IRIS و پدید آمدن برنامه فضایی ایران (قسمت اول )
=======================================================================
چند نکته قبال از خواندن مقاله
مطمئنا نظرات نویسنده با نظرات مترجم یکی نیست
در این مقاله موشک IRIS معادل موشک شهاب 3 دی فرض شده که آن هم به نوبه خود معادل موشک نو دونگ کره شمالی را در اختیار گرفته
موشک IRIS ویا شهاب 3 دی اولین موشک ماهواره بر سبک ایران فرض شده اند (پراکنده بودن اطلاعات اجازه سخن قطعی را نمیدهد )
موشک شهاب پنج معادل تائه دو پونگ دو کره شمالی فرض شده (البته از سوی نویسنده آن که آمریکایی هستند ) و عنوان اولین ماهواره بر سنگین ایران را بر دوش میکشد
========================================================================
نخستین ظهور موشک ماهواره بر IRIS/IRSL-X-1
با وجود ادعاهای ایران مبنی بر عدم بالابردن برد شهاب 3 دولت ایران در حال حاضر مشغول به ساخت و توسعه نخستین ماهواره بر خود موسوم به IRIS میباشد .
پرتابگر ماهواره IRIS در ظاهر دارای ترکیب ساختمانی از موشک بالستیکShahab3 است که در مرحله اول از طراحی
ان بهره میبرد و در مرحله دوم پرتابگر دارای دوقسمت موتور جامد و نیز محل حمل ماهواره (قسمت سوم) توسط پرتابگر است که قطر این مرحله از مرحله اول کمی بیشتر است و میتواند ماهواره های مخابراتی و علمی را در مدار زمین قرار دهد .
.پرتابگر IRIS با پیکر بندی انجام شده بر روی آن پرتابگریست ایده آل به عنوان کاوشکر یا موشک اکتشافی که میتواند برای حمل کلاهک جنگی و یا توسعه کلاهک های فضایی قابل بازگشت و یا در نهایت برای ارسال محموله های علمی به فضا مورد استفاده قرار گیرد .البته این پرتابگر درحال حاضر نمیتواند ماهواره ها و یا محموله های با جرم بالا را به سمت مدار پرتاب کند . مگر اینکه مرحله سومی نیز به آن اضافه شود تا تبدیل به یک پرتابگر سنگین گردد .
با توجه به آزمایش موشک چند مرحله ای شهاب 3 نویسنده بر این عقیده است که در صورتی که پرتاب آز مایشی موشک Shahab-3D نخستین پرواز آزمایشی پرتابگر IRIS باشد در آن صورت پرتابهای موشک های
Shahab - 5 دومین و سومین مرحله از برنامه ساخت یک پرتابگر ماهواره ای است که ایران ادعا دارد در حال توسعه آن است .
اولین تصویر از موشک IRIS در یکی از نمایشگاههای هوا و فضای ایرانیان در اندازه یک ماکت یک متری به نمایش گذاشته شد . نویسنده ادعا دارد که تستهای ناموفق پرتابی این موشک علت اصلی به تاخیر افتادن توسعه موشک حامل پرتابگر شهاب 5 تا کنون بوده است ولی با تردید بیان میکند که فقط زمان قادر به روشن ساختن این مطلب میباشد .
نویسنده مقاله ادعا دارد که اختمال توسعه نوع جدیدی از موشک های بالستیک از روی این نسخه پرتابی با نامهای جدیدتر از Shahab - 3d وجود دارد ، ونیز باتوجه به موتور سوخت جامد مورد استفاده در مرحله فوقانی و نیز تمام اطلاعاتی که از موشک شهاب 3 در اختیار است ، طراحی نمایش داده شده از IRIS یقینا طرحی مناسب با استفاده از طراحی موشک بالستیک شهاب 3 است . هرچند که پرتاب این سیستم آزمایشی پیشرفته که پیش از این در غرب و شرق مورد استفاده قرار گرفته و از متدهای غربی و شرقی نیز برای توسعه استفاده کرده برای ملل چیز چندان غیر عادی نخواهد بود ، ولی به سرعت بخشیدن برای توسعه اولین ماهواره بر سنگین ایران قبل از پرتاب کمک شایانی خواهد کرد .
نویسنده در ادامه با بیان شباهت موجود بین شهاب 3d و نسخه های دوم و سوم موشک تائه دو پونگ کره شمالی این پرسشها
را مطرح میکند که آیا شهاب 3D میتواند نسخه اصلاح شده از ماهواره بر ایرانی IRIS باشد که تست نخست خود را سپری کرده است ؟ آیا این موشک همان نسخه بالستیک فضایی از موشک تائه دو پونگ 2 کره شمالی وترکیب ماهواره بر شهاب 5 است و یا اینکه موشک بالستیکی ساخت ایران است ؟
شاید تاحد زیادی بتوان گفت که ایران در حال همکاری با کره شمالی برای ساخت نسخه دوم و سوم ماهواره بر شهاب 5 است و هر دو در انجام این طرح مشارکت جدی دارند. کره شمالی که در سال های پایانی قرن 20 نسخه جدید و بهسازی شده ای از موشک تائه دو پونگ 1 را آزمایش کرده بود در بین 26 Juan و 2 Julay سال 2001 نخستسن نمونه پرتابی از موشک تائه دو پونگ دو را برای پرتاب بر روی سکوی تاسیسات پرتاب خود قرار داده بود .
این کاملا واضح است که موشک شهاب 3 دی چند ثانیه پس از پرتاب و قبل از پایان مرحله اول در اولین تست خود در آسمان منفجر شد . با وجود طراحی متناسب موتور سوخت جامد آن و نیز پوشش آیرو دینامیک موشک متاسفانه انفجار باعث جلوگیری از آزمایش این قسمت ها گردید . در کل باید به این نتیجه رسید که در صورت تداوم برای ساخت و تکمیل شهاب 5 گلی به یاد ماندنی برای مردم ایران در بخش فضا به ثمر خواهد رسید .
اما مشخصات موشک IRIS
حد اکثر بار قابل حمل توسط کلاهک موشک (کیلوگرم ): 760-987-1,158 بار فضایی و یا کلاهک جنگی .
حداکثر برد ( کیلومتر ) : 1500
تعداد مراحل : 2
قطر موشک (متر ) : 1.32 - 1.35 – 1.85
ارتفاع موشک : 17.1 متر
وزن در حالت پرتابی سبک : 16000 کیلوگرم
وظیفه : برای پرتاب محموله های فضایی علمی و تحقیقاتی و نیز ماهواره ها
اطلاعات مربوط به مرحله اول موشک
ارتفاع : 14 متر
قطر : 1.32 – 1.35 – 1.85 متر
جرم :15092 کیلوگرم
تراست : موثر 26051 کیلوگرم بر فوت مربع - واقعی 26,760-26,600 کیلوگرم بر فوت مربع
زمان سوخت : 110 ثانیه
نوع سوخت : TM-185 (20% Gasoline + 80% Kerosene)
نوع اکسید کننده : AK-27I (27% N2O4 + 73% HNO3 + Iodium Inhibitor)
جرم سوخت :12912 کیلو گرم
اطلاعات مربوط به مرحله دوم موشک
ارتفاع : 3 الی 4 متر در کل
قطر : 1.3 ای 2 متر
وزن : نا معلوم
تراست موتور : نامعلوم
مدت زمان سوخت : 100 ثانیه
نوع سوخت : جامد
لطفا اگر کسی تصویری از این پرتابگر داره در تاپک قرار بده
ادامه دارد ..........
موشک IRIS اولین پرتاب کننده ماهواره ایرانی
مدیران انجمن: CAPTAIN PILOT, شوراي نظارت, مديران هوافضا
- پست: 1106
- تاریخ عضویت: چهارشنبه ۲۹ شهریور ۱۳۸۵, ۱۱:۱۲ ق.ظ
- سپاسهای ارسالی: 176 بار
- سپاسهای دریافتی: 468 بار
- تماس:
ماهواره بر ساخت ایران و صنایع فضایی ایران
مترجم :MSKSB
بنابه گزارشات منتشر شده در خلال سالهای 1999 - 2000 ایران در حال انجام طرحی با شراکت کشورهای دیگر از جمله روسیه ، چین و کره شمالی برای ساخت اولین پرتابگر خود موسوم به شهاب -4 بود . ولی بنابه دلایلی طرح ساخت پرتابگر شهاب 4 از دستور کار ساز مان هوا و فضای ایران خارج شد و جای خود را به پرتابگر های شهاب 5 (دو مرحله ای ) و شهاب -6 (سه مرحله ای) داد. در خلال این طرح ها و با کمک گیری از سایر کشورها ایران درصدد است تا با خرید و انتقال فناوری های فضایی پیشرفته اولین پرتابگر بومی خود را تا سال 2004 ( تاکنون به دلیل برخی مسائل سیاسی و اقتصادی به تعویق افتاده ) تولید کند . چین به عنوان یکی از کشورهای حامی ایران در خلال سالهای 2000 تا 2004 قرار بود اولین محموله فضایی ایران را که به پرتابگر ماهواره هواشناسی چین متصل شده بود را به فضا پرتاب کند که در مورد انجام یا عدم انجام ان هنوز گزارشی منتشر نشده . بدیهی است در صورتی که ایران تا سال 2004 نتواند به اهداف خود در مورد برنامه های فضایی خود برسد و با توجه به پیشرفته اخیر آن در زمینه های ساخت ماهواره به کشور های دیگر برای پرتاب محموله های خود به فضا وابسته خواهد بود . ولی دیری نخواهد پایید که ایران به طور کامل و بومی اولین محموله علمی ساخت خود را با موشک پرتابگر IRIS (شهاب -5) و یا شهاب -6 ساخت متخصصان خوددر مدار زمین قرار خواهد داد .
در زوئن سال 1998 طی قراردادی که در ایران مابین وزارت علوم و تحقیقات ایران با وزارت تلگراف و تلفن امضا شد ، قرارداد همکاری برای طرح ریزی و ساخت یک ماهواره علمی و تحقیقاتی آب وهوایی تحت عنوان مصباح مابین وزیر مخابرات وقت ایران (رضا عارف یزدی ) و مصطفی معین (وزیر علوم وقت ) امضا گردید . این ماهواره قرار بود تا سال 2001 توسط یک پرتابگر متعلق به روسیه ویا چین به مدار زمین پرتاب گردد . این طرح رسمی که در زمان مقرر خود به اتمام رسید اولین گام مقدماتی ایران برای ورود به دنیای فناوری ماهواره در جهان بود .
ماهواره مصباح
طرح در زمان مقرر خود برای ساخت آغاز گردید و تحقیقات مابین موسسه تحقیقات صنعتی و فضایی ایران و نیز سازمان تحقیقات مخابراتی ایران آغاز شد . این پکی از چند ین طرح تحقیقی بود که در ایران برای توسعه صنایع مخابرات ماهواره ای آغاز شد متاسفانه پرتاب مصباح تاکنون به تعویق افتاده است . در کنار این طرح همزمان طرح ساخت دو ماهواره کوچک نیز به صورت موازی آغاز شد . این ماهواره ها که تحت عنوان (Small Multi Mission Satellite) SMMS شناخته می شدند تحت سرمایه گذاری مشترک بین کشورهای چین - ایران - کره جنوبی - مغولستان - پاکستان - تایلند و بنگلادش زیر نظر سازمان آسیا- پاسیفیک برای ساخت آغاز شدند .SMMS در اصل یک فضاپیمای مصنوعی بود که در ابتدا ایران و چین اغازگر ساخت ان بودند . این محموله قرار بود تا مارس سالهای 2000 و 2001 به فضا پرتاب گردد ولی در نهایت با تعویق های مکرر تحت عنوان طرح ماهواره تحقیقاتی اب و هوایی چین در سال 2005 توسط پرتابگر چینی به فضا پرتاب شد و در ارتفاع 650 کیلومتری از سطح زمین در مدار قطبی " سان سینکرونوس (Sun-synchronous )" قرار گرفت . چین قبل از پرتاب وزن فضاپیما را از 380 کیلوگرم به 480 کیلوگرم افزایش داد و فرم کلی ان را بر اساس طرح ساخت "CAST-968B " که توسط آکادمی تکنولوزی فناوری فضایی "PRC" چین توسعه داده شده بود تغییر داد . این محموله تعداد دو دستگاه دوربین چند منظوره طیفی CCD به وزن 100 کیلوگرم را به همراه خود به فضا برد . این دوربین ها قادر به ارسال تصویر با کیفیت بیست متر از سطح زمین بودند .
پس از آن در سال 1999 موسسه انتشار اخبار فضایی اعلام کرد که طرح ساخت ماهواره مخابراتی جدیدی توسط قائم مقام وزارت مخابرات مصطفی سفری به مناقصه گذاشته شد که باید تا سال 2002 ساخته و به فضا پرتاب می شد . به دنبال این درخواست پیشنهاد هایی از سوی کشورهای چین و فرانسه و هند و روسیه برای ساخت زهره در باند فرکانسی KU مطرح شد . یکی از خصوصیات طرح مناقصه که موجب انتقال فناوری ساخت ماهواره به ایران می شد این بود که ایران در قرار داد خواستار حضور مهندسین و تکنسین های داخلی خود در مکانهای ساخت و توسعه این ماهواره متوسط بودند تا توسط کارشناسان خبره و با صرف هزینه های بالا از سوی ایران آموزش ببینند که با موافقت طرف مقابل روبرو شد . این قرار داد که مابین ایران و روسیه امضا شد در زمان مقرر اغاز و در نهایت قرار بود که ماهواره در مدار 34 درجه شرقی و 47 درجه بالاتر از استوا و در قسمت اختصاصی از مدار geo-stationary قرار گیرد .
ماهواره زهره
منبع
[External Link Removed for Guests]
مترجم :MSKSB
بنابه گزارشات منتشر شده در خلال سالهای 1999 - 2000 ایران در حال انجام طرحی با شراکت کشورهای دیگر از جمله روسیه ، چین و کره شمالی برای ساخت اولین پرتابگر خود موسوم به شهاب -4 بود . ولی بنابه دلایلی طرح ساخت پرتابگر شهاب 4 از دستور کار ساز مان هوا و فضای ایران خارج شد و جای خود را به پرتابگر های شهاب 5 (دو مرحله ای ) و شهاب -6 (سه مرحله ای) داد. در خلال این طرح ها و با کمک گیری از سایر کشورها ایران درصدد است تا با خرید و انتقال فناوری های فضایی پیشرفته اولین پرتابگر بومی خود را تا سال 2004 ( تاکنون به دلیل برخی مسائل سیاسی و اقتصادی به تعویق افتاده ) تولید کند . چین به عنوان یکی از کشورهای حامی ایران در خلال سالهای 2000 تا 2004 قرار بود اولین محموله فضایی ایران را که به پرتابگر ماهواره هواشناسی چین متصل شده بود را به فضا پرتاب کند که در مورد انجام یا عدم انجام ان هنوز گزارشی منتشر نشده . بدیهی است در صورتی که ایران تا سال 2004 نتواند به اهداف خود در مورد برنامه های فضایی خود برسد و با توجه به پیشرفته اخیر آن در زمینه های ساخت ماهواره به کشور های دیگر برای پرتاب محموله های خود به فضا وابسته خواهد بود . ولی دیری نخواهد پایید که ایران به طور کامل و بومی اولین محموله علمی ساخت خود را با موشک پرتابگر IRIS (شهاب -5) و یا شهاب -6 ساخت متخصصان خوددر مدار زمین قرار خواهد داد .
در زوئن سال 1998 طی قراردادی که در ایران مابین وزارت علوم و تحقیقات ایران با وزارت تلگراف و تلفن امضا شد ، قرارداد همکاری برای طرح ریزی و ساخت یک ماهواره علمی و تحقیقاتی آب وهوایی تحت عنوان مصباح مابین وزیر مخابرات وقت ایران (رضا عارف یزدی ) و مصطفی معین (وزیر علوم وقت ) امضا گردید . این ماهواره قرار بود تا سال 2001 توسط یک پرتابگر متعلق به روسیه ویا چین به مدار زمین پرتاب گردد . این طرح رسمی که در زمان مقرر خود به اتمام رسید اولین گام مقدماتی ایران برای ورود به دنیای فناوری ماهواره در جهان بود .
ماهواره مصباح

طرح در زمان مقرر خود برای ساخت آغاز گردید و تحقیقات مابین موسسه تحقیقات صنعتی و فضایی ایران و نیز سازمان تحقیقات مخابراتی ایران آغاز شد . این پکی از چند ین طرح تحقیقی بود که در ایران برای توسعه صنایع مخابرات ماهواره ای آغاز شد متاسفانه پرتاب مصباح تاکنون به تعویق افتاده است . در کنار این طرح همزمان طرح ساخت دو ماهواره کوچک نیز به صورت موازی آغاز شد . این ماهواره ها که تحت عنوان (Small Multi Mission Satellite) SMMS شناخته می شدند تحت سرمایه گذاری مشترک بین کشورهای چین - ایران - کره جنوبی - مغولستان - پاکستان - تایلند و بنگلادش زیر نظر سازمان آسیا- پاسیفیک برای ساخت آغاز شدند .SMMS در اصل یک فضاپیمای مصنوعی بود که در ابتدا ایران و چین اغازگر ساخت ان بودند . این محموله قرار بود تا مارس سالهای 2000 و 2001 به فضا پرتاب گردد ولی در نهایت با تعویق های مکرر تحت عنوان طرح ماهواره تحقیقاتی اب و هوایی چین در سال 2005 توسط پرتابگر چینی به فضا پرتاب شد و در ارتفاع 650 کیلومتری از سطح زمین در مدار قطبی " سان سینکرونوس (Sun-synchronous )" قرار گرفت . چین قبل از پرتاب وزن فضاپیما را از 380 کیلوگرم به 480 کیلوگرم افزایش داد و فرم کلی ان را بر اساس طرح ساخت "CAST-968B " که توسط آکادمی تکنولوزی فناوری فضایی "PRC" چین توسعه داده شده بود تغییر داد . این محموله تعداد دو دستگاه دوربین چند منظوره طیفی CCD به وزن 100 کیلوگرم را به همراه خود به فضا برد . این دوربین ها قادر به ارسال تصویر با کیفیت بیست متر از سطح زمین بودند .
پس از آن در سال 1999 موسسه انتشار اخبار فضایی اعلام کرد که طرح ساخت ماهواره مخابراتی جدیدی توسط قائم مقام وزارت مخابرات مصطفی سفری به مناقصه گذاشته شد که باید تا سال 2002 ساخته و به فضا پرتاب می شد . به دنبال این درخواست پیشنهاد هایی از سوی کشورهای چین و فرانسه و هند و روسیه برای ساخت زهره در باند فرکانسی KU مطرح شد . یکی از خصوصیات طرح مناقصه که موجب انتقال فناوری ساخت ماهواره به ایران می شد این بود که ایران در قرار داد خواستار حضور مهندسین و تکنسین های داخلی خود در مکانهای ساخت و توسعه این ماهواره متوسط بودند تا توسط کارشناسان خبره و با صرف هزینه های بالا از سوی ایران آموزش ببینند که با موافقت طرف مقابل روبرو شد . این قرار داد که مابین ایران و روسیه امضا شد در زمان مقرر اغاز و در نهایت قرار بود که ماهواره در مدار 34 درجه شرقی و 47 درجه بالاتر از استوا و در قسمت اختصاصی از مدار geo-stationary قرار گیرد .
ماهواره زهره

منبع
[External Link Removed for Guests]
- پست: 1106
- تاریخ عضویت: چهارشنبه ۲۹ شهریور ۱۳۸۵, ۱۱:۱۲ ق.ظ
- سپاسهای ارسالی: 176 بار
- سپاسهای دریافتی: 468 بار
- تماس:
اولين ماهواره ايران با نام مصباح سال جاري به فضا پرتاب ميشود
خبرگزاري فارس: در اولين جلسه شوراي عالي فضايي به رياست سيد محمد خاتمي رئيس جمهوري گزارش پيشرفت ماهواره مصباح مطرح و اعلام شد مدل فضايي ماهواره آماده است و انتظار ميرود اين ماهواره در سال جاري پرتاب شود.
به گزارش خبرگزاري فارس، به نقل از دفتر رسانههاي رياست جمهوري، ماهواره مصباح يك ماهواره كوچك مخابراتي است كه با همكاري ايتاليا و مشاركت ايران در طراحي و ساخت، آماده پرتاب خواهد شد.
بنا بر اين گزارش در جلسه شوراي عالي فضايي كه معتمدي وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات، علي شمخاني وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح، رحمتي وزير راه و ترابري، شفتي دبير شورا و رئيس سازمان فضايي كشور حضور داشتند رئيس جمهور بر اهميت فناوري فضايي در شئون مختلف كشور تاكيد نمود.
رئيس جمهور با تاكيد بر اهميت توسعه و رشد منابع انساني در بخش هوافضا، حضور فعال ايران در فناوري فضايي را گامي مهم در جهت توسعه پايدار و اقتدار ملي دانست.
خاتمي همچنين بر نقش موثر دادهها و اطلاعات فضايي در توسعه مبتني بر دانايي اشاره نمود و اظهار اميدواري كرد سازمان فضايي ايران و شوراي عالي فضايي بتواند با حضور صلح آميز و فعال ايران در فضاي ماوراي جو، جايگاه ايران در عرصه مهم فناوري فضايي جهاني را ارتقاء بخشد.
رئيس جمهور همچنين حضور فعال در جامعه بينالمللي براي توسعه فناوري فضايي در خدمت مقاصد صلح جويانه در سطح جهاني را خواستار شد.
در اين جلسه با توجه به برنامه چهارم توسعه در مورد فضا شامل ماهواره زهره، مصباح، چند ماموريتي كوچك، سنجش از دور و ماهواره ارتباطات و مخابرات و همچنين ريز ماهوارهاي تحقيقاتي - دانشجويي مورد تاييد و تصويب شوراي عالي فضايي به عنوان شوراي راهبردي فضا قرار گرفت و مقرر گرديد عيناً براي سير مراحل تصويب نهايي دولت و مجس شوراي اسلامي در متن برنامه چهارم ارائه شود.
در اين شورا همچنين گزارشي از مراحل پيشرفت ماهواره زهره، ماهواره چند منظوره (با مشاركت چين، تايلند و ايران) و ماهواره مصباح ارائه شد.
در عين حال در جلسه شورا گزارش ماهواره كوچك چند منظوره كه يك پروژه مشترك بين چين، ايران و تايلند است مطرح شد.
اين ماهواره داراي توانمنديهاي مختلف است و انتظار ميرود در سال آينده پرتاب شود.
در اين نشست به پيشنهاد دبير شورا، تشكيل گروههاي ويژه تخصصي از وزارتخانهها و دستگاههاي ذيربط جهت بررسي موضوعات حقوق فضا و منافع ملي ايران و همچنين مديريت بلايا با استفاده از فناوري فضايي تصويب و مقرر گرديد گروههاي فوق در دبيرخانه شورا تشكيل و گزارش كار آنان در جلسات آتي توسط دبير شورا ارائه شود.
در اين جلسه ترويج كاربردهاي متنوع فناوري فضا در متن زندگي مردم، همچنين توسعه و رشد نيروي انساني و خوداتكائي در فناوري فضا مطرح و مورد بحث قرار گرفت.
در جلسه همچنين اعلام تصويب مشاركت ايران به عنوان هيات موسس در سازمان فضايي منطقه كه براي نخستين بار توسط كشورهاي چين، پاكستان، تايلند و ايران تشكيل خواهد شد، مورد تاييد قرار گرفت.
شايان ذكر است اين سازمان مهمترين و عظيمترين شبكه همكاري هاي فضايي در آسيا و اقيانوسيه خواهد بود كه انتظار ميرود پس از تاسيس، كشورهاي متعددي در آن درخواست عضويت نمايند.
بر اساس قانون وظايف و اختيارات وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات شوراي عالي فضايي به رياست رئيس جمهور با عضويت وزراي ارتباطات و فناوري اطلاعات، علوم تحقيقات و فناوري، امور خارجه، دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح، صنايع و معادن همچنين معاون رئيس جمهور و رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزي، رئيس سازمان صدا و سيما، سه نفر از صاحبنظران و همچنين رئيس سازمان فضايي ايران تشكيل و سازمان فضايي ايران مجري مصوبات شورا است كه رئيس سازمان فضايي ايران دبير شورا و سازمان فضايي ايران مجري مصوبات شوراي عالي فضايي است.
دبير شوراي عالي فضايي پس از اجلاس مزبور اقدام دولت در تشكيل شورا و تاسيس سازمان فضايي را گامي مهم براي تقويت و انسجام فعاليتها در فناوري فضايي براي مقاصد صلحآميز خواند و اظهار اميدواري كرد با حضور فعال نيروهاي جوان و مستعد كشور در علوم فناوري فضايي در سالهاي آتي خدمات فضايي در ايران با كمترين وابستگي در اختيار مردم قرار گيرد.
منبع
[External Link Removed for Guests]
همونطور که می بینید در این خبر مصباح باید درسال 84 به فضا پرتاب میشد که متاسفانه محقق نشده آخرین گزارشات از خاک خوردن این ماهواره که بسیاری از محققان کشور برای ساخت اون زحمت کشیدن در پایگاه بایکونور قزاقستان آن هم به مدت تقریبا یکسال حکایت داره و متاسفانه مسئولان هیچ واکنشی در قبال این دیر کرد از خود نشان نمیدهند
از قدیم گفتند .
قدر زر زرگر بداند قدر گوهر گوهری
خبرگزاري فارس: در اولين جلسه شوراي عالي فضايي به رياست سيد محمد خاتمي رئيس جمهوري گزارش پيشرفت ماهواره مصباح مطرح و اعلام شد مدل فضايي ماهواره آماده است و انتظار ميرود اين ماهواره در سال جاري پرتاب شود.
به گزارش خبرگزاري فارس، به نقل از دفتر رسانههاي رياست جمهوري، ماهواره مصباح يك ماهواره كوچك مخابراتي است كه با همكاري ايتاليا و مشاركت ايران در طراحي و ساخت، آماده پرتاب خواهد شد.
بنا بر اين گزارش در جلسه شوراي عالي فضايي كه معتمدي وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات، علي شمخاني وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح، رحمتي وزير راه و ترابري، شفتي دبير شورا و رئيس سازمان فضايي كشور حضور داشتند رئيس جمهور بر اهميت فناوري فضايي در شئون مختلف كشور تاكيد نمود.
رئيس جمهور با تاكيد بر اهميت توسعه و رشد منابع انساني در بخش هوافضا، حضور فعال ايران در فناوري فضايي را گامي مهم در جهت توسعه پايدار و اقتدار ملي دانست.
خاتمي همچنين بر نقش موثر دادهها و اطلاعات فضايي در توسعه مبتني بر دانايي اشاره نمود و اظهار اميدواري كرد سازمان فضايي ايران و شوراي عالي فضايي بتواند با حضور صلح آميز و فعال ايران در فضاي ماوراي جو، جايگاه ايران در عرصه مهم فناوري فضايي جهاني را ارتقاء بخشد.
رئيس جمهور همچنين حضور فعال در جامعه بينالمللي براي توسعه فناوري فضايي در خدمت مقاصد صلح جويانه در سطح جهاني را خواستار شد.
در اين جلسه با توجه به برنامه چهارم توسعه در مورد فضا شامل ماهواره زهره، مصباح، چند ماموريتي كوچك، سنجش از دور و ماهواره ارتباطات و مخابرات و همچنين ريز ماهوارهاي تحقيقاتي - دانشجويي مورد تاييد و تصويب شوراي عالي فضايي به عنوان شوراي راهبردي فضا قرار گرفت و مقرر گرديد عيناً براي سير مراحل تصويب نهايي دولت و مجس شوراي اسلامي در متن برنامه چهارم ارائه شود.
