در پاسارگاد چه مي گذرد؟ (+ عکس)

در اين بخش ميتوانيد درباره موضوعاتي كه در انجمن براي آنها بخشي وجود ندارد به بحث و گفتگو بپردازيد

مدیران انجمن: MOHAMMAD_ASEMOONI, رونین, Shahbaz, MASTER, شوراي نظارت

ارسال پست
Old Moderator
Old Moderator
نمایه کاربر
پست: 1910
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۹ فروردین ۱۳۸۶, ۱۲:۳۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 1693 بار
سپاس‌های دریافتی: 4853 بار

در پاسارگاد چه مي گذرد؟ (+ عکس)

پست توسط Miliali »

دوستان محترم با سپاس از توجه شما به این تاپیک لازم به ذکر است که این مسئله هنوز روشن نشده است.



نقدی بر مدیریت میراث فرهنگی

مستند تصویری - تشریحی مهر از شیوه مرمت سقف آرامگاه کوروش!



در 26 آبان ماه خبرگزاری مهر خبر از تخریب سقف آرامگاه کوروش در جریان مرمت این بنا داد. مسئولان سازمان میراث فرهنگی و مدیر بنیاد پژوهشی پارسه در حالی این خبر را تکذیب کردند که مستندات موجود تصویری خود روایت صادقی است تا افکار عمومی در خصوص مرمت یا تخریب بودن اینگونه رفتار با میراث فرهنگی کشور به قضاوت بنشینند.
به گزارش خبرنگار مهر، تعداد گفتگوهای انجام شده توسط خبرگزاری مهر با کارشناسان اهل فن و مرمتگران متخصص و همچنین حجم اطلاعات و اسناد موجود در خبرگزاری جملگی حاکی از این واقعیت است که لااقل نقدهای جدی می توان به شیوه ها و ابزار بکار رفته در نحوه مرمت این اثر جهانی وارد دانست و نمی توان از نقد کارشناسان برجسته کشور در این زمینه که قطعا از ریاست سازمان میراث فرهنگی در دانش مرمت کمتر نمی دانند ، بی تفاوت گذشت.

گرچه مبنای خبرگزاری مهر درباره این موضوع شنیدن توامان حرفهای مجریان امر مرمت و منتقدان بوده و خواهد بود، اما مسئولان بنیاد پارسه هنوز در برابر سئوالات مطرح شده پاسخی قانع کننده ارائه نکرده اند و پیگیریهای مهر هم در این باره بی نتیجه مانده است.

این خبرگزاری به عنوان رسانه ای که بیطرفی و چند صدایی بودن را معیار کار حرفه ای خود در امر اطلاع رسانی شفاف قرار داده است، مجددا اعلام می کند که حاضر به شنیدن توضیح مسئولان مربوطه درباره عکسها و سایر مستندات موجود درباره نحوه مرمت آرامگاه کوروش است و از برگزاری هرگونه مناظره و جلسه نقد و بررسی در این باره نیز استقبال می کند. اما سکوت مسوولانی که باید پاسخگو باشند ، عملکرد مثبتی از آنها به تصویر نخواهد کشید.

در عین حال برای روشن شدن مبنای علمی و استنادی انتشار خبر تخریب سقف آرامگاه کوروش، برای اولین بار برخی از تصاویر مربوط به نحوه مرمت آرامگاه کوروش را منتشر می کنیم.

 
تصویر 

تصویری از مستندنگاری نمای شمالی آرامگاه کوروش در سال 1381 که توسط بنیاد پژوهشی پارسه پاسارگاد تهیه شده است. چنانکه ملاحظه می کنید تمامی قسمتهای آرامگاه حتی کتیبه های یادگاری با روش " فتوگرامتری دستی " با مقیاس 1/1 در همان زمان ثبت شده است.

 تصویر 


تصویر گویای همه چیز هست. بجای تراش دادن علمی و اصولی سنگی جدید، سنگ تاریخی بنا را که از قدمتی چند هزار ساله برخوردار است با شیوه ای کاملاً غیر علمی تراش داده و تخریب کرده اند. تراشه هایی که ملاحظه می کنید متعلق به قطعه سنگی از بدنه آرامگاه است.
 
تصویر 

گویا سنگ تاریخی 2500 ساله سقف بنای آرامگاه با ابتدایی ترین شیوه ها شکسته شده و براده های آن بر روی زمین قابل مشاهده است. خدا کند اینگونه نباشد.
 
تصویر 


تصویر دیگری از نحوه مرمت یا تخریب سنگهای اصلی سقف آرامگاه. تراشه سنگ تاریخی در پایین تصویر قابل مشاهده است. کارشناسان معتقدند که این شیوه در مرمت یک اثر باستانی امری کاملاً منسوخ است و حتی اگر بکار بردن سنگهای جدید در قسمتهای مورد مرمت ضروری می نمود هرگز نباید سنگ تاریخی تراش داده می شد. بلکه باید از سنگهای مطابق با الگوی مورد نیاز استفاده می شد.
 
تصویر 

از جمله مواردی که مدیران بنیاد پارسه در جریان مرمت آرامگاه کوروش بر آن تأکید دارند موضوع " گلسنگ زدایی " از بدنه آرامگاه است که در اثر رطوبت محیطی دائماً بر روی سنگهای این اثرتاریخی تاثیرات مخرب خود را اعمال می کنند. در حالیکه مدیران بنیاد پارسه معتقدند بدنه آرامگاه کاملاً " گلسنگ زدایی " شده است، برخی کارشناسان امر مرمت می گویند این شیوه " گلسنگ زدایی " کاملاً غیر علمی و برای این اثر باستانی به شدت خطرناک است. چرا که گلسنگ دارای "هاگ" هایی است که این روش موجب گسترش آن در تمام سنگهای بدنه تاریخی می شود. کارشناسان امر معتقدند که برای مقابله با این پدیده طبیعی باید پس از مطالعات تخصصی راهکارهای غیر مخرب را شناسایی و پس از وصول اطمینان و آزمایش در محل آن را بر روی بدنه اثر باستانی اعمال کنیم.

