كيارش عزيز در سال ۱۹۹۷ گزارشی از بالگردهای استفاده شده در عمليات « طوفان صحرا » در سال ۱۹۹۱ ميلادی از طرف نيروهای متحد و عراق در ماهنامه Combat Aircraft منتشر شد . در اين نوشتار نويسنده ( Anthony Tucker - Jones ) مدعی پرواز تعدادی نامعلوم بالگرد Gazelle و ۱۰ فروند بالگرد ميل ـ ۲۵ به ايران شده بود . البته با شناختی که از اين نويسنده دارم زياد مطالب واقعی تا حالا از او نديدم و کلأ تحليلهای او واقعی نيست . اما به هر حال اين شايعات هميشه وجود داشته و ادامه خواهد داشت . در سالهای دفاع مقدس اما به خاطر دارم که بالگرد ميل ـ ۲۵ (هايند) به غنيمت گرفته شده از عراق مدتها در پايگاه هوانيروز اصفهان بود و آزمايشات گوناگون روی آن انجام شد . در زير تصاويری از بالگرد Gazelle و ميل ـ ۲۵ عراقی و همچنين بالگرد به غنيمت گرفته شده توسط ايران رو ميبينيد
[External Link Removed for Guests]
اما در مورد بالگرد کبری جديد يا Modell - 2091 که در بعضی مراجع از اون بعنوان « تيزتک » نام برده شده بايد گفت که اولين و مهمترين تغييردر اين مدل تغيير Canopy آن به Flat plate که در عين حال قابليت مقاومت در برابر انواع گلوله های با کاليبر متوسط را دارد . اين بالگرد مجهز به ( MFD ( Multi-function display ميباشد و موشکهای پيشرفته طوفان ( توفان) که نمونه ايرانی موشک TOW است بر روی آن نصب شده . طی پروژه موسوم به Maymand ايران موفق به ساخت rocket Launcher در انواع ۱۹ تايی ( M- 200 ) و ۷ تايی ( M - 158) با کاليبر 2.75 اينچ شد . تصاويری از اين بالگرد رو در زير ببينيد . [ منبع نشريه Airforces Monthly منتشره در آوريل ۲۰۰۲ صفحه ۶۶ و ۶۷ ]
دوستان در انتها خواهشی دارم و اينکه اگر از مطالب و تصاوير اين فروم استفاده ميکنيد حتمأ منبع اون رو ذکر کنيد . بعضأ مشاهده ميشود که بعضی از کاربران با زير پا قراردادن قوانين فروم از مطالب و تصاوير بدون ذکر منبع آن استفاده ميکنند. با رعايت قوانين به پيشرفت فروم کمک کنيد . با سپاس .