تحقق رؤیاها

در اين بخش مي‌توانيد در مورد ديگر مباحث هوانوردي و هوافضا به بحث بپردازيد

مدیران انجمن: CAPTAIN PILOT, شوراي نظارت, مديران هوافضا

ارسال پست
Captain I
Captain I
پست: 370
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۱۵ شهریور ۱۳۹۰, ۷:۲۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 6398 بار
سپاس‌های دریافتی: 3280 بار

تحقق رؤیاها

پست توسط behrad90 »

 

تحقق رؤیاها - استیلاء بر نیروی جاذبه از قبل از برادران رایت تا ماموریتهای فضائی
 

   تاریخ 17 دسامبر سال 1907 میلادی در منطقه کیتی هاوک کالیفرنیای شمالی حساسترین لحظه تاریخ هوانوردی توسط برادران جسور و با اراده آهنین رایت رقم خورد . در این روز بزرگترین رویای بشر در تمامی اعصار و قرون یعنی پرواز عملا تحقق یافت . این رویداد دنیای بعد از آن را دگرگون کرد . برادران رایت هرگز تصور نمیکردند که اختراع آنها در آینده تا چه اندازه با اهمیت بوده و منشا تحولات فنی عصر حاضر خواهد بود .

بیل گیتس در این باره میگوید :
 

عملکرد این دو برادر به ما ثابت میکند میتوان دنیاهای جدید را با عبور از امواج سهمگین پیدا کرد . ما نمیدانم برادران رایت بعدی در کجای دنیا ظهور خواهند کرد . افرادی که اختراع آنها همانند وب فعلی ، انسانها راهمراه با تمام ایده ها و امیدها به هم نزدیک کرد


  تصویر در اینجا تلاش خواهد شد تاریخ پرواز از گذشته تا سفرهای فضائی عصر حاضر مرور شود . از دوست عزیز جناب captain pilot خواهش میکنم در هر کجا که لازم دیدند توضیحات تکمیلی و تخصصی لازم را اضافه نمایند . با توجه به طولانی بودن مبحث ، تاپیک ادامه دار خواهد بود .

علاوه بر کتب و سایتهای مختلف ،از اطلاعات انجمن به خصوص تاپیک جناب
Hadi1001 تاریخچه پرواز flight-history-t60561.html و تاپیک جناب shahbaz تاریخچه هواپیما airplane-history-t62682.html استفاده خواهد شد .


  تصویر   رؤیای پرواز همواره همراه انسانها بوده است . این آرزو همواره باعث خلق داستانها در اقوام مختلف شده است .در افسانه های ملل مختلف از حیوانات بزرگ بالدار یاد شده است که انسانها سوار بر آنها [COLOR=#000000]پرواز میکنند .در برخی از افسانه ها انسانهائی با قدرت جادوئی قادر به پرواز هستند . قالیچه سلیمان نوعی دیگر وسیله پرواز در داستانها میباشد. در داستانهای اساطیری ایران نیز به این موضوع توجه شده است .کیکاووس پادشاه کیانی در تختی توسط چند عقاب به پرواز در می آید . کیکاووس مانند فریدون و جم نامیرا بود و دیوان برای آن که مرگ بر او چیره شود او را برای فرمانروائی هفت کشور فریب میدهند که به آسمانها برود . کیکاووس دستور میدهد تختی بسازند و در چهار گوشه آن پاهای 4 عقاب گرسنه بسته میشود . بالای سر عقابها مقداری گوشت دور از دسترس آنها قرار میدهند . شاه بر این تخت سوار شده و عقابها برای دستیابی به گوشت شروع به بال زدن میکنند و کیکاووس به آسمانها میرود   

 

  تصویر  
 در اسطوره های یونان از دیدالوس و پسرش یاد شده است . آنها بوسیله مینوس پادشاه افسانه ای کرت در یک جزیره زندانی شده بودند. برای رهائی بالهائی از پر ساخته و بوسیله موم آنها میچسبانند و از فراز بلندی به پرواز در می آیند . دیدالوس به پسرش سفارش میکند که زیاد به خورشید نزدیک نشود ولی ایکاروس بی توجه به توصیه پدر اوج میگیرد و با نزدیکتر شدن به خورشید مومها ذوب شده و باعث میشود ایکاروس در دریا سقوط کند .


  تصویر


   اولین كسي كه عملاً در اين راه وارد شد و امكان پرواز را بوسيله بال هاي مصنوعي را مطرح نمود لئوناردو داوينچي بود .داووینچی بیشتر به عنوان یک هنرمند شناخته میشود ولی وی علاوه بر هنر دارای افکار فنی هم بوده است .
 
  تصویر  وی طرحی ارائه داد که بر اساس آن فرد با حرکت دادن بازوان بالهائی را به حرکت درآورده تا پرواز کند .بر این اساس او دستگاهی ساخت که شامل دو بال و يك بدنه و يك سكان بود ، لئوناردو دستگاه خود را از مكان مرتفعي به پائين رها نمود . اين دستگاه بعد از سير مسافتی به آرامي روي زمين نشست .  
  تصویر

 داووینچی در سال 1500 دستگاه خود بوسيله يك فنر كه حركات ملايمي به بالها میداد کامل نمود و موفق شد آن را مدت بيشتري در هوا نگاه دارد ، البته هرگز كسي با آن این دستگاهها پرواز نکرد.

 در سال 1783 نخستین بالون توسط برادران گولیفر به پرواز در آمد . جوزف و اتین مونت گولیفر بر اساس مشاهدات خود متوجه شده بودند دود و ذرات خاکستر در اثر هوای گرم به طرف بالا صعود میکنند . آنها آزمایشاتی را با کیسه ای حاوی هوای گرم انجام دادند .

21 نوامبر سال 1783 نخستین پرواز بالون با دو سرنشین انجام شد که به عنوان نخستین رویدادی که انسان توانسته از زمین بلند شود در تاریخ ثبت شد. در دسامبر همین سال بالونی هیدروژنی توسط یک فیزیکدان به نام چارلز ساخته شد .بالونها به مدت حدود صد سال تنها وسیله پرواز انسان باقی ماندند .

  تصویر 
       
 تا اینجا برای پرواز ( به جز بالون) بال زدن پرندگان الگو بوده است و تمام ایده ها بر اساس ساخت وسیله ای بالدار بوده که بتواند مانند پرندگان بال بزند . جورج کیلی در سال 1799 اولین فردی بود که توجه خود را به سمت پرواز با بال ثابت معطوف کرد .

  تصویر


 او متوجه شد که برخی پرندگان در پرواز با ثابت نگاه داشتن بالها تعادل خود را حفظ میکنند . بر این اساس طرحی مبتنی بر ساخت وسیله ای که دارای بالهائی ثابت و دمهائی برای تعادل هواپیما ، ارائه داد . طرح کیلی به عنوان اولین گلایدر در صنعت هوانوردی شناخته میشود .

در سال 1853 گلایدر کلی همراه با یک سرنشین به پرواز در آمد و به این ترتیب نخستین پرواز با وسیله سنگینتر از هوا ثبت شد .   
   تصویر


 بعد از کلی تا سال 1891 تلاشهائی برای پرواز انجام شد که چندان قابل توجه نبودند. اتو لیلینتال آلمانی در سال 1848 متولد شد .

  تصویر [COLOR=#000000]اتو یک مهندس بود که تقکر پرواز را بصورت علمی دنبال میکرد . در سال 1891 اتو بعد از چند بار ناکامی اولین وسیله پرواز خود را ساخت . او به این نتیجه رسیده بود که برای پی بردن و رفع اشکالات خود باید با این وسیله پرواز کند . به این ترتیب از روی تپه ای در آلمان به پرواز در آمد .


  تصویر  این بال پرنده كه شبيه بال خفاش بزرگ بود مي توانست يك سرنشين با خود حمل كند و مدت زيادي در فضا باقي بماند . جنس اين بال ها از ابرشيم و سبك و محكم بود و محور ثقل آن نيز كم و بيش در محل مناسبي تعبيه شده بود .گفته شده است که اتو بیش از 2500 پرواز موفق داشته است . اتو سرانجام در سال 1896 هنگام پرواز با هواسر خود با یک تند باد روبرو شد و سقوط کردو روز بعد درگذشت .