با این همه چنانکه در تصویر می بینید، کار " گلسنگ زدایی" در بدنه آرامگاه با کاردک، برس پلاستیکی و تیغ آهن بری انجام شده است و این شیوه از " گلسنگ زدایی " باعث می شود سطوحی که فاقد " گل سنگ " هستند نیز آلوده به " گل سنگ " شوند.
 
تصویر 


تخریب بخشهای دیگری از سقف. همانطور که در تصویر می بینید سنگ 2500 ساله سقف آرامگاه با ابزار و شیوه ای کاملاً غیر علمی تراشیده شده است.
 
تصویر 

چنانکه در تصویر می بینید کارگر مرمت (که قاعدتا باید کارشناسی متبحر و ویژه باشد!) با استفاده از ابزار ضربه ای بسیار مخرب ( چکش بادی ) بخشهایی از سنگ سقف آرامگاه را تخریب و سوراخی را به منظور تعبیه میلگرد فلزی در دل سنگ ایجاد کرده است. این موضوع در حالی اتفاق می افتد که به دلیل پیامدهای مخرب ناشی از تعبیه فولاد در دل سنگ، بکارگیری چنین شیوه ای در مجامع علمی از سوی کارشناسان به شدت نهی می شود.
 
تصویر 

استفاده از چکش بادی برای سوراخ کردن سنگ سقف آرامگاه یکی دیگر از مواردی است که کارشناسان امر مرمت را به واکنش و انتقاد نسبت به نحوه مرمت سقف آرامگاه کوروش واداشته است. چرا که این چکشها به عنوان ابزار ضربه زننده قوی (شوک سنگین به سنگ در زمانی کوتاه) باعث فرود آمدن ضربات مخرب و شدید بر بدنه سنگ و باز شدن ترکها و ریز ترکها در سنگ می شود.
 
تصویر 

نمونه ای از ترکهای باز شده در آرامگاه کوروش

 
تصویر 

ترکهای دیگری که بر پیکره آرامگاه قابل مشاهده است. کارشناسان می گویند این ترکها در اثر استفاده از ابزار سنتی و غیر علمی در مرمتهای اخیر آرامگاه بر بدنه آن ایجاد شده است.
 
تصویر 

همانطور که در تصویر می بینید گروه مرمت آرامگاه کوروش اقدام به فولادگذاری در دل سنگهای این اثر تاریخی ثبت شده جهانی کرده است. برخی از کارشناسان علم مرمت معتقدند که این فولادگذاریها بی مورد است و باعث ایجاد پدیده "پیش تنیدگی" در سنگهای سقف آرامگاه می شود و در دراز مدت به علت نوسانات حرارتی و اختلاف چگالی باعث بوجود آمدن ترکهای مخربی در سنگ می شود و در صورت رسیدن رطوبت به آنها و دچار شدن به پوسیدگی، اثر باستانی به شدت تهدید می شود.
 
تصویر 

تصویر دیگری که نشان می دهد که سنگهای سقف آرامگاه به صورت پلاک کار شده است و گویا زیر آن را با ملاط ماسه و سیمان پر شده است!
 
تصویر 

نمونه سیمان به کار رفته در سنگهای آرامگاه و روش احیای بستهای فلزی که در آن از سیمان استفاده شده است.
 
تصویر 

تصویری از نحوه جابجایی سنگهای سقف آرامگاه کوروش که در آن بکارگیری از شیوه ها و ابزار ابتدایی و غیر حرفه ای در جریان مرمت این اثر جهانی کاملاً مشخص است. چنانکه در عکس ملاحظه می کنید نحوه بکارگیری اهرم فلزی برای جابجایی سنگ موجب صدمه به سنگهای زیرین و خراش و خسارت آنها شده است.



 
تصویر 

در این تصویر استخوانی را می بینید که هنگام مرمت سقف و در حین تخریب بتون سقف و حرکت به سمت فضاهای خالی در درون سقف پیدا شده است. برخی از کارشناسان با توجه به فرضیه احتمال دفن کوروش در سقف آرامگاه احتمال می دهند که این استخوان به هر حال می توانسته با این موضوع ارتباطی داشته باشد. سئوالی که این کارشناسان مطرح می کنند این است که آیا درباره این استخوان مطالعاتی انجام شده است؟ این استخوان الان کجاست؟ آیا این استخوان نمی توانسته فرضیه دفن کوروش در سقف آرامگاه را تقویت یا حتی رد کند؟
 
تصویر 

در این تصویر نمونه ای از نحوه بست های فلزی بکار رفته در مرمت آرامگاه کوروش را ملاحظه می کنید. چنانکه می بینید برای این کار از آهنهای معمولی که دچار زنگ زدگی هم هستند برای احیای بست ها استفاده شده است. کارشناسان امر مرمت بر این نکته تأکید دارند که باید لااقل برای استفاده از بستهای فلزی از آهنهای استیل و روکش دار استفاده شود. از نظر آنها علت این امرنیز چگالی سرب و آهن و وضعیت قرار گیری این بست ها در معرض عوامل جوی است که خطر تاثیرات مخرب ناشی از اختلاف نوسانی حرارتی باعث می شود تا در صورت رسیدن آب به فلز، فلز دچار زنگ زدگی در درون سنگها شود و این امر خطرات غیر قابل بازگشتی برای سنگهای آرامگاه دارد.

