◄ چگونه وارد عرصه خبر شديد؟
حيدري: به صورت خيلي اتفاقي در مجله سروش يك اطلاعيه را خواندم كه جهت گويندگي خبر پذيرش صورت ميگرفت فرم را پر كردم فرستادم و سپس پاسخ آمد كه ما هم ميتوانيم شركت كنيم آزمون برگزار شد و از بين حدود چهار هزار نفر هشت نفر انتخاب شدند كه بنده يكي از آنها بودم.
◄ آيا در تلويزيون ايران سانسور خبري وجود دارد يا خير؟
حيدري: خير، نه در تلويزيون ايران بلكه در هيچ يك از تلويزيونهاي ديگر كشورها سانسور معني ندارد زيرا در دنياي امروز كه امكانات و وسايل ارتباط جمعي به راحتي در اختيار همگان است مثل اينترنت، سايتهاي گوناگون، خبرگزاريها، ماهواره ، وبلاگها ، سايتها و غيره اگر مديران يك شبكه تلويزيوني در پي سانسور باشند نشاندهنده عدم آشنايي ايشان و عدم فهم درست از اطلاعرساني خواهد بود لذا هيچ مديريتي براي اينكه از گردونه رقابت عقب نماند سعي نخواهد كرد كه به فكر سانسور باشد زيرا در قرن ارتباطات، دسترسي به خبر به راحتي امكانپذير است.
◄ آيا شايعه اينكه جنابعالي يكي از ليدرهاي شبكه گلدكوئيست هستيد صحت دارد؟
حيدري: خير، بنده يكي از مخالفان سرسخت اين تشكيلات بوده و هستم و جزو اولين كساني بودم كه در چهار، پنج
برنامه جهت روشنتر كردن مردم از برنامههاي غلط و سوءاستفاده سركردههاي اين شبكه، اطلاعرساني انجام دادم و پس از آن قوه قضاييه به صورت جدي پيگير آن شد و اين شايعات شايد به نوعي كينهتوزي عاملين شبكه و يا كسب اعتبار براي ادامه برنامههاي خود بوده و باشد. در واقع بنده با اصل كار يعني تجارت الكترونيكي كه در دنياي امروز مرسوم است مخالف نيستم اما دردنيا اين بيزنس يا بازاريابي تحت شرايط و قوانين مشخصي انجام ميشود و هيچ مشكلي هم پيش نميآيد اما در ايران به جهت تازه كار بودن آن و عدم آشنايي عامه از قوانين آن داراي نواقصي بود كه از همين طريق يعني عدم داشتن اطلاعات درست، سوءاستفادههايي انجام شد كه حتي به نظر من اخلال در نظام مالي كشور را منجر ميشود و معتقدم كه دولت بايد به شدت با آن برخورد كند اما برخوردي روشنگرانه.
◄ معمولا مجريان يا گويندگان سعي ميكنند در يك شبكه، خود را تثبيت و در ذهن بيننده حك كنند اما شما گاهي در شبكه يك گاهي دو...
حيدري: منظور خاصي وجود نداشته بنا به نياز برنامه و تشخيص مديران برنامه به عنوان مجري در خدمت مردم بودهام. چند سالي در برنامه گفتگوي ويژه و اخيرا چند ماهي است كه در خبر 21 شبكه يك مشغول هستم.
◄ شما در چه بخشهايي از تلويزيون فعاليت داشته و داريد؟
حيدري: در صدا و سيما به عنوان دبير خبر، سردبير، گوينده بخشهاي مختلف خبر و معاون سردبير و مجري در خدمت مردم بودهام.
