قحطی آمده ...

در اين بخش ميتوانيد درباره موضوعاتي كه در انجمن براي آنها بخشي وجود ندارد به بحث و گفتگو بپردازيد

مدیران انجمن: MOHAMMAD_ASEMOONI, رونین, Shahbaz, MASTER, شوراي نظارت

Colonel II
Colonel II
نمایه کاربر
سپاس‌های ارسالی: 5879 بار
سپاس‌های دریافتی: 12411 بار
تماس:

Re: قحطی آمده ...

پست توسط Solver »

از جناب MiimA هم زیاد دلگیر نشو، ایشون فقط میخواهند که قانون در این انجمن اجرا بشه، نقل ایشون هم حکایت کسی است که روزگاری در مسجد شاه مسئولیتی داشتند. :razz:

بنده در سنترال تقریباً هیچ جایگاه رسمی نداشته و تقریباً یک کاربر عادی هستم؛ اما اگر شاه مدیر این سایت باشد، واقعا برای بنده افتخار است تلاش در جهت حفظ قوانینش حتی اگر بر خلاف نظرات خودم باشد.

درست به همین دلیل و ترس از ورود به مباحث سیاسی از شرح بیشتر پرهیز کردم، اما خوب اگر فقط تحلیل مکاتب مد نظر است و فارغ از شخصیت ها و دولت ها بخوایم در مورد ساختار کشور بحث کنیم:

صرف ضدیت سوسیالیسم با کاپیتالیسم دلیل خوبی برای این نیست که ساختار حکومت ایران را زیر این چتر ببرید. هر چند هم پوشانی هایی وجود دارد اما تفاوت های بنیادین آن قدرها زیاد است که حتی جمهوری اسلامی را نمیتوان یک شاخه مثلا خیلی منحرف از سوسیالیسم هم بر شمرد.

ضد امپریالیسم بودن، در نظر داشتن منافع جمع به منافع فرد، حذف طبقات اجتماعی و امانیسم بودن، البته با چشم پوشی از برخی تفاوت های تعریفی جزئی، را شاید بتوان از مهمترین هم پوشانی های جمهوری اسلامی با این مکتب دانست.

اما در موارد بسیاری از جمله مورد بحث ما یعنی اقتصاد، اتفاقاً بیشترین تفاوت را شاهد هستیم؛ باید گفت فاصله بین تعریف کنترل بازار در قوانین جمهوری اسلامی با آنچه که در جوامع سوسیال گفته شده است از زمین تا آسمان است ...

شاید وابستگی شدید اقتصادی ایران به چند صنعت و کالا، هم در بعد تولید و هم در بعد مصرف، موجب آسیب پذیری بالای اقتصاد کشور شده باشد و از این رو شاهد کنترل بازار توسط دولت مثلا در نرخ ارز، نفت و فروآورده هاش، غلات، فلزات و ... بوده باشیم؛ که البته به مرور و با کاستن وابستگی ها شاهد کنار کشیدن دولت بوده ایم، راه اندازی بورس فلزات، غلات و فلزات گران بها از نمونه های این امر بوده است. اگر تحقیق کنید تعداد زیادی از کارشناسان اقتصادی کشور در همین ماجرای اخیر دلار، اصلا نظر منفی نداشته و بیان کردند آزاد شدن قیمت دلار (مراد خارج شدن از کنترل دولت و عدم کنترل بازار) امریست مطلوب و خوب.

بنابراین اگر دولت (منظور جایگاه است نه دولت وقت) در ایران در تلاش هست بازار را در کنترل خود داشته باشد دلیلش دیدگاه استراتژیک و ساختاری نبوده که فقط وضعیت کنونی و آسیب پذیر بودن اقتصاد می باشد؛ و ما شاهد آن هستیم که همواره پس از حصول اطمینان از غیر محوری شدن یک کالا دولت در اولین فرصت ضمن خروج از جایگاه مدیر به جایگاه نظارت نقل مکان می کند.

