شکار فاکس بت

در اين بخش مي‌توانيد در مورد ديگر مباحث هوانوردي و هوافضا به بحث بپردازيد

مدیران انجمن: CAPTAIN PILOT, شوراي نظارت, مديران هوافضا

ارسال پست
Colonel II
Colonel II
نمایه کاربر
پست: 4122
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۱۱ بهمن ۱۳۸۴, ۶:۱۶ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 4507 بار
سپاس‌های دریافتی: 4337 بار
تماس:

شکار فاکس بت

پست توسط Reza6662 »

يكي از عملياتهاي فرعي انجام شده در منطقه خاورميانه در دهه 1970 و اوايل دهه 1980، عمليات رهگيري و شكار جنگنده‌هاي بلندپرواز ميگ-25 چه از نوع شكاري و چه شناسايي به وسيلهء ارتش اسرائيل بود كه توسط نيروهاي عرب دشمن به كار گرفته مي‌شدند. در سال 1973 (برابر 1351)، آمريكايي‌ها پرواز سرسام‌آور و با سرعت 3.2 ماخ را براي يك ميگ-25 بر فراز اسرائيل به ثبت رساندند كه در مصر فرود آمد و موتورهايش (به دليل كاركرد با بيشترين توان) تمامن نابود شده بودند.

 [External Link Removed for Guests] 

نخستين ميگ-25 هايي كه در منطقه خاورميانه به عمليات پرداختند، يگاني از هواپيماهاي شناسايي MiG-25R (از گونه Foxbat-B) اتحاد شوروي بود كه در سال 1971 (برابر 1349) در مصر استقرار يافتند و وظيفة آنها، شناسايي مواضع نظامي ارتش اسرائيل جهت آگاهي از وضعيت جنگ فرسايشي بين اعراب و اسرائيل بود. پس از آنكه هواپيماهاي ميگ-25 آر شوروي، چندين سورتي پرواز بر فراز كانال سوئز به انجام رساندند، به تاريخ 10 اكتبر 1971 يك فروند MiG-25R در ارتفاع بسيار بالا و با سرعت بسيار زياد، با انجام يك پرواز جنجالي، از فراز خاك اسرائيل عبور نمود، به طوري كه جنگنده‌هاي اسرائيلي قادر به شكار آن نشدند.

 [External Link Removed for Guests] 

در ششم نوامبر 1971 هنگامي كه يك فاكس بت شوروي تلاش كرد چنين پروازي را دوباره انجام دهد، ارتش اسرائيل با استفاده از يك يگان از جنگنده‌هاي فانتوم F-4E كه با موشكهاي اسپارو مسلح شده بودند، آماده پذيرايي از آنان بود. ميگ-25 اينبار در ارتفاع بسيار بالا مورد حمله قرار مي‌گيرد.

 [External Link Removed for Guests] 

يك فروند جنگنده فانتوم F-4E در حالي كه با زاوية حملة بسيار بالا در حال گذر از ارتفاع 44 هزار فوت به بالا بود، رو در رو با فاكس بت شوروي كه در ارتفاع 76000 فوت پرواز مي‌كرد، موشك اسپاروي خود را شليك مي‌نمايد. ظاهرن آنچه مانع از موفقيت اين شكار گرديد، عملكرد ديرهنگام فيوز مجاورتي تعبيه شده بر روي موشك اسپارو بود كه احتمالن از آخرين گونه‌هاي سري AIM-7E بوده است. اين فيوز نتوانسته بود از عهدة فاكس بت اي كه با سرعت سرسام‌آور 3 ماخ در حال پرواز بود، برآيد. زيرا در زماني كه فيوز به سرجنگي اسپارو دستور انفجار را مي‌دهد، ميگ-25 به دليل سرعت بسيار زياد، از محدودة تأثيرگذاري انفجار موشك خارج شده است. با اين حال، اين رهگيري هوايي بدون ترديد تجربه‌اي اخطارگونه براي خلبانان ميگ-25 اتحاد شوروي به شمار مي‌آمد تا آنها بدانند امكان رهگيري موشكي در چنين ارتفاعي را كه براي نخستين بار روي مي‌داد، وجود دارد. پس از اين رهگيري هوايي، ميگهاي25 تنها دو پرواز (در مارچ و مي 1972) انجام دادند و اين بار به جاي اسرائيل، از فراز صحراي سينا عبور كردند. امروز چنين پنداشته مي‌شود كه عكسهايي كه در جريان اين پروازهاي شناسايي توسط روسها ثبت شدند، بعدها در اختيار مصريها قرار گرفتند و اين عكسها در طرحريزي جنگ سال 1973 يام كيپور، بسيار باارزش و تأثيرگذار بودند.

فاكس بت هاي شوروي در جولاي 1972 به وطنشان رفتند و تنها در پاييز سال بعد و پس از پايان جنگ سال 1973 به منطقه بازگشتند. اين هواپيماها ديگر هيچگاه به حريم هوايي اسرائيل تجاوز نكردند. از آنجايي كه روابط سياسي مسكو با مصريها رو به خرابي شديد بود، يگان ميگ25 به سوريه انتقال داده شد. از راه سوريه، هر دو گونه ميگ-25 يعني جنگنده و شناسايي، پروازهاي عادي خود را ادامه دادند. اين در حالي بود كه جنگنده ها اساسن متعلق به شوروي بودند اما با نشان و علائم مربوط به نيروي هوايي سوريه پرواز مي كردند. با وجود توهماتي كه اعراب درباره آنها داشتند، حضور جنگنده‌هاي ميگ-25 در منطقه، منوط به توصيه مشاوران شوروي و پشتيباني‌هاي لجستيكي مورد نيازشان بود. جنگنده‌هاي ميگ-25 اي كه در سوريه باقي ماندند، تا امروز هم به وسيلهء تكنيسين‌هاي روس سرويس و نگهداري مي‌گردند.

