حمله ميراژهاي عراقي به نيروگاه نكا

در اين بخش مي‌توانيد در مورد اخبار نظامي منتشر شده به بحث بپردازيد

مدیران انجمن: abdolmahdi, Java, Shahbaz, شوراي نظارت, مديران هوافضا

ارسال پست
Moderator
Moderator
نمایه کاربر
پست: 1432
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۲۹ آذر ۱۳۸۶, ۳:۱۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 595 بار
سپاس‌های دریافتی: 10288 بار

حمله ميراژهاي عراقي به نيروگاه نكا

پست توسط abdolmahdi »

سلام عليكم و رحمه ا...

يكي از عمليات هاي مهم نيروي هوائي عراق در مراحل پاياني جنگ با ايران ، حمله به نيروگاه توليد برق نكاء در كنار درياي خزر بود است . اين عمليات كه بدون تعصب بايد آن را يكي از موفق ترين عمليات برون مرزي نيروي هوائي عراق در عمق خاك ايران دانست تا كنون در داخل كشورمان كمتر مورد توجه قرار گرفته ( شايد هم اصلا نگرفته ) و داراي ويژگي هايي است كه شايد تاكنون بدان پرداخته نشده باشد. نكته مهم و جالب اين است كه اين مقاله عينا از ديد طرف مقابل نوشته شده و حاوي نكات فني جالبي است تا آنجاكه به نظر مي رسد كه نگارنده اين مقاله ، نزديك به ماجرا بوده و با دقت به شرح عمليات پرداخته است . اين مقاله بدون هيچ دخل و تصرفي عينا تقديم دوستان مي گردد. فقط دوستان فراموش نفرمايند كه صحت مطالب قيد شده در مقاله بر عهده اينجانب نبوده و صرفا مترجم آن بوده ام . البته در ادامه در پست ديگري خسارات وارده به نيروگاه در اين عمليات از منظر ايران بيان خواهد شد .


بال هاي عقابان نيروي هوائي عراق بر فراز درياي خزر

سال هاي زيادي از اين عمليات جنگي گذشته است . سال هايي كه جنگجويان عراقي درآن آرامش نداشتند و شرايط بوجود آمده آنان را مجبور به حضور در نبردهاي ديگري نمود در حاليكه آنان براي حمايت وطن و سربلندي تاريخ كشور و مردمشان با جان و خون و جوانانشان بهاي آن را پرداختند. ما درحالي اين گونه حوادث تاريخي را فراموش مي كنيم كه ساير كشورها حتي براي داشتن يك سطر از آن تاريخ حسرت مي خورند . تاريخ هرگز سطرهاي خود را دو بار نخواهد نوشت مگر بدست مرداني كه مادرانشان ديگر همچون انها را نخواهد زاييد . مرداني كه بال هايشان از غرب تا دورترين نقاط در شرق و جنوب بر روي درياي سرخ و خليج (ع ر ب ي) فارس و تنگه هرمز و درياي مازندران سايه افكند ، با بالهايشان به سمت خورشيد ، به سمت بزرگي و به سمتي بدون بازگشت پرواز كردند ... اما آنها بازگشتند ، با پيروزي هاي بزرگي كه زبان و قلم از توصيف آنها و توصيف آنچه كه ماوراي آنها از عقابان ( خلبانان ) گرفته تا فرماندهي و ستاد كه اين پيروزي ها را تدوين و ترسيم نمودند عاجز است .
 [External Link Removed for Guests]
يك جنگنده ميراز عراقي از نوع EQ-4     مجهز به غلاف سوخت رساني در زير شكم  

نيروي هوائي عراق با استفاده از جنگنده هاي Mirage F-1 به صورت پيوسته و بدون درنگ حملات سنگيني را به اهداف دريائي ايران در عمق خليج فارس مثل جزيره لاوان و سيري كه به شدت از سوي ايران محافت مي شدند انجام مي داد . اما ايران مدعي بود كه هواپيماهاي عراقي با استفاده از فرودگاه هاي كشورهاي حاشيه جنوبي خليج فارس و سوختگيري مجدد دست به چنين عملياتي مي زند. در پاسخ به ادعاهاي ايران در اين زمينه ، فرماندهي عالي ارتش عراق از طراحان و دستگاه هاي اطلاعاتي خود درخواست نمود تا اهداف راهبردي را در عمق خاك ايران شناسائي نمايند كه حتي از مسافت دو جزيره سيري و لاوان هم دورتر باشد. در اين راستا طرح حمله به نيروگاه برق حرارتي نكا واقع در سواحل درياي مازندران در دستور كار قرار گرفت در حاليكه تنها 40 كيلومتر با اتحاد جماهير شوروي سابق فاصله داشت .