خبرگزاری مهر در حالی این تصاویر را منتشر می کند که چندی پیش مدیر پایگاه پارسه پاسارگاد از مرمت کارشناسی شده و مناسب سقف آرامگاه کوروش خبر داده و گفته بود : خوشبختانه مرمت سقف آرامگاه کوروش کاملا دقیق و کارشناسی و مبتنی بر اصول علمی و حرفه ای انجام شده است.

محمد حسن طالبیان افزوده بود: در مرمت سقف این اثر تاریخی از سنگهای خام مشابه سنگهای به کار رفته در آرامگاه که در محوطه موزه جدید پاسارگاد موجود بود استفاده شده است.

بنا بر اظهارات مدیر بنیاد پژوهشی پارسه از آنجا که حدود 50 سال پیش و دوره " علی سامی" مرمتگر از سیمان به جای قطعات سنگی استفاده می شده به مرور زمان سیمان و سنگها از هم جدا شده بودند لذا تصمیم به مرمت آناستیلوز گرفته شد که مرمت به روش استفاده از سنگهای مشابه است و این شیوه بیش از شش دهه است که در تخت جمشید و پاسارگاد انجام می شود.

طالبیان می افزاید: مرمتگر سقف آرامگاه کوروش از سابقه ای درخشان در مرمت سنگ برخوردار است و دارای مدرک ممتاز هنری در این زمینه و آموزش دیده ایتالیا است. از این رو کار مرمت آناستیلوز این اثر را کاملا دقیق و اصولی انجام داده است.

وی تصریح کرده است به دلیل نفوذ آب باران در سقف آرامگاه کوروش، مطالعات بر روی این سقف از سه سال گذشته آغاز و مستند نگاری این اثر با شیوه های مختلفی از جمله لیزر اسکن، قبل از اقدامات مرمتی صورت گرفت.

مهر همچنان پیگیر این موضوع خواهد بود و باز هم از تعامل منطقی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برای ارائه توضیحات لازم و ارائه آن به افکار عمومی استقبال می نماید


[External Link Removed for Guests]


تهران:۱۴:۰۷ , ۱۳۸۷/۰۹/۲۵



.
Old Moderator
Old Moderator
نمایه کاربر
پست: 1910
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۹ فروردین ۱۳۸۶, ۱۲:۳۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 1693 بار
سپاس‌های دریافتی: 4853 بار

پست توسط Miliali »

بقایی به مهر خبر داد:
میراث فرهنگی از مناظره با منتقدان مرمت آرامگاه کوروش استقبال می کند


قائم مقام سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: در مورد مرمت آرامگاه کوروش آماده مناظره با منتقدان مرمت این اثر تاریخی هستیم.
حمید بقایی در گفتگو با خبرنگار مهر در حالی از انجام مناظره درباره نحوه مرمت آرامگاه کوروش استقبال کرد که درخواست انجام این مناظره در محیطی غیر از سازمان میراث فرهنگی را رد کرد.

حمید بقایی با تاکید بر علمی بودن نحوه مرمت آرامگاه گفت: افرادی که مقبره کوروش را مرمت می کنند اصحاب فن هستند.

با این همه برخی از کارشناسان امر مرمت آثار تاریخی و باستانی با انتقاد از میزان تحصیلات و دانش علمی مرمتگران این اثر تاریخی معتقدند که برای مرمت هر اثر تاریخی باید تمام مرمتگران اثر از تحصیلکردگان این رشته در دانشگاه باشند در حالی که در جریان مرمت آرامگاه کوروش از کارگران معمولی استفاده شده است.

قائم مقام سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در این باره به خبرنگار مهر گفت: ابهامی که در اینجا وجود دارد این است که برخی از رسانه ها به سراغ افرادی می روند که کارشناس بودن آنها چندان برای ما مسجل و معین نیست و باید معلوم شود که آیا این افراد کارشناس هستند یا خیر.

حمید بقایی تاکید کرد: مسئول پروژه مرمت آرامگاه کوروش یکی از زبده ترین کارشناسان سازمان میراث فرهنگی است و ما حاضر هستیم در میزگرد تخصصی با حضور منتقدان و مجریان مرمت این بنای تاریخی را به نقد بگذاریم.

این اظهارات در حالی از سوی بقایی مطرح می شود که برخی از کارشناسان امر مرمت معتقدند پس از رفتن گروه مرمت ایتالیایی که کار مطالعه برای مرمت آرامگاه کوروش را در سالهای دور گذشته برعهده داشتند مرمت این بنای جهانی به ناچار به کسانی که پیش از این کار مرمت را به صورت تجربی نزد همان کارشناسان خارجی فرا گرفته بودند واگذار شد.

گر چه هیچکدام از کارشناسان و علاقمندان میراث باستانی کشور در صداقت و دلسوزی مرمتگران فعلی محوطه و آرامگاه کورش شکی ندارند اما برخی از آنها معتقدند چون این افراد فاقد دانش علمی و آکادمیک روز هستند بیش از آنکه به حفاظت بنای آرامگاه کمک کرده باشند چه بسا موجب تخریب آن شده اند.

