[External Link Removed for Guests]
به گزارش سرویس علمی فناوری جام نیوز به نقل از خبرگزاری ایسنا در تاریخ 3 ژانویه (13دی)، موشکها برای بیش از 50 سال به انتقال فضانوردان، روباتها و ماهوارههای گوناگون به فضا پرداختهاند که برخی از آنها با مشکلاتی روبهرو بودهاند. سایت اسپیس در گزارشی به معرفی مهمترین شکستهای فضایی در سالی که گذشت پرداخته است.
شکست ماهواره نظامی روسیه
سال 2011 با عدم موفقیت ماهوراه نظامی Geo-IK 2 روسیه شروع شد که پس از پرتاب در ماه فوریه بر روی موشک بالستیک قاره پیمای SS19، نتوانست از مدار زمین خارج شود. این ماهواره قرار بود به ارائه نقشههای سه بعدی از زمین برای استفاده نظامی بپردازد.

موشک متمرد آمریکا
در ماه ژوئیه کنترل موشک بالستیک Minuteman 3 از دستان نیروی هوایی آمریکا خارج شده، مقامات به ناچار آن را با استفاده از یک فرمان تخریب از راه دور نابود کردند.

گم شدن ماهواره 300 میلیون دلاری در فضا
صنعت فضایی روسیه در دومین شکست خود در ماه اوت ماهواره ارتباطی جدید 300 میلیون دلاری موسوم به Express-AM4 را کمی پس از پرتاب در مدار گم کرد.

این ماهواره بر روی یک موشک روسی پروتون به فضا پرتاب شده و بیدرنگ خاموش شد. روز بعد ناظران جستوجوگر آمریکایی موفق به کشف این موشک در یک مدار اشتباه شدند. مقامات روسی امکان بازگرداندن آن را به مدار ثابت، ناممکن خواندند.
راز شکست آمریکا در هواپیمای مافوق صوت
شکست دوم نیروی هوایی آمریکا در پی پرتاب آزمایشی هواپیمای مافوق صوت X51-A Waverider اتفاق افتاد که به منظور آزمایش فناوری جت سریع برای خودروهای فوقسریع اجراشده بود.
در ماه ژوئن این هواپیما بر روی اقیانوس آرام به پرواز درآمده و پیش از بروز مشکل در تغییر حالت به موتور جت برای ثبات پرواز در سرعت مافوق صوت توانست به سرعت حدود پنج ماخ دست یابد. پروازهای مافوق صوت معمولا به سرعت بالای پنج ماخ ( شش هزار و 124 کیلومتر بر ساعت) دست مییابند.

شکست بمبافکن مافوق صوت دارپا
سازمان پروژههای تحقیقاتی پیشرفته دفاعی (دارپا) در ماه اوت اعلام کرد که یک نمونه پیشساخت از بمبافکن مافوق صوت در پی بروز نقص فنی پس از پرواز در اقیانوس آرام سقوط کرد.
هواپیمای HTV-2 پیش از سقوط توانست به سرعت 20 ماخ دست یابد. این پرواز دومین تلاش این نوع هواپیما بوده که موفق به جمعآوری 9 دقیقه اطلاعات شد.

شکست موشک «بلو اوریجین»
حوزه فضاپیماهای خصوصی نیز با یک شکست در سال 2011 روبهرو شد. فضاپیمای جدید زیرمداری شرکت خصوصی «بلو اوریجین» در پرواز آزمایشی خود با مشکل روبهرو شد.

سقوط ماهواره گلوری
در ماه مارس، ماهواره هواشناسی 424 میلیون دلاری «گلوری» ناسا در پی بروز مشکل در موشک حامل آن، موفق به ورود به مدار نشد. این ماهواره برای بررسی تعاملات بین انرژی خورشید و جو زمین و تمرکز بر ذرات ریز غبار و نقش آنها بر آبوهوای زمین طراحی شده بود. اما موشک حامل تاروس XL در پی بروز یک نقص فنی در اقیانوس آرام سقوط کرد.
این دومین سقوط موشک تاروس محسوب میشد. بار اول یک نقص فنی مشابه در سال 2009 پرتاب یک ماهواره دیگر ناسا را با شکست مواجه کرد.

شکست ماهواره تجربی چین
چین نیز از این شکستها در سال 2011 به دور نبوده و در ماه اوت یکی از ماهوارههای تجربی خود موسوم به SJ-11-04 را در پی نقص فنی موشک حامل آن از دست داد. این عدم موفقیت، سومین شکست فضایی چین در هفت روز محسوب میشد و پیش از آن دو فضاپیمای بدون سرنشین با هدف اجرای ماموریت اولین ورود به ایستگاه این کشور با مشکل مواجه شده بودند.

- سقوط ماهواره روسیه در ماه دسامبر
مشکلات پرتابی روسیه تا ماه دسامبر ادامه یافت و در نتیجه ماهواره ارتباطی نظامی Meridian آن پس از پرتاب با سقوط مواجه شد.

سقوط فضاپیمای باری پراگرس روسیه
ماه اوت شاهد یک شکست دیگر برای روسیه بود که در آن موشک «سایوز» که قرار بود فضاپیمای باری «پراگرس» را به ایستگاه فضایی بینالمللی حمل کند، با مشکل مواجه شد و در سیبری سقوط کرد. این امر ماهها انتظار را برای اعزام فضانوردان و تدارکات در پی داشت.

شکست کاوشگر «فوبوس گرانت» روسیه
آخرین شکست فضایی قابل توجه در 2011 به فضاپیمای 14.5 تنی «فوبوسگرانت» روسیه تعلق دارد که قرار بود پس از پرتاب و طی مسیر به سوی قمر فوبوس مریخ، به نمونهبرداری از سطح آن پرداخته و به زمین بازگردد؛ اما این کاوشگر پس از ورود به مدار با مشکل عدم کارکرد موتور اصلی روبهرو شده و تلاشهای پیدرپی مهندسان برای برقراری ارتباط با آن با شکست مواجه شد.
آخرین اخبار حاکی از آن است که این فضاپیما در نیمههای ماه ژانویه با جو زمین برخورد کرده و تکههایی از آن بر زمین فرود میآیند.