شهر فردا،شهر بی خاطره . . .

در اين بخش ميتوانيد درباره موضوعاتي كه در انجمن براي آنها بخشي وجود ندارد به بحث و گفتگو بپردازيد

مدیران انجمن: رونین, Shahbaz, MASTER, MOHAMMAD_ASEMOONI, شوراي نظارت

ارسال پست
Captain
Captain
محل اقامت: هرکجا هستم باشم آسمان مال من است ! ! !
سپاس‌های ارسالی: 103 بار
سپاس‌های دریافتی: 117 بار

شهر فردا،شهر بی خاطره . . .

پست توسط osilatoria »

فردا ، شهر بی  

قدم زدن در شهري كه خاطره ها را به سختي در خود جاي مي دهد آنقدرها آسان نيست نماد زدایی از شهری که بخاطر مسائل سیاسی و مذهبی بشدت مورد توجه است ظاهراً در دستور کار شهرداری قرار گرفته، گرچه در کشور ما نابود کردن یادبودهای گذشته امری ساده و روزمره است.

اخيراً ميدان ضد (پانزده خرداد )نيز تخريب شد. خيلي راحت كلمه تخريبرا بكار مي برم و احتمالاً شهردار خيلي راحتتردستور آنرا صادر كردندو يكي از خاطره انگيزترين ميادين مشهد در سكوتي سنگين نابود شد.

تصویر

ناميدن اين ميدان به فلكه ضد به اين علت بوده است كه در سال هزار و سيصد و بيست كه ايران توسط قواي روس اشغال شد تيپ ضد يكي از لشگرهاي روس در اين ميدان اردو زده و اين ميدان مقر آنها شد. مونومان وسط ميدان شامل پنج ستون با ارتفاعات متفاوت است كه در سال پنجاه و پنج توسط رژيم گذشته نصب شد و توسط استاد «بوربور» كه بازار رضای مشهد را نیز طراحی كرده بود طراحی شده بود اين نماد در وسط دايره ميدان قرار داشت و متشكل از پنج ستون از بلند تا كوتاه بود كه در قسمت پاييني به صورت قوسي به هم مي رسیدند و از اطراف هم شيب داشتند و یکی از طراحی‌های خلاقانه و سمبلیک این شهر به حساب می‌آمد.

تصویر

تصویر

تصویر

(میدان در حال تخریب توسط بولدوزرها)

پنج ستون به عنوان پنج دهه افتخار حكومت پهلوي و هر ستون نشان يك دهه حكومت و ترقي مملكت بود . كوتاهترين ستون دهه اول و بلندترين آن نشان دهه پنجم حكومت و سرعت و ادامه داشتن پيشرفت و رشد بود .

تصویر

گرچه اكثر مردم از تاريخچه و معناي ميدان بي اطلاع بودند, براي آنها اين ستونها نماد ماندگار شهرنشيني مدرن بود كه از خيابانهاي اطراف دیدهای متفاوتی را ایجاد می نمود و در واقع نشانی بود که به خوانایی شهر و یافتن موقعیت جغرافیایی می انجامید.

شهردار مشهد با اعلام این که این میدان نماد رژیم ستم شاهی بود گفت: "این نمادحاصل چند نمودار مربوط به ۵۰ سال سلطنت پهلوی بوده و ارزشی از نظر جامعه نداشته و بی معنی بوده است، حتی با توجه به اینکه در سال ۱۳۵۴ ساخته شده قدمت تاریخی هم نداشتهاست".

تصویر

ولی نظر مردم چیز دیگری ست ،به اعتقاد برخي از مردم اين المان نماد آهوانی بود که امام رضا ضامن آنها شده بود، و برای برخی نماد پنج تن آل عبا و مهمتر از همه خاطره 30 ساله از یک شهر , خاطره ای جاوید از هویت یک شهر برای زائرین و ساکنان که فضای شهر را برای آنها آشنا می نمود.

بی شک ساکنین آن منطقه بخاطر می آورند بازیهای کودکانه خویش را،در اطراف آن میدان و تمام مراسمی که در آن نقطه برگزار شده بود.

تصویر

اقعاً آیا هرچه که نام و شمایلش به نحوی با دوره های قبل آمیخته شده است باید از صفحات کتاب زندگی ما حذف شود؟ استاد مسعود بهنود در مقاله ای شیوا نوشته اند : در فرانسه که مهد لیبرال دموکراسی و دشمنی و مبارزه با مارکسیسم است. میدان و خیابانی وجود دارد با نام مارکس , و این برای این است که کودکان و نسل آینده ,همۀ تاریخ بشری را بشناسند چه قسمتهای خوب آنرا و چه قسمتهای بد آنرا.

تصویر

و اما نماد میدان ضد با هزینه ای معادل100 میلیون تومان تخریب شد و قرار است به جای آن فضای سبز و آبنما ایجاد می‌شود!!