در اين شورا همچنين گزارشي از مراحل پيشرفت ماهواره زهره، ماهواره چند منظوره (با مشاركت چين، تايلند و ايران) و ماهواره مصباح ارائه شد.
در عين حال در جلسه شورا گزارش ماهواره كوچك چند منظوره كه يك پروژه مشترك بين چين، ايران و تايلند است مطرح شد.
اين ماهواره داراي توانمنديهاي مختلف است و انتظار ميرود در سال آينده پرتاب شود.
در اين نشست به پيشنهاد دبير شورا، تشكيل گروههاي ويژه تخصصي از وزارتخانهها و دستگاههاي ذيربط جهت بررسي موضوعات حقوق فضا و منافع ملي ايران و همچنين مديريت بلايا با استفاده از فناوري فضايي تصويب و مقرر گرديد گروههاي فوق در دبيرخانه شورا تشكيل و گزارش كار آنان در جلسات آتي توسط دبير شورا ارائه شود.
در اين جلسه ترويج كاربردهاي متنوع فناوري فضا در متن زندگي مردم، همچنين توسعه و رشد نيروي انساني و خوداتكائي در فناوري فضا مطرح و مورد بحث قرار گرفت.
در جلسه همچنين اعلام تصويب مشاركت ايران به عنوان هيات موسس در سازمان فضايي منطقه كه براي نخستين بار توسط كشورهاي چين، پاكستان، تايلند و ايران تشكيل خواهد شد، مورد تاييد قرار گرفت.
شايان ذكر است اين سازمان مهمترين و عظيمترين شبكه همكاري هاي فضايي در آسيا و اقيانوسيه خواهد بود كه انتظار ميرود پس از تاسيس، كشورهاي متعددي در آن درخواست عضويت نمايند.
بر اساس قانون وظايف و اختيارات وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات شوراي عالي فضايي به رياست رئيس جمهور با عضويت وزراي ارتباطات و فناوري اطلاعات، علوم تحقيقات و فناوري، امور خارجه، دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح، صنايع و معادن همچنين معاون رئيس جمهور و رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزي، رئيس سازمان صدا و سيما، سه نفر از صاحبنظران و همچنين رئيس سازمان فضايي ايران تشكيل و سازمان فضايي ايران مجري مصوبات شورا است كه رئيس سازمان فضايي ايران دبير شورا و سازمان فضايي ايران مجري مصوبات شوراي عالي فضايي است.
دبير شوراي عالي فضايي پس از اجلاس مزبور اقدام دولت در تشكيل شورا و تاسيس سازمان فضايي را گامي مهم براي تقويت و انسجام فعاليتها در فناوري فضايي براي مقاصد صلحآميز خواند و اظهار اميدواري كرد با حضور فعال نيروهاي جوان و مستعد كشور در علوم فناوري فضايي در سالهاي آتي خدمات فضايي در ايران با كمترين وابستگي در اختيار مردم قرار گيرد.
منبع
[External Link Removed for Guests]
همونطور که می بینید در این خبر مصباح باید درسال 84 به فضا پرتاب میشد که متاسفانه محقق نشده آخرین گزارشات از خاک خوردن این ماهواره که بسیاری از محققان کشور برای ساخت اون زحمت کشیدن در پایگاه بایکونور قزاقستان آن هم به مدت تقریبا یکسال حکایت داره و متاسفانه مسئولان هیچ واکنشی در قبال این دیر کرد از خود نشان نمیدهند
از قدیم گفتند .
قدر زر زرگر بداند قدر گوهر گوهری
- پست: 1106
- تاریخ عضویت: چهارشنبه ۲۹ شهریور ۱۳۸۵, ۱۱:۱۲ ق.ظ
- سپاسهای ارسالی: 176 بار
- سپاسهای دریافتی: 468 بار
- تماس:
نويسنده: شهرام شريف
ماهواره مصباح پرتاب آرزوهاى فضايى ايران
16 مرداد 1384 - دنیای اقتصاد - نمايش نخستين ماهواره ايران با عنوان مصباح و اعلام زمان پرتاب آن در اواخر مهرماه، به نوعى مىتواند نمادى از بلندپروازىهاى علمى و فنى ايران از يكسو و حركت به سمت تكميل زيرساختهاى مخابراتى از سوى ديگر باشد.
جعبه مكعبى شكل سياهى كه پنج شنبه در يك محفظه شيشهاى در محل مركز تحقيقات مخابرات به نمايش در آمد، تحقق يكى از آرزوهاى 30 سال اخير مقامات ايرانى براى حضور در فضاى بالاى جو و استفاده از تكنولوژى ماهواره در موقعيتى است كه اين پرندههاى دور پرواز آسمان پيرامون زمين را پر كردهاند و سرويسهاى مختلفى را ارائه مىكنند.
ماهواره 75 كيلوگرمى مصباح كه در انگليسى به Lantern ترجمه شده تاكنون بيش از 10ميليارد تومان هزينه به همراه داشته و تا مهر ماه پس از حمل به پايگاهى در شمال مسكو به فضا پرتاب و در فاصله 560 مايلى زمين مستقر خواهد شد.
اين ماهواره براى پيشبينى وضعيت آب و هوا، كنترل شبكههاى انرژى - نفت، گاز و برق - و همچنين مديريت بحران و حوادث طبيعى و همچنين برخى سرويسهاى مخابراتى به كار خواهد رفت.
هر چند كاركردهاى مصباح در مقايسه با يك ماهواره معمولى و همچنين به نسبت هزينه انجام شده در مقايسه با اجاره چنين سرويسهايى روى ماهوارههاى خارجى بسيار اندك به نظر مىرسد اما از اين نظر كه در انتقال تكنولوژى ساخت ماهواره و تربيت نيروى متخصص در داخل كشور نقش به سزايى دارد، مىتواند در آينده و براى پروژه عظيمترى كه با نام ماهواره زهره در دستور كار است، بسيار حايز اهميت باشد. در واقع شايد بتوان گفت آنچه همگان از يك ماهواره با كاربردهاى متعدد انتظار دارند، در پروژه ماهواره 130ميليون دلارى زهره تجلى خواهد يافت، ماهواره اى كه قرار است تا دو سال آينده در مدار 34 درجه قرار بگيرد كه يكى از سه نقطه مدارى است كه سالها است در اجاره ايران بوده و هزينه گزافى براى حفظ آن پرداخت شده است. قرارداد ماهواره زهره به گفته وزير ارتباطات تا هفته آينده نهايى مىشود، ساخت آن نيز تا دو سال آينده به پايان مىرسد و در مصارفى گستردهتر سرويسهاى متعدد مخابراتى و تلويزيونى را ارائه خواهد داد.
هر چند به نظر مىرسد كه تكميل پروژه مصباح و زهره در ماههاى پايانى دولت خاتمى سرعت گرفت اما در واقع نخستين تلاشهاى جدى براى حضور ايران در فضا به سال 1356 باز مىگردد كه در اين سال ايران سه نقطه مدارى را در فضا درخواست كرد كه در سال 1365به تصويب رسيد اما تا سال 1375 به علت مخالفت جدى دستگاههاى اقتصادى كشور به دليل گران بودن هزينه خريد ماهواره و عدم توجيه اقتصادى تصميمگيرى در مورد خريد يا ساخت ماهواره به تعويق افتاد. در سال 1375 با ابلاغ مصوبه شوراى عالى امنيت ملى، وزارت ارتباطات ملزم به حفظ نقاط مدارى و خريد اولين ماهواره شد و در ادامه تلاشهاى زيادى براى خريد ماهواره صورت گرفت، اما محدود بودن سازندگان و پيچيدگى نوع قراردادها و همچنين تحريمهاى موجود باعث شد كه اين پروژه به يكى از پر تاخيرترين پروژههاى مخابراتى ايران تبديل شود.
به جز اين در قانون وظايف و اختيارات وزارت ارتباطات و فناورى اطلاعات نيز موضوع توسعه فناورى فضايى در كشور مورد توجه قرار گرفته و در ماده 8 و 9 اين قانون ايجاد سازمان فضايى كشور و توسعه و تكميل طرحهاى فضايى ذكر شده است.
بهرغم چنين فعاليتهاى فنى و تاكيدات قانونى موضوع دستيابى به تكنولوژى ماهواره مخالفانى نيز در داخل و همچنين در خارج دارد، هزينه سنگين، فراهم بودن تكنولوژىهاى جايگزين، غير ملى بودن - با توجه به مشاركت شركتهاى خارجى - ، انعقاد قراردادهاى يك طرفه با شركتهاى روسى و همچنين كاهش سرمايه گذارى كشورها در زمينه ماهواره طى سالهاى اخير در اين عرصه از جمله انتقادهايى است كه به پروژههاى فضايى ايران از داخل وارد مىآيد. پاسخ مقامات مخابراتى و فضايى كشور به اين انتقادها عمدتا اشاره به دستيابى به تكنولوژى اين دانش و فراهم كردن امكان ارتباطى مستقل و امن براى كشور است. بر اين اساس ارزيابى موافقان عمدتا بر اين نكته استوار است كه با توليد ماهوارههاى متعدد هم هزينه ساخت ماهواره كاهش مىيابد و هم روشهاى درآمدزايى آن براى كشور گشوده خواهد شد. همچنين موضوع محدوديت پخش ماهوارهاى كه براى چندين شبكه اسلامى از جمله المنار طى سالهاى اخير به وجود آمده و لزوم بهرهگيرى از خدمات تلويزيونى بدون هراس از برخوردهاى سياسى نيز يكى از دلايلى است كه موافقان ماهواره بر آن تاكيد مىورزند.
از سوى ديگر اعلام خبر حركت ايران به سمت پروژههاى فضايى تا اندازه اى حساسيتهاى برخى كشورهاى مخالف ايران - از جمله رژيم صهيونيستى - را نيز برانگيخته است. مقامات اين كشور يك سال قبل اعلام كرده بودند كه ايران پروژههاى فضايى و موشكى خود را به شكل آشكار پيش مىبرد و در اين راه اهداف صلحآميز را دنبال نمىكند. همچنين اعلام خبر ايجاد يك سازمان فضايى مشترك بين ايران و چين براى تاسيس بزرگترين مركز فضايى پس از مركز فضايى اروپا نيز نگرانىهاى اقتصادى و سياسى برخى كشورها را به همراه داشته است. با توجه به فضايى كه هم اكنون در فضاى سياسى - بينالمللى عليه ايران وجود دارد، به نظر مىرسد طرح چنين مطالبى با هدف جلوگيرى از دسترسى ايران به اين تكنولوژى صورت مىگيرد، اين در حالى است كه مقامات ايرانى بارها بر استفادههاى صلحآميز از تكنولوژى ماهواره تاكيد كردهاند.
به هر حال وجود چنين معادلاتى نشان مىدهد دسترسى به تكنولوژى ماهواره براى ايران سادهتر از دستيابى به تكنولوژىهاى انحصارى ديگر نخواهد بود و مسايل مهم و اتفاقات پيش بينى نشده اى نيز مىتواند در اين مسير پر هزينه قرار گيرد اما اين موضوع نيز بديهى است كه اگر ايران بتواند به تكنولوژى ساخت ماهواره دست پيدا كند در واقع نخستين كشور منطقه و شانزدهمين كشور جهان خواهد بود كه راههاى ورود و استفاده از فضا براى سهولت در ارتباطات را آموخته است.
منبع
[External Link Removed for Guests]
ماهواره مصباح پرتاب آرزوهاى فضايى ايران
16 مرداد 1384 - دنیای اقتصاد - نمايش نخستين ماهواره ايران با عنوان مصباح و اعلام زمان پرتاب آن در اواخر مهرماه، به نوعى مىتواند نمادى از بلندپروازىهاى علمى و فنى ايران از يكسو و حركت به سمت تكميل زيرساختهاى مخابراتى از سوى ديگر باشد.
جعبه مكعبى شكل سياهى كه پنج شنبه در يك محفظه شيشهاى در محل مركز تحقيقات مخابرات به نمايش در آمد، تحقق يكى از آرزوهاى 30 سال اخير مقامات ايرانى براى حضور در فضاى بالاى جو و استفاده از تكنولوژى ماهواره در موقعيتى است كه اين پرندههاى دور پرواز آسمان پيرامون زمين را پر كردهاند و سرويسهاى مختلفى را ارائه مىكنند.
ماهواره 75 كيلوگرمى مصباح كه در انگليسى به Lantern ترجمه شده تاكنون بيش از 10ميليارد تومان هزينه به همراه داشته و تا مهر ماه پس از حمل به پايگاهى در شمال مسكو به فضا پرتاب و در فاصله 560 مايلى زمين مستقر خواهد شد.
اين ماهواره براى پيشبينى وضعيت آب و هوا، كنترل شبكههاى انرژى - نفت، گاز و برق - و همچنين مديريت بحران و حوادث طبيعى و همچنين برخى سرويسهاى مخابراتى به كار خواهد رفت.
هر چند كاركردهاى مصباح در مقايسه با يك ماهواره معمولى و همچنين به نسبت هزينه انجام شده در مقايسه با اجاره چنين سرويسهايى روى ماهوارههاى خارجى بسيار اندك به نظر مىرسد اما از اين نظر كه در انتقال تكنولوژى ساخت ماهواره و تربيت نيروى متخصص در داخل كشور نقش به سزايى دارد، مىتواند در آينده و براى پروژه عظيمترى كه با نام ماهواره زهره در دستور كار است، بسيار حايز اهميت باشد. در واقع شايد بتوان گفت آنچه همگان از يك ماهواره با كاربردهاى متعدد انتظار دارند، در پروژه ماهواره 130ميليون دلارى زهره تجلى خواهد يافت، ماهواره اى كه قرار است تا دو سال آينده در مدار 34 درجه قرار بگيرد كه يكى از سه نقطه مدارى است كه سالها است در اجاره ايران بوده و هزينه گزافى براى حفظ آن پرداخت شده است. قرارداد ماهواره زهره به گفته وزير ارتباطات تا هفته آينده نهايى مىشود، ساخت آن نيز تا دو سال آينده به پايان مىرسد و در مصارفى گستردهتر سرويسهاى متعدد مخابراتى و تلويزيونى را ارائه خواهد داد.
هر چند به نظر مىرسد كه تكميل پروژه مصباح و زهره در ماههاى پايانى دولت خاتمى سرعت گرفت اما در واقع نخستين تلاشهاى جدى براى حضور ايران در فضا به سال 1356 باز مىگردد كه در اين سال ايران سه نقطه مدارى را در فضا درخواست كرد كه در سال 1365به تصويب رسيد اما تا سال 1375 به علت مخالفت جدى دستگاههاى اقتصادى كشور به دليل گران بودن هزينه خريد ماهواره و عدم توجيه اقتصادى تصميمگيرى در مورد خريد يا ساخت ماهواره به تعويق افتاد. در سال 1375 با ابلاغ مصوبه شوراى عالى امنيت ملى، وزارت ارتباطات ملزم به حفظ نقاط مدارى و خريد اولين ماهواره شد و در ادامه تلاشهاى زيادى براى خريد ماهواره صورت گرفت، اما محدود بودن سازندگان و پيچيدگى نوع قراردادها و همچنين تحريمهاى موجود باعث شد كه اين پروژه به يكى از پر تاخيرترين پروژههاى مخابراتى ايران تبديل شود.
به جز اين در قانون وظايف و اختيارات وزارت ارتباطات و فناورى اطلاعات نيز موضوع توسعه فناورى فضايى در كشور مورد توجه قرار گرفته و در ماده 8 و 9 اين قانون ايجاد سازمان فضايى كشور و توسعه و تكميل طرحهاى فضايى ذكر شده است.
بهرغم چنين فعاليتهاى فنى و تاكيدات قانونى موضوع دستيابى به تكنولوژى ماهواره مخالفانى نيز در داخل و همچنين در خارج دارد، هزينه سنگين، فراهم بودن تكنولوژىهاى جايگزين، غير ملى بودن - با توجه به مشاركت شركتهاى خارجى - ، انعقاد قراردادهاى يك طرفه با شركتهاى روسى و همچنين كاهش سرمايه گذارى كشورها در زمينه ماهواره طى سالهاى اخير در اين عرصه از جمله انتقادهايى است كه به پروژههاى فضايى ايران از داخل وارد مىآيد. پاسخ مقامات مخابراتى و فضايى كشور به اين انتقادها عمدتا اشاره به دستيابى به تكنولوژى اين دانش و فراهم كردن امكان ارتباطى مستقل و امن براى كشور است. بر اين اساس ارزيابى موافقان عمدتا بر اين نكته استوار است كه با توليد ماهوارههاى متعدد هم هزينه ساخت ماهواره كاهش مىيابد و هم روشهاى درآمدزايى آن براى كشور گشوده خواهد شد. همچنين موضوع محدوديت پخش ماهوارهاى كه براى چندين شبكه اسلامى از جمله المنار طى سالهاى اخير به وجود آمده و لزوم بهرهگيرى از خدمات تلويزيونى بدون هراس از برخوردهاى سياسى نيز يكى از دلايلى است كه موافقان ماهواره بر آن تاكيد مىورزند.
از سوى ديگر اعلام خبر حركت ايران به سمت پروژههاى فضايى تا اندازه اى حساسيتهاى برخى كشورهاى مخالف ايران - از جمله رژيم صهيونيستى - را نيز برانگيخته است. مقامات اين كشور يك سال قبل اعلام كرده بودند كه ايران پروژههاى فضايى و موشكى خود را به شكل آشكار پيش مىبرد و در اين راه اهداف صلحآميز را دنبال نمىكند. همچنين اعلام خبر ايجاد يك سازمان فضايى مشترك بين ايران و چين براى تاسيس بزرگترين مركز فضايى پس از مركز فضايى اروپا نيز نگرانىهاى اقتصادى و سياسى برخى كشورها را به همراه داشته است. با توجه به فضايى كه هم اكنون در فضاى سياسى - بينالمللى عليه ايران وجود دارد، به نظر مىرسد طرح چنين مطالبى با هدف جلوگيرى از دسترسى ايران به اين تكنولوژى صورت مىگيرد، اين در حالى است كه مقامات ايرانى بارها بر استفادههاى صلحآميز از تكنولوژى ماهواره تاكيد كردهاند.
به هر حال وجود چنين معادلاتى نشان مىدهد دسترسى به تكنولوژى ماهواره براى ايران سادهتر از دستيابى به تكنولوژىهاى انحصارى ديگر نخواهد بود و مسايل مهم و اتفاقات پيش بينى نشده اى نيز مىتواند در اين مسير پر هزينه قرار گيرد اما اين موضوع نيز بديهى است كه اگر ايران بتواند به تكنولوژى ساخت ماهواره دست پيدا كند در واقع نخستين كشور منطقه و شانزدهمين كشور جهان خواهد بود كه راههاى ورود و استفاده از فضا براى سهولت در ارتباطات را آموخته است.
منبع
[External Link Removed for Guests]
- پست: 1106
- تاریخ عضویت: چهارشنبه ۲۹ شهریور ۱۳۸۵, ۱۱:۱۲ ق.ظ
- سپاسهای ارسالی: 176 بار
- سپاسهای دریافتی: 468 بار
- تماس:
تحلیلگر دولت آمریکا: کامیابی ایران در برنامه های فضایی، پایگاه این کشور را از سطح مسابقات نوجوانان به مسابقات برترین های جهانی ارتقاء خواهد داد
یک تحلیلگر دولت آمریکا به نشریه ویژه فناوری های فضایی و هوانوردی چاپ آمریکا می گوید: اگر جمهوری اسلامی در برنامه فضایی خود موفق شود، پیامدهای فنی و سیاسی، هم برای آمریکا و هم برای خاورمیانه به همراه خواهد آورد. کامیابی در این برنامه، پایگاه جمهوری اسلامی را از سطح مسابقات نوجوانان به مسابقات برترین های جهانی ارتقاء خواهد داد.
به گزارش خبرگزاری "مهر"، پروژه طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره زهره به مبلغ 200 میلیارد تومان میان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران و سازمان فضایی روسیه به امضا رسیده است. ماهواره مخابراتی زهره قابلیت ارایه خدمات در زمینه ارتباطات تلفن، ارتباطات داده و پخش رادیو تلویزیونی ماهواره در تمام نقاط ایران را داراست. بر اساس قرارداد منعقد شده، مراحل طراحی ماهواره تا پرتاب آن 30 ماه طول خواهد کشید و این ماهواره تا شش ماه در مدار، بیمه تمام خطر است و ایستگاههای کنترل آن نیز تا یکسال گارانتی هستند .ماهواره زهره دارای 5 بخش غیرقابل تفکیک شامل ماهواره، ایستگاه تست و کنترل برای ردیابی ماهواره و ایستگاه تست در مدار برای آزمایش سیستم ها و پارامترهای مخابراتی ماهواره و یک شبیه ساز ماهواره ای برای مدل سازی مرکز کنترل ماهواره و آموزش است.
هم اکنون، سه نقطه مداری بین المللی 26، 24 و 47 درجه شرقی در اتحادیه بین المللی مخابرات به نام ایران ثبت شده است و با توجه به استقرار ماهواره زهره در هر یک از این نقاط، زهره 1، 2 یا 3 نام می گیرد که این موضوع در زمان پرتاب ماهواره با در نظر گرفتن شرایط و تکنولوژی روز مشخص می شود.
با فعال شدن این ماهواره، ایران از پرداخت اجازه ترانسپورند برای تامین ارتباطات محلی خود بی نیاز می شود. ماهواره زهره به عنوان یکی از بخشهای مهم انتقال و زیرساخت مخابراتی همواره از اهمیتی خاص برخوردار بوده است. تاکنون ما از این فناوری در ارتباطات کشور و در پخش برنامه های رادیویی و تلویزیونی از طریق ماهواره های استیجاری استفاده کرده ایم .
هر چند در این زمینه سعی شد کمبود و مشکلی وجود نداشته باشد، ولی طبیعی است در صورت داشتن ماهواره اختصاصی و با مالکیت ایران در سطح بسیار گسترده و مطلوب تر می توانیم در بهبود ارتباطات از این فناوری استفاده کنیم، این در حالی است که در فاصله ساخت ماهواره با کمک سازندگان تلاش می شود مجوز پخش در کشورهای منطقه را نیز از طریق سازمان بین المللی مخابرات (ITU) به دست آوریم.
بخش های مخابراتی، سنسورها و کامپیوتر آن ازسوی سه شرکت فرانسوی و آلمانی ساخته می شود که ترکیب منابع فوق و مشارکت چهار شرکت قوی باعث می شود این ماهواره از کیفیت بسیار بالایی برخوردار باشد. همچنین پرتاب این ماهواره توسط موشک "سایوز" خواهد بود که از بالاترین موفقیت پرتاب در دنیا برخوردار است و در نهایت ماهواره در مدار 34 درجه قرار می گیرد و 15 سال عمر دارد و 2/5 سال پس از قرارداد پرتاب خواهد شد.
ماهواره از ابتدای طراحی و ساخت تا پرتاب و تحویل نهایی در مدار تحت پوشش بیمه بوده و پیمانکار اخذ تمام مجوزهای داخلی و بین المللی را برای ساخت و پرتاب آن تعهد کرده است. دستورات حکومتی در توقف قرارداد از حوزه ضرورت خارج گردیده و هر یک از دولت های ایران و روسیه در صورت توقف قرارداد موجب اخذ خسارت طرف مقابل خواهد شد و پیمانکار برای دریافت های مالی جهت ساخت و پرتاب ماهواره و ایستگاههای کنترل مادامی که به فضا پرتاب نشده و یا ایستگاههای کنترل به ایران تحویل نشده، ضمانت نامه بانکی معتبر ارایه خواهد کرد.
استفاده کنندگان عمده ماهواره در کشور سازمان صدا وسیمای جمهوری اسلامی و نهادهای دولتی و خصوصی خواهند بود که به تاسیس شبکه های زمینی با استفاده از ماهواره خدمات ارتباطی خود را عرضه خواهند کرد. در ماهواره امکان یک پوشش بیرونی نیز از نظر فنی تعبیه شده که در صورت انجام هماهنگی فرکانسی تا پرتاب ماهواره، با شبکه های ماهواره ای مجاور خود قابلیت پوشش یک منطقه دیگر وجود خواهد داشت.
ماهواره دوم را سفارش می دهیم
مدیر عامل شرکت مخابرات ایران در این باره می گوید: شرکت مخابرات ایران می تواند تا یکسال پس از امضای قرارداد، ماهواره دوم را با همان مشخصات و با قیمتی کمتر از 74 درصد قیمت ماهواره اول سفارش دهد.
کرم پور با اشاره به موقعیت جغرافیای سرزمینی اظهار داشت: حادثه خیز بودن جغرافیای طبیعی ایران و حساس بودن آن در منطقه خاورمیانه ایجاب می کند تا زیر ساخت های ارتباطی کشور در برنامه های پنج ساله چهارم طوری آماده شود که بر اساس برنامه دانایی محور تمام امکانات برای توسعه کشور فراهم گردد.
همچنین به دلیل اهمیت ارتباطات راه دور برای ایران، بحث ارتباطات راه دور در شرکت مخابرات ایران به صورت لایحه ای مطرح شد تا سلامت و امنیت ارتباطات به صورت پایدار تامین شود.
وی افزود: نقاط زیادی در کشور به دلیل پستی و بلندی های موجود فاقد پوشش رادیویی است که امیدواریم با پرتاب موفقیت آمیز ماهواره زهره به فضا این مشکل نیز حل شود.
صرفه اقتصادی برای ایران
در همین حال، مدیرعامل شرکت زیرساخت گفت: ماهواره زهره می تواند پوشش کامل تلویزیونی کشور را در کوتاه ترین زمان و برای هر تعداد برنامه ملی و محلی با حداقل هزینه محقق کند.
علی اصغر عمیدیان گفت: خصوصیات منحصر به فرد ماهواره زهره در پوشش کامل محدوده جغرافیایی کشور و آبهای سرزمینی می تواند پوشش کامل تلویزیونی کشور را در کوتاه ترین زمان محقق کند.
وی خاطرنشان کرد: وضع مقررات محدودکننده فنی و مالی در ثبت و حفظ نقاط مداری، جلوگیری از صدور و فروش این تکنولوژی به کشورهای مستقل ، خصوصی سازی سازمان های بین المللی ماهواره ای مانند اینتل ست و اینمارست و خرید آن توسط سرمایه داران بزرگ غربی همگی حاکی از انحصاری کردن این تکنولوژی در ابعاد مختلف است.
وی ادامه داد: در چنین شرایطی ،تشکیل سازمان فضایی ایران، شورای عالی فضایی و انجام پروژه های ماهواره ای کوچک و پروژه ماهواره ملی زهره می تواند بسترهای لازم را برای یک برنامه ریزی منسجم با عزم ملی برای پایه گذاری یک صنعت فضایی ملی ایجاد کند.
وی تصریح کرد: ارزیابی ما از توانایی های سازمان فضایی روسیه و کارخانه با سابقه NPOPM که ماهواره های زیادی از انواع مختلف را طراحی و ساخته است، ارزیابی بسیار مثبتی است و امیدواریم که در عمل، ماهواره ای بهتر و با کیفیت تر از آنچه که در مشخصات فنی گنجانده شده است، تحویل بگیریم و با آموزش هایی که کارشناسان ایرانی فرامی گیرند بتوانیم به طور مستقل در حفظ و بهره برداری آن در مدار عمل کنیم.
ماهواره و ارتقاء پایگاه ایران
رادیو فردا به نقل از نشریه ویژه فناوری های فضایی و هوانوردی چاپ آمریکا گفت: تحلیلگران از برنامه پرتاب ماهواره ساخت ایران به فضا در سال جاری میلادی نگران هستند.