  تصویر    


(ادامه دارد)
Captain I
Captain I
پست: 370
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۱۵ شهریور ۱۳۹۰, ۷:۲۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 6398 بار
سپاس‌های دریافتی: 3280 بار

Re: تحقق رؤیاها

پست توسط behrad90 »

 در آمریکا یک مهندس هم عصر اتو به نام اکتاو چانونت آزمایشهائی با هواسره دو باله انجام داد . چانوت کتابی نیز در زمینه فعالیتهائی پرواز تا آن زمان به تحریر در آورد. کتاب پیشرفت در پرواز بعدا مورد استفاده برادران رایت قرار گرفت .
 

  تصویر  بعد از چانوت به نظر میرسید دوره هواگردهای بدون موتور پایان یافته است و از این پس تلاشها روی نصب موتور روی این وسیله برای پرواز به اختیار خلبان بود . لانگلی محققی بود که مجدانه بدنبال این قضیه بود ولی موفقیتی کسب نکرد .

در سال 1894 " حایرام ماکزیم " انگلیسی موفق شد که یک ماشین قوی هیکل را به وسیله نیروی جلوبرندگی یک ماشین بخار پر قدرت مختصری بالا برد البته این وسیله چون هیچ ابزار کنترلی نداشت سریعا سقوط کرد .

 
 دو نفری که همه مسائل پرواز را مشخص و بررسی کردند " ویلبر و اورویل رایت " بودند. هیچکدام از این دو برادر رسما دیپلم دبیرستان را نگرفتند .

در سال 1892 آنها در دیتون ایالت اوهایو فرو شگاهی برای تعمیر و فروش دوچرخه باز کردند .سه سال بعد از آن خودشان یک دوچرخه طراحی و شروع به تولید آن کردند . برادران رایت مردانی جوان ، بی نهایت مستعد و دور اندیش بودند که روش خیلی منظم و علمی داشتند و با مطالعه تجربیات قبل و بررسیها و آزمایشات خود توانستند به موفقیت برسند.

نخستین گلایدر آنها یک کایت دو باله بود که در سال 1899 ساخته شد . آنها با دقت در پرواز پرندگان دریافتند که پرندگان بعد از مواجهه با تند باد با پیچش نوک بال میتوانند تعادل خود را حفظ کنند.توجه به این مسئله باعث کنترل هواگرد آنها شد . (در هواپیماهای امروزی شهپر این کار را میکند)

 
  تصویر  در سال 1900 آنها دو نوع گلایدر را آزمایش کردند. پرواز آنها با خلبان انجام میشد و یکی از آنها زیر بال زیرین قرار میگرفت .



 تصویر  سپس یک تونل باد ساده در کارگاه دوچرخه سازی خودشان ساختند و آزمایشات زیادی برای بررسی برا و پسا انجام دادند .

[COLOR=#000000]در سال 1903 این دو برادر موتوری با توان 12 اسب بخار طراحی کردند .سرانجام زمان پرواز با نیروی محرکه فرا رسید . نخستین پرواز با موتور محرکه با هوپیمایی به نام فلایر 1 در 17 دسامبر 1903 انجام شد.

 
   تصویر  
در آن زمان ویلبر 36 ساله و اورویل 32 ساله بود . در ماه می 1904 فلایر دو با بیش از 80 پرواز ساخته شد . فلایر 3 در ژوئن همان سال آماده شد که در واقع نخستین هواپیمای عملی محسوب میشد .


طولانیترین مدت پرواز با آن بیش از 38 دقیقه بود . در سال 1908 آنها تقریبا همزمان با ارتش و یک شرکت فرانسوی قرارداد بستند . در سال 1908 طولانیترین پرواز برادران رایت با یک ساعت و 14 دقیقه صورت گرفت .

 
  تصویر 


  تصویر 
عکسها از پایگاه رایت برادرز [External Link Removed for Guests]
Captain I
Captain I
پست: 370
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۱۵ شهریور ۱۳۹۰, ۷:۲۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 6398 بار
سپاس‌های دریافتی: 3280 بار

Re: تحقق رؤیاها

پست توسط behrad90 »

 با نمایشهای برادران رایت بزودی صنعت جدیدی پا به عرصه وجود گذاشت . صنعت نوپای هوانوردی شروعی پر سرو صدا داشت . در قاره اروپا فعالیتهای زیادی در این خصوص انجام شد . حتی برخی مدعی شدند که قبل از برادران رایت و یا همزمان با آنها قادر شدند پرنده های موتوردار خود را به پرواز درآورند .

   سال 1909 لوئیس بلریوت در فرانسه موفق شد با ساخت یک هواپیمای تک بال از کانال انگلستان پرواز نماید .



  تصویر

  وقوع جنگ جهانی اول برای نخستین بار هواپیماها در عرصه پیکار پدیدار شدند . در ابتدا با توجه به محدودیتهای فنی از آنها فقط برای پروازهای شناسائی استفاده میشد ولی در سال 1914 با نصب مسلسل روی آنها به صورت هواپیماهای شکاری درآمدند .همزمان با تعبیه محل بمب این صنعت نوپا برای بمباران اهداف مورد استفاده قرار گرفتند . در آن زمان اکثر ارتشهای اروپا به این قبیل هواپیماها مجهز شدند.

معروفترین هواپیمای مورد استفاده در این جنگ سوپ ویت کامل sopwith camel بود که علاوه بر قدرت تحرک و مانور قادر بود مهمات زیادی حمل کند

  تصویر
       در سال 1927 چارلز لیندبرگ مسافت بین نیویورک تا پاریس را در یک پرواز بدون توقف طی کرد . او بوسیله هواپیمای تک موتوره شرکت ریان این کار را در مدت 34 ساعت انجام داد. البته در این کورس پروازهای طولانی همه مثل لیندبرگ موفق نبودند و حتی تعدادی از آنها کشته شدند.

  تصویر 
 

  امیلیا ایرهارت به عنوان اولین خلبان زن بود که در این زمینه رکوردهای زیادی به نام خود ثبت کرد

  تصویر


  شاید بتوان گفت نخستین هواپیمای مسافربری هواپیمای فورد 4 ای تی بوده است . این هواپیما سه موتوره در دهه 1920 ساخته شده بود.

  تصویر 
 
 
با شعله ور شدن جنگ دوم جهانی هواپیماها بار دیگر وارد جنگ شدند . این بار با توسعه این صنعت ، هواپیماها نقش تعیین کننده های در جنگ داشتند .

نقش بی بدیل هواپیماها در جنگ دوم باعث شد با تمرکز ارتشها روی آن این صنعت به سرعت ترقی کند .آنچه مطلوب بود سرعت و مانور بیشتر هواپیماها بود .

ایده موتورهای جت اولین بار به طور همزمان در انگلستان توسط فرانک وایتل و در آلمان توسط هانس ون اوهاین مطرح شد . آنها استفاده از توربینی گازی را مطرح کردند که قادر باشد با تولید جریان پر سرعتی از گازهای خروجی باعث ایجاد نیروی پیشرانش شودو با این کار ملخ حذف شود.

موتور وایتل در سال 1937 آزمایش شد . در آلمان هم موتور اوهاین در سال 1939 روی یک هواپیما به نام هنکل نصب شد . این هواپیما اولین هواپیمای جت بود که قادر شد با نیروی توربین گازی به پرواز در آید . سرعت این هواپیمای آزمایشی 435 میل در ساغت گزارش شده است .

