فرهاد , هنرمندی که باید او را از نو شناخت

در اين بخش مي‌توانيد در مورد کليه‌ي مباحث فرهنگي هنري به بحث بپردازيد

مدیران انجمن: MASTER, شوراي نظارت

ارسال پست
Moderator
Moderator
نمایه کاربر
سپاس‌های ارسالی: 14935 بار
سپاس‌های دریافتی: 14993 بار

فرهاد , هنرمندی که باید او را از نو شناخت

پست توسط oweiys »

نام خداوند بخشاینده مهربان 

فرهاد مهراد متولد 29 دی ماه 1322 در تهران است. فرهاد علاوه بر خوانندگی / نوازنده و آهنگ ساز هم بود.یکی از بهترین هنرمندان ایرانی که آهنگهای او یکی از دیگری زیباتر میباشد.آلبومهای زیبای وحدت-آلبوم خواب در بیداری -جمعه -آیینه ها وخوانندگی بر روی فیلمهای موتوری(ترانه مرد تنها)روی فیلمهای ماهیها در خاک میمیرند و زنجیری از دیگر کارهای اوست.

فرهاد که خود فرزند انقلاب و از نسل طلایی بود سالها با انتشار اثارش مخافت میشد تا بالاخره در سال 1372 آلبوم خواب در بیداری را با مجوز وزارت ارشاد منتشر کرد که جالب است بدانید بیشترین فروش را کرد.

[External Link Removed for Guests]
(دو عکس اول وآخر از سایت مرحوم استاد فرهاد مهراد که با مدیریت همسر ایشون اداره میشه :www.farhadmehrad.org).

کارها و آهنگهای او سرشار از احساس-فلسفه زیبایی-رنگ زندگی-واقعیت و خیال و ....است.هنوز هم کارهای او رنگ و طعم شادابی و زنده بودن را دارد و انگار در همین سالها خوانده شده اند.کافیست کارهای زیبای فرهاد مانند را گوش دهید.

اثر بسیار   خواب در بیداری آنجا که مفاهیم زندگی را چه زیبا بیان میکند:....اینجا بر تخت سنگ پشت سرم نارنجزار ، رو در رو دریا مرا میخواند.....سرگردان نگاه میکنم می ایم میروم آنگاه در میابم که همه چیز یکسان است و با این حال نیست....سپید پوشیده بودم با موی سیاه ، اکنون سیاه جامعم با موی سپید....  

زیبای تو را دوست دارم -( شعر زیبای مرحوم استاد اخوان ثالث) -فرهاد علاقه خویش را به ایرانمان نشان میدهد:ز پوچ جهان هیچ اگر دوست دارم تو را ای کهن بوم و بر دوست دارم تو را   کهن پیر جاوید برنا تو را ای گران مایه دیرین ایران....این حس زیبای وی در آهنگ کوی بنفشه ها هم دیده میشود:جوی هزار زمزمه‌ی درد و انتظار در سینه می‌خروشد و بر گونه‌ها روان.....ای کاش آدمی،وطنش را هم‌چون بنفشه‌ها می‌شد با خود ببرد هر کجا که خواست....ویا در گل یخ:...ای گل یخ شکوفان شو شکوفان همیشه....پایدار وطن همیشه...
آهنگ زیبای نجوا-احساس خالص در این اثر موج میزند :رستنی‌ها کم نیست من و تو کم بودیم....چیدنی‌ها کم نیست من و تو کم چیدیم، وقت گل دادن  عشق روی دار قالی،  ‌سبب حتی پرتاب گل سرخی‌ را ترسیدیم....خواندنی‌‌ها کم نیست،من و تو کم خواندیم....   ‌‌ها کم نیست....  

مرد تنها- شاید شبیه شخصیت زندگی خود مرحوم فرهاد هم باشه:با صدای بی‌صدا،مث يه کوه، بلند،مث يه خواب، کوتاه،یه مرد بود، یه مرد....سایش هم نمی‌موند هرگز پشت سرش،غم ‌گين بود و خسته تنهای تنها....
آلبوم برف و گل آهنگ این آلبوم خود آهنگ برف-شعر نیما یوشیج با صدای فرهاد(تنظیم اندرانیک) اثر حیرت انگیزی را خلق میکند که مفهوم و معنای بسیار گیرا و زیبا دارد :زردها   قرمز نشدند، قرمزی رنگ نینداخته بیهوده بر دیوار، صبح پیدا شده اما آسمان پیدا نیست، صبح پیدا شده اما آسمان پیدا نیست....چند تن خواب آلود، مشتی ناهموار...