قائم مقام سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در این باره گفت: ما معتقدیم تیمی که در آرامگاه کوروش کار انجام می دهند کارشناس هستند اما از طرفی باید پذیرفت که هیچ کاری در دنیا بی نقص نیست و ممکن است اشتباهاتی نیز در امر مرمت این اثر جهانی پیش آمده باشد اما نباید فقط روی اشتباهات تمرکز کنیم و باید نکات مثبت را هم ببینیم.

حمید بقایی افزود: اصلا نمی گوییم کسی مقصر است یا خیر و شما بعد از مناظره نتیجه را اطلاع رسانی کنید و در صورتی که مشخص شد اشتباهی صورت گرفته ما برخورد می کنیم .البته اشتباهاتی که در بعضی موارد به وجود آمده اشتباهاتی فردی است و برای روشن شدن این مسئله آماده برگزاری این مناظره هستیم و از رسانه ها می خواهیم هر مشکل و انتقادی در مورد میراث فرهنگی وجود دارد آن را به ما منتقل کنند و ما به طور حتم بررسی و پیگیری خواهیم کرد.

محوطه جهانی پاسارگاد از بارزترین و شاخصترین محوطه های باستانی جهان است که نزد پژوهشگران شاخه های مختلف رشته باستان شناسی، حفاظت و مرمت بناهای باستانی، تاریخ عمومی هنر و تاریخ مورد توجه است.

مجموعه این میراث باستانی و به ویژه آرامگاه کورش بنیانگذار امپراطوری هخامنشیان که در این محوطه واقع شده است بیانگر سبک و سنتهای اولیه معماری هخامنشیان است که برای شناخت هنر و معماری آن زمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است .

در یکصد سال اخیر پژوهشهای زیادی در این محوطه انجام شده است. اگرچه بیشترین توجه در دوره هخامنشی معطوف به بنای تخت جمشید بوده است اما پاسارگاد و مجموعه های متفاوت معماری آن از جمله محوطه مقدس (محلی در یک کیلومتری آرامگاه کورش که تمامی پادشاهان هخامنشی در آن تاجگذاری کرده اند)، بنای تل تخت (دژ ستون دار اولیه کورش)، بنای معروف به آرامگاه کمبوجیه (زندان سلیمان)، کاخهای اختصاصی، کاخ بار عام، کاخ دروازه و آرامگاه کورش نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند.

برخی از کارشناسان مرمت بناهای تاریخی مدتی قبل خبرگزاری مهر را در جریان مرمت غیر اصولی آرامگاه کوروش و تخریب سقف آرامگاه قرار داده بودند. امری که با مخالفت مجریان این پروژه روبرو شد. آنها مدعی هستند که مرمتهای انجام شده بر روی این اثر تاریخی و جهانی کاملا اصولی و با به کارگیری بهترین روشهای علمی روز انجام شده است. این درحالی است که خبرگزاری مهر تصاویر مربوط به مرمت غیر اصولی این اثر تاریخی را در هفته گذشته منتشر کرد.


[External Link Removed for Guests]
تهران:۱۰:۳۰ , ۱۳۸۷/۰۹/۲۹
Old Moderator
Old Moderator
نمایه کاربر
پست: 1910
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۹ فروردین ۱۳۸۶, ۱۲:۳۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 1693 بار
سپاس‌های دریافتی: 4853 بار

Re: در پاسارگاد چه مي گذرد؟ (+ عکس)

پست توسط Miliali »

اتهام به مهرازطریق صدای آمریکا
  سئوال تخصصی کارشناسان از میراث فرهنگی درباره مرمت مقبره کوروش

 
 
پیمانکاران سازمان میراث فرهنگی متاسفانه و در کمال تعجب به جای پاسخگویی به خبرگزاری مهر که پیگیر این موضوع بوده است ارائه توضیح به رسانه های بیگانه و در رأس آن "صدای آمریکا" و انتشار اتهام "غرض ورزی خبرگزاری مهر" از طریق آنها را در دستور قرار دادند!
به گزارش خبرنگار مهر، همزمان با دعوت سازمان میراث فرهنگی از کارشناسان مبنی بر بررسی چگونگی مرمت سقف آرامگاه کوروش از نزدیک، گروهی از کارشناسان و اساتید دانشگاه که بدلیل "وابستگی شدید شغلی به سازمان میراث فرهنگی" و برخی ملاحظات ، خواستار محفوظ ماندن نام خود شده اند، با ارائه نامه ای به خبرگزاری مهر ضمن اظهار تأسف از اهمال در مرمت آرامگاه کوروش و نوع و نحوه واکنش مسئولان مربوطه در برابر اخبار منتشر شده ، خواستار پاسخگویی مسئولان میراث فرهنگی به 28 مورد سئوالات تخصصی و علمی خود شده اند. 
« عکسهای جدید از مراحل مرمت»


تصویر

تصویر

تصویر

تصویر

تصویر

تصویر

تصویر

تصویر

تصویر

تصویر

تصویر

تصویر

تصویر

تصویر

تصویر 




در بخشی از این نامه که (بر خلاف اتهامات منتسب پیمانکاران پروژه مبنی بر غرض ورز بودن خبرگزاری مهر در مصاحبه هایشان با رسانه های بیگانه )همراه با مستندات فنی و تخصصی است ، آمده است : « نگاهی گذرا به مجموعه اقدامات صورت گرفته در امر مرمت آرامگاه کوروش حاکی از آن است که گروه مرمت این آرامگاه انجام مرمت به شیوه " آناستیلوزی " ( دوباره چینی قطعات سنگی فرو ریخته تاریخی ) را مناسب مرمت این اثر تاریخی دانسته است. این در حالی است که اکثر پروژه های مرمت به شیوه آناستیلوزی که در 30 سال گذشته در ایران انجام شده است یا بر عهده سرپرست این گروه بوده و یا ایشان بر انجام آنها نظارت غیر مستقیم داشته است.

