گفت و گوي اختصاصي با رئيس سازمان امداد و نجات هلال احمر كشور
هر سال تعداد زيادي از مردم كشورمان، در حوادث جاده اي به دليل تأخير در رسيدن به بيمارستانها جان خود را از دست مي دهند.
امسال متأسفانه هيچ اعتباري براي خريد بالگرد براي سازمان امداد و نجات هلال احمر كشور ديده نشده است.
در اين خصوص گفتگويي با منصور آقانصير، رئيس سازمان امداد و نجات هلال احمر كشور انجام داده ايم كه مي خوانيد:
* جناب آقانصير! درخصوص تاريخچه امداد و نجات هوايي مختصري توضيح دهيد و بگوييد درحال حاضر وضعيت كشورما از نظر امداد هوايي چگونه است؟
** تاريخچه امداد و نجات هوايي به زماني بر مي گردد كه جمعيت هلال احمر به عنوان جمعيت شير و خورشيد سرخ ايران فعاليت داشت. در آن زمان پنج بالگرد و يك هواپيما فعاليت مي كردند. اما طي ساليان بعد هيچ جايگزيني براي اين بالگردها پيش بيني نشد حتي در زمان دفاع مقدس كار جابجايي مجروحان جنگي هم به وسليه اين بالگردها انجام مي شد. بعد از انقلاب ضرورت احياي مجدد اين واحد احساس شد و ابتدا با تهيه 5 فروند بالگرد 205 از طريق وزارت دفاع اين واحد مجدداً در سال 82 احيا و در ادامه تصميم گرفته شد تعدادي بالگرد نو به ما بدهند زيرا آن 5 بالگرد، بالگردهاي دست دوم وزارت دفاع بودند و چون قدرتشان كم و يك موتوره بودند، قدرت مانور زيادي نداشتند، تصميم گرفته شد كه بالگرد نو تهيه كنند و هلال احمر توانست سه فروند هواپيما از روسيه تهيه و ناوگان خود را با هشت دستگاه تجهيز كند و از هفته هلال احمر سال 84 با هشت فروند بالگرد و هواپيمايي كه در اختيار دارد، كار امداد رساني را در كشور انجام دهد.
* پس طبق گفته شما از قبل از انقلاب پنج دستگاه بالگرد امداد و نجات داشتيد و تا سال 82 اصلاً هيچ بالگردي به شما داده نشد.
** بله! آنها كاملاً مستهلك شده بودند و دو تا از آنها در زمان جنگ سقوط كردند و امكان بازسازي دستگاههاي ديگر به دليل وضعيت تحريم سختي كه عليه ايران اعمال مي شود؛ فراهم نشد و كلاً برنامه هشت دستگاه با تشكيلات جديد هلال احمر ايجاد و راه اندازي شد.
* پس در حال حاضر هشت دستگاه بالگرد براي امداد و نجات هوايي در كشور موجود است؟
** بله 5 فروند 205بل و سه دستگاه MI117 است.
* آيا اين هشت دستگاه در تهران هستند يا اينكه در ساير نقاط كشور هم اين امكان وجود دارد؟
** در ابتدا در تهران فعال بوديم اما در سال 84 توانستيم يك پايگاه امداد هوايي را در استان فارس با يك فروند بالگرد راه اندازي كنيم و در ادامه در مرداد 84 سومين واحد امداد و نجات هوايي كشور در استان خراسان رضوي با يك بالگرد راه اندازي شد و مركزيت آنها در تهران است و با اين حساب ما سه پايگاه امداد هوايي در كشور داريم كه يك بالگرد در شيراز، يك بالگرد در مشهد و شش بالگرد در تهران است و بنا داريم كه بزودي پايگاه اصفهان را نيز راه اندازي كنيم.
[External Link Removed for Guests]
* جناب آقانصير! كشور ما به لحاظ سوانح و حوادث طبيعي جاده اي در رتبه هاي اول جهاني قرار دارد و به نظر مي رسد امداد و نجات هوايي كشور با توجه به حجم سوانح بسيار ضيعف است. توضيح بفرماييد كه با توجه به حادثه خيز بودن كشور و طول و عرض جغرافيايي ايران، ما چقدر به امداد و نجات هوايي نياز داريم؟
** يكي از حادثه خيزترين كشورهاي دنيا ايران است كه فكر مي كنم ششمين كشور دنيا باشيم. تنوع حوادث و گستردگي خاك ايران كار امداد رساني را مشكل تر مي كند و به همين دليل ما نياز واضحي به امداد و نجات هوايي داريم.