موقعيت نيروگاه نكا :

نيروگاه نكا يك نيروگاه حرارتي و گازي است كه قادر به توليد 2000 مگاوات برق بوده و از اين روي يكي از مهمترين و بزرگترين نيروگاه هاي توليد برق در خاورميانه به شمار مي رفت كه طبق گزارشات اطلاعاتي بدست آمده ، برق تهران و تاسيسات مجتمع پارچين براي توليد سلاح شيميائي و ساير تاسيسات نظامي را تامين مي نمود . اين نيروگاه در درياي مازندران و در مختصات WGS84: 36° 39′ 3″ N, 53° 17′ 57″ E واقع شده بود .  [External Link Removed for Guests] 


گزارشات نهادهاي اطلاعاتي :

اطلاعات بدست آمده در مورد نيروگاه نكا توسط سازمان اطلاعات نظامي ارتش عراق ، از سوي كارشناسان نفتي و برقي عراق نيز مورد بررسي و اهميت حياتي و تاثير مهم اين نيروگاه بر روي چرخه توليد برق ايران مورد تائيد و تاكيد قرار گرفت. از اين روي فرماني از فرماندهي كل ارتش عراق صادر و ضرورت انجام يك حمله هوائي و انهدام ديگ هاي بخار و توربين هاي توليد برق و در نتيجه تعطيلي نيروگاه مزبور براي زماني هر چه طولاني تر مورد تاكيد قرار گرفت .


آمادگي براي حمله :

همانگونه كه قبلا هم اشاره كرديم ، نيروگاه نكا در كنار درياي مازندران و بر روي خط ساحلي قرار داشت . لذا براي رسيدن به آن مي بايست پروازي به طول 1200 كيلومتر از پايگاه هوائي در عراق تا نيروگاه نكا و از ميان رشته كوه ها و دشت ها به صورت افزايش و كاهش ارتفاع ( به تناوب ) صورت مي گرفت تا اصل غافلگيري رعايت شود. بدون ترديد چنين هدفي با اين درجه از اهميت و بزرگي توسط ايران به خوبي پدافند مي شده است .

از اين روي خلبانان تمرينات سنگيني را روي اهداف و شرايط جغرافيائي شبيه سازي شده بر روي كوهها و بر فراز درياچه ثرثار و نيز انجام عمليات سوختگيري هوائي در ارتفاع كمتر از 100 متري اجراء نموده و توانستند هدف شبيه سازي شده را پس از پرواز در ميان دشت ها و ارتفاعات و نيز سوختگيري در شرايط فوق الذكر و با حداكثر توان حمل سوخت و مهمات و در شرايطي كه اين حجم سوخت و مهمات قدرت مانور هواپيما را به شدت كاهش مي دهد ، در ميدان تير و با بمب هاي حقيقي مورد حمله قرار دهند . پس از آنكه خلبانان با موفقيت آموزش ها را به پايان رساندند ، براي انهدام هدف به صورت كامل آماده شدند .


تجهيز هواپيماها :

هر كدام از هواپيماها به دو عدد بمب شديدالانفجار 400 كيلوگرمي از نوع سامب + دو مخزن سوخت خارجي اضافي به گنجايش 1100 لينر در زير هر بال + يك مخزن سوخت خارجي در زير بدنه اصلي هواپيما به گنجايش 2200 ليتر مجهز گرديدند. از آنجائيكه با اين حجم از تجهيزات بارگيري شده باز امكان رسيدن به هدف وجود نداشت ، لازم بود تا يك مرتبه سوختگيري هوائي با حجم 2500 ليتر براي هر هواپيماي شركت كننده در عمليات صورت پذيرد تا هواپيماها امكان رفت و برگشت به فضاي ايران را داشته باشند.

اما يك مشكل اساسي در راه رسيدن به چنين حدي از حمل مهمات و سوخت براي انجام چنين ماموريتي وجود داشت . در هيچ شرايطي نمي بايست وزن هواپيماي ميراژ افزون از 16.200 كيلوگرم گردد در حاليكه براي انجام اين ماموريت وزن هواپيما ، بمب ها و مخازن خارجي سوخت به 17.400 كيلوگرم رسيده بود. از طرفي هر راه حلي كه در نظر گرفته مي شد نمي بايست تاثيري بر روي توان تخريب بمب ها و يا حجم مخازن سوخت خارجي هواپيما بگذارد . بنا براين براي نخستين بار از هواپيما به گونه اي استفاده شد كه تا آن زمان بي سابقه بوده است !! و براي سال ها عده زيادي از چگونگي رسيدن هواپيما هاي عراقي به اهدافي در آن دور دست ها و با قابليت حمل مهمات كامل بي اطلاع بوده اند. !!

اين ايده مبتني بر آن بود كه هواپيما ها با مهمات كامل به هوا برخاسته اما مخازن سوخت هواپيما به صورت كامل سوختگيري نمي شدند تا اينكه به حداكثر وزن مجاز جهت برخاست يعني 16.200 كيلوگرم برسند . سپس در آسمان تتمه سوخت مورد نياز به هواپيماها رسانده شده تا وزن هر هواپيما به 17.400 كيلوگرم مي رسيد. با اين روش هواپيماها هم مهمات مناسب و هم سوخت كافي براي رسيدن و انهدام هدف را در اختيار مي داشتند. !!


