[FONT=Arial,sans-serif]چگونه برانيم تا سوخت كم مصرف كنيم.
[FONT=Arial,sans-serif]پس از 35 سال رانندگی با ديدن نحوه رانندگی بعضی از دوستان و فرزندانم ، اينك كاملاً اذعان دارم ، در كاهش مصرف سوخت خودرو ، نحوه رانندگی بيشترين تاثير را دارد . [FONT=Arial,sans-serif]
[FONT=Arial,sans-serif]سرعت فشردن پدال گاز و انتخاب دنده مناسب ، و استفاده كم از ترمز، و سرگاز راندن ، علاوه بر رعايت بسته بودن شيشه ها و .... برای كم شدن مصرف سوخت ، بيشترين تاثير را دارند.
[FONT=Arial,sans-serif]راننده ائی كه ، فشار ناگهانی بر پدال گاز وارد ميكند ، نسبت به كسی كه به تدريج ، همراه با افزايش آرام سرعت ، پدال را در حد لازم و با تانی پائين ميدهد ، سوخت بيشتری مصرف ميكند . [FONT=Arial,sans-serif]در حال حاضر بعضی از شركتهای خودرو سازی ، اخيراً سيستمی را بر روی خودروهای خود نصب ميكنند كه باعث آرام باز شدن دريچه گاز ميشود و در صورت نياز به رانندگی شتابی با يك كليد سيستم را ميتوان از كار انداخت .
[FONT=Arial,sans-serif] بهترين نحوه رانندگی برای كاهش مصرف سوخت بجز موارد گفته شده ، رانندگی در كمی بالاتر از دنده مرده است . [FONT=Arial,sans-serif]دنده مرده به حالتی گفته ميشود كه موتور خودرو بعلت عدم توان كشش به لرزش افتاده و يا نزديك به لرزش افتادن است .
[FONT=Arial,sans-serif]فشار ناگهانی بر پدال گاز ، خصوصاً زمانيكه موتور خودرو، در دورهای پائين و دنده های سبك دوران ميكند ، موجب افزايش مصرف سوخت ميشود . [FONT=Arial,sans-serif]علت اين امر باز شدن ناگهانی دريچه گاز و ايجاد حالت مكشی توسط موتور است [FONT=Arial,sans-serif] .
[FONT=Arial,sans-serif]برای كم كردن مصرف سوخت خودرو ، بهتر است با روش پر گاز شتاب نگيربم و در جاده با سرعت حدود نود تا صد در آخرين دنده حركت كنيم .
[FONT=Arial,sans-serif]اگر چند سال است كه با روش پرگاز ، رانندگی ميكنيد ، نبايد بلافاصله از فردا از روش كم گاز استفاده كنيد، چون ممكن است بجای مصرف كم ، با پديده مصرف زيادتر ، روبرو شويد. برای اينكار بهتر است همراه با تمرين رانندگی كم ترمز ، سرعت گردش دورانی موتور را طی يك دوره چند ماهه آرام آرام پائين بياوريد تا قلق كار، بدستتان بيايد . زيرا رانندگی با دور كم موتور از نوع محاسبه شده ، با نوع بدون در نظر گرفتن عوامل تاثير گذار ، كاملاً متفاوت است و در صورت عملكرد اشتباه بجای سود آوری، زيان آور خواهد بود [FONT=Arial,sans-serif] .
[FONT=Arial,sans-serif]در جاده های كوهستانی با شيبهای مثبت تند ، لازم نيست از حداكثر دور موتور استفاده كنيد ، كافيست اصطلاحاً سرگاز ، خودرو را بالا ببريد . سرگاز راندن علاوه بر مصرف سوخت كم ، باعث ميشود موتور خودرو در سربالائی كمتر گرم كند .
[FONT=Arial,sans-serif]رانندگی در كمی بالاتر از دنده مرده و يا سرگاز راندن شايد در ابتدای كار سخت باشد و نتوانيد آنرا بدرستی انجام بدهيد، يعنی بجای اينكه در كمی بالاتر از دنده مرده رانندگی كنيد ممكن است اشتباهاً ، وارد محدوده دنده مرده شده و يا بجای سرگاز راندن ، وارد وضعيت كم گاز راندن بشويد ، اما پس از گذشت مدتی ، مطمئناً احتياجات حداقل موتور خودرو را ، درك ، و بطور خودكار بدون فشار به اعصابتان رانندگی روان و معقولی را خواهيد داشت. . در اين مورد بجز دور سنج و صدای موتور ، درجه دمای آب نيز در صورت بالا نيامدن به شما كمك ميكند كه بدانيد ، دور موتور مناسب و حداقل را ، آيا رعايت كرده ائيد [FONT=Arial,sans-serif].