 [External Link Removed for Guests] 
 جنگنده F-15A نیروی هوایی اسرائیل با 6 رکورد سرنگونی میگهای سوری
 
 
اسرائيلي‌ها تا زمان ورود به خدمت جنگنده‌هاي شكاري F-15A ، قادر به رهگيري و سرنگوني ميگ-25 هاي سوريه كه از گونه Foxbat-A بودند، نمي‌شدند. ارتش اسرائيل برآن شد تا يكبار و براي هميشه با طراحي نقشه‌اي، ميگ-25 هاي سوري را در زمان صلح به نبرد با جنگنده‌هاي F-15A خويش بكشاند و زهر آنها را بگيرد. به تاريخ 13 فوريه 1981، دو هواپيماي شناسايي RF-4E اسرائيل در ارتفاع بسيار بالا بر فراز لبنان به پرواز درآمدند تا از توان واكنش نيروهاي سوريه آگاهي بدست آورند. اسرائيلي‌ها از اين راه گمان مي‌بردند كه نيروهاي سوريه وارد كارزار شده و پاسخ خواهند داد؛ و همينطور هم شد. خيلي زود دو جنگنده شكاري ميگ-25 سوري به هوا برخاستند و پشت سر هواپيماهاي RF-4E اوج گرفتند.

به محض اينكه ميگ-25 هاي سوري توانستند فانتومهاي شناسايي اسرائيل را در محدودة برد آتش خود قرار دهند، فانتومهاي اسرائيلي اقدام به پخش فريبنده‌هاي Chaff و سيگنالهاي پارازيت از طريق غلافهاي اخلالگر الكترونيكي نمودند. تركيب اين دو بسيار موثر واقع شد و ميگ-25 هاي سوري، لكه فانتومها را بر روي صفحه رادار خويش از دست دادند. همزمان دو جنگنده گشتي F-15A توسط رادار پرنده E-2C و رادار زميني ارتش اسرائيل، مستقيمن به سمت جنگنده‌هاي سوري هدايت شدند. اف-15 هاي اسرائيلي با افزايش ارتفاعشان از روي ابرها عبور كردند و همچنان كه ناشناس باقي مانده بودند، به سمت فاكس بت هاي سوري كه رادارشان كور گشته بود، موشكهاي اسپارو AIM-7F خود را پرتاب نمودند. دست كم يكي از دو جنگنده ميگ-25 سوريه نابود شد اما ديگري توانست از مهلكه بگريزد. با وجود از دست رفتن يك جنگنده، به تاريخ 29 جولاي 1981، يك ميگ-25 سوري به سمت هواپيماهاي شناسايي RF-4E بر روي دره بقاء حمله ور شد و اينبار نيز يك فاكس بت ديگر، طعمه شكاريهاي اسكورت كننده F-15A گرديد.  
 [External Link Removed for Guests] 
 سرهنگ ايراني الاصل امير ناهومي، تكخال جنگ هوايي 83 – 1982 نبرد دره بقاء با 6 پيروزي هوايي (F-16A)
 
 
بر اساس ادعاي منابع سوري، يك جنگنده F-15A اسرائيل، در كمينگاهي افتاد كه دو جنگنده ميگ-21 سوري آن را ترتيب داده بودند. همزمان دو جنگنده F-15A اسرائيلي ديگر كه در منطقه حضور داشتند، به واسطهء علائم گمراه كننده‌اي كه از يك كنترل كننده رادار زميني سوري‌ها به آنها مي‌رسيد، به منطقه‌اي ديگر هدايت شدند. ناگهان جنگنده F-15A كه تنها شده بود، از دو جهت گوناگون، مورد حملهء دو جنگنده ميگ-25 قرار گرفت. پيش از آنكه خلبان اف-15 اسرائيلي بتواند به سمت ميگ-25 روبرويش شليك كند، هدف دو موشك آكريد R-40 از ميگ-25 كناريش قرار گرفت (يكي هدايت راداري و ديگري گرماياب). اما اسرائيل تنها پيروزي هوايي خود را تاييد نمود و منكر هرگونه تلفاتي گرديد.
 
 [External Link Removed for Guests] 
  نيروي هوايي سوريه، پس از جنگ سال 1982 لبنان، همچنان به پروازهاي شناسايي خود بر فراز لبنان ادامه داد. در اين عكس، پرواز ارتفاع پست دو ميگ-25 سوري را بر فراز روستايي در لبنان مشاهده مي‌فرماييد. (عكس از مجموعه شخصي تام كوپر)
  
 
از آنجا كه هواپيماهاي شناسايي ميگ-25 سوري نسبت به گونه جنگنده آن، از ارتفاع پروازي و سرعت بيشتري برخوردار بودند، تا 31 آگوست 1983 به پروازهاي شناسايي ادامه دادند. در روز 31 آگوست، يكي از اين ميگها، توسط سايت بهينه شده ضدهوايي HAWK ارتش اسرائيل هدف قرار گرفت و آسيب ديد، سپس به دليل كاهش ارتفاع، در چنگال يك عقاب اسرائيلي F-15A گرفتار شد و سرنگون گرديد.

فاكس بت و جنگ سال 1991 خليج فارس
عراق نيز همچون سوريه هم‌پيمان سنتي روسها در منطقه به شمار مي‌آمد و در جريان جنگ سال 1991 خليج فارس، داراي جنگنده‌هاي ميگ-25 بود. اما عراقيها فاكس بت ها را به دليل هراس از سرنگوني، بسيار اندك بكار گرفتند. در نخستين روز جنگ، يعني 17 ژانويه 1991، يك جنگنده اف-18 نيروي دريايي ايالات متحده، هدف موشك يك فاكس بت عراقي قرار گرفت و سرنگون شد. با اين حال در سومين روز جنگ، دو جنگنده اف-15 نيروي هوايي ايالات متحده با شليك هفت موشك اسپارو، دو ميگ-25 عراقي را سرنگون ساختند. همچنين برخي ديگر از فاكس بت هاي عراقي بر روي زمين نابود شدند.
 
 [External Link Removed for Guests] 
 بقایای ميگ-25 آسيب ديده در پايگاه هوايي التقدم در غرب بغداد
 
 
پس از پايان جنگ خليج فارس، به تاريخ دسامبر 1992، يك جنگنده اف-16 نيروي هوايي ايالات متحده، موفق شد يك ميگ-25 عراقي را كه به محدودهء پرواز ممنوع در شمال عراق وارد شده بود، سرنگون سازد. اين نخستين شكار يك اف-16 آمريكايي بود؛ همچنين نخستين شكار جنگي موشك آمرام به شمار مي‌آمد. ده سال بعد، يك فاكس بت عراقي، يك پرنده بي‌سرنشين آمريكايي از نوع Predator و مجهز به موشكهاي استينگر را كه براي ارزيابي عملكرد جنگنده‌هاي عراقي به منطقه وارد شده بود، سرنگون ساخت. در جريان جنگ سال 2003 و سرنگوني رژيم ديكتاتوري صدام، ميگ-25 هاي عراقي به همراه ساير هواپيماهاي جنگي اين كشور، نابود شدند يا بدست نيروهاي آمريكايي افتادند.

