خلبانان كاميكازه

در اين بخش مي‌توانيد در مورد ديگر مباحث هوانوردي و هوافضا به بحث بپردازيد

مدیران انجمن: CAPTAIN PILOT, شوراي نظارت, مديران هوافضا

ارسال پست
Major
Major
نمایه کاربر
پست: 618
تاریخ عضویت: دوشنبه ۲۸ بهمن ۱۳۸۷, ۱:۲۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 1938 بار
سپاس‌های دریافتی: 1909 بار

خلبانان كاميكازه

پست توسط pedmehr »

ديدم بعضي از دوستان در مورد كاميكازه سوالاتي داشتند فكر كردم شايد بد نباشه كه اين مطلب رو ترجمه كنم . ايرادات نگارشيش رو هم ديگه به بزرگي خودتون ببخشيد




مفهوم و سابقه كاميكازه :‌

كاميكازه كه در زبان ژاپني به معني "طوفان الهي" هست به سري عملياتهاي انتحاري خلبانان ژاپني گفته ميشود كه در آخرين سالهاي جنگ بر عليه كشتي هاي نيروي دريايي آمريكا و متفقين انجام شد .
در سال 1944 امپراطوري ژاپن با كمبود شديد خلبانان زبده و ماهر و ناوگان جنگنده هاي خارج از سرويس و قديمي روبرو بود كه قادر به تعمير آنها نبود.در اين وضعيت براي اولين بار استفاده از جنگنده ها به عنوان بمب هاي پرنده توسط آدميرال "تاكيجيرو اونيشي"‌ مشهور به پدر كاميكازه در اكتبر سال1944 داده شد.
3312 خلبان ژاپني تا پايان جنگ در سري عمليات هاي انتحاري كاميكازه در اين عمليات ها شركت كردند و كشته شدند . بر اساس اعلام وزارت جنگ ژاپن هدف ازمجموع اين عمليات ها در خلال سالهاي 1944 تا 1945 غرق ساختن 81 كشتي وآسيب رساندن به 195 كشتي ديگر نيروي دريايي آمريكا بود كه البته در عمل تنها باعث غرق شدن و نابودي كامل 34 كشتي و آسيب رسيدن به 288 كشتي و ناو ديگر شد. بر اساس گزارشات ژاپنيها كه هيچ گاه مورد تاييد وزارت دفاع ايالات متحده قرار نگرفت نزديك به 80 درصد از كل خسارات جاني و مالي آمريكا از طريق حملات انتحاري خلبانان و سربازان ژاپني بود . در مجموع اگرچه تاثير حملات كاميكازه بر روي قدرت مانور ناوگان دريايي آمريكا و روحيه سربازان و ملوانان بسيار زياد بود ولي نتوانست تغيير چنداني در روند و نتيجه ي جنگ بدهد .

اولين حمله :

اگر چه ژاپني ها بر اساس آيين هاي سنتي خود تسليم شدن را نمي پذيرند وخودكشي را به تسليم يا كشته شدن در جنگ ترجيح ميدهند و در موارد بسياري پس از نقص فني هواپيما يا حتي زير دريايي با سقوط و برخورد خود با واحدهاي دشمن باعث خسارات بسياري شده بودند اما حمله اولين اسكادران هوايي كه با نام عملياتي كاميكازه انجام گرفت به تاريخ 25 اكتبر سال 1944 برميگردد.
آدميرال" اونيشي " يكي از فرماندهان نيروي هوايي ژاپن تنها راه ممكن براي جلوگيري از تصرف جزاير فيليپين توسط آمريكاييها كه در آن مقطع زماني اهميت بسيار زيادي داشت را كوباندن جنگنده هاي حامل بمب به ناو هاي نيروي دريايآمريكا ميدانست كه اين امر با موافقت فرماندهان ارشد او همراه شد .بعد ازموافقت فرماندهان ارشد بيست و چهار خلبان جوان نيروي هوايي كه همه ازشاگردان آدميرال اونيشي بوده اند براي اين عمليات انتخاب شدند كه تمامي آنها نيز براي حضور موافقت كردند.
سرانجام بيست و چهار جنگنده "Mitsubishi-zero" هر كدام حامل 250 كيلوگرم مواد منفجره به چهار گروه تقسيم شدند كه پنج فروند آنها موفق به اصابت خودبه ناو هواپيمابر "سنت لو" -اولين قرباني مهم كاميكازه- شدند و سايرين به سمت نفربر هاي دريايي نيروهاي آمريكايي هجوم بردند . در اين عمليات ناو سنت لو به كلي غرق شد و چندين كشتي نفربر و اسكورت آسيب ديدند .
با موفقيت اين عمليات موج حملات كاميكازه شروع شد و در عرض چند ماه آينده حدود 2000 هواپيماي ديگر چنين عملياتي را بر عليه ناوهاي آمريكا انجام دادند . و تا پايان جنگ بيش از سه هزار هواپيما براي عمليات كاميكازه از زمين برخاستند .