  تصویر

  البته موتورهای جت عملا بعد از جنگ مورد استفاده قرار گرفتند

عکسها از سایت : [External Link Removed for Guests]
       
Captain I
Captain I
نمایه کاربر
پست: 556
تاریخ عضویت: یک‌شنبه ۵ آذر ۱۳۸۵, ۱۲:۲۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 1602 بار
سپاس‌های دریافتی: 3486 بار

Re: تحقق رؤیاها

پست توسط HASAN BARATY »

روي ديگر سکه

نابغه ای مسلمان در قرن 9 میلادی
( ابوالقاسم عباس بن فرناس متوفاي 274هـ و 887 ميلادي مخترعي اهل " اندلس"(2) از شهر " قرطبه"(3) است. او از مواليان " بني اميه" بود و خانه اش در شهر " تاکرونا"(4) قرار داشت. او در عصر خليفه عبدالرحمن دوم فرزند حکم يعني قرن نهم ميلادي مي زيست. او ابياتي در مورد فرزند خليفه، محمد بن عبدالرحمن متوفاي 273 هـ دارد. نامبرده فيلسوف شاعري بود که دانش افلاک داشت( منجم بود)[ و بدين خاطر] در عقيده اش متهم[ به بي ديني] شد. او اولين کسي است که از سنگ، صنعت استخراج شيشه را در اندلس پايه گذاري کرد. او [ دستگاهي به نام] " الميقاته" به جهت شناخت اوقات و زمان ها ساخت. در خانه اش آسماني بود[ آسمان نما يا پلانتاريوم] با ستارگان، ابرها، برق ها و رعدهايش و نيز[ از اقدامات علمي ديگر او اين که] اراده کرد تا با بدن خود پرواز کند. بدين منظور خود را با پرهايي پوشاند و دو بال براي خودش درست کرد و به واسطه آنها در هوا مسافت بسياري پرواز کرد، آنگاه سقوط کرد و در اثر آن کمرش آسيب ديد. اين بدان جهت بود که از " دم" استفاده نکرده بود و متوجه نشده بود که پرنده به هنگام فرود به زمين به وسيله دمش مي نشيند. پس با اين حساب، او اولين کسي است که پرواز نمود و هوا را شکاف و برخي شعراي هم روزگارش در وصف آسمان او( planetarium) و پرواز او( هواپيمايش) ابياتي سرودند."
به راستي حيرت آور است که قرن ها قبل، مسلماني نابغه، " پلانتاريوم" ساخته و پيشگام صنعت هوانوردي بوده است! از آن حيرت آورتر اين که ما مفاخر خويش را به بوته فراموشي سپرده ايم!!!!! تصویرتصویرتصویرتصویرتصویرتصویر
Captain I
Captain I
پست: 370
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۱۵ شهریور ۱۳۹۰, ۷:۲۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 6398 بار
سپاس‌های دریافتی: 3280 بار

Re: تحقق رؤیاها

پست توسط behrad90 »

 در حین جنگ جهانی دوم یعنی زمانی که صنعت هوانوردی دوران شکوفائی خود را طی میکرد ، پرنده ای دیگر در آسمانها ظاهر شد . در ژوئن 1944 لندن توسط موشک V1 که به آن بمبهای پرنده میگفتند بوسیله ارتش آلمان هدف قرار گرفته شد .

  تصویر


تصویر 
مدتی بعد در سپتامبر 1944 این شهر بوسیله سلاح جدیدتری یعنی موشک V2 هدف قرار گرفت.موشکهای V2 هر چند برای منظوری ضد بشری استفاده شدند ولی دوران جدیدی را به روی انسان گشودند وتوسط فن آوری این موشکها انسان موفق شد به فضا راه پیدا کند و عصر فضا آغاز شود .


  تصویر

تصویر 
موتور پيشران مايع، موتوري است كه عمل احتراق شيميايي در آن با استفاده از يك يا چند ماده اكسيدكننده و احياشونده مايع، انجام مي‌پذيرد. مجموعه اين احياشونده (سوخت) و اكسيدكننده، در اصطلاح پيشران ناميده مي‌شوند.
اين پيشران به صورت تفكيك‌شده، در مخازني در موشك پرتابگر ذخيره و نگهداري مي‌شود و هنگام روشن شدن راكت، به محفظه احتراق تزريق شده و باعث ايجاد احتراق و توليد نيروي رانش مي‌شود .

موشك وي2 ارتش آلمان در جنگ جهاني دوم اولين نمونه عملياتي و كاربردي يك راكت پيشران مايع به عنوان موتور يك موشك بود. سوخت اين راكت ساده، الكل و ماده اكسيدكننده آن، اكسيژن مايع بود .


كنستانتين تسيلكوفسكي روسي، پدر علوم راكتي، اولين كسي بود كه اصول راكت‌هاي پيشران مايع را در كتاب خود تحت عنوان تحقيق و بررسي پيرامون فضاي بين‌سياره‌اي با استفاده از وسايل عكس‌العملي، در سال 1896، مطرح كرد.


  تصویر 
سال‌ها بعد و بر پايه همين تئوري‌ها براي اولين بار رابرت گادارد آمريكايي در 16 مارس 1926، يك راكت سوخت مايع را آزمايش كرد كه توانست طي 5/2 ثانيه پرواز، حدود 40 پا از زمين بلند شود . گادرد که دکترای فیزیک خود راه از دانشگاه کلرک دریافت کرده بود ، با هزینه خود به آزمایشات موشکی میپرداخت و کتابی هم در این باره به تحریر درآورد .او ابتدا نوعی موشک شبیه به بازوکا با سوخت جامد ساخت .گادارد را میتوان بنیانگزار صنعت موشک سازی آمریکا محسوب کرد


  تصویر 
 Dr. Robert Goddard Pulling One Of His Rockets   تصویر 
برجسته ترین مهندس موشک سازی ورنر فن براون بود . او در 18 سالگی به انجمن مسافرتهای فضائی آلمان پیوست و موشکهای ساخته خود را عرضه کرد . وی زمانی که دانشجوی دکترای فیزیک بود به ارتش آلمان پیوست و با مدیریت او موشکهای v1 و V2 ساخته شد . پس از پایان جنگ توسط آمریکائیها اسیر شد . بعدا به آمریکا مهاجرت کرد و در آنجا کارهای خود را ادامه داد .


  تصویر 
سرگئی کورولیف هم از دیگر پیشگامان صنعت موشکی بود . او مهندس ارشد برنامه های فضائی شوروی بود . کورولیف در جریان تصفیه استالین زندانی شد اما در خلال جنگ دوم از او برای تحقیقات موشکی استفاده شد و او از طراحان موشکهای کاتیوشا میباشد .
ایده‌ها و قدرت رهبری او، شوروی را در رقابت فضایی با ایالات متحده در بسیاری از زمینه‌ها پیش انداخت.


  تصویر 
وی تا زمان مرگ غیرمنتظره‌‌اش در سال 1966، در صدد به اجرا درآوردن طرح‌‌هایش برای رقابت با ایالات متحده بر سر رسیدن به کره ماه بود. از کارالیوف قبل از مرگش تنها به‌عنوان یک سرطراح یاد می‌شد و به علت ملاحظات امنیتی و اطلاعاتی، نقش برجسته او در توسعه برنامه‌های فضایی شوروی تا سال‌ها بعد از مرگش چندان در محافل عمومی مطرح نبود. وی به همراه گلوشکو و چلومی، سه سرطراح اصلی شوروی در عصر رقابت فضایی با ایالات متحده آمریکا بود.

 تصویر 
از سه کشور آلمان ، آمریکا و شوروی که در صنعت موشک سازی تحقیق میکردند ، ابتدا آلمان بود که از آن به عنوان یک سلاح در جنگ برای اهداف دور بهره برد 
Captain I
Captain I
پست: 370
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۱۵ شهریور ۱۳۹۰, ۷:۲۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 6398 بار
سپاس‌های دریافتی: 3280 بار

Re: تحقق رؤیاها

پست توسط behrad90 »

پس از پایان جنگ دوم جهانی آمریکا و شوروی برنامه گسترده ای را برای ساخت موشکهای قدرتمند طرح ریزی کردند . این دو کشور در جریان اشغال آلمان تعدادی از مهندسان صنعت موشک سازی آلمان را به اسارت درآوردند و تعدادی از موشکهای V2 را به عنوان غنائم جنگی به کشور خود بردند . در چند سال بعد از جنگ فن آوری ساخت موشک پیشرفت جهشی داشت و به علت رقلبت دو قدرت آن زمان یعنی آمریکا و شوروی هروز موشکهای نظامی مجهزتری که حتی قادر به حمل کلاهک اتمی بودند ساخته میشد .
در این میان تحقیقات وسیعی برای شناخت ماورای جو آغاز شد و امکان قرار دادن ابزاری در مدار برای بازتاب امواج رادیوئی و مخابراتی مورد تحقیق قرار گرفت . موشک که قادر بود تا بیرون از جو پرواز کند مورد توجه همه دانشمندان از جمله اخترشناسان قرار گرفته بود . در واقع موشکهائی که عصر فضا با آن آغاز شد ، با اندکی تغییر همان موشکهای بالستیک نظامی بود که به شدت متاثر از موشک v2 آلمان بود .

