حمله موشكي بامداد پنجشنبه به شمال اسرائيل و پاسخ اسرائيليها به آن، در عمل به اطمينان خاطري تبديل شد براي كساني كه نگرانند لبنان به صورت ناخواسته صحنه جنگي بر سر بحران فلسطينيان و اسرائيل شود.
از همان آغاز حمله اسرائيل به باريكه غزه، نگراني در چهره لبنانيها موج مي زد كه مبادا اين بحران دامنگير آنان نيز بشود، اگرچه لبنانيها اطمينان داشتند كه حزب الله با وجود همپيماني اش با حماس حاضر نيست بار ديگر مستقيماً در حمايت از آنان عليه اسرائيل سلاح به دست بگيرد اما در كشوري كه با وجود كوچكي اش، حكومت مركزي كمتر تسلطي بر اوضاع دارد، بعيد نبود كه گروهي پيدا شود كه با شليك چند موشك به اسرائيل، امنيت كشورشان را در معرض تهديد قرار دهد.
خاستگاه اين نگراني كشف هشت موشك كاتيوشا در جنوب لبنان، درست در آستانه حمله اسرائيل به باريكه غزه بود، اين موشكها در حالي كشف شدند كه براي شليك زمانبندي شده بسوي اسرائيل، آماده بودند؛ حزب الله بلافاصله هرگونه انتساب اين موشكها را به خود تكذيب كرد و قرار دادن آنها را در جنوب لبنان توطئه اي از جانب اسرائيل براي توجيه حمله به جنوب لبنان يا گروهي ديگر دانست كه از درگيري دوباره ميان حزب الله و اسرائيل نفع مي برد.
موضعگيري حزب الله براي افكار عمومي قابل قبول بود، حزب الله شهرت به اين دارد كه اگر اقدامي انجام دهد مسئوليت آن را مي پذيرد و به قول خودشان "مثل بعضيها پشت ديگران پنهان نمي شود".
حزب الله يك بار به خاطر حماس جنگي را با اسرائيل آغاز كرد كه اگرچه جايگاه و محبوبيت اين گروه شيعي را در افكار عمومي جهان عرب، چه ميان شيعيان و چه اهل سنت، بشدت بالا برد و از آنان قهرمان ساخت، اما حضور مستقيم نظامي شان را در جنوب لبنان از آنان گرفت و هزينه اي سنگين براي حاميانشان به بار آورد.
آگاهان بعيد مي دانند كه ايران از ورود حزب الله به معركه تابستان دو سال پيش در جنوب لبنان خشنود شده باشد و بخشي از اهداف سفر رئيس مجلس ايران به لبنان را در اين راستا ارزيابي مي كنند كه ايران مي خواهد اطمينان حاصل كند كه حزب الله بار ديگر دست به درگيري مستقيم با اسرائيل نمي زند.
حزب الله هم از سرآغاز بحران جاري در غزه، روشن ساخت كه علاقه اي به درگيري با اسرائيل ندارد، مگر اينكه هدف حمله قرار گيرد كه در آن صورت قطعاً در صدد پاسخگويي برخواهد آمد.
فرماندهان نظامي اسرائيل هم بارها تصريح كردند كه هيچ تمايلي به گشايش جبهه تازه اي در شمال كشورشان ندارند.
بامداد پنجشنبه هم كه شمال اسرائيل هدف موشكهاي كاتيوشا قرار گرفت، خود اسرائيليها هم اذعان كردند كه اين نمي تواند كار حزب الله باشد.
البته هر دو طرف اگرچه در عمل بي ميلي خود را به رويارويي آشكار ساختند اما از حرف كم نگذاشتند.
سيدحسن نصرالله، رهبر حزب الله در سخنراني خود در روز عاشورا گفت از قول اهود اولمرت نخست وزير اسرائيل شنيده كه گفته است: "امروز نوبت حماس است و فردا حزب الله"، او در پاسخ به اين نقل قول گفت: "خيلي رك و ساده به صهيونيستها بگويم كه اگر به سرزمين ما، به روستاهاي ما، خانه ها و محله هاي ما بيايند، خواهند فهميد كه آنچه در جنگ تموز (تابستان دو سال پيش) به آنها نشان داديم چيزي در حد زنگ تفريح بود".
سخنان او تشويق و هيجان انبوه جمعيت عزاداران عاشورا را به همراه داشت كه سخنراني اش را بر صفحه عظيم تلويزيون در تجمعگاهي در محله جنوبي بيروت تماشا مي كردند.
اما به هر حال حزب الله بايد به نحوي انتظار حماس و فلسطينياني را پاسخ دهد كه چيزي بيش از حرف از متحد پرقدرتشان انتظار دارند.
پوشيده نيست كه قاعدتاً كسي نمي تواند دور از چشم حزب الله در جنوب لبنان دست به تحركي عليه اسرائيل يا هر هدف ديگري بزند، شليك موشكهاي بامداد پنجشنبه به اسرائيل هم بعيد است كه بدون اطلاع حزب الله بوده باشد، مي توان اين گونه به قضيه نگاه كرد كه حزب الله چشمان خود را بر هم گذاشت تا گروهي احتمالاً فلسطيني بتواند چند موشك كاتيوشا به اسرائيل شليك كند، در شرايطي كه هم اسرائيل و هم حزب الله خيال همديگر را تا حدود زيادي نسبت به عدم درگيري راحت كرده بودند، پذيرفتن خطر چنين اغماضي مي توانست توجيه داشته باشد.
بخشي از اسباب خاطر جمعي را هم احمد جبرئيل، رهبر گروه چپگراي جبهه خلق براي آزادي فلسطين (شاخه فرماندهي كل) فراهم آورده بود، او پنج روز پيش از شليك موشكها گفته بود كه گروهش جبهه تازه اي عليه اسرائيل خواهد گشود، جبهه تازه هم جز جنوب لبنان نمي تواند باشد.
اما "جبهه تازه" چيزي در اين حد بود كه سقف آشپزخانه يك خانهر شهر نهاريه در شمال اسرائيل را سوراخ كرد، زخميهاي حمله هم جراحتشان ناشي از زمين خوردن و از پله افتادن بود و نه انفجار و تركشهاي ناشي از آن، موشكهاي ديگر هم به مناطق غيرمسكوني برخورد.
پاسخ اسرائيليها هم در همين حد بود كه توپخانه شان به صورت خودكار محل شليك را شناسايي و هدف آتش قرار داد، بديهي است كه شليك كننده ها هم با آگاهي از چنين واكن
حمله موشكي
مدیران انجمن: MOHAMMAD_ASEMOONI, رونین, Shahbaz, MASTER, شوراي نظارت