تصویر


Nakajima-Ki115 سري جنگنده هاي ارزان قيمت و چابكي بودند كه براي حملات كاميكازه استفاده ميشدند . جالب اينجاست كه چرخهاي اين هواپيما قابل جمع شدن نبود و پس از بلند شدن از زمين توسط خلبان كاميكازه جدا ميشد و به زمين ميافتاد تا از آنها مجددا در هواپيماي ديگري استفاده شود !

تصویر

ohka ها موشك هايي بودند كه توسط خلبانان ژاپني هدايت ميشدند.( در واقع نوعي موشك كروز با خلبان!)‌ طريقه عملكرد آنها اين بود كه پس از پرتاب شدن از بمب افكن ها با استفاده از بالچه هاي تعبيه شده خود را به سمت هدف هدايت كنند و بعد از نزديك شدن به هدف خلبان موتور موشك را روشن ميكرد وبا سرعت بسيار زيادي به سمت هدف هجوم مياورد . Ohka ها پس از روشن شدن موشك عملا غير قابل رد گيري و ساقط كردن بودند البته هدايت آنها قبل و بعد از روشن كردن موتور موشك بسيار سخت بود و بسياري از آنها در آب سقوط ميكردند. سربازان آمريكايي اين موشك ها را Idiot(احمق) ميناميدند. درمجموع بيش از 800 فروند از اين موشك ها ساخته شد .

تصویر

گروهي از خلبانان كاميكازه قبل از پرواز با بازوبند هاي امپراطوري ژاپن .


تصویر

مراسم وداع با خلبانان كاميكازه


منابع :‌

[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]
در روح و جان من میمانی ای وطن
Captain
Captain
نمایه کاربر
پست: 983
تاریخ عضویت: یک‌شنبه ۲۹ دی ۱۳۸۷, ۱۲:۰۵ ق.ظ
سپاس‌های ارسالی: 7461 بار
سپاس‌های دریافتی: 7118 بار
تماس:

Re: خلبانان كاميكازه

پست توسط @lirez@ »

تصویر
بتی بمب افکن معروف نیروی دریایی ژاپن در جنگ جهانی دوم
تصویر
هواپیمای بمب افکن بتی در حال پرتاب 1 فروند بمب پرنده باکا که در حملات کامیکازه استفاده می شدند.
Captain I
Captain I
نمایه کاربر
پست: 879
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۴ دی ۱۳۸۶, ۱:۳۲ ب.ظ
محل اقامت: سلماس
سپاس‌های ارسالی: 1256 بار
سپاس‌های دریافتی: 1595 بار

Re: خلبانان كاميكازه

پست توسط Hadi1001 »

در مورد عاقبت پدر کامیکازه هم بگم که او بعد از تسلیم ژاپن این ننگ رو نپذیرفت و با روش هاریکی (نوعی خودکشی که در ان فرد در حضور جمع یا به تنهایی دو خنجر رو در شکمش فرو می کنه و میمیره ) خودکشی کرد و بعد ها زن او که بعد از تسلیم شدن ژاپن دست فروشی می کرد با کمک سابورو ساکایی یک مغازه رو در ژاپن باز کردند
نقل از کتاب رزم هوایی نوشته سابورو ساکایی
دعا مي كنم خدا از تو بگيرد هر آنچه كه خدا را از تو مي گيرد.
ارسال پست

بازگشت به “متفرقه در مورد هوا فضا”