در تاریخ 4 اکتبر 1957 یک موشک شوروی از نوع A نخستین ماهواره بشر به نام اسپوتنیک 1 را پرتاب کرد

 تصویر 

در تاریخ 31 ژانویه 1958 آمریکا بوسیله موشک وانگارد ماهواره اکسپلورر 1 را به فضا پرتاب کرد
 تصویر 

لونا1 در 2 ژانويه 1959 با موفقيت پرتاب شد. لونا1 در فاصله 119500 کيلومتري زمين حدود يك كيلوگرم گاز سديم را در فضا آزاد كرد. اين غبار گازي به شکل يک دنباله درخشان نارنجي رنگ بر فراز اقيانوس هند توسط منجمان قابل مشاهده بود. اين اولين دنباله‌دار مصنوعي بود كه توسط بشر در فضا ايجاد مي‌شد.لونا1 در تاريخ 4 ژانويه بعد از 34 ساعت پرواز به فاصله 5995 متري سطح ماه رسيد و در مدار آن قرار گرفت. اين اولين بار بود كه يك فضاپيما به نزديكي ماه مي‌رسيد.داده‌هاي ارسالي از اين كاوشگر تا حدود زيادي به شناخت محيط فضا كمك كرد. اندازه‌گيري‌هايي که اين فضاپيما انجام داد، نشان داد که ماه فاقد ميدان مغناطيسي است و طوفان‌هاي خورشيدي، که در واقع جريان‌هاي پلاسمايي يونيزه شده هستند، در فضاهاي بين‌سياره‌اي حرکت مي‌کنند. همچنين داده‌هاي ارسالي به كشف حلقه بيروني پديده [كمربند ون آلن] كمك زيادي كرد. گمان مي‌رود لونا1، با سقوط بر روي سطح ماه از بين رفته باشد.

 تصویر 

لونا2، در 12 سپتامبر 1959به فضا پرتاب شد. لونا2 به لحاظ طراحي بسيار شبيه به نمونه قبلي خود بود و وزني معادل 2/390 كيلوگرم داشت. اين فضاپيما مثل لونا1 شكل كروي داشت اما تجهيزت و حسگرهاي آن كامل‌تر شده بود.اين فضاپيما به سطح ماه رسيد و با آن برخورد کرد. لونا2 هم پس از جدايي قسمت سوم خود در 13 سپتامبر مانند لونا1 ابر درخشان نارنجي رنگي از گاز سديم را در فضا آزاد کرد. البته اين بار هدف فقط نمايش و ثبت ركورد نبود، بلكه رفتار گاز در فضا نيز مورد مطالعه قرار مي‌گرفت.در 14 سپتامبر و پس از 33 ساعت و نيم پرواز، سيگنال‌هاي دريافتي از فضاپيما ناگهان قطع شد که نشان‌دهنده برخورد آن با سطح ماه بود.لونا2، داده‌ها و اطلاعاتي كه لونا1 از محيط فضا (پديده كمربند بيروني ون آلن، ذرات باردار و ...) به دست آورده بود را به طرز موثري كامل كرد.
 تصویر 

در تاريخ 4 اکتبر سال 1959، لونا3 با 279 کيلوگرم وزن به سمت ماه پرتاب شد.لونا3 اقدام به عكسبرداري از سطح ماه کرد. مهم‌ترين ركوردي كه لونا3 توانست بر جا بگذارد، گرفتن عکس‌هايي از نيمه تاريك ماه و ارسال آن به زمين بود.ارسال تصاوير به دليل كاهش توان الكتريكي ماهواره به دشواري انجام مي‌شد، اما سرانجام 17 عكس به زمين مخابره شد. گمان مي‌رود لونا3 در جوّ زمين سقوط كرده و نابود شده باشد. تصویر 

در تاریخ 12 آوریل 1961 شوروی توسط موشک A1 اولین کپسول سرنشیندار را که حامل یوری گاگارین بود به فضا پرتاب کرد او که ستوان نیروی هوایی آرتش سرخ اتحاد جماهیر شوروی بود سوار بر فضاپیمای وستوک-۱ سفری۱۰۸ دقیقه‌ای بر مداری به دور زمین انجام داد .[COLOR=#0C0C0C] این روز نقطه عطفی در تاریخ بشر شد یعنی روزی که انسان توانست به فضای خارج از زمین برسد.


تصویر 

در واقع در سال ۱۹۶۰ جستجوی وسیعی برای انتخاب ۲۰ کاندید جهت حضور در برنامه فضایی اتحاد جماهیر شوروی آغاز شد که یوری هم یکی از کاندیداها بود. پرواز فضایی دوازدهم آوریل یوری در سال ۱۹۶۱ از او قهرمانی ملی و چهره‌ای جهانی ساخت. یوری گاگارین سرانجام در ۲۷ مارس ۱۹۶۸، در جریان یک پرواز تمرینی با هواپیمای میگ، سقوط کرد و کشته شد.او فرصت پیدا نکرد تا فرود همکاران خود را بر سطح ماه شاهد باشد .(دو سال بعد از پرواز گاگارين، در ژوئن 1963، روسيه اولين زن را نيز با نام والنتينا تروشكوا به فضا فرستاد. اين در حالي است كه اولين زن فضانورد امريكايي درست بيست سال پس از تروشكوا، در ژوئن 1983 به فضا پرواز كرد. )

  تصویر 

در تاریخ 5 مه 1961 آمریکا آلن شپارد را با سفینه مرکوری به پرواز زیر مداری فرستاد.پرواز او 15 دقیقه طول کشید . ولی اولین فضانورد امریکا به نام جان گلن در تاریخ 20 فوریه 1962 با موشک اطلس به فضا رفت .او در مدت 5 ساعت در مدار زمین بود.

12 اکتبر 1964 شوروی بوسیله موشک A2 سفینه وسخود1 را با 3 فضانورد به فضا فرستاد .اولین راهپیمائی فضائی بوسیله آلکسی لئونوف روسی در مارس 1965 ودر مدت 24 دقیقه بیرون از فضا پیمای وسخود2 انجام شد. چند ماه بعد ادوارد وایت از آمریکا نیز در پرواز با جمینی 4 اقدام به راهپیمائی فضایی کرد.


در 3 فوريه 1966، فضاپيماي لونا9 كه چهار روز قبل به فضا پرتاب شده بود، توانست با موفقيت و به نرمي بر سطح ماه فرود آيد. لونا9 طي سه روز تماس خود با زمين توانست اولين عكس‌ها را از سطح يك كره آسماني تهيه كرده و به زمين بفرستد. سه ماموريت بعدي لونا، همگي به مدارگردي ماه اختصاص داشت. لوناهاي 10، 11 و 12 به مدار ماه وارد شدند و مانند يك ماهواره كه در مدار زمين قرار دارد، در مدار ماه اطلاعات و داده‌هاي ارزشمندي را ارسال كردند. تصویر 

دو هفته بعد از اينكه مدارگرد آمريكايي‌ها هم توانست با موفقيت در مدار ماه قرار گيرد، لونا11 در 24 اوت 1966 به فضا پرتاب شد. اين فضاپيما هم از يك بخش كوچك مدارگرد تشكيل شده بود كه بعد از جدايي از ساير بخش‌ها و مراحل، در مدار ماه قرار مي‌گرفت. جمع‌آوري اطلاعات و ارسال عكس (با قدرت تفكيك بين 15 تا 20 متر) از ماه و محيط فضا از ماموریتهای این سفینه بود .لونا12 موظف بود تا ماموريت نمونه قبلي را براي عكسبرداري و جمع آوري اطلاعات از ماه كامل كند. اين فضاپيما در 22 اكتبر 1966 به فضا پرتاب شد و 89 روز به ماموريت خود ادامه داد.

منابع : پایگاه دانش فضائی و سازمان فضایی و ناسا
Captain I
Captain I
پست: 370
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۱۵ شهریور ۱۳۹۰, ۷:۲۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 6398 بار
سپاس‌های دریافتی: 3280 بار

Re: تحقق رؤیاها

پست توسط behrad90 »


لونا12 در سال 1966 روی ماه فرود آمد و مجهز به ابزارهاي اندازه‌گيري بيشتري بود. لونا13 توانست علاوه بر عكس‌هايي بهتر از سطح ماه ، براي اولين بار به وسيله حسگرهاي خود اطلاعاتي از تركيب خاك سطح ماه و همچنين پرتوهاي موجود در ماه به زمين مخابره كند.

