گفت و گوي اختصاصي با رئيس سازمان امداد و نجات هلال احمر كشور

در اين بخش مي‌توانيد در مورد ديگر مباحث هوانوردي و هوافضا به بحث بپردازيد

مدیران انجمن: CAPTAIN PILOT, شوراي نظارت, مديران هوافضا

ارسال پست
Commander
Commander
نمایه کاربر
پست: 1189
تاریخ عضویت: دوشنبه ۱ خرداد ۱۳۸۵, ۲:۵۸ ق.ظ
سپاس‌های ارسالی: 16928 بار
سپاس‌های دریافتی: 4259 بار

گفت و گوي اختصاصي با رئيس سازمان امداد و نجات هلال احمر كشور

پست توسط Fariborz »

گفت و گوي اختصاصي با رئيس سازمان امداد و نجات هلال احمر كشور

هر سال تعداد زيادي از مردم كشورمان، در حوادث جاده اي به دليل تأخير در رسيدن به بيمارستانها جان خود را از دست مي دهند.
امسال متأسفانه هيچ اعتباري براي خريد بالگرد براي سازمان امداد و نجات هلال احمر كشور ديده نشده است.
در اين خصوص گفتگويي با منصور آقانصير، رئيس سازمان امداد و نجات هلال احمر كشور انجام داده ايم كه مي خوانيد:
* جناب آقانصير! درخصوص تاريخچه امداد و نجات هوايي مختصري توضيح دهيد و بگوييد درحال حاضر وضعيت كشورما از نظر امداد هوايي چگونه است؟
** تاريخچه امداد و نجات هوايي به زماني بر مي گردد كه جمعيت هلال احمر به عنوان جمعيت شير و خورشيد سرخ ايران فعاليت داشت. در آن زمان پنج بالگرد و يك هواپيما فعاليت مي كردند. اما طي ساليان بعد هيچ جايگزيني براي اين بالگردها پيش بيني نشد حتي در زمان دفاع مقدس كار جابجايي مجروحان جنگي هم به وسليه اين بالگردها انجام مي شد. بعد از انقلاب ضرورت احياي مجدد اين واحد احساس شد و ابتدا با تهيه 5 فروند بالگرد 205 از طريق وزارت دفاع اين واحد مجدداً در سال 82 احيا و در ادامه تصميم گرفته شد تعدادي بالگرد نو به ما بدهند زيرا آن 5 بالگرد، بالگردهاي دست دوم وزارت دفاع بودند و چون قدرتشان كم و يك موتوره بودند، قدرت مانور زيادي نداشتند، تصميم گرفته شد كه بالگرد نو تهيه كنند و هلال احمر توانست سه فروند هواپيما از روسيه تهيه و ناوگان خود را با هشت دستگاه تجهيز كند و از هفته هلال احمر سال 84 با هشت فروند بالگرد و هواپيمايي كه در اختيار دارد، كار امداد رساني را در كشور انجام دهد.
* پس طبق گفته شما از قبل از انقلاب پنج دستگاه بالگرد امداد و نجات داشتيد و تا سال 82 اصلاً هيچ بالگردي به شما داده نشد.
** بله! آنها كاملاً مستهلك شده بودند و دو تا از آنها در زمان جنگ سقوط كردند و امكان بازسازي دستگاههاي ديگر به دليل وضعيت تحريم سختي كه عليه ايران اعمال مي شود؛ فراهم نشد و كلاً برنامه هشت دستگاه با تشكيلات جديد هلال احمر ايجاد و راه اندازي شد.
* پس در حال حاضر هشت دستگاه بالگرد براي امداد و نجات هوايي در كشور موجود است؟
** بله 5 فروند 205بل و سه دستگاه MI117 است.
* آيا اين هشت دستگاه در تهران هستند يا اينكه در ساير نقاط كشور هم اين امكان وجود دارد؟
** در ابتدا در تهران فعال بوديم اما در سال 84 توانستيم يك پايگاه امداد هوايي را در استان فارس با يك فروند بالگرد راه اندازي كنيم و در ادامه در مرداد 84 سومين واحد امداد و نجات هوايي كشور در استان خراسان رضوي با يك بالگرد راه اندازي شد و مركزيت آنها در تهران است و با اين حساب ما سه پايگاه امداد هوايي در كشور داريم كه يك بالگرد در شيراز، يك بالگرد در مشهد و شش بالگرد در تهران است و بنا داريم كه بزودي پايگاه اصفهان را نيز راه اندازي كنيم.