ما اكنون سه پايگاه داريم و حالا مي خواهيم آن را به چهار پايگاه برسانيم اما كل بضاعت ما هشت فروند است و كساني كه با امداد و نجات هوايي آشنا هستند مي دانند كه ما نيازمند پشتوانه قدرتمندي هستيم.
اگر بالگردهاي ما در آن دو استان دچار نقص فني شوند؛ اگر يك نقص معمولي باشد قابل حل است اما در بسياري مواقع بالگرد زمينگير و كار تعطيل مي شود.
ما به پشتوانه قوي نياز داريم كه هميشه بالگردها آماده پرواز باشند تا بتوانند در مواقع بروز حوادث و سوانح، كار امداد و نجات را انجام دهند. به همين دليل امداد و نجات هوايي نيازمند توجه بيشتري است. در حوادث جاده اي كار امداد جاده اي را با كمك وزارت بهداشت انجام مي دهيم اما سرانجام بايد ذخيره اي براي امداد و نجات در زمان حوادث طبيعي داشته باشيم.
* در صورت راه اندازي پايگاه چهارم در اصفهان يكي از شش بالگرد تهران را به آن پايگاه مي دهيد؟ و باز هم از تعداد بالگردهاي پايگاه اصلي امداد و نجات مي كاهيد؟
** مجبور هستيم. چون تهران پشتوانه پايگاه هاي كشور است و در تهران هميشه بايد اين تعداد آماده به كار باشند. چون تهران موقعيت خاصي دارد اما ما اصلاً امكان افزايش تعداد پايگاه ها را نداريم و يا اگر بالگردهاي استانها خراب شدند مجبور به ارسال بالگرد كمكي از تهران هستيم.
* با توجه به بزرگ و پرجمعيت بودن استان تهران، اگر يك فروند بالگرد را به اصفهان بدهيد چه خللي در تهران به وجود خواهد آمد؟
** اختلال جدي ايجاد خواهد كرد زيرا در حال حاضر با همين تعداد دستگاه پوشش كاملي در تهران نداريم. اين بالگردها هميشه بايد آماده باشند. قطعات اين بالگردها گران است و ما بودجه نداريم كه قطعاتي كه اين بالگردها لازم دارند را ذخيره كنيم و با فراغ بال آنها را به مأموريتهاي پروازي بفرستيم. اكنون در بحث امداد جاده اي كه تلفات بسيار بالايي دارد با حضور به موقع امداد هوايي ما مي توانيم از تعداد كشته شده ها كم كنيم. بالگردهاي ما در حوادث مختلف، در جستجوي مصدومان در كوه و... استفاده مي شوند و با توجه به اين مأموريتها، اين تعداد بالگرد پاسخگوي نياز مردم نيست.
* شما پيشنهادي به دولت ارائه داده ايد كه برطبق آن دستگاههاي امداد و نجات هوايي را تجهيز كنند و يا بالگرد جديد خريداري شود؟
** ما در پنج سال آينده برنامه اي ارائه داده ايم كه بر طبق آن بتوانيم اين سه پايگاه را به هشت پايگاه برسانيم و براي مجهز شدن اين هشت پايگاه به صورتي كه بتوانند به شكل منطقه اي عمل كنند و بتوانند كشور را در حوادث و در شرايط عادي امداد جاده اي پوشش دهند. براي اين امر بايد 18 دستگاه بالگرد داشته باشيم كه هشت دستگاه آن بالگردهاي سنگين پشتيباني هستند كه امكان انتقال تعداد نفر بيشتري را دارند و 10دستگاه آن كوچكتر هستند و به عنوان بالگرد جستجو و نجات در حوادث سيل، كوهستان و يا سقوط در كوهستان مورد استفاده خواهند بود و اميدواريم با استقرار اين تعداد بالگرد در كشور پوشش خوبي داشته باشيم.
* آيا اعتبار لازم براي اين كار پيش بيني شده است؟
** هنوز يك ريال براي تهيه بالگرد در جمعيت هلال احمر پيش بيني نشده و اگر چيزي بوده، در حد قول بوده است و به صورت مكتوب بودجه تصويب شده اي نداريم. فقط قول داده اند كه رقم خريد و تجهيز بالگردها را در سالهاي آينده به ما اختصاص دهند.