این نشریه به نقل از یکی از تحلیلگران موشکی دولت آمریکا که با قابلیت های نظامی جمهوری اسلامی آشنایی دارد بدون ذکر نام وی می نویسد: تدارک برای پرتاب یک یا چند ماهواره ایرانی به فضا تحولی است که باید به دقت زیر نظر گرفته شود.
به گفته این تحلیلگر، پرتاب این ماهواره ایرانی بی گمان پایگاه سیاسی و نظامی ایران را در خاورمیانه بالا خواهد برد.
نشریه مزبور با یادآوری غافلگیری منابع اطلاعاتی آمریکا از علنی شدن پیشرفت غیرقابل انتظار برنامه موشکی کره شمالی در شش سال قبل، نوشت: پرتاب این ماهواره ایرانی همزمان می تواند نوعی "اسب تروا" یا پرده فریبی برای توسعه پنهانی فناوری های مربوط به کلاهک های هسته ای و نیز برای توسعه پنهانی قطعاتی خرد اما دارای کیفیت بالا باشد که می تواند از آنها در تولید سلاح های هسته ای بهره گرفت.
این نشریه آمریکایی هشدار می دهد: برنامه پرتاب ماهواره ایرانی به فضا، حتی اگر در آغاز با ناکامی همراه شود، اما با گذشت زمان به جمهوری اسلامی ، هم در توسعه موشک های دوربرد و هم در ساخت کلاهک های بهتر برای موشک شهاب سه در پشت پرده یک برنامه فضایی غیرنظامی یاری خواهد رساند.
یک تحلیلگر دولت آمریکا به این نشریه می گوید: اگر جمهوری اسلامی در برنامه فضایی خود موفق شود، پیامدهای فنی و سیاسی، هم برای آمریکا و هم برای خاورمیانه به همراه خواهد آورد. کامیابی در این برنامه، پایگاه جمهوری اسلامی را از سطح مسابقات نوجوانان به مسابقات برترین های جهانی ارتقاء خواهد داد.
روزنامه الشرق الاوسط نیز همزمان با این اعلام نظر، نوشت: ایران در آینده نزدیک به کانون بزرگ نظامی و علمی در منطقه خاورمیانه تبدیل خواهد شد.
این روزنامه افزود: اگر ایران در برنامه هوافضای خود موفق شود به لحاظ سیاسی و صنعتی بر اروپا و آمریکا تاثیر خواهد گذاشت و به یک قطب علمی تبدیل خواهد شد.
الشرق الاوسط، پرتاب نخستین ماهواره ایرانی در ظرف ماههای آینده را "گام مهمی در پیشرفت علمی کشورمان" توصیف کرد و نوشت: تکنولوژی میکروالکترونیک به کار رفته در ساخت ماهواره ایران بسیار پیچیده و مهم است و می تواند در ساخت سفینه های فضایی نیز کاربرد داشته باشد.
روزنامه "کریستین ساینس مانیتور" نیز در تحلیلی می نویسد: در پس دیپلماسی، ایران به جنگ آینده نیز نظر دارد. تهران طبل جنگ را می شنود. تهران هشدار داده است هزینه هرگونه حمله به تاسیسات هسته ای این کشور بالا خواهد بود. یک دیپلمات غربی در تهران می گوید" آنها می بینند که جنگی در راه است، بنابراین گذشته از آنکه آنها در حال حاضر چه می کنند، برای جنگ آماده می شوند. حتی محافظه کاران میانه رو نیز بیم آن دارند که پرونده ایران به سرنوشت عراق دچار شود. نتیجه این است که تهران به شدت در تلاش برای نمایش قدرت است و در حال برنامه ریزی و ارتقا دکترین جدید جنگ های نامتقارن است.
کریستین ساینس مانیتور در ادامه خاطرنشان می کند که به نظر کارشناسان، ایران چیزهای زیادی دارد تا در حمله از آن استفاده کند. ایران شهاب 3 ارتقا یافته دارد که می تواند به اسراییل و سربازان آمریکا در منطقه برسد. نیروهای رزمی ایران از پاییز گذشته رزمایش های پرسر وصدایی داشته اند.
گزارش ها گویای این است که ایران اطراف مراکز هسته ای خود را به پدافند پیشرفته مجهز ساخته است. ایران افزون به آن تایید کرده است که برای حفاظت از حملات هوایی، تاسیسات خود را در زیرزمین مستقر ساخته است.
اوکراین به ایران چندین موشک کروز KH-55 با توانایی حمل 200 کیلو تن کلاهک هسته ای و برد 1860 مایل در سال 2001 میلادی فروخته است که به وسیله رادار، قابل رهگیری نیست .
پرتاب ماهواره ایران - روسیه امکان دسترسی به نقشه های دیجیتالی برای هدفگیری دقیق تر را فراهم می کند. دیپلمات های غربی از انبار کردن ادوات نظامی پیشرفته مانند 2000 دوربین تک تیراندازی و عینک های ویژه دید در شب نگران شده اند. 1500 جوان شهادب طلب در ایران برای عملیات انتحاری در عراق و اسراییل نام نویسی کرده اند.
روزنامه اسراییلی "هاآرتص" نیز با انتشار گزارشی از پرتاب نخستین ماهواره جمهوری اسلامی به فضا ، اظهار نگرانی کرد و آن را اقدامی در راستای فعالیتهای جاسوسی دانست.
این روزنامه به نقل از"اوزی روبین"، رییس بخش دفاع موشکی در وزارت دفاع اسراییل نوشت: پرتاب کننده این ماهواره ایران بر اساس پرتابگر موشک های بالستیک روسیه و با استفاده از توان دانشمندان روسی مهاجر ساخته شده است.
رییس بخش دفاع موشکی وزارت دفاع اسراییل با اشاره به کارشناسان روسی مهاجری که در ایران زندگی می کنند، گفت: این کارشناسان توان موشک های بالستیک ایران را نیز افزایش دادند و این موضوع در موشک شهاب 3 قابل مشاهده است.
به نوشته روزنامه هاآرتص، ایران اکنون درحال ساخت و توسعه توان سه ماهواره است. دو ماهواره کوچک به قصد آزمایش پرتاب می شوند و ماهواره سومی با قابلیت حمل دوربین تلسکوپی که برای اهداف جاسوسی به کار می رود.
به اعتقاد اوزی روبین، این همان ماهواره جاسوسی است که به فضا پرتاب می شود.
به گفته همین مقام وزارت دفاع اسراییل، ایران برخلاف پنهانکاری ها در برنامه های اتمی خود، در ارتباط با برنامه های ماهواره ای و موشک شفاف عمل می کند و طرح پرتاب ماهواره نیز به عنوان نمایش قدرتی است در سطح جهان که باید غرب و به ویژه سازمان ملل متحد را نگران کند.
این اظهارات در حالی است که به گفته مقامات جمهوری اسلامی، نزدیک به سه دهه از تصمیم ایران برای پرتاب ماهواره می گذرد و بارها در سطح رسانه ها از ماهواره اطلاعاتی زهره سخن به میان آمده است. آخرین بار سخنان حسن شفتی، رییس سازمان فضایی ایران با اشاره به ماهواره زهره گفته بود: تاکنون تجربه در خرید صنعت فضایی ناموفق بوده، اما در ساخت ماهواره مشارکتی و یا ساخت ماهواره داخلی موفق بوده ایم . اشاره آقای شفتی به ماهواره مشارکتی، همان ماهواره SMMS ارزیابی شد و منظور او از ماهواره ساخت داخل، ماهواره مصباح بود.
به عقیده تحلیلگران، اگرچه طی چند سال اخیر و هر از گاهی، شماری از مسوولان جمهوری اسلامی از ساخت یا وجود ماهواره های مختلفی به اسامی زهره، مصباح و یا سفیر داده اند، اما همین اظهارنظرها زمینه ساز بروز نگرانی هایی در مقام های اسراییل شده است.
رییس سازمان فضایی ایران همچنین گفته بود: جمهوری اسلامی قصد دارد با همکاری چین و با حضور کشورهای اسلامی، تجهیزات فضایی خود را گسترش دهد و حتی دومین سازمان بزرگ فضایی منطقه را، پس از سازمان فضایی اروپا افتتاح کند.
منبع
[External Link Removed for Guests]
یک تحلیلگر دولت آمریکا به نشریه ویژه فناوری های فضایی و هوانوردی چاپ آمریکا می گوید: اگر جمهوری اسلامی در برنامه فضایی خود موفق شود، پیامدهای فنی و سیاسی، هم برای آمریکا و هم برای خاورمیانه به همراه خواهد آورد. کامیابی در این برنامه، پایگاه جمهوری اسلامی را از سطح مسابقات نوجوانان به مسابقات برترین های جهانی ارتقاء خواهد داد.
به گزارش خبرگزاری "مهر"، پروژه طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره زهره به مبلغ 200 میلیارد تومان میان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران و سازمان فضایی روسیه به امضا رسیده است. ماهواره مخابراتی زهره قابلیت ارایه خدمات در زمینه ارتباطات تلفن، ارتباطات داده و پخش رادیو تلویزیونی ماهواره در تمام نقاط ایران را داراست. بر اساس قرارداد منعقد شده، مراحل طراحی ماهواره تا پرتاب آن 30 ماه طول خواهد کشید و این ماهواره تا شش ماه در مدار، بیمه تمام خطر است و ایستگاههای کنترل آن نیز تا یکسال گارانتی هستند .ماهواره زهره دارای 5 بخش غیرقابل تفکیک شامل ماهواره، ایستگاه تست و کنترل برای ردیابی ماهواره و ایستگاه تست در مدار برای آزمایش سیستم ها و پارامترهای مخابراتی ماهواره و یک شبیه ساز ماهواره ای برای مدل سازی مرکز کنترل ماهواره و آموزش است.
هم اکنون، سه نقطه مداری بین المللی 26، 24 و 47 درجه شرقی در اتحادیه بین المللی مخابرات به نام ایران ثبت شده است و با توجه به استقرار ماهواره زهره در هر یک از این نقاط، زهره 1، 2 یا 3 نام می گیرد که این موضوع در زمان پرتاب ماهواره با در نظر گرفتن شرایط و تکنولوژی روز مشخص می شود.
با فعال شدن این ماهواره، ایران از پرداخت اجازه ترانسپورند برای تامین ارتباطات محلی خود بی نیاز می شود. ماهواره زهره به عنوان یکی از بخشهای مهم انتقال و زیرساخت مخابراتی همواره از اهمیتی خاص برخوردار بوده است. تاکنون ما از این فناوری در ارتباطات کشور و در پخش برنامه های رادیویی و تلویزیونی از طریق ماهواره های استیجاری استفاده کرده ایم .
هر چند در این زمینه سعی شد کمبود و مشکلی وجود نداشته باشد، ولی طبیعی است در صورت داشتن ماهواره اختصاصی و با مالکیت ایران در سطح بسیار گسترده و مطلوب تر می توانیم در بهبود ارتباطات از این فناوری استفاده کنیم، این در حالی است که در فاصله ساخت ماهواره با کمک سازندگان تلاش می شود مجوز پخش در کشورهای منطقه را نیز از طریق سازمان بین المللی مخابرات (ITU) به دست آوریم.
بخش های مخابراتی، سنسورها و کامپیوتر آن ازسوی سه شرکت فرانسوی و آلمانی ساخته می شود که ترکیب منابع فوق و مشارکت چهار شرکت قوی باعث می شود این ماهواره از کیفیت بسیار بالایی برخوردار باشد. همچنین پرتاب این ماهواره توسط موشک "سایوز" خواهد بود که از بالاترین موفقیت پرتاب در دنیا برخوردار است و در نهایت ماهواره در مدار 34 درجه قرار می گیرد و 15 سال عمر دارد و 2/5 سال پس از قرارداد پرتاب خواهد شد.
ماهواره از ابتدای طراحی و ساخت تا پرتاب و تحویل نهایی در مدار تحت پوشش بیمه بوده و پیمانکار اخذ تمام مجوزهای داخلی و بین المللی را برای ساخت و پرتاب آن تعهد کرده است. دستورات حکومتی در توقف قرارداد از حوزه ضرورت خارج گردیده و هر یک از دولت های ایران و روسیه در صورت توقف قرارداد موجب اخذ خسارت طرف مقابل خواهد شد و پیمانکار برای دریافت های مالی جهت ساخت و پرتاب ماهواره و ایستگاههای کنترل مادامی که به فضا پرتاب نشده و یا ایستگاههای کنترل به ایران تحویل نشده، ضمانت نامه بانکی معتبر ارایه خواهد کرد.
استفاده کنندگان عمده ماهواره در کشور سازمان صدا وسیمای جمهوری اسلامی و نهادهای دولتی و خصوصی خواهند بود که به تاسیس شبکه های زمینی با استفاده از ماهواره خدمات ارتباطی خود را عرضه خواهند کرد. در ماهواره امکان یک پوشش بیرونی نیز از نظر فنی تعبیه شده که در صورت انجام هماهنگی فرکانسی تا پرتاب ماهواره، با شبکه های ماهواره ای مجاور خود قابلیت پوشش یک منطقه دیگر وجود خواهد داشت.
ماهواره دوم را سفارش می دهیم
مدیر عامل شرکت مخابرات ایران در این باره می گوید: شرکت مخابرات ایران می تواند تا یکسال پس از امضای قرارداد، ماهواره دوم را با همان مشخصات و با قیمتی کمتر از 74 درصد قیمت ماهواره اول سفارش دهد.
کرم پور با اشاره به موقعیت جغرافیای سرزمینی اظهار داشت: حادثه خیز بودن جغرافیای طبیعی ایران و حساس بودن آن در منطقه خاورمیانه ایجاب می کند تا زیر ساخت های ارتباطی کشور در برنامه های پنج ساله چهارم طوری آماده شود که بر اساس برنامه دانایی محور تمام امکانات برای توسعه کشور فراهم گردد.
همچنین به دلیل اهمیت ارتباطات راه دور برای ایران، بحث ارتباطات راه دور در شرکت مخابرات ایران به صورت لایحه ای مطرح شد تا سلامت و امنیت ارتباطات به صورت پایدار تامین شود.
وی افزود: نقاط زیادی در کشور به دلیل پستی و بلندی های موجود فاقد پوشش رادیویی است که امیدواریم با پرتاب موفقیت آمیز ماهواره زهره به فضا این مشکل نیز حل شود.
صرفه اقتصادی برای ایران
در همین حال، مدیرعامل شرکت زیرساخت گفت: ماهواره زهره می تواند پوشش کامل تلویزیونی کشور را در کوتاه ترین زمان و برای هر تعداد برنامه ملی و محلی با حداقل هزینه محقق کند.
علی اصغر عمیدیان گفت: خصوصیات منحصر به فرد ماهواره زهره در پوشش کامل محدوده جغرافیایی کشور و آبهای سرزمینی می تواند پوشش کامل تلویزیونی کشور را در کوتاه ترین زمان محقق کند.
وی خاطرنشان کرد: وضع مقررات محدودکننده فنی و مالی در ثبت و حفظ نقاط مداری، جلوگیری از صدور و فروش این تکنولوژی به کشورهای مستقل ، خصوصی سازی سازمان های بین المللی ماهواره ای مانند اینتل ست و اینمارست و خرید آن توسط سرمایه داران بزرگ غربی همگی حاکی از انحصاری کردن این تکنولوژی در ابعاد مختلف است.
وی ادامه داد: در چنین شرایطی ،تشکیل سازمان فضایی ایران، شورای عالی فضایی و انجام پروژه های ماهواره ای کوچک و پروژه ماهواره ملی زهره می تواند بسترهای لازم را برای یک برنامه ریزی منسجم با عزم ملی برای پایه گذاری یک صنعت فضایی ملی ایجاد کند.
وی تصریح کرد: ارزیابی ما از توانایی های سازمان فضایی روسیه و کارخانه با سابقه NPOPM که ماهواره های زیادی از انواع مختلف را طراحی و ساخته است، ارزیابی بسیار مثبتی است و امیدواریم که در عمل، ماهواره ای بهتر و با کیفیت تر از آنچه که در مشخصات فنی گنجانده شده است، تحویل بگیریم و با آموزش هایی که کارشناسان ایرانی فرامی گیرند بتوانیم به طور مستقل در حفظ و بهره برداری آن در مدار عمل کنیم.
ماهواره و ارتقاء پایگاه ایران
رادیو فردا به نقل از نشریه ویژه فناوری های فضایی و هوانوردی چاپ آمریکا گفت: تحلیلگران از برنامه پرتاب ماهواره ساخت ایران به فضا در سال جاری میلادی نگران هستند.
این نشریه به نقل از یکی از تحلیلگران موشکی دولت آمریکا که با قابلیت های نظامی جمهوری اسلامی آشنایی دارد بدون ذکر نام وی می نویسد: تدارک برای پرتاب یک یا چند ماهواره ایرانی به فضا تحولی است که باید به دقت زیر نظر گرفته شود.
به گفته این تحلیلگر، پرتاب این ماهواره ایرانی بی گمان پایگاه سیاسی و نظامی ایران را در خاورمیانه بالا خواهد برد.
نشریه مزبور با یادآوری غافلگیری منابع اطلاعاتی آمریکا از علنی شدن پیشرفت غیرقابل انتظار برنامه موشکی کره شمالی در شش سال قبل، نوشت: پرتاب این ماهواره ایرانی همزمان می تواند نوعی "اسب تروا" یا پرده فریبی برای توسعه پنهانی فناوری های مربوط به کلاهک های هسته ای و نیز برای توسعه پنهانی قطعاتی خرد اما دارای کیفیت بالا باشد که می تواند از آنها در تولید سلاح های هسته ای بهره گرفت.
این نشریه آمریکایی هشدار می دهد: برنامه پرتاب ماهواره ایرانی به فضا، حتی اگر در آغاز با ناکامی همراه شود، اما با گذشت زمان به جمهوری اسلامی ، هم در توسعه موشک های دوربرد و هم در ساخت کلاهک های بهتر برای موشک شهاب سه در پشت پرده یک برنامه فضایی غیرنظامی یاری خواهد رساند.
یک تحلیلگر دولت آمریکا به این نشریه می گوید: اگر جمهوری اسلامی در برنامه فضایی خود موفق شود، پیامدهای فنی و سیاسی، هم برای آمریکا و هم برای خاورمیانه به همراه خواهد آورد. کامیابی در این برنامه، پایگاه جمهوری اسلامی را از سطح مسابقات نوجوانان به مسابقات برترین های جهانی ارتقاء خواهد داد.
روزنامه الشرق الاوسط نیز همزمان با این اعلام نظر، نوشت: ایران در آینده نزدیک به کانون بزرگ نظامی و علمی در منطقه خاورمیانه تبدیل خواهد شد.
این روزنامه افزود: اگر ایران در برنامه هوافضای خود موفق شود به لحاظ سیاسی و صنعتی بر اروپا و آمریکا تاثیر خواهد گذاشت و به یک قطب علمی تبدیل خواهد شد.
الشرق الاوسط، پرتاب نخستین ماهواره ایرانی در ظرف ماههای آینده را "گام مهمی در پیشرفت علمی کشورمان" توصیف کرد و نوشت: تکنولوژی میکروالکترونیک به کار رفته در ساخت ماهواره ایران بسیار پیچیده و مهم است و می تواند در ساخت سفینه های فضایی نیز کاربرد داشته باشد.
روزنامه "کریستین ساینس مانیتور" نیز در تحلیلی می نویسد: در پس دیپلماسی، ایران به جنگ آینده نیز نظر دارد. تهران طبل جنگ را می شنود. تهران هشدار داده است هزینه هرگونه حمله به تاسیسات هسته ای این کشور بالا خواهد بود. یک دیپلمات غربی در تهران می گوید" آنها می بینند که جنگی در راه است، بنابراین گذشته از آنکه آنها در حال حاضر چه می کنند، برای جنگ آماده می شوند. حتی محافظه کاران میانه رو نیز بیم آن دارند که پرونده ایران به سرنوشت عراق دچار شود. نتیجه این است که تهران به شدت در تلاش برای نمایش قدرت است و در حال برنامه ریزی و ارتقا دکترین جدید جنگ های نامتقارن است.
کریستین ساینس مانیتور در ادامه خاطرنشان می کند که به نظر کارشناسان، ایران چیزهای زیادی دارد تا در حمله از آن استفاده کند. ایران شهاب 3 ارتقا یافته دارد که می تواند به اسراییل و سربازان آمریکا در منطقه برسد. نیروهای رزمی ایران از پاییز گذشته رزمایش های پرسر وصدایی داشته اند.
گزارش ها گویای این است که ایران اطراف مراکز هسته ای خود را به پدافند پیشرفته مجهز ساخته است. ایران افزون به آن تایید کرده است که برای حفاظت از حملات هوایی، تاسیسات خود را در زیرزمین مستقر ساخته است.
اوکراین به ایران چندین موشک کروز KH-55 با توانایی حمل 200 کیلو تن کلاهک هسته ای و برد 1860 مایل در سال 2001 میلادی فروخته است که به وسیله رادار، قابل رهگیری نیست .
پرتاب ماهواره ایران - روسیه امکان دسترسی به نقشه های دیجیتالی برای هدفگیری دقیق تر را فراهم می کند. دیپلمات های غربی از انبار کردن ادوات نظامی پیشرفته مانند 2000 دوربین تک تیراندازی و عینک های ویژه دید در شب نگران شده اند. 1500 جوان شهادب طلب در ایران برای عملیات انتحاری در عراق و اسراییل نام نویسی کرده اند.
روزنامه اسراییلی "هاآرتص" نیز با انتشار گزارشی از پرتاب نخستین ماهواره جمهوری اسلامی به فضا ، اظهار نگرانی کرد و آن را اقدامی در راستای فعالیتهای جاسوسی دانست.
این روزنامه به نقل از"اوزی روبین"، رییس بخش دفاع موشکی در وزارت دفاع اسراییل نوشت: پرتاب کننده این ماهواره ایران بر اساس پرتابگر موشک های بالستیک روسیه و با استفاده از توان دانشمندان روسی مهاجر ساخته شده است.
رییس بخش دفاع موشکی وزارت دفاع اسراییل با اشاره به کارشناسان روسی مهاجری که در ایران زندگی می کنند، گفت: این کارشناسان توان موشک های بالستیک ایران را نیز افزایش دادند و این موضوع در موشک شهاب 3 قابل مشاهده است.
به نوشته روزنامه هاآرتص، ایران اکنون درحال ساخت و توسعه توان سه ماهواره است. دو ماهواره کوچک به قصد آزمایش پرتاب می شوند و ماهواره سومی با قابلیت حمل دوربین تلسکوپی که برای اهداف جاسوسی به کار می رود.
به اعتقاد اوزی روبین، این همان ماهواره جاسوسی است که به فضا پرتاب می شود.
به گفته همین مقام وزارت دفاع اسراییل، ایران برخلاف پنهانکاری ها در برنامه های اتمی خود، در ارتباط با برنامه های ماهواره ای و موشک شفاف عمل می کند و طرح پرتاب ماهواره نیز به عنوان نمایش قدرتی است در سطح جهان که باید غرب و به ویژه سازمان ملل متحد را نگران کند.
این اظهارات در حالی است که به گفته مقامات جمهوری اسلامی، نزدیک به سه دهه از تصمیم ایران برای پرتاب ماهواره می گذرد و بارها در سطح رسانه ها از ماهواره اطلاعاتی زهره سخن به میان آمده است. آخرین بار سخنان حسن شفتی، رییس سازمان فضایی ایران با اشاره به ماهواره زهره گفته بود: تاکنون تجربه در خرید صنعت فضایی ناموفق بوده، اما در ساخت ماهواره مشارکتی و یا ساخت ماهواره داخلی موفق بوده ایم . اشاره آقای شفتی به ماهواره مشارکتی، همان ماهواره SMMS ارزیابی شد و منظور او از ماهواره ساخت داخل، ماهواره مصباح بود.
به عقیده تحلیلگران، اگرچه طی چند سال اخیر و هر از گاهی، شماری از مسوولان جمهوری اسلامی از ساخت یا وجود ماهواره های مختلفی به اسامی زهره، مصباح و یا سفیر داده اند، اما همین اظهارنظرها زمینه ساز بروز نگرانی هایی در مقام های اسراییل شده است.
رییس سازمان فضایی ایران همچنین گفته بود: جمهوری اسلامی قصد دارد با همکاری چین و با حضور کشورهای اسلامی، تجهیزات فضایی خود را گسترش دهد و حتی دومین سازمان بزرگ فضایی منطقه را، پس از سازمان فضایی اروپا افتتاح کند.
منبع
[External Link Removed for Guests]
- پست: 1106
- تاریخ عضویت: چهارشنبه ۲۹ شهریور ۱۳۸۵, ۱۱:۱۲ ق.ظ
- سپاسهای ارسالی: 176 بار
- سپاسهای دریافتی: 468 بار
- تماس:
[ ۴ شهریور ۸۵ ]
[img][External Link Removed for Guests]صادق%20زاده.jpg[/img]
عملکرد وزارت ارتباطات از نگاه صادق زاده
كتر صادقزاده ، مشكلات سازمان فضايي كشور را مربوط به ماهواره مصباح و زهره دانست و يادآور شد: زمان پرتاب ماهواره مصباح مشخص نشده است و با توجه به آن كه طي يك سال گذشته زمانهاي متعددي در اين خصوص از وزارت ارتباطات شنيده شده ،اما پرتاب ماهواره مصباح و فاز اجرايي آن در هالهاي از ابهام است.
رييس كميته مخابرات مجلس ، در خصوص ماهواره زهره نيز گفت: زمان پرتاب اين ماهواره نيز بلاتكليف مانده و وزارت ارتباطات طي يك سال گذشته نتوانسته است در اين خصوص به موفقيتي دست يابد.
منبع:
[External Link Removed for Guests]
اومدیم دو تا مطلب امیدوار کننده بنویسیم خودمون نا امید شدیم دیگه اعصاب سوت میکشه ولی به درک کاری رو که شروع کردم تا آخر ادامه میدم باید مطالب بیشترو امیدوارانه تر نوشت ولی [External Link Removed for Guests] گرایانه
[img][External Link Removed for Guests]صادق%20زاده.jpg[/img]
عملکرد وزارت ارتباطات از نگاه صادق زاده
كتر صادقزاده ، مشكلات سازمان فضايي كشور را مربوط به ماهواره مصباح و زهره دانست و يادآور شد: زمان پرتاب ماهواره مصباح مشخص نشده است و با توجه به آن كه طي يك سال گذشته زمانهاي متعددي در اين خصوص از وزارت ارتباطات شنيده شده ،اما پرتاب ماهواره مصباح و فاز اجرايي آن در هالهاي از ابهام است.
رييس كميته مخابرات مجلس ، در خصوص ماهواره زهره نيز گفت: زمان پرتاب اين ماهواره نيز بلاتكليف مانده و وزارت ارتباطات طي يك سال گذشته نتوانسته است در اين خصوص به موفقيتي دست يابد.
منبع:
[External Link Removed for Guests]
اومدیم دو تا مطلب امیدوار کننده بنویسیم خودمون نا امید شدیم دیگه اعصاب سوت میکشه ولی به درک کاری رو که شروع کردم تا آخر ادامه میدم باید مطالب بیشترو امیدوارانه تر نوشت ولی [External Link Removed for Guests] گرایانه
- پست: 1106
- تاریخ عضویت: چهارشنبه ۲۹ شهریور ۱۳۸۵, ۱۱:۱۲ ق.ظ
- سپاسهای ارسالی: 176 بار
- سپاسهای دریافتی: 468 بار
- تماس:
شنبه,13 مهر 1383 (تعداد دفعات خوانده شده:607)
به گزارش بخش خبر سايت اخبار فنآوري اطلاعات ايران ، به نقل از خبرگزاري سلام، مهندس سید حسن شفتی، رئیس سازمان فضایی ایران در نشست مطبوعاتی که به منظور معرفی دستاوردهای این سازمان در هفته جهانی فضا برگزار شده بود، بیان داشت: ایران به عنوان کشوری در حال توسعه، زمانی میتواند امید به پیشرفت داشته باشد که سرعت پیشرفت آن از کشورهایی که این دوره را سپری کردهاند، همزمان بوده یا از آن پیشی بگیرد. لذا کار بسیار سنگینی پیش روی دانشگاهها و سازمانها و نهادهای دولتی و خصوصی است.
