ایران شرقی/
رکود در روابط تهران و مسکو که پس از موافقت روسیه با قطعنامة چهارم تحریم شورای امنیت علیه ایران و انتقاد”احمدینژاد”به عملکرد مسکو به نحو علنیتری نمود یافت، با فرمان ” دمیتری مدویدیف” مبنی بر تعهد روسیه به اجرای تحریمهای این قطعنامه وارد مرحلهای جدید شد. در این میان، اظهارات تند مقامات ایرانی علیه روسیه به ویژه به خاطر لغو یکجانبة قرارداد تحویل سامانههای اس۳۰۰ نمودی روشن از وجود رکود در روابط تهران و مسکو است.
با این وجود، برخی تحلیلگران بر این باورند که تهران با وقوف نسبت به نیاز به حمایتهای بینالمللی روسیه، مایل به آن است تا رفتارهای ضدایرانی مسکو را نادیده گرفته و هرچه سریعتر باب تازهای را در روابط با این کشور بگشاید.به گزارش سایت ایراس ، اجرای تحریمهای بینالمللی علیه ایران کار برای این کشور در برخی حوزهها رادشوار کرده است. به نظر میرسد همین فشارها سبب شده که مقامات ایران تصمیم به تلطیف مواضع خود گرفته و اصلاح روابط با جهان خارج را به نحو جدیتری دنبال کنند.
در همین راستا، وزیر امور خارجه ایران از آمادگی کشور متبوع خود برای مذاکره درباره برنامه هستهای تهران خبر داد. مشاور رئیس جمهور ایران نیز چندی پیش به روسیه سفر کرد که به خاطر حمایت از تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد و امتناع از صدور سامانههای اس-۳۰۰ به ایران، ناخرسندیهای زیادی را در تهران برانگیخته است.
اعمال تحریمها علیه ایران یک امر نسبتاً عادی است، زیرا این کشور قطعنامههای سازمان ملل را در زمینه محدود کردن طرحهای هستهای خوداجرا نمیکند. اما تحریمهای جدیدی که در تابستان سال جاری اعمال شد، با همه تحریمهای قبلی تفاوت اصولی دارد. مسأله این است که روسیه و چین که در گذشته از تشدید این اقدامات حمایت نمیکردند، این بار قطعنامه را وتو نکرده و با اعضای دیگر شورای امنیت سازمان ملل متحد موافقت کردند که ایران مستحق واکنش شدید است. به علاوه، “دمیتری مدویدیف” رئیس جمهور روسیه فرمانی درباره اجرای قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت امضا کرد که طی آن بر انجام اقداماتی از سوی مسکو در راستای اجرای تحریمهای بینالمللی علیه ایران تأکید شده است.
بر همین اساسروسیه از اجرای تعهدات خود در زمینه صدور سامانههای موشکی ضد هوایی اس۳۰۰ به تهران که خاص عملیاتهای دفاعی است، خودداری کرد.اما همان طور که انتظار میرفت، این اقدام موج اعتراضات تهران را بر انگیخت.” احمد وحیدی”، وزیر دفاع با اعلام این نکته که تنها اجرای تعهدات پذیرفته شده توسط روسیه میتواند روابط دوستانه بین دو کشور را حفظ کند، در عمل نسبت به قطع روابط هشدار داد. وی افزود :” فدراسیون روسیه از ایالات متحده دنبالهروی میکند”. سایر مقامات رسمی ایران نیز اظهات مشابهی را تکرار کرده و کماکان نیز این مطالب در رسانههای ایرانی منتشر میشود. مسکو برای اعادة پیشپرداخت این قرارداد که به گفته “سرگئی چمزوف”، رئیس سازمان ”فناوریهای روسیه” برابر ۱۶۶٫۸ میلیون دلار است، اعلام آمادگی کرده است.