◄ به گفته شما اگر سانسور در تلويزيون ايران وجود ندارد اما ما شاهد اتفاقاتي هستيم كه خبر درستي از آن به مردم نميرسد و به راحتي ميشود اصل خبر با جزئيات آن را از ديگر شبكههاي برون مرزي دريافت كرد؟
حيدري: هر رسانهاي يك سري اهداف از تاسيس دارد در كنار آن اهداف و به موازات و متاثر از آن يك سري استراتژيها و روشهايي را انتخاب ميكنند مجموعه اين اهداف و روشها عوامل درون رسانهاي يك رسانه را تشكيل ميدهند. حالا گاهي بعضي افراد عوامل فني داخل رسانه را عوامل درون رسانهاي به حساب ميآورند مثلا شما براي تهيه مصاحبه با بنده تشريف آوردهايد بعد متوجه ميشويد كه نوار خراب بوده و صدا ضبط نشده هيچ كدام از شما و مديران شما قصد عدم انجام مصاحبه را نداشتيد ولي به دليل مشكل فني انجام نشده اين يك نوع عامل درون رسانهاي است پس نبودن يك باتري ساده براي ضبط و تصميمات مديران كه كاري انجام بشود يا نشود را عوامل درون رسانهاي گويند.
يك سري عوامل هم وجود دارند كه اصطلاحا آن را برون رسانهاي مينامند كه ديگر در اختيار رسانه نيست و متاثر از سياستها، هدفها، استراتژيها و برنامههايي است و شما در درون رسانه خود يك سري سياستها داريد كه تعيينكننده هستند و در بيرون رسانه شما و محيط عمومي كشوري كه در آن زندگي ميكنيد يك سري عواملي دارد كه برون رسانهاي ناميده ميشود مثل نهادهاي امنيتي وزارت ارشاد، خواست مردم، روابط فرهنگي، روابط مذهبي، روابط قومي و خيلي چيزهاي ديگر همه اين عوامل دست به دست هم ميدهند خروجي يك رسانه را تشكيل ميدهند. طبيعي است كه شما در خلاء زندگي نميكنيد بنابراين متاثر از آن فضاي عمومي هستيد حتي شما هم در مجله خود نميتوانيد همه چيز را بنويسيد، تلويزيون هم قطعا نميتواند همه چيز را پخش كند حتي شايد با يك محدوديت بيشتر به دليل اينكه تلويزيون مخاطبان عامتري دارد و اين رسانه يك رسانه دولتي است براي همين مجموعه اين عوامل اين خروجي را كه اكنون شاهد آن هستيم ارائه ميكند.
البته بنده معتقد هستم با وجود همه اين عوامل درون رسانهاي و برون رسانهاي ما ميتوانيم بسيار بهتر و بيشتر پوشش خبري داشته باشيم اما نبايد فراموش كرد كه ما از مرحلهاي گذر كرديم و به اينجا رسيدهايم. مثلا ما در سالهاي گذشته حتي در مورد آلودگي هوا هم نميتوانستيم صحبت كنيم ولي الان در مورد خيلي چيزها بحث و گفتگو انجام ميگيرد و ممكن است ده سال بعد در مورد چيزهايي كه الان صحبت درباره آن ممكن نيست در آن زمان امكانپذير باشد. ولي در همين شرايط هم ميتوان خيلي بهتر از اينكه الان هست باشيم. به هر حال به دلايل متعدد كه بنده آن را در داخل پرانتز قرار ميدهم درج بعضي از خبرها امكانپذير نيست.
◄ تفاوت گويندگي خبر با گفتگوي ويژه خبري در چيست؟
حيدري: در گويندگي خبر يك تحريريه وجود دارد كه خبر را آماده كرده و به گوينده سپرده ميشود و گوينده آن را بدون هيچ تغييري براي مخاطب ميخواند ولي در گفتگوي خبري، شما به عنوان يك مجري بايد سوالات خوب و منطقي طرح بكنيد، بحث را هدايت و اداره كنيد و منظور نظرتان را از موضوعي كه طرح كردهايد بتوانيد بگيريد و آن را اطلاعرساني كنيد. طبيعتا و ماهيتا اين دو با همديگر داراي تفاوت هستند.