وی در ادامه با اشاره به پروژههای پرتاب ماهواره به فضا توسط کشورمان بیان داشت: در این رابطه ماهواره چند ماموریتی SMMS در دست است که با همکاری چین و تایلند اکنون مراحل نهایی طراحی خود را میگذراند و ضمن انتقال دانش فنی آن به کشور در سال 2006 به فضا پرتاب خواهد شد. این ماهواره هزینهای بالغ بر 44 میلیون دلار را در پی دارد که سهم ایران 5/6 میلیون دلار است.
وی افزود: در کنار آن ماهواره مصباح نیز مطرح است که با نهایی شدن مراحل طراحی توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت ارتباطات در حال ساخت است و امیدواریم سال آینده به فضا پرتاب شود. هزینه ساخت این ماهواره نیز بالغ بر 10 میلیون دلار خواهد بود.
وی با اشاره به ماهواره زهره که اکنون 6 تا 7 سال است که از مطرح شدن آن میگذرد، بیان داشت: داستان ماهواره زهره تاریخچه طولانی دارد که همچنان گروهی که مسئول پیگری آن هستند، خبر از مذاکرات خوب و ادامه روند کار را میدهند، اما هنوز تاریخ مشخص برای بهرهبرداری آن اعلام نشده است.
وی در بخشی از مطالب خود به تاسیس پارک یا بوستان فضایی با شهرداریهای کشور طی یک سال آینده خبر داد که از جهت آشنایی افراد جامعه با پیچیدگیهای علوم فضا و کاربردهای آن بسیار موثر خواهد بود.
منبع
[External Link Removed for Guests]
يكشنبه,14 مرداد 1384 (تعداد دفعات خوانده شده:882)
مراسم پردهبرداري از نخستين ماهواره مخابراتي ايران با نام "مصباح1 "، روز پنجشنبه با حضور وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات و وزير علوم، تحقيقات و فناوري، در مركز تحقيقات مخابرات ايران برگزار شد.
به گزارش بخش خبر شبكه فن آوري اطلاعات ايران ، از ايلنا، وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات و وزارت علوم، تحقيقات و فناوري در يك حركت مشترك و با هدف ايجاد فناوري ماهواره و نيروي انساني متخصص در زمينه اين فناوري در كشور، طرح ماهواره "مصباح" را به اجرا درآورد كه براساس موافقتنامه اين دو وزارتخانه، مركز تحقيقات مخابرات ايران و سازمان پژوهشهاي علمي و صنعتي ايران، مسؤول اجراي مشترك طراحي، ساخت و پرتاب ماهواره "مصباح" در مدار ارتفاع پايين (LEO) جهت تحقق اهداف فوق شدند.
اين گزارش حاكياست، مرحله ساخت نمونه آزمايشگاهي ماهواره در خرداد ماه سال 1380 به پايان رسيد و اقدامات براي انجام مراحل بعدي شامل ساخت نمونه مهندسي و نمونه فضايي آغاز شد.
هدف از اجراي اين طرح، ايجاد زير ساخت فناوري ساخت ماهوارههاي كوچك، آموزش نيروي انساني و كسب توانايي متخصصان و پژوهشگران كشور و نيز طراحي، ساخت و بهرهبرداري كاربردي از اولين ماهواره كمارتفاع ايراني است.
شايان ذكر است؛ طراح ماهواره "مصباح" براي دستيابي به فناوري فضايي، مأموريت انتقال دادهها ميان ايستگاههاي زميني به صورت ذخيره و ارسال (STORE & FORWOARD) را انتخاب كرده كه اين طرح، شامل مراحل ساخت، آزمايش، پرتاب، استقرار در مدار و بهرهبرداري است.
اين سامانه، شامل يك ماهواره با كاربرد مخابراتي، ذخيره و ارسال ديتا بوده و ارتفاع مدار آن، هزار كيلومتر است.
گفتني است؛ تعداد دور ماهواره در شبانهروز، 14 دور و طول مدت رؤيت ماهواره در شبانهروز، 45 دقيقه و وزن آن كمتر از هزاركيلوگرم است.
اين گزارش حاكي است؛ كنترل موقعيت غيرفعال با استفاده از بوم مغناطيسي بوده و كنترل حرارت نيز غيرفعال است.
طول عمر مفيد ماهواره در مدار خود، حدود سه سال بوده و شبكه داراي ايستگاه مركزي كنترل ترافيك شبكه، يك مجموعه كنترل زميني و حداكثر هزار ترمينال مشترك است.
طبق اين گزارش؛ ناحيه سرويسدهي اصلي ماهواره مصباح در ايران است، ولي در آمريكا و اروپا نيز قابليت رؤيت و سرويسدهي وجود دارد.
پرتاب و استقرار در مدار به روش همراه (PIGGY BACK) انجام ميشود.
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در مراسم پردهبرداري از ماهواره مصباح1 گفت: هزينه اجراي پروژه مصباح1، يكصد ميليارد ريال برآورد شده و پيشبيني ميشود در برنامه چهارم توسعه بهطور متوسط هر سال يك ماهواره به فضا پرتاب شود.
معتمدي كه در جمع خبرنگاران سخن ميگفت، با اشاره به اينكه پروژه مصباح يكي از مهمترين پروژههاي علمي و فناوري كشور محسوب ميشود، گفت: صدها تكنولوژي پيشرفته در زمينه الكترونيك، رايانه، كنترل، مخابرات، مكانيك، متالوژي، فيزيك، علوم فضايي و غيره در ساخت ماهواره كوچك مصباح بهكار گرفته شده و با اجراي آن به كشورهاي صاحب فناوري ماهواره فضايي پيوستهايم.
معتمدي در ادامه افزود: 95 درصد طراحي نمونه زميني اين ماهواره توسط دانش داخلي انجام و مورد تأييد متخصصان خارجي قرار گرفت و براي ساخت نمونه فضايي از تجربه شركت ايتاليايي CGS استفاده كرديم.
وي با اشاره به اينكه هزينه اجراي اين پروژه حدود 100 ميليارد ريال برآورد شده است، تصريح كرد: پيشبيني ميشود در برنامه چهارم توسعه بهطور متوسط هر سال يك ماهواره را به فضا پرتاب كنيم و طرح مصباح1، گام اول در اين راه محسوب ميشود.
معتمدي اضافه كرد: براي دستيابي به اين هدف، سازمان فضايي از توان كليه نيروهاي داخلي كشور استفاده خواهد كرد و در اين ميان حمايت از دانشگاهها و مراكز تحقيقاتي كه نقش مؤثري در اين زمينه دارند، ضروري به نظر ميرسد.
وزير ICT خاطرنشان كرد: ميتوان ادعا كرد كه يكي از مهمترين دستاوردهاي اين پروژه تربيت نيروي متخصص و صاحب دانش فني ماهواره در يك محيط علمي و كاربردي بوده است.
شايان ذكر است؛ در پايان مراسم تمبر جمعيت ايراني پيشبرد ارتباط صنعت و دانشگاه، با حضور معتمدي، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات و توفيقي، وزير علوم، تحقيقات و فناوري و جمعي از مقامات كشوري مهر و امضا شد.
ماهواره مصباح1، اوايل مهرماه سال جاري، توسط يك موشك روسي، به فضا پرتاب خواهد شد.
دكتر صدري، معاون فناوري اطلاعات وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات در مراسم پردهبرداري از ماهواره مصباح در جمع خبرنگاران گفت: از سال 75 تاكنون، مراحل مختلف طراحي و ساخت اين ماهواره آغاز و امروز شكل نهايي و فضايي آن آماده شده و اوايل مهرماه سال جاري، توسط موشك روسي به فضا پرتاب خواهد شد.
دكتر صدري افزود: موفقيت مهم در اين پروژه، كسب دانش ساخت و دستيابي به فناوري ماهواره بوده و امروز كشور ايران مفتخر است كه جزء چند كشور داراي اين دانش محسوب ميشود.
وي خاطرنشان كرد: كارخانه "پنها" نقش اصلي را در ساخت تجهيزات اين ماهواره و شركت مشاور ايتاليايي CGS هدايت و انتقال فناوري ماهواره را به متخصصان ايراني برعهده داشته و درحال حاضر ميتوان ادعا كرد كه نيروهاي متخصص ايراني، تبحر كافي و لازم را در زمينه فناوري ماهواره كسب كردهاند.
معاون فناوري اطلاعات وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات افزود: انتظار ميرود پروژه مصباح1، الگويي براي اجراي پروژه مصباح 2 و 3 و ساير ماهوارههاي ديگر باشد.
در ادامه مجري پروژه ماهواره مصباح در مراسم پردهبرداري از اين ماهواره در جمع خبرنگاران تصريح كرد: هدف اصلي از اجراي طرح ماهواره مصباح، تربيت نيروي متخصص فناوري ماهواره بوده و در حال حاضر حدود 60 نيروي متخصص داراي اين دانش در كشور وجود دارد.
مهندس "حسن انتظاري"، با اشاره به اينكه اجراي اين پروژه، يك نمونه موفق از همكاري دو وزارتخانه فناوري اطلاعات و ارتباطات و علوم، تحقيقات و فناوري محسوب ميشود و ميتواند به الگويي براي همكاري ساير وزارتخانهها با يكديگر تبديل شود، گفت: طرح ماهواره مصباح، بهعنوان اولين طرح صنعت فضايي كشور كه در داخل انجام ميشد نياز شديدي به ايجاد زير ساخت نهاد سازي و فرهنگسازي داشت.
وي افزود: هدف اصلي از اجراي اين طرح تربيت نيروي متخصص فناوري ماهواره بود كه درحال حاضر حدود 60 نيروي متخصص داراي اين دانش در كشور وجود دارد.
انتظاري، ضمن برشمردن اهداف ديگر اين پروژه ادامه داد: ايجاد زيرساختهاي طراحي، مجتمع آزمايشگاهي و مراكز اسناد در زمينه فناوري ساخت ماهواره، طراحي و ساخت نمونه آزمايشگاهي ماهواره مصباح، ساخت مدل مهندسي و فضايي آن، پرتاب و عملياتيكردن ماهواره در مدارها ارتفاع پايين، ايجاد شبكه انتقال داده براي كاربرد در نقاط دور به روش ذخيره و ارسال اطلاعات، ارتقاي دانش فناوري فضايي و اجراي فعاليتهاي علمي،تحقيقاتي و آموزشي با ماهوارههاي كوچك از اهداف ديگر اين طرح محسوب ميشود.
وي خاطرنشان كرد: در ساخت مدل فضايي اين ماهواره با توافق شركت ايتاليايي CGS تصميم گرفته شد سازه ماهواره كه نياز به فناوري پيشرفتهاي دارد با شرط رعايت استاندارد در داخل ساخته شده و با عنوان سازه اصلي ماهواره در فضا قرار گيرد.
مهندس انتظاري افزود: كاربردهاي پيشنهادي ماهواره مصباح، شامل قرائت كنتور از راه دور، جمعآوري اطلاعات خوب از ايستگاههاي هواشناسي، مانيتورينگ شرايط محيطي، اندازهگيري ميزان فشار، درجه حرارت و ساير مشخصات عملياتي در لولههاي نفت و گاز، فعاليت راديو آماتوري ماهوارهاي و ارسال و دريافت پيامهاي كوتاه است.
مجري پروژه مصباح، با بيان اينكه قطعات مختلف اين ماهواره با رعايت استانداردهاي جهاني در كارخانه "پنها" ساخته شده اظهار داشت: در پروژه مصباح1، از روش استاد ـ شاگردي و تدوين و تجربيات در همكاريهاي مشترك استفاده شده است.
وي افزود: در پروژه مصباح2، طراحي و ساخت قطعات بهطور كامل در داخل كشور و با مشاوره شركت ايتاليايي و در مصباح 3 طراحي، ساخت و نظارت به طور كامل در داخل كشور صورت خواهد گرفت.
انتظاري تصريح كرد: تاكنون مراحل اجراي پروژه طبق زمانبندي پيش رفته و تنها يك ماه از برنامه تعيينشده عقب هستيم.
وزير علوم، تحقيقات و فناوري نيز در مراسم پردهبرداري از ماهواره مصباح و در جمع خبرنگاران تصريح كرد: زماني كه استفاده از فناوري به پرداخت پول و خريد دانش فني خلاصه شود نتيجه آن ركود فعاليتهاي علمي در كشور خواهد بود.
"جعفر توفيقي" گفت: بدون ترديد، اين پروژه آغاز توسعه IT و توليد دانش فني و توان طراحي و ساخت در داخل كشور بوده و در آينده به كرات شاهد اجراي اين پروژهها خواهيم بود.
توفيقي افزود: تحولات و تغيير بينش ايجاد شده در مديران براي همكاري صنعت و دانشگاه، نويدبخش نوآوريهاي بسياري از اين قبيل در سطح كشور خواهد بود.
وي با اشاره به اينكه پيش از انقلاباسلامي، توسعه صنعتي، متكي به واردات فناوري از خارج بود، گفت: تكيه بر دانش فني خارجي، بخش مهمي از منابع كشور را خارج كرد و موجب افزايش هزينه هاي صنعتي و توليد كالا و خدمات شد كه اين روش، مردم را وابسته به دانش فني صاحبان دانش در خارج از كشور نگاه ميداشت.
وزير علوم، تحقيقات و فناوري، با تأكيد بر اينكه اين پديده موجب انتقال بخش مهمي از فعاليت هاي فني و علمي به خارج از كشور شد، ادامه داد: كشورهايي كه به توسعه فناوري اهتمام داشتند با اختصاص حجم عظيمي از نيروهاي انساني فعال در زمينههاي علمي و فني، برندگان اصلي اين ميدان محسوب ميشدند.
توفيقي با بيان اينكه يكي از علل عمده مهاجرت نخبگان كشور عدم وجود كانون فعاليتهاي علمي و فني است، تصريح كرد: زماني كه استفاده از فناوري در پرداخت پول و خريد دانش فني، خلاصه شود نتيجه آن ركود فعاليتهاي علمي در كشور خواهد بود.
وي خاطرنشان كرد: پس از انقلاب اسلامي، گامهاي مثبتي در اين زمينه برداشته شده و سرعت حركت به سوي توسعه فناوري و ايجاد نهادهايي براي توليد دانش فني و عزم و اراده براي جبران اين عقبماندگي قابل توجه است.
توفيقي اظهار داشت: در حال حاضر مراكز دانشگاهي و تحقيقاتي سعي در توسعه فناوري و كسب و توليد دانش طراحي و ساخت داشته و دانش فني داخل به تدريج جايگزين دانش خريداري شده از خارج شده است.
وي با بيان اينكه اين حركت به هيچعنوان به معناي بينيازي از مبادلات علمي با ساير كشورها نيست، گفت: بايد هم خريدار دانش فني بوده و هم بتوانيم آن را توليد كرد و به كشورهاي ديگر صادر كنيم.
وزير علوم، تحقيقات و فناوري با بيان اين مطلب كه كمبود نيروي انساني متخصص و ضعف بنيان هاي پژوهشي كشور، دو مانع توسعه فناوري در كشور پس از انقلاب بوده است؛ افزود: جمعيت دانشجويي در سال 1357 يكصد و پنجاه هزار نفر بود كه اين رقم در سال 1383 به دو ميليون و 300 هزار نفر رسيده و پيشبيني ميشود در پايان برنامه چهارم بيش از سه ميليون و 700 هزار نفر دانشجو در سطح كشور مشغول به تحصيل باشند.
وي با تأكيد بر اينكه توسعه فناوري بدون برخورداري از زيرساختهاي قوي معنايي نخواهد داشت، ادامه داد: در حال حاضر، به ازاي هر يك ميليون جمعيت كشور، 700 محقق وجود دارد و پيشبيني ميشود در پايان برنامه چهارم، اين رقم به دو هزار نفر برسد.
توفيقي، در پايان با اشاره به اينكه ايران در آستانه توسعهيافتگي است، اظهار اميدواري كرد ظرفيت جامعه علمي، مردم و جوانان كشور بيش از اينها بوده و با فرصتهاي ايجادشده و سرمايهگذاريهاي لازم، شاهد موفقيتهاي علمي بيشتري خواهيم بود.
منبع
[External Link Removed for Guests]
به گزارش بخش خبر سايت اخبار فنآوري اطلاعات ايران ، به نقل از خبرگزاري سلام، مهندس سید حسن شفتی، رئیس سازمان فضایی ایران در نشست مطبوعاتی که به منظور معرفی دستاوردهای این سازمان در هفته جهانی فضا برگزار شده بود، بیان داشت: ایران به عنوان کشوری در حال توسعه، زمانی میتواند امید به پیشرفت داشته باشد که سرعت پیشرفت آن از کشورهایی که این دوره را سپری کردهاند، همزمان بوده یا از آن پیشی بگیرد. لذا کار بسیار سنگینی پیش روی دانشگاهها و سازمانها و نهادهای دولتی و خصوصی است.
وی در ادامه با اشاره به پروژههای پرتاب ماهواره به فضا توسط کشورمان بیان داشت: در این رابطه ماهواره چند ماموریتی SMMS در دست است که با همکاری چین و تایلند اکنون مراحل نهایی طراحی خود را میگذراند و ضمن انتقال دانش فنی آن به کشور در سال 2006 به فضا پرتاب خواهد شد. این ماهواره هزینهای بالغ بر 44 میلیون دلار را در پی دارد که سهم ایران 5/6 میلیون دلار است.
وی افزود: در کنار آن ماهواره مصباح نیز مطرح است که با نهایی شدن مراحل طراحی توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت ارتباطات در حال ساخت است و امیدواریم سال آینده به فضا پرتاب شود. هزینه ساخت این ماهواره نیز بالغ بر 10 میلیون دلار خواهد بود.
وی با اشاره به ماهواره زهره که اکنون 6 تا 7 سال است که از مطرح شدن آن میگذرد، بیان داشت: داستان ماهواره زهره تاریخچه طولانی دارد که همچنان گروهی که مسئول پیگری آن هستند، خبر از مذاکرات خوب و ادامه روند کار را میدهند، اما هنوز تاریخ مشخص برای بهرهبرداری آن اعلام نشده است.
وی در بخشی از مطالب خود به تاسیس پارک یا بوستان فضایی با شهرداریهای کشور طی یک سال آینده خبر داد که از جهت آشنایی افراد جامعه با پیچیدگیهای علوم فضا و کاربردهای آن بسیار موثر خواهد بود.
منبع
[External Link Removed for Guests]
يكشنبه,14 مرداد 1384 (تعداد دفعات خوانده شده:882)
مراسم پردهبرداري از نخستين ماهواره مخابراتي ايران با نام "مصباح1 "، روز پنجشنبه با حضور وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات و وزير علوم، تحقيقات و فناوري، در مركز تحقيقات مخابرات ايران برگزار شد.
به گزارش بخش خبر شبكه فن آوري اطلاعات ايران ، از ايلنا، وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات و وزارت علوم، تحقيقات و فناوري در يك حركت مشترك و با هدف ايجاد فناوري ماهواره و نيروي انساني متخصص در زمينه اين فناوري در كشور، طرح ماهواره "مصباح" را به اجرا درآورد كه براساس موافقتنامه اين دو وزارتخانه، مركز تحقيقات مخابرات ايران و سازمان پژوهشهاي علمي و صنعتي ايران، مسؤول اجراي مشترك طراحي، ساخت و پرتاب ماهواره "مصباح" در مدار ارتفاع پايين (LEO) جهت تحقق اهداف فوق شدند.
اين گزارش حاكياست، مرحله ساخت نمونه آزمايشگاهي ماهواره در خرداد ماه سال 1380 به پايان رسيد و اقدامات براي انجام مراحل بعدي شامل ساخت نمونه مهندسي و نمونه فضايي آغاز شد.
هدف از اجراي اين طرح، ايجاد زير ساخت فناوري ساخت ماهوارههاي كوچك، آموزش نيروي انساني و كسب توانايي متخصصان و پژوهشگران كشور و نيز طراحي، ساخت و بهرهبرداري كاربردي از اولين ماهواره كمارتفاع ايراني است.
شايان ذكر است؛ طراح ماهواره "مصباح" براي دستيابي به فناوري فضايي، مأموريت انتقال دادهها ميان ايستگاههاي زميني به صورت ذخيره و ارسال (STORE & FORWOARD) را انتخاب كرده كه اين طرح، شامل مراحل ساخت، آزمايش، پرتاب، استقرار در مدار و بهرهبرداري است.
اين سامانه، شامل يك ماهواره با كاربرد مخابراتي، ذخيره و ارسال ديتا بوده و ارتفاع مدار آن، هزار كيلومتر است.
گفتني است؛ تعداد دور ماهواره در شبانهروز، 14 دور و طول مدت رؤيت ماهواره در شبانهروز، 45 دقيقه و وزن آن كمتر از هزاركيلوگرم است.
اين گزارش حاكي است؛ كنترل موقعيت غيرفعال با استفاده از بوم مغناطيسي بوده و كنترل حرارت نيز غيرفعال است.
طول عمر مفيد ماهواره در مدار خود، حدود سه سال بوده و شبكه داراي ايستگاه مركزي كنترل ترافيك شبكه، يك مجموعه كنترل زميني و حداكثر هزار ترمينال مشترك است.
طبق اين گزارش؛ ناحيه سرويسدهي اصلي ماهواره مصباح در ايران است، ولي در آمريكا و اروپا نيز قابليت رؤيت و سرويسدهي وجود دارد.
پرتاب و استقرار در مدار به روش همراه (PIGGY BACK) انجام ميشود.
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در مراسم پردهبرداري از ماهواره مصباح1 گفت: هزينه اجراي پروژه مصباح1، يكصد ميليارد ريال برآورد شده و پيشبيني ميشود در برنامه چهارم توسعه بهطور متوسط هر سال يك ماهواره به فضا پرتاب شود.
معتمدي كه در جمع خبرنگاران سخن ميگفت، با اشاره به اينكه پروژه مصباح يكي از مهمترين پروژههاي علمي و فناوري كشور محسوب ميشود، گفت: صدها تكنولوژي پيشرفته در زمينه الكترونيك، رايانه، كنترل، مخابرات، مكانيك، متالوژي، فيزيك، علوم فضايي و غيره در ساخت ماهواره كوچك مصباح بهكار گرفته شده و با اجراي آن به كشورهاي صاحب فناوري ماهواره فضايي پيوستهايم.
معتمدي در ادامه افزود: 95 درصد طراحي نمونه زميني اين ماهواره توسط دانش داخلي انجام و مورد تأييد متخصصان خارجي قرار گرفت و براي ساخت نمونه فضايي از تجربه شركت ايتاليايي CGS استفاده كرديم.
وي با اشاره به اينكه هزينه اجراي اين پروژه حدود 100 ميليارد ريال برآورد شده است، تصريح كرد: پيشبيني ميشود در برنامه چهارم توسعه بهطور متوسط هر سال يك ماهواره را به فضا پرتاب كنيم و طرح مصباح1، گام اول در اين راه محسوب ميشود.
معتمدي اضافه كرد: براي دستيابي به اين هدف، سازمان فضايي از توان كليه نيروهاي داخلي كشور استفاده خواهد كرد و در اين ميان حمايت از دانشگاهها و مراكز تحقيقاتي كه نقش مؤثري در اين زمينه دارند، ضروري به نظر ميرسد.
وزير ICT خاطرنشان كرد: ميتوان ادعا كرد كه يكي از مهمترين دستاوردهاي اين پروژه تربيت نيروي متخصص و صاحب دانش فني ماهواره در يك محيط علمي و كاربردي بوده است.
شايان ذكر است؛ در پايان مراسم تمبر جمعيت ايراني پيشبرد ارتباط صنعت و دانشگاه، با حضور معتمدي، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات و توفيقي، وزير علوم، تحقيقات و فناوري و جمعي از مقامات كشوري مهر و امضا شد.
ماهواره مصباح1، اوايل مهرماه سال جاري، توسط يك موشك روسي، به فضا پرتاب خواهد شد.
دكتر صدري، معاون فناوري اطلاعات وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات در مراسم پردهبرداري از ماهواره مصباح در جمع خبرنگاران گفت: از سال 75 تاكنون، مراحل مختلف طراحي و ساخت اين ماهواره آغاز و امروز شكل نهايي و فضايي آن آماده شده و اوايل مهرماه سال جاري، توسط موشك روسي به فضا پرتاب خواهد شد.
دكتر صدري افزود: موفقيت مهم در اين پروژه، كسب دانش ساخت و دستيابي به فناوري ماهواره بوده و امروز كشور ايران مفتخر است كه جزء چند كشور داراي اين دانش محسوب ميشود.
وي خاطرنشان كرد: كارخانه "پنها" نقش اصلي را در ساخت تجهيزات اين ماهواره و شركت مشاور ايتاليايي CGS هدايت و انتقال فناوري ماهواره را به متخصصان ايراني برعهده داشته و درحال حاضر ميتوان ادعا كرد كه نيروهاي متخصص ايراني، تبحر كافي و لازم را در زمينه فناوري ماهواره كسب كردهاند.
معاون فناوري اطلاعات وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات افزود: انتظار ميرود پروژه مصباح1، الگويي براي اجراي پروژه مصباح 2 و 3 و ساير ماهوارههاي ديگر باشد.
در ادامه مجري پروژه ماهواره مصباح در مراسم پردهبرداري از اين ماهواره در جمع خبرنگاران تصريح كرد: هدف اصلي از اجراي طرح ماهواره مصباح، تربيت نيروي متخصص فناوري ماهواره بوده و در حال حاضر حدود 60 نيروي متخصص داراي اين دانش در كشور وجود دارد.
مهندس "حسن انتظاري"، با اشاره به اينكه اجراي اين پروژه، يك نمونه موفق از همكاري دو وزارتخانه فناوري اطلاعات و ارتباطات و علوم، تحقيقات و فناوري محسوب ميشود و ميتواند به الگويي براي همكاري ساير وزارتخانهها با يكديگر تبديل شود، گفت: طرح ماهواره مصباح، بهعنوان اولين طرح صنعت فضايي كشور كه در داخل انجام ميشد نياز شديدي به ايجاد زير ساخت نهاد سازي و فرهنگسازي داشت.
وي افزود: هدف اصلي از اجراي اين طرح تربيت نيروي متخصص فناوري ماهواره بود كه درحال حاضر حدود 60 نيروي متخصص داراي اين دانش در كشور وجود دارد.
انتظاري، ضمن برشمردن اهداف ديگر اين پروژه ادامه داد: ايجاد زيرساختهاي طراحي، مجتمع آزمايشگاهي و مراكز اسناد در زمينه فناوري ساخت ماهواره، طراحي و ساخت نمونه آزمايشگاهي ماهواره مصباح، ساخت مدل مهندسي و فضايي آن، پرتاب و عملياتيكردن ماهواره در مدارها ارتفاع پايين، ايجاد شبكه انتقال داده براي كاربرد در نقاط دور به روش ذخيره و ارسال اطلاعات، ارتقاي دانش فناوري فضايي و اجراي فعاليتهاي علمي،تحقيقاتي و آموزشي با ماهوارههاي كوچك از اهداف ديگر اين طرح محسوب ميشود.
وي خاطرنشان كرد: در ساخت مدل فضايي اين ماهواره با توافق شركت ايتاليايي CGS تصميم گرفته شد سازه ماهواره كه نياز به فناوري پيشرفتهاي دارد با شرط رعايت استاندارد در داخل ساخته شده و با عنوان سازه اصلي ماهواره در فضا قرار گيرد.
