
ایالات متحده بر اساس برنامه ریزی های به عمل آمده قرار است تا سال 2020 در ارتش و زیرساخت های نظامی خود تغییرات اساسی ایجاد کند. در همین راستا، آقای لئون پانه تا وزیر دفاع سابق آمریکا در کنفرانسی با موضوع معضلات امنیتی در سال 2012 در شهر سنگاپور اعلام کرد که ایالات متحده تا سال 2020 حدود 60 درصد از نیروهای دریایی منجمله 6 فروند ناو هواپیمابر، کشتی ها و زیردریایی های نظامی خود را در اقیانوس آرام مستقر خواهد نمود.
همچنین، سال 2020 را می توان سال مهمی برای ارتش کشورهای روسیه و چین نیز به شمار آورد. روسیه قصد دارد تا این سال حدود 70 درصد از ناوگان نظامی خود را به پیشرفته ترین تسلیحات مجهز نماید. چین نیز در برنامه های خود خواستار دستیابی به اهداف مهم نظامی و مدرنیزه سازی ارتش کشورش می باشد.
آقای "واسیلی کاشین"، کارشناس مرکز پژوهش های استراتژیکی و تکنولوژی روسیه به مقایسه و تفسیر پیشرفت های نظامی در دو کشور روسیه و چین می پردازد:
"روسیه برنامه های مدرنیزه سازی ارتش خود را با تصویب لایحه تامین بودجه بخش نظامی در سال 2008 آغاز نمود. در 5 ساله اخیر، سهم تولیدات تجهیزات نظامی پیشرفته روسیه حدود 6 الی 16 درصد افزایش داشته است.
در حال حاضر، ارتش روسیه از تجهیزات نظامی تولید شده در ده ساله پیش از فروپاشی شوروی استفاده می کند. پس از فروپاشی، تولیدات نظامی روسیه بیکباره کاهش یافته و همچنین در 15 سال اخیر، بیشتر سهم تولیدات (غیر اتمی) برای صادرات در نظر گرفته می شد.
روسیه در صدر برنامه های خود قصد دارد تا در وهله ی اول به مدرنیزه سازی و جایگزنی ناوگان هوایی خود بپردازد. بدین ترتیب جنگده های <سوخو 27 > و <میگ 29 > جای خود را به جنگنده های نوین <سوخو 35S > و <سوخو 30SM > و همچنین جنگنده نسل پنجم <پاک فا> خواهند داد. جنگنده تهاجمی <سوخو 24 > نیز جای خود را به بمب افکن <سوخو 34 > می دهد. ارتش زمینی روسیه نیز به تانک های کلاس سنگین <آرماتا>، کلاس متوسط <کورگانتس 25> و تانک سبک <بومرنگ> و همچنین تانک زرهی <ایسکاندر> مجهز خواهد شد. پدافند های ضد موشک <400 S > و <500 S > نیز برای دفاع از مرزهای کشور درنظر گرفته شده اند."
بر اساس گفته های آقای کاشین، پروسه جایگزینی تجهیزات نظامی پیشرفته بسیار آرام پیش می رود و به عقیده وی بیش از 10 سال به طول خواهد انجامید. نیروی دریایی روسیه تا کنون برنامه ریزی کامل و تصمیمات دقیقی برای ایجاد تحول در در ساختارهای خود نگرفته است. مدرنیزه سازی و جایگزنی برخی از زیردریایی ها، ناوهای هواپیمابر و حتی پروژه ناوشکن <اسمینتس> با سامانه دفاعی نوین هدایت موشک (مشابه AEGIS )، تنها در مرحله تصمیم گیری قرار دارند. با این حال، پروژه زیردریایی های نوین در اولویت برنامه های نیروی دریایی روسیه قرار دارند. بر اساس این برنامه ریزی ها، زیردریایی های اتمی جدید مجهز به موشک های بالدار کروز <یاسن> و زیردریایی های هسته ای-اتمی <بوری> برای استقرار در حوزه ی اقیانوس آرام در نظر گرفته شده اند.
برنامه های دولت برای ایجاد تغییرات اساسی در ارتش، ما را به یاد تصمیمات دولت چین برای مدرنیزه سازی ارتش کشورش می اندازد. تنها تفاوت این دو برنامه در این است پکن از مسکو پیش بوده و برنامه های روسیه 10 الی 15 سال از برنامه های چین عقب تر است. تولیدات تجهیزات نظامی کشور چین در اوایل دهه ی 1970 میلادی به بالاترین سطح خود رسید. از اواخر دهه ی 1970 تا اواسط دهه 2000 میلادی، این کشور با افت شدید تولیدات برخورد داشته و حتی در اوایل دهه ی 2000 نیز از تجهیزات نظامی تولید شده در زمان جنگ سرد استفاده می نمود.
این افت در تولیدات تا به امروز در ساختارهای نظامی این کشور دیده می شود. برای مثال، موشک های بالستیک نسبتا قدیمی < DF-4 > و < DF-5 > تا به امروز از ارکان مهم استراتژیکی-اتمی چین به شمار می آیند. با این که چین تحولات خوبی در پیشرفته سازی و تولید تجهیزات نظامی داشته است ولی جایگزینی موشک های بالستیک 40 ساله، برای این کشور بسیار دشوار به نظر می رسد. ارتش چین مدت 20 سال است که برای تمدید مدت بهره برداری از موشک های بالتیک خود اقدام به انجام بررسی ها و تعمیرات لازم می نماید. متخصصان تعمیرات این موشک های بالستیک سالهاست که بازنشسته شده اند ولی به خاطر عدم وجود نیروی جایگزین، تا به امروز به فعالیت مشغولند. این نکات ضعف در دیگر ساختارهای ارتش چین نیز دیده می شود.
جنگنده های سری <شیانگ J-6 > ارتش هوایی چین تنها در دهه 2000 میلادی از چرخه فعالیت خارج شده و این در حالی است که جنگنده های نسل دوم چین < چنگدو J-7 > تا به امروز مورد استفاده قرار می گیرند. تعداد تانک های قدیمی مدل <59> و <79> نیز از تعداد مدل های پیشرفته <96> و <99> بیشتر می باشد. همچنین نیروی زمینی چین تا به امروز از ضدهوایی های شوروی سابق در دهه 1950 میلادی استفاده می کند.
با این تفاسیر، لازم به ذکر است که چین به سرعت در حال ایجاد تحول اساسی در نسل جدیدی از تجهیزات نظامی ارتش کشورش می باشد. این کشور سال 2020 را سال تغییرات و دست یابی به پیشرفت های بزرگ نظامی نام نهاده است.