اجراي عمليات ، حمله اول :

در روز 6 /12/ 1986 هواپيماهاي ميراژ عراقي كه جمعا بالغ بر 8 فروند مي شدند ( شامل 3 هواپيماي مهاجم ، 3 هواپيماي سوخت رسان و دو هواپيماي ذخيره ) از پايگاه هوائي صدام براي انجام ماموريت تعيين شده برخاستند اما در جريان سفر بدليل نامساعد بودن شرايط جوي و كاهش شديد ديد خلبانان عمليات با موفقيت همراه نبود و هواپيماها به پايگاه خود بازگشتند !!! اما اجراي مجدد عمليات حدود 10 ماه پس از انجام ماموريت ناموفق اول صورت گرفت چراكه براي وارد كردن ضربه موثر نياز به زمان بندي دقيق و مناسب وجود داشت .



روز 29 /09/ 1987 برابر با 14 آذر ماه 1365 - ساعت 12 بعدازظهر

با اعلام آمادگي از سوي خلبانان عراقي چنين روزي براي انجام ماموريت در نظر گرفته شد و كار آماده سازي هواپيماهاي ميراژ و تجهيز آنها به بمب ها ، مخازن سوخت و بازرسي هاي قبل از پرواز براي اطمينان از سالم بودن سامانه هاي ناوبري و موتور هواپيماها صورت گرفت چرا كه مسير ماموريت بسيار دور و انجام ماموريت درآن روز قطعي بود . ضمن آنكه شرايط آب و هوائي و اطلاعات واصله نيز امكان انجام ماموريت را تائيد مي نمود .



روز 29 /09/ 1987 ساعت 2 بعدازظهر

خلبانان عراقي براي انجام ماموريت طولاني و دشوار خود به آشيانه هواپيماها اعزام شدند تا نه تنها ماموريت جنگي خود را انجام دهند بلكه پاسخ محكمي به شايعات ايران و ترديد او به قدرت عقاب هاي عراقي داده باشند. پس از كسب اطمينان از بارگيري بمب ها و مخازن خارجي سوخت و نيز انجام چك هاي لازم كه هر خلبان مي بايست قبل از هر پرواز به انجام برساند ، موتور هواپيماها روشن و هواپيماهاي عملياتي در باند اصلي و هواپيماهاي سوخترسان در باندهاي فرعي به صورت همزمان به پرواز در آمدند . پس از طي مسافت حدود 10 كيلومتر خارج از پايگاه و اقدام به كاهش ارتفاع به500 متري نموده و با سرعت 700 كيلومتر بر ساعت به سمت مرزهاي ايران گردش كردند. با ورود به فضاي ايران هواپماها سرعت خود را به 900 كيلومتر بر ساعت رسانده و با عبور از منطقه بوكان به سمت هدف خود به پيش مي رفتند. ميراژها طبق نقشه از روي نخستين رشته كوه عبور كردند . اگر چه اين اولين باري نبودكه از اين كوه ها مي گذشتند اما اين نخستين گام براي رسيدن به هدفشان در دوردست بود. پس از طي حدود 40 كيلومتر ، هواپيما ها سرعت خود را به 700 كيلومتر بر ساعت كاهش دادند چرا كه اين سرعت مناسبترين ميزان مصرف سوخت را به همراه داشت . پس از رسيدن هواپيماها به درياچه مريوان ، مجددا سرعت را 500 كيلومتر بر ساعت كاهش داده تا بتوانند سوختگيري هوائي را با سرعت مناسب به انجام برسانند. در اين حالت هواپيماها در ارتفاع بسيار پائين يعني 50 متري تشكيل يك مثلث داده و براي مدت 10 دقيقه عمليات سوختگيري را به انجام رساندند. سوختگيري هوائي دومين مرحله اين عمليات تلقي مي گرديد.  [External Link Removed for Guests]
سوختگيري ميراژهاي عراقي به صورت يار به يار  

همه چيز طبق نقشه و مطابق با تمرينات قبلي پيش مي رفت . پس از انجام عمليات سوختگيري ، هواپيماهاي سوخت رسان به پايگاه مادر برگشته و هواپيماهاي مهاجم به پرواز خود به سمت هدف دور دست خود در پشت تهران پايتخت و از ميان كوه هاي و دشت ها و با سرعت 700 كيلومتر بر ساعت و ارتفاع بسيار پائين ادامه دادند . ميراژها از مقابل پايگاه هوائي شاهرخي عبور كردند اما همانگونه كه انتظار مي رفت رادارها ي ايراني بدليل كوهستاني بودن منطقه و ارتفاع كم هواپيماها نتوانستند آنها را رديابي كنند. خلبانان به سمت درياهاي شرق مي راندند از ميان شكاف ها و دره هاي عميق ، به سمت محل طلوع خورشيد و دروازه هاي پادشاهاني كه در داستانها از آنها با عنوان اسطوره ذكر مي شد. بال هايشان تنا چند ده متر با لبه كوه ها فاصله داشت . همچون عقاب پرواز مي كردند و بال هايشان خطوط سفيدي را از خود بر جاي مي گذاشت كه در تاريخ كشورشان فقط توسط مردان شجاعي مثل خودشان نوشته مي شد.