[FONT=Arial,sans-serif]استفاده كم از ترمز ، راننده را وادار ميكند ، عمق ديد رانندگی خود را افزايش دهد و بجای ديد و تفكر مثلاً دويست متری با ديد و تفكر هزار متری رانندگی كند . اين موضوع بجز كاهش مصرف سوخت، باعث اجتناب از حوادثی ميشود كه از نظر رانندگان دويست متری ، ناگهان برای آنها پيش آمده و فرصت عكس العمل مناسب را از آنها سلب كرده است .
[FONT=Arial,sans-serif]رانندگی در مسيرهای شلوغ شهر، بعلت نياز به ترمز و شتابگيری ، مصرف سوخت را بيشتر ميكند و تمركز راننده برای اجتناب از برخورد ، باعث ميگردد ، مسئله مديريت مصرف سوخت منتفی شود.
[FONT=Arial,sans-serif]اينك دريافتيم وقتی راننده پدال گاز را ناگهان فشار ميدهد ميزان پاشش سوخت نسبت به آرام فشردن ، بشدت افزايش پيدا ميكند و خودرو آماده برای ارائه قدرت كافی بمنظور شتابگيری سريع كه در سبقتها مورد نياز است ، ميشود . عادت به اين روش رانندگی در مواقع غير لازم ، حاصلی بجز اتلاف سوخت ، نسبت به مسافت طی شده و صدمه به جعبه دنده و كلاچ و ترمز ندارد .
[FONT=Arial,sans-serif]در شهر، راننده شتابی ، بعلت همگام نبودن سرعت خودرويش با سرعت وسائل نقليه ديگر، نياز به استفاده مكرر از ترمز دارد بهمين علت باعث ايستائی ترافيك در خودروهای پشت سر ميگردد و مصرف سوخت آنها را نيز، افزايش ميدهد [FONT=Arial,sans-serif] .
[FONT=Arial,sans-serif]در سربالائی هائی كه سبقت مجاز نيست ، اگر در عقب يك كاميون كند رو قرار بگيريم ، با فرض اينكه كاروان براه افتاده در پشت كاميون بيش از ده خودرو باشد و خودرو ما يازدهمی به بعد باشد مجبور ميشويم گاهی كاملاً توقف كنيم ؛ در حاليكه كاميون سردسته كاروان ، مثلاً با سرعت سی كيلومتر بطور يكنواخت و بدون كاهش سرعت در حال بالا رفتن است . چنين مشكلی را رانندگان شتابی با ترمز گرفتنهای مكرر برای بقيه ايجاد ميكنند .
[FONT=Arial,sans-serif]اگر جزء رانندگان تازه كار هستيد لازم نيست به مصرف سوخت خودرويتان فكر كنيد ، كافيست خودرو را فقط با دور موتور خيلی زياد نرانيد و كاری به راندن با دور كم نيز نداشته باشيد و سعی كنيد همگام با ترافيك سرعت خود را تنظيم كنيد، هر چند كه هرگز، همانند خلبانان جتهای جنگی در يك فورميشن پروازی موقعيت خود را حفظ نخواهيد كرد ، زيرا بطور طبيعی هنوز فكر شما درگير تنظيم و هماهنگ شدن پا و دستتان برای كلاچ ، دنده ، فرمان و جلوگيری از تصادف است .
[FONT=Arial,sans-serif]يادتون باشه هرگز مثل بعضی از رانندگان تاكسی نرانيد چون آنها برای كسب معاش ، مجبورند شتابی و ترمزی عمل كنند وگرنه مسافر خود را از دست ميدهند.