هم آمریکا و هم شوروی در یک مسابقه فضائی فرود روی کره ماه رانشانه کرفته بودند . پرتاب سفینه های سرنشین دار مرکوری و وستوک از طرف این دو کشور نشان داده بود که انسان در میتواند در شرایط بی وزنی فضا حضور داشته باشد .

برنامه فرود انسان در ماه بوسیله ماموریتهای آپولو دنبال میشد . در آن طرف هم شوروی برنامه لونا را با سه منظور دنبال میکرد :به دست آوردن اطلاعات لازم از محیط فضا ، فرود فضاپیما بدون سرنشین روی ماه و فرود انسان روی ماه

در آن شرایط شوروی در کلیه جهات از آمریکا پیشی گرفته بود .اما با تصویب بودجه ۲۵ میلیارد دلاری مورد تقاضای ناسا توسط کنگره آمریکا،( با ارزش آن زمان) ٬ حدود ۴۰۰ هزار نفر به طور مستقیم و غیر مستقیم در استخدام ناسا قرار گرفتند و ۲۰ هزار شرکت، دانشگاه، مرکز تحقیقاتی و واحد صنعتی مختلف با این سازمان شروع به همکاری کردند .

پروژه آپولو که به عنوان جايگزيني براي كپسول‌هاي مركوري طراحي شده بود، .این مزیت را داشت كه برخلاف مركوري كه تنها مي‌توانست يك فضانورد را آن هم تا مداري محدود ببرد، مي‌توانست 3 فضانورد را در خود جاي دهد و تا مداري نزديك به ماه پيشروي كند و برگردد.

فضاپيماي آپولو از 2 بخش اصلي تشكيل مي‌شد. يكي قسمت سرويس و فرماندهي كه قسمت اصلي فضاپيما را تشكيل مي‌داد و قسمت ديگر كه بخش ماه‌نشين بود. قرار بود بخش اصلي در مدار ماه قرار بگيرد و ماه‌نشين از آن جدا شده و روي ماه فرود بيايد سپس بخش كوچكي از ماه‌نشين از سطح ماه بلند شود و در مدار فضانوردان را به بخش فرماندهي برساند.

اولین پرواز سرنشین دار آپولو در سال 1967 به علت آتش گرفتن کابین سفینه و کشته شدن سه فضانورد ناموفق بود . در نوامبر همین سال موشک ساتورن 5 سفینه ای بدون سرنشین را در مدار قرار داد.

در 11 اکتبر 1968 سه سرنشین آپولو 7 در طی 163 بار گردش مداری مدول فرماندهی را آزمایش کردند .در دسامبر همین سال آپولو هشت پرتاب شد که پس از گردش دور زمین به طرف ماه رفت و با 21 بار گردش دور ماه به زمین بازگشت . دوربینهای این سفینه تمام مراحل سفر را زنده نشان میدادند .

آپولو 9 در 3 مارس 1969 سفر ده روزه ای را آغاز کرد و مدول ماه نشین را در مدار زمین بررسی کرد .در 18 مه همین سال آپولو 10 مانند ماموریت آپولو 8 در مداری به دور ماه قرار گرفت و دو فضانورد آن به مدول ماه نشین انتقال یافتند و تا ارتفاع 14 کیلومتری بر فراز ماه پائین آمدند. سپس به مدول فرماندهی بازگشتند و به زمین آمدند .
در ماموریتهای آپولو تا اینجا تمام جوانب کار مورد بررسی و تمرین قرار گرفته بودند . اینک زمان تاریخی فرود انسان روی ماه فرا رسیده بود .

آپولو 11 در 16 ژوئن 1969 به سر نشینی نیل آرمسترانگ ، ادوین آلدرین و مایکل کالینز توسط موشک ساتورن به فضا پرتاب شد .و به مدار ماه رسید . ماه‌نشين از دو بخش فرودي و صعودي تشكيل مي‌شد. بخش پاييني شامل كليه ابزار و وسايل لازم روي ماه مي‌شد و با موتوري كه داشت سرعت را چنان كم مي‌كرد تا ماه‌نشين بتواند روي 4 پايه خود فرود بيايد. پس از انجام ماموريت هم قرار بود فضانوردان به همراه بخش صعودي به مدول فرماندهی بپيوندند و از بخش فرودي به عنوان سكوي پرتاب استفاده كنند.دو فضانورد یعنی آرمسترانگ و آلدرین به مدول ماه نشین منتقل شدند. تصویر 

بعد از حدود 2 ساعت از جدا شدن ماه‌نشين، سفيران زميني در ساعت 8و17 دقیقه روز بیستم ژوئیه به وقت گرینویچ در نقطه ای با مختصات 23.26 درجه شرقی و 0.41 شمالی در درياي آرامش ماه فرود آمدند و كمي بعد صداي نيل آرمسترانگ در زمين شنيده شد: هوستون، اينجا پايگاه آرامش، عقاب فرود آمد.

نيل آرمسترانگ به عنوان اولين انسان پا بر روي تنها قمر زمين گذاشت. قدمي كه به قول خود او گامي كوچك براي يك انسان و جهشي بزرگ براي بشر بود.19 دقيقه بعد آلدرين پا به سطح ماه گذاشت. سطحي كه آن را «ويرانه باشكوه» توصيف كرد.

آنها همچنين از لوح يادبود سفر پرده‌برداري كردند و آن را براي تمام جهانيان خواندند: «اينجا مرداني از كره زمين در جولاي سال 1969 پس از ميلاد، اولين گام‌ها را بر سطح ماه گذاشتند. ما براي صلح براي تمام بشر به اينجا آمديم.» تصویر 

دو فضانورد در کل حدود 2ساعت و 31 دقيقه روي ماه ماموريت انجام دادند و در اين مدت علاوه بر انجام چند آزمايش و عكسبرداري‌هاي متنوع، 22 كيلوگرم نمونه از سنگ و خاك سطح ماه براي زمين به ارمغان آوردند.

آزمایشی در باره باد خورشیدی انجام دادند و یک نمونه از آن برای انتقال به زمین گرفتند . یک صفحه بازتاب لیزری و یک ابزار لرزه نگار کار گذاشتند. در تمام این مدت تصویر آنها توسط یک دوربین به زمین مخابره میشد. فضانوردان پس از اتمام ماموريت روي ماه 7 ساعت بعد را به استراحت و چك كردن تجهيزات پرداختند
پس از حدود 21 ساعت اقامت در ماه صعود به مدول فرماندهی را اجرا کردندو به مایکل کالینز پیوستند ودر 24 ژوئیه در اقیانوس آرام فرود آمدند.

برنامه های آپولو ادامه یافت و در نوامبر 1969 آپولو 12 ، آپولو 14 در ژانویه سال 1971 ، آپولو 15 در ژوئیه همان سال ، آپولو 16 در سال 1972 و آخرین ماموریت آپولو 17 بود که در دوم دسامبر 1972 عملیات فرود را انجام داد . جمعا 12 فضانورد در ماموریتهای آپواو قدم روی ماه گذاشتند .

روس‌ها بعد از فتح ماه توسط آمريكايي‌ها از دنبال كردن هدف سوم برنامه لونا یعنی فرود انسان در ماه رويگردان شدند. از طرفی درگذشت ناگهاني سرگِي كاراليوف، مدير و مغز متفکر تمام برنامه‌هاي فضايي شوروي در سال 1966، ضربه بزرگي به برنامه لونا و ديگر برنامه‌هاي شوروي وارد كرد.لذا آنها اعلام كردند كه هدف شوروي تنها فرستادن ربات به سطح ماه است و به دليل اهميت حفظ جان فضانوردان اين برنامه برايش اولويتي ندارد.