همه چيز مثل برق از كنارشان مي گذشت ، هواپيماهايشان با سرعت بالا و ارتفاع كم حركت مي كرد . كم كم كوه ها تنگ تر شدند تا انجائيكه براي پرواز به صورت خطي و پشت سر هم قرار گرفتند . اما پس از چند دقيقه هواپيماها از كوه ها گذشته و درياي شرق ... درياي مازندران به رنگ آبي در مقابلشان گشوده شد. اكنون آب هاي آبي رنگ سايه عقاب هايي از غرب را بر خود مي ديد كه نه قبل و نه بعد از آن سابقه نداشت .


بالهاي آهنين عقابان ميراژ عراقي برفراز درياي مازندران

هواپيماهاي عراقي به پرواز در ارتفاع كم بر فراز درياي مازندران ادامه داده و مسافتي بالغ بر 250 كيلومتر را در ارتفاع حدود 20 متري سطح دريا و با سرعت 900 كيلومتر بر ساعت به سمت هدف و در حاليكه شبحي از آن در دوردست به چشم مي خورد به پيش مي راندند . در فاصله 30 كيلومتري هدف با گردش 150 درجه اي خود را در وضعيتي مستقيم رو به هدف قرار دادند در حاليكه اكنون ديگر 4 دودكش بلند آن به وضوح قابل مشاهده بود.

پس از آن خلبانان عراقي خود را براي حمله نهائي به هدف آماده كرده و در فاصله 15 كيلومتري ارتفاع را به 80 متر افزايش دادند و در حالتي كه هدف با چشم غير مسلح نيز قابل روئيت بود طبق دستور فرمانده دسته ، حمله همزمان سه هواپيما به نيروگاه نكا آغاز گرديد .

نيروگاه نكا توسط بمب هاي عراقي با موفقيت 100% مورد اصابت قرار گرفت و در اثر آن مركز اصلي توليد برق نيروگاه منهدم گرديد . فعاليت پدافند هوائي منطقه ضعيف بود و آن هم از سوي يگان هاي دريائي ايران صورت پذيرفت و آسيبي هم به هواپيماهاي عراقي نرساند چرا كه آنها در محاسبات خويش اصلا تصور نمي كردند كه روزي هواپيماهاي عراقي بتوانند به آن نقاط دوردست برسند اما اين نيروي هوائي عراق و خلبانانش بودند كه توانستند پيروزي را بارمغان بياورند كه ديگران از انجامش عاجز بودند  [External Link Removed for Guests]
از چپ به راست لحظات پرتاب و اصابت بمب ها به هدف در نيروگاه  
ميراژهاي عراقي در حالي آب هاي شرق درياي مازندران را ترك كردند كه در پشت سرشان پيروزي بزرگي را براي مردم و وطنشان رقم زدند و آتش از محوطه نيروگاه نكا زبانه مي كشيد و نشانه هاي ترس و نا اميدي در چهره كساني كه اين پيروزي را غير ممكن مي دانستند ديده و دهانشان هم بسته شد  [External Link Removed for Guests] 


ميراژهاي عراقي راه بازگشت را از ميان كوه ها و دشت ها در پيش گرفتند و اين بار از سوي جنگنده هاي MIG-25 و MIG-23 مورد استقبال قرار گرفتند.

ميراژهاي عراقي در حالي بازگشتند كه بر روي بال هايشان نسيم درياي مازندران و نسيم پيروزي و بزرگي را حمل مي كردند . پيروزي كه ديگر هرگز تكرار نخواهد شد مگر بدست شجاعاني كه خالص براي خدا و مردمشان و وطنشان مي جنگند.

انجام عمليات 2:25 – دو ساعت و بيست و پنج دقيقه – زمان برد كه يكي از طولاني ترين و دور دست ترين عمليات جنگي ثبت شده در تاريخ نيروهاي هوائي محسوب مي شود (!!!) . پس از فرود امن هواپيماها ، اتحاد جماهير شوروي سابق اعلام كرد كه هواپيماهاي عراقي بر فراز درياي مازندران به پرواز درآمده و توانسته آنها را در مسير بازگشت رديابي نمايد.


پس از انجام موفقيت آميز عمليات ، عدنان خير ا... وزير دفاع در يك مصاحبه تلويزيوني حاضر شد و تصريح كرد كه هواپيماهاي عراقي هدفي راهبردي را در عمق خاك ايران مورد هجوم قرار داده اند . همچنين اعلام كرد كه اين واپيماها در كجا سوختگيري كرده اند و در پايان نيز اعلام نمود ، نيروي هوائي عراق توان آن را دارد كه هر هدفي را در هر نقطه اي از خاك ايران مورد حمله قرار دهد.