مهندس انتظاري افزود: كاربردهاي پيشنهادي ماهواره مصباح، شامل قرائت كنتور از راه دور، جمعآوري اطلاعات خوب از ايستگاههاي هواشناسي، مانيتورينگ شرايط محيطي، اندازهگيري ميزان فشار، درجه حرارت و ساير مشخصات عملياتي در لولههاي نفت و گاز، فعاليت راديو آماتوري ماهوارهاي و ارسال و دريافت پيامهاي كوتاه است.
مجري پروژه مصباح، با بيان اينكه قطعات مختلف اين ماهواره با رعايت استانداردهاي جهاني در كارخانه "پنها" ساخته شده اظهار داشت: در پروژه مصباح1، از روش استاد ـ شاگردي و تدوين و تجربيات در همكاريهاي مشترك استفاده شده است.
وي افزود: در پروژه مصباح2، طراحي و ساخت قطعات بهطور كامل در داخل كشور و با مشاوره شركت ايتاليايي و در مصباح 3 طراحي، ساخت و نظارت به طور كامل در داخل كشور صورت خواهد گرفت.
انتظاري تصريح كرد: تاكنون مراحل اجراي پروژه طبق زمانبندي پيش رفته و تنها يك ماه از برنامه تعيينشده عقب هستيم.
وزير علوم، تحقيقات و فناوري نيز در مراسم پردهبرداري از ماهواره مصباح و در جمع خبرنگاران تصريح كرد: زماني كه استفاده از فناوري به پرداخت پول و خريد دانش فني خلاصه شود نتيجه آن ركود فعاليتهاي علمي در كشور خواهد بود.
"جعفر توفيقي" گفت: بدون ترديد، اين پروژه آغاز توسعه IT و توليد دانش فني و توان طراحي و ساخت در داخل كشور بوده و در آينده به كرات شاهد اجراي اين پروژهها خواهيم بود.
توفيقي افزود: تحولات و تغيير بينش ايجاد شده در مديران براي همكاري صنعت و دانشگاه، نويدبخش نوآوريهاي بسياري از اين قبيل در سطح كشور خواهد بود.
وي با اشاره به اينكه پيش از انقلاباسلامي، توسعه صنعتي، متكي به واردات فناوري از خارج بود، گفت: تكيه بر دانش فني خارجي، بخش مهمي از منابع كشور را خارج كرد و موجب افزايش هزينه هاي صنعتي و توليد كالا و خدمات شد كه اين روش، مردم را وابسته به دانش فني صاحبان دانش در خارج از كشور نگاه ميداشت.
وزير علوم، تحقيقات و فناوري، با تأكيد بر اينكه اين پديده موجب انتقال بخش مهمي از فعاليت هاي فني و علمي به خارج از كشور شد، ادامه داد: كشورهايي كه به توسعه فناوري اهتمام داشتند با اختصاص حجم عظيمي از نيروهاي انساني فعال در زمينههاي علمي و فني، برندگان اصلي اين ميدان محسوب ميشدند.
توفيقي با بيان اينكه يكي از علل عمده مهاجرت نخبگان كشور عدم وجود كانون فعاليتهاي علمي و فني است، تصريح كرد: زماني كه استفاده از فناوري در پرداخت پول و خريد دانش فني، خلاصه شود نتيجه آن ركود فعاليتهاي علمي در كشور خواهد بود.
وي خاطرنشان كرد: پس از انقلاب اسلامي، گامهاي مثبتي در اين زمينه برداشته شده و سرعت حركت به سوي توسعه فناوري و ايجاد نهادهايي براي توليد دانش فني و عزم و اراده براي جبران اين عقبماندگي قابل توجه است.
توفيقي اظهار داشت: در حال حاضر مراكز دانشگاهي و تحقيقاتي سعي در توسعه فناوري و كسب و توليد دانش طراحي و ساخت داشته و دانش فني داخل به تدريج جايگزين دانش خريداري شده از خارج شده است.
وي با بيان اينكه اين حركت به هيچعنوان به معناي بينيازي از مبادلات علمي با ساير كشورها نيست، گفت: بايد هم خريدار دانش فني بوده و هم بتوانيم آن را توليد كرد و به كشورهاي ديگر صادر كنيم.
وزير علوم، تحقيقات و فناوري با بيان اين مطلب كه كمبود نيروي انساني متخصص و ضعف بنيان هاي پژوهشي كشور، دو مانع توسعه فناوري در كشور پس از انقلاب بوده است؛ افزود: جمعيت دانشجويي در سال 1357 يكصد و پنجاه هزار نفر بود كه اين رقم در سال 1383 به دو ميليون و 300 هزار نفر رسيده و پيشبيني ميشود در پايان برنامه چهارم بيش از سه ميليون و 700 هزار نفر دانشجو در سطح كشور مشغول به تحصيل باشند.
وي با تأكيد بر اينكه توسعه فناوري بدون برخورداري از زيرساختهاي قوي معنايي نخواهد داشت، ادامه داد: در حال حاضر، به ازاي هر يك ميليون جمعيت كشور، 700 محقق وجود دارد و پيشبيني ميشود در پايان برنامه چهارم، اين رقم به دو هزار نفر برسد.
توفيقي، در پايان با اشاره به اينكه ايران در آستانه توسعهيافتگي است، اظهار اميدواري كرد ظرفيت جامعه علمي، مردم و جوانان كشور بيش از اينها بوده و با فرصتهاي ايجادشده و سرمايهگذاريهاي لازم، شاهد موفقيتهاي علمي بيشتري خواهيم بود.
منبع
[External Link Removed for Guests]
- پست: 1106
- تاریخ عضویت: چهارشنبه ۲۹ شهریور ۱۳۸۵, ۱۱:۱۲ ق.ظ
- سپاسهای ارسالی: 176 بار
- سپاسهای دریافتی: 468 بار
- تماس:
ماهواره ملی ایران با مشاركت چین ساخته می شود
۸۴/۸/۲۷ - ۶:۱۹ - آسیا
رئیس سازمان فضایی ایران ازتوافق با كشور چین برای مشاركت در ساخت یك ماهواره ملی خبر داد.
احمد طالب زاده افزود: طبق برنامه در برنامه پنج ساله چهارم توسعه قرار است پنج ماهواره كه شامل ماهوارههای مصباح، زهره و سینا است به فضا پرتاب شود.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: به علاوه این پنج ماهواره ، سه ریز ماهواره نیز كه تحقیقاتی هستند به فضا پرتاب میشود.
وی با اشاره به پرتاب ماهواره سینای یك گفت: این ماهواره به منظور دریافت اطلاعات آب و هوایی، محیطی و سنجش از راه دور است .این ماهواره توسط روسیه پرتاب شده است.
طالب زاده از اتمام عملیات طراحی و ساخت ماهواره مصباح و آماده پرتاب شدن آن خبر داد وافزود: طی ماههای آینده این ماهواره توسط ایستگاه فضایی روسیه به فضا پرتاب میشود.
رئیس سازمان فضایی ایران به عملیاتی شدن ماهواره زهره كه یك ماهواره ملی است اشاره كرد و توضیح داد: این ماهواره هم در طول برنامه چهارم توسعه به فضا پرتاب میشود.
طالب زاده افزود: ایران هم اكنون دارای شش نقطه در فضا است كه سه نقطه آن به ماهواره زهره و مابقی به سازمان صدا و سیما تعلق دارد.
منبع:فارس
[External Link Removed for Guests]
دوشنبه، 24 مرداد 1384 - 13:53
تلاش ایران برای ساخت موشك ماهواره
قائم مقام انجمن هوافضای ایران با اشاره به پیگیری پنج طرح ماهوارهیی در كشور از تلاش متخصصان هوافضای ایران برای ساخت موشكهای حامل ماهواره خبر داد.
دكتر مهران میرشمس، قائم مقام انجمن هوافضای ایران در گفتوگو با ایسنا اظهار داشت: متخصصان ایرانی در حال ساخت موشك حامل كلاس سبك هستند و در آینده نه چندان دور شاهد پرتاب نخستین موشك حامل ایرانی نیز خواهیم بود.
وی با اشاره به اجرای حداقل پنج طرح ماهوارهیی شامل ماهوارههای «زهره»، «مصباح»، «ZS4» و «SM2S» و «سپهر» در كشور اظهار داشت: ماهواره «زهره» كه طرح آن از اوایل انقلاب اسلامی مطرح بوده است، یك ماهواره مخابراتی در كلاس ماهوارههای كوچك است كه با هدف ایجاد پلهای ارتباطی (كانالهای مخابراتی و رادیو - تلویزیونی)، در ارتفاع 36000 كیلومتری از سطح زمین، در مدار قرار میگیرد.
وی خاطرنشان كرد: توافقات اولیه طرح ساخت ماهواره «زهره» كه كاربرد عملیاتی دارد، در اوایل سال جاری انجام شده و هم اكنون در مرحله اجرایی شدن است.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، در بیان ویژگیهای ماهواره مصباح اظهار كرد: ماهواره مصباح یك پروژه مشترك میان وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و یك شركت ایتالیایی است كه استادان برجسته از دانشگاههای مختلف به صورت مستقل در آن همكاری دارند.
وی افزود: این ماهواره در كلاس میكرو با وزنی كمتر از 100 كیلوگرم، در ارتفاع 900 تا هزار كیلومتری از سطح زمین قرار گرفته و با ماموریت مخابراتی و هدف پژوهشی ساخته شده كه فازهای نهایی را پشت سر میگذارد و در اوایل مهر ماه به فضا پرتاب میشود.
مجری طرح دوره مشترك مهندسی هوا فضا در خصوص طرح ماهوارههای سپهر و ZS4 نیز به خبرنگار ایسنا گفت: این ماهوارههای پژوهشی- تحقیقاتی و عملیاتی از نوع ماهوارههای سنجش از دور میباشند.
وی افزود: ماهواره چند ماموریتی SM2S نیز از طرحهای سازمان فضایی ایران، كشورهای چین، كره جنوبی و تایلند است كه با هدف تحقیقاتی و در زمینههای مخابراتی و سنجش از دور به كار خواهد رفت.
دكتر میر شمس خاطرنشان كرد: به دلیل این كه بخش كنترل و فرمان در هر پروژه به عنوان گلوگاه تكنولوژی مطرح بوده و امكان ایجاد فنآوری نوین در آن وجود دارد، كارشناسان ایرانی طراحی این قسمت از ماهواره را پذیرفتهاند.
استادیار دانشكده هوافضای دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی در ادامه درباره وضعیت همكاریهایی بینالمللی ایران در عرصه فضایی اظهار كرد: صنایع فضایی به دلیل ماهیت دو منظوره بودن آن، همواره تحتالشعاع مسایل سیاسی قرار دارد كه این امر باعث شده كه تنها با معدودی از كشورها امكان همكاری در این زمینه را داشته باشیم.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت علوم فضایی و ارتباط آن با سایر شاخههای علوم تاكید كرد: تعداد متخصصانی كه با این دیدگاه در علوم مختلف وارد شده و در فعالیتهای پژوهشی كار كرده باشند، در كشور كم بوده و با وجود علاقه زیاد مردم و روند پیشرفت كشورها در این حوزه نیاز به توجه بیشتر به آن احساس میشود.
دكتر میر شمس در پایان اظهار كرد: طرح داشتن ماهواره ملی در میان كشورهای حاشیه خلیج فارس برای اولین بار در ایران مطرح شده بود كه به دلیل وجود برخی مشكلات و موانع، سایر كشورها با ارائه سفارش ساخت به كشورهای غربی ماهوارههای خود (مانند ثریا، Arab sat و Turke sat) را پرتاب كرده و ایران تقریبا در ردیف آخرین كشورهایی است كه در منطقه صاحب ماهواره مستقل میشود.
منبع
[External Link Removed for Guests]
متاسفانه بسیاری از منابع مفید که میتونستن اطلاعات خوبی به مادر زمینه این ماهواره ها و موشک ایرانی بدن مسدود شدن . احتمالا یک روزی بنده هم مسدود بشم (اون هم مسدود از زندگی ) باز هم دنبال مطالب جدیدتر مربوط به امسال در این باره می گردم
موفق باشید
۸۴/۸/۲۷ - ۶:۱۹ - آسیا
رئیس سازمان فضایی ایران ازتوافق با كشور چین برای مشاركت در ساخت یك ماهواره ملی خبر داد.
احمد طالب زاده افزود: طبق برنامه در برنامه پنج ساله چهارم توسعه قرار است پنج ماهواره كه شامل ماهوارههای مصباح، زهره و سینا است به فضا پرتاب شود.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: به علاوه این پنج ماهواره ، سه ریز ماهواره نیز كه تحقیقاتی هستند به فضا پرتاب میشود.
وی با اشاره به پرتاب ماهواره سینای یك گفت: این ماهواره به منظور دریافت اطلاعات آب و هوایی، محیطی و سنجش از راه دور است .این ماهواره توسط روسیه پرتاب شده است.
طالب زاده از اتمام عملیات طراحی و ساخت ماهواره مصباح و آماده پرتاب شدن آن خبر داد وافزود: طی ماههای آینده این ماهواره توسط ایستگاه فضایی روسیه به فضا پرتاب میشود.
رئیس سازمان فضایی ایران به عملیاتی شدن ماهواره زهره كه یك ماهواره ملی است اشاره كرد و توضیح داد: این ماهواره هم در طول برنامه چهارم توسعه به فضا پرتاب میشود.
طالب زاده افزود: ایران هم اكنون دارای شش نقطه در فضا است كه سه نقطه آن به ماهواره زهره و مابقی به سازمان صدا و سیما تعلق دارد.
منبع:فارس
[External Link Removed for Guests]
دوشنبه، 24 مرداد 1384 - 13:53
تلاش ایران برای ساخت موشك ماهواره
قائم مقام انجمن هوافضای ایران با اشاره به پیگیری پنج طرح ماهوارهیی در كشور از تلاش متخصصان هوافضای ایران برای ساخت موشكهای حامل ماهواره خبر داد.
دكتر مهران میرشمس، قائم مقام انجمن هوافضای ایران در گفتوگو با ایسنا اظهار داشت: متخصصان ایرانی در حال ساخت موشك حامل كلاس سبك هستند و در آینده نه چندان دور شاهد پرتاب نخستین موشك حامل ایرانی نیز خواهیم بود.
وی با اشاره به اجرای حداقل پنج طرح ماهوارهیی شامل ماهوارههای «زهره»، «مصباح»، «ZS4» و «SM2S» و «سپهر» در كشور اظهار داشت: ماهواره «زهره» كه طرح آن از اوایل انقلاب اسلامی مطرح بوده است، یك ماهواره مخابراتی در كلاس ماهوارههای كوچك است كه با هدف ایجاد پلهای ارتباطی (كانالهای مخابراتی و رادیو - تلویزیونی)، در ارتفاع 36000 كیلومتری از سطح زمین، در مدار قرار میگیرد.
وی خاطرنشان كرد: توافقات اولیه طرح ساخت ماهواره «زهره» كه كاربرد عملیاتی دارد، در اوایل سال جاری انجام شده و هم اكنون در مرحله اجرایی شدن است.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، در بیان ویژگیهای ماهواره مصباح اظهار كرد: ماهواره مصباح یك پروژه مشترك میان وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و یك شركت ایتالیایی است كه استادان برجسته از دانشگاههای مختلف به صورت مستقل در آن همكاری دارند.
وی افزود: این ماهواره در كلاس میكرو با وزنی كمتر از 100 كیلوگرم، در ارتفاع 900 تا هزار كیلومتری از سطح زمین قرار گرفته و با ماموریت مخابراتی و هدف پژوهشی ساخته شده كه فازهای نهایی را پشت سر میگذارد و در اوایل مهر ماه به فضا پرتاب میشود.
مجری طرح دوره مشترك مهندسی هوا فضا در خصوص طرح ماهوارههای سپهر و ZS4 نیز به خبرنگار ایسنا گفت: این ماهوارههای پژوهشی- تحقیقاتی و عملیاتی از نوع ماهوارههای سنجش از دور میباشند.
وی افزود: ماهواره چند ماموریتی SM2S نیز از طرحهای سازمان فضایی ایران، كشورهای چین، كره جنوبی و تایلند است كه با هدف تحقیقاتی و در زمینههای مخابراتی و سنجش از دور به كار خواهد رفت.
دكتر میر شمس خاطرنشان كرد: به دلیل این كه بخش كنترل و فرمان در هر پروژه به عنوان گلوگاه تكنولوژی مطرح بوده و امكان ایجاد فنآوری نوین در آن وجود دارد، كارشناسان ایرانی طراحی این قسمت از ماهواره را پذیرفتهاند.
استادیار دانشكده هوافضای دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی در ادامه درباره وضعیت همكاریهایی بینالمللی ایران در عرصه فضایی اظهار كرد: صنایع فضایی به دلیل ماهیت دو منظوره بودن آن، همواره تحتالشعاع مسایل سیاسی قرار دارد كه این امر باعث شده كه تنها با معدودی از كشورها امكان همكاری در این زمینه را داشته باشیم.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت علوم فضایی و ارتباط آن با سایر شاخههای علوم تاكید كرد: تعداد متخصصانی كه با این دیدگاه در علوم مختلف وارد شده و در فعالیتهای پژوهشی كار كرده باشند، در كشور كم بوده و با وجود علاقه زیاد مردم و روند پیشرفت كشورها در این حوزه نیاز به توجه بیشتر به آن احساس میشود.
دكتر میر شمس در پایان اظهار كرد: طرح داشتن ماهواره ملی در میان كشورهای حاشیه خلیج فارس برای اولین بار در ایران مطرح شده بود كه به دلیل وجود برخی مشكلات و موانع، سایر كشورها با ارائه سفارش ساخت به كشورهای غربی ماهوارههای خود (مانند ثریا، Arab sat و Turke sat) را پرتاب كرده و ایران تقریبا در ردیف آخرین كشورهایی است كه در منطقه صاحب ماهواره مستقل میشود.
منبع
[External Link Removed for Guests]
متاسفانه بسیاری از منابع مفید که میتونستن اطلاعات خوبی به مادر زمینه این ماهواره ها و موشک ایرانی بدن مسدود شدن . احتمالا یک روزی بنده هم مسدود بشم (اون هم مسدود از زندگی ) باز هم دنبال مطالب جدیدتر مربوط به امسال در این باره می گردم
موفق باشید
- پست: 1106
- تاریخ عضویت: چهارشنبه ۲۹ شهریور ۱۳۸۵, ۱۱:۱۲ ق.ظ
- سپاسهای ارسالی: 176 بار
- سپاسهای دریافتی: 468 بار
- تماس:
پاركهاى فضايى تا سال آينده در كشور تاسيس مىشوند
سيد حسن شفتى دبير شوراى عالى فضايى ايران در آستانه هفته جهانى فضا در يك نشست مطبوعاتى ضمن بيان اين مطلب گفت: مذاكراتى با وزارت آموزش و پرورش نيز انجام گرفته تا در متون كتب درسى و آموزشى دانشآموزان جايگاه فضا در سرنوشت و آينده آنها معرفى شود.در اين نشست كه به منظور معرفى برنامههاى سازمان فضايى ايران با حضور خبرنگاران برپا شد رييس سازمان فضايى ايران با اشاره به نقش علوم و فنون فضا در انقلاب اطلاعات، گفت: توسعه مبتنى بر دانايى نيازمند اطلاعات است كه بخشى از آن با امكانات فضايى مانند ماهوارهها كسب مىشود و امروز پيشرفت يك كشور در گرو اطلاعاتى است كه در اختيار آن كشور قرار دارد.
شفتى افزود: به منظور توسعه اقتصادى، فرهنگى و علمى شوراى عالى فضايى به رياست رييسجمهور و وزراى ذىربط تشكيل شده تا از فناورى فضايى در كشور استفاده صلحآميز شود.دبير شوراى عالى فضايى در ادامه گفت: به منظور تبيين مصوبات شوراى عالى فضايى، سازمان فضايى كشور تاسيس شد تا بتواند اين مصوبات را به اجرا گذاشته و متولى امور ماوراى جوى باشد.وى همچنين گفت: علوم و فنون و بهرهبردارى از آن براى توسعه كشور امرى غيرقابل اجتناب است و در اين ميان جامعهاى موفق است كه از اين علوم بهرهبردارى مناسب كند.
معاون وزير اطلاعات و فناورى اطلاعات گفت: فضا و توسعه پايدار شعار امسال هفته جهانى فضا است، توسعه پايدار به منظور استفاده از منابع طبيعى بدون وارد كردن لطمهاى به آن براى نسل آينده است.وى دستيابى به علوم و فناورىهاى فضايى در راستاى مقاصد صلحجويانه و متناسب با نيازهاى كشور را آرمان سازمان فضايى ايران عنوان كرد و گفت: سعى شده با حضور در مجامع بينالمللى براى استفاده صلحآميز از فناورى فضايى تاكيد شود و در حال حاضر نگاه مثبتى بر فعاليتهاى فضايى ايران ديده مىشود.
رييس سازمان فضايى ايران در ادامه گفت: ماهواره چندمنظوره با همكارى ايران، چين و تايلند در حال طراحى است كه موجب انتقال دانش فنى و توان سنجش از راه دور مىشود. اين ماهواره توانايى پژوهشى و مخابراتى دارد كه با هزينه 44 ميليون دلار در سال 2006 به فضا پرتاب مىشود، سهم ايران در اين پروژه 18درصد (5/6 ميليون دلار) است.وى با اشاره به طراحى و ساخت ماهواره مصباح در كشور گفت: اين ماهواره با همكارى وزارت علوم و وزارت ICT با صرف هزينه 10ميليون دلار در حال طراحى است كه اميدواريم تا سال آينده به فضا پرتاب شود.
شفتى در خصوص ماهواره زهره گفت: وقوع جنگ تحميلى، مسائل تحريم اقتصادى از جمله موانع موجود در خريد و پرتاب ماهواره زهره بودهاند كه با پيگيرى مسوولان و ادامه مذاكرات اميدواريم اين ماهواره نيز به فضا پرتاب شود اما هنوز تاريخ نهايى بهرهبردارى از ماهواره زهره به سازمان فضايى اعلام نشده است.وى از برگزارى سمينار بينالمللى كاربرد فناورى فضا و ارتباطات در سنجش از راه دور در اين هفته خبر داد و گفت: با برگزارى سمينارمذكور در ميان كشورهاى عرب در منطقه در تلاش هستيم تا با همكارى كشورهاى منطقه و محوريت چين مجموعه و سازمان فضايى منطقهاى تشكيل دهيم كه در صورت تحقق بعد از سازمان فضايى اروپا، دومين سازمان منطقهاى فضايى را خواهيم داشت.وى با اشاره به اينكه توسعه مبتنى بر دانايى نيازمند استفاده از دادههاى ماهوارهاى در جامعه است، گفت: به همين منظور هفته جهانى فضا از سوى سازمان ملل متحد در سراسر دنيا از 13 تا 19 مهرماه برپا مىشود تا مردم دنيا با فضا و كاربرد فناورى فضا در زندگى خود آشنا شوند.
منبع خبر : ITiran
نویسنده : محمد رحیمی
کپی : Pars Sky
بخش اول
ما هواره سينا 1.
فعاليتهاي كاربردي ماهواره در دو محور مخابراتي و تصويربرداري از سطح زمين براي نيازهاي عمومي ميباشد.
اين تصويربرداري ميتواند براي فعاليتهايي نظير حوادث غيرمترقبه ، كشاورزي،منابع زميني و ساير نيازهاي عمومي مورد استفاده قرار گيرد.
اين پروژه از سه بخش فضايي، زميني و پرتاب با ١٧٠ كيلوگرم وزن و دو دوربين تشكيل شده كه طول عمر آن در مدار سه سال است.
تبادل اطلاعات ميان كاربران زميني و ارائه سرويسهاي پست الكترونيك و انتقال فايل نيز از جمله كاربردهاي محموله مخابراتي سينا به شمار ميرود.
توضيحات كامل پرتاب.
ماهواره ايرانى درفضا
• ساعت ۱۰ و ۵۲ دقيقه صبح پنجم آبان ماه 1384 با ورود سينا در فضا، ايران چهل و سومين كشور صاحب ماهواره در جهان شده است. «سينا - ۱» (ZS4)، نخستين ماهواره ايرانى، با مشاركت شركت هاى روسى ساخته شده است
اميد حاتمى
ساعت ۱۰ و ۵۲ دقيقه صبح پنجم آبان ماه جارى «سيناى _ ايرانى» وارد فضا شد. با ورود سينا در فضا، ايران چهل و سومين كشور صاحب ماهواره در جهان شده است. ماهواره «سينا - ۱» (ZS4)، نخستين ماهواره ايرانى كه با مشاركت شركت هاى روسى ساخته شده، ماهواره اى مطالعاتى - تحقيقاتى است كه در بررسى منابع زيرزمينى و عواقب ناشى از حوادث غيرمترقبه به كار مى رود. ماهواره «سينا -۱» - نخستين ماهواره ايرانى - به همراه يك ماهواره آموزشى روسيه و شش مينى ماهواره خارجى ديگر در ساعت ۱۰ و ۵۲ دقيقه صبح پنجم آبان ماه بوسيله يك فروند موشك حامل Kosmos-3M با موفقيت از پايگاه فضايى Plesetsk روسيه به فضا پرتاب شد.
پروژه ساخت ماهواره «سينا - ۱» طى قراردادى با مؤسسه هواپيمايى روسيه، با همكارى شركت هاى روسى «پاليوت» و «آپتك» و مشاركت كارشناسانى از شركت صنايع الكترونيك ايران (صاايران)، وزارت علوم، تحقيقات و فناورى و مؤسسه مهندسى نقشه بردارى انجام شده است. عمر مفيد ماهواره سينا-۱ كه در مدار دايره اى (خورشيد آهنگ) در ارتفاع ۷۰۰ كيلومترى زمين قرار گرفته است، سه سال اعلام شده است. دكتر مهران ميرشمس، عضو هيأت مديره انجمن هوافضاى ايران مى گويد: ايران با پرتاب اين ماهواره، به جرگه ۵۰ كشور اول دنيا در تسخير مرزهاى فضايى پيوست تا از فضاى خارج جو به صورت صلح آميز استفاده كند. ماهواره «سينا - ۱» در كلاس وزنى زير ۲۰۰ كيلوگرم - ماهواره هاى كوچك - ساخته شده و در مطالعات سنجش از دور و پيشگيرى بلاياى طبيعى مورد استفاده قرار مى گيرد. اين ماهواره تصاوير را در باندهاى مختلف طيفى و با دقت هاى هندسى متفاوت به زمين مخابره مى كندكه با دريافت اين اطلاعات، مى توان نقشه هايى را از سطح زمين از نظر گسترش شهرها، گسترش منابع كشاورزى و مسائلى نظير آلودگى درياها و آبهاى سطحى تهيه كرده و همچنين اطلاعاتى را در خصوص ميزان گسترش بلاياى طبيعى نظير سيل، زلزله و آتش سوزى ها به دست آورد.
دكتر ميرشمس خاطرنشان مى كند: ايستگاه دريافت اطلاعات و كنترل ماهواره در داخل ايران قرار دارد و مدار تعيين شده براى آن زير هزار كيلومتر است .
يكي از مشكلات ايران در رابطه با فضا و خريد ماهواره
دكتر عروتي نيا"، مدير انتقال پروژه ماهواره زهره به سازمان فضايي ايران، نيز با اشاره به سابقه ماهواره زهره از سال 56 در كشور گفت: استفاده ايران از ماهواره ملي و مخابراتي ايران را بر آن داشت كه نسبت به ارائه درخواست استفاده از نقاط مداري به سازمان بينالمللي ارتباطات اقدام كند.
