
به گزارش خبرنگار ديپلماسي عمومي و جنگ نرم خبرگزاري فارس، مركز مطالعات استراتژيك بگين- سادات اسرائيل مطلبي را به قلم "موشه ورد " دانشمند فيزيك هستهاي و يكي از متخصصان مسائل داخلي ايران و همچنين متخصص جنگ هشت ساله ميان عراق و ايران، منتشر كرده است.
مركز مطالعات استراتژيك بگين- سادات در زمينه موضوعات استراتژيك، نظامي، صلح و امنيت در خاورميانه تحقيقاتى را انجام ميدهد و نتايج آن كه اغلب جنبه تجويزى و كاربردي دارد، در اختيار مخاطبان مختلفى نظير تصميمگيرندگان ارشد اسرائيلى در زمينههاى نظامي و غيرنظامي، وزارتخانههاى دفاع و امور خارجه، هيأتهاى ديپلماتيك، مطبوعات، جامعه دانشگاهى، عامه مردم و رهبران جوامع يهودى سراسر دنيا قرار ميگيرد.
اين محقق برجسته اسراييلي در پژوهش خود به بررسي جنگ احتمالي ايران و اسراييل و نتيجه آن پرداخته است.
قسمت اول اين مقاله بلند كه خبرگزاري فارس آن را از زبان عبري به فارسي ترجمه كرده تقديم خوانندگان محترم ميگردد:
* با وجود شيعيان خميني جنگ ايران و اسراييل طولاني خواهد بود
روابط ايران و اسرائيل از همان بدو تشكيل اسرائيل به دليل مسائل اعتقادي ايرانيان بسيار چالشي بوده است، مخصوصا خصومتهاي مذهبي بدون سازش ايران و اسرائيل و همچنين نفي حق حيات اسرائيل از سوي ايران و خطري كه اسرائيل در برنامه هستهاي ايران مشاهده ميكند، اين چالش را دو چندان كرده است.
در نهايت اينكه اسرائيل مانع اصلي در مسير تبديل شدن ايران به قدرت برتر در منطقه خاورميانه است. ادعاي اين مقاله آن است كه اگر جنگ بين ايران و اسرائيل در زمينههاي مذكور شكل بگيرد، جنگي طولاني خواهد بود و نه دو هفته و يا دو ماه.
طولاني شدن جنگ مخصوصا با وجود شيعيان [آبتالله] خميني فرضيهاي درست است؛ چرا كه بر اساس اصول شيعه براي برقراري عدالت و انصاف و نيز براي اصلاح مشكلات و بي عدالتيهايي كه بر اسلام و مسلمين وارد شده است، بايد جنگيد و جانبازي كرد.
* ايران آنقدر به اين جنگ ادامه مي دهد تا به هدفش برسد
بر اساس اين ديدگاه استقرار دولت اسرائيل نوعي ظلم و ستم تلقي ميشود كه براي نجات جهان از شر آن، بايد آنرا اصلاح كرد و تحقق اين هدف جز با نابودي اسرائيل ممكن نيست. اين گفتمان خاص [مردم] ايران است و آنها به اين جنگ ادامه خواهند داد تا به هدفشان برسند؛ عليرغم اينكه در اين روند بايد هزينه سنگيني را پرداخت كنند.
[در اين بين] تنها عاملي كه سبب ميشود رهبر ايران با پايان جنگ موافقت كند، مصلحت حكومت اسلامي و ترس از سقوط حكومت اسلامي و تنها حكومت شيعيان در جهان است، اما بسيار سخت به نظر ميرسد كه اسرائيل بتواند تهديدي براي سقوط حكومت بشمار آيد.
از سوي ديگر اسرائيل با تمام قوا از اينكه توسط ايران نابود شود ايستادگي خواهد كرد و در صورت عدم وجود توافق بين طرفين، ممكن است اين جنگ زمان بسيار زيادي طول بكشد.