◄ كدام يك به نظر سختتر يا سهلتر ميآيد؟
حيدري: هر كدام از اين دو، مسائل خاص خود را دارد و نميتوان يكي را بر ديگري غالب دانست. مثلا نميشود جراحي را با خلباني مقايسه كرد. هر كدام براي خود روشهايي دارند كه شما بايد آن را بتواني به نحو احسن انجام دهي، اگر بتواني سهل است و اگر نتواني سخت، هر كدام نياز به دانش و علم خود دارد اما به شخصه بنده به خاطر سالهاي زيادي كه به اين بخش يعني گفتگوي خبري پرداختهام تعلق بيشتر داشته و دارم.
◄ آيا حضور مهندس ضرغامي به عنوان رييس سازمان صدا و سيما باعث تغييرات عمده به ويژه در بخش فضاي سياسي صدا و سيما شده است يا خير؟
حيدري: اين يك فرآيند است در اينكه فرآيند به طور مداوم رو به جلو در حركت است ترديدي نيست و بايد هم باشد اين هم خواست درون رسانه و هم عموم مردم و جامعه است بالاخره وقتي شما مشاهده ميكنيد كه چهارصد كانال تلويزيوني در اختيار مردم است بايد محصولي ارائه شود كه مخاطب را جذب كند. بنابراين براي اينكه شما حرفي براي گفتن داشته باشيد بايد حرفي بزنيد منتهي براي درست قضاوت كردن نياز به اظهارنظر علمي و مطالعه و آمار و ارقام و اعداد است به صرف اظهارنظر كلي حداقل من نميتوانم قضاوت كنم كه فضا بهتر شده يا بدتر ولي در اينكه حركت رو به جلو است ترديدي نيست.
◄ در انتخابات رياست جمهوري دكتر لاريجاني نتوانستند آراي لازم را به دست بياورند آيا اين ميتواند به عملكرد ايشان در دوره تصديگري رياست صدا و سيما مرتبط باشد؟
حيدري: هم ميتواند داشته باشد هم نميتواند. ربط ميتواند داشته باشد از اين جهت كه مردم وقتي به يك كانديدا راي ميدهند به سوابق مديريتي و عملكرد ايشان در پستها و سمتهايي كه داشته و شناخت ايدئولوژي ايشان نگاه ميكنند.
ربط نميتواند داشته باشد از اين جهت كه شما بايد به تحليل رقبا بپردازيد يعني فضاي حاكم بر انتخابات را مورد بررسي قرار دهيد و اين عرصه يك عرصه ديگري است. به عنوان مثال بنده امكان دارد در يك مسابقهاي كه فقط حد نصاب، مدنظر است قبول شوم اما اگر در جايي محدوديت پذيرش وجود داشته باشد قبول نشوم اين دليل بر عدم صلاحيت ديگران نيست پس اگر كسي كف استانداردها را به دست بياورد پس داراي صلاحيت است كه به عنوان كانديدا انتخاب ميشود بنابراين ميتواند ارتباط نداشته باشد.
◄ آيا تغيير سردبير گفتگوي ويژه خبري بنا به تشخيص مديريت بوده يا مشكل خاصي وجود داشته؟
حيدري: خير اينگونه نيست. گفتگوي خبري هم يك بخش از بخشهاي برنامههاي صدا و سيماست و همان طور كه در ديگر بخشها تغييراتي صورت ميگيرد اين بخش هم مستثني نيست در تمام سالهاي گذشته مكرر سردبيران مختلف داشتيم شبكه يك، دو، سه و بخشهاي مختلف. سردبيران مختلفي هم داشته و جابهجايي شغلي امري عادي در همه جا به حساب ميآيد. در بخش گفتگو هم كه بنيانگذار آن پيمان جبلي بوده سپس حسين صفاري، مجتبي ستوده نيا، اكبر نصرالهي و حسين انتظاري يعني تغييرات انجام ميشود و يك مسئله عادي است. در حال حاضر هم مرادعنادي عهدهدار اين مسئوليت هستند.
