سلام علیکم و رحمه ا...
جنگنده های ایران واقعا فرسوده هستند و تبلیغات نمی تواند این واقعیت را تغییر دهد .
نویسنده : [External Link Removed for Guests]
بتاریخ : 30 آگوست 2018
[External Link Removed for Guests]
دو رویداد در اواخر سال 2018 جنگنده های F-5F Tiger II نیروی هوائی ایران را درگیر خود ساخت و عملا بحران در حال پیشرفت در نیروی هوائی ایران را تائید نمود.
(رویداد اول) : در 21 آگوست ( سال 2018) ، ایران از چیز جدیدی که آن را جت جنگنده نسل چهارم می خواند رونمائی کرد. حسن روحانی رئیس جمهور حتی درون کابین هواپیما نشست و برای عکاسان پز داد (!)
یک اشکال .... کاملا واضح بود که هواپیمای مورد بحث یک فروند F-5F و یکی از 17 جنگنده ای بود که ایران در زمان شاه از ایالات متحده خریداری کرده بود . این هواپیما در داخل کشور تولید نشده بود. آقای نادر اسکوئی تحلیلگر مسائل ایران می گوید : ایران احتمالا توانسته سامانه های الکترونیک مربوط به دهه 1960 را به همراه مواردی دیگر بهینه سازی نماید . اما مشخص نیست که چرا رئیس جمهور کشور باید از یک هواپیمای 40 ساله به عنوان یک جنگنده جدید رونمائی کند .
پ
کارشناس دیگری به نام سبایتین رابین نوشته : ایران در حقیقت هواپیمای جدیدی را با نام کوثر88 طراحی و ساخته است که یک مورد دیگر در صف طولانی بهینه سازی و کپی برداری از جنگنده F-5 به شمار می رود و ایران از آن به عنوان یک هواپیمای آموزشی و یا جنگنده سبک استفاده خواهد نمود. او می نویسد : اما جت مذکور برای نمایش درماه آگوست آماده نبود . به همین دلیل ایران خیلی ساده و راحت یک جنگنده قدیمی و به خوبی شناخته شده را گرفت و آن را به عنوان یک هواپیمای جدید نشان داد ، آن هم در معرض دید حضار داخلی و خارجی که واقعیت را بهتر می دانستند.(1)
ایران حداقل از سال 1997 تلاش کرد تا تعدادی از جنگنده های بهینه سازی شده F-5 را تولید کند که در نهایت منجر به تولید حدود 12 فروند هواپیمای گردید . اینکه ایران بهینه سازی یک جنگنده سالخورده F-5F را بعنوان ( ساخت ) یک جنگنده جدید عنوان می کند نشانه خوبی از عمق ناامیدی ( در نیروی هوائی ایران ) است . تحت فشارهای اقتصادی جدید وارده از سوی واشنگتن ، به نظر می رسد ایران به هر روشی که می تواند اقدام به نمایش توان نظامی خود می نماید .
تاریخ بیشتر تجهیزات نیروی هوائی ایران به دوره شاه باز می گردد و یا باقیمانده ای از نیروی هوائی عراق صدام حسین است که تعدادی از هواپیماهایش در جریان جنگ خلیج فارس در سال 1991 برای فرار از نابودی به ایران پرواز کردند. جنگنده های F-4, F-5 و F-14 ساخت ایالات متحده که مربوط به دهه 1970 می باشند ستون فقرات نیروی هوائی ایران را تشکیل می دهند .
[External Link Removed for Guests]
حسن روحانی در جنگنده ژست گرفته است . عکس از دفتر ریاست جمهوری
در میان جنگنده هایی که عراق در سال 1991 به ایران فرستاد بمب افکن Su-22 Fitter محصول دوران اتحاد جماهیر شوروی وجود داشت . در جولای سال 2018 تهران اعلام کرد که 10 فروند از این جت ها را برای ادامه خدمت اورهال نموده است . ژنرال امیر علی حاجی زاده فرمانده نیروی هوائی سپاه پاسداران گفته : پس از انجام این اورهال ، این جنگنده بمب افکن ها قادر به حمل و استفاده از بمب های هوشمند نقطه زن و خوشه ای ، موشک های هوا به زمین و هوا به هوا و نیز قابلیت دریافت اطلاعات از هواپیماهای بدون سرنشین از مسافت چندین کیلومتری خواهند بود. (2)
بهینه سازی و ارتقاء هواپیمای نسل سوم چند مفهوم را می رساند که مهمترین آن بیان این حقیقت است که ایران برای تهیه هواگرد جدید و قطعات یدکی آن نمی تواند بر روی منابع خارجی تکیه کند . اما حتی این هواپیماهای قدیمی با وجود ارتقاء ، می توانند برای خلبانان خود خطر ساز باشند .