و البته شهرداری برای این عمل متهورانه که قسمت اعظم آن شبانه انجام گرفت و اجازه هرگونه اظهار نظر را از مردم , مسئولان و رسانه ها گرفت دلایل قانع کننده ای نداشت و قطعاً از بین بردن هویت سی ساله یک منطقه به هیچ وجه توجیه پذیر نیست و شهرداری می‌توانست با این مبلغ که بابت تخریب این میدان خرج کرده بسیاری از پروژه‌های عمرانی نیمه تمام را تکمیل کند!

بعلاوه علت اصلی تخریب میدان بسته شدن دید مسافرانی بوده که از پایانه مسافربری عازم حرم بودند در حالیکه همه می دانند پایانه نسبت به حرم در ارتفاع بالاتری قرار دارد و شیب راسته منتهی به حرم عملاً این دید را فراهم می نمود.با این حال همین تصور اینکه حرم امام رضا دستاویز قلع یک بنای تاریخی و نمادین شهر شده است،مردم را آزرده می سازد.

تصویر

(شیب مشهود راسته منتهی به حرم و دید از سمت ترمینال به حرم ) 

جالب است كه چندی پیش حداد عادل، رئیس مجلس در پاسخ به بازگرداندن شیرهای سر در مجلس قبلی به بهارستان، گفته است كه اگر مردم آن شیرها را نماد رژیم قبل ندانند، نصب مجدد آن مجسمه‌ها بلامانع است!!!

به هر حال این روزها در محافل زمزمه تخریب میدان راه آهن مشهد هم که جزو نشانه‌های دوران پهلوی محسوب می‌شود، به گوش می‌رسد. برخی می‌گویند نگرشی در شهرداری حکم فرماست که مایل است هیچ گونه سمبلی در مشهد به جز حرم امام رضا وجود نداشته باشد

در این بین یک سوال مطرح می شود آیا اين نماد را نمي توانستیم به عنوان يك يادگار حفظ كنیم تا نسلها همواره نشانی مصور از شهر خویش را بخاطر آورند؟

الکساندر دوما در سفرنامه ایتالیا می گوید ایتالیا کشوری است کههیچ چیز در آن فراموش نمی شود و درست است که ما هم بگوئیمایران هم کشوری است که همه چیز در آن فراموش می شود.

و سخن بسیار است از تخریب شهر دیروز، باورهای امروز ، خاطرات فردا.

لحظه ای سکوت ، ودر انتها , تنها یک چیز باقی می ماند ؛ قدم زدن در شهری بی خاطره.
 تصویر 
Captain II
Captain II
نمایه کاربر
محل اقامت: کرج
سپاس‌های ارسالی: 45 بار
سپاس‌های دریافتی: 112 بار
تماس:

پست توسط R@mtin »

منم مشهدي هستم و بارها در دوران کودکي اين ميدان را ديده بودم ... اما اين مطالب رو در موردش نمي دونستم :?

براي خودم متاسفم که بايد چنين افرادي (با اين عقايد) در راس کارهاي کشورم قرار گرفته باشند :-o :eek:

واقعا نمي دونم چي بايد گفت :-P

امیدوارم شهرداری تهران درمورد میدان آزادی از این فکرها نکند 8)
اینان برای عشق ورزیدن به خدای خود راهی جز به صلیب کشیدن انسان نمی شناسند...
(فریدریش نیچه)
Captain II
Captain II
نمایه کاربر
محل اقامت: pejman.daie@gmail.com
سپاس‌های دریافتی: 20 بار
تماس:

پست توسط pejman »

منم واقا" نمدونم چي بگم يك ادم تا چه حد ميتونه كوته فكر باشه :lol:
Empty spaces - what are we living for?

از دی که گذشت هیچ از او یاد مکن
فردا که نیامده است فریاد مکن
برنامده و گذشته بنیاد مکن
حالی خوش باش و عمر بر باد مکن
Novice Poster
Novice Poster
سپاس‌های دریافتی: 2 بار

پست توسط asd »

من فقط یه باراومدم مشهد حدود پنج سال پیش باور کنید تنها بنایی که از مشهد به جز حرم یادم هست همین بنا بود :-x .بازم شهردار شهر من که بیخیال زیبایی شهر شده :grin:
Commander
Commander
سپاس‌های ارسالی: 941 بار
سپاس‌های دریافتی: 1474 بار
تماس:

پست توسط Mohsen1001 »

osilatoria جان
منبع رو فراموش کردید ذکر کنید ! :shock:
Captain
Captain

پست توسط osilatoria »

Mohsen1001 نوشته شده:osilatoria جان
منبع رو فراموش کردید ذکر کنید ! :shock:

اتفاقا یادم بود منبع رو ذکر کنم اما من این رو در لینک های p30download پیدا کردم و نمیدونم چه جوری هست که لینکp30download رو در بالا نشون میده نه لینک سایت اصلی و گر نه حتما منبع رو می گفتم :?
 تصویر 
Captain
Captain

پست توسط osilatoria »

این هم لینک ای که در بالای صفحه نشون میده :?

[External Link Removed for Guests]
 تصویر 
ارسال پست

بازگشت به “ساير گفتگوها”