غیر محوری شدن به این معناست که اگر نفت گران شود تمام کالاها گران خواهند شد، طلا همچنین و ... بد نیست بدانید یک زمان در کشور ما اگر گندم گران بشد درست ماندن نفت در تمام بازار اثر میگذاشت! به همین دلیل کالای محوری بود اما با از دست دادن این اثر گذاری جمعی شاهد خروجش از چتر کنترلی دولت و عرضه آن در بازار بورس غلات بوده ایم ...

ضمناً تعریف بازار سیاه در جمهوری اسلامی بر اساس شرع و مسائل اخلاقی طرح شده است نه منفعت اجتماعی و در مقابل بر خلاف نظریات مارکس در جمهوری اسلامی کارآفرینی مشروط به نداشتن منفعت فردی نیست که بالعکس حمایت در جهت رونق کسب و کار افراد کار آفرین تا آنجا بالا بوده و بستر سازی برای این موضوع فراهم است که حتی مورد سو استفاده توسط سودجویان قرار گرفته است.

علاوه بر موارد بالا، صنایع تولیدی در کشور ما یک خواست گاه تبلیغاتی موثر و پر رونق هستند، تا آنجا که اگر نگاهی تخصصی به این صنعت بندازید خواهید یافت از مشاغل پر درآمد در ایران به حساب می آیند. این در حالی است که در جوامع سوسیالیست هرگز دولت اجازه مانور تبلیغاتی به تولید کنندگان را نمیدهد که این موضوع به اصول آنها در باب کنترل بازار و از طرف دیگر پیش گیری از رشد صنایع خصوصی است.

در ایران هر چند قرار است در همه عرصه ها رقابت بخش خصوصی و دولتی برابر باشد که حاصل     اما حداقل شاهد رقابت برابر صنایع دولتی و خصوصی در بعد تبلیغات هستیم، یعنی اگر شرکت خصوصی تولید کاشی بخواهد یک تبلیغ در صدا و سیما داشته باشد مسیری را پشت سر خواهد گذاشت که مثلا وزارت نیرو برای این امر پشت سر خواهد گذاشت. غیر از تامین منابع که شاید برای بخش خصوصی دشوار باشد، اما هیچ امتیازی به بخش دولتی نسبت به خصوصی در این عرصه داده نشده است؛ که اگر داده شود هم چیز عجیبی نیست چرا که در کشور های لیبرال این امتیاز ها داده می شود، اصل محدود نکردن است که در کشور ما محدودیت وجود ندارد و شما هر چقدر دلتان بخواهد می توانید کالای تولیدی خودتان را تبلیغ کنید!

تازه این مواردی بود که من خیلی فوری اینجا شرح دادم تا متوجه بشید آن کسانی که جمهوری اسلامی را زیر مجموعه مکاتب سوسیالیسم میدانند 2 دسته هستند:

یا اصلا با این مکتب و اصولش آشنا نبوده و در حد شنیده ها و مطالب غیر تخصصی اطلاعات دارند.

یا با ساختار و آنچه در جمهوری اسلامی برقرار است آشنا نبوده و تصورات نادرست در مورد ساختارش دارند.

فکر کنم الان روشن شد چرا مورد اول را به دوستمان که یک ایرانی است توصیه کردم، شاید اگر در یک فروم خارجی بودم و طرفم ایرانی نبود بهش پیشنهاد مطالعه در مورد نظام جمهوری اسلامی را میکردم.

راستش من در سنترال هیچ قدرتی ندارم که مثلا مانع قفل شدن این مبحث بشم، پس خواهشاً برای پیشگیر از قفل شدن این مبحث اگر پاسخ دادید طوری پیش برید که بحث جنبه سیاسی نگرفته و در همین ماهیت مکتبی باشد. تصویر 
Personal Site: [External Link Removed for Guests]
Captain II
Captain II
نمایه کاربر
سپاس‌های ارسالی: 4048 بار
سپاس‌های دریافتی: 2811 بار

پست توسط Erratic »

نیم نانی گر خورد مرد خدا/بذل درویشان کند نیمی دیگر
ملک اقلیمی بگیرد پادشاه/همچنان در بند اقلیمی دگر
Major
Major
نمایه کاربر
سپاس‌های ارسالی: 1938 بار
سپاس‌های دریافتی: 1909 بار

پست توسط pedmehr »

MiimA نوشته شده:صرف ضدیت سوسیالیسم با کاپیتالیسم دلیل خوبی برای این نیست که ساختار حکومت ایران را زیر این چتر ببرید. هر چند هم پوشانی هایی وجود دارد اما تفاوت های بنیادین آن قدرها زیاد است که حتی جمهوری اسلامی را نمیتوان یک شاخه مثلا خیلی منحرف از سوسیالیسم هم بر شمرد.

