
برنامه های مسکو برای از سر گرفتن حضور دائم ناوگان نیروی دریایی فدراسیون روسیه در دریای مدیترانه که از سوی "ولادیمیر ماسورین" فرمانده کل نیروهای دریایی اعلام شد، نگرانی شدید اسرائیل را برانگیخته است. بعقیده اسرائیلی ها، بنادر سوریه که به احتمال زیاد کشتی های روسی در آنها مستقر خواهند شد، تبدیل به مراکز بزرگ جاسوسی و دفاع ضد هوایی خواهند شد. در عین حال کارشناسان روس معتقدند که در آینده ای نزدیک طرح مسکو نمی تواند متحقق شود، چرا که برای بازگشت به دریای مدیترانه نیروی دریایی روسیه نه بودجه لازم را دارد و نه توان فنی را.
تابستان سال 2006 روسیه کار فرو روی به اعماق بندر طرطوس سوریه و ساخت اسکله در بندر اللاذقیه سوریه را آغاز کرد. در آن زمان منابعی در وزارت دفاع کشور اطلاع دادند که طی سه سال آینده، مسکو قصد دارد اسکادری تشکیل دهد که بطور دائم در دریای مدیترانه عمل کند.
در اسرائیل نگران این هستند که روسیه در آنجا اطلاعات دریافتی خود را با شرکای خود در کشورهای مسلمان منطقه، از جمله با سوریه و شاید با ایران در میان بگذارد. علاوه بر این، مسکو برای دفاع از پایگاه خود باید سیستم نیرومند دفاع ضد هوایی را راه اندازی کند که بتواند هم از تهدیدات هوایی و هم از بخش اعظم خاک سوریه محافظت کند.
اما کارشناسان روس معتقدند که نگرانی های اسرائیلی ها زودهنگام است. ادمیرال "ادوارد بالتین" فرمانده سابق ناوگان دریای سیاه نیروی دریایی روسیه در این رابطه توضیح داد: "تنها نیروی دریایی شوروی توان پشتیبانی از ناوگان دریای مدیترانه را داشت. امروز ما تنها توان تامین حضور نظامی-سیاسی در دریای مدیترانه را داریم".
با توجه به این که نیروی دریایی پر هزینه ترین بخش از نیروهای مسلح است، مشکل اصلی برای بازگشت به دریای مدیترانه مسئله کمبود بودجه است. "کنستانتین ماکینکو" کارشناس مرکز تحلیل های استراتژی و فناوری روسیه گفت: "تقریباً ما دیگر در دریای سیاه کشتی نداریم، در دریای بالتیک گروه متعادلی هست، اما در سطح حداقل کافی نگهداشته می شود. ناوگان های شمالی و اقیانوس آرام نیز برای سفر به دریای مدیترانه بسیار دور هستند. از این رو روسیه تنها می تواند یک یا دو کشتی در سوریه نگهدارد. و این تنها حضوری نمادین است".
روزنامه کامرسانت، خبرگزاری «نووستی» روسیه، 16 مرداد