
خبرگزاري فارس: عضو هيئت عامل و معاون امور دريايي سازمان بنادر گفت: از زمان استقرار ناوهاي جنگي ايران در خليج عدن، تاكنون بيش از 15 مورد حمله دزدان دريايي به كشتيهاي ايراني دفع و بيش از يكصد و ده كشتي با حمايت ناوگان از منطقه عبور داده شدهاند.
سعيد ايزديان اظهار داشت: با بيان اينكه سازمان بنادر و دريانوردي با مؤسسات و نهادهاي بينالمللي مختلفي در ارتباط است، اظهار داشت: مهمترين مجمع بينالمللي مرتبط با سازمان بنادر و دريانوردي، سازمان بينالمللي دريانوردي IMO (آيمو) است كه بهعنوان يكي از سازمانهاي تخصصي زيرمجموعه سازمان ملل، وظيفه قانونگذاري در زمينه امور دريايي در سطح بينالملل و تلاش در جهت تشويق و ترغيب كشورها به اجرايي كردن اين قوانين را عهده دار است.
* وضعيت ايران در مجامع بينالمللي دريايي
ايزديان با بيان اينكه جمهوري اسلامي ايران عضو آيمو-سازمان جهاني دريانوردي- است، تصريح كرد: بهواسطه تعامل مطلوب و سازندهاي كه بين ايران و سازمان بينالمللي دريانوردي وجود دارد، نظرات كارشناسي صاحبنظران دريايي ايران در تمامي مباحث تخصصي و در جريان تدوين قوانين دريايي مطرح ميشود و در واقع ايران از كشورهاي تأثيرگذار در اين زمينه است و اين در حالي است كه در سال گذشته در زمره 10 كشور برتر حاضر در آيمو بود.
معاون امور دريايي سازمان بنادر و دريانوردي افزود: سازمانها و نهادهاي بينالمللي ديگري نيز نظير سازمان بينالمللي هيدروگرافي، سازمان بينالمللي كار و از اين قبيل وجود دارند كه تعامل سازنده و مؤثر سازمان بنادر و دريانوردي با آنها، لازمه حضور مقتدر كشور در عرصه دريانوردي بينالمللي است،اين سازمان در تلاش است جايگاه كشور را در عرصه بينالملل، در سطح منطقه و در تعامل با كشورهاي همسايه ارتقا بخشد.
* سفر دبيركل سازمان بينالمللي دريانوردي به ايران
ايزديان تصريح كرد: در ديدار ميتروپلوس دبيركل IMO (آيمو) با مقامات ارشد سياسي كشور، ضمن حل و فصل بعضي مسائل و مشكلات پيش رو، اهميت دريا و بنادر ايران را نزد وي پررنگتر ساخته و بيشك حمايت بيشتر وي از خواستههاي درياييان را بهدنبال خواهد داشت.
وي ادامه داد: به دنبال ملاقات دبيركل آيمو با وزير راه و ترابري، ميتروپلوس ضمن ابراز خرسندي از عملكرد ايران در تعامل با جامعه بينالملل دريانوردي، از وزير راه و ترابري ايران دعوت كرد تا در اجلاس مجمع عمومي سازمان بينالمللي دريانوردي كه در آذر ماه سال جاري در لندن برگزار خواهد شد، سخنراني كند.
معاون امور دريايي سازمان بنادر تصريح كرد: از آنجا كه كشور ايران كانديداتوري خود براي عضويت در شوراي اين سازمان را اعلام كرده است، وزير راه و ترابري اين دعوت را پذيرفت تا كشور ايران در رأس يك هيئت عاليرتبه، با حداكثر توان در اجلاس مذكور حضور پيدا كرده و با عضويت در شوراي آيمو بتواند نقش مؤثرتري در عرصه بينالمللي ايفا كند.
* دستاوردهاي سفر دبير آيمو براي جامعه دريايي كشور
ايزديان خاطرنشان كرد: بهبود نگرش آيمو نسبت به ايران، اطلاع بالاترين مقام بينالمللي قانونگذاري دريايي از شرايط دريايي و پيشرفتهاي بهدست آمده در كشور، جلب توجه دبيركل آيمو به نقش برجسته و مسئوليتپذيري بالاي ايران در تعامل با جامعه بينالمللي در مسائلي از قبيل مبارزه با دزدي دريايي، حمايت دبيركل از برنامههاي حفاظت دريايي و ايمني دريانوردي در درياي خزر و طرح نام جمهوري اسلامي ايران بهعنوان كشوري پيشرو در امور دريايي را ميتوان از دستاوردهاي اين سفر براي جامعه دريايي كشور و بهبود جايگاه ايران در سطح جامعه بينالملل دريايي عنوان كرد.