من مدعی سوسیالیت بودن اقتصاد نشدم, نگاه مقاله ارسالی شما رو عرض کردم. اما به هر حال از اونجایی که مشخص نکردید در آخر که اقتصاد ایران دقیقا چه شیوه و فبسفه ای داره, امیدوارم منظورتون این نباشه که اقتصاد ما تافته ای جدا بافته با روش های نوین منحصر به فرد هست .

MiimA نوشته شده:شاید وابستگی شدید اقتصادی ایران به چند صنعت و کالا، هم در بعد تولید و هم در بعد مصرف، موجب آسیب پذیری بالای اقتصاد کشور شده باشد و از این رو شاهد کنترل بازار توسط دولت مثلا در نرخ ارز، نفت و فروآورده هاش، غلات، فلزات و ... بوده باشیم؛ که البته به مرور و با کاستن وابستگی ها شاهد کنار کشیدن دولت بوده ایم، راه اندازی بورس فلزات، غلات و فلزات گران بها از نمونه های این امر بوده است. اگر تحقیق کنید تعداد زیادی از کارشناسان اقتصادی کشور در همین ماجرای اخیر دلار، اصلا نظر منفی نداشته و بیان کردند آزاد شدن قیمت دلار (مراد خارج شدن از کنترل دولت و عدم کنترل بازار) امریست مطلوب و خوب.
بنابراین اگر دولت (منظور جایگاه است نه دولت وقت) در ایران در تلاش هست بازار را در کنترل خود داشته باشد دلیلش دیدگاه استراتژیک و ساختاری نبوده که فقط وضعیت کنونی و آسیب پذیر بودن اقتصاد می باشد؛ و ما شاهد آن هستیم که همواره پس از حصول اطمینان از غیر محوری شدن یک کالا دولت در اولین فرصت ضمن خروج از جایگاه مدیر به جایگاه نظارت نقل مکان می کند

خود شما قبول دارید اقتصاد دستوری- فارغ از دلایل وجودش- در کشور موجود بوده و کماکان هم هست ( یکی از صفات سوسیالیستی).
اما عقیده تون بر این هست که هر گاه نیازی به کنترل مستقیم دولت نیست, دولت نقش خود رو نظارتی میکنه. پس با این حساب بحران بازار ارز به این دلیل بوده که ارز بیش از این یک کالای محوری محصوب نمیشه و دولت از این قضیه حصول اطمینان فرمودند ؟! در حالیکه حتی وزیر اقتصاد هم به این موضوع معترف هست که بازار ارز از کنترل خارج شده و سیاست های دستوری جدید ارزی گواه بر این هست. با تفسیر شما نوسانات قیمت ارز هیچ تاثیری بر قیمت ها و آشفتگی اقتصادی نداشته و دولت کاملا هوشمندانه و از قبل تعیین شده نقش خودش رو از کنترل به نظارت تعویض کرده .

MiimA نوشته شده:در ایران هر چند قرار است در همه عرصه ها رقابت بخش خصوصی و دولتی برابر باشد که حاصل نشده است اما حداقل شاهد رقابت برابر صنایع دولتی و خصوصی در بعد تبلیغات هستیم، یعنی اگر شرکت خصوصی تولید کاشی بخواهد یک تبلیغ در صدا و سیما داشته باشد مسیری را پشت سر خواهد گذاشت که مثلا وزارت نیرو برای این امر پشت سر خواهد گذاشت. غیر از تامین منابع که شاید برای بخش خصوصی دشوار باشد، اما هیچ امتیازی به بخش دولتی نسبت به خصوصی در این عرصه داده نشده است؛ که اگر داده شود هم چیز عجیبی نیست چرا که در کشور های لیبرال این امتیاز ها داده می شود، اصل محدود نکردن است که در کشور ما محدودیت وجود ندارد و شما هر چقدر دلتان بخواهد می توانید کالای تولیدی خودتان را تبلیغ کنید!