(طبق مدارك موجود در وزارت ارتباطات ايران سه نقطه مدارى غير دائم را قبل از انقلاب (سال ۵۶) تقاضا كرده بود كه بعد از انقلاب براى ايران به ثبت رسيد، تا سال ۶۴ مهلت استفاده از آن براى ايران محفوظ ماند مسؤولان وقت و براى اينكه امتياز از دست ايران خارج نشود، تصميم گرفتند باخريد و اجاره ماهواره ها اين نقاط را تا به حال حفظ كنند )
(بدين ترتيب،هم اكنون سه نقطه مدارى بين المللى ۲۶ ، ۳۴ و۴۷درجه شرقى در اتحاديه بين المللى مخابرات (ITU) به نام ايران ثبت شده است.)
وي اظهارداشت: با توجه به محدود بودن فرصت استفاده كشورها از نقاط مداري، درخواست تمديد اين نقاط از سوي ايران ارائه شد، اما ايران مجبور بود در راستاي استفاده از نقاط مذكور، ماهوارههاي واقعي را به كار گيرد، در نتيجه نسبت به خريد و اجاره ماهواره اقدام كرد. وي ادامه داد: در سال 76 ايران براي سومين بار نسبت به برگزاري مناقصه خريد ماهواره اقدام كرد و پس از بررسي اسناد و رتبهبندي شركت كنندگان در مناقصه كه 3 تا 4 سال به طول انجاميد، شركت "آويا اكسپورت" روسيه در سال 81 به عنوان برنده اعلام و مذاكرات آغاز شد و نهايتا قرارداد در بهمن سال 83 به امضا رسيد.
ماهواره مصباح
معرفي
مصباح اولين ماهواره ساخت ايران است. ساخت اين ماهواره به صورت يك كار تحقيقاتى از ابتداى دولت خاتمى آغاز شد. نمونه آزمايشگاهى مصباح در سال ۷۸ تا ۸۰ با همكارى وزارت علوم، وزارت ارتباطات، سازمان پژوهش هاى علمى و صنعتى و مركز تحقيقات مخابرات ايران ساخته شد. ماهواره ۱۰ ميليارد تومانى مصباح تا ###ديگر آماده پرتاب به فضا است. مدل مهندسى و فضايى مصباح با همكارى يك شركت ايتاليايى ساخته شد. مصباح با موشك روسى Kosmos-3m از پايگاه فضايى Plesetsk به مدارى در هزار كيلومترى زمين پرتاب مى شود.
فعاليت
ماهواره مصباح كاربرى مخابراتى دارد و براى انتقال اطلاعات از نقطه اى به نقطه ديگر به كار خواهد رفت. مصباح ۷۵ كيلوگرم وزن دارد و ابعاد آن ۵۰ در ۵۰ در ۷۰ سانتيمتر مكعب است. عمر مفيد اين ماهواره سه سال است و پيش بينى مى شود كه تا پنج سال قابل استفاده باشد. ماهواره مصباح پس از استقرار در مدار ۱۴ بار در شبانه روز دور زمين مى چرخد و سه تا چهار بار از طريق ايستگاه هاى زمين قابل مشاهده است. ناحيه اصلى فعاليت ماهواره مصباح ايران است، اما امكان ارائه خدمات در اروپا و آمريكا نيز دارد.
هدف از اجراى اين طرح، ايجاد زير ساخت فناورى ساخت ماهواره هاى كوچك، آموزش نيروى انسانى و كسب توانايى متخصصان و پژوهشگران كشور و نيز طراحى، ساخت و بهره بردارى كاربردى از اولين ماهواره ايرانى بود. طراح، ماهواره «مصباح» براى دستيابى به فناورى فضايى، مأموريت انتقال داده ها ميان ايستگاه هاى زمينى به صورت ذخيره و ارسال را انتخاب كرده و اين طرح، شامل مراحل ساخت، آزمايش، پرتاب، استقرار در مدار و بهره بردارى است. مصباح ماهواره اى مخابراتى است كه در مدار ارتفاع پايين به دور زمين مى چرخد. پرتاب اين ماهواره هيچ گونه تأثيرى در كيفيت و ساختار مخابراتى كشور نخواهد داشت (!) و تنها براى انتقال ديتا ميان ايستگاههاى زمينى به صورت ذخيره و ارسال غير همزمان مانند پيامهاى كوتاه و فكس، اطلاعات مربوط به شبكه هاى آب و برق و گاز، قرائت از راه دور كنتور، دريافت و ارسال اطلاعات ايستگاههاى مختلف مانند هواشناسى و زلزله شناسى و همچنين دريافت اطلاعات مربوط به اموال و اجناس در هنگام نقل و انتقال كاربرد خواهد داشت.
محل كنترل
ايستگاه هاى اصلى كنترل ماهواره در سازمان پژوهش ها و مركز تحقيقات مخابرات مستقر است و يك ايستگاه كنترل نيز به عنوان پشتيبان در شهر ميلان ايتاليا قرار دارد.
بدانيم
از سال ۱۹۷۵ تاكنون چهارهزار و ۹۴۹ ماهواره ثبت شده در فضاى ماوراى جو وجود دارد. اين تعداد ماهواره متعلق به ۴۲ كشور دنيا است كه تنها ۱۸ كشور از اين تعداد توسعه يافته هستند. ۹ كشور داراى ماهواره در منطقه آسيا قرار دارند. تركيه، روسيه، امارات متحده عربى، پاكستان و عربستان در همسايگى ايران ماهواره دارند. ساخت
مصباح(۲)، پرتاب ماهواره زهره، ماهواره چندمنظوره و ساخت ماهواره زهره(۲) نيز در دستور كار وزارت ارتباطات قرار دارد.
ماهواره مصباح كه در راستاى عمليات مربوط به طراحى و ساخت آن حدود ۶۰ نيرو با تركيب هاى مختلف حضور داشتند، اواخر شهريور آماده پرتاب خواهد بود اما پرتاب آن اواخر مهرماه انجام خواهد شد.
يك نكته فراموش شده در رابطه با سينا
مدیر عامل صا ایران در مورد ویژگیهای خاص این ماهواره گفت: "اطلاعات و تصاویر این ماهواره را میتوان از هر نقطه زمین دریافت نمود ودیگر اینكه در هر زمانی نیز میتوان این امر را انجام داد كه در اكثر ماهواره های دیگر چنین اموری مقدور نمی باشد."
ماهواره مخابراتى زهره
با همكارى روسيه طراحى و پرتاب خواهد شد يكى ديگر از پروژه هاى فضايى ايران است
قابليتها
ارائه خدمات در زمينه ارتباطات تلفن، نمابر، ارتباطات داده و پخش راديو تلويزيونى در تمام نقاط ايران را دارد و داراى ۱۲ترانسپوندر در باند ku و قدرت ارسال سيگنال۵۰dp است.
ماهواره زهره از سه سال ديگر در مدار خود قرار مى گيرد. ايران با فعال شدن اين ماهواره، از پرداخت اجاره ترانسپوندر براى تأمين ارتباطات محلى بى نياز مى شود.
ايران از سال ۱۳۶۵ با اجاره ماهواره، نياز مخابراتى و ارتباطاتى خود به ماهواره را پاسخ داده است. اكنون ۱۹ سال از زمانى كه ايران سه نقطه در فضا را براى ماهواره هاى زهره يك تا سه رزرو كرد،مى گذرد. عمر مفيد زهره ۱۵ سال خواهد بود و قرار است كارشناسان ايرانى درهمه مراحل ساخت آن دركنار روسها حاضرباشند. بسيارى از كارشناسان مخابراتى و ديتا اميدوارند ماهواره زهره هرچه سريعتر به فضا برود تا بسيارى از مشكلات كشور در اين رابطه حل شود.
طول عمر ماهواره 15 سال و با 12 ترانسپوندر در منطقهي مداري 26 درجه شرقي فضا قرار خواهد گرفت و شامل دو ايستگاه زميني در تهران و اصفهان خواهد بود.
عليرغم آن كه ماهواره براي منطقهي 26 درجه طراحي شده اما بر اساس مذاكرات، ميتوان قبل از انتقال ماهواره، آن را براي نقاط مداري 47 و 34 درجهي شرقي هم تغيير داد.
عروتي نيا در مورد زمانبندي كلي پروژه زهره خاطرنشان كرد: دوره ساخت 27 ماه است، يك ماه هم براي آمادهسازي و پرتاب و دو ماه براي تست ماهواره در فضا خواهد بود و پس از آن، ماهواره تحويل موقت خواهد شد اما پس از گذشت 36 ماه، رسما تحويل ايران داده ميشود.
زمان پرتاب
اگر همه چيز خوب پيش برود، ماهواره زهره، كمتر از دوسال ديگر بايد به نام ايران به فضا پرتاب شود. روسها كه ظاهراً ازقرارداد ۱۳۲ مليون دلارى خود با ايران راضى هستند، اعلام آمادگى كرده اند تنها يك سال پس از پرتاب ماهواره اول، دومى(زهره2) را هم تحويل ايران بدهند. آنان به ايران اعلام كرده اند «زهره» را بعد از سه مرحله آزمايش،آماده پرتاب مى كنند و ماهواره دوم را تنها با ۷۴ درصد قيمت اولى مى سازند.
بدانيم.
طرح راهيابى به فضا بارها و به ويژه در طول سالهاى نخست دهه ۷۰ مطرح، اما با مخالفت روبرو شد. استدلال مخالفان اين بود كه ظرفيت زهره بيش از نياز ايران است و پيدا كردن مشترى براى فضاى اضافه، ساده نيست. ايران مى تواند نياز خود را ازطريق اجاره ماهواره از ديگران برآورده كند. اين درحالى است كه ايران ظرف دو دهه گذشته براى حفظ فضايى كه از سازمان جهانى مخابرات اجاره كرده بود، ۲۰ ميليون دلار با اجاره ماهواره هاى مستعمل روسى هزينه كرده است. بالاخره در سال ۷۵ مجلس، وزارت پست را ملزم به خريد اين ماهواره و حفظ مدارهاى مربوطه كرد. سه سال پيش هم شركتى روسى توانست مزايده مربوط به پرتاب ماهواره ايران را برنده شود. معتمدى وزير ارتباطات دولت خاتمى دراين باره مى گويد: از سال ۷۵ تلاش زيادى براى خريد ماهواره صورت گرفت، اما محدودبودن سازندگان ماهواره، پيچيدگى اينگونه قراردادها و تحريم هاى موجود باعث شد اين كار با تأخير مواجه شود. اين ماهواره سراسر كشور را با كيفيت بسيارخوبى تحت پوشش قرارمى دهد و در فاصله ساخت ماهواره نيز، با كمك سازندگان تلاش مى كنيم مجوز پخش دركشورهاى منطقه را هم ازطريق سازمان بين المللى مخابرات به دست آوريم.
تمام نقاط فضاي كه ايران قصد دارد بگيرد.
سه نقطه به نام زهره و سه نقطهي ديگر نيز در حال طي مراحل ثبت هستند. همچنين دو منطقه نيز به طور دائم به همه كشورها اختصاص يافته كه البته براي موارد خاص قابل استفاده هستند.
ماهواره ها از نظر قرار گرفتن در مدار و نوع استفاده، چگونه تقسيم مى شوند؟
ماهواره ها از نظر قرار گرفتن در فضا، به سه دسته تقسيم مى شوند. ماهواره هايى كه در ارتفاع پايين نسبت به زمين قرار مى گيرند كه اين ارتفاع حداكثر ۱۰۰۰ كيلومتر است. ماهواره هايى كه مدارى متوسط دارند و در ارتفاعى بين ۱۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ كيلومتر قرار مى گيرند و ماهواره هايى كه داراى مدارى بزرگ هستند كه در ارتفاع ۳۶ هزار كيلومترى قرار مى گيرند و روشن است كه هرچه ارتفاع كمتر باشد مدت زمان گردش ماهواره ها به دور زمين كمتر است. از سوى ديگر مى توان نسبت به يك ناظر زمينى،ماهواره ها را به دو دسته ثابت و متحرك تقسيم كرد. ماهواره هاى ثابت در ارتفاع ۳۶ هزار كيلومترى هستند و بقيه متحرك اند. از نظركاربرد مى توان از ماهواره ها استفاده جاسوسى و نظامى كرد كه اغلب اين ماهواره ها در ارتفاعات كم (۴۸۰ تا ۹۷۰ كيلومتر) قرار مى گيرند اين ماهواره ها مى توانند در عرض كمتر از دو ساعت دور زمين گردش كنند و عكس هاى دقيقى از مراكز نظامى بگيرند، ماهواره هاى علمى مانند ماهواره هاى هواشناسى و آنهايى كه بر فعاليت آتشفشان ها و مهاجرت حيوانات نظارت مى كنند و ماهواره هاى سيستم موقعيت يابى جهانى (GPS) در مدارهاى ميانى به دور زمين مى گردند و بالاخره ماهواره هاى تجارى و ارتباطى مثل ماهواره تلويزيونى و مخابراتى كه در مدار سنكرون يا همان ۳۶ هزار كيلومتر از سطح زمين قرار مى گيرند. زمان چرخش ماهواره هايى كه در اين ارتفاع قرار مى گيرند با زمان چرخش زمين يكى است به همين دليل براى دريافت اطلاعات از اين ماهواره ها نيازى به جابجايى مكرر گيرنده هاى زمينى (بشقاب ماهواره) نيست.
بعد از اتمام مأموريت، ماهواره ها چه مى شوند؟
با افزايش ارتفاع از سطح زمين نيروى جاذبه كم مى شود. هر مدار دايره اى ماهواره سرعت مخصوصى دارد كه به آن سرعت پايدارى مى گويند. در اين سرعت نيروى جاذبه با نيروى گريز از مركز درحالت تعادل قرار دارند. اگر سرعت ماهواره را افزايش دهيم نيروى گريز از مركز بر نيروى جاذبه غلبه كرده و ماهواره درمدار بالاتر قرار مى گيرد و اگر سرعت ماهواره را به كمتر از سرعت پايدارى كاهش دهيم، نيروى جاذبه بر نيروى گريز از مركز غلبه كرده و ماهواره به مدار پايين تر (ارتفاع كمتر) سقوط خواهد كرد. پس از پايان مأموريت ماهواره،سرعت ماهواره كاهش داده مى شود تا ارتفاع آن كاهش يابد و وارد جو شود. از آنجا كه سرعت گردش ماهواره در هنگام برخورد به جو بسيار زياد است دماى سطح ماهواره آنقدر بالا مى رود كه قطعات آن آتش گرفته و مى سوزند البته برخى قطعات سوخته ماهواره ها يا موشك ها در مدار زمين باقى مى مانند. اين قطعات به خاطر سرعت زيادى كه در گردش به دور زمين دارند براى ديگر ماهواره ها و موشك ها و شاتل هاى فضايى بسيار خطرناك هستند به همين دليل سعى بر اين است كه مواد سازنده ماهواره به گونه اى باشد كه در هنگام برخورد با جو كاملاً بسوزد
نقاط مدارى چيست و مديريت آن با چه نهادى است؟
ماهواره ها بر روى نقاط مختلفى در مدار قرار مى گيرند. از آنجايى كه ماهواره ها براى جلوگيرى از تداخل امواج راديويى بايد جدا از هم باشند بنابراين شماره مكان هاى مدار سنكرون كه امكان استفاده آن براى ارتباطات وجود دارد بسيار محدود است، مديريت اين نقاط مدارى با اتحاديه بين المللى مخابرات يا ITU مى باشد. نقاط مدارى به دو دسته دائم و غيردائم تقسيم مى شود. نقاط غيردائم نقاطى است كه اگر از زمان ثبت سازمان جهانى مخابرات مبنى بر مالكيت توسط كشورى از نقطه مدارى مزبور به مدت ۷ سال استفاده نشود ( اين مدت قبلاً۹ سال بود) آن نقطه مدارى در صورتى كه درخواست كننده ديگرى داشته باشد واگذار مى شود و در صورت استفاده از آن مى توانند تا هر زمان مالكيت آن نقطه را داشته باشند. نقاط دائم نقاطى هستند كه بر روى مدار سنكرون (۳۶ هزار كيلومترى) قرار دارند. كشورها درخواست كردند در اين مدار ويژه بايد نقاط مخصوص به هر كشور بسته به جمعيت و وضعيت جغرافيايى آن داده شود به عنوان مثال ايران داراى دو نقطه در اين مدار براى امواج تلويزيونى و مخابراتى است. ماهواره ها در اين مدار داراى محدوديت هايى هستند چرا كه يك محل را پوشش مى دهند و از سوى ديگر فركانس ها در اين مدار با فركانس هاى بين المللى سازگار نيست بنابراين اگر كشورى بخواهد كشورهاى همسايه را تحت پوشش برنامه هاى تلويزيونى خود قرار دهد از اين مدار نمى تواند استفاده كند. برخى از ماهواره ها محلى و متعلق به كشورى خاص هستند و برخى بين المللى كه پوشش جهانى دارند به عنوان مثال سهم ايران از ماهواره اينتل ست كه بين المللى است ۱/۵ درصد است.
منبع
[External Link Removed for Guests] ( این روزا هرکی از خواب بیدار میشه یه فروم باز میکنه . فروم نیکساحلی هم جزو این دسته از فروم هاست )
واما در زیر گزارش امت واقعا حزب اللهی را از ماهواره مصباح الهدی و یا سفینه النجات بخوانید
البته بعضی جاهاش براتون تکراریه ترسیدم حذف کنم گفتم برادران حزب الله انگ مشرک بودن رو به ما میزنن . ماهم خدا ترسیم ( خداترس : چه شود )
داستان اولین ماهواره ایرانی
نوشته: آرش کریم بیگی
Arash@ICTna.ir
ناشر: هموطن سلام و ایستنا
دراختیار داشتن دانش و فناوری های فضایی نشان دهنده درجه ای از قدرت،توانایی و دانش فنی هر کشور و ملتی است که به آن عنوان یکی از اهداف و سیاست های برنامه چهارم توسعه و سند بیست ساله چشم انداز جمهوری اسلامی ایران به آن توجه خاصی شده است.
صبح روز پنجشنبه گذشته و با حضور سید احمد معتمدی (وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات) و دکتر جعفر توفیقی داریان (وزیر علوم، تحقیقات و فناوری) مراسم پردهبرداری از نخستین ماهواره ایرانی با عنوان "مصباح1 " در مركزِ تحقیقاتِ مخابراتِ ایران برگزار شد. البته پیشتر اعلام شده بود که در این مراسم دکتر عارف (معاون اول رئیس جمهور و وزیر پیشین مخابرات) هم حضور خواهد داشت که چنین نشد!
مصباح اولین ماهواره ایران است و بناست هشتم مهرماه سال جاری برروی یک ماهواره بزرگتر دیگر نصب شده و با یک موشك روسی "Kosmos-3M" از پایگاه فضایی "Plesetsk" در نزدیکی موسکو به مداری در هزار كیلومتری سطح زمین پرتاب خواهد شد.
مصباح الهدیِِ فناوری فضایی ایران
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در یك پروژه مشترك و با هدف دستیابی نیروهای داخلی به فناوری ماهواره و نیز تربیت نیروی انسانی متخصص در زمینه های مختلف این فناوری در كشور، طرح ماهواره "مصباح" را به اجرا گذاشتند كه براساس موافقتنامه این دو وزارتخانه مركز تحقیقات مخابرات ایران و سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، مسول اجرای مشترك مراحل مختلف طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره "مصباح" در مدار ارتفاع پایین (LEO) جهت تحقق اهداف فوق شدند. بعدها
مرحله ساخت "نمونه آزمایشگاهی ماهواره مصباح" در خرداد سال 1380 به پایان رسید و تلاشها برای انجام مراحل بعدی شامل ساخت "نمونه مهندسی" و "نمونه فضایی" آغاز شد.
هدف از اجرای این طرح، ایجاد زیر ساخت فناوری ساخت ماهوارههای كوچك، آموزش نیروی انسانی و كسب توانایی متخصصان و پژوهشگران كشور و نیز طراحی، ساخت و بهرهبرداری كاربردی از اولین ماهواره ایرانی بود.
طراح، ماهواره "مصباح" برای دستیابی به فناوری فضایی، مأموریت انتقال دادهها میان ایستگاههای زمینی به صورت ذخیره و ارسال (Store & Forward) را انتخاب كرده و این طرح، شامل مراحل ساخت، آزمایش، پرتاب، استقرار در مدار و بهرهبرداری است.تاسیس سازمان فضایی کشور
در سومین روز از دهه فجر سال 82 سید احمد معتمدی در مراسم معارفه مهندس سید حسن شفتی به عنوان نخستین رئیس سازمان فضایی کشور از پایان کار مرکز سنجش از دور ایران و انتقال توان و نیروهای آن به سازمان فضایی کشور خبر داد و این سازمان را متشكل از مركز سنجش از دور ایران، بخشی از اداره كل طرح مهندسی و نصب ارتباطات ماهوارهیی و اداره كل نگهداری ارتباطات ماهوارهیی شركت مخابرات ایران اعلام کرد. كه استفاده و بهرهبرداری و كنترل ایستگاههای ماهوارهیی زمین به عهدهی این سازمان خواهد بود. وی همچنین در نظر گرفتن اعتبار و مدیریت پروژه مصباح كه در آن زمان كار اجرایی آن در مركز تحقیقات مخابرات و سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی انجام میشد را به عهده این سازمان ذكر كرد و گفت كه طی یك سال و چهار ماه آینده شاهد پرتاب ماهوارهی مصباح خواهیم بود.
گفتنی است حسن شفتی دارای مدرك مهندسی هوا و فضا است كه مدتی به عنوان ریاست سازمان هواپیمایی كشوری، قائم مقام وزیر راه و ترابری در امور هواپیمایی و دیپلمات ارشد ایران در اسپانیا فعالیت داشته و بنیانگذار و رئیس اولین دانشكده هوا فضای دانشگاه صنعتی امیركبیر، پژوهشكده هوا و فضا و انجمن هوا فضای ایران است.
روزشمار مصباح
1370 : مطالعات بر روی ساخت ماهواره ای کوچک در مرکز تحقیقات مخابرات آغاز شد.
1373 : با تهیه و ارائه پیشنهاد ساخت ماهواره ای كوچك به رییس جمهور وقت (حجه الاسلام هاشمی رفسنجانی) مطالعات جامع و جدی تر آن آغاز شد.
1375 : ایده مصباح در سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران دنبال شد...
1376 : موافقتنامه ای برای ساخت ماهواره مصباح میان وزارت علوم و وزارت پست و تلگراف و تلفن وقت به امضاء رسید.
1380 : ساخت نمونه آزمایشگاهی مصباح با كمك سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران و مركز تحقیقات مخابرات ایران به اتمام رسید.
تیرماه 1384 : ساخت و کسب تائیدیه فنی نمونه مهندسی و فضایی (نهایی) مصباح با همکاری شرکت CGS ایتالیا پس از 13 نوبت اعمال تغییرات به پایان رسید.
8مهر 1384: ماهواره مصباح با موشك روسی "Kosmos-3M" از پایگاه فضایی "Plesetsk" به مداری در هزار كیلومتری زمین پرتاب خواهد شد.
مشخصات مصباح
- ابعاد: 50×50 ×70 سانتیمتر
- کاربرد: صد در صد مخابراتی
- طول عمر: سه تا پنج سال
- کارخانه سازنده ایرانی: صنایع هوایی "پنها"
- شریک خارجی : شرکت ایتالیایی CGS
- کارفرمای طرح: مرکز تحقیقات مخابرات ایران
- مجری طرح: سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران با مشاركت مركز تحقیقات مخابرات
- ناظر طرح : سازمان فضایی کشور
- ساختار ارتباطی: غیرهمزمان ( Store and Forward )
- مدار قرارگیری: مدار ارتفاع پایین (LEO) در هزار کیلومتری سطح زمین
- پوشش جغرافیایی: پوشش کامل در ایران و قسمتهایی از قاره اروپا و امریکا
- تعداد دور ماهواره در شبانه روز: 14 بار در شبانه روز به دور زمین میچرخد
- طول مدت رویت در شبانه روز: 45 دقیقه
- وزن ماهواره: 75 کیلوگرم
- سیستم کنترل موقعیت: غیرفعال و با استفاده از بوم مغناطیسی
- سیستم کنترل حرارت : غیرفعال
- ایستگاههای کاری: ایستگاههای اصلی در سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران و مركز تحقیقات مخابرات دایر است و یك ایستگاه كمكی هم در ایتالیا بر عملكرد ماهواره نظارت خواهد کرد.
- تعداد ترمینال: حداکثر 1000ترمینال مشترک در شبکه
- موشک حامل: موشك روسی "Kosmos-3M" از پایگاه فضایی "Plesetsk" در شمال مسکو
- نحوه پرتاب و استقرار در مدار: به روش همراه یا Piggy Back انجام میشود! (مصباح هشتم مهرماه و برروی یک ماهواره بزرگتر دیگر –برای کاهش هزینه ها- به فضا پرتاب میشود)
جالب است بدانید که روی بدنه این ماهواره پلاکاردی که روی آن عبارت مبارک "ان الحسین مصباح الهدی و سفینه النجات" حک شده چسبانده شده و مصباح با این پلاکارد به فضا پرتاب خواهد شد!
اهداف و ثمرات مصباح
با پرتاب مصباح، ایران به جمع کشورهای دارای تکنولوژی و دانش فنی علوم فضایی و یکی از 15 کشور دارای ماهواره اختصاصی می پیوندد. ایجاد زیرساخت تکنولوژی ماهواره های کوچک و تربیت 58 نیروی انسانی متخصص از دیگر ثمرات این پروژه ملی بود.
مصباح ماهواره ایست مخابراتی که در مدار ارتفاع پایین LEO ( Low Earth Orbit ) به درو زمین میچرخد. پرتاب این ماهواره هیچ گونه تاثیری در کیفیت و ساختار مخابراتی کشور نخواهد داشت (!) و تنها برای انتقال DATA میان ایستگاههای زمینی به صورت ذخیره و ارسال غیر همزمان ( Store and Forward ) مانند پیامهای کوتاه و فکس ، اطلاعات مربوط به شبکه های آب و برق و گاز ، قرائت از راه دور کنتور ، دریافت و ارسال اطلاعات ایستگاههای مختلف مانند هواشناسی و زلزله شناسی و همچنین دریافت اطلاعات مربوط به اموال و اجناس در هنگام نقل و انتقال کاربرد خواهد داشت.
بدقول هایِ مصباح
مثل هر پروژه دیگری مصباح هم با بدقولی ها و تاخیرهایی مواجه شد:
در آن مراسم دکتر معتمدی تاریخی در حدود خرداد 84 را به عنوان تاریخ پرتاب مصباح به فضا اعلام کرد اما درست هشت ماه بعد و در نیمه اول مهر 83 حسن شفتی در جلسه مطبوعاتی ای برای تشریح اهداف، وظایف و برنامههای سازمان فضایی ایران با اعلام اینکه مصباح هزینه ای در حدود 10میلیون دلار خواهد داشت اظهار امیدواری کرد تا این ماهواره سال آینده پرتاب شود !
شش روز بعد ”مهندس انتظاری” (مجری طرح ماهواره مصباح و مدیر دفتر فناوری اطلاعات سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران) در گفتوگو با ایسنا در مورد آخرین وضعیت ماهوارهی مصباح گفت: طراحی نهایی پروژه به اتمام رسیده و وارد مرحله ساخت مدل فضایی شدهایم. وی تصریح کرده بود که براساس زمان بندی انجام شده ماهوارهی مصباح بهار سال 84 آماده بهرهبرداری میشود. البته مهندس انتظاری همانجا هم برای احتیاط گفته بود که اگر مسالهی غیرقابل پیش بینی در مراحل كار ایجاد نشود در بهار سال 84، طرح با به اتمام رسیدن آزمایشات برای پرتاب آماده میشود. منتهی مصباح باید برای پایین آوردن هزینهها همراه با ماهواره بزرگ دیگری به فضا پرتاب شود كه مقداری از زمانبندی كار به زمان پرتاب ماهواره مذكور بستگی داشته و به نظر میرسد این كار حدود تابستان 84 انجام شود!