[External Link Removed for Guests]
در خبرها داشتيم كه اعتباري براي تجهيز ناوگان هوايي فعلي اختصاص داده نشده است اگر شما از موقعيت فعلي هم نزول كنيد و بالگردها آنقدر تجهيز نشوند كه زمينگير شوند چه عواقبي درپي خواهد داشت؟
** وظيفه ما حضور در صحنه حوادث و سوانح به عنوان اولين كساني است كه بايد حاضر شوند. تواني كه ما مي توانيم در لحظه هاي اول وارد كنيم با توان مردم عادي كاملاً متفاوت است.
اكنون من به عنوان مسؤول امداد و نجات كشور مي گويم، اولين واحدي كه از يك حادثه طبيعي مطلع مي شود و اقدام مي كند سازمان امداد و نجات است و توان استانها در امداد رساني محدود است. استانها امكاناتي ندارند، به پشتيباني تهران نياز دارند و ما بايد مجهز باشيم. در حوادث چند سال اخير اهميت داشتن بالگرد در امداد هوايي مشخص شده است بخصوص بالگردهاي پشتيباني و عملياتي كه با توجه به راحتي حضور در سرصحنه نيازمند تجهيزات بيشتري هستيم.
اكنون سازمانهاي نظامي، تجهيزات بالگرد و ... را به اندازه كافي دارند اما آنها نمي توانند به سرعت در صحنه حاضر شوند. آنها سلسله مراتبي دارند كه بايد آن مراحل طي شود تا يك بالگرد بلند شود، چرا كه مأموريت آنها امداد نيست پس نيازمند زمان هستند تا بتوانند يك مأموريت را انجام دهند اما ما به دليل داشتن مأموريتهاي امدادي به سرعت مي توانيم در صحنه حاضر شويم و در كمتر از نيم ساعت بالگرد روي زمين استارت مي خورد و آماده بردن نيرو و امكانات به سرصحنه حادثه است كه آن هم به دليل ماهيت كاري هلال احمر است.
ضرورت تقويت اين ناوگان بر هيچ مسؤولي پوشيده نيست و توجه به اين موضوع مي تواند از تعداد تلفات سوانح كم كند.
* بودجه مورد نياز شما چقدر است؟
** تنوع بالگرد در دنيا زياد است و هزينه زيادي ندارد. اما ما تحريم اقتصادي هستيم و اين مسأله دست ما را مي بندد. اما با توجه به توان بالگردهاي روسي و امتحاني كه شده اند و قيمت مناسبي كه دارند ما مي توانيم از آنها بالگرد تهيه كنيم.
ما حدود 4ميليون دلار براي هر بالگرد روسي پشتيباني كه دو موتوره باشد نياز داريم و نيازمند 3ميليون دلار نيز براي هر بالگرد كوچك عملياتي هستيم و 10بالگرد كوچك عملياتي هم نياز داريم كه 30ميليون دلار مي شود و هشت بالگرد بزرگ نياز داريم كه در مجموع با 60 يا 70ميليون دلار هزينه، ما يك ناوگان مجهز و آماده به كار براي كل كشور خواهيم داشت.
* اگر اين تعداد بالگرد را تهيه كنيم به حد قابل قبول پوشش امدادي خواهيد رسيد؟
** بله. ما اين قدرت را خواهيم داشت كه در صورت بروز حوادث اولين سازماني باشيم كه در سر صحنه حوادث حاضر مي شويم. در غير از زمان حادثه مي توانيم با كمك پليس، وزارت راه و وزارت بهداشت خدمات امداد و انتقال جاده اي را انجام دهيم.
