ایران ابرقدرتی است که از غرب افغانستان تا مدیترانه را مقهور خود میکند
خبرگزاری فارس: کارشناسان مسائل بینالملل با اشاره به اشتباهات راهبردی آمریکا مینویسد: ابرقدرتی به نام ایران، از غرب افغانستان تا مدیترانه را مقهور قدرت خود خواهد کرد.

به گزارش فارس، چند کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به تشدید فشارهای آمریکا بر ایران از جمله اعمال تحریمهای جدید علیه این کشور می نویسد که با وجود این فشارها، نفوذ ایران در منطقه بشدت در حال افزایش است و خاورمیانه در آیندهای نزدیک شاهد ظهور ایران به عنوان یک ابرقدرت بلامنازع خواهد بود.
"پیتر گود اسپیت" در مقالهای که در روزنامه کانادایی "نشنال پست" منتشر کرده، می نویسد: تغییرات وسیعی که اکنون منطقه خاورمیانه تجربه می کند از زمان سقوط امپراتوری عثمانی پس از جنگ جهانی اول بی سابقه بوده است. دیکتاتورها در تونس، مصر، لیبی و یمن سرنگون شده اند؛ اوضاع سوریه اسفبار است، شورشها بحرین را درنوردیده و عربستان سعودی، اردن و کویت نیز با چالشهای داخلی بسیاری مواجه اند.
اما این ایران، یکی از کهنترین و غنی ترین تمدنهای منطقه، به ناگهان شرایطی را برای خود میسر دید تا خود را به عنوان یک قدرت منطقهای به رسمیت بشناساند.
گود اسپیت در این رابطه به نقل قولی از "جرج فردیمن" موسس مرکز مطالعات "استرافور گلوبال اینتلیجنس" اشاره میکند که می گوید: هنگامی که بهار عربی به پایان برسد، ایران با حیطهای از نفوذ که از غرب افغانستان تا مدیترانه را در بر می گیرد، ظهور خواهد کرد.
وی چرخش گستردهای در موازنه قدرت را در منطقه پیش بینی می کند که طی آن ایران از یک قدرت نسبتأ در حاشیه به یک قدرت مسلط مبدل خواهد شد.
* ایران؛ ابرقدرتی اسلامی
نویسنده مقاله با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور صادر کننده نفت و یک کشور اسلامی از زمان تاسیس، خود را به عنوان یک قدرت منطقهای شناسانده و در رهبری جهان اسلام ایفای نقش کرده، تاکید می کند که ایران در اندیشه تبدیل شدن به یک ابرقدرت اسلامی است.
گودااسپیت می افزاید: ایران، آمریکا این" شیطان بزرگ" را از جهاتی رقیبی مرده می بیند و موضع سختی در قبال اسرائیل اتخاذ کرده و در حالی که مظنون است به دنبال سلاحهای هستهای است حتی بدون نیاز به سلاح هستهای هم شاهد است که بسیاری از آرزوهایش در حال برآورده شدن هستند.
آمریکا و اسرائیل در حال از دست دادن نفوذ و سلطه خود در خاورمیانه هستند در حالی که بهار عربی بسیاری از متحدان آنها در منطقه را یکی پس از دیگری از سر راه برداشته و دیگر آنها آن هیمنه پیشین خود را ندارند.
سقوط حسنی مبارک در مصر، اسرائیل را از داشتن مرز جنوبی با ثبات و قوت قلب ناشی از تعهدات مطروحه در پیمان 32 ساله ای که میان دو طرف وجود داشت، محروم کرد در حالی که هر آنچه در سوریه روی دهد، اسرائیل را نیز بی نصیب نخواهد گذاشت.
نویسنده مقاله با اشاره به اینکه اقدام آمریکا برای سرنگونی صدام حسین دیکتاتور عراق به سود ایران بوده است با اشاره به اقدام واشنگتن برای خروج نیروهای خود از عراق می افزاید: آمریکا پس از خروج، یک عراق تحت مدیریت شیعیان را برجای می گذارد که از دولتی برخوردار است که به تهران تمایلات شدیدی دارد..