* جنگ با عراق نشان داد كه ايران در ادامه جنگ براي رسيدن به عدالت سرسختانه مبارزه ميكند
جنگ ايران و عراق كه هشت سال طول كشيد نشان داد كه اراده حكومت ايران در ادامه جنگ و قرباني شدن براي رسيدن به عدالت تنها جنبه تئوري نداشت، بلكه آنها با خشنودي و رضايت كامل اين تئوري را عملي كرده و سرسختانه در راه تحقق آن قرباني دادند.
متجاوز شناختن عراق در جنگ، از بين بردن حكومت صدام، جبران خسارات ناشي از جنگ براي ايران از شروط اصلي ايران براي آتشبس بود.
ايران اراده خود در تحقق اهدافش در جنگ را به خوبي نشان داد؛ به گونهاي كه هزينههاي محسوس آنرا نيز پرداخت كرد. (هشت سال جنگ، حدود نيم ميليون كشته، نزديك به يك ميليون زخمي و آسيب اقتصادي بسيار بالا به دليل هزينههاي جنگ و عدم صادرات نفت در قرن بيستم) ولي نپذيرفت كه از عقايد خود صرفنظر كند و جنگ را ناتمام گذارد.
* وجود شاخههاي مقاومت اسلامي در لبنان، فلسطين و سوريه از نقاط قوت ايران است
كيفيت، كميت جنگ و تحليلها درباره چگونگي درخواستها براي پايان جنگ آينده بين ايران و اسرائيل، فرض طولاني بودن اين جنگ را تاييد ميكند.
از سوي ديگر، با توجه به قدرت نظامي ارتش ايران و مقايسه آن با ارتش اسرائيل، به نظر ميرسد اسرائيل ناتوان از آن است كه جنگ برابر ايران را كوتاه كند و به احتمال زياد در صورت وقوع جنگ، شاهد حجم وسيع شليك موشكهاي ايراني به تل آويو خواهيم بود.
وجود شاخههاي مقاومت اسلامي در لبنان، فلسطين و سوريه از نقاط قوت ايران است و اين كشور ميتواند براي تقويت قدرت خود، حجم انبوهي از كمكهاي نظامي را از راه عراق و تركيه به سوريه و لبنان ارسال كند و در همان حال پايان دادن جنگ زميني براي اسرائيل ناممكن و فوقالعاده دشوار خواهد بود.
به طور كلي دورنماي جنگ بين دو كشوري كه هيچ مرز مشتركي ندارند، اسرائيليها را به اين نتيجه رسانده است كه بايد آمادگي خود را براي كوتاه كردن جنگ بدست بياورد.
ممكن است فعاليت نظامي عليه اهداف مشخصي در ايران عاملي براي تبديل شدن اين جنگ به جنگي طولاني شود. ترس از شروع چنين جنگي ما را ملزم ميسازد تا با آمادگي كامل و مناسب در عرصه سياسي، استراتژيكي، اطلاعاتي و نظامي حضور داشته و خود را براي آغاز احتمالي جنگ، ادامه آن و به پايان رساندن فوري جنگ آن هم بنابر اراده و خواست اسرائيل آماده كنيم.
* يكي از محورهاي جنگ بين دو طرف پرتاب موشك به طرف اسرائيل خواهد بود
آنچه مسلم است، اين كه تعيين رئوس كلي جنگ آينده ميان ايران و اسرائيل به خاطر پيچيدگيهايش به آساني ميسر نيست ولي انچه به نظر ميرسد جنگي تمام عيار بين دوطرف خواهد بود.
يكي از محورهاي جنگ بين دو طرف و با توجه به پيشرفت موشكي ايران، پرتاب موشكهاي زمين به زمين از سوي ايران به طرف اسرائيل خواهد بود.
[با توجه به شرايط]، قطعا قسمتي از مدت زمان جنگ به پرتاب موشك آن هم به صورت شديد و متمركز خواهد گذشت؛ به طور مثال (در جنگ شهرها بين ايران و عراق كه دو ماه طول كشيد، از تاريخ 29 فوريه سال 1988 تا 21 آوريل 1988 [ يازدهم اسفند سال 66 تا دوم ارديبهشت 67] ارتش عراق در حدود 200 موشك زمين به زمين به سمت ايران پرتاب كرد. يعني به طور ميانگين روزي سه عدد كه بيشتر آنها به سمت پايتخت بود، البته اين عمليات به واسطه ترس و فضاي رواني ايجاد شده در بين مردم ايران تا حدودي موفقيت آميز بود و در جواب اين اقدام، ايران نيز در حدود 50 عدد موشك زمين به زمين به سمت عراق پرتاب كرد.)
