


ممكن است هر لحظه در تهران زمين لرزه اي بزرگ اتفاق بيافتد




به نظر شما كدام شهر توانايي بر عهده گرفتن پايتختي ايران را داراست ؟ و اگر خواستيد بگوييد به چه دليلي آن شهر را انتخاب كرديد ؟(از نظر نظامي , زمين شناختي , ...)
و اين هم چند مطلب كه لازم ميدانم كه در اينجا آورده شود:
ایده تغییر پایتخت ایران ارزش بررسی را دارد
تغییر پایتخت ایده جدیدی نیست اما فقط در حد یک طرح باقی مانده است. احتمالا بزرگترین دلیل ناکام بودن چنین طرحی هزینه بالای اجرای آن است. تهران ویژگیهای مثبتی دارد که بخشی از آنرا به دلیل سالها پایتخت بودن کسب کرده و همین ویژگیها باعث شده است که به نسبت دیگر شهرها امتیاز بیشتری برای پایتخت بودن داشته اشت. وسعت شهر تهران بسیار زیاد است و مراکز دولتی در وسعت زیادی پخش هستند و این قضیه به امنیت آن کمک میکند، همچنین از لحاظ مراکز بهداشتی و درمانی و همچنین مراکز اقتصادی تهران در جایگاه برتری قرار گرفته است. اما آیا تهران بیش از این توان کشیدن عنوان پایتختی را دارد؟ نگاهی به ترافیک تهران داشته باشید، یک باران و ریزش برف در مراکز شمالی تهران باعث ترافیک بسیار سنگین می شود. با وجود بزرگراههای متعدد همچنین در ساعات رفت و آمد ترافیک سنگینی در این بزرگراهها جریان دارد و در نظر بگیرد اگر احیانا اتفاقی در بخشی از شهر و در یکی از جریانهای ترافیکی شهر بوجود آید آنوقت با یک بن بست ترافیکی مواجه خواهیم بود که شهر را فلج می کند. در عین حال این بزرگترین مرکز افتصادی و جمعیتی کشور همچنان شاهد مهاجرت از دیگر شهرهای کشور است و این قضیه حداقل هزینه سکونت در تهران را بیشتر کرده است. بخشهای مهمی از شهر تهران در خط زلزله هستند و قابل تصور است که در صورت حادثه احتمالی وضعیت شهر چه گونه خواهد بود.
در صورت انتخاب یک منطقه مناسب به عنوان پایتخت و توسعه آن با الگوهای جدید شهر سازی میتوان در یک یا دو دهه انتظار یک پایتخت مدرن برای کشور را داشت. انتقال بخشی از مراکز دولتی و کارمندان آنها به پایتخت جدید به تنهایی میتواند کمی از ترافیک و جمعیت تهران بکاهد. همچنین این شهر جدید قاعدتا جاذبه ای برای مهاجرت جمعیت از تهران یا دیگر شهرها و یا انتقال مراکز اقتصادی به شهر جدید خواهد داشت و این بزرگترین کمک به تهران است و توجه داشته باشید که تهران نیازمند سرمایه گذاری زیادی برای پشتیبانی از افزایش جمعیت و نیازهای ترافیکی دارد و این سرمایه گذاری میتواند در شهر جدیدی صورت گیرد. همچنین این شهر جدید یک فرصت استثنائی برای سرمایه گذاری است و میتواند سرمایه های بخش خصوصی که صرف خرید و فروش مسکن در تهران (که این خود باعث افزایش قیمت مسکن شده است) یا خرید ملک در کشورهای منطقه می شود را جذب کند. از طرفی میتوان انتظار داشت آزاد شدن بخشی از ساختمانها و زمینهای افراد یا مراکزی که از تهران به شهر جدید منتقل می شوند و همچنین ذهنیت انتقال پایتخت از تهران می تواند به کاهش هزینه زندگی در تهران کمک کند. تهران میتواند همچنان بزرگترین مرکز اقتصادی کشور باشد اما مدیریت کشور و بخشی از مراکز حکومتی میتواند به شهری مدرن و با قابلیت توسعه بیشتر منتقل شود.
[External Link Removed for Guests]
شاهرود یا سمنان؛ پايتخت جدید ایران ؟
کاظم جلالی در پاسخ به این سئوال که آیا انتخاب شاهرود به عنوان یکی از گزینه های پایتخت شدن در طرح انتقال پایتخت صحت دارد یا خیر به خبرنگار مهر گفت: نام شاهرود در مطالعات اولیه انتقال پایتخت ایران به عنوان یکی از اصلی ترین گزینه ها مطرح شده است.
نماینده مردم شاهرود در مجلس شورای اسلامی در حالی از شهرستان شاهرود به عنوان یکی از گزینه ها برای جابجایی پایتخت خبر داده است که پیش از این از سمنان به عنوان یکی از مکانهای احتمالی انتقال پایتخت نام برده می شد.