[COLOR=#953734]فاكس بت در فيلمهاي سينمايي
 
هنوز هم برخي منابع غربي، فاكس بت را يك سوپرجنگنده دست نيافتني قلمداد مي‌كنند، از اين رو ميگ-25، الهام بخش رمان و فيلم سينمايي FireFox بوده است. همچنين در جريان فيلم سينمايي با موضوع جنگ اتمي By Dawn's Early Light يك فروند بمب افكن سنگين B-52 توسط يك شكاري ميگ-25 رهگيري مي‌شود. در فيلم سينمايي روز استقلال (Independence Day) نيز فاكس بت به عنوان هواپيمايي با قدرت زياد نشان داده مي‌شوند.

فاكس بت در جنگ ايران و عراق
با وجود نام پرآوازه، ميگ-25 در جريان جنگ بسيار طولاني دو كشور ايران و عراق از 1980 تا 1988، موفقيت چنداني در برابر جنگنده‌هاي ايراني نتوانست بدست آورد؛ هرچند كه عملكرد فاكس بت ها در اين جنگ تا حدود زيادي نامعلوم باقي مانده است. پژوهشهايي كه به وسيلهء تام کوپر (نویسنده سرشناس) انجام گرفته نشان مي‌دهد دست كم 14 فروند ميگ-25 به وسيلهء جنگنده‌هاي ايراني تا سال 1988 سرنگون شده‌اند.
 
 [External Link Removed for Guests] 
 
سرشناس‌ترين خلبان عراق در جنگ هشت ساله با ايران، سرهنگ محمد ريان (ملقب شاهين آسمان) با 10 پيروزي هوايي مابين سالهاي 1981 تا 1986 بود كه 8 تاي آن با يك جنگنده شكاري MiG-25P بدست آمده بودند. اين آمار، وي را بدل به يك تكخال و موفق‌ترين خلبان ميگ-25 در جهان نمود. میگ25 وی در سال 1986 هدف یک موشک فونیکس پرتابی از جنگنده اف-14 ایرانی قرار گرفت و سرهنگ ریان در دم به هلاکت رسید. 
[External Link Removed for Guests]
Colonel II
Colonel II
نمایه کاربر
پست: 4122
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۱۱ بهمن ۱۳۸۴, ۶:۱۶ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 4507 بار
سپاس‌های دریافتی: 4337 بار
تماس:

Re: شکار فاکس بت

پست توسط Reza6662 »

به دنبال تصمیم کنگره ایالات متحده در 31 جولای 1960 برای تخصیص بودجه جهت طراحی و ساخت بمب افکن سنگین، دوربرد، بلندپرواز و سه برابر سرعت صوت XB-70 Valkyrie، دولت شوروی ساخت یک شکاری رهگیر با توانایی پرواز در ارتفاع 70 تا 90 هزار فوت و سرعت 3 ماخ را در دستور کار خود قرار داد. بدین ترتیب بود که جنگنده رویایی میگ-25 در پاسخ به تهدیدات آینده پا به عرصه وجود نهاد. جنگنده ای که پیش نمونه نخستین آن به نام Ye-266 در آپریل 1965 به راحتی قادر شد در اولین پروازش، به ارتفاع 80 هزار فوتی دست یافته و با سرعت سرسام آور 3.2 ماخ پرواز کند. تولید انبوه نخستین سری این جنگنده به نام Foxbat-A در سال 1969 آغاز شد و این هواپیما سرانجام در سال 1973 به طور رسمي وارد خدمت گردید.
تصویر 

خیلی زود برای شرکت میگ آشکار شد که فاکس بت 40 تنی، یک قالب بسیار مناسب برای هواپیمای شناسایی است و بنابراین گونه شناسایی – عکسبرداری بر اساس نوع دوسرنشینه جنگنده میگ-25 طراحی گردید و بین سالهای 1969 تا 1977، شمار 200 فروند از گونه شناسایی فاکس بت ساخته شد. گونه MiG-25RB، هواپیمای دومنظوره شناسایی – بمب افکن بود که قادر بود مهمات خود را از ارتفاع بسیار بالا و در سرعت مافوق صوت رهاسازد. بر اساس همین گونه بود که میگهای شناسایی MiG-25RBS، MiG-25RBSh و MiG-25RBV گسترش یافته و ساخته شدند. این دسته از میگهای شناسایی با نام Foxbat-B یاد می‏شوند که همگی مجهز به دوربین عکسبرداری SLAR هستند: یک دوربین عمودی و چهار دوربین اریب.
تصویر 

نخستین گونه از فاکس بت که برای شناسایی رادار ساخته شده بود، MiG-25RBK نام داشت و همراه با گونه ELINT فاكس بت (شنود و جمع آوری داده های الکترونیک) یعنی MiG-25RBF ساخته شد که از این دسته با نام Foxbat-D یاد می‏شود. در اولین حضور خارجی، چهار فروند Foxbat-B همراه با خلبانان و تکنیسین های شوروی، به یگانهای کشورهای دوست: الجزایر و ویتنام پیوستند. اولین صادرات میگ-25 در سال 1982 امکان پذیر شد و هشت فروند Foxbat-B به هند فروخته شدند. آن طور که گزارش شد، میگهای هندی به وسیله اسکادران ویژه 106 ام مستقر در پایگاه هوایی «اوتار پرادش» جهت شناسایی و عکسبرداری اهدافی در پاکستان بکار گرفته شدند. همچنین در دهه 1980، میگهای شناسایی Foxbat-B به طور گسترده به عراق، سوریه و لیبی نیز واگذار گشتند.
تصویر 


