بیاید یه مدل رو با هم بررسی کنیم که از اون به نتیجه برسیم:
وقتی شما روی پدال گاز فشار میارید، با بازتر شدن دریچه های بنزین در ماشین های انژکتوری ( یا باز شدن محفظه ی ورود هوا و بنزین در خودروهای کاربراتوری) مقدار بیشتری بنزین در هوا مخلوط شده و وارد پیستون ها میشه که باعث مصرف بیشتر بنزین و در نتیجه بالا رفتن دور موتور میشه.در حالتی که در سر پایینی قرار دارید و از دنده ی سنگین استفاده میکنید، با فشار ندادن پدال گاز شما عملا از تسهیل ورود بنزین به موتور جلو گیری میکنید و باعث میشید که موتور در مقابل افزایش سرعت در اثر شتاب گرانش مقاومت کنه. اگر در سراشیبی خیلی تندی باشید ملاحظه میکنید که دور موتور افزایش پیدا میکنه! این به این دلیله که پیستون ها با فشار خیلی زیادی به سمت پایین میان که باعث میشه که وقتی سوپاپ ها باز هستند با شدت(دبی) بیشتری هوا وارد پیستون ها بشه که این فشار منفی در نهایت به دریچه ی ورود سوخت وارد میشه و باعث میشه که سوخت با شدت بیشتری از اون خارج بشه( بدون اینکه شما پدال رو فشار داده باشید) در نتیجه مصرف سوخت شما افزایش پیدا میکنه!
از این مدل سازی کاملا مشخص میشه که وقتی شما از دنده ی سنگین در سراشیبی استفاده میکنید ( بدون گاز دادن) باعث میشه که مصرف سوخت شما "مقداری" کم بشه، ولی این کم شدن مصرف در حدی نیست که بشه گفت به سمت صفر میل بکنه. این کار به موتور خودرو فشار وارد میکنه که البته در مقابل ایمنی که ایجاد میکنه اصلا جای بحث نداره، پس همیشه استفاده از دنده ی سنگین در سرپایینی کاری عاقلانه است.( خوب موتور هم یه سازه ی مصرفی هست که یه عمری داره دیگه!

)
پ.ن:برای اطلاعات بیشتر در مورد موتورهای درون سوز مراجعه کنید به: ترمودینامیک کلاسیک،زونتاگ- بورگناک- ون وایلن، فصل 5و7و12