روس‌ها برنامه لونا را با هدف ماموریتهای بدون سرنشین ادامه دادند، لونا15، تنها 3 روز قبل از پرواز تاريخي سه فضانورد آمريكايي به سمت ماه در قالب برنامه آپولو11، به فضا پرتاب شد. براي اولين بار در تاريخ فضا، روس‌ها و آمريكايي‌ها براي جلوگيري از برخورد احتمالي دو فضاپيما، يكديگر را در جريان برنامه پروازي و ماموريت خود قرار دادند و با هم هماهنگ كردند. لونا15 با موفقيت در مدار ماه قرار گرفت.وقتي كه قسمت ماه‌نشين لونا15 ، در ساعت 15:47 بيست و يكم ژوئيه 1969، با روشن كردن راكت‌هاي خود آماده فرود بر روي سطح ماه مي‌شد، چند ساعتي از قدم زدن آرمسترانگ و آلدرين بر سطح ماه و مخابره مستقيم تصاوير آن به زمين مي‌گذشت.اما با بروز اشكال و سقوط لونا15 به روي سطح ماه، از فاصله 3 كيلومتري ماموریت لونا 15 کامل نشد . تصویر 

لونا16 در 12 سپتامبر 1970 به فضا پرتاب شد. بخش رباتي ماه‌نشين اين فضاپيما، اولين سامانه رباتي بود كه مقداري از خاك ماه را با خود به زمين ‌آورد. لونا16 اولين ماه‌نشيني بود كه در سمت تاريك ماه فرود ‌آمد. ماموريت لونا16 بر روي سطح ماه 26 ساعت و 25 دقيقه به طول انجاميد. در اين مدت زمان، مته خودكار آن 35 سانتي متر سطح ماه را سوراخ كرد و 105 گرم از خاك سطح ماه را نمونه‌برداري كرد. سپس بخشي از آن جدا شد و بر روي سطح ماه ماند و بخش ديگر به طرف زمين به پرواز درآمد. در 24 سپتامبر 1970، اين كاوشگر با موفقيت به زمين بازگشت و محموله خود را در صحراهاي قزاقستان تحويل داد.

در ماموريت لونا 17 يك ماه‌نورد به نام لونوخود از سفینه جدا و روی ماه حرکت کرد و طي 322 روز انجام ماموريت، حدود 10540 متر بر روي سطح ماه راه رفت و به نمونه‌برداري و ارسال اطلاعات پرداخت. اين ماه‌نورد در اين مدت، 20000 تصوير تلويزيوني به زمين مخابره كرد. لونوخود كه در تاريخ 10 نوامبر 1970 طي برنامه لونا17 به فضا پرتاب شده بود، به لحاظ زماني حدود سه برابر بيش از حد انتظار به عمليات بر روي سطح ماه پرداخت.

در 2 سپتامبر 1971، لونا18 با ماموريتي مشابه لونا16 يعني آوردن مقداري از خاك ماه، به فضا پرتاب شد، اما پس از فرود بر روي سطح ماه، ارتباط آن با زمين قطع و ماموريت با شكست مواجه شد.

در 28 سپتامبر 1971، لونا19 با هدف تحقيق و بررسي پيرامون ميدان گرانش ماه، تهيه تصاوير دقيق از سطح ماه و مطالعه بر روي ذرات باردار و پرتوهاي كيهاني روانه مدار ماه شد. لونا19 پس از 388 روز به عمليات خود در مدار ماه پايان داد.

در 14 فوريه 1972، لونا20 براي تكميل ماموريت لونا18 به فضا پرتاب شد. لونا20 موفق بود و توانست محموله كوچك خود را در 25 فوريه 1972 در جزيره‌اي در رودخانه كاركينگير قزاقستان تحويل دهد. اين محموله نيز مانند محموله لونا16، براي تجزيه و آزمايش بين دانشمندان شوروي و فرانسه تقسيم شد.

لونا21 كه در 8 ژانويه 1973 به فضا پرتاب شد، ماموريت داشت كه لونوخود2 را بر سطح ماه فرود آورد.بعدها این مه نورد داخل يك فرورفتگي غلطيد و ديگر نتوانست از آن خارج شود. و ماموريتش ناتمام ماند.. اين مه نورد در مدت ماموريت خود حدود 80000 تصوير تلويزيوني، 86 تصوير بسيار باكيفيت و صدها داده از خواص مكانيكي و شيميايي مواد موجود بر روي سطح ماه را مخابره كرد. شوروي بعدها اعلام كرد كه از طريق يك دانشمند آمريكايي، عكس‌هايي از محل فرود و حركت لونوخود2 را كه توسط فضاپيماي آپولو17 در هنگام فرود گرفته شده‌اند، به دست آورده است. اين عكس‌ها براي ماموريت‌هاي مشابه آينده شوروي بسيار مفيد بودند.

شوروي در 29 مه 1974، آخرين فضاپيماي مدارگرد ماه خود را تحت نام لونا22 به فضا فرستادکه در طي 521 روز ماموريت خود اطلاعات بسيار جالب و مهمي را از جنبه‌هاي مختلف ماه مخابره كرد. اين فضاپيماي بسيار موفق، هرگز دچار اشكال نشد و عمر آن با اتمام پيشران موتورهاي كنترلي، به پايان رسيد.

در 28 اكتبر 1975، شوروي لونا23‌ را براي آوردن مقدار ديگري از خاك ماه به كره زمين به فضا فرستاد، اما در هنگام فرود، قسمت بازگشتي دچار آسيب شد و ماموريت شكست خورد.

لونا24 در 9 اوت 1976، براي انجام ماموريت ناكام لونا23 به سمت ماه پرتاب شد. اين فضاپيما در 22 اوت، محموله 170 گرمي خود را در سيبري فرود آورد. فضاپيما در هنگام پرتاب 4800 كيلوگرم وزن داشت. اين بار مته رباتي فضاپيما حدود دو متر حفاري كرده بود. شوروي مقدار اندكي از خاك آورده شده توسط اين ماه نشين را در دسامبر 1976 به ناسا هديه كرد.
 تصویر 

لونا 24 آخرین ماموریت شوروی سابق در زمینه سفینه های ارسالی به ماه بود

 تصویر 
Captain I
Captain I
پست: 370
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۱۵ شهریور ۱۳۹۰, ۷:۲۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 6398 بار
سپاس‌های دریافتی: 3280 بار

Re: تحقق رؤیاها

پست توسط behrad90 »

  در  

  مرداد ماه سال 1377 اخبار شامگاهی رادیو تلویزیون از تماس تلفنی رئیس جمهور وقت ایران با پادشاه عربستان و نخست وزیر پاکستان خبر داد. مشخص بود رویداد مهمی در شرف وقوع میباشد . روز بعد این رویداد مهمترین خبر همه خبرگزاریهای دنیا شد . مقامات نظامی ایران اعلام کردند که نخستین موشک بالستیک شهاب 3 با موفقیت آزمایش شده است .
 تصویر 

رئیس جمهور آمریکا در اولین کنفرانس مطبوعاتی خود نسبت به این واقعه واکنش انفعالی نشان داد و گفت ما منتظر این رویداد بودیم .برخی از کشورهای غربی نسبت به فن آوری کاملا ایرانی موشک آزمایش شده ابراز تردید میکردند . ولی رئیس جمهور ایران در یک گفتگوی خبری با قاطعیت اعلام کرد : به جرات میگویم که در این باره دنبال رد پای خارجی ها نباشید.ناتو پذیرفت نمونه جدیدی از موشکهای بالستیک ظهور کرده است و موشکهای شهاب را در رده بندی موشکهای دنیا در جدول خود گنجاند.

تحقیقات ایران روی شهاب 3 متوقف نشد و توسعه آن به شدت در حال پیگیری بود . چیزی که کشورهای غربی با نگرانی آن را دنبال میکردند ولی کشورهای در حال توسعه امیدوارنه به آن چشم دوخته بودند و پنهانی یا آشکارا از آن حمایت میکردند.

در سال 1383 موشک مدرنیزه شده "شهاب-3 ام" با برد 2000 کیلومتر آزمایش شد . خرداد ماه 1384 وزیر دفاع وقت ایران از تولید موتور دو مرحله ای خبر داد . که استفاده از سوخت مایع و جامد را در موشکها مقدور میسازد

اواخر سال 1384 آزمایش موشکی جدید با برد 2400 کیلومتر انجام شد .اواخر سال 1385 "شهاب-3 آ" برای مدار پایین آزمایش شد . حال مشخص شد که ایران در تلاش برای پرتاب ماهواره به مدار زمین میباشد .

