نگاهي به عملياتهاي نظامي ارتش آمريكا بعد از جنگ جهاني دوم
خبرگزاري فارس: يك پرفسور و تحليلگر مسائل بينالملل اهل آمريكا در مقالهاي با انتقاد از رويه جنگطلبانه دولت آمريكا نگاهي گذرا بر تعدادي از مهمترين عملياتهاي نظامي ارتش آمريكا در نقاط مختلف جهان بعد از جنگ جهاني دوم انداخته است.

به گزارش فارس، پروفسور "بيل كوايگلي " كه يكي از اساتيد حقوق دانشگاه "لويولا " در آمريكا ميباشد در مقالهاي كه در پايگاه خبري "كامن دريمز " منتشر شده است، نوشت: تاريخ 30 مه هر سال كه مصادف با روز يادبود قربانيان جنگ ميباشد در اكثر ايالات آمريكا براي گراميداشت ياد و خاطره كشتهشدگان در جنگ تعطيل رسمي است اما به نظر ميرسد اين روز براي بزرگداشت سربازاني كه در جنگ كشته شدهاند، در نظر گرفته نشده است بلكه در حقيقت از سوي كنگره آمريكا با اين عنوان نامگذاري شده است تا مردم آمريكا براي برقراري صلح دعا كنند. بر اساس قطعنامه مشترك 1950 كنگره آمريكا، از رئيس جمهور وقت آمريكا درخواست شد تا بيانيهاي را صادر كند و روز 30 مه هر سال را به عنوان روز يادبود قربانيان جنگ اختصاص دهد تا در اين روز تمامي مردم آمريكا در سرتاسر كشور براي برقراري صلح دعا كنند.
* در آينده خانوادههاي بسياري داغدار عزيزان كشته شدهشان در جنگهاي آمريكا خواهند بود
امروزه صلح و آرامش واژه نسبتا غريبي براي مردم ايالات متحده آمريكا است زيرا آمريكا كشوري بسيار جنگطلب است و يا به عبارت ديگر سلطهجوترين كشور در جهان به شمار ميآيد. اگر آمريكا به طور چشمگيري عمليات نظامياش در سطح جهان را كاهش ندهد، خانوادههاي آمريكايي بسياري در روز يادبود قربانيان جنگ در سالهاي آينده به خاطر از دست دادن فرزندانشان غمگين خواهند بود.
به نقل از نويسنده مقاله، آمريكا سالانه بيش از 600 ميليارد دلار براي ارتش اين كشور هزينه ميكند كه اين ميزان بيشتر از هزينههايي است كه كل ارتشهاي جهان روي همرفته صرف ميكنند. ارتش چين نيز كه نزديكترين رقيب آمريكا است در حدود يك دهم هزينههاي آمريكا را صرف عمليات نظامياش ميكند، علاوه بر آن آمريكا بزرگترين فروشنده سلاح در جهان نيز ميباشد.
بر اساس آماري كه در كتاب مشهور "چالمرز جانسون " با عنوان "روزهاي پاياني حكومت جمهوريخواهان آمريكا (2007) " آمده است آمريكا در حدود 700 پايگاه نظامي در 130 كشور جهان دارد و علاوه بر آن 6000 پايگاه نظامي نيز در خاك آمريكا ساخته است.
* كارنامه ارتش آمريكا: 60 عمليات نظامي خارجي پس از جنگ جهاني دوم
وزارت دفاع آمريكا گزارش كرد: در حال حاضر ارتش آمريكا تقريبا 1 ميليون و 400 هزار نفر كادر ثابت نظامي دارد كه بيش از 250 هزار نفر از آنها در كشورهايي همچون عراق، افغانستان، كشورهاي اروپايي، كشورهاي شمال آفريقا و جنوب آسيا در حال خدمت هستند. علاوه بر آن وزارت دفاع آمريكا بيش از 700 هزار كارمند غير نظامي را نيز به استخدام ارتش آمريكا در آورده است. به گفته محققان مركز تاريخي وزارت درياداري آمريكا، نيروهاي مسلح آمريكا اعم از زميني، دريايي و هوايي بيش از 230 مرتبه براي شركت در عمليات نظامي در خارج از مرزهاي آمريكا مستقر شدهاند. نشريات اين مركز بيش از 60 عمليات نظامي را خارج از خاك آمريكا پس از جنگ جهاني دوم ثبت كردهاند.