گرچه نمی توان منکر اقدامات در خور توجه و شایسته ایشان برای حفاظت از آثار معماری کهن این مرز و بوم در دهه های گذشته شد اما امروزه در اثر پیشرفت علم مرمت و تکنولوژیهای مربوط به آن و همچنین پدیدار شدن عوارض این گونه مرمتها در آثار تاریخی نظیر تخت جمشید، ثابت شده است که مرمت به شیوه آناستیلوزی دارای اشکالات عدیده ای است و نتایج مطالعات موید آن است که پس از مدتها اقدامات مرمتی صورت گرفته در مجموعه آثار معماری تخت جمشید اثراتی از تغییر ویژگی مصالح اصلی و مرمتی و واکنش اجزاء و عناصر معماری و مصالح ساختمانی اصلی نسبت به شیوه های پایدار سازی و وصالی، بروز نموده است. لذا:

ا- با توجه به اینکه کاربرد سنگ سالم با مقاومت و مدول تغییر شکل زیاد در کنار سنگهای فرسوده قدیمی، بویژه برای پایدار سازی بنا و افزایش توان باربری آن به هنگام بازسازی یا " آناستیلوزی "، باعث انتقال بار بیش از حد بر سنگ فرسوده و تغییر شکل یافته ( شکسته ) با بروز پدیده هایی همچون لهیدگی، خرد شدگی، طبله، تورق و تشدید عوارضی نظیر ترک و تشکیل صفحات ناپیوستگی در بخشهای فرسوده می شود.



2- با عنایت به اینکه افزایش تنشهای داخلی در قسمتهای مرمت شده به روش میله گذاری و کاربرد پیچ سنگ، بر اثر عوارضی مانند تورم و انبساط جانبی فولاد طی فرآیند فرسایش شیمیایی ( زنگ زدگی )، تغییر شکل، تورم و انحناء میله های فولادی را به همراه دارد.

3- با توجه به این نکته که تغییر شکل تدریجی ( تابع زمان ) سنگ بر اثر بروز پدیده خزش و تحت تاثیر بارهای وارده از پیچ سنگها، منجر به کاهش عملکرد پیچ سنگ در پایدار سازی قطعات و بلوکهای سنگی می گردد.



4-با عنایت به افزایش پتانسیل خرابی و شکست سنگ در نقاط بحرانی نظیر نقاط اتصال پیچ به سنگ از طریق صفحات توزیع بار به دلیل ضریب سختی فولاد که موجب ذخیره انرژی ناشی از پیچ کردن سنگ در نقاط اتصال قطعات سنگ توسط میله فولادی تنیده از طرف میله به سنگ وارد می شود، بویژه در هنگام تغییر شکل جزئی در سنگ و بروز ترکهای ریز در ناحیه اتصال پیچ و سنگ، یکباره به صورت انفجاری آزاد شده و باعث شکست سنگ و یا توسعه درزها و ترکهای ریز در آن می گردد.

5- با توجه به ایجاد شکست و تشکیل صفحات ناپیوستگی ناشی از تاثیر تنشها در امتداد گودیهای متعددیکه برای نصب پیچ سنگ به ویژه در عناصر باربر عمودی نظیر ستونها و جرزها شده اند.

1-5-با توجه به فرسودگی قطعات طی سالیان متمادی این روش موجب ایجاد ترکهای جدید، تبدیل رگه ها به ریز ترکها و ریز ترکها به ترک و ترکها به شکاف در سنگهای تاریخی شده است. این روش باعث متلاشی شدن سنگهای تاریخی و بروز پیامدهای بسیار خطرناکی خواهد شد. جالب توجه اینکه به جنبه غیر قابل برگشت بودن این فرایند توجه نمی گردد.

2-5- تعداد فراوانی از قطعات سازه ای آزاد هستند. لذا در برابر تغییر درجه حرارت، رطوبت و بارها تغییر شکل متعارف خود را دارند. و تنش ناشی از تناقض ساختاری در آنها به وجود نمی آید. اما تعداد زیادی از قطعات که با فولاد استحکام بخشی شده اند. تنشهای داخلی در آنها به وجود می آید که می تواند بسیار مخرب باشد. این تنشها در ضعیف ترین قسمت عضو سازه ای و یا در محل اتصال آن به دیگر بخشهای سازه بحرانی شده و باعث تولید ترکهای کششی، ترکهای برشی و وقوع کمانش می شود.

3-5- نکته قابل توجه در رفتار بتن با فولادها که فولاد مدفون در بتن به وسیله قشر نازک محافظی که روی آن است در مقابل خوردگی محافظت می شود. اما این قشرمحافظ در اثر واکنشها از بین می رود و فرایند خوردگی فولاد شروع می شود. اگر بخواهیم فرایند خوردگی را مورد بررسی قرار دهیم میدانیم که این پدیده یک فرایند الکترو شیمیایی است که در آن قطبهای آند و کاتد یک الکترولیت باید وجود داشته باشد. مخلوط تازه و دوغابهای بتن که در این فرایند استحکام بخشی بکار می رود الکترولیت مناسبی است و فولاد استحکام بخش قطبهای آند و کاتد را تشکیل می دهد. جریان الکتریکی بین آند و کاتد برقرار و در نتیجه فلز اکسیده شده و به اکسید آهن تبدیل می شود. این فرایند باعث افزایش حجم فولاد و بروز خطرات جبران ناپذیری خواهد شد.