در پایان سال 1386 ایران موشک "کاوشگر1" را آزمایش میکند . در همین زمان مرکز فضایی ملی ایران در سمنان تحت آزمایش قرار می گیرد. کاوشگر یک، شامل یک محموله زیرمداری بود که سر راکت به هنگام بالا رفتن و قرارگرفتن در زیر مدار از راکت اصلی جدا می‌شود و بعد از ۱۵ دقیقه به وسیله چتر نجات فرود می‌آید. مدت زمانی که این محموله مداری در مدار قرار می‌گیرد، باعث می‌شود تا اطلاعات لازم و مورد نیاز اعم از اتمسفر و آب و هوای جوی دریافت و به پایین منتقل شود.

در سال ۲۰۰۸ میلادی ایران اعلام کرد که موشک ماهواره بر سفیر امید، که قرار است در آینده ماهواره امید را به فضا منتقل کند، با موفقیت آزمایش شده‌است. ناسا موفقیت آمیز بودن ماموریت را تائید کرد .

راکتهای کاوشگر با استفاده از سنسورها قادرند تصاویر نجومی، اشعه ها و آثار فعالیتهای نجومی را به دقت ثبت و ضبط کنند. از سوی دیگر به دلیل آنکه هزینه ساخت و ارسال راکت از ماهواره ها کمتر است از این رو استفاده از راکتهای کاوشگر در مطالعات نجومی مقرون به صرفه است.
در روز سه‌شنبه 21/08/87، راكت كاوش 2، با محمولة علمي با وزن تقريبي 50 كيلوگرم را تا ارتفاع 30 كيلومتر بالا برد. اين محموله با بازشدن موفقيت‌آميز چترها، فرود آمده و توسط هليكوپتر و تيم جستجوي زميني، بازيابي شد.در اين محموله سيستم‌هاي مختلف براي انجام آزمايش و شناسايي لايه‌هاي مختلف اتمسفر از جمله سنسورهاي دما و فشار تعبيه و شتاب‌هاي اعمالي در طول مأموريت نيز اندازه‌گيري شده‌است. مجموعة اين داده‌ها از طريق تله‌متري به زمين ارسال ‌شد. همچنين در طول پرواز شاهد تصويربرداري از مراحل انجام مأموريت بوديم كه توسط دوربيني كه روي محموله نصب شده بود به زمين ارسال مي‌شد.
 تصویر 

كاوشگر 3 در تاريخ 12 بهمن ماه 1388، در ساعت 14:00 بعد از ظهر با موفقيت پرتاب شد. ای یک محمولة علمي پژوهشي بود که به وسيلة يک پرتابکننده به فضای ماورای جو غليظ انتقال یافت و ضمن ارسال و مخابرة نتايج، در بازگشت به زمين، بازيابي و نتايج آزمايشهاي علمي و تحقيقاتي از آن استخراج میشد. هدف از پرتاب كاوشگر 3 ايجاد آزمايشگاه فضايي زيرمداري (suborbital) براي آزمايش عملكردي و محيطي زيرسامانه هاي فضايي تحت شرايط واقعي پرتاب است كه در ادامۀ پرتاب موفقيت‌آميز کاوشگر 1 و 2 پرتاب شده است.
 تصویر 

پانزدهم بهمن ۱۳۸۷ یک روز تاریخی و به یاد ماندنی برای ایرانیان بود . ایران برای نخستین بار یک ماهواره بومی را با فناوری پرتاب فضایی ایرانی به فضا پرتاب کرد. با اعلام این خبر موجی از غرور و شادی در کشور ایجاد شد . ما سرانجام به باشگاه کشورهای فضائی پیوستیم .
 تصویر 

ماهواره امید ۸۲ روز پیام دوستی بر زمین باراند تا اینکه در اوایل اردیبهشت ۱۳۸۸ جایی در نیم‌کره جنوبی زمین برای همیشه آرام گرفت. ماهواره امید٬ جوانه‌های امید فراوانی در قلب ایرانیان کاشت و کشور را وارد عرصه جدیدی نمود٬ عصر فضایی ایران.این ماهواره با در ارتفاع ۲۴۶ تا ۳۷۷ کیلومتر بوده و در هر ۹۰٫۷۶ دقیقه یک بار به دور زمین می‌چرخید.

قبل از ایران کشورهای شوروی (۱۹۵۷)، ایالات متحده آمریکا (۱۹۵۸)، فرانسه (۱۹۶۵)، ژاپن (۱۹۷۰)، چین (۱۹۷۰)، بریتانیا (۱۹۷۱)، هند (۱۹۸۰)، رژیم اشغالگر فلسطین (۱۹۸۸) و اوکراین (۱۹۹۵) موفق به پرتاب ماهواره شده بودند.

در 24 اسفند 1389 کاوشگز 4 به فضا پرتاب شد . ازجمله نتایج و دستاوردهای این پرتاب می توان به عملکرد صحیح موتور حامل کاوشگر و سکوی پرتاب ؛ عملکرد دقیق سیستم الکترونیکی شامل ارسال داده و تصویر از ارتفاع 120 کیلومتری سطح زمین ؛ارسال و اجرای مطمئن و دقیق فرامین جدایش دماغه ؛ موتور و چترها؛ عملکرد موفق سیستم بازیابی و سامانه های کاهنده سرعت در بازگشت محموله به زمین اشاره کرد .
 تصویر 

سازمان فضائی ایران اعلام کرده کاوشگر 5 که در این سازمان طراحی و ساخته شده در آینده نزدیک به فضا پرتاب خواهد شد . این کاوشگر حاوی یک کپسول زیستی حامل یک میمون میباشد که مراحل آماده سازی لازم را طی کرده است
ایران تاکنون با ساخت بیش از 10 ماهواره با ماموریت های مختلف در زمره کشورهای صاحب فناوری فضایی قرار گرفته است. طراحی و ساخت ماهواره های "مصباح"، "زهره"، "سینا"، "رصد"، "ظفر"، "فجر"، "امیرکبیر" امید و طلوع و ماهواره برهای سیمرغ، سفیر، سفیر امید، کاوشگر 1 تا 5 از جمله دستاوردهای کشور در این حوزه محسوب می شود.

علاوه بر این طراحی و ساخت ماهواره سنجش از دور "پارس 2" و ماهواره عملیاتی و کاربردی مخابراتی "قائم" در دستور کار قرار دارد.
پروژه ماهواره ای "پارس 2" دارای عمر حدود 3 سال طراحی می شود و می تواند تصویربرداری با دقت 5 متر داشته باشد. با عملیاتی شدن این پروژه، "پارس 2" مرکز کنترل ماهواره در داخل کشور خواهد شد. این ماهواره که 3 تا 4 سال آینده در کشور به بهره برداری می رسد، در ارتفاع 600 کیلومتری سطح زمین استقرار پیدا خواهد کرد.

ماهواره قائم نیز ماهواره ای عملیاتی و کاربردی مخابراتی است و قرار است در ارتفاع 36 هزار کیلومتری یکی از سه موقعیت مداری کشوربر اساس مصوبه اتحادیه جهانی مخابرات(ITU) مستقر می شود.

سازمان فضایی ایران در نظر دارد که تا سال ۱۳۹۹، نخستین فضانورد ایرانی را به استفاده از فن‌آوری فضایی بومی به مدار زمین بفرستد. [/COLOR
]
Captain I
Captain I
پست: 370
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۱۵ شهریور ۱۳۹۰, ۷:۲۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 6398 بار
سپاس‌های دریافتی: 3280 بار

Re: تحقق رؤیاها

پست توسط behrad90 »

   تصویر 

پس از آغاز ماموریتهای فضائی ، ایده وسیله ای که بتواند در بازگشت به زمین مانند هواپیما فرود آید مطرح شد. شاتل در سال 1980 کامل ودر 12 آوریل 1981 برای اولین بار پرتاب شد . با ورود شاتلها برنامه های فضائی وارد دوران جدیدی شد
این وسیله شامل یک مدار گرد بالدار ، یک مخزن سوخت جدا شونده و دو موشک با سوخت جامد بود .
 تصویر 

[COLOR=#0C0C0C]داخل مدار گرد فضائی برای تجهیزات مورد نظر بر قرار دادن در مدار یا ایستگاه فضائی وجود داشت   تصویر 