فاکس بت بر فراز صحرای سینا
در مارچ 1971، قطعات منفصله چهار میگ-25 توسط هواپیمای باربری آنتونف An-22 Cock در مصر پیاده شدند. همراه با این هواپیماها، خلبانان و تکنیسین های شوروی نیز آمده بودند. نخستین هواپیما به تاریخ 26 مارچ 1971 اسمبل گردید و از فرودگاهی در غرب قاهره به پرواز درآمد. در این پرواز آزمایشی که جریان آن دقیقن توسط سرویسهای امنیتی اسرائیل و ایالات متحده نظارت می شد، هواپیما به سرعت 3.2 ماخ در ارتفاع 63 هزار فوتی دست پیدا کرد. در دومین پرواز آزمایشی، هواپیما به ارتفاع 73 هزار فوت رسید و توانمندیهای بالای خود را در برابر جنگنده اسرائیلی اف-4 فانتوم به نمایش گذارد. در ابتدا گمان می رفت که فاکس بت ها هواپیماهای رهگیر هستند؛ زیرا در آن زمان، کسی از وجود Foxbat-B (فاکس بت شناسایی – جاسوسی) خبری نداشت.
.  تصویر 

به تاریخ 10 اکتبر 1971، دو فاکس بت، پروازی را در ارتفاع بسیار بالا و در قسمت پایین دریای مدیترانه صورت دادند و با سرعت 2.5 ماخ تا 17 مایلی سواحل اسرائیل پرواز کردند. در این هنگام، دو جنگنده اسرائیلی F-4E کوشش کردند فاکس بت ها را رهگیری کنند که ناکام ماندند. در 6 نوامبر 1971، یک فاکس بت با پرواز مستقیم به عمق صحرای سینا، باعث دستپاچگی نیروی هوایی اسرائیل گردید. این فاکس بت با سرعت 2.5 ماخ در ارتفاع 75 هزار فوت، اقدام به عکسبرداری از مواضع پدافندی ارتش اسرائیل در منطقه Mitla Pass نمود. اما این بار نیروی هوایی اسرائیل، انتظار ورود فاکس بت ها را داشت و دو جنگنده سبک شده F-4E با موشکهای اسپارو AIM-7E را برای پذیرایی از خفاشها آماده نگه داشته بود. میگ-25 در ارتفاع 76 هزار فوت و رو در رو توسط دو فانتوم اسرائیلی که با زاویه حمله بالا در ارتفاع 44 هزار فوت قرار داشتند، مورد حمله قرار گرفت. اما حملۀ فانتومها سرانجامی نداشت، زیرا فیوزهای مجاورتی موشکهای AIM-7E از عهدۀ سرنگونی فاکس بت ای که با سرعت 3 ماخ به آنها نزدیک می شد را نداشتند و بدین جهت به هنگام ترکیدن، فاکس بت از محدودۀ تاثیرگذاری آنها خارج شده بود. با این وجود، این درگیری هوایی در خلبان فاکس بت احساس ناخوشایندی را ایجاد می‏کرد، زیرا موشکی را که به سمتش می آمد، می دید.
تصویر 

دومین پرواز عبوری در 10 مارچ 1972 انجام گرفت. این بار نیز دو فاکس بت با سرعت 2.5 ماخ و در ارتفاع 75 هزار فوت از فراز صحرای سینا گذر کردند و از پایگاههای هوایی اسرائیل به نام Refidim در نزدیکی بیرقفقفا (Bir Gafgafa) عکسبرداری نمودند. آخرین پرواز گذری از فراز صحرای سینا در 16 می 1972 صورت گرفت. در این پرواز، فاکس بت ها به سمت پایین صحرای سینا از «پورت سعید» تا «شرم الشیخ» پرواز کردند و از مواضع گوناگون پدافندی ارتش اسرائیل عکسبرداری نمودند. اما از آنجایی که این هواپیماها توسط تکنیسین های روس آماده پرواز شده و توسط خلبانان روس به پرواز درمی آمدند، سرانجام اعتراضهای پرزیدنت انور سادات مبنی بر اینکه روسها نه خلبانان مصری را برای پرواز با فاکس بت آموزش می دهند و نه حاضرند فاکس بت ها را به مصر بفروشند، فزونی گرفت. در جولای 1972، پرزیدنت سادات یک هفته به دولت شوروی وقت داد که یا هواپیماها را به مصر بفروشد، یا اینکه آنها را از مصر خارج کند. در 16 جولای 1972، فاکس بت ها به روسیه بازگشتند.


شعله های جنگ یام کیپور
اسرائيل هرگز باور نمى‎كرد كشورهايى كه شش سال قبل زير ضربات او له شده‏اند، جسارت حملهء مجدد را به خود بدهند اما در ارتش اسرائيل نيز دو نابغه بزرگ نظامى بودند كه از اواخر سپتامبر 1973 مى دانستند توفان بزرگ در راه است. ژنرال موشه دايان طراح حملات جنگ شش روزه 1967 (وزير دفاع دولت گلداماير نخست وزير وقت اسرائيل) و نفر دوم ژنرال زرهى آريل شارون. گزارشهای اين دو ژنرال ارشد اسرائيلي دربارهء نقل و انتقالات گستردهء مصر در جبهه غرب به جايى نرسيد اما آنها نيز طرحهاى خود را داشتند.
تصویر 

ژنرال آريل شارون با علامت‏گذارى صحراى سينا، خود را براى روزى آماده كرد كه صحرا به تصرف مصريها درآيد و موشه دايان نيز نيروى هوايى را كاملن آماده نگه داشت تا هيچ هواپيمايى بر روى زمين غافلگير نشود حال آنكه برنامه مصري‏ها و سوري‏ها چيز ديگرى بود. در ۲۲ اكتبر 1973، شمار نيروهاى اسرائيل در شمال مصر به ۲۰ هزار سرباز و ۵۰۰ تانك و نفربر زرهى رسيد اين در حالى بود كه عمدهء قواى مصر در صحرا مشغول بودند. در روز ۲۳ اكتبر اسرائيلى‏ها با كنترل كامل محور سوئز – قاهره، به ۱۰۱ كيلومترى پايتخت مصر رسيدند! (در جبهه شمال نیز تا 40 کیلومتری دمشق پیشروی کرده بودند.) مصریها با آتش بس موافقت کردند و شعله های جنگ فروکش نمود. چهار فاکس بت به مصر بازگشتند و دو فروند از آنها، پروازهای شناسایی را بر فراز کانال سوئز آغاز نمودند. عکسهای هوایی آنها تایید کردند که تهدید اصلی برای سپاه سوم ارتش مصر، از ساحل غربی کانال سوئز، جایی که نیروهای ژنرال آریل شارون در آن موضع گرفته اند، می باشد. بدین ترتیب پرزیدنت سادات ناچار شد تا تن به آتش بس دهد.

