
آمریکا حضور خود را در منطقه آسیای میانه توسعه می دهد. "قربانقلی بردی محمدوف" رییس جمهور ترکمنستان به "ویلیام برنز" معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور سیاسی که طی روزهای 10-11 جولای به عشق آباد سفر کرده بود تایید کرد که قصد دارد خاک ترکمنستان را برای انتقال بارهای غیر نظامی به افغانستان در اختیار آمریکا قرار دهد و همچنین اجازه فرود و سوختگیری هواپیماهای آمریکایی در فرودگاه عشق آباد را صادر کرد.
برنز در دیدار با بردی محمدوف گفت: آمریکا به ارتباطات مطمئن شراکتی با ترکمنستان تمایل دارد و آماده همکاری های نزدیک بر اساس اصول برابر و همکاری های متقابلا سودمند است. به گفته وی واشنگتن برای توسعه روابط با ترکنمنستان که نقش کلیدی در منطقه اسیای میانه بازی می کند،اهمیت بسیاری قائل است. به رغم اینکه روسیه خاک خود را برای ترانزیت کالا در اختیار آمریکا قرار داده اما مسیر ترکمنستان نیز بعنوان راهی تکمیلی بررسی می شود. این مسیر اجازه خواهد داد که بارها بدون درگیر ساختن روسیه از طریق ترکیه -گرجستان و آذربایجان سپس دریای خزر و ترکمنستان به افغانستان منتقل شوند.
به غیر از این ترکمنستان مانند قرقیزستان و قزاقستان در طرح ترابری که از سوی آمریکا و دیگر کشورهای ذینفع حمالت مالی می شود کشورهای ناتو را ، شرکت می کند. این طرح تحت عنوان Line Communication از طریق خاک کشورهای آسیای میانه، با افغانستنان پیوند می دهد.
بردی محمدوف در جریان سفر ماه فوریه سال جاری خود به تاشکند با ترانزیت بارهای آمریکایی موافقت کرده بود. آمریکا قصد ندارد که خود را در ترکمنستان به راه های زمینی محدود سازد. پنتاگون برای هواپیماهای ترابری خود که عازم افغانستان هستند، جهت سوختگیری در فرودگاه عشق آباد مجوز گرفته است. مجوز فرود در فرودگاه عشق آباد به هواپیماهای ترابری سنگین " С-5" و ترابری نظامی استراتژیکی " С-17" داده شده است.
همچنین امکان آن وجود دارد که سوختگیری تکمیلی هواپیماهای آمریکایی در مسیر به افغانستان در فرودگاه شهر "ماری" انجام شود. البته مذاکراتی که در ماه ژانویه آغاز شده بودند به خاطر درخواست های بیش از حد طرف ترکمنستانی متوقف شده اند. عشق آباد خواستار حمایت مالی در اجرای طرح های انرژی در بهره برداری از آب های دریای خزر شده بود. مذاکرات بعد از سفری که "رشید مردوف" وزیر امور خارجه ترکگمنستان طی ماه ژوئن به واشنگتن داشت، از سر گرفته شده است. وی در این سفر بار دیگر به طرف آمریکا پیشنهاد استفاده از پایگاهی در شهر "ماری" بعنوان ایستگاه ترانزیتی را مطرح ساخت.
به اعتقاد کارشناسان، استفاده از پایگاه شهر "ماری" را می توان بر روی ریل تجاری قرار داد همانطوری که در بیشکک نیز این کار انجام شده بود. به اعتقاد "آندره گروزین" رییس بخش آسیای مرکزی انستیتوی کشورهای مشترک المنافع ، اگر پایگاه آمریکا در ماری هم بوجود آید، به احتمال قوی از طریق آن بارهای غیر نظامی منتقل خواهند شد که مغایرتی با موقعیت بی طرف اعلام شده از سوی ترکمنستان ندارد.
"نزاویسیمایا گازیتا"، [External Link Removed for Guests] روسیه