در ترانه گاندی : پا در زنجیر پرواز میکنم با غمهای درون اوج میگیرم ، با شکستهایم به پیش میتازم ، با اشکهایم سفر میکنم با شکستهایم به پیش میتازم....ای خداوند ای خداوند ، بگذار تا صلیبم را بستایند.......(شعر از مهاتما گاندی) مفهوم آزادگی را خودتان در این اثر حس کنید.

با شنیدن آهنگ (وقتی که من بچه بودم) همه ما به یاد خاطرات زیبای دوران خردسالی خود میرویم وقتی خودتان اثر را بشنوید غرق در خاطرات تلخ و شیرین میشوید، وقتي كه من بچه بودم خوبي زني بود كه بوي سيگار ميداد و اشكهاي درشتش از پشت آن عينك ذره بيني با صوت قرآن مي آميخت ،اه آن روزهای رنگین ، اه آن روزهای کوتاه.....وقتی که بچه بودم مردم نبودند ، آن روزها وقتی که من بچه بودم غم بود اما کم بود.........آهنگ سازی زیبای فرهاد دراین اثر بسیار تاثیر گزار است.آهنگ کودکانه فرهاد هم همین موضوع را در قلب خود دارد:بوی عیدی ، بوی توت ، بوی یاس جانماز ترمه مادر بزرگ.....با اینا زمستونو سر میکنم ، با اینا خستگیمو در میکنم....

اهنگ وحدت در مورد پیامبر اسلام محمد(ص) که دید آزادی خواهانه فرهاد در این اثر بسیار واضح است.فرهاد بسیار زیبا و تاثیر گزار این اثر را اجرا کرده و از نظر فنی ، تلفظ و ادا کردن کلمات ، صلابت گفتار واقعا در این اثر حیرت آور و تحسین بر انگیز[COLOR=#000000]      به شکل عجیبی کلمات ملموس هستند: (البته فرهاد خود استاد تلفظ و ادای صحیح کلمات بود) 

والا پیامدار محمد....گفتی که یک دیار هرگز به ظلم و جور نمیماند، بر پا و استوار هرگز، هرگز.....جا هست بیش و کم آزاده را که تیغ کشیدست بر ستم ، جا هست بیش   محمد....

سقف از البوم وحدت هم از نظر مفهوم عاشقانه ، دلکش و زیبا بودن ، این ترانه بسیار بسیار زیباست: تو فکر یک سقفم ، یک سقف رویایی سقفی برای     مقوایی...   
سقفمون افسوس و افسوس تن ابر آسمونه ،    یه افق یه بینهایت کمترین فاصلمونه ، تو فکر یک سقفم......

آهنگ   خاکستری هم مانند دیگر کارهای فرهاد سرشار از احساس و معنی است ، شعر شهریار قنبری ، آهنگ ساز واروژان با صدای زیبای فرهاد.نقطه اوج آوازی این ترانه:
صفحه ی كهنه ی یادداشت های من گفت دوشنبه روز میلاد منه اما شعر تو میگه که چشم من تو نخ ابر که بارون بزنه ، 
آخ اگه بارون بزنه ، آخ اگه بارون بزنه....

آهنگ های تاثیرگزار جمعه و کوچه هم که از مشهورترین آهنگهای مرحوم فرهاد میباشند.در هردو ترانه بیشتر از اینکه جنبه سیاسی داشته باشند ،دادخواهی و آزادگی فرهاد و همراهی اون با مردم آزادی خواه رو نمایانگر هستند.در ترانه کوچه:نگاه كن مرده ها به مرده نمی رن ، حتی به شمع جون سپرده نمی رن ، شكل فانوسی ان كه اگه خاموشه ،   نفت نیست هنوز یه عالم نفت توشه....
یه شب مهتاب هم از آهنگهایی است که شامل واقعیت -احساس و........شهید .آهنگ بسیار تاثیر گزار و صدای دلنشین فرهاد:
تا دم صحر شهیدای شهر با فانوس خون جار میکشن .....خوابیم و بیدار شهیدای شهر، آخرش یه شب ماه میاد بیرون، از سر اون کوه بالای دره، روی این میدون رد میشه خندون ، یه شب ماه میاد....  

البته کارهای زیبای دیگه ای مثل آینه ،گنجشکک اشی مشی ،اشعاری با زبان خارجی که مرحوم فرهاد اونهارو اجرا کرده بود /هم وجود دارند.
چیزی که اهمیت داره اینکه کارهای فرها د  ،سرشار از احساس ومعنی هستند
و تعابیری که گفتیم تنها گوشه کوچکی از نظربه کارهای مرحوم استاد فرهاد مهراد هستند.