◄ آيا شما تاكنون سردبير هم بودهايد؟
حيدري: من همواره از ابتدا به عنوان جانشين سردبير و مجري خدمت كردم و طبيعتا نميتوانستم سردبير باشم به جهت اينكه نميتوان همزمان، هم سردبير بود و هم مجري.
◄ آيا تاكنون پيش آمده كه شما برنامهاي با يكي از مسئولان مملكتي داشته باشيد و گرهاي از يك مشكل باز شده باشد؟
حيدري: بله مثلا هواپيماي آسمان در فرودگاه، مانده و بنزين جهت پرواز نداشته و قرار هم نبوده كه بنزين به آن داده شود به دلايل اختلافاتي كه وجود داشته ما از مسئولان هر دو سازمان دعوت كرده و به بررسي اختلافات پرداختهايم و مشكل حل شده يا مثلا چايكاران، چاي را پس از برداشت تحويل دادهاند و بانك عامل كه بانك ملي بوده پول چاي را پرداخت نكرده و ما در يك برنامه به حل مسائل مربوطه پرداختهايم و اين مشكل حل شده و غيره.
ولي بعضي وقتها موضوع از گستره وسيعي برخوردار است ابعاد بزرگي را شامل ميشود و نميتوان آن را با يك بخشنامه يا يك جلسه برنامه به حل آن پرداخت مثل ترافيك تهران يا اشتغال يا سرمايهگذاري خارجي ولي تا حدودي كمك كردهايم تا حداقل يك قدم به جلو حركت كرده باشيم اگرچه خيلي محسوس نباشد.
◄ سوژههايي كه براي برنامه انتخاب ميشود از طرف چه كسي يا چه دستگاهي پيشنهاد يا الزام به اجرا ميشود؟
حيدري: برنامهها، برنامه خبري است و ما براساس مهمترين اتفاقات روز به تهيه سوژه ميپردازيم. پس برنامه ما از قبل تعيين شده نيست معمولا بعدازظهر در اداره، خبرهاي آن روز را مرور كرده و از بين آنها موضوع بحث را انتخاب كرده و با مسئولان ذيربط تماس گرفته و دعوت به عمل ميآوريم.
◄ آيا مسئولان كه قرار است در برنامه شما حضور داشته باشند به راحتي دعوت شما را قبول ميكنند؟
حيدري: معمولا قبول ميكنند و اگر فرصت نداشته باشند از معاونين و رده پايينتر و در غير اين صورت از كارشناسان دعوت به عمل ميآيد.
◄ آيا امكان دارد به دليل عدم دسترسي به هر يك از مسئولان، شما مجبور به عوض كردن موضوع برنامه يا حتي لغو برنامه شويد.
حيدري: بله پيش آمده فراوان مگر در موارد خاص كه برنامه و موضوع آن، هيچ تغييري نميكند و ما جهت انجام برنامه نهايتا از كارشناسان آن بخش دعوت ميكنيم.
◄ چرا در برنامه شما و تقريبا در هيچ برنامه ديگري از صدا و سيما به مسائل خبرنگاران و بررسي مشكلات ايشان نپرداخته با توجه به اينكه تمام موضوعات و اخباري كه در اختيار عموم قرار ميگيرد توسط خبرنگار و گروه خبرنگاري تهيه و تنظيم ميشود.
حيدري: دو موضوع وجود دارد اول اينكه ما در رسانهاي كه مشغول به كار هستيم حق استفاده شخصي و تبليغي براي خود را نداريم. براي مثال اگر در يك وزارتخانه يا ادارهاي يكي از مسئولان اتفاقي برايش پيش بيايد ما حق نداريم آن را منعكس كنيم پس به همين اندازه هم حق پرداختن به مسائل مربوط به خودمان را نيز نميتوانيم داشته باشيم.