[FONT=Arial,sans-serif]----------------------------------------------------------------
[FONT=Arial,sans-serif]مديريت مصرف سوخت در خودروهای اتوماتيك
[FONT=Arial,sans-serif]در خودروهای دنده اتوماتيك كه دارای مبدل گشتاور هيدروليك هستند ؛ همواره كمی هرزگردی وجود دارد و اتصال بين موتور و گيربكس ، بطور كامل برقرار نميگردد ( مبدل گشتاور وسيله انتقال نيروی گردشی موتور به جعبه دنده است ، و نوعی كلاچ محسوب ميشود كه در آن گردش پره های محرك سمت موتور ، با به حركت انداختن گردابی شكل روغن تحت فشار ، باعث چرخش پره های تاثير پذير سمت گيربكس برای گردش ميشود . )
[FONT=Arial,sans-serif]اين هرزگردی برای ارائه قدرت و جلوگيری از وارد شدن شوك به جعبه دنده ، گاهی بيشتر از وضعيت عادی شده و حالتی شبيه به نيم كلاچ را برای خودروهای اتوماتيك دارد، كه برای شروع حركت و شيبها لازم است .
[FONT=Arial,sans-serif] زمانيكه پدال گاز را به سبك رانندگان شتابی ، بيش از نياز طوری فشار ميدهيم كه تعويض دنده سبك به سنگين انجام نشود در واقع باعث يك نوع هرزگردی غير لازم ميشويم كه سوخت بيشتری ، بعلت دوران بالای موتور هدر ميرود ( هرزگردی بين پره های مبدل بر اثر فشار روغن با فاصله گرفتن پرهای محرك و گردنده صورت ميگيرد ) . برای كنترل اين حالت فشردن تدريجی و آرام پدال گاز موثر است .
[FONT=Arial,sans-serif]با كمی تبحر ، ميتوان از هنگام شروع حركت بقصد رسيدن به سرعت مطلوب ، تعويض دنده ها را در دور موتور تنظيم شده كمتر از خودرو ساز نيز انجام داد . برای مثال در خودرو سوزوكی 2400 گراند ويتارا اتوماتيك ؛ وقتی گيربكس وارد دنده دو شد و سرعت به كمی بيش از نيمه تعويض دنده دو به سه رسيد ، اگر پا را از روی پدال گاز برداريد و به آرامی مجدداً فشار دهيد ، متوجه ميشويد خيلی زودتر از رانندگی عادی دنده سه درگير ميشود و همين عمل نيز در دنده سه باعث درگير شدن پيش از موعد دنده جهار ميشود . به اينصورت يك خودرو دنده اتوماتيك را هم از نظر مصرف سوخت مهار خواهيد كرد .
[FONT=Arial,sans-serif]معمولاً آخرين دنده يك خودرو اتوماتيك با برداشتن پا از روی پدال گاز حالتی شبيه به تقريباً دنده خلاص را دارد ، بهمين علت در سراشيبی ها ابتدا ترمز كرده و با جابجا كردن دسته دنده به دنده مناسب ، كمتر نياز به ترمز كردن داشته و كنترل خودرو را نيز از دست نخواهيد داد و همچنين در سر بالائی ها اگر ميدانيد با توجه به شيب جاده ، گيربكس ممكن است دائم به دنده های سبك و سنگين برود برای جلوگيری از مصرف سوخت و صدمه به خودرو و توان بهتر برای بالا رفتن ، لازم است از همان ابتدای سربالائی وارد دنده سنگين مناسب ، از طريق جابجا كردن دسته دنده مثلاً به دو و يا سه شويد ، و بصورت روش سرگاز از شيب بالا برويد [FONT=Arial,sans-serif] .
[FONT=Arial,sans-serif]--------------------------------------------------------------
[FONT=Arial,sans-serif]شايد بعنوان يك جوان برای اين نوع رانندگی، اصطلاح رانندگی پيرمردی را بكار ببريد . اما مطمئن باشيد تلفيق رانندگی كم شتاب و كم سرعت ( حدود صد كيلومتر) همراه با رانندگی بدون ترمز ، علاوه بر جلوگيری از اتلاف سوخت ، باعث بموقع رسيدن شما خصوصاً در شب ، اگر تبحر رانندگی شبانه داشته باشيد نسبت به ديگران به مقصد ميگردد . اين موضوع برای من كه دائم السفر هستم ، بارها بعنوان يك راننده كم مصرف ثابت شده است .