دکتر حسین الهی قمشه ای که در مراسمی که به مناسب یادمان فرهاد هنرمند ،از طرف خانه هنرمندان برگزار شده بود حضور پیدا کرد.دکتر الهی قمشه ای در فیلم امین فرهاد که در مورد خود فرهاد میباشد در مورد اینچنین اظهار نظر میکند که فرهاد هیچ دری را بر روی خودش نبسته مارا به هفتصد سال پیش میبرد در مولانا سیر کرده و اشعار گوته را میخواند و گستردگی ادراک و احساس وی واقعا فریادی است     از تمام وجود برخواسته.
 رضا صادقی هنرمند خواننده کشورمان هم در مورد فرهاد میگوید:فرهاد اسطوره شخصیتی زندگی من در هنر است.فرهاد هنرمند نجیبی بود که ده سال جلوتر از خودش فکر میکرد.در اولین کنسرتی که در تهران برگزار کنم برای فرهاد و فریدون وآنهایی که جانشان را برای هنر داده اند 20 ثانیه سکوت ویا دست زدن به معنی احترام اعلام خواهم کرد.
(گفتگو با هنرمندان ایرانی [External Link Removed for Guests])

فرهاد هنرمندی بود که کارش و خودش را نفروخت او مرد هنر و شرف بود.امیدوارم وقتی کارهای اورا گوش میدهیم  یادی هم از او کنیم.

اما [COLOR=#0070c0]پرنده  هم زیباست بیاییم وعاشق پرواز باشیم .

فرهاد در9 شهریور 1381 رخ در نقاب خاک کشید.

(مزار استاد فرهاد)

و مطابق اثر زیبا و تحسین برانگیز و سرشار از احساس و معنای فرهاد( کتیبه) /که فرهاد با غم و بغضی حیرت آور و بسیار بسیار عمیق آن راسرود:
گرم و زنده بر شنهای تابستان زندگی را بدرودخواهم گفت.....................

تصویر
تا قاصد میلیونها لبخند گردم تابستان مرا در بر خواهد گرفت و دریا دلش را خواهد گشود..............
زمان در من خواهد مرد و من در زمان خواهم خفت......زمان در من خواهد مرد و من بر زمان خواهم خفت................
آه زمان در من خواهد مرد و من بر زمان خواهم مرد........زمان در من خواهد مرد و من بر زمان خواهم خفت.........

روحش شاد............
تصویر
یا حق

السلام عليك يا علي ابن موسي الرضا المرتضي (ع)
Moderator
Moderator
نمایه کاربر

Re: فرهاد , هنرمندی که باید او را از نو شناخت

پست توسط oweiys »

آهنگ آیینه ها از آلبوم وحدت:

می بینم صورتمو تو آینه
با لبی خسته می پرسم از خودم
این غریبه كیه از من چی میخواد؟

باورم نمیشه هرچی میبینم.......

....آینه میگه تو همونی كه یه روز

میخواستی خورشید رو با دست بگیری........

جای پاهای تموم قصه ها

رنگ غربت تو تموم لحظه ها

مونده روی صورتت تا بدونی

حالا امروز چی ازت مونده به جا .......

([External Link Removed for Guests] :عکس از )

Moderator
Moderator
نمایه کاربر

پست توسط oweiys »

نامه فرهاد به معاون وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی : ( منبع [External Link Removed for Guests])

[BLOCKQUOTE][BLOCKQUOTE] اشاره : آخرين                     “خواب در بيداري“                                                                                       . [/BLOCKQUOTE][/BLOCKQUOTE]
[BLOCKQUOTE][BLOCKQUOTE]  [/BLOCKQUOTE][/BLOCKQUOTE]
[BLOCKQUOTE][BLOCKQUOTE] تصویر   وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي معتقد بودند كه تصوير خواننده بسيار تلخ و غمگين است و مناسب انتشار نيست. [/BLOCKQUOTE][/BLOCKQUOTE]
[BLOCKQUOTE][BLOCKQUOTE]  نيز در پاسخ تصوير غمگين تري به همراه نامه اي به شرح زير خطاب به آقاي سلمانيان ،معاون وزارتخانه،فرستاد. [/BLOCKQUOTE][/BLOCKQUOTE]
[BLOCKQUOTE][/BLOCKQUOTE]
[BLOCKQUOTE][BLOCKQUOTE] جناب آقاي سلمانيان [/BLOCKQUOTE][/BLOCKQUOTE]
[BLOCKQUOTE][BLOCKQUOTE] با عرض تشكر از همكاري و مساعدتهاي شما،در مورد عكس كه مورد قبول واقع نشده،عكس ديگري همراه اين نامه هست كه به گمان مخلص از تصوير قبلي تلختر است اما علي اي حال اميدوارم رد نشود. [/BLOCKQUOTE][/BLOCKQUOTE]
[BLOCKQUOTE][BLOCKQUOTE] نكته اي را لازم ميدانم به عرض برسانم و آن روح و هويت نوع موسيقي و علي الخصوص صداي بنده است كه كاملا نماينده خلقيات و روحيه صاحب صدا است و البته بد يا خوب هيچگونه شباهتي با ديگران ندارد و به ناچار اگر بفرض محال تصوير خوشي و خرمي هم مخلص در اختيار داشت نماينده واقعي بيست و هشت و نه سال جنس كار من نبود و اگر قبول كنيم كه سكه بي اعتبار زندگي دو روي تلخ و شيرين دارد(چه بخواهيم و چه نخواهيم) و هر كدام داراي مظاهر بي شمار،اين بنده هم يكي از مصاديق بارز روي تلخ سكه  