منتهي بحث دوم اينكه اين باراز حيث اينكه ما خبرنگار هستيم و مردم دوست دارند در مورد افراد و شخصيتهايي كه به آنها علاقهمند هستند بيشتر بدانند بهتر است كه در مورد آنها نيز برنامهاي هم تهيه شود.
كما اينكه اين كار شده، مثلا براي يك مجري تلويزيوني حادثهاي پيش آمده و رسانه براي اطلاعرساني مردم از احوال آن مجري به بيمارستان رفته و گزارشي تهيه و پخش شده و اين به مفهوم سوءاستفاده از رسانه نيست با نگاه اول ميتوان آن را سوءاستفاده ناميد اما با نگاه دوم يعني علاقهمندي جامعه به گرفتن خبر از احوال شخصي كه به نوعي در طول شبانه روز قسمتي از زندگي را با آن ميگذرانند ميتواند بسيار هم خوب و پسنديده باشد. به هر حال هستند كساني كه كارشان بسيار سختتر از خبرنگاران است مثل افرادي كه در معدن كار ميكنند يا افرادي كه كار حفاري انجام ميدهند و غيره به هر تقدير بايد بسيار محتاط عمل كرد.
◄ آيا در شهري مثل تهران يا به عبارتي كلان شهر تهران وجود هفت شبكه تلويزيوني كافي است و نياز همه اقشار جامعه را پوشش ميدهد؟
حيدري: بسيار كم است به دليل اينكه در يك جامعه، مخاطبان مختلفي وجود دارند و سطح سلايق، بسيار متنوع است و بر مبناي سن، تحصيلات، آداب و رسوم، سلايق و گرايشهاي قومي و زبانهاي مختلف، طبقات مختلف اجتماعـــي نيازها ي متفاوتي وجود دارد طبيعي است با چند كانال نخواهيد توانست تمام نيازهاي جـــامعه را برآورده كنيـــد. منتهي اين توسعه بايد به موازات اينكه توسعه كمي به وجود بيايد، توسعه كيفي نيز در نظر گرفته شود وگرنه در نهايت محكوم به شكست خواهيد بود چون نداشتن يك چيز بد بهتر از داشتن يك چيز بد است.
◄ آيا به نظر شما اخبار صدا و سيما بيش از حد تكراري نيست و اين موضوع موجب آزار شنونده نميشود؟ آيا اين مسئله مربوط به كمبود خبر است يا علت ديگري دارد؟
حيدري: چندين دليل وجود دارد اصولا تكرار خبر يك امر پسنديده است اين تكرار فينفسه اشكالي ندارد كما اينكه شما وقتي به يك كيوسك روزنامهفروشي مراجعه ميكنيد مشاهده ميكنيد اكثر خبرها شبيه هم هستند لذا اشكال كار در خوب تكرار كردن موضوع است يعني اينكه ميشود خبر را طوري تكرار كرد كه خواننده و شنونده برايش جذابيت و نوعي تنوع وجود داشته باشد و اين هنر يك خبرنگار يا گوينده و در كل، تحريريه آن رسانه است كه چگونه خبر را تكرار كند كه دلزدگي به وجود نياورد. پس ميتوان خبر را به گونهاي گفت كه اگر دو نفر همزمان با هم به آن گوش ميدهند كه يكي از آنها قبلا خبر را شنيده و ديگري كه براي اولين بار است خبر را ميشنود برايشان جالب و شنيدني باشد و اين تكرار در تمام دنيا مرسوم است.
◄ آيا در شبكههاي تلويزيوني ايران سايت قوي و مستندي وجود دارد؟
حيدري: بله وجود دارد ضمن اينكه در حال حاضر رسانههاي زيادي جهت دريافت اطلاعات وجود دارد و در صدا و سيما معتبرترين آن واحد مركزي خبر، خبرگزاري جمهوري اسلامي، ايلنا، ايسنا و غيره.