* آيا هنجار استانداردي در دنيا وجود دارد كه نشان دهد به ازاي چه تعداد جمعيت بايد چند بالگرد امداد و نجات هوايي وجود داشته باشد؟ و اگر اين هنجار وجود دارد با توجه به حادثه خيز بودن كشورما، ايران درچه موقعيتي است؟ موقعيت كشورهاي حادثه خيز ديگر چگونه است؟
** در اين خصوص نمي شود مقايسه اي انجام داد. ايران يك كشور حادثه خيز و بزرگ است. گاهي كشوري حادثه خيز اما آنقدر كوچك است كه پيمودن كل كشور چند ساعت بيشتر زمان نمي برد. اما در مورد ايران با اين طول و عرض نمي توانيم بگوييم كه در مقايسه با فلان كشور، چقدر عقب هستيم؟ البته ضرورت داشتن بالگرد در حوادث و سوانح براي كل دنيا مشخص است و اكنون با توجه به توليدات گسترده اي كه اين بالگردها در دنيا دارند و نوع كاربري آنها كه كار امداد رساني را بسيار راحت كرده اند، آتش نشاني ها اكثراً بالگرد دارند. امداد پزشكي، جستجو و نجات و... همگي بالگرد دارند و به طور گسترده از بالگرد استفاده مي كنند. در كشور ما بخشي از مشكلات به تحريمهاي اقتصادي بر مي گردد كه براساس آن اجازه ورود بالگرد به راحتي به ما داده نمي شود.
هلال احمر به عنوان يك سازمان بين المللي نياز به شرايط ويژه دارد چرا كه بالگردها غيرنظامي هستند. بسياري از سازمانهاي دنيا مجهز به بالگردهاي بسيار قوي هستند و ما در كل عقب هستيم. اما اگر اعتبارات لازم تأمين شود شايد بخشي از نياز ما تأمين شود و ما حداقل ها را در كشور داشته باشيم و به يك حد مطلوب برسيم.
اكنون مثلاً زمان رسيدن آمبولانس به صحنه زمان دارد براي ما هم بايد چنين زماني تعيين شود تا ما بتوانيم در كمترين زمان به سر صحنه حادثه برسيم.
* آيا شما حتي براي تعمير اين بالگردها هم اعتبار نداريد؟
** در سال 85 هيچ اعتباري براي خريد بالگرد نداريم فقط هزينه هاي كادر پرواز و سوخت و... را داريم. ما مشكل سرمايه گذاري در خريد و افزايش يگان هوايي را داريم.
* شما هيچ كمك بين المللي نداريد؟
** كمكهاي بين المللي در صورت بروز حادثه روي سبد كالا و اقلام مختلف مثل پتو، دارو و حداكثر آمبولانس اهدا مي كنند اما بالگرد اهدا نمي كنند.
ايران با پشتوانه مالي خود مي تواند بالگرد تهيه كند. مسؤولان بايد به اهميت آن واقف شوند و خيلي به قولهايي كه مسؤولان به ما داده اند خوش بين هستيم تا عقب ماندگي ما را جبران كنند.
* سپاسگزارم
[External Link Removed for Guests]
گفت و گوي اختصاصي با رئيس سازمان امداد و نجات هلال احمر كشور
در اين بخش ميتوانيد در مورد ديگر مباحث هوانوردي و هوافضا به بحث بپردازيد
مدیران انجمن: CAPTAIN PILOT, شوراي نظارت, مديران هوافضا
بازگشت به “متفرقه در مورد هوا فضا”
پرش به
- بخشهاي داخلي
- ↲ اخبار و قوانين سايت
- ↲ سوالات، پيشنهادات و انتقادات
- ↲ مرکز جوامع مجازي - CentralClubs Network
- ↲ سرويس ميزباني وب - CentralClubs Hosting
- ↲ مجله الکترونيکي مرکز انجمنهاي تخصصي