مركز توجه اصلي در روز يادبود قربانيان جنگ سربازان آمريكايي هستند كه در جنگهاي اخير كشته شدهاند اما هيچ نامي از افراد نظامي و يا غير نظامي ساير كشورها كه در همين جنگها جانشان را از دست دادهاند، برده نميشود. به طور مثال، دولت آمريكا گزارش كرده است كه از زمان شروع جنگ در افغانستان 432 سرباز آمريكايي كشته شدهاند اما از اعلام تعداد تلفات غير نظاميان افغاني خودداري كرده است به طوري كه ژنرال "تامي فرانك " در يك مصاحبه مطبوعاتي گفت: اطلاع دقيقي از آمار كشتهشدگان افغاني در دست نداريم.
بيشتر مردم آمريكا ميدانند كه تعداد سربازان آمريكايي كه در جنگ جهاني اول كشته شدند 116 هزار نفر بوده است و در طول جنگ جهاني دوم نيز تلفات ارتش آمريكا در حدود 408 هزار سرباز تخمين زده شده است اما چه تعدادي از مردم آمريكا ميدانند كه در جنگ جهاني دوم علاوه بر سربازان آمريكايي تقريبا 20 ميليون نظامي و غير نظامي ديگر نيز در ساير كشورهاي جهان كشته شدهاند؟
ارتش آمريكا نه تنها بزرگترين و پرهزينهترين ارتش در سرتاسر جهان است بلكه فعالترين ارتش نيز به شمار ميآيد زيرا پس از جنگ جهاني دوم در كشورهاي بي شماري حضور نظامي داشته است.
1949-1947 يونان: بيش از 500 مستشار نظامي نيروهاي مسلح آمريكايي به يونان فرستاده شدند تا اوضاع اين كشور را در طول جنگ داخلي آنها سر و سامان دهند.
1949-1947 تركيه: 400 نفر از مستشاران نظامي ارتش آمريكا به تركيه فرستاده شدند.
1953-1950 كره: در جنگ كره، 54 هزار و 246 سرباز آمريكايي كشته شدند.
1975-1957 ويتنام: بيش از 58 هزار و 219 سرباز آمريكايي در اين جنگ 18 ساله جانشان را از دست دادند.
1984-1958 لبنان: بيش از 3000 نفر از تفنگداران ناوگان دريايي و نيروهاي زميني ارتش آمريكا در طول جنگ داخلي لبنان وارد بيروت شدند كه 268 سرباز آمريكايي كشته شدند.
1959 هائيتي: نيروهاي زميني و دريايي ارتش آمريكا به هائيتي رفتند تا از رئيس جمهور ديكتاتور هائيتي "فرانكويز دوواليير " ملقب به "پاپا داك " كه در يك كودتاي نظامي و با حمايت ارتش به قدرت رسيده بود عليه شورشيان حمايت كنند.
1962 كوبا: ناوگان دريايي ارتش آمريكا اين جزيره را به محاصره خود درآوردند.
1964 پاناما: نيروهاي نظامي آمريكايي از سال 1903 در اين كشور مستقر شدند و سربازان آمريكايي در محدوده كانال پاناما با تيراندازي و استفاده از گاز اشكآور قصد داشتند اختيار اين كانال را به طور كامل به دست بگيرند.
1966-1956 جمهوري دومينيكن: در حدود 23 هزار سرباز آمريكايي در طول جنگ داخلي در جمهوري دومينيكن مستقر شدند.
1975-1969 كامبوج: هواپيماهاي جت آمريكايي و ويتنامي بيش از 539 هزار تن بمب روي مردم بي دفاع كامبوجي ريختند كه اين ميزان 3 برابر بمبهايي بود كه در طول جنگ جهاني دوم كشور ژاپن را با آنها بمباران كردند.
1973-1964 لائوس: هواپيماهاي بمبافكن آمريكايي با بيش از 2 ميليون تن بمب اين كشور را بمباران كردند كه اين ميزان 2 برابر بمبهايي بود كه در دوران هيتلر فاشيست عليه آلمان به كار بردند. علاوه بر آن نيروهاي نظامي آمريكايي در حدود 80 ميليون بمب خوشهاي در خاك لائوس ريختند كه 10 درصد تا 30 درصد از آنها منفجر نشدند و يا به عبارت ديگر در حدود 8 تا 24 ميليون عدد بمب خوشهاي در سرتاسر اين كشور در حالي كه هنوز منفجر نشده بودند، باقي ماندند. پس از پايان جنگ هر ماهه 2 يا 3 نفر از مردم بي دفاع لائوس توسط بمبهاي عمل نكرده كشته ميشدند كه تا به امروز آمار كشتههاي بمبهاي باقيمانده از دوران جنگ 5700 نفر گزارش شده است.