◄ آيا اين سايتها جوابگوي جامعه است مثل سايتها، شبكههاي خارجي.
حيدري: ما هم سايت خوب داريم اما نسبت به خارجيها كمي ضعف وجود دارد.
◄ راهاندازي يك شبكه چه هزينههايي دارد و اگر كسي يا گروهي بخواهد شبكهاي راهاندازي كند امكان آن وجود دارد يا خير.
حيدري: راديو و تلويزيون يك سري منابع خبري دارد كه در كشور ما واحد مركزي خبر، خبرگزاري جمهوري اسلامي، ايسنا، ايلنا و شانا و منابعي كه وجود دارد. يكي ديگر از منابع خبر، روابط عموميها هستند يكي ديگر از منابع خبري، خبرنگاران هستند كه به تهيه گزارش ميپردازند و در نهايت بخش تحريريه خبري است كه از بين هزاران خبر و گزارش كه توسط منابع خبري تهيه شده بايد اخباري را بنا به نياز روز جامعه و سياستهاي آن شبكه، تهيه و پخش كند.
◄ براي مردم جالب است كه بدانند يك گوينده به جز كار گويندگي به چه كار يا كارها ي ديگري مشغول است و درآمد گويندگي در چه حدودي است؟
حيدري: گويندگان صدا و سيما تابع قانون نظام هماهنگ ميباشند و مثل همه كاركنان ساير سازمانها حقوق دريافت ميكنند بعضي از آنها علاوه بر كار گويندگي كارهاي ديگري هم دارند بعضي خير اما گويندگي خبر براي من پس از شغل اصلي ام كه فيزيوتراپي است به عنوان شغل دوم محسوب مي شودكه از اين كار (گويندگي) راضي هستم.
◄ آيا افراد خاصي جهت مراجعه و مداوا به مطب شما ميآيند؟
حيدري: خير.
◄ ويزيت شما چقدر است؟
حيدري: طبق تعرفه دولت.
◄ آيا پيش آمده مريضي جهت مداوا پيش شما بيايد و از ديدن شما متعجب شود كه آيا اين دوربين مخفي است يا نه؟
حيدري: بله پيش آمده اما پس از چند لحظه به حالت عادي درآمده و مداوا صورت گرفته است.
◄ برخورد مردم با شما در جامعه چگونه است؟
حيدري: مردم هميشه لطف خود را شامل حال ما كردهاند و بنده هميشه قدردان اين مردم خوب و صميمي هستم و خواهم بود.
◄ بهترين گفتگويي كه تا به حال انجام دادهايد با چه كسي يا كساني بوده كه براي خود شما هم جالب بوده باشد.
حيدري: گفتگو با كانديداهاي رياست جمهوري.
◄ خاطره خاصي از شبهايي كه با كانديداهاي رياست جمهوري، برنامه داشتيد، داريد؟
حيدري: خاطره خاصي ندارم و شبهاي بسيار جالبي بود.
◄ در انتخابات به چه شخصي راي دادهايد؟
حيدري: در دور اول به آقاي لاريجاني به دليل شناختهايي كه از ايشان داشتم و حمايتهايي كه ايشان در طول مدت حضور من در صدا و سيما از بنده داشتند.
◄ و در دور دوم؟
حيدري: اجازه بدهيد بماند!
◄ آيا در حال حاضر با دكتر لاريجاني ارتباط داريد؟
حيدري: ارتباط كاري خير اما گاهي اوقات در مراسمي كه وجود دارد ايشان را ملاقات ميكنم و ارتباط اخلاقي وجود دارد.
◄ به شما پيشنهاد اينكه به عنوان سخنگوي دولت دكتر احمدينژاد باشيد، شده بود؟
حيدري: خيلي از رسانهها اين خبر را منعكس كردند يكي از دوستان ما كه به دولت آقاي احمدينژاد بسيار نزديك است راجع به اين موضوع با بنده صحبت كرده است اما هيچ وقت به صورت جدي مطرح نشد.