[External Link Removed for Guests]

* جناب آقانصير! كشور ما به لحاظ سوانح و حوادث طبيعي جاده اي در رتبه هاي اول جهاني قرار دارد و به نظر مي رسد امداد و نجات هوايي كشور با توجه به حجم سوانح بسيار ضيعف است. توضيح بفرماييد كه با توجه به حادثه خيز بودن كشور و طول و عرض جغرافيايي ايران، ما چقدر به امداد و نجات هوايي نياز داريم؟
** يكي از حادثه خيزترين كشورهاي دنيا ايران است كه فكر مي كنم ششمين كشور دنيا باشيم. تنوع حوادث و گستردگي خاك ايران كار امداد رساني را مشكل تر مي كند و به همين دليل ما نياز واضحي به امداد و نجات هوايي داريم.
ما اكنون سه پايگاه داريم و حالا مي خواهيم آن را به چهار پايگاه برسانيم اما كل بضاعت ما هشت فروند است و كساني كه با امداد و نجات هوايي آشنا هستند مي دانند كه ما نيازمند پشتوانه قدرتمندي هستيم.
اگر بالگردهاي ما در آن دو استان دچار نقص فني شوند؛ اگر يك نقص معمولي باشد قابل حل است اما در بسياري مواقع بالگرد زمينگير و كار تعطيل مي شود.
ما به پشتوانه قوي نياز داريم كه هميشه بالگردها آماده پرواز باشند تا بتوانند در مواقع بروز حوادث و سوانح، كار امداد و نجات را انجام دهند. به همين دليل امداد و نجات هوايي نيازمند توجه بيشتري است. در حوادث جاده اي كار امداد جاده اي را با كمك وزارت بهداشت انجام مي دهيم اما سرانجام بايد ذخيره اي براي امداد و نجات در زمان حوادث طبيعي داشته باشيم.
* در صورت راه اندازي پايگاه چهارم در اصفهان يكي از شش بالگرد تهران را به آن پايگاه مي دهيد؟ و باز هم از تعداد بالگردهاي پايگاه اصلي امداد و نجات مي كاهيد؟
** مجبور هستيم. چون تهران پشتوانه پايگاه هاي كشور است و در تهران هميشه بايد اين تعداد آماده به كار باشند. چون تهران موقعيت خاصي دارد اما ما اصلاً امكان افزايش تعداد پايگاه ها را نداريم و يا اگر بالگردهاي استانها خراب شدند مجبور به ارسال بالگرد كمكي از تهران هستيم.
* با توجه به بزرگ و پرجمعيت بودن استان تهران، اگر يك فروند بالگرد را به اصفهان بدهيد چه خللي در تهران به وجود خواهد آمد؟
** اختلال جدي ايجاد خواهد كرد زيرا در حال حاضر با همين تعداد دستگاه پوشش كاملي در تهران نداريم. اين بالگردها هميشه بايد آماده باشند. قطعات اين بالگردها گران است و ما بودجه نداريم كه قطعاتي كه اين بالگردها لازم دارند را ذخيره كنيم و با فراغ بال آنها را به مأموريتهاي پروازي بفرستيم. اكنون در بحث امداد جاده اي كه تلفات بسيار بالايي دارد با حضور به موقع امداد هوايي ما مي توانيم از تعداد كشته شده ها كم كنيم. بالگردهاي ما در حوادث مختلف، در جستجوي مصدومان در كوه و... استفاده مي شوند و با توجه به اين مأموريتها، اين تعداد بالگرد پاسخگوي نياز مردم نيست.
* شما پيشنهادي به دولت ارائه داده ايد كه برطبق آن دستگاههاي امداد و نجات هوايي را تجهيز كنند و يا بالگرد جديد خريداري شود؟
** ما در پنج سال آينده برنامه اي ارائه داده ايم كه بر طبق آن بتوانيم اين سه پايگاه را به هشت پايگاه برسانيم و براي مجهز شدن اين هشت پايگاه به صورتي كه بتوانند به شكل منطقه اي عمل كنند و بتوانند كشور را در حوادث و در شرايط عادي امداد جاده اي پوشش دهند. براي اين امر بايد 18 دستگاه بالگرد داشته باشيم كه هشت دستگاه آن بالگردهاي سنگين پشتيباني هستند كه امكان انتقال تعداد نفر بيشتري را دارند و 10دستگاه آن كوچكتر هستند و به عنوان بالگرد جستجو و نجات در حوادث سيل، كوهستان و يا سقوط در كوهستان مورد استفاده خواهند بود و اميدواريم با استقرار اين تعداد بالگرد در كشور پوشش خوبي داشته باشيم.
* آيا اعتبار لازم براي اين كار پيش بيني شده است؟
** هنوز يك ريال براي تهيه بالگرد در جمعيت هلال احمر پيش بيني نشده و اگر چيزي بوده، در حد قول بوده است و به صورت مكتوب بودجه تصويب شده اي نداريم. فقط قول داده اند كه رقم خريد و تجهيز بالگردها را در سالهاي آينده به ما اختصاص دهند.