آموزه هاي اين عمليات :

از اين عمليات درس هاي زيادي گرفته شد كه خلاصه ان بدين شرح است :

الف : دقت اطلاعات بدست آمده و نيز آموزش هايي كه خلبانان بر روي هدف شبيه سازي شده انجام دادند يكي از عوامل مهم موفقيت اين عمليات است .

ب : اجراي عمليات در ارتفاع بسيار پائين و بدون استفاده از تماس راديوئي و تمام مراحل انجام عمليات با استفاده از حركات اشاره با دست و طبق آموزش هاي قبلي صورت گرفت .

ج : انجام عمليات سوختگيري هوائي در عمق خاك ايران صورت گرفت و اين نشان دهنده نهايت ناتواني سامانه هاي پدافند و نيروي هوائي ايران در رهگيري ميراژها بود برغم آنكه ايران ادعاي توانمندي آنها را داشت .

د : برتري هوائي عراق در جنگ از مهمترين دلايل پذيرش آتش بس توسط ايران بود چرا كه تمام مناطق حياتي انها در نصف شعاع عملياتي هواپيماهاي عراق قرار داشت .

با سپاس ويژه از تمام افسران و خلبانان نيروي هوائي سابق عراق كه اين عمليات را با دقت برايمان توضيح دادند .
اگر ديدار با مرگ حق است ، چه بهتر كه اين ديدار در ميدان جنگ باشد.
Moderator
Moderator
پست: 280
تاریخ عضویت: چهارشنبه ۵ دی ۱۳۸۶, ۱:۰۷ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 6304 بار
سپاس‌های دریافتی: 1753 بار
تماس:

Re: حمله ميراژهاي عراقي به نيروگاه نكا

پست توسط hamed_713 »

اگر یک دهم پشتیبانی که از سازمان رزم عراق انجام می شد از ایران صورت می گرفت هیچ وقت چنین عملیاتهایی بر فراز آسمان ایران امکان پذیر نبود.
نیروی هوایی ایران در اواخر جنگ برای عملیاتی نگاه داشتن پرنده های خود به شدت در مضیقه بود.به صورتی که در زمان امضای قطعنامه تعداد فانتومهای عملیاتی کمتر از تعداد انگشتان دست می شد.
نیروی هوایی عراق فقط در روزهای پایانی جنگ فرصت عرض اندام پیدا کرده بود و الا چرا در اوایل و حتی اواسط جنگ خبری از به اصطلاح عقابهاشون(کرکس) برای چنین عملیاتهایی نبود.
اي ايران
اي سرزمين خوبيها

[External Link Removed for Guests]
Captain II
Captain II
نمایه کاربر
پست: 4390
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۲۳ اسفند ۱۳۸۴, ۱:۱۴ ب.ظ
محل اقامت: کرج پلاک 43!
سپاس‌های ارسالی: 6707 بار
سپاس‌های دریافتی: 12101 بار
تماس:

Re: حمله ميراژهاي عراقي به نيروگاه نكا

پست توسط Mohammad 1985 »

میزان آسیب به نیروگاه چقدر بود ؟ چند وقت تعطیل شد ؟
خدمت حامد هم عرض میکنم اویل جنگ و اوسطش هم نیروی هوایی عراق کم عملیات اون هم با اون هواپیماهای آشغالشون انجام نداد !
به همه سياستمداران مشکوک باش.
جکسون براون
New Member
پست: 5
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۹ فروردین ۱۳۹۰, ۵:۵۳ ب.ظ
سپاس‌های دریافتی: 16 بار

Re: حمله ميراژهاي عراقي به نيروگاه نكا

پست توسط Phenix »

البته من یه جایی خوندم که نیروی هوایی عراق با میگ 25 نیروگاه نکا رو زده بود هواپیمایی که تو ارتفاع 60 هزار پایی از فراز آسمان ایران رد شده بود و ایرانی ها هم نتونسته بودند کاری کنند که البته اواخر جنگ چند تایی از اونها رو با اق 14 و موشک همیشه قهرمان فنیکس زدیم البته یدونه میگ 25 رو هم تو آسمون تبریز با اف 5 زدیم که تا آخر جنگ این کرکس ها گورشون رو از آسمون ایران گم کردند
در ضمن این بنده خدای عراقی حتما آلزایمر داشته و عملیات H-3 رو فراموش کرده بوده.
Captain II
Captain II
نمایه کاربر
پست: 4390
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۲۳ اسفند ۱۳۸۴, ۱:۱۴ ب.ظ
محل اقامت: کرج پلاک 43!
سپاس‌های ارسالی: 6707 بار
سپاس‌های دریافتی: 12101 بار
تماس:

Re: حمله ميراژهاي عراقي به نيروگاه نكا

پست توسط Mohammad 1985 »