اگر منظورتون از ذکر قضیه برابری در بعد تبلیغات ( که اینهم جای بحث داره ) اثبات نوعی آزادی اقتصادی هست؛ آزادی اقتصادی در ایران رتبه 171 [External Link Removed for Guests] رو در دنیا داره و این یعنی اینکه ما در همه پارامترهای یک اقتصاد آزاد ضعیف هستیم.

به هرحال در اینکه بسیاری از کشورها من جمله ایران لنگ لنگان و بالاجبار به نوعی به سمت و سوی اقتصاد سرمایه داری حرکت میکنند شکی نیست, و این مقاله شما هم همین موضوع را به نحوی تکریه میکند گواه همین موضوع هست.
در روح و جان من میمانی ای وطن
Colonel II
Colonel II
نمایه کاربر
تماس:

پست توسط Solver »

بنده مواردی که شما فرمودید را هیچ یک استدلال قابل قبول برای مواردی که بیان کردم نیافتم و گاه خیلی موارد نامربوط به بحث بودند. از جمله مثال ارز که بنده اون قدر مفصل شرحش دادم و شما اصلا متوجه منظور من نشدید و باز همان تصور قبلی خودتان را بیان کردید یا مثلا منبع ارائه شده و پیش کشیدن آزادی اقتصادی که اولا اصلا ربطی به بحث تبلیغات نداشت، ثانیاً اساساً تعاریف ما از آزادی با منبع شما قدری متفاوت است و پرداختن بهش فقط منحرف کننده بحث است، ضمنا این که شما متصور هستید کشورها در حال حرکت به سمت لیبرال هستند خودش بیش ازهمه تعجب بر انگیز است فکر کنم بی خبر ترین افراد هم وضعیت انگلیس و فرانسه و آمریکا که بزرگان اقتصاد لیبرال هستند را این روزها بدانند چه برسد به اقتصاد های کوچک تر، آن وقت شما معتقد هستید همه در حال حرکت به سمت همین پرتگاه که عده ای ازش سقوط کرده اند هستند ...

راستش فکر نکنم بحث مفیدی بین ما شکل بگیرد چون به نظرم می رسد هدف شما از این بحث تبادل اطلاعات یا درک نظرات متفاوت از خودتان نیست. تصویر
Rookie Poster
Rookie Poster
سپاس‌های ارسالی: 94 بار
سپاس‌های دریافتی: 122 بار

پست توسط MITT ROMNEY »

به قولی:"خدایاصدهزاربارشکرت."تصویر

بالاخره یکی پیداشدکه میدونه توی این مملکت چه خبره...
Major
Major
نمایه کاربر
سپاس‌های ارسالی: 1938 بار
سپاس‌های دریافتی: 1909 بار

پست توسط pedmehr »

MiimA,
آیا این این نگاه شما به اقتصاد دستوری ایران - که شما بهش معترفید - نیست ؟

دولت به دلیل استراتریک و محوری بودن برخی کالاها اقدام به کنترل بازار میکنه . منتها زمانی که کالایی به قول شما "غیر محوری" میشه از کنترل به نظارت رو میاره .

حال من سئوالم اینه که آیا ارز کالای محوری هست یا خیر؟ برداشت من از حرفهای شما این هست که ارز بیش از این محوری نیست. و به قول بعضی نوابغ دلار 10,000 تومانی هم به اقتصاد کشور فشار وارد نمیکنه . در حالیکه خود دولتمردان هم معترفند باید برای بازار ارز - که کاملا برای مدتی به امان خدا رها شده بود - فکری اندیشید .

