[COLOR=#000080][FONT=Times News Roman]
[COLOR=#000080][FONT=Times News Roman]

[COLOR=#000080][FONT=Times News Roman] گزارش خبرنگار خبرگزاري فارس در تاشكند، در حاليكه رهبري كره جنوبي دست دوستي به طرف "اسلام كريم اف " رئيس جمهوري ازبكستان دراز كرده، آمريكا بار ديگر در حال حضور مجدد در ازبكستان است.
از سرگيري مجدد روابط دوستانه "تاشكند – واشنگتن "، امكاناتي را در اختيار ارتش آمريكا قرار ميدهد تا به تجاوزات خود در خاك افغانستان و پاكستان شدت بيشتري بخشد كه برخيها معتقدند اين رويداد حاكي از كم رنگ شدن نفوذ روسيه در آسياي مركزي است.
"اسلام كريم اف " روز 21 ارديبهشت اعلام كرد كه فرودگاه حمل و نقل در شهر نوايي براي انتقال تداركات ناتو براي پشتيباني از نيروهاي ائتلاف در افغانستان مورد استفاده قرار گرفته است.
اين اعلامِ رئيس جمهوري ازبكستان همزمان با سفر "لي مون بك "، رئيس جمهوري كره جنوبي به تاشكند صورت گرفت.
كره جنوبي سرپرستي و همكاري در بازسازي گسترده فرودگاه نوايي را بر عهده دارد، اين فرودگاه پس از بازساري به فرودگاهي باري در كلاس جهاني تبديل خواهد شد.
مشاركت كره جنوبي در پروژه بزرگ بازسازي و توسعه فرودگاه حمل و نقل هوايي، زمينه هاي از سرگيري روابط استراتژيك بين آمريكا و ازبكستان را فراهم ميسازد و همچنين تلاشهاي ديپلماتيك آمريكا در طول بيش از يك سال گذشته براي ترميم روابط با ازبكستان را تقويت مي كند.
پس از فاجعه كشتار دسته جمعي مردم شهر "انديجان " در سال 2005، كه به دست پليس ازبكستان و تحريك و دخالت سازمانهاي آمريكايي بوقوع پيوست، روابط گرم و صميمي بين دو كشور به يك باره از هم پاشيد و ارتش آمريكا مجبور شد پايگاه هوايي خانآباد ازبكستان را ترك كند.
توافقات به عمل آمده بين ازبكستان و كره جنوبي از جمله پروژه فرودگاه نوايي، اين توانايي را به كريم اف خواهد داد تا از فشارهاي مسكو براي پرهيز از برقراري روابط دوستانه با واشنگتن، دور بماند.
در عين حال واشنگتن در انتظار پايگاه هوايي حمل و نقل است كه بتواند قسمت اعظم تجهيزات نظامي مستقر در پايگاه هوايي ماناس قرقيزستان را در خود جاي دهد.
بر اساس تصميم دولت قرقيزستان و ابلاغ آن به دولت آمريكا، نظاميان آمريكايي بايد تا 27 مرداد 1388 پايگاه هوايي ماناس را تخليه كنند.
كريم اف و لي مون بك متوجه اين نكته بودند تا اعلام بازسازي فرودگاه حمل و نقل هوايي نوايي، جنبه اقتصادي به خود بگيرد و نه استراتژيكي. هدف اصلي از سفر رئيس جمهوري كره جنبي به تاشكند ارتقاي تجاري و بازرگاني ذكر شده است.
لي مون بك در تاشكند تاكيد كرد: بازسازي امكانات فرودگاه نوايي بخش مهمي از ايجاد يك "جاده ابريشم " است كه آسياي شرقي و اروپاي غربي را بهم متصل مي سازد.
يك سخنگوي سفارت آمريكا در تاشكند نيز در مصاحبهاي با پايگاه خبري "اوراسيا نت " تاكيد كرده است اين معامله ترانزيتي، صرفا جنبه تجارتي دارد.
اگر چه قرارداد بازسازي فرودگاه حمل و نقل نوايي ظاهراً بين مقامات دولتي و تجارتي ازبكستان و كره جنوبي بسته شده است، اما به نظر ميرسد كه ارتش آمريكا در انقعاد آن دست داشته است.
به نوشته اوراسيانت، برپايه سندي كه به دست آمده است، فرماندهي حمل و نقل ارتش آمريكا در اواخر سال 2008 راههاي ايجاد يك شبكه پشتيباني در ازبكستان را براي استقرار محمولههاي ارسالي از مسير شمالي را بررسي كرده است.
به نظر مي رسد در اين ارتباط سازمان هواپيمايي كره طرحي را پيشنهاد كرده كه توافقات فرودگاه نوايي در آن وجود دارد. سازمان هواپيمايي كره تأكيد دارد كه محور نوايي ميتواند مشكل ارسال و حمل و نقل كالاهاي مورد نياز نيروهاي آمريكايي در افغانستان را حل كند.
در اين سند همچنين آمده است تا محمولههاي ارسالي از مبادي اروپايي و آمريكا را جابجا كند.
محموله هاي ارسالي از فراز اقيانوس آرام، توسط هواپيماهاي حمل و نقل بوئينگ 747 و 400 كره حمل خواهند شد و كالاهايي كه نيازمند ارسال هوايي از اروپاي شمالي است، توسط خطوط هوايي ازبكستان و هواپيماهاي ايرباس 600- 300 و يا ايلوشين 76 از نوايي به افغانستان حمل ميشوند.
بر پايه گزارشات از اواخر ماه آوريل خطوط هوايي ازبكستان و هواپيماهاي ايرباس 600- 300 به اجاره سازمان هواپيمايي كره درآمده اند.
هواپيمايي كره اعلام كرد اين مسير ميتواند پشتيبانيهاي غير نظامي را از اروپا به شهر قندهار (در جنوب افغانستان) در مدت زمان 11.5 ساعت و از ساحل شرقي آمريكا به پايگاه هوايي بگرام در مدت زمان 25.5 ساعت انتقال دهد.
به نوشته مطبوعات ازبكستان فرودگاه حمل و نقل نوايي پس از نوسازي قابليت پذيرش و جابجايي 300 تن كالا را در هر روز خواهد داشت.
بنابراين اگر چه حضور نظامي مجدد آمريكا در ازبكستان كه در زير چتر شركتهاي ازبكي - كرهاي خود را پنهان كرده است، از ديد روسها دور نميماند؛ اما ظاهراً كاري هم از دست آنها ساخته نيست.
[External Link Removed for Guests]