به احتمال بسيار زياد ايران به گونهايي از زمان استفاده خواهد كرد كه شانس نفوذ موشكهاي پرتابي به سمت اسرائيل افزايش پيدا كند كه صحبت درباره اين مسئله خارج از بحث است و نميتوانيم پيش بيني كنيم كدام طرف در جنگ موشكي برنده خواهد شد.
با ملاحظه هزينههاي سنگين اين موشكها و سطح توانايي ايران براي ساختن اين تسليحات، به نظر ميرسد به دليل تحريم ايران، اين كشور نتواند به صورت ايدهآل از اين روش استفاده كند، البته باز هم بايد به اين نكته اشاره كنيم كه اطلاعات درباره اين مسئله كافي نيست.
* جنگ موشكي ايران عليه اسراييل بسيار شديد و متمركز خواهد بود
با اين همه، احتمالا استفاده از موشكهاي بزرگ "اسكاد " به صورت پيوسته از سوي ايران قابل اجرا نخواهد بود ولي با وجود همه اين فرضها، جنگ موشكي ايران با فرض كوتاه بودن و عدم پيوستگي، بسيار شديد و متمركز خواهد بود و در صورت طولاني شدن جنگ موشكي، احتمالا مناطق گستردهاي توسط ايران مورد اصابت قرار خواهد گرفت.
با توجه به اهداف مورد نظر ايران در اسرائيل، به نظر ميرسد هزينههاي سنگين موشكها، مدت زمان و همچنين تعداد استفاده از موشك براي ايران كاهش پيدا خواهد و از سوي ديگر، با اصابت هرگونه موشك به اسرائيل هزينههاي سنگيني متحمل اسرائيل ميشود.
در جنگ موشكي، تنها گزينه پيش روي ايران حمله به اسرائيل و خسارت وارد كردن زيربناهاي اين كشور است و قدرت ايران زماني به صورت كامل مؤثر واقع ميشود كه ايران، سوريه، حزبالله و حماس در يك راستا قرار بگيرند.
* گستره قابل توجهي از اسرائيل مورد هدف موشكهاي ايران قرار ميگيرد
از سوي ديگر، با توجه به عدم رويارويي اسرائيل با ايران، ميتوانيم پيش بيني كنيم كه الگوي رفتار دشمن [ايران] به مانند الگوي رفتار حزبالله در جنگ دوم لبنان و جنگ 22 روزه خواهد بود، مانند (پرتاب راكت در طولاني مدت و در سطحي حجيم؛ از سوي ديگر، سوريه نيز با دستيابي به موشكهاي سطح به سطح "اسكاد " نيز خطري براي اسرائيل محسوب ميشود ) اين الگوي مشابه [جنگي] و تا حدودي مؤثر به اين دليل خواهد بود كه ايران چهارچوب تشكيل نيروهاي نظامي حماس و حزبالله بوده است و هر سه محور به صورت نامنظم و بدون قاعده اقدام به حمله ميكنند و اين مشكل پيش روي اسرائيل است.
[با توجه به] متفاوت بودن سطح پوشش اين موشكها، به نظر ميرسد كه گستره قابل توجهي از سرزمين اسرائيل مورد هدف قرار ميگيرد.
تلاش براي از آسيب رساندن و از بين بردن توانايي موشكي ايران، حزبالله و سوريه در حال پيگيري است و ديگر اينكه اسرائيل به دنبال آسيب رساندن به اصل و اساس تجهيزات ايران است، از سوي ديگر، تلاش اسرائيل براي از بين بردن تسليحات ايران زماني افزايش پيدا خواهد كرد كه اسرائيل متوجه دستيابي ايران به كلاهكهاي شميايي، بيولوژيكي و يا هستهاي شود.
ادامه دارد...
منبع:
فارس