MiimA نوشته شده:این یک حرکت آن قدر ها تازه در سینما ما نیست. اما قبول دارم به عنوان یک فاکتور برتر این فیلم به شمار میرود. ضمناً این بحث همانطور که شما گفتید از سال 2000 در سینما جا افتاده است و آنقدرها خاص نیست که بخواهیم بگویم این علت برگزیده شدن یک فیلم برای اسکار باشد!
درست است این حرکت برای اولین بار اجرا نشد، اما به طرز استادانه ای اجرا شد. مهارت در اجرای یک تکنیک، خود در برگیرنده ستایش است، حال اگر برای اولین بار باشد ستایش بیشتری بهمراه دارد. در ضمن هنر دیگر فرهادی این بود که از شخصیت های داستانش از فرط واقع نگری به واقع انگاری و ملال آوری تبدیل نشدند.
بگذارید برای شما مثال فوتبالی بزنم و قضیه را شفاف تر کنم، آیا شما میتوانید آن گل معروف مسی که از وسط زمین 7 بازیکن حریف را دریبل کرد را بخاطر اینکه 20 سال قبل مارادونا هم چنین گلی زده بود، ستایش نکنید؟ بله حرکت مارادونا در این کلاس و در زمان خودش بسیار جالب بود، اما این سبب نمی شود که کسی از ارزش کار مسی کم کند.
MiimA نوشته شده:تا آنجا که من خواندم، برآیند گفته های آنها اصلاً ربطی به این موضوعات فنی نداشت و حتی اشاره ای هم در بین اکثر گفته هاشن به این موضوع نبود یا اگر بوده حداقل بنده ندیدم، اما چیزی که به وفور از ایشان نقل شده است این بوده، که علت این جایزه، به تصویر کشیدن درست جامعه ایران و دادن بینش صحیح به بیننده در مورد جامع ایران است.
حال سوال این است، آیا این دلیل یک امتیاز هنری است؟ و بر فرض درست بودنش میتواند دلیل منتخب شدن یک فیلم در اسکار شود؟
با این نظر شما مخالفم. تا جایی که بنده از سال گذشته دنبال کردم هیچ کدام از جشنواره های سینمایی که این فیلم در آنها موفق به کسب جایزه شده از جشنواره سینمایی برلین تا جایزه آکادمی اسکار، چنین مطلبی را عنوان نکردند. شما اگر به بیانیه های خبری این جشنواره ها از جمله جشنواره دوربان و انجمن منتقدین نیویورک نگاهی بیندازید، اکثراً می بینید که عنوان شده: این فیلم در بیان مشکلات و گرفتاری های انسانی و اجتماعی، فارغ از ملیت و فرهنگ، موفق بوده. در عموم اظهار نظرهای سینمایی به اینکه رخدادهای این فیلم برای مردم همه ی کشورها گویا و قابل درک است، اشاره شده.
اتفاقاً بنده تنها از دو تریبون که جفتشان سیاسی بودند شنیدم این فیلم گویای وضعیت ایران است که اگر اشتباه نکنم یکی اش همین اواخر از کاخ سفید بود. یعنی در حقیقت خواستند در پناه موفقیت های این فیلم نظر خود را ابراز کنند. مثل این است که آقای کفاشیان بیاید و برای جلب توجه در مورد صنعت خودروسازی نظر بدهد. آیا این اظهار نظر سندیت دارد؟
اظهار نظرهای سینمایی که در مورد این فیلم شده عموماً حول همین محور بوده که این فیلم در محدوده ی فرهنگی خاصی نمی گنجد و میتواند در هرجای دنیا بیننده داشته باشد. کما اینکه شما اگر نگاهی به لیست جوایز این فیلم بیندازید، می بینید که از استرالیا تا امریکا، ارمنستان تا افریقای جتوبی این فیلم را تحسین کرده اند.
اگر از لحاظ محتوایی هم به این فیلم نگاهی بیندازیم، هرگز بوی کلی نگری و قضاوت در مورد جامعه ایرانی در این فیلم دیده نمی شود. این داستان روایتی است از زندگی یک خانواده در آستانه فروپاشی که در گیر و دار این مساله، دچار بحران "حقیقت" می شود و بخش اعظم ماجرا حول این مساله میچرخد که همه به نحوی حق بجانب هستند. مساله ی کشف حقیقت در هیچ ملیت و فرهنگ و مرز جغرافیایی نمیگنجد. در حقیقت نسبت "سیاسی" یا "انتقادی" دادن به این اثر، بسیار ساده انگارانه است.
حال اگر عده ای از پس این فیلم و سودجویانه بخواهند دغدغه های خود را مطرح کنند، دلیلی بر کجروی و خطای این اثر یا گردآورندگان آن است؟ گمان نمی کنم.
MiimA نوشته شده:یک چیز به نظر شما عجیب نیست؟ چرا هنرمندان در مورد سیاست نظر دادن و سیاست مداران در مورد هنر؟
من فکر کنم ستایش فرهادی جهت خلق یک اثر هنری باید توسط دواران جشنواره باشد و بحث در مورد به تصویر کشیدن صحیح ایران در این فیلم را از زبان سیاستمداران می شنیدم که ظاهرا اینجا برعکس بوده ...
و خوب در طرف مقابل، هنرمندان این فیلم را انقدرها از نظر هنری ارزشمند نمی دانند، و سیاست مداران تصویر نمایش داده شده را تصویر درست از ایران نمی دانند.
من نیمی از جمله ی شما را قبول دارم اما قضیه را به این شکل که شما فرمودید نمی بینم، به نظر من در مورد ارزش هنری این فیلم هنرمندان نظر دادند و البته سیاستمداران هم در مورد ارزش هنری آن نظر دادند!
بخش اول قضیه کاملاً عادی و طبیعی است و کسب جایزه بهترین فیلم در جشنواره های فیلم فجر،برلین،دوربان،سیدنی، ایروان،آمستردام...همگی گواه بر کیفیت فنی و سینمایی این اثر از دید هنرمندان است. مگر اینکه بخواهید بگویید که تمام هنرمندان و منتقدین دنیا در این کشورها عامل و دست نشانده ی CIA و کاخ سفید هستند!
بخش دوم قضیه در مورد اینکه سیاستمداران در مورد این اثر هنری و ارزش آن نظر دادند، اشتباه است و نباید انجام میشده و دلیل آنهم تنها حساسیت های موجود در مورد مسایل ایران و امریکاست. اصلاً دقت کردید که این اثر بالای 60 جایزه کسب کرده، اما تا قبل از 2-3 جایزه ی آخر یعنی مراسم گلدن گلوب و اسکار هیچکس نمیگفت که این اثر سیاسی است یا سیاه نمایی است؟ عموم اظهار نظرهای سیاسی در مورد این فیلم، بخاطر حساسیت های موجود در روابط ایران-امریکا است. نمونه ی این حواشی و حساسیت ها را هم قبلا کم نداشتیم. همانند بازی فوتبال ایران-امریکا در جام جهانی 1998 یا مسابقات کشتی جهانی بین کشتی گیران ایران و امریکا... خب به نظر بنده در این موارد نباید دنبال مقصر در آن رشته ورزشی یا ورزشکاران بود، مشکل از دید سیاسی ما و طرف مقابل است که به مسایل غیر سیاسی بوی سیاست میدهیم.