[External Link Removed for Guests]
(رویداد دوم ) : در 26 آگوست سال 2018 ، یک فروند F-5F از ناحیه هر دو موتوردچار آتش سوزی شد . سرهنگ خلبان منوچهر فتاحی اقدام فرود اضطراری نمود اما در اثر شدت ضربه جان باخت . کمک خلبان او اقدام به خروج اضطراری نمود و زنده ماند . هواپیما به صورت عمده ای سالم ماند و پس از مرمت باز هم پرواز خواهد نمود. با این وجود این سانحه یکبار دیگرنقایص نیروی هوائی ایران را آشکار ساخت . عملکرد ناقص صندلی پرانی که می بایست 40 سال قبل تعویض می شد سبب شد تا سرهنگ فتاحی جان خود را از دست بدهد .
پس از توافق هسته ای سال 2015 ، ایران فرصت کمی برای وصله پینه کردن نیروی هوائی خود یافت . ایران به طور خلاصه در نظر داشت تا جنگنده های مدرن Mirage 2000 را از فرانسه خریداری نماید اما سرانجام تصمیم بر خلاف آن گرفت . چرا که ایران به صورت منطقی با تجهیزات روسی و آمریکائی آشنائی بیشتری داشت .
ایران حتی این شانس را داشت تا 30 فروند جنگنده پیچیده Su-30 را از روسیه خریداری نماید اما این هم برگزیده نشد. این احتمالا بدلیل آن بود که ( ... ) با این موضوع که نیروهای ارتش ایران از آن قویتر باشند کنار نمی آمد . یک سرگرد نیروی هوائی ایران به طور محرمانه در سال 2015 به المانیتور گفته : ما در ناوگان نیروی هوائیمان نقاط ضعف زیادی داریم . جنگنده های نسل چهارم ما مانند MiG-29 به استاندارد SMT ارتقاء نیافته اند . جنگنده های F-14 ما هنوز همان سری A محسوب می شوند و هواپیماهای پشتیبانی نزدیک ما همچون F-5 Tiger خیلی قدیمی هستند . سرگرد ادامه می دهد : واقعیت این است که دشمنان منطقه ای ما پیشرفته ترین هواپیماهای جنگی آمریکائی و روسی را در اختیار دارند . کاملا واضح است که نیروی هوائی ما به هواپیماهای جدیدی نیاز دارد .
رضا پهلوی ، پسر آخرین شاه ایران محمدرضا پهلوی و خلبان سابق F-5 ، در توئیتر خود رژیم ایران را بخاطر ادامه استفاده از هواپیماهای قدیمی سرزنش کرده و نوشته : استفاده از جنگنده های قدیمی که می بایست سال های قبل بازنشسته و با جت های جدید جایگزین می شدند نه تنها نشانه بی کفایتی رژیم است ، بلکه جنایتی است بر علیه خلبانان کارکشته ما .
توضیحات :
1- با توجه به افتتاح خط تولید جنگنده کوثر 88 لازم است نکته ای را به عرض دوستان برسانم . همانگونه که در متن مقاله مشاهده فرمودید ، نویسندگان مقاله طراحی و ساخت جنگنده کوثر را انکار نکرده اند بلکه مدعی هستند که چون نمونه تولید شده در آن زمان آماده نمایش نبود ( یا ساخت آن تکمیل نشده بود ) ایران اقدام به نمایش یک جنگنده قدیمی F-5F به جای نمونه اصلی نمود که البته این هواپیما در داخل ایران تولید نشده بود . بعدها سیمای جمهوری اسلامی ایران خط تولید کامل جنگنده کوثر 88 را در حالیکه 7 فروند جنگنده در خط تولید قرار داشتند به نمایش گذاشت .
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]
2- بر خلاف متن مقاله ، بنده بالشخصه بازآماد ، ارتقاء و عملیاتی کردن بمب افکن های SU-22 عراقی را موفقیتی بزرگ برای جمهوری اسلامی ایران می دانم چرا که با توجه به تعداد مناسب ( حدود 44 فروند) و توانائی های ذاتی این بمب افکن ها در حمله به اهداف زمینی و دریائی نه تنها به لحاظ کمی سبب افزایش چشمگیر تعداد هواپیماهای جنگنده در اختیار نیروهای مسلح ایران می شود بلکه قادر است در انجام ماموریت های پشتیبانی نزدیک حتی برتر از جنگنده های F-5 عمل نماید .
[External Link Removed for Guests]