سوخت موتورهای اصلی مایع هیدروژن و اکسیژن در مخزن سوخت جدا شونده بود که پس از پرتاب فرو می افتاد در واقع تنها قسمت يكبار مصرف اين سامانه همین تانك پيشران مايع بزرگ بود كه وظيفه تأمين سوخت و اكسيدكننده مايع را براي موتورهاي راكتي شاتل در مراحل بالايي پرواز بر عهده دارد .
دو موتور کمکی که که نقش موشکهای مرحله اول پرتاب را بر عهده داشتند ، با سوخت جامددر دو طرف مخزن اصلی قرار میگرفتند .به هنگام پرتاب این موشکهای کمکی و موتور با سوخت مایع با هم به کار می افتاد.
موشکهای کمکی بعد از اتمام سوخت جامد در ارتفاع ۴۵ کیلومتری از شاتل جدا می شدند با چتر داخل اقیانوس باز میگشت . به این ترتیب امکان استفاده مجدد از آنها فراهم میشد
سوخت مایع شاتل را به ارتفاع مداری مورد نظر میرساند و پس از آن مخزن بزرگ این سوخت از شاتل جدا و بر برخورد با جو زمین از بین میرفت .
در نهایت دو موتور کوچک شاتل ( موتورهای مانوری) شاتل را در نقطه تعیین شده مدار قرار میداد. در زمان بازگشت به زمین همین موتورها نقش موشکهای معکوس را بر عهده داشتند . هنگام سقوط روی زمین نیروی بالابر هوا روی بالها اثر میگذاشت و شاتل مانند با حفظ تعادل با باز کردن چتر سرعت گیر روی باند مانند هواپیما فرود می آمد


 تصویر 


.اولين پرواز آزمايشي شاتل فضايي، كه انترپرايز نام داشت، بر دوش يك هواپيماي بهينه‌سازي شده بوئينگ747 در مركز پروازهاي فضايي مارشال انجام پذيرفت. شاتل در ارتفاع 23000 پايي زمين از هواپيماي بوئينگ رها شد و با موفقيت در باند مركز فرود آمد. تصویر 

نام اینتر پرایز برای بزرگداشت سریال محبوب سفر ستاره ای برای این شاتل انتخاب شد . (این سریال در دهه 50 در ایران با نام پیشتازان فضا پخش میشد). از بازیگران این سریال دعوت شده بود تا در مراسم رو نمائی شاتل شرکت کنند.
 تصویر 

از چپ به راست: لئونارد نیموی در نقش "اسپاک"، جورج تاکی در نقش سکاندار سولو، " فارست کلی" در نقش افسر پزشک "لئونارد مک کوی" و جیمز دوهان در نفش "مونتگمری اسکات" تصویر 

نخستین پرواز شاتل به فضا در تاریخ 12 آوریل سال 1981 میلادی،یعنی بیست سال بعد از سفر يوري گاگارين به فضا با شاتل کلمبیا و با خلبانی جان یانگ و رابرت کریمن با موفقیت در زمان 54 ساعت انجام شد و بدین ترتیب شاتل های فضایی وارد عرصه برنامه های فضایی شدند.

ناسا تعداد 5 فروند شاتل عملیاتی با نامهای چلنجر - کلمبیا - دیسکاوری – آتلانتیس و اندریو داشت .شاتل چلنجردر سال 1986 در بیست و پنچمین ماموریت خود 73 ثانیه پس از پرتاب در ارتفاع 15 هزار پایی منفجر شد و هر هفت خدمه آن جان باختند.
شاتل فضایی کلمبیا هم در سال 2003 میلادی، در مرحله بازگشت به جو زمین، کمی پیش از آنکه بیست و هشتمین ماموریت خود را به پایان رساند بر فراز ایالت تگزاس، در ارتفاع 200 هزار پایی بالای سطح زمین منفجر شد و هر هفت سرنشین آن جان باختند.
با نابودی این دو شاتل 3 فروند دیگر تا پایان ماموریتشان عملیاتی باقی ماندند.

روس‌ها هم یک شاتل به نام بوران ساختند اما اعلام کردند طرح شاتل را به علت هزینه های سنگین و اقتصادی نبودن آن از برنامه خود حذف کرده اند و تنها شاتل آزمایشی آنها هم عملیاتی نشد .


با پایان عمر مفید و با توجه به فرسودگی هزینه‌های بالای نگهداری شاتلها ، ناسا تصمیم گرفت به فعالیتهای آن پایان دهد . هزینه ی هر پرواز ۴۰۰ میلیون دلار تا یک میلیارد دلار بود .
آخرین پرواز شاتلها با آتلانتیس صورت گرفت که بیش از هفده تن اسکلت فلزی توسط این شاتل برای گسترش ایستگاه فضائی بین المللی به به فضا برده شد.
 تصویر 

شاتل فضایی آتلانتیس با چهار نفر خدمه، در پایان آخرین پرواز فضایی خود، روز پنجشنبه ۲۱ ژوئیه (۳۰ تیر) کمی پیش از طلوع آفتاب در مرکز فضایی کندی در کیپ کاناورال در ایالت فلوریدا فرود آمد.با فرود این شاتل، برنامه ۳۰ ساله آمریکا با شاتل های فضایی به پایان رسید. .با وجود تاریکی هوا در زمان فرود شاتل فضایی آتلانتیس، جمعیت زیادی برای دیدن صحنه بازگشت تاریخی آن از مدار زمین، در منطقه جمع شده بود.حتی در ایالت تگزاس و در محوطه اطراف مرکز فضایی جانسون که مرکز کنترل عملیات بود، جمعیت به چشم می‌خورد.

با استفاده از این ناوگان فضایی، صدها ماهواره در مدار زمین قرار گرفتند، تلسکوپ فضایی هابل راه‌اندازی شد و بخش قابل توجهی از عملیات ایجاد و ساخت ایستگاه بین‌المللی فضایی انجام گرفت.

مسئولان آژانس فضایی با دعوت از بخش خصوصی، آنها را به سرمایه‌گذاری برای ساخت و تأمین سفینه‌های مورد نیاز ماموریت‌های فضایی ترغیب کرده اند .در این مدت و به طور موقت، ناسا برای فرستادن فضانوردان خود به ایستگاه بین‌المللی فضایی، به روسیه وابسته خواهد بود.

البته شرکت «لاکهید مارتین» که سازنده مخازن سوخت شاتل‌ها بودند، قراردادی را در سال 2006 با ناسا منعقد کرد که براساس آن قرار است فضا پیمای جدیدی به نام اوریون ( با عملکرد شبیه سایوز) را برای این سازمان ساخته ودر سال 2015 تحویل آن سازمان دهند.
Captain I
Captain I
پست: 370
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۱۵ شهریور ۱۳۹۰, ۷:۲۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 6398 بار
سپاس‌های دریافتی: 3280 بار

Re: تحقق رؤیاها

پست توسط behrad90 »

 غبار آبی 

موفقیتهای حاصل شده دهه 60 میلادی در عرصه فضا ، به قلمرو هنر و ادبیات هم کشیده شد .فریدون مشیری شاعر محبوب و پر آوازه معاصر هم شعری با عنوان غبار آبی که متاثر از رویدادهای فضائی آن دوران بود سرود. بخشی از این شعر به صورت زیر میباشد: تصویر 


 
چندین و چند هزار قرن
از سر گذشت عالم و آدم گذشته است
وین کهنه آسیای گرانسنگ آسمان
بی اعتنا به ناله قربانیان خویش
آسوده گشته است


در طول قرنها
فریاد دردناک اسیران خسته جان
بر میشد از زمین
شاید که از دریچه زرین آفتاب
یا از میان غرفه سیمین ماهتاب
آید بروی سری
اما
هرگز نشد گشوده از این آسمان دری


در پیش چشم خسته زندانیان خاک
غیر از غبار آبی این آسمان نبود
در پشت این غبار
جز
ظلمت و سکوت فضا و زمان نبود


زندان زندگانی انسان دری نداشت
هر در که ره به سوی خدا داشت بسته بود
تنها دری که راه به دهلیز مرگ داشت
همواره باز بود
دروازه بان پیر در آنجا نشسته بود
در پیش پای او
در آن سیاه چال
پرها گسسته و قفس ها شکسته بود


امروز
این اسیر
انسان رنجدیده و محکوم قرنها
از ژرف این غبار
تا اوج آسمان خدا پر گشوده است
انگشت بر دریچه خورشید سوده است
تاج از سر فضا و زمان در ربوده است
تا باز کند دری به جهان های دیگری] 
ارسال پست

بازگشت به “متفرقه در مورد هوا فضا”