آمریکا با از دست دادن دیکتاتورهای متحد خود در تونس، مصر و لیبی دیپلماسی خود در خاورمیانه را رو به افول می بیند. اختلافات با عربستان در قبال چگونگی برخورد با اعتراضات در بحرین و یمن نیز تردیدهای فزاینده را میان این دو متحد با واشنگتن به همراه داشته است.
نویسنده مقاله می افزاید: واشنگتن در حالی که با واقعیات جدید در منطقه دست به گریبان است، محدود کردن ایران را عنصر اصلی در سیاست خارجی خود در منطقه می نگرد. امریکا، تهران را مسئول حملات تروریستی در عراق و افغانستان، بی ثبات شدن لبنان، حمایت از آنچه که در سوریه روی می دهد، حمایت مالی از حماس، تهدید اسرائیل به محو شدن از کره خاکی و دامن زدن به بنیادگرایی اسلامی، می داند.
به نوشته نویسنده، رشد فزاینده نقوذ ایران در منطقه، اسرائیل، سوریه، لبنان، عراق و کشورهای حوزه خلیج فارس را بشدت تحت تاثیر قرار خواهد داد و در این رابطه از "شهرام چوبین" یک کارشناس مسائل ایران که با موسسه کارنگی در حال همکاری است نقل می کند که : آمریکا ایران را یک رقیب راهبردی احتمالی می نگرد در حالی که تهران، واشنگتن را تهدید جدی در منطقه می داند.
گوداسپیت در ادامه مقاله خود با اشاره به روابط تیره میان ایران و آمریکا که طی سه دهه اخیر همواره در بدترین حالت خود بوده است به شعار نوشته شده بر روی دیوار سفارت پیشین آمریکا در تهران مبنی بر اینکه "آمریکا، شیطان بزرگ" اشاره می کند و در عین حال با اشاره به حمایت مردم ایران از برنامه هستهای این کشور، می نویسد: هنگامی که جامعه بین المللی در پی گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران که طی آن تهران به انجام آزمایشهایی در قبال تسلیحات هستهای متهم شده است، واکنش نشان دادند، ایران، آژانس را دست نشانده آمریکا معرفی کرد و رسانه ها و مطبوعات ایران گزارش آژانس را به دلیل آنکه محصول اقدامات آمریکا و فشارهای اسرائیل بوده، بشدت محکوم کردند و 2000 دانشجوی اصفهانی با تشکیل دادن زنجیری انسانی به دور تاسیسات تبدیل اورانیوم شعار مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل سردادند.
نویسنده مقاله با تاکید بر اینکه مردم ایران و مقامات ارشد این کشور همواره در قبال عملکردها و برنامههای آمریکا در منطقه هشدار داده اند به آگاهی جمهوری اسلامی ایران از جایگاه و اهمیت خود در منطقه اشاره کرده و در این رابطه از "ری تکیه" کارشناس برجسته مرکز مطالعات "شورای روابط خارجی آمریکا" نقل می کند که : ایران به عنوان یک تمدن بزرگ با تاریخی کهن، همواره خود را رهبر برحق در خاورمیانه به تصویر کشیده است.
* سیاستهای آمریکا؛ به نفع ایران
گوداسپیت با تاکید بر اینکه ایران در آینده نچندان دور به عنوان قدرتمندترین کشور حوزه خلیج فارس ظهور خواهد کرد، مقاله خود را با جملاتی از ری تکیه به پایان می رساند که در عین حال که حاکی از افول قدرت آمریکا در منطقه است از بهره بردن ایران از تمامی اشتباهات راهبردی آمریکا در منطقه حکایت دارد: چنین تحولی(تبدیل شدن ایران به قدرتی برتر در منطقه) پیامد طبیعی ناشی از قدرت و نفوذ آن و در عین حال سیاستهای آمریکاست که تمامی موانع پیش روی ایران را برای تحمیل نفوذ خود از سر راه تهران برداشت. ایران قدرتی فرصت طلب باقی خواهد ماند که از تمامی تحولات مطلوبی که روی می دهد، برای به رخ کشیدن قدرت و نفوذ خود نهایت بهره را خواهد برد.