[/BLOCKQUOTE][/BLOCKQUOTE]
[BLOCKQUOTE][BLOCKQUOTE] عرض ديگري نيست ، ان شاءالله موفق و مؤيد باشيد [/BLOCKQUOTE][/BLOCKQUOTE]
 فرهاد مهراد 
 --- 
  سلمانيان پس از رويت عكس جديد،مجوز انتشار عكس اول را صادر كردند. 

[HR]

اینجا بر تخته سنگ پشت سرم نارنجزار رو در رو  
مرا می خواند ....

تصویر

Major I
Major I
نمایه کاربر
محل اقامت: واوان
سپاس‌های ارسالی: 3246 بار
سپاس‌های دریافتی: 2180 بار
تماس:

پست توسط Ruozbeh »

اویس عزیز تازه این تاپیک را دیدم!
تشکر را کافی ندانستم!
....آینه میگه تو همونی كه یه روز

میخواستی خورشید رو با دست بگیری........

وقتی این بیت رو گوش میکنم بغض میکنم!! تصویر

Major II
Major II
نمایه کاربر
محل اقامت: essi8689@yahoo.com
سپاس‌های ارسالی: 28 بار
سپاس‌های دریافتی: 188 بار
تماس:

پست توسط essi10 »

من از oweiys تشکر می کنم ،اما باید بگم که نام اون ترانه آیینه ها نیست بلکه غریبه هست که یکی از ده ترانه ی مورد علاقه و محبوب من هستش . با اجازه از oweiys متن کامل آهنگ غریبه از آلبوم وحدت :

می بینم صورتمو تو آینه
با لبی خسته می پرسم از خودم
این غریبه كیه از من چی میخواد؟
اون به من یا من به اون خیره شدم؟

باورم نمیشه هرچی میبینم
چشامو یه لحظه رو هم میزارم
به خودم میگم که این صورتکه
می تونم از صورتم ورش دارم

می کشم دستم و روی صورتم
هرچی باید بدونم دستم میگه
منو توی آینه نشون میده
می گه این تویی نه هیچکس دیگه

جای پاهای تموم قصه ها
رنگ غربت تو تموم لحظه ها
مونده روی صورتت تا بدونی
حالا امروز چی ازت مونده به جا

آینه میگه تو همونی كه یه روز
میخواستی خورشید رو با دست بگیری
ولی امروز شهر شب خونت شده
داری بی صدا تو قلبت میمیری

می شکنم آینه رو تا دوباره
نخواد از گذشته ها حرف بزنه
آینه میشکنه هزار تیکه میشه
اما باز تو هر تیکش عکس منه

عکسا با دهن کجی بهم میگن
چشم امید و ببر(bebor)از آسمون
روزا با هم دیگه فرقی ندارن
بوی کهنگی میدن تمومشمون
رحم کن تا شب بی جنبش بی حوصلگی پشت این پنجره خالی قابم نکنه
دارم از فکر رسیدن به تو آباد میشم ،تو بیا که باد ولگرد خرابم نکنه
Moderator
Moderator
نمایه کاربر

پست توسط oweiys »

اما باید بگم که نام اون ترانه آیینه ها نیست بلکه غریبه هست

آلبوم وحدت فرهاد مهراد ؛ وحدت ، جمعه ، آیینه ها و ....

تصویر

Moderator
Moderator
نمایه کاربر

پست توسط oweiys »

والا پیامدار محمد (ص)

گفتی که یک دیار هرگز به ظلم و جور نمی ماند

برپا و استوار ، هرگز هرگز

آنگاه تمثل وار کشیدی عبای وحدت بر سر پاکان روزگار

والا پیامدار ، محمد (ص) ...

ارسال پست

بازگشت به “فرهنگي هنري”