اخیرا در یک مستند در مورد حیوانات برنامه ای را تماشا کردم که بواقع حیرت و تحسین مرا بر انگیخت. در یک جایی شخصی پارک حیوانات تشکیل داده بود که از انها مراقبت می کرد. در انجا تعداد پنج شیر، یک شیر نر و پنج ماده شیر و در یک فقس دو گورکن عسل خوار و در جاهای دیگر حیوانات دیگری بودند. تا بحال فکر می کردم گورکن یک حیوان جالبی نباشد اما این مستند فکر مرا بطور کل در مورد این جانور شجاع تغییر داد.
یکی از گورکن ها شروع به کندن زمین زیر قفس کرد و نقبی به سمت محوطه نگهداری شیرها زد تا برود و با انها بجنگد! در حالیکه جثه اش شاید به اندازه یک بره کوچک باشد اما با پاهایی کوتاه. انچه که نگهدارند انها می گفت ان بود که گورکن این کار را برای بدست اوردن غذا انجام نداد بلکه صرفا برای جنگ با شیرها بود. انطور که من در ان مستند مشاهده کردم، بعد از وارد شدن به محوطه شیرها مقابل ان پنج شیر قد علم کرد و گارد گرفت

. شیرها با تجب و ترس به او نگاه میکردند که این دیگر چیست و از کجا پیدایش شده که با این جثه کوچک مقابل انها ارایش جنگی گرفته. یک دو ماده شیر در حالیکه همانطور متعجب بودند با غرش های ارام و قدم های محتاطانه و ارام به سمت او رفتند اما با صدا و خیز برداشتن ان ترسیدند و به عقب پریدند بعد نوبت شیر نر شد او هم جلو امد اما با هر بار صدا و حالت خیز گورکن عقب رفت. گورکن که دیگر طاقت نداشت باز هم قدم هایی به سمت شیر نر برداشت و عاقبت با هم درگیر شدند. شیر با غرش و چابکی بدن گورکن را به دندان گرفت اما گورکن که بدن نرم و ارتجاعی داشت خود را از دندانهای شیر خلاص کرد و صورت شیر را گاز گرفت. شیر که زخمی شده بود از او دور شد اما گورکن بازهم دست بردار نبود و شیر را رها نمی کرد. در درگیری دوم بخت با شیر نر بود و گورکن را زخمی کرد طوریکه دو ماه تحت مداوای صاحبش بود. اما بمحضی که خوب شد و اور ار در قفس اش گذاشتند مدتی بعد دوباره شروع به زدن نقب به سمت محوطه شیرها نمود و لذا صاحبش مجبور شد یک محوطه با فوندانسیون سیمانی و دیوارهای سیمانی بسازد که او نتواند خارج شود اما انطور که من دیدم ان گورکن جاروی دسته دار ی را که در محوطه پیدا کرده بود بر داشت و گذاشت کنار دیوار و سعی می کرد از میله ان بالا رفته و خود را به بالای دیوار برساند. او حتی چندبار سنگ های محوطه را جمع اوری کرده کنار دیوار منتقل کرد و روی هم چید تا بلکه قدش به بالای دیوار برسد و وقتی صاحبش سنگ ها را هم جمع کرد گل های مرطوب را بجای سنگ کنار دیوار می اورد.
بهر حال هوش و شجاعت این حیوان با این جثه کوچک تحسین بر انگیز است طوریکه حتی باز هم در همان مستند که دیدم یک گورکن که مشغول خوردن غذا بود وقتی یک گله کفتار از همه سو سعی می کردند غذایش را از او بگیرند عاقبت همه اشان را فراری داد.