- بخش تلفن همراه
- ↲ نرم افزار تلفن همراه
- ↲ Symbian App
- ↲ Android App
- ↲ Windown Phone App
- ↲ iOS App
- ↲ JAVA Mobile App
- ↲ بازيهاي تلفن همراه
- ↲ Symbian Games
- ↲ Android Games
- ↲ iOS Games
- ↲ Windows Phone Games
- ↲ JAVA Mobile Games
- ↲ گوشيهاي تلفن همراه
- ↲ Sony
- ↲ Samsung
- ↲ GLX
- ↲ Dimo
- ↲ Huawei
- ↲ Motorola
- ↲ Nokia
- ↲ گوشيهاي متفرقه
- ↲ سرگرميهاي تلفن همراه
- ↲ خدمات و سرويسهاي مخابراتي
- ↲ تازه ها و اخبار تلفن همراه
- ↲ مطالب كاربردي تلفن همراه
- ↲ متفرقه در مورد تلفن همراه
- ↲ سوالات و اشکالات تلفن همراه
- بخش كامپيوتر
- ↲ نرم افزار كامپيوتر
- ↲ گرافيک و طراحي کامپيوتري
- ↲ طراحي صفحات اينترنتي
- ↲ سوالات و اشکالات نرم افزاري
- ↲ برنامه نويسي
- ↲ C Base Programming
- ↲ Dot Net Programming
- ↲ Web Programming
- ↲ Other Programming
- ↲ Software Engineering
- ↲ Java Programming
- ↲ Database Programming
- ↲ سخت افزار كامپيوتر
- ↲ امنيت و شبكه
- ↲ امنيت
- ↲ شبکه
- ↲ تازه ها و اخبار دنياي کامپيوتر
- ↲ مطالب كاربردي كامپيوتر
- ↲ متفرقه در مورد کامپيوتر
- بخش هوا فضا
- ↲ نيروي هوايي ايران
- ↲ متفرقه درباره نیروی هوایی
- ↲ نیروی هوایی و سازندگی
- ↲ حماسه و حماسه آفرینان نيروي هوايي
- ↲ تیزپروازان در بند
- ↲ شهدا و جانباختگان نیروی هوایی
- ↲ عملیاتهاي نيروي هوايي
- ↲ دستاوردها و اخبار نيروي هوايي
- ↲ تاریخچه نیروی هوایی در ایران
- ↲ هوانيروز ايران
- ↲ حماسه و حماسه آفرينان هوانيروز
- ↲ شهدا و جانباختگان هوانيروز
- ↲ دستاوردها و اخبار هوانيروز
- ↲ هواپيماها
- ↲ هواپيماهاي نظامي
- ↲ هواپيماهاي غير نظامي
- ↲ هواپيماهاي بدون سرنشين
- ↲ بالگردها
- ↲ بالگردهاي نظامي
- ↲ بالگردهاي غير نظامي
- ↲ بالگردهاي بدون سرنشين
- ↲ اخبار بالگردها
- ↲ تسليحات هوايي
- ↲ موشكهاي هوا به هوا
- ↲ موشكهاي هوا به زمين
- ↲ موشکهاي دريايي
- ↲ موشکهاي زمين به هوا
- ↲ موشکهاي زمين به زمين
- ↲ ديگر مباحث هوانوردي
- ↲ الکترونيک هواپيمايي
- ↲ موتورهاي هوايي
- ↲ شبيه سازهاي پرواز
- ↲ گالري تصاوير هوافضا
- ↲ تصاوير هواپيماهاي جنگنده
- ↲ کليپهاي هوايي
- ↲ تصاوير هواپيماهاي بمب افکن
- ↲ تصاوير هواپيماهاي ترابري
- ↲ تصاوير هواپيماهاي مسافربري
- ↲ تصاوير هواپيماهاي شناسايي
- ↲ تصاوير بالگردهاي نظامي
- ↲ تصاوير بالگردهاي غير نظامي
- ↲ تصاوير نمايشگاههاي هوايي
- ↲ تصاوير متفرقه هوايي
- ↲ انجمن نجوم
- ↲ منظومه شمسي
- ↲ كيهانشناسي
- ↲ گالري تصاوير نجوم
- ↲ اخبار نجوم
- ↲ اخبار هوافضا و هوانوردي
- ↲ مدرسه هوانوردي
- ↲ كتابخانهي هوا فضا
- ↲ متفرقه در مورد هوا فضا
- بخش جنگ افزار
- ↲ ادوات زميني
- ↲ ادوات زرهي
- ↲ تجهيزات انفرادي
- ↲ تسليحات سنگين و توپخانهاي
- ↲ خودروهاي نظامي
- ↲ تسليحات ضد زره
- ↲ ادوات دريايي
