه تنها عملکرد کلیهها را بهبود میبخشد بلکه بردیگر اعضای بدن نیز تأثیر مثبت خواهد داشت.
رژیم غذاییسالم:گنجاندن مواد غذایی مفید در رژیم غذایی برای بهبود عملکرد کلیه، بهاین عضو برای دفع سموم از بدن کمک زیادی میکند. نوشیدن حداقل هشت لیوانآب، مواد مضر را از بدن خارج کرده و باعث کارکرد بهتر آن میشود.
هندوانهیکی از میوههای مفید برای کلیه است که باعث شستوشوی آن شده و احتمالبروز انواع عفونتها را کاهش میدهد. چای تهیهشده از دانه هندوانه نیزپاککنندهای قوی برای کلیه محسوب میشود.
برای این منظور یکقاشق از دانه هندوانه را در یک لیوان آب جوشیده مخلوط کرده و برای مدت پنجدقیقه صبر کنید. استفاده از این نوشیدنی روزی یک مرتبه برای سه روز در ماهمفید است. سیبقرمز، موز، کیوی، توت، کلم، هویج و تربچه نیز از مواد غذاییپرخاصیت برای بهبود عملکرد کلیه محسوب میشود.
بید گیاه یا علفگندمی نوعی گیاهی دارویی است که حاوی پلیساکارید، روغنهای فرار و موادمغذی است که ادرارآور بوده و بسیاری از عفونتهای مجاری ادراری، عفونتمثانه و سنگ کلیه را بهبود میبخشد.
چای سبز نیز که مصرف آن از سالهاپیش رواج یافته است شامل ترکیبات مفیدی از جمله پلیفنول است که از تشکیلسنگ کلیه پیشگیری کرده و مانع از سرطان پروستات، تخمدان، کبد، روده بزرگ وپستان میشود. این نوشیدنی سیستم گردش خون را بخصوص در کلیهها بهبودبخشیده و علاوه بر کاهش میزان کلسترول خون، خواص ضدالتهابی نیز دارد.
چایجاوه که در ایران به چای نمسه معروف است از برگهای درختچهای با بوی شبیهبه چای معمولی تهیه شده و به عنوان گیاه پاککننده کلیه شناخته شده است.
چایجاوه حاوی فلاون، گلیکوزاید، روغنهای فرار و مقادیر فراوان پتاسیم است کهتوانایی کلیه را برای دفع نیتروژن افزایش داده و علاوه بر درمان سنگ کلیه،بسیاری عفونت های کلیه و مجاری ادراری را بهبود میبخشد.
کاهش مصرفمواد غذایی مضر: روغنهای هیدروژنه، نمک، شکر، مواد اعتیادآور،نگهدارندهها، آنتیبیوتیک و برخی هورمونها ترکیباتی هستند که برایعملکرد صحیح کلیه مضر شناخته شدهاند.
اگرچه وراثت نقش مهمی دربروز سنگ کلیه دارد ولی رژیم غذایی عامل مهمی در شکلگیری سنگ کلیه شناختهشده است. از آنجا که مواد غذایی یا فیبر غیرقابل حل مانند گندم، جو و برنجبا کلسیم اضافی روده ترکیب شده و باعث دفع آن از طریق روده میشود، تأثیربسزایی در کاهش میزان دفع کلسیم از طریق ادرار داشته و تأثیر مثبتی برکاهش خطر تشکیل سنگ دارد.
اگزالات، نمکی غیرقابل حل است که درموادغذایی مانند حبوبات، چغندر، شکلات، کافئین، بادمجان، بامیه، فلفل سبز،ترهفرنگی و دانههای خوراکی یافت میشود و مصرف بیش از اندازه آن در رژیمغذایی باعث ترکیب آن با کلسیم شده و خطر تشکیل سنگ را افزایش میدهد.
زیادهرویدر مصرف نمک و ترکیبات حاوی سدیم نیز مسئله دیگری است که دفع کلسیم ازطریق ادرار را افزایش داده و باعث افزایش خطر تشکیل سنگ های کلسیمی درکلیه میشود.
این درحالی است که مواد غذایی غنی از پروتئین نیزتأثیرمثبتی بر دفع کلسیم از طریق ادرار دارد و قندها نیز میزان تشکیل سنگهای اگزالاتی و کلسیمی را افزایش میدهند.
بر این اساس متخصصان توصیه میکنند این قبیل مواد غذایی به میزان کمتری مصرف شود اما قطع استفاده آن را هرگز توصیه نمیکنند.
فعالیتجسمانی: ورزش و تسریع گردش خون نه تنها باعث کاهش استرس میشود بلکهعملکرد کلیه را بهبود بخشیده و به دفع مواد زائد کمک میکند.
شناختعلائم هشداردهنده: اختلال عملکرد کلیه و یا نارسایی آن، عارضهای است کهبا سلامت مو ارتباط مستقیمی دارد. چنانچه مو، خشک و شکننده است و یادرخشندگیاش را از دست داده، نیاز به بررسی عملکرد کلیه وجود دارد. همچنیننازک و سفید شدن زودرس موها نیز ممکن است علامتی از اختلال عملکرد کلیهباشد که باید هرچه سریعتر مورد بررسی قرار گیرد.
هپاتیت و یا اختلالعملکرد کبدی نیز از دیگر علائم هشداردهنده برای کلیه است که باید جدیگرفته شود. تحقیقات نشان داده است، افزایش فشار خون یکی از دلایل عمدهنارسایی کلیوی است.
این عارضه باعث آسیب به عروق خونی شده وتوانایی کلیه را در دفع محصولات زائد از جمله نیتروژن کاهش میدهد. ازآنجا که تنظیم میزان آب بدن و حذف آب اضافی جزو کارهای مهمی است که کلیهانجام میدهد، تجمع آب بخصوص در قوزک پا، نشانهای از بیماری کلیوی است کهباید جدی گرفته شود.
سه نقطه