◄ اگر پيشنهاد ميشد قبول ميكرديد؟
حيدري: الان نميتوانم بگويم بله يا خير بستگي به شرايط و خواستههاي ايشان داشت.
◄ در بين همكاران خود كدام يك را بيشتر ميپسنديد؟
حيدري: هر كسي كه به عنوان گوينده، انتخاب ميشود كف استانداردها را داراست پس از اين جهت همه دوستان و همكاران بنده اين قابليت را دارند اما هر كدام از ايشان يك ويژگي منحصر به فرد خود را دارد كه آن ويژگي، شاخصه آن شخص مورد نظر است كه شنونده و بيننده بنا به سلايق خود آن را ميپذيرد و به عنوان نقطه مثبت آن گوينده به شمار ميآورد اما در مجموع همه همكاران در كار خود شايستگي كافي را دارند.
مثلا آقاي حياتي خواندن خبر و اداي كلمـــات ايشان بـــينظير است، آقـــاي بابان صميميت و ارتبـــاط راحت با مخاطب را داراست. آقاي افشار متانت و برخورد محبتآميـــزش بسيار مشهود است لذا همه اين همكاران استاد بنده بوده و هستند و من هميشه از تجربيـــات ايشان استفاده ميكنـــم.
◄ كدام يك از برنامههاي خبري بيشتر مخاطب را جذب كرده است؟
حيدري: هر كدام به نوعي موفق بودهاند اما برنامه 20/30 به نظر، بيشتر توانسته خواستههاي مردم را برآورده كند و موفقتر عمل كرده است.
◄ نظر جنابعالي در مورد مسئله مهم حال حاضر مملكت (انرژي هستهاي) و آينده آن چيست؟
حيدري: هر سياستمداري كه پيشبيني كند در آينده چه اتفاقي خواهد افتاد نشانگر عدم آشنايي ايشان با سياست است لذا هيچگاه در اين دوران نميشود چيزي را پيشبيني كرد چرا كه هر لحظه امكان اينكه اتفاق خاصي پيش بيايد و تمام معادلات را بر هم بزند، وجود دارد.
اما در مورد فرآيند ميشود پيشبينيهايي را براساس تجربيات گذشتگان انجام داد اما نه به طور يقين بلكه به طور احتمالي مثلا تجربيات نشان داده كه در تهران هر هفتاد سال يك زلزله ويرانگر رخ ميدهد اما اين دليل منطقي و علمي ندارد زيرا ممكن است تا صد سال ديگر زلزله نيايد و يا چند ثانيه ديگر بيايد اما با توجه به تجربيات ساليان گذشته ميتوان پيشبيني نسبي انجام داد. مسئله هستهاي ايران هم مسائل ديپلماتيك است كه مربوط به سياست خارجي است و به مرور حل خواهد شد و اينگونه كه نسبت به بيگانگان مطرح ميكنند جاي نگراني وجود ندارد.
◄ به نظر شما رييس جمهور احمدينژاد به عنوان شخص دوم مملكت، سياست مدار قابلي براي اداره مسائل ايران است؟
حيدري: بله حتما سياست مدار قابلي هستند اما در پاسخ به اين سوال دو بخش وجود دارد. يك بخش در مورد ويژگيهاي فرد صحبت ميشود و بخش ديگر در مورد پاسخ يك سيستم صحبت ميشود. تعاملات ما در حوزه بينالملل و موضوع هستهاي و خيلي موضوعات ديگر. اينها پاسخ كليت نظام است نه پاسخ آقاي احمدينژاد و ايشان به عنوان يك مدير اجرايي كار اجرايي انجام ميدهد. بنابراين رييس جمهوري يك بخش از كليت يك حاكميت آن جامعه است.