در سال 1974، شماری از فاکس بت ها در پایگاه هوایی غرب قاهره دوباره توسط خلبانان و خدمه زمینی شوروی عملیاتی شدند، اما تمرکز کاری آنها بیشتر بر روی فعالیتهای نیروی دریایی ایالات متحده در شرق مدیترانه قرار داشت. پرزیدنت سادات یکبار ادعا کرد که یک فاکس بت توانسته از فراز تل آویو عبور کند، اما چنین چیزی هیچگاه تایید نگردید. انور سادات همچنان از حضور نظامی شوروی در خاک مصر ناراضی بود، ضمن اینکه از نبود اجازه برای بکارگیری فاکس بت ها توسط خلبانان مصری همچنان گله داشت. سرانجام بین 12 تا 13 سپتامبر 1975، فاکس بت ها توسط هواپیماهای باربری An-22 Cock به روسیه بازگردانده شدند؛ روابط شوروی با مصر بسیار تیره گشت و ایالات متحده جای شوروی را در مصر پر نمود. پرزیدنت انور سادات، به جای خونریزی بیشتر، با بستن پیمان دوستی کمپ دیوید، صحرای سینا را بدست آورد.
تصویر 

میگهای Foxbat-B پس از سردی روابط مصر و شوروی، از اواخر سال 1975 در سوریه استقرار یافتند و در ابتدا توسط خلبانان و تكنيسين هاي روس به پرواز درآمدند. به تاریخ 13 فوریه 1981، دو هواپیمای شناسایی RF-4E اسرائیلی برای انجام یک ماموریت شناسایی بر فراز لبنان، به ارتفاع بسیار بالا صعود کردند تا بدین وسیله، فاکس بت های سوری را جهت درگیری هوایی به سمت خود بکشانند. خيلي زود دو شكاري فاكس بت سوري پشت سر آنها اوج گرفتند. فانتومهاي اسرائيلي با وجود سرعت و ارتفاع بالايي كه داشتند، اقدام به رهاسازي فريبنده‌هاي Chaff و پخش پارازيت از غلافهاي الكترونيكي هواپيماهايشان نمودند و رادار ميگها را از كار انداختند. هنگامي خلبانان سوري همچنان تلاش مي‌كردند هواپيماهاي اسرائيلي را شكار كنند، تله اسرائیلی ها كارگر مي‌افتد. دو جنگنده اسرائيلي F-15A كه توسط رادار پرنده E-2C Hawkeye و كنترلر رادار زميني مستقيمن به سمت فاكس بت هاي سوري هدايت مي‌شدند، موشكهاي اسپارو AIM-7F خود را به سمت ميگها شليك مي‌نمايند. يكي از فاكس بت ها در آسمان متلاشي مي‌شود اما ديگري قادر به فرار مي‌گردد. ارتش اسرائيل چندين بار از چنين تله‌اي استفاده مي‌كند و به تاريخ 29 جولاي 1981، فاكس بت سوري ديگري را سرنگون مي‌سازد. در 31 آگوست 1983، يك فاكس بت سوري پس از آنكه هدف موشك بهينه شده HAWK قرار گرفته و آسيب مي‌بيند، توسط يك F-15A شكار مي‌شود.
[External Link Removed for Guests]
Colonel II
Colonel II
نمایه کاربر
پست: 4122
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۱۱ بهمن ۱۳۸۴, ۶:۱۶ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 4507 بار
سپاس‌های دریافتی: 4337 بار
تماس:

Re: شکار فاکس بت

پست توسط Reza6662 »

در اواخر دهه 1970، فاكس بت هاي شوروي، از طريق درياي خزر به حريم هوايي ايران تجاوز كرده و در ارتفاع 65000 فوت و سرعت 2.5 ماخ از پايگاه هوايي خاتمي در نزديكي اصفهان كه به تازگي محل استقرار جنگنده‌هاي تازه وارد اف-14 تامكت شده بود، عكسبرداري مي‌كردند. اين پروازهاي تجاوزگرانه روسها با عملياتي شدن جنگنده‌هاي شكاري تامكت كه به موشكهاي دوربرد و كشنده فونيكس مجهز بودند، پايان پذيرفت؛ موشكهاي ساخت هيوز فونيكس به راحتي مي‌توانستند فاکس بت های شوروي را هدف قرار دهند.
تصویر 
.
نامه فوق محرنامه زير، نشاندهنده نتيجه عملياتهاي جاسوسي – عكسبرداري روسها به وسيله ميگ-25 از ایران مي‌باشد و بر اساس گزارشي از مجموعه داده هاي موجود در بايگاني دفتر وابسته دفاعي ايالات متحده بدست آمده است.