در نیمه اول آذر 83 دکتر محمد حکاک (رئیس پژوهشكده انتقال مركز تحقیقات مخابرات ایران) خبر داد: ماهوارهی مصباح به خاطر كاهش هزینهها به صورت مشترك و قبل از پائیز سال 84 به فضا پرتاب خواهد شد.
بالاخره در نخستین روز تیرماه سال جاری مهندس انتظاری (مجری طرح) در گفتگویی اعلام کرد که پیشبینی میشود ماهوراه مصباح اواخر تابستان یا اوایل پاییز سال جاری همراه با یك موشك روسی به فضا پرتاب شود.
هزینه های مصباح
مهندس شفتی در نخستین جلسه مطبوعاتی اش در سمت ریاست سازمان فضایی کشور هزینه مصباح را در حدود 10 میلیون دلار برآورد کرده بود که بعد ها مهندس انتظاری اعتبار پروژه را حدود 6 میلیون یورو ارزی و حدود 3 میلیارد تومان هم اعتبار ریالی اعلام کرد.
در نیمه اول آذر 83 دکتر محمد حکاک (رئیس پزوهشکده انتقال مرکز تحقیقات مخابرات) اعتبار طرح ماهواره مصباح را 10 میلیارد تومان اعلام کرد و افزود حدود 6 میلیارد آن، طبق قرارداد بر عهده شركت ایتالیایی است كه در طراحی و ساخت به ایران كمك میكند !
در روز افتتاح پروژه مصباح معتمدی هزینه تمام شده طرح مصباح را چیزی در حدود 10 میلیارد تومان اعلام و تصریح کرد که این رقم، رقم بالایى در طرحهاى تحقیقاتى به شمار مىرود اما به واسطه آن امروز ایران به جمع 15 کشور جهان که صاحب دانش فنى براى ساخت و طراحى ماهواره به صورت مستقل هستند پیوست.
در دنیای امروز برای کاهش هزینه ها و سرعت بخشیدن به کارها و بالابردن بهره وری کشورهای مختلف به صورت مشارکتی اقدام به طراحی و پرتاب ماهواره برای تامین نیازهای خود میکنند. اما ایران در نخستین تجربه فضایی خود یک ماهواره کوچک و کم ارتفاع نچندان کاربردی که چیزی در حدود سه سال عمر خواهد کرد را با هزینه 10میلیارد تومانی ساخته است!
آیا جدا چنین هزینه ای لازم بود !؟ و آیا راه بهتر و ارزانتری برای دستیابی به دانش فضایی برایمان نبود ؟!
آینده
هم اكنون سه نقطه مداری بینالمللی 26، 34 و47درجه شرقی در اتحادیه بینالمللی مخابرات (ITU) به نام ایران ثبت شده است.براساس برنامه چهارم توسعه ایران هرسال یک ماهواره به فضا پرتاب خواهد کرد.
ماهواره مخابراتی زهره که با همکاری روسیه طراحی و پرتاب خواهد شد یکی دیگر از پروژه های فضایی ایران است. این ماهواره مخابراتی قابلیت ارائه خدمات در زمینه ارتباطات تلفن، نمابر، ارتباطات داده و پخش رادیو تلویزیونی در تمام نقاط ایران را دارد و دارای 12ترانسپوندر(8x63z (mhz72x4) (mh در باند ku و قدرت ارسال سیگنال50 dp است. زهره کمتر از سه سال دیگر در مدار خود قرار میگیرد. با فعال شدن این ماهواره، ایران از پرداخت اجاره ترانسپوندر برای تامین ارتباطات محلی بی نیاز میشود.
مصباح دو كه دومین ماهواره كوچك ایرانی (SMMS) خواهد بود از ماهواره مصباح یک بزرگتر و چند ماموریتی است. این ماهوراه با همكاری چین و تایلند طراحی و ساخته میشود و ایران در طراحی و ساخت آن نقش موثر دارد.
طراحی مدل آزمایشگاهی این ماهوار آماده است و سهم مشاركت ایران در سرمایهگذاری این پروژه، پانزده درصد و سهم تایلند پنچ درصد است و قرار است ماهواره در سال آینده به فضا پرتاب شود.
جمهوری اسلامی ایران به عنوان یكی از اعضای هیات موسس سازمان منطقه ای فضایی آسیا و اقیانوسیه مراحل اولیه تاسیس سازمان فوق را پیگیری میکند.این سازمان عظیمترین مجموعه همكاری را در منطقه در فناوری فضایی تشكیل خواهد داد.
با پرتاب مصباح1 و ادامه این روند در پروژه های مصباح2 و زهره ، ایران به جمع 15 کشور دارنده ماهواره اختصاصی میپیوندد. این موفقیت برای ایران و ایرانی افتخاری بزرگ است.
به امید موفقیت و توسعه طرح های مخابرات فضایی
منبع
[External Link Removed for Guests]
وبه امید دریافت اخبار امیدوارانه تر و واقع بینانه تر
فعلا تا اطلاع ثانوی اخبار داخلی در این تاپیک نقل نخواهد شد مگر اینکه جدید باشند . ولی دو سه تا مقاله خارجی پس از ترجمه در تاپیک درج خواهد گردید . ولی نه به این زودی . فعلا گرفتاری زیاده ولی تا یکی دو هفته یه کاریش میکنم
موفق باشید
سيد حسن شفتى دبير شوراى عالى فضايى ايران در آستانه هفته جهانى فضا در يك نشست مطبوعاتى ضمن بيان اين مطلب گفت: مذاكراتى با وزارت آموزش و پرورش نيز انجام گرفته تا در متون كتب درسى و آموزشى دانشآموزان جايگاه فضا در سرنوشت و آينده آنها معرفى شود.در اين نشست كه به منظور معرفى برنامههاى سازمان فضايى ايران با حضور خبرنگاران برپا شد رييس سازمان فضايى ايران با اشاره به نقش علوم و فنون فضا در انقلاب اطلاعات، گفت: توسعه مبتنى بر دانايى نيازمند اطلاعات است كه بخشى از آن با امكانات فضايى مانند ماهوارهها كسب مىشود و امروز پيشرفت يك كشور در گرو اطلاعاتى است كه در اختيار آن كشور قرار دارد.
شفتى افزود: به منظور توسعه اقتصادى، فرهنگى و علمى شوراى عالى فضايى به رياست رييسجمهور و وزراى ذىربط تشكيل شده تا از فناورى فضايى در كشور استفاده صلحآميز شود.دبير شوراى عالى فضايى در ادامه گفت: به منظور تبيين مصوبات شوراى عالى فضايى، سازمان فضايى كشور تاسيس شد تا بتواند اين مصوبات را به اجرا گذاشته و متولى امور ماوراى جوى باشد.وى همچنين گفت: علوم و فنون و بهرهبردارى از آن براى توسعه كشور امرى غيرقابل اجتناب است و در اين ميان جامعهاى موفق است كه از اين علوم بهرهبردارى مناسب كند.
معاون وزير اطلاعات و فناورى اطلاعات گفت: فضا و توسعه پايدار شعار امسال هفته جهانى فضا است، توسعه پايدار به منظور استفاده از منابع طبيعى بدون وارد كردن لطمهاى به آن براى نسل آينده است.وى دستيابى به علوم و فناورىهاى فضايى در راستاى مقاصد صلحجويانه و متناسب با نيازهاى كشور را آرمان سازمان فضايى ايران عنوان كرد و گفت: سعى شده با حضور در مجامع بينالمللى براى استفاده صلحآميز از فناورى فضايى تاكيد شود و در حال حاضر نگاه مثبتى بر فعاليتهاى فضايى ايران ديده مىشود.
رييس سازمان فضايى ايران در ادامه گفت: ماهواره چندمنظوره با همكارى ايران، چين و تايلند در حال طراحى است كه موجب انتقال دانش فنى و توان سنجش از راه دور مىشود. اين ماهواره توانايى پژوهشى و مخابراتى دارد كه با هزينه 44 ميليون دلار در سال 2006 به فضا پرتاب مىشود، سهم ايران در اين پروژه 18درصد (5/6 ميليون دلار) است.وى با اشاره به طراحى و ساخت ماهواره مصباح در كشور گفت: اين ماهواره با همكارى وزارت علوم و وزارت ICT با صرف هزينه 10ميليون دلار در حال طراحى است كه اميدواريم تا سال آينده به فضا پرتاب شود.
شفتى در خصوص ماهواره زهره گفت: وقوع جنگ تحميلى، مسائل تحريم اقتصادى از جمله موانع موجود در خريد و پرتاب ماهواره زهره بودهاند كه با پيگيرى مسوولان و ادامه مذاكرات اميدواريم اين ماهواره نيز به فضا پرتاب شود اما هنوز تاريخ نهايى بهرهبردارى از ماهواره زهره به سازمان فضايى اعلام نشده است.وى از برگزارى سمينار بينالمللى كاربرد فناورى فضا و ارتباطات در سنجش از راه دور در اين هفته خبر داد و گفت: با برگزارى سمينارمذكور در ميان كشورهاى عرب در منطقه در تلاش هستيم تا با همكارى كشورهاى منطقه و محوريت چين مجموعه و سازمان فضايى منطقهاى تشكيل دهيم كه در صورت تحقق بعد از سازمان فضايى اروپا، دومين سازمان منطقهاى فضايى را خواهيم داشت.وى با اشاره به اينكه توسعه مبتنى بر دانايى نيازمند استفاده از دادههاى ماهوارهاى در جامعه است، گفت: به همين منظور هفته جهانى فضا از سوى سازمان ملل متحد در سراسر دنيا از 13 تا 19 مهرماه برپا مىشود تا مردم دنيا با فضا و كاربرد فناورى فضا در زندگى خود آشنا شوند.
منبع خبر : ITiran
نویسنده : محمد رحیمی
کپی : Pars Sky
بخش اول
ما هواره سينا 1.
فعاليتهاي كاربردي ماهواره در دو محور مخابراتي و تصويربرداري از سطح زمين براي نيازهاي عمومي ميباشد.
اين تصويربرداري ميتواند براي فعاليتهايي نظير حوادث غيرمترقبه ، كشاورزي،منابع زميني و ساير نيازهاي عمومي مورد استفاده قرار گيرد.
اين پروژه از سه بخش فضايي، زميني و پرتاب با ١٧٠ كيلوگرم وزن و دو دوربين تشكيل شده كه طول عمر آن در مدار سه سال است.
تبادل اطلاعات ميان كاربران زميني و ارائه سرويسهاي پست الكترونيك و انتقال فايل نيز از جمله كاربردهاي محموله مخابراتي سينا به شمار ميرود.
توضيحات كامل پرتاب.
ماهواره ايرانى درفضا
• ساعت ۱۰ و ۵۲ دقيقه صبح پنجم آبان ماه 1384 با ورود سينا در فضا، ايران چهل و سومين كشور صاحب ماهواره در جهان شده است. «سينا - ۱» (ZS4)، نخستين ماهواره ايرانى، با مشاركت شركت هاى روسى ساخته شده است
اميد حاتمى
ساعت ۱۰ و ۵۲ دقيقه صبح پنجم آبان ماه جارى «سيناى _ ايرانى» وارد فضا شد. با ورود سينا در فضا، ايران چهل و سومين كشور صاحب ماهواره در جهان شده است. ماهواره «سينا - ۱» (ZS4)، نخستين ماهواره ايرانى كه با مشاركت شركت هاى روسى ساخته شده، ماهواره اى مطالعاتى - تحقيقاتى است كه در بررسى منابع زيرزمينى و عواقب ناشى از حوادث غيرمترقبه به كار مى رود. ماهواره «سينا -۱» - نخستين ماهواره ايرانى - به همراه يك ماهواره آموزشى روسيه و شش مينى ماهواره خارجى ديگر در ساعت ۱۰ و ۵۲ دقيقه صبح پنجم آبان ماه بوسيله يك فروند موشك حامل Kosmos-3M با موفقيت از پايگاه فضايى Plesetsk روسيه به فضا پرتاب شد.
پروژه ساخت ماهواره «سينا - ۱» طى قراردادى با مؤسسه هواپيمايى روسيه، با همكارى شركت هاى روسى «پاليوت» و «آپتك» و مشاركت كارشناسانى از شركت صنايع الكترونيك ايران (صاايران)، وزارت علوم، تحقيقات و فناورى و مؤسسه مهندسى نقشه بردارى انجام شده است. عمر مفيد ماهواره سينا-۱ كه در مدار دايره اى (خورشيد آهنگ) در ارتفاع ۷۰۰ كيلومترى زمين قرار گرفته است، سه سال اعلام شده است. دكتر مهران ميرشمس، عضو هيأت مديره انجمن هوافضاى ايران مى گويد: ايران با پرتاب اين ماهواره، به جرگه ۵۰ كشور اول دنيا در تسخير مرزهاى فضايى پيوست تا از فضاى خارج جو به صورت صلح آميز استفاده كند. ماهواره «سينا - ۱» در كلاس وزنى زير ۲۰۰ كيلوگرم - ماهواره هاى كوچك - ساخته شده و در مطالعات سنجش از دور و پيشگيرى بلاياى طبيعى مورد استفاده قرار مى گيرد. اين ماهواره تصاوير را در باندهاى مختلف طيفى و با دقت هاى هندسى متفاوت به زمين مخابره مى كندكه با دريافت اين اطلاعات، مى توان نقشه هايى را از سطح زمين از نظر گسترش شهرها، گسترش منابع كشاورزى و مسائلى نظير آلودگى درياها و آبهاى سطحى تهيه كرده و همچنين اطلاعاتى را در خصوص ميزان گسترش بلاياى طبيعى نظير سيل، زلزله و آتش سوزى ها به دست آورد.
دكتر ميرشمس خاطرنشان مى كند: ايستگاه دريافت اطلاعات و كنترل ماهواره در داخل ايران قرار دارد و مدار تعيين شده براى آن زير هزار كيلومتر است .
يكي از مشكلات ايران در رابطه با فضا و خريد ماهواره
دكتر عروتي نيا"، مدير انتقال پروژه ماهواره زهره به سازمان فضايي ايران، نيز با اشاره به سابقه ماهواره زهره از سال 56 در كشور گفت: استفاده ايران از ماهواره ملي و مخابراتي ايران را بر آن داشت كه نسبت به ارائه درخواست استفاده از نقاط مداري به سازمان بينالمللي ارتباطات اقدام كند.
(طبق مدارك موجود در وزارت ارتباطات ايران سه نقطه مدارى غير دائم را قبل از انقلاب (سال ۵۶) تقاضا كرده بود كه بعد از انقلاب براى ايران به ثبت رسيد، تا سال ۶۴ مهلت استفاده از آن براى ايران محفوظ ماند مسؤولان وقت و براى اينكه امتياز از دست ايران خارج نشود، تصميم گرفتند باخريد و اجاره ماهواره ها اين نقاط را تا به حال حفظ كنند )
(بدين ترتيب،هم اكنون سه نقطه مدارى بين المللى ۲۶ ، ۳۴ و۴۷درجه شرقى در اتحاديه بين المللى مخابرات (ITU) به نام ايران ثبت شده است.)
وي اظهارداشت: با توجه به محدود بودن فرصت استفاده كشورها از نقاط مداري، درخواست تمديد اين نقاط از سوي ايران ارائه شد، اما ايران مجبور بود در راستاي استفاده از نقاط مذكور، ماهوارههاي واقعي را به كار گيرد، در نتيجه نسبت به خريد و اجاره ماهواره اقدام كرد. وي ادامه داد: در سال 76 ايران براي سومين بار نسبت به برگزاري مناقصه خريد ماهواره اقدام كرد و پس از بررسي اسناد و رتبهبندي شركت كنندگان در مناقصه كه 3 تا 4 سال به طول انجاميد، شركت "آويا اكسپورت" روسيه در سال 81 به عنوان برنده اعلام و مذاكرات آغاز شد و نهايتا قرارداد در بهمن سال 83 به امضا رسيد.
ماهواره مصباح
معرفي
مصباح اولين ماهواره ساخت ايران است. ساخت اين ماهواره به صورت يك كار تحقيقاتى از ابتداى دولت خاتمى آغاز شد. نمونه آزمايشگاهى مصباح در سال ۷۸ تا ۸۰ با همكارى وزارت علوم، وزارت ارتباطات، سازمان پژوهش هاى علمى و صنعتى و مركز تحقيقات مخابرات ايران ساخته شد. ماهواره ۱۰ ميليارد تومانى مصباح تا ###ديگر آماده پرتاب به فضا است. مدل مهندسى و فضايى مصباح با همكارى يك شركت ايتاليايى ساخته شد. مصباح با موشك روسى Kosmos-3m از پايگاه فضايى Plesetsk به مدارى در هزار كيلومترى زمين پرتاب مى شود.
فعاليت
ماهواره مصباح كاربرى مخابراتى دارد و براى انتقال اطلاعات از نقطه اى به نقطه ديگر به كار خواهد رفت. مصباح ۷۵ كيلوگرم وزن دارد و ابعاد آن ۵۰ در ۵۰ در ۷۰ سانتيمتر مكعب است. عمر مفيد اين ماهواره سه سال است و پيش بينى مى شود كه تا پنج سال قابل استفاده باشد. ماهواره مصباح پس از استقرار در مدار ۱۴ بار در شبانه روز دور زمين مى چرخد و سه تا چهار بار از طريق ايستگاه هاى زمين قابل مشاهده است. ناحيه اصلى فعاليت ماهواره مصباح ايران است، اما امكان ارائه خدمات در اروپا و آمريكا نيز دارد.
هدف از اجراى اين طرح، ايجاد زير ساخت فناورى ساخت ماهواره هاى كوچك، آموزش نيروى انسانى و كسب توانايى متخصصان و پژوهشگران كشور و نيز طراحى، ساخت و بهره بردارى كاربردى از اولين ماهواره ايرانى بود. طراح، ماهواره «مصباح» براى دستيابى به فناورى فضايى، مأموريت انتقال داده ها ميان ايستگاه هاى زمينى به صورت ذخيره و ارسال را انتخاب كرده و اين طرح، شامل مراحل ساخت، آزمايش، پرتاب، استقرار در مدار و بهره بردارى است. مصباح ماهواره اى مخابراتى است كه در مدار ارتفاع پايين به دور زمين مى چرخد. پرتاب اين ماهواره هيچ گونه تأثيرى در كيفيت و ساختار مخابراتى كشور نخواهد داشت (!) و تنها براى انتقال ديتا ميان ايستگاههاى زمينى به صورت ذخيره و ارسال غير همزمان مانند پيامهاى كوتاه و فكس، اطلاعات مربوط به شبكه هاى آب و برق و گاز، قرائت از راه دور كنتور، دريافت و ارسال اطلاعات ايستگاههاى مختلف مانند هواشناسى و زلزله شناسى و همچنين دريافت اطلاعات مربوط به اموال و اجناس در هنگام نقل و انتقال كاربرد خواهد داشت.
محل كنترل
ايستگاه هاى اصلى كنترل ماهواره در سازمان پژوهش ها و مركز تحقيقات مخابرات مستقر است و يك ايستگاه كنترل نيز به عنوان پشتيبان در شهر ميلان ايتاليا قرار دارد.
بدانيم
از سال ۱۹۷۵ تاكنون چهارهزار و ۹۴۹ ماهواره ثبت شده در فضاى ماوراى جو وجود دارد. اين تعداد ماهواره متعلق به ۴۲ كشور دنيا است كه تنها ۱۸ كشور از اين تعداد توسعه يافته هستند. ۹ كشور داراى ماهواره در منطقه آسيا قرار دارند. تركيه، روسيه، امارات متحده عربى، پاكستان و عربستان در همسايگى ايران ماهواره دارند. ساخت
مصباح(۲)، پرتاب ماهواره زهره، ماهواره چندمنظوره و ساخت ماهواره زهره(۲) نيز در دستور كار وزارت ارتباطات قرار دارد.
ماهواره مصباح كه در راستاى عمليات مربوط به طراحى و ساخت آن حدود ۶۰ نيرو با تركيب هاى مختلف حضور داشتند، اواخر شهريور آماده پرتاب خواهد بود اما پرتاب آن اواخر مهرماه انجام خواهد شد.
يك نكته فراموش شده در رابطه با سينا
مدیر عامل صا ایران در مورد ویژگیهای خاص این ماهواره گفت: "اطلاعات و تصاویر این ماهواره را میتوان از هر نقطه زمین دریافت نمود ودیگر اینكه در هر زمانی نیز میتوان این امر را انجام داد كه در اكثر ماهواره های دیگر چنین اموری مقدور نمی باشد."
ماهواره مخابراتى زهره
با همكارى روسيه طراحى و پرتاب خواهد شد يكى ديگر از پروژه هاى فضايى ايران است
قابليتها
ارائه خدمات در زمينه ارتباطات تلفن، نمابر، ارتباطات داده و پخش راديو تلويزيونى در تمام نقاط ايران را دارد و داراى ۱۲ترانسپوندر در باند ku و قدرت ارسال سيگنال۵۰dp است.
ماهواره زهره از سه سال ديگر در مدار خود قرار مى گيرد. ايران با فعال شدن اين ماهواره، از پرداخت اجاره ترانسپوندر براى تأمين ارتباطات محلى بى نياز مى شود.
ايران از سال ۱۳۶۵ با اجاره ماهواره، نياز مخابراتى و ارتباطاتى خود به ماهواره را پاسخ داده است. اكنون ۱۹ سال از زمانى كه ايران سه نقطه در فضا را براى ماهواره هاى زهره يك تا سه رزرو كرد،مى گذرد. عمر مفيد زهره ۱۵ سال خواهد بود و قرار است كارشناسان ايرانى درهمه مراحل ساخت آن دركنار روسها حاضرباشند. بسيارى از كارشناسان مخابراتى و ديتا اميدوارند ماهواره زهره هرچه سريعتر به فضا برود تا بسيارى از مشكلات كشور در اين رابطه حل شود.
طول عمر ماهواره 15 سال و با 12 ترانسپوندر در منطقهي مداري 26 درجه شرقي فضا قرار خواهد گرفت و شامل دو ايستگاه زميني در تهران و اصفهان خواهد بود.
عليرغم آن كه ماهواره براي منطقهي 26 درجه طراحي شده اما بر اساس مذاكرات، ميتوان قبل از انتقال ماهواره، آن را براي نقاط مداري 47 و 34 درجهي شرقي هم تغيير داد.
عروتي نيا در مورد زمانبندي كلي پروژه زهره خاطرنشان كرد: دوره ساخت 27 ماه است، يك ماه هم براي آمادهسازي و پرتاب و دو ماه براي تست ماهواره در فضا خواهد بود و پس از آن، ماهواره تحويل موقت خواهد شد اما پس از گذشت 36 ماه، رسما تحويل ايران داده ميشود.
زمان پرتاب
اگر همه چيز خوب پيش برود، ماهواره زهره، كمتر از دوسال ديگر بايد به نام ايران به فضا پرتاب شود. روسها كه ظاهراً ازقرارداد ۱۳۲ مليون دلارى خود با ايران راضى هستند، اعلام آمادگى كرده اند تنها يك سال پس از پرتاب ماهواره اول، دومى(زهره2) را هم تحويل ايران بدهند. آنان به ايران اعلام كرده اند «زهره» را بعد از سه مرحله آزمايش،آماده پرتاب مى كنند و ماهواره دوم را تنها با ۷۴ درصد قيمت اولى مى سازند.
بدانيم.
طرح راهيابى به فضا بارها و به ويژه در طول سالهاى نخست دهه ۷۰ مطرح، اما با مخالفت روبرو شد. استدلال مخالفان اين بود كه ظرفيت زهره بيش از نياز ايران است و پيدا كردن مشترى براى فضاى اضافه، ساده نيست. ايران مى تواند نياز خود را ازطريق اجاره ماهواره از ديگران برآورده كند. اين درحالى است كه ايران ظرف دو دهه گذشته براى حفظ فضايى كه از سازمان جهانى مخابرات اجاره كرده بود، ۲۰ ميليون دلار با اجاره ماهواره هاى مستعمل روسى هزينه كرده است. بالاخره در سال ۷۵ مجلس، وزارت پست را ملزم به خريد اين ماهواره و حفظ مدارهاى مربوطه كرد. سه سال پيش هم شركتى روسى توانست مزايده مربوط به پرتاب ماهواره ايران را برنده شود. معتمدى وزير ارتباطات دولت خاتمى دراين باره مى گويد: از سال ۷۵ تلاش زيادى براى خريد ماهواره صورت گرفت، اما محدودبودن سازندگان ماهواره، پيچيدگى اينگونه قراردادها و تحريم هاى موجود باعث شد اين كار با تأخير مواجه شود. اين ماهواره سراسر كشور را با كيفيت بسيارخوبى تحت پوشش قرارمى دهد و در فاصله ساخت ماهواره نيز، با كمك سازندگان تلاش مى كنيم مجوز پخش دركشورهاى منطقه را هم ازطريق سازمان بين المللى مخابرات به دست آوريم.
تمام نقاط فضاي كه ايران قصد دارد بگيرد.
سه نقطه به نام زهره و سه نقطهي ديگر نيز در حال طي مراحل ثبت هستند. همچنين دو منطقه نيز به طور دائم به همه كشورها اختصاص يافته كه البته براي موارد خاص قابل استفاده هستند.
ماهواره ها از نظر قرار گرفتن در مدار و نوع استفاده، چگونه تقسيم مى شوند؟
ماهواره ها از نظر قرار گرفتن در فضا، به سه دسته تقسيم مى شوند. ماهواره هايى كه در ارتفاع پايين نسبت به زمين قرار مى گيرند كه اين ارتفاع حداكثر ۱۰۰۰ كيلومتر است. ماهواره هايى كه مدارى متوسط دارند و در ارتفاعى بين ۱۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ كيلومتر قرار مى گيرند و ماهواره هايى كه داراى مدارى بزرگ هستند كه در ارتفاع ۳۶ هزار كيلومترى قرار مى گيرند و روشن است كه هرچه ارتفاع كمتر باشد مدت زمان گردش ماهواره ها به دور زمين كمتر است. از سوى ديگر مى توان نسبت به يك ناظر زمينى،ماهواره ها را به دو دسته ثابت و متحرك تقسيم كرد. ماهواره هاى ثابت در ارتفاع ۳۶ هزار كيلومترى هستند و بقيه متحرك اند. از نظركاربرد مى توان از ماهواره ها استفاده جاسوسى و نظامى كرد كه اغلب اين ماهواره ها در ارتفاعات كم (۴۸۰ تا ۹۷۰ كيلومتر) قرار مى گيرند اين ماهواره ها مى توانند در عرض كمتر از دو ساعت دور زمين گردش كنند و عكس هاى دقيقى از مراكز نظامى بگيرند، ماهواره هاى علمى مانند ماهواره هاى هواشناسى و آنهايى كه بر فعاليت آتشفشان ها و مهاجرت حيوانات نظارت مى كنند و ماهواره هاى سيستم موقعيت يابى جهانى (GPS) در مدارهاى ميانى به دور زمين مى گردند و بالاخره ماهواره هاى تجارى و ارتباطى مثل ماهواره تلويزيونى و مخابراتى كه در مدار سنكرون يا همان ۳۶ هزار كيلومتر از سطح زمين قرار مى گيرند. زمان چرخش ماهواره هايى كه در اين ارتفاع قرار مى گيرند با زمان چرخش زمين يكى است به همين دليل براى دريافت اطلاعات از اين ماهواره ها نيازى به جابجايى مكرر گيرنده هاى زمينى (بشقاب ماهواره) نيست.