[FONT=Arial,sans-serif]اگر برداشت اشتباه و بد آموزی نشود و اين روش را بدون كسب تجربه طولانی چند ساله بعلت خطرناك بودن و مرگبار بودن انجام ندهيد ؛ يك نمونه را تعريف ميكنم :
[FONT=Arial,sans-serif] يك بعد از ظهر تابستانی بهمراه دختر كوچكم از شيراز بقصد ماهشهر با پرايد براه افتاديم ، وقتی به جاده اميديه به ماهشهر كه جاده دوطرفه و مستقيم به طول شصت و پنج كيلومتر است رسيديم ، شب شده بود ، با سرعت صد كيلومتر در حال طی كردن آخرين قسمت سفر بوديم ، در راه خودروهائی ديده ميشدند كه با سرعت بيشتر از ما عبور ميكردند ، اين موضوع باعث دلخوری دخترم كه خسته شده و دوست داشت زودتر برسيم شده بود بهمين علت خودروهائی را كه سبقت ميگرفتند را با نام شناسائی ميكرد و ميشمرد. گفتم ميخوای از همه شون بدون زياد كردن سرعت رد بشيم . البته شرطش اينه كه به مامان نگی ! بلاخره پس از دقايقی همه خودروهائی را كه با سرعت بيشتر از ما عبور كرده بودند جا گذاشته و در نهايت زودتر از آنها به ماهشهر رسيديم .
[FONT=Arial,sans-serif]راز اينكار چيزی نبود بجز رانندگی بدون ترمز همراه با چشمانی سالم و غير آستيگمات توام با تجربه ائی بسيار طولانی از رانندگی در شب و مقدار زيادی چاشنی حماقت . كه همواره متاسفانه در جيب شلوار، در سفرهايم دارم.
[FONT=Arial,sans-serif] در حاليكه خودروهای سبقت گرفته از ما ، پشت يك كاميون منتظر باز شدن مسير برای سبقت بودند ، چندين بار ، زمانی ما به صف های چند تائی اين منتظران عبور ميرسيديم كه راه لحظاتی قبل ، درست هنگام رسيدنمان به اين جمع باز شده بود و با سرعت صد كيلومتر بديگر خودروها كه كمتر از شصت كيلومتر سرعت داشتند با چراغ علامت داده و يكجا و اصطلاحاً كاروانی ، حق سبقت را از آنها سلب ، و از آنها رد ميشدم .
چگونه برانيم تا سوخت كم مصرف كنيم
در اين بخش ميتوانيد در مورد ديگر مباحث خودرو و وسايل نقليه به بحث بپردازيد
مدیران انجمن: MOHAMMAD_ASEMOONI, RAHVAR, Mohsen1001, شوراي نظارت
- پست: 399
- تاریخ عضویت: سهشنبه ۲۳ آبان ۱۳۸۵, ۱:۳۶ ب.ظ
- محل اقامت: ماهشهر-شیراز
- سپاسهای ارسالی: 28 بار
- سپاسهای دریافتی: 388 بار
بازگشت به “متفرقه وسايل نقليه”
پرش به
- بخشهاي داخلي
- ↲ اخبار و قوانين سايت
- ↲ سوالات، پيشنهادات و انتقادات
- ↲ مرکز جوامع مجازي - CentralClubs Network
- ↲ سرويس ميزباني وب - CentralClubs Hosting
- ↲ مجله الکترونيکي مرکز انجمنهاي تخصصي
- بخش تلفن همراه
- ↲ نرم افزار تلفن همراه
- ↲ Symbian App
- ↲ Android App
- ↲ Windown Phone App
- ↲ iOS App
- ↲ JAVA Mobile App
- ↲ بازيهاي تلفن همراه
- ↲ Symbian Games
- ↲ Android Games
- ↲ iOS Games
- ↲ Windows Phone Games
- ↲ JAVA Mobile Games
