حسرت برخورد يك تركش به هواپيماهاي ايران
استراتژي نظامي شهيدان بابايي، ستاري و اردستاني در ايجاد تفكر بومي، تغيير تاكتيكهاي پروازي در کربلای ۵ به ثمر نشست و به رغم استفاده از تاكتيك پرواز در ارتفاع سطح ـ كه در اين ارتفاع انواع آتش از سلاحهاي نيمهسنگين و سبك و انواع تركش وجود دارد ـ حتي يك گلوله يا تركش به جنگندههاي ما اصابت نكرد!
امير سرتيپ خلبان عليمحمد نادري، يكي از نوادر بر جاي مانده از دفاع مقدس است؛ او خلبان آخرين جنگندهاي بود كه پيكر مطهر سرتيپ خلبان شهيد عباس بابايي را به طور شگفتآوري در ظهر قربان بر پايگاه دوم شكاري تبريز بر زمين نشاند.
در نخستين روزهاي تهاجم گسترده ارتش عراق به جلگه زرخيز خوزستان، او و همرزمانش در پايگاه شكاري دزفول، نخستين سلحشوراني بودند كه پيش از استقرار نيروهاي زميني، سپاه و نيروي مردمي، با حمله گسترده به نيروهاي زرهي و همچنين انهدام پلها، معابر، پايگاهها، پادگانها و نيروهاي پشتيباني ارتش بعثي، مانع از حركت گسترده و شتابان آنان شدند.
انجام نزديك به 150 مأموريت جنگي با جنگندههاي «F-14» و «F-5» و تصدي مسئوليت آموزش و يكنواختي گردانهاي شكاري پايگاه هوايي دزفول، فرماندهي گردان شكاري پايگاه دوم، همكاري با شهيدان بابايي، اردستاني، ستاري در تشكيل قرارگاه رعد، مقاومت عمليات پايگاه پنجم، جانشين فرماندهي پايگاههاي چهارم و دوم و فرماندهي پايگاه دوم شكاري، تنها بخشي از كارنامه درخشان وي در هشت سال دفاع مقدس است.
او كه همچنان پس از 35 سال خدمت صادقانه در نيروي هوايي ارتش و تصدي مسئوليتهاي جانشيني معاونت عمليات ـ فرماندهي آماد و پشتيباني، جانشيني هماهنگكننده نيروي هوايي و مديرعاملي سازمان صنايع هوايي ايران، عاشقانه تجارب گرانقدر خويش را در اختيار فرماندهان عاليرتبه قرار ميدهد، خاطرات نابي از رزمهاي هوايي، به ويژه از نبردها در عمليات كربلاي 5 و تفكرهاي بومي فرماندهان دارد.
وي در اينباره ميگويد: عمليات پيروزمندانه «كربلاي 5» در نوع خود، عمليات منحصر به فرد نظامي است، و هرچند تاكنون از زواياي كلاسيك و غيركلاسيك، تجزيه و تحليل شده است، از ديدگاه نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران، كمتر به آن دقت شده است.
در حالي كه فرماندهان و متخصصان نيروي زميني با نگرش خاص خود اين عمليات را تجزيه و تحليل و بعضا نقد ميكنند، از نگاه «قرارگاه رعد» ـ قرارگاه عمليات هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران ـ اين عمليات از جهات گوناگون بسيار مؤثر بود كه علاوه بر دستاوردهاي سياسي و نظامي، باعث انهدام بسيار گسترده نيروهاي زرهي عراق شد.
سازماندهي سريع نيروهاي عملياتي به فاصله پانزده روز پس از عمليات «كربلاي 4» با تفكر بومي فرماندهان در قرارگاه خاتمالانبيا و در حالي كه دشمن گمان ميكرد نيروهاي ايراني دستكم تا چند ماه آمادگي عمليات نخواهند داشت، با اجراي دقيق اصل غافلگيري در يكي از دشوارترين مناطق جنگي، شوك بسيار سنگيني را بر دشمن وارد ساخت.
در اين عملياتف هرچند ما در جبهه كوچكي در شرق بصره با دشمن درگير شديم، انسجام و يكپارچگي همه نيروها، اعم از نيروهاي بسيج و سپاه، نيروي زميني و دريايي ارتش و همچنين حضور گسترده و بسيار مؤثر نيروي هوايي، توانست تجهيزات زرهي و نيروهاي عراقي را در بالاترين حد ممكن منهدم كند.
جنگنده بمبافكنهاي نيروي هوايي با بيش از سيصد سورتي پرواز و استفاده از بمبهاي سنگين، آنچنان جهنمي براي دشمن ساختند كه تا پيش از اين حتي به خواب هم نديده بودند.
دشمن كه در اين منطقه ماهها پيش از عمليات «كربلاي 4» با الهام از طرحهاي اسرائيلي، اقدام به ايجاد خاكريزهاي مثلثي و ايجاد استحكامات بسيار گسترده در آنها كرده بود، گمان نميكرد اين خاكريزها به گورستان نيروها و تجهيزات آنان بدل شود، اما بار ديگر حضور نيروهاي بسيار معتقد در زمين و پشتيباني هوايي معادله جنگ را به نفع جمهوري اسلامي ايران عوض كرد.
[External Link Removed for Guests]
خلاصه آن كه اين بار نيز استراتژي نظامي شهيدان بابايي، ستاري و اردستاني در ايجاد تفكر بومي، تغيير تاكتيكهاي پروازي، رويكرد به خودكفايي به ثمر نشست و در اين عمليات به رغم استفاده از تاكتيك پرواز در ارتفاع سطح ـ كه در اين ارتفاع انواع آتش اعم از گلولههاي توپ، تانك، خمپاره، سلاحهاي نيمهسنگين و سبك و انواع تركش وجود دارد ـ حتي يك گلوله يا تركش به جنگندههاي ما اصابت نكرد!
اين استراتژي پيشتر در عمليات «والفجر 8» نيز بسيار مؤثر واقع شده بود و انهدام نزديك به چهل فروند هواپيماهاي پيشرفته دشمن و ايجاد روشهاي نوين، موجب برتري هوايي، نيروي هوايي جمهوري اسلامي ايران بر نيروي هوايي بسيار مجهز عراق شده بود.
وي در پايان گفت: «پيروزي عزتمند» در عمليات «كربلاي 5» ناشي از عوامل متعددي بود، اما به طور كل، حضور نيروي مؤمن و معتقد در خطوط اول جبهه، يكپارچگي ميان نيروي زميني ارتش با سپاه و بسيج و عمليات و پوشش گسترده هوايي و انهدام زرهي ارتش عراق، مهمترين اين عوامل است.
[External Link Removed for Guests]