البته به هر حال بنده عرض کردم ادعایی راجب به سوسیالیست یا سرمایه داری بودن اقتصاد ایران نکردم. اقتصاد ایران نه بر اساس حکمت و مکتب مشخصی برقرار هست و نه اینکه شیوه منحصر به فردی داره که بخواد در موردش صحبت بشه ( که اگر داشت صحبت میکردید ) . اقتصاد ایران یک اقتصاد جهان سومی با خصوصیات اقلیمی و مذهبی و فرهنگی خودش هست نه یک الگو و بنچ مارک !

--------------------

در مورد سقوط و فروپاشی اقتصاد غرب و ..... دلیلی نمیبینم که بخوام نظر شخص شما رو عوض کنم ولی محض اطلاع سایرین چند نکته رو باید گفت .

وجود چرخه تجاری از اصول و بدیهیات اقتصاد هست. هر اقتصاد پویا و داینامیکی در طول زمان رکود و متعاقبا رونق اقتصادی رو تجربه خواهد کرد و هیچ سق.ط و فروپاشی درکار نیست ( به طور مثال رکود دهه 30 آمریکا)

تصویر

نمونه این چرخه تجاری رو در رشد تولید ناخالص آمریکا میتونید ببینیند . که هر رکود ( فلش قرمز ) با بهبود و متعاقبا رونق ( فلش آبی ) دوباره همراه هست . ( در ضمن میتونید شدت بحران جاری رو با بحران های قبلی سنجید که به مراتب کمتر هست . )

تصویر

یک نمودار دیگه هم در رابطه با بدهیهای آمریکا نسبت به تولید ناخالص داخلی که شده خوراک رسانه ای برای قانع کردن عوام از سقوط اقتصاد آمریکا . مستحضرید که میزان بدهی های ابالات متحده به مراتب در دهه 40 بالاتر بوده اما نه اقتصاد سقوط کرده نه فروپاشیده. همونطور که قبلا هم گفتم تجزیه و تحلیل بدهی های عمومی اقتصادی مثل آمریکا به این سادگی نیست .
تصویر

به هرحال نظام سرمایه داری کارآمدیش رو حداقل نسبت تمام ایده ها و فلسفه های اقتصادی موجود در تاریخ ثابت کرده .
در مورد اقتصاد لیبرال و سرمایه داری شما اگر مدل آزموده شده و کارامد تری رو سراغ دارید بفرمایید .

ضمنا هر عقل سلیمی وقتی نظریه ای رو رد میکنه آلترنتیوی هم باید در نظر داشته باشه , آیا آلترنتیو اقتصادی که شما مد نظر دارید مدل اقتصادی جمهوری اسلامی ایران هست یا فقط ایده آل ها و تفکرات شخصیتون؟!!
Colonel II
Colonel II
نمایه کاربر
تماس:

پست توسط Solver »

خوب پس شما پیش قضاوت داشتید در مورد نظر بنده و همین باعث شد من حس کنم بحث بیهوده است!

آیا ارز کالای محوری هست یا خیر؟

از نظر بنده و البته برخی متخصصین نه تنها ارز در کشور ما همچنان محوری می باشد که بسیاری از کالاهای محوری دیگر نیز به اشتباه و تنها با هدف رقابت جهانی وارد بورس شده و به دست خدا سپرده شده اند. از جمله فلزات گران بها و مس.

اما ...

بنده عرض کردم کار به دولت وقت ندارم، من ساختار را شرح دادم، این که یک دولت به اشتباه تصمیمی گرفته است را نباید به ساختار مرتبط کرد. دولت های ما چندین بار از ابتدا تا الان تصمیم های اشتباه بزرگ اقتصادی گرفته اند. که بحث روی آنها سیاسی خواهد شد و من سمتش نرفتم.

من فقط گفتم برخی از افراد (و بر خلاف خیلی از موارد خودم را باشون جمع نزدم) فکر کردم شما با ادبیات من آشنا هستید و متوجه خواهید شد من خودم جزو اون دسته نیستم که از گران شدن ارز نگران نبوده و آن را آزاد شدن نرخ بدانم!