از: دفتر فرمانده نيروي هوايي شاهنشاهي ايران
به: رياست ستاد، نيروي هوايي ايالات متحده، واشنگتن
ژنرال آلن عزيز
من اخيرن از طريق اخبار اطلاعاتي خاص آگاه شدم كه ممكن است وضعيت دفاع ملي و تهديد در قبال ايران به طور قابل توجهي تغيير كند. در خلال بازديد اخير من از عراق و در ملاقاتهايي كه با سرتيپ حميد شعبان التكريتي، فرمانده نيروي هوايي عراق داشتم، به من شواهدي ارائه شد كه نيروي هوايي عراق داراي اخبار اطلاعاتي راجع به نيروي هوايي شاهنشاهي است كه فقط ممكن است از طريق پوشش عكسبرداري هوايي تهيه شده باشند. سرتيپ حميد شعبان التكريتي قادر بود جزئيات نوسازيها و كوششهاي ساختماني ما در پايگاه هوايي خاتمي را در مركز ايران، تشريح نمايد. نظريات وي راجع به پيشرفتهاي ما در هر مورد بسيار با جزئيات، دقيق، درست و مطابق روز بود. به نحو قابل دركي، من ديدارها با سرتيپ حميد شعبان التكريتي را به پايان رساندم در حالي كه بسيار آشفته خاطر بودم كه محتملترين رقيب (دشمن) نظامي ايران در حال مجهز شدن با اطلاعاتي است كه جزئيات تلاشهاي دفاعي كاملن حفاظت شده ما را تشريح مي كند. بدين سبب، من مايل خواهم بود امكان برقراري يك نامه تبادل اطلاعات كه متقابلن هم براي نيروي هوايي شاهنشاهي و هم نيروي هوايي ايالات متحده سودمند خواهد بود، را پيگيري نمايم. من معتقدم چنين برنامه اي براي دولتهاي ما فوق العاده با ارزش خواهد بود. براي مثال، من مطمئن هستم كه اطلاعات ELINT ناشي از پروژه IBEX نيروي هوايي شاهنشاهي، همچنين پوشش شناسايي عكسبرداري هوايي تاكتيكي، در كيفيت و طبيعتي خواهد بود كه براي ايالات متحده، بسيار ارزشمند است. در عوض، من تصور مي كنم كه نيروي هوايي ايالات متحده مي تواند داده هاي اطلاعات چند منبعي آناليز شده در مورد عراق و افغانستان، از جمله پوشش عكسبرداري ماهواره اي را به نيروي هوايي شاهنشاهي ايران بدهد. در حالي كه تشخيص مي دهم كه هماهنگي لازم و اخذ مجوزها سخت و وقتگير خواهند بود، اضطرار در نياز، مرا ناگزير به درخواست سرعت بخشيدن به آن در حداكثر زمان ممكنه مي نمايد. عميقن از هرگونه مساعدتي كه شما بتوانيد به عمل آوريد، تشكر مي نمايم. من و ستادم منتظر دريافت هرگونه پاسخي هستيم.
[External Link Removed for Guests]


عراق در طول جنگ ويرانگر هشت ساله با ايران، از فاكس بت هايش عمدتن براي عكسبرداري و شناسايي استفاده مي‌كرد. ليبي نيز همچون عراق، از فاكس بت ها براي عكسبرداري از كشورهاي چاد و تونس بهره مي‌برد. فاكس بت هاي ليبايي از پايگاه هوايي «اوكبا بن نافي» به عمليات مي‌پرداختند.
تصویر 
.
افسانه فاكس بت، هنگامي كه خلبان ناراضي اتحاد شوروي، «ويكتور بلنكو» با جنگنده MiG-25P (گونه Foxbat-A) در فرودگاه Hakodate در ژاپن فرود آمد، به سرعت ناپديد مي‌شود. بررسي‌هايي كه از نزديك بر روي اين جنگنده انجام پذيرفت، آشكار ساخت از ديدگاه استانداردهاي غربي، هواپيمايي بسيار خام به شمار مي‌آيد؛ موتورهاي غو‌ل پيكر آن، تشنگي فراواني براي مصرف سوخت دارند و هواپیما از آويونيك بسيار ابتدايي بهره‌مند است. اگرچه فاكس بت قادر بود به راحتي به سرعت 3 ماخ دست پيدا كند، اما مانورپذيري آن به ويژه در سرعتهاي بالا، بسيار ضعيف بود؛ و مهمتر اينكه موتورهاي توربوجت R-15BD ساخت تومانسكي آن، پس از چنين پرواز پرسرعتي، به نحوي آسيب مي‌ديدند كه مي‌بايست تعويض گردند.
تصویر 
.
در مي 1997 يك MiG-25RB نيروي هوايي هند، از فراز پاكستان عبور نمود. اين فاكس بت كه در ارتفاع 65000 فوتي و با سرعت زيرصوت وارد حريم هوايي پاكستان شده بود، توسط رادارهاي پاكستان كشف نشده و ناشناس باقي مانده بود. سپس با پرواز بر فراز تاسيسات استراتژيك پاكستان در نزديكي اسلام آباد و عكسبرداري از آنها، به سمت هند بازگشت. شايد بيني پاكستاني‌ها و به ويژه نيروي هوايي آنان با چنين اقدامي به خاك ماليده شده باشد، اما خلبان فاكس بت، عكسبرداري تنها را كافي ندانسته و به هنگام بازگشت، توان موتورهاي هواپيما را به اندازه‌اي زياد نمود كه به سرعت 2 ماخ دست يابد و باعث گردد صداي مهيب شكستن ديوار صوتي در فضاي پاكستان طنين انداز شود. شماري از شكاري هاي F-16A نيروي هوايي پاكستان كه اسكرمبل (آماده درگيري) بودند، به هوا برخاستند اما زمان و توان كافي براي چنين رهگيري را نداشتند. در سال 1991، هند و پاكستان قرارداد عدم تجاوز به حريم هوايي يكديگر را امضا كردند، اما اين توافقنامه در برخي وقتها به دليل ديگر توافقات جهاني توسط يكي از طرفها شكسته مي‌شد و پس از اين بود كه آنها هر كاري مي خواستند مي كردند!