6- با تاکید بر نفوذ پذیری زیاد ملات ماسه و سیمان یا دوغاب پرکننده فضاهای خالی یا مورد استفاده در درز بندی قطعات سنگ که موجب افزایش میزان جذب آب و نفوذ آن در سنگ " درز" دار و در نتیجه فعال شدن مکانیسمهای هوازدگی شیمیایی، فیزیکی و مکانیکی سنگ نظیر انحلال، تبلور دوباره، انجماد و غیره می گردد.

1-6- کاربرد گسترده بتن و تعبیه بسیار فراوان فولاد به عنوان مواد مرمتی و عدم تحقیق و پژوهش هدفمند در خصوص پیامدهای استفاده از آن بدون ثبت موقعیت و محل آنها برای آیندگان مشکلات فراوانی به بار خواهد آورد.

2-6- به طور کلی محیطهایی که دارای سولفاتهای محلول هستند همواره نشانه هایی را در اثبات وجود خود نمایان می کنند. فرایند تاثیر سولفات های موجود در تعامل با سنگ و محل هم جواری بتن و ملات ماسه سیمان که در امر مرمت بکار رفته اند را می توان متاثر از سولفات ها با کلسیم و آلومینات کلسیم هیدراته شده در فرایند خمیر سیمان شناسایی کرد. در نتیجه واکنشها محصولات جامدی با حجم بزرگتر از مواد اولیه شرکت کننده در واکنش به وجود می آید که می تواند سولفات کلسیم باشد و باعث ایجاد ترک در محل واکنش گردد.
3-6- بخار آب از سنگ منتقل می شود.این امر زمانی اتفاق می افتد که سطوح سنگ در مجاورت دو محیط با ترازهای مختلف رطوبت نسبی قرار داشته باشند. جالب توجه است که بخار رطوبت از تراز رطوبت نسبی بالاتر به سمت تراز رطوبت نسبی پائین تر انتقال می یابد. مقدار انتقال بخار رطوبت تابعی از اختلاف بین دو تراز فوق و همچنین نفوذ پذیری سنگ است. بطور کلی بخار رطوبت در ساختار متخلخل سنگ مابین مناطق با رطوبت نسبی متفاوت حرکت می کند به طوری که از رطوبت زیاد به سمت رطوبت کم جریان می یابد. بخار همچنین با تغییرات دما جابه جا شده به نحوی که وقتی دما افزایش می یابد بخار منبسط شده و از ساختار متخلخل سنگ به سمت خارج حرکت می کند. که در این فرایند بخار رطوبت در مسیر خارج شدن در صورت مواجهه با نمک ها پدیده انحلال نمک های محلول با بخار آب را پیش آورده و عوارض بسیار مخربی را به جای خواهد گذاشت

7- با توجه به این نکته که نرخ تغییر شکل اجزاء و مصالح سنگی به دلیل تسریع فرآیند بارگذاری از طریق اصرار بر بازسازی عناصر معماری افزایش می یابد.



8- با تاکید بر این که ثابت شده است که بهترین سیاست در امر مرمت یک اثر باستانی حداقل دخالت است و بررسی میزان اصالت (Authenticity) به میزان مواد اولیه اصلی و واقعی اثر بستگی دارد که در طول زمان قدیمی شده است و اینکه هرچه قدر مداخلات بیشتری در هنگام مرمت یک اثر انجام گیرد اصالت آن کمتر می شود.

لازم به ذکر است که یونسکو در این خصوص دارای دو بازوی توانمند است:1- مرکز بین المللی مطالعات حفظ و مرمت داراییهای فرهنگی (ICCROM) و 2- شورای بین المللی بناها و محوطه های تاریخی (ICOMOS).

9- با توجه به منشورهای بسیار ارزشمند و روشنی که توسط متخصصین یونسکو در ایکوموس تدوین شده است که در میان آنها میتوان به منشور ونیز، منشور بورا، منشور نارا، منشور ویکتوریا فالز و ... اشاره نمود که در همه آنها مکرراً اعلام شده است که " حفاظت کنیم، مداخله نکنیم ".



10- با تاکید بر این نکته که هر اقدام مداخله جویانه به منظور حفاظت در آثار تاریخی باید موقتی و برگشت پذیر باشد و قبل از آن باید مطالعه و پژوهش توسط متخصصین مختلف صورت گرفته باشد و اینکه هر مداخله ای باید دارای طرح و برنامه مدون و مصوب باشد و اینکه هرگونه مداخله در راستای حفاظت یک اثر تاریخی باید توسط افراد دارای صلاحیت علمی و آکادمیک و تحت نظارت کامل مراجع معتبر علمی انجام شود و اینکه بهترین درمان نگهداری پیشگیرانه است و اینکه خصوصیات مصالح استفاده شده در کارهای مرمتی (مواد جدید) و سازگاری آن با مصالح موجود در آن شرایط محیطی باید قبل از استفاده بررسی و آزموده شود، تخریب، برداشت یا تغییر هرگونه مصالح تاریخی و اصیل ممنوع است.

این کارشناسان و اساتید دانشگاه که مشخصاتشان در خبرگزاری مهر موجود است در ادامه از مسئولان محترم سازمان میراث فرهنگی و بیناد پژوهشی پارسه پاسارگاد خواسته اند تا به سئوالات ذیل جوابی درخور بدهند:

1- آیا در خصوص مرمت آرامگاه کوروش از ICCROM به عنوان نهاد بین المللی حفاظت و مرمت یادگاران تاریخی درخواست مشاوره تخصصی شده است؟ اگر جواب این سئوال مثبت است سند آن را در اختیار افکار عمومی قرار دهید.