شاید با رفع این سو تفاهم مسیر ادامه بحث هموار شده باشد.
که اگر داشت صحبت میکردید

درست است.

همانطور که واضح است اصلا ما چیزی به اسم فلسفه اقتصادی نداریم بلکه منظور از این واژه نظام اقتصادی بر اساس یک فلسفه است. در ایران که ما اساسا فاقد نظام اقتصادی هستیم، و فکر نکنم بی نظم بودن را بتوان زیر چتر یک فلسفه قرار داد.

وجود چرخه تجاری از اصول و بدیهیات اقتصاد هست. هر اقتصاد پویا و داینامیکی در طول زمان رکود و متعاقبا رونق اقتصادی رو تجربه خواهد کرد و هیچ سق.ط و فروپاشی درکار نیست ( به طور مثال رکود دهه 30 آمریکا)

البته بنده معتقد به فروپاشی به این معنا که شما تفسیر کردید نیستم. در مورد چرخ حرف شما صحیح است اما ناقص !

چرا ناقص، چرا که این اقتصاد یک خط محوری نیز دارد که حد حمایت و مقاومت همین سهمی چرخش که رسم کردید می باشد.

آن چه موجب شده خود غرب نیز بارها واژه فروپاشی اقتصادی را بیان کند، نزولی بودن این خط محوری است نه بحث کوتاه مدت که مثلا سال 2009 به اوج رسید، 2010 خوب شد و باز 2011 نگران کننده شد. اصل ماجرا آنجاست که اگر از نگاه کلان به نمودار نگاه کنید شاهد هستید همواره نقاط مقاومت پایین تر از آخرین نقطه حمایت نمودار هستند و این آن موضوع نگران کننده برای غربی ها است.

در حالی که در اقتصاد آشفته ایران که هیچ نظمی هم ندارد، هر چند این محور باز هم نزولی است اما حداقل گاه شاهد هستیم با شکست نقاط مقاومت شانس صعودی شدن محور را فراهم می کند.

منظور از مقاومت بالاترین نقطه یک نمودار در یک بازه و منظور از حمایت پایین ترین نقطه نمودار در یک بازه است.

برای همین است که بانک جهانی که هیچ سر و سری با جمهوری اسلامی ندارد غیر از طلبکار بودن بابت برخی وام ها، گاه آمارهایی میدهد که خود ما در کشور متعجب می شویم که ای بابا مگر میشود این اقتصاد مریض ما در حال رشد باشد!

در حقیقت فقط شانس رشد وجود دارد که البته در این دوره از زمان که اکثر کشورها این شانس را هم ندارند موجب ارتقا رتبه ایران از نظر بستر اقتصادی شده است و البته این فقط ارتقا رتبه بوده و اصلا ارزش واقعی اقتصاد را بیان نمیکند.

در مورد اقتصاد لیبرال و سرمایه داری شما اگر مدل آزموده شده و کارامد تری رو سراغ دارید بفرمایید .

هیچ مدل موفق تری از آن نقطه نظر که منظور شما است وجود ندارد و تنها سرمایه داری رتبه نخست را در توسعه به آن معنا که منظور شما است در دست دارد.

ضمنا هر عقل سلیمی وقتی نظریه ای رو رد میکنه آلترنتیوی هم باید در نظر داشته باشه , آیا آلترنتیو اقتصادی که شما مد نظر دارید مدل اقتصادی جمهوری اسلامی ایران هست یا فقط ایده آل ها و تفکرات شخصیتون؟!!

هرچند میما اینجا مولتی متخصص شناخته میشود اما راستش در اقتصاد تخصص ندارم که حتی ایدآل اقتصادی تعریف بکنم، بنده فقط شناخت خوب نسبت به ساختار اقتصادی کشور دارم و البته شناخت نسبت به اقتصاد جهان دلیلش هم سوابق کارم در زمینه فارکس و بورس هست که البته تنها بخشی از اقتصاد یک کشور می باشد.

اما در مورد مدل جمهوری اسلامی ... در پیام خصوصی عرض کردم چون سیاسی میشود قدری.. ::sa
ارسال پست

بازگشت به “ساير گفتگوها”