نه میگ 25 چنین توانایی نداره که چنین مسافتی رو با اون مقدار سوخت و اون ارتفاع و سرعت طی کنه
به همه سياستمداران مشکوک باش.
جکسون براون
Fast Poster
Fast Poster
پست: 252
تاریخ عضویت: شنبه ۲۶ مرداد ۱۳۹۲, ۶:۴۳ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 588 بار
سپاس‌های دریافتی: 899 بار

Re: حمله ميراژهاي عراقي به نيروگاه نكا

پست توسط شیرافکن »

با تشکر از جناب abdolmahdi
این عملیات همیشه جزء نکات ابهام در تاریخ 8 ساله جنگ هست که حتی با گذشت سالها اطلاعات درستی ازش بیرون نیامده.فقط یک سئوال دارم انجام این عملیات واقعا عجیب بود اما عجیب تر عدم انهدام اهداف درهنگام بازگشت بود حتی اگر حساب کنیم حمله غافلگیرکننده بود اما بعد از بمب باران حضور اینها اشکار شد با وجود در اختیار داشتن اف 14 ها و فاصله طولانی برگشت عراقی ها چطور این پرنده ها رهگیری و سرنگون نشدن سالم برگشتن؟؟
Novice Poster
Novice Poster
پست: 67
تاریخ عضویت: دوشنبه ۱۱ مهر ۱۳۹۰, ۹:۲۲ ق.ظ
سپاس‌های ارسالی: 48 بار
سپاس‌های دریافتی: 92 بار

Re: حمله ميراژهاي عراقي به نيروگاه نكا

پست توسط mg100 »

سلام کلا نیروی هوایی ایران اخر جنگ کارایی نداشت عراقیها برتری هوایی را در دست داشتند هر جا رو میخواستند بمباران میکردند ونیروی هوایی هیچ عکس العملی نشان نمی داد فقط در خلیج فارس و اسکورت تانکرهای نفتکش واکنش نشان میداد.
Moderator
Moderator
نمایه کاربر
پست: 1432
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۲۹ آذر ۱۳۸۶, ۳:۱۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 595 بار
سپاس‌های دریافتی: 10288 بار

Re: حمله ميراژهاي عراقي به نيروگاه نكا

پست توسط abdolmahdi »

Mohammad 1985 نوشته شده:میزان آسیب به نیروگاه چقدر بود ؟ چند وقت تعطیل شد ؟
خدمت حامد هم عرض میکنم اویل جنگ و اوسطش هم نیروی هوایی عراق کم عملیات اون هم با اون هواپیماهای آشغالشون انجام نداد !


سلام علیکم.
گزارش دقیق خسارات وارده به نیروگاه نکا را تهیه کرده ام و انشالا در چند روز اینده در اختیارتون قرار خواهم داد.تصویر
اگر ديدار با مرگ حق است ، چه بهتر كه اين ديدار در ميدان جنگ باشد.
Moderator
Moderator
نمایه کاربر
پست: 1432
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۲۹ آذر ۱۳۸۶, ۳:۱۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 595 بار
سپاس‌های دریافتی: 10288 بار

Re: حمله ميراژهاي عراقي به نيروگاه نكا

پست توسط abdolmahdi »

سلام عليكم و رحمه ا....

نيروگاه برق نکا، ميراث‌دار سال‌های مقاومت و حماسه

 [External Link Removed for Guests] 
  شهيد سليمی شهرستان نکا در کنار دريای خزر و در مجاورت روستای زاغمرز قرار دارد. اين نيروگاه به وسيله 3 شرکت آلمانی ساخته شده بود و نخستين واحد آن در اواخر پاييز سال 58 وارد مدار شد و کار نصب و راه‌اندازی سه واحد ديگر، هر يک با فاصله پنج ماه نسبت به ديگری به اتمام رسيد. قدرت اين نيروگاه 760 مگاوات بوده که 25درصد برق مورد نياز شبکه سراسری در سال 59 را تأمين می‌کرد و در حال حاضر نيز به عنوان بزرگ‌ترين نيروگاه کشور مطرح است.
اگرچه بمباران نيروگاه شهيد سليمی نکا به دليل دور بودن از مرز عراق، چندان محتمل به نظر نمی‌رسيد اما به دليل اهميت ويژه آن در شبکه و ارزش زياد اقتصادی اين نيروگاه، با استفاده از پدافند عامل و ضد هوايی نسبت به حفاظت آن اقدام شد. با اين حال،اين نيروگاه در تاريخ 65/9/15 به وسيله سه هواپيمای عراقی بمباران شد که در اثر آن هر چهار واحد نيروگاه و سيستم‌های مشترک آن آسيب ديد و بخشی از تأسیسات اصلی، تجهیزات و سیستم‌های مشترک آن دچار آتش‌سوزی شده و از بین رفتند.