این در حالی است که ایران تأکید کرده که مایل به اجرای قرارداد و دریافت سامانههای ضدهوایی است و لغو قرارداد را منطقی نمیداند. طبق اطلاعات غیررسمی، در نتیجه همین تحولات، مقامات تهران تصمیم گرفتهاند تا از شرکت روسیه در مناقصه ساخت دو نیروگاه اتمی جدید در ایران جلوگیری به عمل آورند و این در حالی است که قبل از فرمان” مدویدیف” درباره اس۳۰۰، شرکت ”روساتم” که نیروگاه بوشهر را راهاندازی کرده ، برنده حتمی این مناقصه محسوب میشد. با این ملاحظه، روابط ایران با روسیه که شریک اقتصادی مهمی برای تهران محسوب میشود، به طور چشمگیری تیره شده ، ولو اینکه این تیرگی در عرصههای رسمی و در سطح اظهارات مقامات بلندپایة دو کشور نمود نداشته باشد.
چندی پیش اعلام شد که ایران برای تنظیم روابط با کشورهای خارجی به تلاشهای گسترده و چند جهتی دست زده است. سفر” مهدی مصطفوی” مشاور رئیس جمهور و رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ایران به مسکو که در میانة ماه اکتبر انجام شد را میتوان اقدامی در همین راستا ارزیابی کرد. وی اظهار داشت:”با آلکساندر آودیف”، وزیر فرهنگ روسیه مذاکره کرده و درباره تعمیق روابط در عرصه انسانی و فرهنگی توافق کرده است. ما با وزیر فرهنگ روسیه درباره فراهم کردن شرایط جهت تولید مجموعههای تلویزیونی توافق کردهایم”. علاوه بر آن، ساختمان جدید رایزنی فرهنگی ایران و بنیاد بینالمللی ایرانشناسی در مسکو نیز با حضور “مصطفوی” افتتاح شد. با این ملاحظه به نظر میرسد که روابط فرهنگی تهران و مسکو، صرف نظر از رکود سیاسی میان دو کشور در حال تحکیم و تقویت است.
مشاور رئیس جمهور ایران افزود:”رویدادهای تاریخی مانع از توسعه روابط فرهنگی مبتنی بر حسنهمجواری و اشتراک تاریخ و فرهنگ نشده است”. وی یادآور شد که در تاریخ روابط بین فدراسیون روسیه و ایران مراحل مختلفی از فراز و نشیب تجربه شده، ولی این روابط هرگز قطع نشده است. با این ملاحظه، تعبیر وضعیت مناقشه جاری بین ایران و روسیه که توسط مشاور “محمود احمدینژاد” ارائه شد، جالب توجه است. وی اظهار داشت: ”مقامات عالی کشورها تلاش میکنند منافع ملی را تأمین کنند. گاهی تصمیماتی که اتخاذ میشود، مانع از توسعه روابط دوجانبه میشود، ولی امیدواریم که این مسایل حل و فصل شوند. این امر کمک خواهد کرد تا تصمیمات بعدی با منطق و دوراندیشی بیشتری اتخاذ شوند”.ظاهراً میتوان به این نتیجه رسید که این نقطهنظر رسمی تهران است.
گفتنی است که این موضوع برای اولین بار است که بعد از تشدید روابط به واسطة فرمان “دمیتری مدویدیف” درباره اجرای قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد علناً اعلام میشود. لذا این گونه به نظر میرسد که تهران حاضر است موضعگیری روسیه در زمینه سامانههای ضدهوایی و تحریمها علیه ایران را به نحوی پذیرفته، برای خود توجیه کند و به تبع آن گامهایی برای بهبود روابط با روسیه بردارد. مهمان ایرانی گفت: ”همسایگان باید منافع همدیگر را بفهمند. همانا پیوندهای فرهنگی است که میتواند روابط بین دو کشور را به سوی روابط صحیح سوق دهد”.
مشاوررئیس جمهور ایران مانند همه نمایندگان حکومت ایرانی، طبق معمول تأکید کرد که کشور متبوع وی قصد ندارد از راه خود در زمینه بهرهبرداری از انرژی اتمی منصرف شود. به تأکید او؛ اعتقادات ما بر منطق و عقل استوار است. به همین علت ملتهای زیادی از ما پشتیبانی میکنند. قدرتهای نیرومند نمیتوانند از تحقق آرمانهای ما جلوگیری کنند”. وی هدف سفر خود را تحکیم روابط دوجانبه با تأکید بر مشترکات دانسته است. اواعتقاد دارد که با وجود رویدادهای تاریخی، باید اشتراک تاریخی و فرهنگی بین فدراسیون روسیه و ایران را حفظ کرد.. از این سخنان و اظهارات مشابه میتوان این گونه نتیجهگیری کرد که تهران به شدت مایل به آن است که وخامت روابط با مسکو را به هر نحو ممکن نادیده بگیرد و در صورت امکان در مذاکرات آتی درباره موضوعات هستهای و چه بسا در شورای امنیت سازمان ملل متحد از پشتیبانی مجدد روسیه برخوردار شود.