امروزه دوران طلایی فاکس بت پایان پذیرفته و تنها حدود 15 فروند از نوع MiG-25RBSh (گونه Foxbat-D) در خدمت نیروی هوایی روسیه قرار دارد که آنها هم تنها برای عکسبرداری جاسوسی بکار گرفته می شوند و بر رویشان دوربینهای SLAR از نوع Shampol یا Ramrod نصب است. هندی ها در سال 2006، تمامی فاکس بت های خود را طی مراسم باشکوهی در دهلی نو از رده خارج کردند. شمار قابل توجهی از کاربران فاکس بت را کشورهای عرب متحد شوروی یعنی الجزایر، سوریه و عراق تشکیل می دادند که با توجه به کیفیت بسیار پایین سرویس دهی، تعمیرات و پشتیبانی قطعات یدکی این هواپیماها از سوی روسیه، کسی نمی داند چه تعداد از فاکس بت ها هنوز در خدمت این کشورها قرار دارند و آنچه گفته می‏شود، تنها بر پایه گمانه زنی می باشد. نیروی هوایی عراق نیز پس از حمله سال 2003 آمریکا و بریتانیا، از هم پاشید و معدود فاکس بت های سالم این کشور نیز پس از بیرون کشیدن از زیر خراوارها خاک، توسط هواپیماهای باربری غول پیکری C-5 Galaxy به ایالات متحده حمل شدند.
تصویر  در جریان جنگ سال 2003 خلیج فارس، نیروی هوایی عراق برآن شد تا هواپیماهای با ارزش جنگی خود را پنهان کند که فاکس بت ها نیز از این جمله بودند. برای اینکار، عراقیها هواپیماهای خود را زیر صدها تن خاک پنهان نمودند. پس از سرنگونی صدام، شماری از هواپیماهای میگ-25 در محوطهء بیابانی گسترده پایگاه التقدم در 70 کیلومتری غرب بغداد از زیر خاک بیرون کشیده شدند؛ یک پایان بسیار غم انگیز برای این هواپیماي افسانه ای و باشکوه
.
پس از فروپاشي شوروي در سال 1991، فاكس بت هايي كه در اختيار كشورهاي تازه استقلال يافته شوروي قرار داشتند، خدمتشان به پايان رسيد. از جمله اين كشورها مي توان به آذربايجان، بلاروس، قزاقستان و اوكراين اشاره كرد. پس از اينكه ويكتور بلنكو با ميگ-25 به غرب پناهنده شد و باعث گرديد از حساسيت مسائل امنيتي مربوط به اين هواپيما كاسته گردد، فاكس بت به طور گسترده به شماري از كشورهاي خارجي صادر شد. جنگنده هاي صادراتي ميگ-25 عمومن از گونه MiG-25PD بودند كه در آنها آويونيك ضعيفتري تعبيه گشته بود. در اين ميگها معمولن سامانه جستجوگر فروسرخ (IRST) به همراه نمونهء قديمي‌تر رادار اسمرچ (Smerch) قرار داده مي‌شد. از اين ميگهاي صادراتي كه از گونه MiG-25PD بودند، در غرب با نام Foxbat-E ياد مي‌شد. به هر حال كاربران فاكس بت هاي صادراتي در ليست زير آورده شده اند. شمار هواپيماهاي ميگ-25 تحويل داده شده به آنها نامعلوم است و رقمهايي كه مي‌خوانيد، بر اساس گمانه‌زني ارائه شده اند.

* الجزائر يكي از تخستين مشتريان ميگ-25 بوده است كه اولين سري فاكس بت هايش را در سال 1979 (برابر 1357) دريافت نموده است. گمان مي رود اين كشور 16 فروند جنگنده شكاري رهگير MiG-25PD و گونه دوسرنشينه MiG-25PU را به همراه 4 فروند گونه شناسايي MiG-25RB دريافت كرده باشد.

* بلغارستان 3 فروند MiG-25RBT و يك فروند MiG-25RU را پيش از فروپاشي شوروي دريافت كرده است. بلغارها تنها كاربر اين نوع هواپيما در بين كشورهاي عضو پيمان ورشو بودند. يكي از هواپيماهاي MiG-25RBT در جريان حادثه‌اي از بين رفت و ديگر هواپيماها پس از گسست پيمان ورشو با 5 فروند ميگ-23 تعويض شدند.

* همانطور كه پيشتر نوشتيم، در اوايل دهه 1970، هفت فروند ميگ شناسايي جاسوسي MiG-25R يا MiG-25RB در مصر با نام و نشان اين كشور ولي توسط شوروي عملياتي شده بودند. اين هواپيماها هيچگاه به طور رسمي يا اجاره‌اي در اختيار نيروي هوايي مصر قرار نداشتند. تصویر 

* هند در اوايل دهه 1980، شمار 6 فروند ميگ شناسايي جاسوسي MiG-25RB را به همراه 2 فروند نمونه آموزشي MiG-25RU از شوروي دريافت كرد. اين ميگها در هند با نام Garuda شناخته شدند كه يك الهه باستانی هندو به شكل عقاب مي‌باشد. اين هواپيماها در بهار 2006 از رده خارج گشتند.
تصویر  گروهي از خلبانان فاكس بت اسكادران 96 ام نيروي هوايي عراق پیش از جنگ ویرانگر 1991 
.
* چنين انگاشته مي‌شود كه عراق چيزي در حدود 20 فروند جنگنده شكاري رهگير MiG-25PD و 8 فروند هواپيماي شناسايي MiG-25RB را در اوايل دهه 1980 دريافت كرده بود. عراق هواپيماهاي MiG-25RB را در چندين بمباران هوايي ارتفاع بالا و قابل توجه بر ضد اهداف متعلق به ايرانيان در طول جنگ هشت ساله به كار گرفت. بسياري از فاكس بت هاي عراقي در دوران جنگ سال 1991 خليج فارس بر روي زمين نابود شدند و دو فروندشان نيز در جريان نبرد هوايي به وسيلهء شكاريهاي اف-15 سرنگون گشتند. در تنها نبرد هوايي جنگ كه به سود عراق به پايان رسيد، در روز 20 ژانويه 1991 يك جنگنده MiG-25PD عراقي، يك جنگنده اف-18 را هدف قرار داد و سرنگون ساخت. در 25 دسامبر 1992، نيروهاي آمريكايي يك ميگ-25 ديگر عراقي را به وسيلهء يك جنگنده اف-16 سرنگون كردند و آن را به عنوان هديه كريسمس به صدام حسين پیشكش نمودند! شماری از میگهای25 عراقی، پس از تاخت و تاز ایالات متحده به عراق در بهار سال 2003، به همراه دسته ای دیگر از جنگنده‏ها در حالی یافت شدند که زیر خاک پنهانشان کرده بودند.

* لیبی حدود 30 فروند شکاری رهگیر MiG-25PD، پنج هواپیمای آموزشی MiG-25RU و پنج فروند هواپیمای شناسایی MiG-25RB را توانست در اختیار بگیرد.

* سوریه 30 فروند شکاری رهگیر MiG-25PD را به همراه 5 فروند هواپیمای آموزشی MiG-25PU و 8 فروند هواپیمای شناسایی MiG-25RB را در اختیار داشت. در جریان درگیری هوایی 13 فوریه 1981، دو جنگنده اف-15 اسرائیل با دو میگ-25 سوری درگیر شدند که هر طرف یک جنگنده را از دست داد.

* درمجموع چیزی حدود 1190 فروند میگ-25 از تمامی گونه ها مابین سالهای 1969 تا 1984 ساخته شدند که به این تعداد، باید چند پیش نمونه آزمایشی این هواپیما را که در کارخانه Gorkiy (ماکسیم گورکی = نویسنده کمونیست) ساخته شدند، افزود. دقیقن مشخص نشده که چه تعداد میگ-25 هنوز در سرویس هستند، اگرچه آنهایی هم که در خدمت باشند، زمان چندان درازی از زندگی خدمتیشان باقی نمانده است.