* صدور قطعنامه توسط شوراي امنيت سازمان ملل براي حضور در خليج عدن
وي با بيان اينكه دليل اصلي گسترش دزدي دريايي در خليج عدن، عدم ثبات سياسي كشورهاي حاشيه اين خليج و بخصوص سومالي و يمن است، اظهار داشت: در نتيجه ضعف اين كشورها در اِعمال حاكميت دريايي و فقر شديد مردم، دزدي دريايي بهشكلي خاص در اين منطقه افزايش پيدا كرده و به عنوان معضلي براي جامعه بينالملل مطرح شده است. ايزديان تصريح كرد: سرقت و گروگانگيري كشتي و خدمه آن و سپس درخواست مبلغي هنگفت جهت آزاد سازي آنها، از عمده اتفاقاتي است كه در خليج عدن رخ ميدهد.
معاون امور دريايي سازمان بنادر اضافه كرد: آمار كشتيهاي دزديده شده در اين منطقه در سالهاي 2008 و 2009 ميلادي به حدي افزايش پيدا كرد كه امنيت دريانوردي در خليج عدن به يك چالش جدي براي دريانوردي بين المللي تبديل شد. وي افزود: به دليل كاهش امنيت دريانوردي در اين منطقه، با صدور قطعنامههايي، به نيروهاي دريايي و هوايي مستقر در منطقه اجازه داد تا وارد آبهاي سرزمين سومالي شوند و هرگونه اقدامي را كه براي مبارزه با اعمال دزدي دريايي لازم باشد، انجام دهند.
*حضور ناوگان جنگي - پشتيباني ايراني در خليج عدن
ايزديان با بيان اينكه اعزام ناوهاي نظامي و شناورهاي پشتيباني جمهوري اسلامي ايران به خليج عدن نيز با هدف حمايت از ناوگان ملي و همراستايي با خواست جامعه جهاني صورت پذيرفت، گفت: از زمان استقرار ناوهاي جنگي و پشتيباني كشور ايران در خليج عدن، تاكنون بيش از 15 مورد حمله دزدان دريايي به كشتيهاي ايراني دفع و بيش از يكصد و ده كشتي با حمايت ناوگان از منطقه عبور داده شدهاند.
وي با بيان اينكه حضور ناوهاي نظامي و شناورهاي پشتيباني ايران در خليج عدن بارها در سطح بينالملل مورد تقدير قرار گرفت، تصريح كرد: دبير كل سازمان بينالمللي دريانوردي علاوه بر ارسال نامه رسمي و قدرداني از اقدامات مؤثر دولت جمهوري اسلامي ايران در جهت حفظ امنيت و ايمني دريانوردي، تأكيد كرد در نظر دارد در جلسه مجمع عمومي آيمو از اقدام نيروي دريايي جمهوري اسلامي ايران و افسران مسئول اين كار به صورت رسمي تقدير كند.
عضو هيئت عامل و معاون امور دريايي سازمان بنادر اضافه كرد: حضور مؤثر و مقتدرانه ايران در عرصههاي بينالمللي دريايي، علاوه بر تأمين ايمني دريانوردي، بدون شك نمايانگر روح تعامل و همكاري جمهوري اسلامي ايران در مقابله با مشكلات جهاني است و جامعه بينالملل نيز از اين اقدام استقبال ميكند.
* توصيه IMO به برگزاري سالانه جشن دريانوردي توسط كشورها
ايزديان با بيان اينكه سازمان بينالمللي دريانوردي روز مشخصي را به عنوان روز جهاني دريانوردي تعيين نكردهاست، خاطرنشان كرد: آيمو به كشورهاي دنيا توصيه ميكند جشن دريانوردان را در يكي از روزهاي هفته آخر ماه سپتامبر ميلادي، يعني 2 تا 8 مهرماه برگزار كند.
وي اظهار داشت: سازمان بنادر و دريانوردي با هدف اشاعه فرهنگ دريايي، استفاده بهينه از پتانسيل تمامي ارگانهاي دريايي و بهرهگيري از زمان بيشتر جهت برگزاري آئينها و مراسم متنوع براي دريانوردان و خانواده بزرگ دريايي كشور، مراسم روز جهاني دريانوردي را با گردهم آمدن دريانوردان برگزار كرد.
وي ادامه داد: وزير راه و ترابري نيز با حضور در اين مراسم نشان داد كه دولت براي جامعه دريايي كشور ارزش و احترام ويژهاي قائل است و اين بخش مهم حمل و نقل جايگاه ويژهاي در برنامهها و راهبردهاي اصولي وزارت راه و ترابري دارد.