2- آیا مداخلات صورت گرفته در آرامگاه کوروش دارای " طرح مرمت " بوده است؟ چه کسانی آن را تدوین کرده اند؟ چه کسانی آن را تصویب نموده اند؟ آیا این طرح با جزئیات اجرائی آن پیش از هرگونه مداخله به تصویب کمیته فنی سازمان میراث فرهنگی کشور و متخصصین ICCROM و ICOMOS رسیده است؟ آیا ناظرین متخصص در تمام مراحل حضور داشته اند؟



3- آیا گزارش مرمت آرامگاه کوروش را که مدیریت محترم بنیاد پژوهشی پارسه پاسارگاد اعلام می کند به تائید کارشناسان یونسکو رسیده است در اختیار رسانه ها و افکار عمومی و کارشناسان امر مرمت قرار گرفته است؟ آیا مسئولان بنیاد پژوهشی پارسه نمی دانند که طرح مرمت باید قبل از اجرا به تصویب یونسکو برسد و نه بعد از اجرای کار مرمت؟!

4- گزارش مذکور توسط چه کسی تهیه شده است؟

5- این گزارش به کدام یک از نهادهای یونسکو و درچه تاریخی ارسال شده است؟

6- آیا در گزارش مذکور تمام مداخلاتی که توسط گروه مرمت صورت گرفته به صورت تصویری و ترسیمی همراه با شرح روش و تجهیزات کار و بیان مصالح مصرفی به همراه بیوگرافی افرادی که این مداخلات را انجام داده اند تدوین و ارائه نموده اید؟

7-آیا تصاویر قبل از مداخله در حین مداخله و بعد از مداخله را به همراه گزارش مذکور به یونسکو ارائه نموده اید؟

8- اگر این مداخلات علمی است و مطابق با مقررات داخلی و بین المللی تدوین شده است آیا گزارش روزانه روند کار توسط ناظر متخصص همراه با تصویر و کروکی و ... موجود است؟



9- مسئولین محترم گروه مرمت اعلام کرده اند که این اقدامات توسط استادکاران با تجربه و متخصص و آموزش دیده شاغل در بنیاد پژوهشی پارسه پاسارگاد که طی سه دوره از سال 69 تاکنون آموزش دیده اند انجام شده است. تصاویر افرادی که به کار مشغول بوده اند موجود است. لطفاً بیوگرافی تخصصی آنها را ارائه دهید و میزان تحصیلات و سوابق آنها در این زمینه را هم بیان فرمائید.

10- چه کسانی با چه تخصصی چه چیزهایی را به آنها آموزش داده اند؟

11- مسئول محترم گروه مرمت اعلام داشته است که فاصله بین سنگهای قدیمی و سنگهای جدیدی که در مداخلات اخیر آرامگاه بکار رفته است با ملات ماسه و شیره آهک پرشده است. آیا اجازه تحقیق آزاد دراین باره را به کارشناسان و متخصصان می دهید تا صحت و سقم ادعای ایشان را بررسی کنند؟

12- در توجیه مداخلات صورت گرفته در سقف آرامگاه عنوان شده که این امر به منظور جلوگیری از ورود آب به داخل اتاقک آرامگاه انجام شده است. مداخلات جدی صورت گرفته در داخل اتاقک آرامگاه چه توجیه علمی دارد؟

13- مسئول گروه مرمت در مصاحبه ها و گفتگوهایی که با دیگر اصحاب رسانه داشته است بارها بر این نکته تاکید کرده که فرآیند مرمت آرامگاه کوروش در یک بازه زمانی 7 ساله انجام شده است در صورتیکه بررسی روزهای کاری اقدامات مداخله جویانه در سقف و اتاقک آرامگاه که مهمترین بخش ازپروژه مرمت این اثر جهانی بوده است نشان می دهد که مدت زمان در نظر گرفته شده برای مرمت آن بیشتر از چند ماه نبوده است. نظر شما در این باره چیست؟



14- کدام قانون و مقررات این اجازه را به شما داده است که با کمپرسور باد و مته های فولادی با ضربات مکرر و بسیار مخرب این مداخلات را در یادگار جامعه جهانی انجام دهید؟

15-آیا نتایج علمی و پژوهشی، بررسی میدانی و ارزیابی مواد مصرفی در مداخلات قبل از مداخله در اختیار کارشناسان مرمت و اهل فن و متخصصین قرار گرفته است؟ در کدام نشریه علمی یا نشست تخصصی آنها را ارائه کرده اید؟

16- آسیب شناسیهای علمی و تخصصی طرح مرمت را کدام متخصصین انجام داده اند؟ چه مسائلی را بررسی کرده اند؟ عوامل مخل چه چیزهایی بوده اند؟ با چه تجهیزاتی و با چه دانش نوینی مراحل آسیب شناسی انجام شده است؟ کدام یک از عارضه های بنا را شناسائی کرده اید؟ متخصصین چه راهکارهایی پیشنهاد دادند؟ کجا این پیشنهادات بررسی شده است؟ طی چه مراحلی به این یقین رسیده اید که روش مداخلات صورت گرفته قانونی است؟

17- آیا در این پروژه مرمتی به مفاد مصوبات دهمین(1993)، یازدهمین (1996) و چهاردهمین(2003) نشست عمومی سازمان بین المللی ایکوموس در خصوص منومان ها، سایت ها و حفاظت و مرمت سازه های میراث معماری توجه شده است؟