از دست رفتگان (توسط اسرائیل)
13 فوریه 1981، یک فروند Foxbat-B نیروی هوایی سوریه بر فراز لبنان توسط یک جنگنده F-15A اسرائیلی به خلبانی بنیامین زينکر (Benyamin Zinker) سرنگون شد.

29 جولای 1981، یک فروند Foxbat-B نیروی هوایی سوریه بر فراز لبنان توسط یک جنگنده F-15A اسرائیلی به خلبانی شائول سیمون (Sha'ul Simon) سرنگون شد.

7 جولای 1982، یک فروند Foxbat-B نیروی هوایی سوریه بر فراز دره بقاء توسط یک جنگنده F-15A اسرائیلی سرنگون شد.

31 آگوست 1983، یک فروند Foxbat-B نیروی هوایی سوریه در نزدیکی نوار ساحلی لبنان در منطقه قونیه هدف یک موشک MIM-23 HAWK قرار گرفت و آسیب دید؛ سپس توسط یک جنگنده F-15C اسرائیلی به خلبانی شائول سیمون سرنگون شد.

از دست رفتگان (توسط ایران)
آوریل 1982: جنگندهء F-14A متعلق به اسكادران 84 ام، با یک موشک AIM-54A، جنگندهء MiG-25RB عراقی را سرنگون مي‏کند.

16 سپتامبر 1982: جنگندهء F-14A متعلق به اسكادران 84 ام، به خلبانی سروان شهرام رستمی، با یک موشک AIM-54A، جنگندهء MiG-25RB عراقی را بر فراز آبهای خلیج فارس و در نزدیکی ترمینال نفتی خارک، در ارتفاع 55 هزار فوتی سرنگون مي‏کند.

اول دسامبر 1982: جنگندهء F-14A متعلق به اسكادران 84 ام، به خلبانی سروان شهرام رستمی، با یک موشک AIM-54A، جنگندهء MiG-25RB عراقی را سرنگون مي‏کند.

4 دسامبر 1982: جنگندهء F-14A متعلق به اسكادران 81 ام، به خلبانی سروان شهرام رستمی، با یک موشک AIM-54A، جنگندهء MiG-25PD عراقی را سرنگون مي‏کند.

6 آگوست 1983: جنگندهء F-14A متعلق به اسكادران 73 ام مستقر در پایگاه یکم شکاری مهرآباد، با یک موشک AIM-54A، جنگندهء MiG-25RB عراقی را سرنگون مي‏کند.

6 آگوست 1983: جنگندهء F-5E متعلق به پایگاه دوم شکاری تبریز، به خلبانی سروان یدالله جوادپور، با یک موشک سایدوایندر، جنگندهء MiG-25RB عراقی را سرنگون مي‏کند.
تصویر  یدالله جواد پور (از خلبانان گروه صاحب نام تاج طلایی در دوره شاهنشاهی و تکخال F-5E در جنگ ویرانگر هشت ساله با عراق) 
.
15 فوریه 1986: جنگندهء F-14A متعلق به اسكادران 73 ام مستقر در پایگاه یکم شکاری مهرآباد، با یک موشک AIM-54A، جنگندهء MiG-25RB عراقی را سرنگون مي‏کند. (احتمالن هواپیمای سرهنگ محمد ریان، تکخال میگ25 در جهان)

3 جولای 1986: جنگندهء F-5E متعلق به پایگاه دوم شکاری تبریز، به خلبانی سروان مجید شعبانی، با آتش مسلسل، جنگندهء MiG-25PD عراقی را سرنگون مي‏کند.
تصویر  مجید شعبانی (نفر سمت راست) 
.
3 سپتامبر 1986: جنگندهء F-14A متعلق به پایگاه هشتم شکاری خاتمی (اصفهان)، با یک موشک AIM-54A، جنگندهء MiG-25RB عراقی را سرنگون مي‏کند.

17 نوامبر 1986: جنگندهء F-14A متعلق به اسكادران 73 ام مستقر در پایگاه یکم شکاری مهرآباد، با یک موشک AIM-54A، جنگندهء بسیار پیشرفته و جنگ الکترونیک MiG-25BM عراقی را که توسط خلبان روس پرواز می‏کرد در ارتفاع 67 هزار فوتی سرنگون مي‏کند.

11 نوامبر 1987: ‏‏جنگندهء F-14A متعلق به اسكادران 73 ام مستقر در پایگاه یکم شکاری مهرآباد، با یک موشک AIM-54A، جنگندهء بسیار پیشرفته و جنگ الکترونیک MiG-25BM عراقی را که توسط خلبان روس پرواز می‏کرد در ارتفاع بسیار بالا هدف قرار داده و سرنگون مي‏کند.

19 مارس 1988: جنگندهء F-14A متعلق به اسكادران 82 ام مستقر در پایگاه ششم شکاری بوشهر، با یک موشک AIM-54A، هواپیمای جاسوسی MiG-25RBS عراقی را سرنگون مي‏کند.

در طول جنگ ويرانگر هشت سالهء ايران و عراق، تعدادي از ميگهاي25 عراقي نيز توسط پدافند زميني سرنگون گشتند كه از جملهء آنها مي‏توان به هدف قرار گرفتن MiG-25RB عراقي در بهمن 1365 در ارتفاع 67 هزار فوتي در اصفهان توسط سيستم دفاع موشكي HQ-2 و سرنگونی يك ميگ25 ديگر در اواخر جنگ، در منطقهء مسجد سليمان توسط پدافند موشكي HAWK اشاره نمود.
.
پيوندها:
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]
پروژه IBEX
پروژه Dark Gene
[External Link Removed for Guests]
[url=http://www.centralclubs.com/topic-t12822.html?hilit=ویکتور%20بلنکو]ماجرای فرار ویکتور بلنکو با میگ25 به ژاپن[/url]
.
نکته: داده های مربوط به سرنگونی فاکس بت ها از سایت Acig بدست آمده اند و ممکن است برخی از آنان، درست نبوده یا به گونه دیگری باشند.
[External Link Removed for Guests]
ارسال پست

بازگشت به “متفرقه در مورد هوا فضا”