در این بمباران یک نفر شهید شد و تعدادی نیز مجروح و مصدوم شدند. خسارات وارده به نیروگاه، بسیار عمده بود، واحد دو و بخشی از سیستم‌های مشترک در حدود 45 دقیقه در آتش سوختند و باید گفت که خسارت ناشی از آتش سوزی کمتر از خسارت مستقیم بمباران نبود. پس از خاموش‌سازی آتش، سازماندهی موقت پرسنل به منظور بازسازی و راه اندازی مجدد نیروگاه در شب همان روز آغاز شد. بازسازی مرحله نخست با تلاش شبانه‌روزی پرسنل خدوم انجام می‌شد و دو واحد از چهار واحد نیروگاه در مدت سه هفته وارد مدار  
 [External Link Removed for Guests] 
 ‌اندازی نیروگاه ویران شده در مدت سه هفته در شرایطی صورت گرفت که حتی در نیروگاه نیز برق وجود نداشت، تهیه موتور ژنراتور و کابل کشی برای تولید برق موقت، تأمین برق موقت از شبکه توزیع مازندران و احیای مستقیم برق موقت نیروگاه، برنامه‌ریزی، پاک‌سازی، عیب‌یابی، تهیه قطعات و ماشین‌آلات برای تعمیر و بازسازی و راه‌اندازی دو واحد از چهار واحد نیروگاه آن هم در مدت 21 روز هنوز برای بسیاری از متخصصان، امری مافوق تصور است.
در این مدت روزانه بیش از یک‌هزار نفر در محدوده‌های نسبتاً کوچک کار می‌کردند، بازسازی سومین واحد در یک مرحله در مدت 25 ماه انجام شد و وارد مدار شد. مرحله تکمیلی بازسازی این واحد تا اواخر پاییز سال 66 به طول انجامید

دومین بمباران نیروگاه، در مهر ماه سال 66 در حالی انجام گرفت که سه واحد نیروگاه فعالیت می‌کرد و چهارمین واحد در انتظار قطعات و تجهیزات جدید برای بازسازی لوازم آسیب دیده بود. برخی کارکنان و پیمانکاران خارجی در بمباران 65/9/25 در نیروگاه حضور داشتند، که ساعتی بعد از بمباران همگی آن جا را ترک کردند و هیچگاه بازنگشتند.در جریان دومین بمبارن نیروگاه، گرچه تجهیزات، آسیب کمتری دیدند و برخلاف گذشته، آتش‌سوزی نیز در واحد ایجاد نشد، ولی حجم آسیب‌های وارده به کارکنان نیروگاه بسیار بزرگ و دلخراش بود.تعدادی از کارکنان در آتش سوختند و به شهادت رسیدند، تعدادی در اثر ترکش، خاک وطن را در آغوش کشیدند و تعداد کثیری نیز مجروح گشتند.تعداد شهدای نیروگاه اعم از کارکنان و پیمانکاران در این مرحله، 23 نفر بود و بیش از 120 نفر نیز مجروح شدند که حدود 70 نفر آنها از کار افتاده محسوب شدند.بعد از بازسازی دو واحد، نیروگاه برای سومین بار در تاریخ چهار خرداد 67 بمباران شد، در این بمباران یک نفر مجروح شد و یک نفر هم به شهادت رسید و خسارت وارده به تجهیزات، بسیار سنگین بود. 

 [External Link Removed for Guests] 
  نیروگاه تنها به حوزه بازسازی منتهی نمی‌شد، ایجاد مواضع، تدارک و تأمین تجهیزات و ماشین آلات و نیز سنگرسازی برای بیش از 40 ارتشی که با جنگ افزارهای خود، وظیفه حفاظت از نیروگاه را به عهده داشتند و نیز تدارک و برقراری ارتباطات و تأمین وسایل رفاهی برای دیدبان‌ها که در اطراف نیروگاه و شهرهای مازندران و همه مسیرهای احتمالی نفوذ هواپیماهای دشمن، از مازندران تا همدان مستقر بودند، به عهده نیروگاه بود.علاوه بر آن کار تحقیقاتی پدافند غیرعامل با استفاده از بالن‌ها و با همکاری جهاد دانشگاهی،جزیی از کار نیروگاه محسوب می‌شد.محاسبه،تهیه طرح و برنامه و تأمین بودجه به منظور مقاوم‌سازی ساختمان نیروگاه در مقابل بمباران دشمن از دیگر مأموریت‌های نیروگاه به حساب می‌آمد که نتیجه آن کاهش خسارت جانی در بمباران سنگین مرحله سوم بود.پراکنده‌سازی محل استقرار کارکنان و جلوگیری از تجمع آن‌ها به منظور کاهش خسارت جانی، آماده‌سازی ساختمان‌های موقت و تأمین لوازم و مایحتاج آن‌ها، مأموریت دیگری بود که به مدیران نیروگاه سپرده شده بود.سنگرسازی در اطراف ساختمان‌های کاری و حتی اطاق فرمان واحدها و نیز سنگربندی اطراف تجهیزات نیروگاهی با دیوارهای بتنی و کیسه‌های شن و ماسه در طبقات مختلف در حین بازسازی نیروگاه، آن هم در مدت چند ماه، کاری بود که جز با مجاهدات‌های فراموش نشدنی کارکنان،میسر نبود.جا‌به‌جایی کارکنان و اسکان آنها در محل‌های امن از فعالیت‌های اولویت‌دار نیروگاه در این مقطع زمانی به شمار می‌رفت.