سیاست خارجی ایران افزون بر جناح روسیه، همزمان در جبهه غربی نیز فعال است. ۹ اکتبر اعلام شد که تهران مخالف از سر گیری مذاکرات درباره مسایل هستهای خود نیست. “منوچهر متکی” وزیر امور خارجه ایران در این مورد گفت؛”ما معتقدیم که اواخر اکتبر یا اوایل نوامبر، زمان مناسبی برای برگزاری مذاکرات بین نمایندگان ایران و کشورهای گروه ۱+۵ خواهد بود”. ۲۲ سپتامبر ۲۰۱۰ میلادی سران نهادهای سیاست خارجی این گروه بر آمادگی کامل خود برای حل و فصل مسأله هستهای ایران از راه گفتگو تأکید کردند. آنها همچنین تصریح کردند که تهران باید قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل را اجرا کند و نیز خواهان حل و فصل سازنده تکمیل چرخه غنیسازی اورانیم ایران در یک کشور ثالث هستند.
” سرگئی لاوروف” وزیر امور خارجه روسیه نیز در سخنانی به حرکتها و علامتهای مثبت طرف ایران اشاره و گفت: “تا آنجا که من میفهمم، در حال حاضر از طرف تهران علامتهایی دریافت میشود که آنها در اسرع وقت برای این مذاکرات آماده میشوند”. به گفته وی روسیه طرفدار آن است که مذاکرات گروه ۱+۵ با ایران هرچه زودتر شروع شود. تاریخ این مذاکرات هنوز مقرر نشده، اما به احتمال قوی، این ملاقات در وین یا ژنو برگزار خواهد شد.
**تردید و تمایل ایران به ادامه روابطه با روسیه**
مدیران انجمن: MOHAMMAD_ASEMOONI, MASTER, شوراي نظارت
- پست: 355
- تاریخ عضویت: دوشنبه ۲ فروردین ۱۳۸۹, ۶:۴۵ ب.ظ
- محل اقامت: طهرون-شمرون
- سپاسهای ارسالی: 4127 بار
- سپاسهای دریافتی: 2798 بار
- تماس:
**تردید و تمایل ایران به ادامه روابطه با روسیه**
بنام حاکمی که اگر حکم کند همه محکومند....حکم لازم !!!
....
نویسنده آمریکایی ارنست همینگوی:
«هر انسانی که آزادی را دوست دارد بیش از طول عمرش به ارتش سرخ و شوروی سپاسگزاری بدهکار است.»

....
نویسنده آمریکایی ارنست همینگوی:
«هر انسانی که آزادی را دوست دارد بیش از طول عمرش به ارتش سرخ و شوروی سپاسگزاری بدهکار است.»

- پست: 196
- تاریخ عضویت: دوشنبه ۹ آذر ۱۳۸۸, ۱۱:۳۲ ب.ظ
- سپاسهای ارسالی: 2998 بار
- سپاسهای دریافتی: 405 بار
Re: **تردید و تمایل ایران به ادامه روابطه با روسیه**
هر چی میکشیم از این سیاست های یک بام و دو هوای مسئولان میکشیم
بابا روسیه با چه زبونی بگه من طرف شما نیستم و طرف آمریکا و منفعت طلبی زودگذرم هستم
کیه که بفهمه
باز یکنفرو فرستادن بره التماس کنه خاک بر ......
اگه اینهمه مماشات نکنین دیگه کسی جرات بی احترامی به ایران و ایرانیرو نمیکنه اما دریغ و افسوس

بابا روسیه با چه زبونی بگه من طرف شما نیستم و طرف آمریکا و منفعت طلبی زودگذرم هستم
کیه که بفهمه
باز یکنفرو فرستادن بره التماس کنه خاک بر ......
اگه اینهمه مماشات نکنین دیگه کسی جرات بی احترامی به ایران و ایرانیرو نمیکنه اما دریغ و افسوس