[External Link Removed for Guests]

در خبرها داشتيم كه اعتباري براي تجهيز ناوگان هوايي فعلي اختصاص داده نشده است اگر شما از موقعيت فعلي هم نزول كنيد و بالگردها آنقدر تجهيز نشوند كه زمينگير شوند چه عواقبي درپي خواهد داشت؟
** وظيفه ما حضور در صحنه حوادث و سوانح به عنوان اولين كساني است كه بايد حاضر شوند. تواني كه ما مي توانيم در لحظه هاي اول وارد كنيم با توان مردم عادي كاملاً متفاوت است.
اكنون من به عنوان مسؤول امداد و نجات كشور مي گويم، اولين واحدي كه از يك حادثه طبيعي مطلع مي شود و اقدام مي كند سازمان امداد و نجات است و توان استانها در امداد رساني محدود است. استانها امكاناتي ندارند، به پشتيباني تهران نياز دارند و ما بايد مجهز باشيم. در حوادث چند سال اخير اهميت داشتن بالگرد در امداد هوايي مشخص شده است بخصوص بالگردهاي پشتيباني و عملياتي كه با توجه به راحتي حضور در سرصحنه نيازمند تجهيزات بيشتري هستيم.
اكنون سازمانهاي نظامي، تجهيزات بالگرد و ... را به اندازه كافي دارند اما آنها نمي توانند به سرعت در صحنه حاضر شوند. آنها سلسله مراتبي دارند كه بايد آن مراحل طي شود تا يك بالگرد بلند شود، چرا كه مأموريت آنها امداد نيست پس نيازمند زمان هستند تا بتوانند يك مأموريت را انجام دهند اما ما به دليل داشتن مأموريتهاي امدادي به سرعت مي توانيم در صحنه حاضر شويم و در كمتر از نيم ساعت بالگرد روي زمين استارت مي خورد و آماده بردن نيرو و امكانات به سرصحنه حادثه است كه آن هم به دليل ماهيت كاري هلال احمر است.
ضرورت تقويت اين ناوگان بر هيچ مسؤولي پوشيده نيست و توجه به اين موضوع مي تواند از تعداد تلفات سوانح كم كند.
* بودجه مورد نياز شما چقدر است؟
** تنوع بالگرد در دنيا زياد است و هزينه زيادي ندارد. اما ما تحريم اقتصادي هستيم و اين مسأله دست ما را مي بندد. اما با توجه به توان بالگردهاي روسي و امتحاني كه شده اند و قيمت مناسبي كه دارند ما مي توانيم از آنها بالگرد تهيه كنيم.
ما حدود 4ميليون دلار براي هر بالگرد روسي پشتيباني كه دو موتوره باشد نياز داريم و نيازمند 3ميليون دلار نيز براي هر بالگرد كوچك عملياتي هستيم و 10بالگرد كوچك عملياتي هم نياز داريم كه 30ميليون دلار مي شود و هشت بالگرد بزرگ نياز داريم كه در مجموع با 60 يا 70ميليون دلار هزينه، ما يك ناوگان مجهز و آماده به كار براي كل كشور خواهيم داشت.
* اگر اين تعداد بالگرد را تهيه كنيم به حد قابل قبول پوشش امدادي خواهيد رسيد؟