در این راستا اقدام اخلاقی مدیران نیروگاه و انتقال محل اسکان مجموعه مسئولان نیروگاه و حراست آن به نقاط امن، بعد از انتقال کامل سایر نیروها، باعث شد تا همکاری و همدلی کارکنان با مدیریت نیروگاه، نزدیک‌تر و بهتر انجام پذیرد.
تهیه لباس و ماسک ضد شیمیایی، انجام آموزش و حتی مانورهایی برای کاهش آسیب‌های احتمالی نیز در اواویت‌های کاری مدیران جای داشت.در هر نیروگاه ابزار و تجهیزاتی وجود دارند که ممکن است در موقع بمباران، خطرات شدیدی را برای کارکنان به همراه داشته باشد.منابع بزرگ CO2 مایع ، منابع سود و اسید، کپسول هیدروژن، لوله های گاز و نیز لوله های مختلف با فشار و درجه حرارت بسیا زیاد از جمله این موارد هستند.مدیریت نیروگاه باید ضمن آموزش کارکنان، برای حفاظت از جان خود، مراقبت و حفظ این منابع مهم اما خطرساز را نیز مدیریت می کرد. همکاری مردم شهرهای اطراف، بیمارستان ها و ارگان ها و دوایر دولتی با مدیریت نیروگاه در زمان بمباران و بعد از آن به ویژه در دوره بازسازی نیروگاه، بسیار کارساز بود.روحیه فداکاری و مجاهدت کارکنان و مدیران نیروگاه موجب شد تا نام نیروگاه شهید سلیمی نکا پس از بازسازی، همچنان در صدر مهم‌ترین و حیاتی‌ترین نیروگاه‌های کشور جای داشته باشد و با وجود آن که روزهای سخت و بمباران‌های سنگینی را تجربه کرد ولی نخستین نیروگاهی بود که بازسازی آن به اتمام رسید؛ آن هم به نحوی که هیچ اثری از خرابی‌های ناشی از جنگ در سیمای آن دیده نمی شود. 
اگر ديدار با مرگ حق است ، چه بهتر كه اين ديدار در ميدان جنگ باشد.
New Member
پست: 9
تاریخ عضویت: یک‌شنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۰, ۵:۳۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 3 بار
سپاس‌های دریافتی: 12 بار

Re: حمله ميراژهاي عراقي به نيروگاه نكا

پست توسط su27 »

این خلبانایی که ازشون به عنوان عقاب یاد میکنید همونایی هستن که کمر به قتل عام ما بسته بودن دوستانه عرض میکنم دادن لقب عقاب به اینا دور از انصافه.
خلبانای شجاع ماهزار بار بهتر ازاین عملیات رو انجام دادن.
Moderator
Moderator
نمایه کاربر
پست: 1432
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۲۹ آذر ۱۳۸۶, ۳:۱۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 595 بار
سپاس‌های دریافتی: 10288 بار

Re: حمله ميراژهاي عراقي به نيروگاه نكا

پست توسط abdolmahdi »

su27 نوشته شده:این خلبانایی که ازشون به عنوان عقاب یاد میکنید همونایی هستن که کمر به قتل عام ما بسته بودن دوستانه عرض میکنم دادن لقب عقاب به اینا دور از انصافه.
خلبانای شجاع ماهزار بار بهتر ازاین عملیات رو انجام دادن.


فرزندم این ترجمه متن عربی مقاله است و بنده بدون هیچ دخل و تصرفی آن را در اختیار دوستان قرار داده ام. از خودمان که ننوشته ایم .
اگر ديدار با مرگ حق است ، چه بهتر كه اين ديدار در ميدان جنگ باشد.
Commander
Commander
نمایه کاربر
پست: 1102
تاریخ عضویت: جمعه ۳۱ فروردین ۱۳۸۶, ۶:۱۰ ب.ظ
محل اقامت: ارومیه
سپاس‌های ارسالی: 12686 بار
سپاس‌های دریافتی: 11782 بار
تماس:

Re: حمله ميراژهاي عراقي به نيروگاه نكا

پست توسط kayvan6079 »

با سلام

البته عکسی که به بمباران نکا نسبت داده شده است مربوط به حمله به اسکله آذرپاد جزیره خارک می باشد با مهمات دقیق لیزری!


[External Link Removed for Guests]


البته در متن هم اشاره شده که بمباران نکا با بمب های معمولی (و نه لیزری) بوده است.


موفق باشید
حقيقت را بدانيد تا رها شويد؛ دانش قدرت است! زيرا به شما اجازه تصميم گيري آگاهانه بر اساس حقايق هستي را مي دهد، نه بر اساس باورهاي گاها اشتباه شما!
ارسال پست

بازگشت به “اخبار نظامي”