1980 ايران: در عمليات نظامي صحراي طبس در ايران تعدادي بالگرد و هواپيماي نظامي آمريكايي، 90 كماندوي ورزيده و آموزش ديده با تجهيزات كامل وارد خاك ايران شدند تا گروگانهاي آمريكايي را نجات دهند اما در صحراي طبس گرفتار طوفان شن شدند كه بر اثر آن 8 نظامي آمريكايي كشته شدند و چند فروند از هواپيماها و هليكوپترهاي ارتش آمريكا منهدم شدند و عمليات نجات گروگانهاي آمريكايي با شكست مواجه شد.
1981 ليبي: هواپيماهاي آمريكايي از روي عرشه ناو هواپيمابر جنگي "نيميتز-68 " 2 هواپيماي جت ليبي را روي آبهاي خليج "سيدرا " منفجر كردند.
1983 گرانادا: نيروي زميني و دريايي ارتش آمريكا به اين كشور حمله كردند كه در طول درگيريها 19 سرباز آمريكايي كشته شدند.
1983 لبنان: بيش از 1200 تفنگدار آمريكايي در خاك لبنان مستقر شدند كه 241 تن از آنها كشته شدند.
1991-1983 السالوادور: بيش از 150 نظامي آمريكايي در طول جنگ داخلي السالوادور به عنوان مستشار نظامي در اين كشور حضور يافتند.
1983 هندوراس: بيش از 1000 سرباز آمريكايي به همراه نيروهاي گارد ملي در هندوراس مستقر شدند تا در جنگ عليه نيكاراگوئه به ارتش هندوراس كمك كنند.
1986 ليبي: حملات هوايي نيروي دريايي آمريكا كه از روي ناوهاي هواپيمابر جنگي هدايت مي شدند صدها فرودگاه، سربازخانه و استحكامات دفاعي ليبي را هدف قرار دادند.
1986 بوليوي: نيروي زميني ارتش آمريكا در مبارزات ضد مواد مخدر عليه پرورشدهندگان كوكائين در بوليوي شركت كردند.
1987 ايران: كشتيهاي جنگي آمريكايي 2 سكوي نفتي ايران را در طول جنگ ايران-عراق با موشكهاي صوتي "نيمبل " گلوله باران كردند.
1998 ايران: ناو جنگي "وينسينس " وابسته به نيروي دريايي آمريكا در خليج فارس يك هواپيماي مسافربري "ايرباس إي-300 " ايران را هدف قرار داد كه در اين حمله تمامي 290 سرنشين هواپيما كشته شدند. پس از اين حادثه مقامات نيروي دريايي آمريكا اعلام كردند كه آنها تصور كردهاند اين هواپيماي مسافربري يك هواپيماي جت نظامي ايراني بوده است.
1989 ليبي: هواپيماهاي نظامي آمريكايي 2 هواپيماي جت ليبي را بر فراز درياي مديترانه هدف قرار دادند.
1990-1989 پاناما: نيروهاي زميني، هوايي و دريايي ارتش آمريكا به پاناما حمله كردند تا رئيس جهمور وقت پاناما "مانوئل نوريگا " را به اتهام دست داشتن در معاملات مواد مخدر دستگير كنند. پس از اين حمله سازمان ملل متحد تعداد كشتهشدگان غير نظامي را 500 نفر تخمين زد.
1989 فيليپين: هواپيماهاي جت آمريكايي امنيت سربازان ارتش فيليپين را در طول جنگ داخليشان با پوشش هوايي تأمين كردند.
1991 جنگ خليج فارس: بيش از 500 هزار نيروي نظامي آمريكا در اين جنگ شركت داشتند كه در نهايت 700 سرباز آمريكايي كشته شدند.
1993-1992 سومالي: 1300 تفنگدار آمريكايي و نيروهاي ويژه ارتش آمريكا در سال 1992 در خاك سومالي مستقر شدند كه اين نيروها تا 10 هزار سرباز نيز افزايش يافتند.
1996-1992 يوگسلاوي: نيروهاي دريايي ارتش آمريكا به محاصره دريايي يوگسلاوي در درياي "آدريانيك " پيوستند.
1993 بوسني: جتهاي آمريكايي در مناطق ممنوعه پروازي گشت ميزدند و كشتيهاي جنگي نيروي دريايي آمريكا موشكهاي كروز را به سمت صربهاي بوسني پرتاب ميكردند.