** بله. ما اين قدرت را خواهيم داشت كه در صورت بروز حوادث اولين سازماني باشيم كه در سر صحنه حوادث حاضر مي شويم. در غير از زمان حادثه مي توانيم با كمك پليس، وزارت راه و وزارت بهداشت خدمات امداد و انتقال جاده اي را انجام دهيم.
* آيا هنجار استانداردي در دنيا وجود دارد كه نشان دهد به ازاي چه تعداد جمعيت بايد چند بالگرد امداد و نجات هوايي وجود داشته باشد؟ و اگر اين هنجار وجود دارد با توجه به حادثه خيز بودن كشورما، ايران درچه موقعيتي است؟ موقعيت كشورهاي حادثه خيز ديگر چگونه است؟
** در اين خصوص نمي شود مقايسه اي انجام داد. ايران يك كشور حادثه خيز و بزرگ است. گاهي كشوري حادثه خيز اما آنقدر كوچك است كه پيمودن كل كشور چند ساعت بيشتر زمان نمي برد. اما در مورد ايران با اين طول و عرض نمي توانيم بگوييم كه در مقايسه با فلان كشور، چقدر عقب هستيم؟ البته ضرورت داشتن بالگرد در حوادث و سوانح براي كل دنيا مشخص است و اكنون با توجه به توليدات گسترده اي كه اين بالگردها در دنيا دارند و نوع كاربري آنها كه كار امداد رساني را بسيار راحت كرده اند، آتش نشاني ها اكثراً بالگرد دارند. امداد پزشكي، جستجو و نجات و... همگي بالگرد دارند و به طور گسترده از بالگرد استفاده مي كنند. در كشور ما بخشي از مشكلات به تحريمهاي اقتصادي بر مي گردد كه براساس آن اجازه ورود بالگرد به راحتي به ما داده نمي شود.
هلال احمر به عنوان يك سازمان بين المللي نياز به شرايط ويژه دارد چرا كه بالگردها غيرنظامي هستند. بسياري از سازمانهاي دنيا مجهز به بالگردهاي بسيار قوي هستند و ما در كل عقب هستيم. اما اگر اعتبارات لازم تأمين شود شايد بخشي از نياز ما تأمين شود و ما حداقل ها را در كشور داشته باشيم و به يك حد مطلوب برسيم.
اكنون مثلاً زمان رسيدن آمبولانس به صحنه زمان دارد براي ما هم بايد چنين زماني تعيين شود تا ما بتوانيم در كمترين زمان به سر صحنه حادثه برسيم.
* آيا شما حتي براي تعمير اين بالگردها هم اعتبار نداريد؟
** در سال 85 هيچ اعتباري براي خريد بالگرد نداريم فقط هزينه هاي كادر پرواز و سوخت و... را داريم. ما مشكل سرمايه گذاري در خريد و افزايش يگان هوايي را داريم.
* شما هيچ كمك بين المللي نداريد؟
** كمكهاي بين المللي در صورت بروز حادثه روي سبد كالا و اقلام مختلف مثل پتو، دارو و حداكثر آمبولانس اهدا مي كنند اما بالگرد اهدا نمي كنند.
ايران با پشتوانه مالي خود مي تواند بالگرد تهيه كند. مسؤولان بايد به اهميت آن واقف شوند و خيلي به قولهايي كه مسؤولان به ما داده اند خوش بين هستيم تا عقب ماندگي ما را جبران كنند.
* سپاسگزارم

[External Link Removed for Guests]
ارسال پست

بازگشت به “متفرقه در مورد هوا فضا”