18- چرا برای نصب سنگ های جدید در سقف آرامگاه مبادرت به تراش دادن، تخریب و تغییر شکل فراوان و غیر کارشناسی سنگ های اصلی و باستانی بنا کرده اید؟ آیا منطقی تر نبود که به جای این کار مخرب و غیر علمی، سنگ جدید را مطابق با شکل مورد نیاز حجاری و قالب سازی و در جای مورد نیاز نصب می کردید؟



21- بر اساس کدام پژوهش علمی و مطالعات تخصصی به این نتیجه رسیده اید که استفاده از آب، کاردک و برس پلاستیکی بهترین روش برای گلسنگ زدایی از سنگ های آرامگاه است؟

22- می توانید نام متخصص مرمت سنگی که برای بازدید و نظارت از طرف یونسکو به این کار نظارت داشته است را به رسانه ها اعلام کنید؟ آیا این متخصص یونسکو از جزئیات کار مرمت قبل از آغاز عملیات مطلع بوده است؟

23- آقای راهساز در گفتگو با رسانه ها گفته است که طرح بازسازی آرامگاه در سال 1387 به تصویب شورای عالی راهبردی سازمان رسیده است؟ لازم است که برای برطرف شدن شبهه ها، جزئیات، نام تهیه کنندگان و تصویب کنندگان این طرح را برای روشن شدن افکار عمومی اعلام کرده و مشخص نمائید طرح بعد از تصویب طی چه مدت و توسط کدام کارشناسان به اجرا درآمده است، همچنین باید اعلام شود روند ارزیابی صلاحیت این مجریان به چه شکلی بوده است؟



24- گفته شده است مسئول کارهای صورت گرفته دارای تجربه و و پیشینه کاری بالایی است، آیا بهتر نیست گزارشات و اقدامات انجام شده وی جهت داوری تخصصی در یک همایش علمی ارائه تا به شکل آکادمیک و کارشناسی هم این مسئله بررسی و ابهامات موجود برطرف شود؟

25- چرا اکثر کارهای انجام شده توسط این فرد که به گفته مسئولان بنیاد پژوهشی پارسه پاسارگاد متخصص مرمت آثار سنگی و صخره ای است فاقد طرح و گزارش علمی و مدون است؟



26- به نظر می رسد با توجه به آبگیری سد سیوند مشکل رطوبت همه اجزای بنا را تهدید کند . این موضوع لااقل محلی برای بحث علمی و تخصصی است. اما چرا در این باره فقط در مورد سقف آرامگاه صحبت می شود؟ آیا مشکل رطوبت تنها در این نقطه اثر گذاشته است؟

27- کار لیزراسکن آرامگاه کوروش که مدیریت محترم بنیاد پژوهشی پارسه پاسارگاد به آن اشاره می فرمایند در چه سالی و توسط چه شرکتی انجام شده است؟

28- چگونه است که یک نفر به طور همزمان مدیریت : محوطه میراث جهانی تخت جمشید، محوطه میراث جهانی پاسارگاد، محوطه تاریخی نقش رستم، محوطه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه، تدریس در چندین دانشگاه معتبر داخلی، مدیرعاملی شرکت خصوصی فن و هنر آسیا (شرکت فوق در تاریخ 15/6/1385 تحت شماره 279960 در اداره ثبت اسناد کشور به ثبت رسیده) و عضویت در شرکت خصوصی پرند پیمایش (شرکت مهندسی پرند پیمایش (با مسئولیت محدود) در تاریخ 11/11/83 تحت شماره یکصد و پنجاه و یک در اداره ثبت اسناد سیاهکل به ثبت رسیده) و ترجمه کتاب تخصصی را انجام دهد و بدون جوابگوئی به سئوالهای علمی یکی از کارهای صورت گرفته در محدوده مدیریتی اش از سوی مسئولین بازخواست نگردد؟

لازم به ذکر است کارشناسان فوق الذکر در پایان نامه خود با اشاره به وابستگی شدید امنیت شغلیشان به سازمان میراث فرهنگی و گردشگری اعلام کرده اند تنها در صورتی حاضر به انجام مناظره با مقامات یا نمایندگان این سازمان هستند که اولأ این مناظره در محل خبرگزاری مهر انجام شود و ثانیأ تمامی تضمین های لازم مبنی بر رعایت اصول علمی و اخلاقی در این باره نسبت به امنیت شغلی پس از انجام این مناظره از سوی مقامات سازمان میراث فرهنگی به آنها داده شود.



خبرگزاری مهر برای آنکه متهم به یک سویه نگری نشود تلاش کرد تا این سوالها را با مسئولان بنیاد پژوهشی پارسه و سرپرست گروه مرمت در میان بگذارد که متاسفانه بر خلاف استقبالشان از گفتگو با تلویزیون های بیگانه ، با واکنش غیر علمی و غیر حرفه ای آنها روبرو شدیم.



چنانکه محمد حسن طالبیان رئیس بنیاد پژوهشی پارسه پاسارگاد با اعلام اینکه حاضر به گفتگو با خبرگزاری مهر نیست گفت : سوالات خودتان را با کارشناسانی که ما معرفی می کنیم در میان بگذارید.

این در حالی است که حسن راهساز سرپرست گروه مرمت هفته گذشته با تماس تلفنی در یکی از برنامه های صدای آمریکا خبرنگار و خبرگزاری مهر را متهم به غرض ورزی شخصی کرد.





تهران:۱۳:۱۱ , ۱۳۸۷/۱۰/۱۰

[External Link Removed for Guests]
 
ارسال پست

بازگشت به “ساير گفتگوها”