کاظم جلالی در پاسخ به این سئوال که آیا انتخاب شاهرود به عنوان یکی از گزینه های پایتخت شدن در طرح انتقال پایتخت صحت دارد یا خیر به خبرنگار مهر گفت: نام شاهرود در مطالعات اولیه انتقال پایتخت ایران به عنوان یکی از اصلی ترین گزینه ها مطرح شده است.
این اظهارات در حالی از سوی جلالی مطرح می شود که اسدالله عباسی عضو فراکسیون مدیریت شهری مجلس سال گذشته در گفتگو با خبرنگار مهر از بررسی طرحی در مرکز پژوهشهای مجلس خبر داده بود که براساس آن بخشی از پایتخت به سمنان منتقل می شود.
با این همه نماینده مردم شاهرود در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سئوال که چند گزینه برای پایتخت شدن در نظر گرفته شده است، گفت: در مطالعات اولیه طرح انتقال پایتخت، سه گزینه برای انتقال پایتخت در نظر گرفته شده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس نامی از گزینه ها به میان نیاورد.
موضوع انتقال پایتخت برای اولین بار در سال 1364 و همزمان با دویستمین سال پایتختی تهران مطرح شد و پس از جنگ تحمیلی در سال 1368 بار دیگر این طرح به طور جدی تر مطرح شد.
طرحی که با تصمیم دولتمردان وقت مبنی بر ارجحیت ساماندهی تهران کنار گذاشته شد. این موضوع در سالهای نخستین دهه 70نیز مطرح شد که پیگیری آن بی نتیجه ماند. اخیراً مجمع تشخیص مصلحت نظام موضوع انتقال احتمالی پایتخت ایران را تصویب کرده است.
نماینده مردم شاهرود در مجلس در خصوص ویژگیهای مکانی برای انتقال پایتخت گفت: پایتخت باید به محلی انتقال داده شود که مشکلات قبلی در آن وجود نداشته باشد. همچنین تمایل به گسترش در محدوده شهری و مشکلات شهرهای بزرگ را نداشته باشد، بر این اساس شاهرود گزینه ای مناسب در این زمینه است.
تهران با بیش از 12 میلیون نفر جمعیت با مشکلات عدیده ای از جمله گرانی مسکن، ترافیک، آلودگی هوا و ... دست و پنجه نرم می کند.
[External Link Removed for Guests]
واکنش گاردین به تصویب طرح تغییر پایتخت ایران
به گزارش خبرنگار "تابناک"، روزنامه "گاردین" با بیان موضوع بالا نوشت: کارشناسان از قریب الوقوع بودن زلزله تهران خبر داده اند و مقامات ایران نیز به تغییر پایتخت رضایت داده اند اما مشخص نیست که این مرکز سیاسی در شهر مشخصی تعیین خواهد شد یا اینکه ایرانی ها منطقه جدیدی را انتخاب و پایتخت جدیدی را در آن بنا خواهند کرد.
یک روزنامه انگلیسی در تحلیلی درباره تصمیم مجمع تشخیص مصلحت نظام در مورد تغییر پایتخت ایران نوشت: ایران به دلیل ترس از وقوع زلزله بزرگ در تهران تصمیم گرفت که پایتخت خود را عوض کند!
به گزارش خبرنگار "تابناک"، روزنامه "گاردین" با بیان موضوع بالا نوشت: کارشناسان از قریب الوقوع بودن زلزله تهران خبر داده اند و مقامات ایران نیز به تغییر پایتخت رضایت داده اند اما مشخص نیست که این مرکز سیاسی در شهر مشخصی تعیین خواهد شد یا اینکه ایرانی ها منطقه جدیدی را انتخاب و پایتخت جدیدی را در آن بنا خواهند کرد.
این روزنامه می افزاید: موضوع تغییر پایتخت در ایران سابقه ای 20 ساله دارد اما هیچگاه جدی تلقی نشد تا اینکه زلزله بم رخ داد و 40 هزار نفر در آن حادثه کشته شدند و پس از آن کارشناسان اعلام کردند که تهران بر روی 100 گسل روان قرار گرفته و بعضی از این گسل ها تا 100 کیلومتر نیز طول دارند بنابراین وقوع یک زلزله هرچند کوچک می تواند به فاجعه ای انسانی تبدیل شود و ساختمان های زیادی را نابود کند.
در همین باره، روزنامه عربی "الحیات" نیز به نقل از "بهرام عکاشه" استاد علوم پایه دانشگاه آزاد نوشت: من از 40 تا 50 سال پیش ضرورت تغییر پایتخت را متذکر شده ام و اگر به توصیه ام عمل می شد اکنون تهران به حجمی نمی رسید که کنترل آن غیر ممکن شود و هر روز شاهد مشکل جدیدی باشیم.
عکاشه از ایجاد پایتخت جدید در منطقه ای بین شهرستان های دلیجان و قم در استان مرکزی حمایت کرد و دلیل این انتخاب را چنین بیان کرد: این منطقه در 2000 سال گذشته هیچ زلزله ای را شاهد نبوده است.