- ↲ ناوهاي هواپيمابر
- ↲ ناوشکنها
- ↲ رزم ناوها
- ↲ ناوچهها
- ↲ زيردرياييها
- ↲ تجهيزات و تسليحات دريايي
- ↲ ساير ادوات دريايي
- ↲ گالري تجهيزات و ادوات دريايي
- ↲ اخبار ادوات دريايي
- ↲ اخبار نظامي
- ↲ گالري نظامي
- ↲ متفرقه در مورد جنگ افزار
- بخش دفاع مقدس
- ↲ حماسه دفاع مقدس
- ↲ تخريب و خنثي سازي
- بخش خودرو و وسايل نقليه
- ↲ مباحث فنی و تخصصی خودرو
- ↲ معرفي خودرو
- ↲ تازهها و اخبار خودرويي
- ↲ گالري خودرو
- ↲ متفرقه وسايل نقليه
- بخش پزشکي
- ↲ پزشكي و درمان
- ↲ پزشکي
- ↲ سوال پزشکي
- ↲ بهداشت
- ↲ بهداشت عمومي
- ↲ بهداشت مواد غذايي
- ↲ لوازم آرايشي و بهداشتي
- ↲ متفرقه در مورد پزشکي
- ↲ روانشناسي و روان پزشكي
- بخش فرهنگ، تمدن و هنر
- ↲ فرهنگي هنري
- ↲ شعر و ادبيات
- ↲ فيلم و سينما
- ↲ هنرهاي نمايشي
- ↲ فرهنگ هنرهاي نمايشي
- ↲ موسيقي
- ↲ عكس و نقاشي
- ↲ تاريخ، فرهنگ و تمدن
- ↲ تاريخ ايران
- ↲ تاريخ جهان
- ↲ فلسفه
- ↲ زبانهاي خارجي
- ↲ زبان انگليسي
- ↲ زبان اسپانيايي
- ↲ هنر آشپزي
- بخش علم، فناوري و آموزش
- ↲ انجمن علم و فناوري
- ↲ انجمن آموزش
- ↲ کتاب و فرهنگ مطالعه
- ↲ دانش عمومی
- ↲ کنکور و دانشگاه
- ↲ جامعه شناسي
- ↲ خانواده
- ↲ متفرقه جامعه شناسي
- ↲ حقوق و قضا
- ↲ علوم
- ↲ فيزيک
- ↲ شيمي
- ↲ رياضي
- ↲ متالورژي
- ↲ پليمر
- ↲ علوم کشاورزي
- ↲ گياهان زراعي و باغي
- ↲ گياهان دارويي
- ↲ طبیعت و محیط زیست
- ↲ زيست شناسي
- ↲ عمران
- ↲ بتن و سازههاي بتني
- ↲ معماري و شهرسازي
- ↲ سبکها و مشاهير معماري
- ↲ شهرسازي
- ↲ معماري داخلي
- ↲ معماري منظر
- بخش الکترونيک و رباتیک
- ↲ مفاهیم اولیه و پایه در الکترونیک
- ↲ نرم افزارهای کمکی الکترونیک
- ↲ مدارهای مجتمع
- ↲ سوالات و پرسشهای مفاهیم پایه
- ↲ مدارات ساده و آسان
- ↲ مدارهای آنالوگ و دیجیتال
- ↲ شبیه ساز و طراحی مدار
- ↲ مدارات صوتی
- ↲ مدارات، منابع تغذیه سویچینگ و اینورتوری
- ↲ مدارات مخابراتی
- ↲ میکروکنترلرهای AVR
- ↲ آموزش و مثالها AVR
- ↲ طرح آماده و کامل شده AVR
- ↲ میکروکنترلرهای ARM
- ↲ سایر میکروکنترولرها و پردازندهها
- ↲ سایر میکروکنترلرها
- ↲ مدار مجتمع برنامه پذیر FPGA
- ↲ رباتیک
- ↲ اخبار و مصاحبه ها در رباتیک
- ↲ آموزش و مقالات رباتیک
- ↲ پروژهها تکمیل شده رباتیک
- ↲ مدارها و مکانیک در رباتیک
- ↲ رباتهای پرنده
- ↲ برق و الکترونیک عمومی
- ↲ تعمیر لوازم برقی
- ↲ اخبار برق و الکترونیک
- بخش بازيهاي رايانهاي
- ↲ بازيهاي رايانهاي
- ↲ كنسولهاي بازي
- ↲ PSP
- ↲ اخبار بازيها
- بخش تجاري اقتصادي
- ↲ بخش اقتصادی و مالی
- ↲ تجارت آنلاين
- ↲ بورس
- ↲ تحلیل و سیگنال روز
- ↲ کار آفرینی
- بخشهاي متفرقه
- ↲ بخش ويژه
- ↲ ساير گفتگوها
- ↲ صندلي داغ
- ↲ اخبار و حوادث
- ↲ انجمن ورزش
- ↲ آکواريوم و ماهيهاي زينتي
- ↲ معرفي سايتها و وبلاگها