- ↲ گوشيهاي تلفن همراه
- ↲ Sony
- ↲ Samsung
- ↲ GLX
- ↲ Dimo
- ↲ Huawei
- ↲ Motorola
- ↲ Nokia
- ↲ گوشيهاي متفرقه
- ↲ سرگرميهاي تلفن همراه
- ↲ خدمات و سرويسهاي مخابراتي
- ↲ تازه ها و اخبار تلفن همراه
- ↲ مطالب كاربردي تلفن همراه
- ↲ متفرقه در مورد تلفن همراه
- ↲ سوالات و اشکالات تلفن همراه
- بخش كامپيوتر
- ↲ نرم افزار كامپيوتر
- ↲ گرافيک و طراحي کامپيوتري
- ↲ طراحي صفحات اينترنتي
- ↲ سوالات و اشکالات نرم افزاري
- ↲ برنامه نويسي
- ↲ C Base Programming
- ↲ Dot Net Programming
- ↲ Web Programming
- ↲ Other Programming
- ↲ Software Engineering
- ↲ Java Programming
- ↲ Database Programming
- ↲ سخت افزار كامپيوتر
- ↲ امنيت و شبكه
- ↲ امنيت
- ↲ شبکه
- ↲ تازه ها و اخبار دنياي کامپيوتر
- ↲ مطالب كاربردي كامپيوتر
- ↲ متفرقه در مورد کامپيوتر
- بخش هوا فضا
- ↲ نيروي هوايي ايران
- ↲ متفرقه درباره نیروی هوایی
- ↲ نیروی هوایی و سازندگی
- ↲ حماسه و حماسه آفرینان نيروي هوايي
- ↲ تیزپروازان در بند
- ↲ شهدا و جانباختگان نیروی هوایی
- ↲ عملیاتهاي نيروي هوايي
- ↲ دستاوردها و اخبار نيروي هوايي
- ↲ تاریخچه نیروی هوایی در ایران
- ↲ هوانيروز ايران
- ↲ حماسه و حماسه آفرينان هوانيروز
- ↲ شهدا و جانباختگان هوانيروز
- ↲ دستاوردها و اخبار هوانيروز
- ↲ هواپيماها
- ↲ هواپيماهاي نظامي
- ↲ هواپيماهاي غير نظامي
- ↲ هواپيماهاي بدون سرنشين
- ↲ بالگردها
- ↲ بالگردهاي نظامي
- ↲ بالگردهاي غير نظامي
- ↲ بالگردهاي بدون سرنشين
- ↲ اخبار بالگردها
- ↲ تسليحات هوايي
- ↲ موشكهاي هوا به هوا
- ↲ موشكهاي هوا به زمين
- ↲ موشکهاي دريايي
- ↲ موشکهاي زمين به هوا
- ↲ موشکهاي زمين به زمين
- ↲ ديگر مباحث هوانوردي
- ↲ الکترونيک هواپيمايي
- ↲ موتورهاي هوايي
- ↲ شبيه سازهاي پرواز
- ↲ گالري تصاوير هوافضا
- ↲ تصاوير هواپيماهاي جنگنده
- ↲ کليپهاي هوايي
- ↲ تصاوير هواپيماهاي بمب افکن
- ↲ تصاوير هواپيماهاي ترابري
- ↲ تصاوير هواپيماهاي مسافربري
- ↲ تصاوير هواپيماهاي شناسايي
- ↲ تصاوير بالگردهاي نظامي
- ↲ تصاوير بالگردهاي غير نظامي
- ↲ تصاوير نمايشگاههاي هوايي
- ↲ تصاوير متفرقه هوايي
- ↲ انجمن نجوم
- ↲ منظومه شمسي
- ↲ كيهانشناسي
- ↲ گالري تصاوير نجوم
- ↲ اخبار نجوم
- ↲ اخبار هوافضا و هوانوردي
- ↲ مدرسه هوانوردي
- ↲ كتابخانهي هوا فضا
- ↲ متفرقه در مورد هوا فضا
- بخش جنگ افزار
- ↲ ادوات زميني
- ↲ ادوات زرهي
- ↲ تجهيزات انفرادي
- ↲ تسليحات سنگين و توپخانهاي
- ↲ خودروهاي نظامي
- ↲ تسليحات ضد زره
- ↲ ادوات دريايي
- ↲ ناوهاي هواپيمابر
- ↲ ناوشکنها
- ↲ رزم ناوها
- ↲ ناوچهها
- ↲ زيردرياييها
- ↲ تجهيزات و تسليحات دريايي
- ↲ ساير ادوات دريايي