بعد از اتمام مأموريت، ماهواره ها چه مى شوند؟
با افزايش ارتفاع از سطح زمين نيروى جاذبه كم مى شود. هر مدار دايره اى ماهواره سرعت مخصوصى دارد كه به آن سرعت پايدارى مى گويند. در اين سرعت نيروى جاذبه با نيروى گريز از مركز درحالت تعادل قرار دارند. اگر سرعت ماهواره را افزايش دهيم نيروى گريز از مركز بر نيروى جاذبه غلبه كرده و ماهواره درمدار بالاتر قرار مى گيرد و اگر سرعت ماهواره را به كمتر از سرعت پايدارى كاهش دهيم، نيروى جاذبه بر نيروى گريز از مركز غلبه كرده و ماهواره به مدار پايين تر (ارتفاع كمتر) سقوط خواهد كرد. پس از پايان مأموريت ماهواره،سرعت ماهواره كاهش داده مى شود تا ارتفاع آن كاهش يابد و وارد جو شود. از آنجا كه سرعت گردش ماهواره در هنگام برخورد به جو بسيار زياد است دماى سطح ماهواره آنقدر بالا مى رود كه قطعات آن آتش گرفته و مى سوزند البته برخى قطعات سوخته ماهواره ها يا موشك ها در مدار زمين باقى مى مانند. اين قطعات به خاطر سرعت زيادى كه در گردش به دور زمين دارند براى ديگر ماهواره ها و موشك ها و شاتل هاى فضايى بسيار خطرناك هستند به همين دليل سعى بر اين است كه مواد سازنده ماهواره به گونه اى باشد كه در هنگام برخورد با جو كاملاً بسوزد
نقاط مدارى چيست و مديريت آن با چه نهادى است؟
ماهواره ها بر روى نقاط مختلفى در مدار قرار مى گيرند. از آنجايى كه ماهواره ها براى جلوگيرى از تداخل امواج راديويى بايد جدا از هم باشند بنابراين شماره مكان هاى مدار سنكرون كه امكان استفاده آن براى ارتباطات وجود دارد بسيار محدود است، مديريت اين نقاط مدارى با اتحاديه بين المللى مخابرات يا ITU مى باشد. نقاط مدارى به دو دسته دائم و غيردائم تقسيم مى شود. نقاط غيردائم نقاطى است كه اگر از زمان ثبت سازمان جهانى مخابرات مبنى بر مالكيت توسط كشورى از نقطه مدارى مزبور به مدت ۷ سال استفاده نشود ( اين مدت قبلاً۹ سال بود) آن نقطه مدارى در صورتى كه درخواست كننده ديگرى داشته باشد واگذار مى شود و در صورت استفاده از آن مى توانند تا هر زمان مالكيت آن نقطه را داشته باشند. نقاط دائم نقاطى هستند كه بر روى مدار سنكرون (۳۶ هزار كيلومترى) قرار دارند. كشورها درخواست كردند در اين مدار ويژه بايد نقاط مخصوص به هر كشور بسته به جمعيت و وضعيت جغرافيايى آن داده شود به عنوان مثال ايران داراى دو نقطه در اين مدار براى امواج تلويزيونى و مخابراتى است. ماهواره ها در اين مدار داراى محدوديت هايى هستند چرا كه يك محل را پوشش مى دهند و از سوى ديگر فركانس ها در اين مدار با فركانس هاى بين المللى سازگار نيست بنابراين اگر كشورى بخواهد كشورهاى همسايه را تحت پوشش برنامه هاى تلويزيونى خود قرار دهد از اين مدار نمى تواند استفاده كند. برخى از ماهواره ها محلى و متعلق به كشورى خاص هستند و برخى بين المللى كه پوشش جهانى دارند به عنوان مثال سهم ايران از ماهواره اينتل ست كه بين المللى است ۱/۵ درصد است.
منبع
[External Link Removed for Guests] ( این روزا هرکی از خواب بیدار میشه یه فروم باز میکنه . فروم نیکساحلی هم جزو این دسته از فروم هاست )
واما در زیر گزارش امت واقعا حزب اللهی را از ماهواره مصباح الهدی و یا سفینه النجات بخوانید
البته بعضی جاهاش براتون تکراریه ترسیدم حذف کنم گفتم برادران حزب الله انگ مشرک بودن رو به ما میزنن . ماهم خدا ترسیم ( خداترس : چه شود )
داستان اولین ماهواره ایرانی
نوشته: آرش کریم بیگی
Arash@ICTna.ir
ناشر: هموطن سلام و ایستنا
دراختیار داشتن دانش و فناوری های فضایی نشان دهنده درجه ای از قدرت،توانایی و دانش فنی هر کشور و ملتی است که به آن عنوان یکی از اهداف و سیاست های برنامه چهارم توسعه و سند بیست ساله چشم انداز جمهوری اسلامی ایران به آن توجه خاصی شده است.
صبح روز پنجشنبه گذشته و با حضور سید احمد معتمدی (وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات) و دکتر جعفر توفیقی داریان (وزیر علوم، تحقیقات و فناوری) مراسم پردهبرداری از نخستین ماهواره ایرانی با عنوان "مصباح1 " در مركزِ تحقیقاتِ مخابراتِ ایران برگزار شد. البته پیشتر اعلام شده بود که در این مراسم دکتر عارف (معاون اول رئیس جمهور و وزیر پیشین مخابرات) هم حضور خواهد داشت که چنین نشد!
مصباح اولین ماهواره ایران است و بناست هشتم مهرماه سال جاری برروی یک ماهواره بزرگتر دیگر نصب شده و با یک موشك روسی "Kosmos-3M" از پایگاه فضایی "Plesetsk" در نزدیکی موسکو به مداری در هزار كیلومتری سطح زمین پرتاب خواهد شد.
مصباح الهدیِِ فناوری فضایی ایران
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در یك پروژه مشترك و با هدف دستیابی نیروهای داخلی به فناوری ماهواره و نیز تربیت نیروی انسانی متخصص در زمینه های مختلف این فناوری در كشور، طرح ماهواره "مصباح" را به اجرا گذاشتند كه براساس موافقتنامه این دو وزارتخانه مركز تحقیقات مخابرات ایران و سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، مسول اجرای مشترك مراحل مختلف طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره "مصباح" در مدار ارتفاع پایین (LEO) جهت تحقق اهداف فوق شدند. بعدها
مرحله ساخت "نمونه آزمایشگاهی ماهواره مصباح" در خرداد سال 1380 به پایان رسید و تلاشها برای انجام مراحل بعدی شامل ساخت "نمونه مهندسی" و "نمونه فضایی" آغاز شد.
هدف از اجرای این طرح، ایجاد زیر ساخت فناوری ساخت ماهوارههای كوچك، آموزش نیروی انسانی و كسب توانایی متخصصان و پژوهشگران كشور و نیز طراحی، ساخت و بهرهبرداری كاربردی از اولین ماهواره ایرانی بود.
طراح، ماهواره "مصباح" برای دستیابی به فناوری فضایی، مأموریت انتقال دادهها میان ایستگاههای زمینی به صورت ذخیره و ارسال (Store & Forward) را انتخاب كرده و این طرح، شامل مراحل ساخت، آزمایش، پرتاب، استقرار در مدار و بهرهبرداری است.تاسیس سازمان فضایی کشور
در سومین روز از دهه فجر سال 82 سید احمد معتمدی در مراسم معارفه مهندس سید حسن شفتی به عنوان نخستین رئیس سازمان فضایی کشور از پایان کار مرکز سنجش از دور ایران و انتقال توان و نیروهای آن به سازمان فضایی کشور خبر داد و این سازمان را متشكل از مركز سنجش از دور ایران، بخشی از اداره كل طرح مهندسی و نصب ارتباطات ماهوارهیی و اداره كل نگهداری ارتباطات ماهوارهیی شركت مخابرات ایران اعلام کرد. كه استفاده و بهرهبرداری و كنترل ایستگاههای ماهوارهیی زمین به عهدهی این سازمان خواهد بود. وی همچنین در نظر گرفتن اعتبار و مدیریت پروژه مصباح كه در آن زمان كار اجرایی آن در مركز تحقیقات مخابرات و سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی انجام میشد را به عهده این سازمان ذكر كرد و گفت كه طی یك سال و چهار ماه آینده شاهد پرتاب ماهوارهی مصباح خواهیم بود.
گفتنی است حسن شفتی دارای مدرك مهندسی هوا و فضا است كه مدتی به عنوان ریاست سازمان هواپیمایی كشوری، قائم مقام وزیر راه و ترابری در امور هواپیمایی و دیپلمات ارشد ایران در اسپانیا فعالیت داشته و بنیانگذار و رئیس اولین دانشكده هوا فضای دانشگاه صنعتی امیركبیر، پژوهشكده هوا و فضا و انجمن هوا فضای ایران است.
روزشمار مصباح
1370 : مطالعات بر روی ساخت ماهواره ای کوچک در مرکز تحقیقات مخابرات آغاز شد.
1373 : با تهیه و ارائه پیشنهاد ساخت ماهواره ای كوچك به رییس جمهور وقت (حجه الاسلام هاشمی رفسنجانی) مطالعات جامع و جدی تر آن آغاز شد.
1375 : ایده مصباح در سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران دنبال شد...
1376 : موافقتنامه ای برای ساخت ماهواره مصباح میان وزارت علوم و وزارت پست و تلگراف و تلفن وقت به امضاء رسید.
1380 : ساخت نمونه آزمایشگاهی مصباح با كمك سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران و مركز تحقیقات مخابرات ایران به اتمام رسید.
تیرماه 1384 : ساخت و کسب تائیدیه فنی نمونه مهندسی و فضایی (نهایی) مصباح با همکاری شرکت CGS ایتالیا پس از 13 نوبت اعمال تغییرات به پایان رسید.
8مهر 1384: ماهواره مصباح با موشك روسی "Kosmos-3M" از پایگاه فضایی "Plesetsk" به مداری در هزار كیلومتری زمین پرتاب خواهد شد.
مشخصات مصباح
- ابعاد: 50×50 ×70 سانتیمتر
- کاربرد: صد در صد مخابراتی
- طول عمر: سه تا پنج سال
- کارخانه سازنده ایرانی: صنایع هوایی "پنها"
- شریک خارجی : شرکت ایتالیایی CGS
- کارفرمای طرح: مرکز تحقیقات مخابرات ایران
- مجری طرح: سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران با مشاركت مركز تحقیقات مخابرات
- ناظر طرح : سازمان فضایی کشور
- ساختار ارتباطی: غیرهمزمان ( Store and Forward )
- مدار قرارگیری: مدار ارتفاع پایین (LEO) در هزار کیلومتری سطح زمین
- پوشش جغرافیایی: پوشش کامل در ایران و قسمتهایی از قاره اروپا و امریکا
- تعداد دور ماهواره در شبانه روز: 14 بار در شبانه روز به دور زمین میچرخد
- طول مدت رویت در شبانه روز: 45 دقیقه
- وزن ماهواره: 75 کیلوگرم
- سیستم کنترل موقعیت: غیرفعال و با استفاده از بوم مغناطیسی
- سیستم کنترل حرارت : غیرفعال
- ایستگاههای کاری: ایستگاههای اصلی در سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران و مركز تحقیقات مخابرات دایر است و یك ایستگاه كمكی هم در ایتالیا بر عملكرد ماهواره نظارت خواهد کرد.
- تعداد ترمینال: حداکثر 1000ترمینال مشترک در شبکه
- موشک حامل: موشك روسی "Kosmos-3M" از پایگاه فضایی "Plesetsk" در شمال مسکو
- نحوه پرتاب و استقرار در مدار: به روش همراه یا Piggy Back انجام میشود! (مصباح هشتم مهرماه و برروی یک ماهواره بزرگتر دیگر –برای کاهش هزینه ها- به فضا پرتاب میشود)
جالب است بدانید که روی بدنه این ماهواره پلاکاردی که روی آن عبارت مبارک "ان الحسین مصباح الهدی و سفینه النجات" حک شده چسبانده شده و مصباح با این پلاکارد به فضا پرتاب خواهد شد!
اهداف و ثمرات مصباح
با پرتاب مصباح، ایران به جمع کشورهای دارای تکنولوژی و دانش فنی علوم فضایی و یکی از 15 کشور دارای ماهواره اختصاصی می پیوندد. ایجاد زیرساخت تکنولوژی ماهواره های کوچک و تربیت 58 نیروی انسانی متخصص از دیگر ثمرات این پروژه ملی بود.
مصباح ماهواره ایست مخابراتی که در مدار ارتفاع پایین LEO ( Low Earth Orbit ) به درو زمین میچرخد. پرتاب این ماهواره هیچ گونه تاثیری در کیفیت و ساختار مخابراتی کشور نخواهد داشت (!) و تنها برای انتقال DATA میان ایستگاههای زمینی به صورت ذخیره و ارسال غیر همزمان ( Store and Forward ) مانند پیامهای کوتاه و فکس ، اطلاعات مربوط به شبکه های آب و برق و گاز ، قرائت از راه دور کنتور ، دریافت و ارسال اطلاعات ایستگاههای مختلف مانند هواشناسی و زلزله شناسی و همچنین دریافت اطلاعات مربوط به اموال و اجناس در هنگام نقل و انتقال کاربرد خواهد داشت.
بدقول هایِ مصباح
مثل هر پروژه دیگری مصباح هم با بدقولی ها و تاخیرهایی مواجه شد:
در آن مراسم دکتر معتمدی تاریخی در حدود خرداد 84 را به عنوان تاریخ پرتاب مصباح به فضا اعلام کرد اما درست هشت ماه بعد و در نیمه اول مهر 83 حسن شفتی در جلسه مطبوعاتی ای برای تشریح اهداف، وظایف و برنامههای سازمان فضایی ایران با اعلام اینکه مصباح هزینه ای در حدود 10میلیون دلار خواهد داشت اظهار امیدواری کرد تا این ماهواره سال آینده پرتاب شود !
شش روز بعد ”مهندس انتظاری” (مجری طرح ماهواره مصباح و مدیر دفتر فناوری اطلاعات سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران) در گفتوگو با ایسنا در مورد آخرین وضعیت ماهوارهی مصباح گفت: طراحی نهایی پروژه به اتمام رسیده و وارد مرحله ساخت مدل فضایی شدهایم. وی تصریح کرده بود که براساس زمان بندی انجام شده ماهوارهی مصباح بهار سال 84 آماده بهرهبرداری میشود. البته مهندس انتظاری همانجا هم برای احتیاط گفته بود که اگر مسالهی غیرقابل پیش بینی در مراحل كار ایجاد نشود در بهار سال 84، طرح با به اتمام رسیدن آزمایشات برای پرتاب آماده میشود. منتهی مصباح باید برای پایین آوردن هزینهها همراه با ماهواره بزرگ دیگری به فضا پرتاب شود كه مقداری از زمانبندی كار به زمان پرتاب ماهواره مذكور بستگی داشته و به نظر میرسد این كار حدود تابستان 84 انجام شود!
در نیمه اول آذر 83 دکتر محمد حکاک (رئیس پژوهشكده انتقال مركز تحقیقات مخابرات ایران) خبر داد: ماهوارهی مصباح به خاطر كاهش هزینهها به صورت مشترك و قبل از پائیز سال 84 به فضا پرتاب خواهد شد.
بالاخره در نخستین روز تیرماه سال جاری مهندس انتظاری (مجری طرح) در گفتگویی اعلام کرد که پیشبینی میشود ماهوراه مصباح اواخر تابستان یا اوایل پاییز سال جاری همراه با یك موشك روسی به فضا پرتاب شود.
هزینه های مصباح
مهندس شفتی در نخستین جلسه مطبوعاتی اش در سمت ریاست سازمان فضایی کشور هزینه مصباح را در حدود 10 میلیون دلار برآورد کرده بود که بعد ها مهندس انتظاری اعتبار پروژه را حدود 6 میلیون یورو ارزی و حدود 3 میلیارد تومان هم اعتبار ریالی اعلام کرد.
در نیمه اول آذر 83 دکتر محمد حکاک (رئیس پزوهشکده انتقال مرکز تحقیقات مخابرات) اعتبار طرح ماهواره مصباح را 10 میلیارد تومان اعلام کرد و افزود حدود 6 میلیارد آن، طبق قرارداد بر عهده شركت ایتالیایی است كه در طراحی و ساخت به ایران كمك میكند !
در روز افتتاح پروژه مصباح معتمدی هزینه تمام شده طرح مصباح را چیزی در حدود 10 میلیارد تومان اعلام و تصریح کرد که این رقم، رقم بالایى در طرحهاى تحقیقاتى به شمار مىرود اما به واسطه آن امروز ایران به جمع 15 کشور جهان که صاحب دانش فنى براى ساخت و طراحى ماهواره به صورت مستقل هستند پیوست.
در دنیای امروز برای کاهش هزینه ها و سرعت بخشیدن به کارها و بالابردن بهره وری کشورهای مختلف به صورت مشارکتی اقدام به طراحی و پرتاب ماهواره برای تامین نیازهای خود میکنند. اما ایران در نخستین تجربه فضایی خود یک ماهواره کوچک و کم ارتفاع نچندان کاربردی که چیزی در حدود سه سال عمر خواهد کرد را با هزینه 10میلیارد تومانی ساخته است!
آیا جدا چنین هزینه ای لازم بود !؟ و آیا راه بهتر و ارزانتری برای دستیابی به دانش فضایی برایمان نبود ؟!
آینده
هم اكنون سه نقطه مداری بینالمللی 26، 34 و47درجه شرقی در اتحادیه بینالمللی مخابرات (ITU) به نام ایران ثبت شده است.براساس برنامه چهارم توسعه ایران هرسال یک ماهواره به فضا پرتاب خواهد کرد.
ماهواره مخابراتی زهره که با همکاری روسیه طراحی و پرتاب خواهد شد یکی دیگر از پروژه های فضایی ایران است. این ماهواره مخابراتی قابلیت ارائه خدمات در زمینه ارتباطات تلفن، نمابر، ارتباطات داده و پخش رادیو تلویزیونی در تمام نقاط ایران را دارد و دارای 12ترانسپوندر(8x63z (mhz72x4) (mh در باند ku و قدرت ارسال سیگنال50 dp است. زهره کمتر از سه سال دیگر در مدار خود قرار میگیرد. با فعال شدن این ماهواره، ایران از پرداخت اجاره ترانسپوندر برای تامین ارتباطات محلی بی نیاز میشود.
مصباح دو كه دومین ماهواره كوچك ایرانی (SMMS) خواهد بود از ماهواره مصباح یک بزرگتر و چند ماموریتی است. این ماهوراه با همكاری چین و تایلند طراحی و ساخته میشود و ایران در طراحی و ساخت آن نقش موثر دارد.
طراحی مدل آزمایشگاهی این ماهوار آماده است و سهم مشاركت ایران در سرمایهگذاری این پروژه، پانزده درصد و سهم تایلند پنچ درصد است و قرار است ماهواره در سال آینده به فضا پرتاب شود.
جمهوری اسلامی ایران به عنوان یكی از اعضای هیات موسس سازمان منطقه ای فضایی آسیا و اقیانوسیه مراحل اولیه تاسیس سازمان فوق را پیگیری میکند.این سازمان عظیمترین مجموعه همكاری را در منطقه در فناوری فضایی تشكیل خواهد داد.
با پرتاب مصباح1 و ادامه این روند در پروژه های مصباح2 و زهره ، ایران به جمع 15 کشور دارنده ماهواره اختصاصی میپیوندد. این موفقیت برای ایران و ایرانی افتخاری بزرگ است.
به امید موفقیت و توسعه طرح های مخابرات فضایی
منبع
[External Link Removed for Guests]
وبه امید دریافت اخبار امیدوارانه تر و واقع بینانه تر





فعلا تا اطلاع ثانوی اخبار داخلی در این تاپیک نقل نخواهد شد مگر اینکه جدید باشند . ولی دو سه تا مقاله خارجی پس از ترجمه در تاپیک درج خواهد گردید . ولی نه به این زودی . فعلا گرفتاری زیاده ولی تا یکی دو هفته یه کاریش میکنم
موفق باشید
- پست: 4122
- تاریخ عضویت: سهشنبه ۱۱ بهمن ۱۳۸۴, ۶:۱۶ ب.ظ
- سپاسهای ارسالی: 4507 بار
- سپاسهای دریافتی: 4337 بار
- تماس:
هيچ كدام از مراحل ساخت ماهواره زهره عملياتي نشده است
رئيس كميته مخابرات مجلس:
هيچ كدام از مراحل ساخت ماهواره زهره عملياتي نشده است!
رييس كميته مخابرات مجلس: وزير ارتباطات طي 10 روز آينده به سوالات نمايندگان كميسيون صنايع در خصوص علل تاخير پرتاب ماهواره مصباح و زهره پاسخ ميدهد.
هيچ كدام از مراحل ساخت ماهواره زهره عملياتي نشده است
رمضانعلي صادقزاده، رييس كميته مخابرات مجلس شوراي اسلامي، در گفتوگو با ايلنا، با اشاره به فعاليت سازمان فضايي ايران در خصوص تاخير پرتاب دو ماهواره زهره و مصباح گفت: يكي از محورهاي سوال كميسيون صنايع از وزير ارتباطات به علل تاخير پرتاب اين ماهواره مربوط ميشد كه پاسخ دكتر سليماني در اين خصوص قانع كننده نبود.
وي با بيان اين كه ماهواره زهره از لحاظ ساخت، طراحي و كل قرارداد فيمابين ايران و روسيه نهايي شده است، خاطر نشان كرد: اگرچه به ادعاي وزارت ارتباطات ماهواره مصباح آماده پرتاب است، اما پرتاب اين ماهواره نيز با تاخير همراه است.
صادقزاده، ميزان سرمايهگذاري پرتاب ماهواره زهره را 120ميليون دلار براي كل قرارداد عنوان كرد و گفت: با توجه به آن كه ميخواهيم در فناوريهاي فضايي جزو كشورهايي باشيم كه حرفي براي گفتن داشته و تجربه و دانش اين فناوري را به كشور انتقال دهيم بايد سريعتر از اين حركت كنيم.
عضو كميسيون صنايع مجلس ، استفاده از تكنولوژيهاي فضايي را در زمينههاي متفاوت زندگي با توجه به دنياي فناوري اطلاعات بسيار مثمرثمر در پيشرفتهاي مختلف هر جامعهاي ذكر كرد.
وي ، يادآورشد: وزير ارتباطات طي 10 روز آينده به سوالات نمايندگان كميسيون صنايع در خصوص علل تاخير پرتاب ماهواره مصباح و زهره پاسخ ميدهد.
[url=http://www.avia.ir/Default.asp?@=3862&T=رييس%20كميته%20مخابرات%20مجلس%20هيچ%20كدام%20از%20مراحل%20ساخت%20ماهواره%20زهره%20عملياتي%20نشده%20است!]منبع[/url]
آژانس فضایی روسیه در انتظار طرحهای پیشنهادی ماهواره ای ایران
راسکوموس، آژانس فضایی فدرال روسیه، منتظر طرحهای پیشنهادی ایران در مورد تجهیزات مورد نیاز برای ماهواره زهره است.
آناتولی پرمینف، مدیر راسکوموس گفته است که ما تمام اطلاعات را در اختیار همکاران ایرانی قرار داده­ایم و حالا منتظر نظر آنها هستیم.
دو سال پیش مسکو و تهران یک قرارداد 134 میلیون دلاری برای اولین ماهواره ارتباطاتی ایران، زهره بستند.
یوری نوسنکو گفته بود که ماهواره زهره زودتر از سال 2009 پرتاب نخواهد شد، در حالیکه برای سال 2007 برنامه ریزی شده بود. نوسنکو مشکل را ناشی از پیمانکاران اروپایی اعلام کرده بود، اما این پیمانکاران را مشخص نکرده است.
او گفته است که: "ایران امکان ساخت تمامی ماهواره توسط روسیه را بررسی می­کند، مذاکرات ممکن است ماه­ها طول بکشد. هیچ کدام از طرفین خواهان تاخیر نیستند. "
روسیه هم اکنون با 38 کشور در حال همکاری در زمینه­های مختلف از جمله ساخت ماهواره است.
[External Link Removed for Guests]
هيچ كدام از مراحل ساخت ماهواره زهره عملياتي نشده است!
رييس كميته مخابرات مجلس: وزير ارتباطات طي 10 روز آينده به سوالات نمايندگان كميسيون صنايع در خصوص علل تاخير پرتاب ماهواره مصباح و زهره پاسخ ميدهد.
هيچ كدام از مراحل ساخت ماهواره زهره عملياتي نشده است
رمضانعلي صادقزاده، رييس كميته مخابرات مجلس شوراي اسلامي، در گفتوگو با ايلنا، با اشاره به فعاليت سازمان فضايي ايران در خصوص تاخير پرتاب دو ماهواره زهره و مصباح گفت: يكي از محورهاي سوال كميسيون صنايع از وزير ارتباطات به علل تاخير پرتاب اين ماهواره مربوط ميشد كه پاسخ دكتر سليماني در اين خصوص قانع كننده نبود.
وي با بيان اين كه ماهواره زهره از لحاظ ساخت، طراحي و كل قرارداد فيمابين ايران و روسيه نهايي شده است، خاطر نشان كرد: اگرچه به ادعاي وزارت ارتباطات ماهواره مصباح آماده پرتاب است، اما پرتاب اين ماهواره نيز با تاخير همراه است.
صادقزاده، ميزان سرمايهگذاري پرتاب ماهواره زهره را 120ميليون دلار براي كل قرارداد عنوان كرد و گفت: با توجه به آن كه ميخواهيم در فناوريهاي فضايي جزو كشورهايي باشيم كه حرفي براي گفتن داشته و تجربه و دانش اين فناوري را به كشور انتقال دهيم بايد سريعتر از اين حركت كنيم.
عضو كميسيون صنايع مجلس ، استفاده از تكنولوژيهاي فضايي را در زمينههاي متفاوت زندگي با توجه به دنياي فناوري اطلاعات بسيار مثمرثمر در پيشرفتهاي مختلف هر جامعهاي ذكر كرد.
وي ، يادآورشد: وزير ارتباطات طي 10 روز آينده به سوالات نمايندگان كميسيون صنايع در خصوص علل تاخير پرتاب ماهواره مصباح و زهره پاسخ ميدهد.
[url=http://www.avia.ir/Default.asp?@=3862&T=رييس%20كميته%20مخابرات%20مجلس%20هيچ%20كدام%20از%20مراحل%20ساخت%20ماهواره%20زهره%20عملياتي%20نشده%20است!]منبع[/url]
آژانس فضایی روسیه در انتظار طرحهای پیشنهادی ماهواره ای ایران
راسکوموس، آژانس فضایی فدرال روسیه، منتظر طرحهای پیشنهادی ایران در مورد تجهیزات مورد نیاز برای ماهواره زهره است.
آناتولی پرمینف، مدیر راسکوموس گفته است که ما تمام اطلاعات را در اختیار همکاران ایرانی قرار داده­ایم و حالا منتظر نظر آنها هستیم.
دو سال پیش مسکو و تهران یک قرارداد 134 میلیون دلاری برای اولین ماهواره ارتباطاتی ایران، زهره بستند.
یوری نوسنکو گفته بود که ماهواره زهره زودتر از سال 2009 پرتاب نخواهد شد، در حالیکه برای سال 2007 برنامه ریزی شده بود. نوسنکو مشکل را ناشی از پیمانکاران اروپایی اعلام کرده بود، اما این پیمانکاران را مشخص نکرده است.
او گفته است که: "ایران امکان ساخت تمامی ماهواره توسط روسیه را بررسی می­کند، مذاکرات ممکن است ماه­ها طول بکشد. هیچ کدام از طرفین خواهان تاخیر نیستند. "
روسیه هم اکنون با 38 کشور در حال همکاری در زمینه­های مختلف از جمله ساخت ماهواره است.
[External Link Removed for Guests]