1994 هائيتي: در عمليات "حمايت از دموكراسي " نيروهاي آمريكايي 20 هزار سرباز را هدايت كردند تا رئيس جمهور وقت اين كشور را دو مرتبه به قدرت برسانند.
1996 عربستان صعودي: 19 سرباز آمريكايي در انفجاري كه در يكي از پايگاههاي هوايي عربستان رخ داد، كشته شدند.
1998 سودان: موشكهاي هدايتشونده كروز آمريكا يك كارخانه دارويي را منفجر كردند زيرا آنها تصور ميكردند آنجا يك مركز تروريستي است.
1998 افغانستان: 75 موشك هدايت شونده كروز آمريكا 4 اردوگاه آموزشي در افغانستان را به آتش كشيدند.
1998 عراق: نيروي دريايي ارتش آمريكا با استفاده از موشكهاي كروز عراق را بمباران كردند پس از آنكه بازرسان تسليحات كشتار جمعي ممانعت دولت عراق را براي بررسيهاي دقيقتر گزارش كردند.
1999 يوگسلاوي: نيروهاي نظامي آمريكايي براي چندين ماه در اين كشور مستقر شدند و در حملات هوايي موشكهاي كروز در جنگ "كزوو " شركت داشتند.
2000 يمن: 17 سرباز آمريكايي كه در ناوشكن موشكانداز "كال " وابسته به نيروي دريايي آمريكا بودند، در لنگرگاه خليج "عدن " كشته شدند.
2001 مقدونيه: ارتش آمريكا نيروهايش را در طول جنگ داخلي در اين كشور مستقر كرد.
2001 افغانستان: در عمليات مشتركي كه با عنوان "آزادي پايدار " در كشورهاي افغانستان، پاكستان و ازبكستان صورت گرفت، 432 سرباز آمريكايي كشته شدند و 64 نظامي آمريكايي نيز در طول اين عمليات در خليج گوانتانامو، جيبوتي، اتيوپي، اردن، كنيا، قرقيزستان، فيليپين، سيشل، سودان، تاجيكستان، تركيه و يمن كشته شدند. ارتش آمريكا تعداد تلفات افراد غير آمريكايي را اعلام نكرد اما تخمين زده ميشود كه بيش از هشت هزار نظامي و 3500 غير نظامي در اين درگيريها كشته شدهاند.
2002 يمن: نيروهاي نظامي آمريكايي با هواپيماهاي كنترل از راه دور حملات موشكي را عليه گروه تروريستي القاعده ترتيب دادند.
2002 فيليپين: ارتش آمريكا بيش از 1800 سرباز و نيروي ويژه آمريكايي را براي همراهي با ارتش محلي فيليپين به اين كشور فرستاد.
2004-2003 كلمبيا: ارتش آمريكا 800 سرباز را براي كمكرساني به ارتش كلمبيا در اين كشور مستقر كرد.
2003 عراق: در طي عمليات نظامي در اين كشور 4082 سرباز آمريكايي كشته شدند و روزنامه انگليسي "لانست " نيز تلفات غير نظاميان عراقي را 65 هزار و 500 نفر گزارش كرد اما دولت عراق تعداد كشتهشدگان را 84 هزار نفر تخمين زد.
2005 هائيتي: سربازان آمريكايي در اين كشور مستقر شدند پس از آنكه رئيس جمهور اين كشور مجبور به كنارهگيري از قدرت شد.
2005 پاكستان: حملات هوايي ارتش آمريكا در پاكستان عليه گروه تروريستي القاعده بسياري از غير نظاميان را به كام مرگ فرستاد.
2007 سومالي: هواپيماهاي جنگنده نيروي هوايي آمريكا حملاتي را عليه گروه القاعده ترتيب دادند و نيروي دريايي آمريكا نيز به آنها ملحق شدند.
نويسنده مقاله در پايان با انتقاد از عملكرد ارتش آمريكا نوشت: علاوه بر اينكه آمريكا پرهزينهترين ارتش جهان را در اختيار دارد، بزرگترين معامله كننده سلاح در سطح جهان نيز به شمار ميآيد بنابراين اگر روز يادبود قربانيان جنگ در آمريكا با هدف دعا كردن براي برقراري صلح نامگذاري شده است، مردم آمريكا بايد روزهاي زيادي را براي دعا كردن به منظور ايجاد تغييرات اساسي در سياستهاي خارجي دولت آمريكا اختصاص دهند!
انتهاي پيام/
منبع:خبرگزاری فارس