- ↲ گالري تجهيزات و ادوات دريايي
- ↲ اخبار ادوات دريايي
- ↲ اخبار نظامي
- ↲ گالري نظامي
- ↲ متفرقه در مورد جنگ افزار
- بخش دفاع مقدس
- ↲ حماسه دفاع مقدس
- ↲ تخريب و خنثي سازي
- بخش خودرو و وسايل نقليه
- ↲ مباحث فنی و تخصصی خودرو
- ↲ معرفي خودرو
- ↲ تازهها و اخبار خودرويي
- ↲ گالري خودرو
- ↲ متفرقه وسايل نقليه
- بخش پزشکي
- ↲ پزشكي و درمان
- ↲ پزشکي
- ↲ سوال پزشکي
- ↲ بهداشت
- ↲ بهداشت عمومي
- ↲ بهداشت مواد غذايي
- ↲ لوازم آرايشي و بهداشتي
- ↲ متفرقه در مورد پزشکي
- ↲ روانشناسي و روان پزشكي
- بخش فرهنگ، تمدن و هنر
- ↲ فرهنگي هنري
- ↲ شعر و ادبيات
- ↲ فيلم و سينما
- ↲ هنرهاي نمايشي
- ↲ فرهنگ هنرهاي نمايشي
- ↲ موسيقي
- ↲ عكس و نقاشي
- ↲ تاريخ، فرهنگ و تمدن
- ↲ تاريخ ايران
- ↲ تاريخ جهان
- ↲ فلسفه
- ↲ زبانهاي خارجي
- ↲ زبان انگليسي
- ↲ زبان اسپانيايي
- ↲ هنر آشپزي
- بخش علم، فناوري و آموزش
- ↲ انجمن علم و فناوري
- ↲ انجمن آموزش
- ↲ کتاب و فرهنگ مطالعه
- ↲ دانش عمومی
- ↲ کنکور و دانشگاه
- ↲ جامعه شناسي
- ↲ خانواده
- ↲ متفرقه جامعه شناسي
- ↲ حقوق و قضا
- ↲ علوم
- ↲ فيزيک
- ↲ شيمي
- ↲ رياضي
- ↲ متالورژي
- ↲ پليمر
- ↲ علوم کشاورزي
- ↲ گياهان زراعي و باغي
- ↲ گياهان دارويي
- ↲ طبیعت و محیط زیست
- ↲ زيست شناسي
- ↲ عمران
- ↲ بتن و سازههاي بتني
- ↲ معماري و شهرسازي
- ↲ سبکها و مشاهير معماري
- ↲ شهرسازي
- ↲ معماري داخلي
- ↲ معماري منظر
- بخش الکترونيک و رباتیک
- ↲ مفاهیم اولیه و پایه در الکترونیک
- ↲ نرم افزارهای کمکی الکترونیک
- ↲ مدارهای مجتمع
- ↲ سوالات و پرسشهای مفاهیم پایه
- ↲ مدارات ساده و آسان
- ↲ مدارهای آنالوگ و دیجیتال
- ↲ شبیه ساز و طراحی مدار
- ↲ مدارات صوتی
- ↲ مدارات، منابع تغذیه سویچینگ و اینورتوری
- ↲ مدارات مخابراتی
- ↲ میکروکنترلرهای AVR
- ↲ آموزش و مثالها AVR
- ↲ طرح آماده و کامل شده AVR
- ↲ میکروکنترلرهای ARM
- ↲ سایر میکروکنترولرها و پردازندهها
- ↲ سایر میکروکنترلرها
- ↲ مدار مجتمع برنامه پذیر FPGA
- ↲ رباتیک
- ↲ اخبار و مصاحبه ها در رباتیک
- ↲ آموزش و مقالات رباتیک
- ↲ پروژهها تکمیل شده رباتیک
- ↲ مدارها و مکانیک در رباتیک
- ↲ رباتهای پرنده
- ↲ برق و الکترونیک عمومی
- ↲ تعمیر لوازم برقی
- ↲ اخبار برق و الکترونیک
- بخش بازيهاي رايانهاي
- ↲ بازيهاي رايانهاي
- ↲ كنسولهاي بازي
- ↲ PSP
- ↲ اخبار بازيها
- بخش تجاري اقتصادي
- ↲ بخش اقتصادی و مالی
- ↲ تجارت آنلاين
- ↲ بورس
- ↲ تحلیل و سیگنال روز
- ↲ کار آفرینی
- بخشهاي متفرقه
- ↲ بخش ويژه
- ↲ ساير گفتگوها
- ↲ صندلي داغ
- ↲ اخبار و حوادث
- ↲ انجمن ورزش
- ↲ آکواريوم و ماهيهاي زينتي
- ↲ معرفي سايتها و وبلاگها