آيا شما هم عصباني مي شويد ؟

در اين بخش مي‌توانيد در مورد مباحث مرتبط با بهداشت و روان به بحث بپردازيد.

مدیران انجمن: Dr.Akhavan, mahshid-banoo, شوراي نظارت

Captain II
Captain II
نمایه کاربر
سپاس‌های ارسالی: 2 بار
سپاس‌های دریافتی: 64 بار

آيا شما هم عصباني مي شويد ؟

پست توسط sara »

عصبانيت از احساسات طبيعي انسان است كه همه ي ما آن را تجربه كرده ايم . با اين همه افراد زيادي عصبانيت را حسي بد يا منفي تلقي مي كنند كه مانع از بيان احساسات به روشي طبيعي و مؤثر مي گردد. مقاله حاضر به بررسي اين حس و شيوه به كارگيري آن ، به طريق مؤثر در زندگي مي پردازد.

عصبانيت چيست ؟

عصبانيت يك حس طبيعي است درست مانند شادي ، غم و اندوه . احساسات زماني بروز مي كنند كه اتفاقي براي فرد رخ دهد . عصبانيت وقتي بروز مي كند كه فرد احساس كند مثلاً با او به درستي رفتار نشده است . با بروز اين حس ، بدن مقدار زيادي از تركيبات شيميايي را كه موجب تغيير نحوه ي كاركرد بدن مي گردند آزاد مي نمايد . اين تغييرات عبارت اند از :

تلمبه زدن سريعتر قلب

نفس نفس زدن

بالا رفتن دماي بدن

لرزيدن

اين تغييرات ، بدن را آماده ي درگيري يا فرار از موقعيت به وجود آمده مي كنند و قدرت و هوشياري را آنقدر بالا مي برند كه مي توان با گريختن يا ايستادن براي درگيري ، به جهت دفاع از حق و امنيت فردي از خود محافظت كرد . كاري كه مردم در گذشته انجام مي دادند . در حال حاضر وقتي كاري درست انجام نگيرد هنوز همان تغييرات فيزيكي وجود دارند اما در بيشتر اوقات اين وضعيت طوري نيست كه بتوان درگيري فيزيكي پيدا كرد يا گريخت . بنابراين تغييرات فوق همچنان وجود خواهند داشت و براي خلاص شدن از آنها راه آساني وجود ندارد .

عصبانيت رابطه نزديكي با ساير احساسات از جمله ترس ، ناراحتي ، يأس و نااميدي دارد اما گاهي ، تنها احساسي است كه فرد براي نشان دادن هيجانات خود انتخاب مي كند .

گاهي اوقات حتي نمي توان آن را از ساير احساسات تميز داد . براي مثال يك يخ شناور را تصور كنيد . روي آب بخش كوچكي از يخ وجود دارد كه مي توان آن را حس عصبانيت تلقي كرد . نصف بيشتر يخ در زير آب قرار دارد كه حاكي از ساير احساسات مرتبط با عصبانيت مانند ترس ، نارحتي ، شرمندگي و غم مي باشد .

زماني كه عصباني شديد ، مكث كنيد و از خود اين سؤالات را بپرسيد : واقعاً چرا عصباني هستم؟ آيا به خاطر ترسيدن از چيزي است ؟ آيا احساس مي كنم برخورد نامناسبي با من صورت گرفته است ؟ آيا مسئله اي احساساتم را جريحه دار كرده است ؟ آيا احساس مي كنم به من و خواسته هايم بي احترامي شده است ؟ آيا اين عصبانيت ، من را به ياد تجربه ناراحت كننده اي مي اندازد ؟ آيا از عصباني شدن هراس دارم ؟

چه كسي عصباني مي شود ؟

همه ، از پير و جوان و زن و مرد در هر زماني عصباني مي شوند . بسياري تصور مي كنند مردها بالاخص پسرهاي جوان بيشتر از خانمها عصباني مي شوند . اين تنها يك تصور است . چنين عقيده اي شايد از آنجا نشأت گرفته باشد كه مردان و زنان عصبانيت خود را به شيوه هاي مختلف بروز مي دهند .

به مردان و پسران گفته مي شود كه بايد محكم باشند و اين خلاف مردانگي است كه ترس ، ناراحتي ، مخالفت و ساير احساسات ناراحت كننده خود را بروز دهند . اگر آنها احساسي غير از عصبانيت را نشان دهند ، ديگران چه مي گويند .

به زنان و دختران معمولاً مي آموزند كه عصباني شدن ، رفتاري خانمانه نيست . اگر آنها عصبانيت خود را بروز دهند ديگران چه مي گويند ؟ اين بدان معناست كه زنان بيشتر عصبانيت خود را پنهان مي كنند يا آن را ناديده مي گيرند .

يك فيلم سينمايي ، مجله يا كمدي عامه پسند را تصور كنيد . شخصيت هاي مرد و زن چه احساساتي را نشان مي دهند ؟ شخصيت آنها شبيه كيست ؟ فكر مي كنيد اين شخصيت ها به مردان و زنان در خصوص احساساتشان چه پيغامي مي دهند ؟

جنبه مثبت عصبانيت

عليرغم نحوه بروز عصبانيت آن چنان كه ديده مي شود ، اين احساس در زندگي ما مي تواند مفيد باشد و در دستيابي به موارد ذيل به ما ياري رساند :

- براي نيل به اهداف ، كنترل موقعيت هاي اضطراري و حل مشكلات

- كمك به بروز استرس ها و فشارهاي عصبي به شيوه اي صحيح

- صحبت با ديگران در خصوص احساسات خود

- برانگيختن تغييرات در جهت عدالت اجتماعي

در گذشته كه زنده ماندن كار پر مشقتي بود عصبانيت براي ادامه بقا سهم مهمي ايفا مي كرد . وقتي مردم بدوي امنيت خود را از سوي حيوانات وحشي يا دشمنان در خطر مي ديدند مقادير زيادي تركيبات شيميايي از طريق حس عصبانيت وارد مغز مي شد . اين تركيبات شيميايي قدرت بسيار زيادي براي فرار كردن ، ايستادن و درگير شدن با مهاجمان ، تمركز داشتن در طي درگيري و كاهش حس درد تأمين مي كرد.

چنين واكنش هايي ، بخشي از نحوه عكس العمل بدن براي دفاع از خود و كمك به واكنش در مقابل موقعيت هاي خطر ساز يا تهديد كننده هستند .

در زندگي امروزي ، عصباني شدن در موارد زير مفيد است :

- وقتي كه با شما رفتار نامناسبي صورت گرفته يا به احساستتان صدمه خورده است .

- كمك به حفظ احساسات مثبت

- كمك به اعتماد به نفس و دفاع از حقوق فردي

- نشان دادن عدم تأييد نقض قوانين يا معيارهاي اجتماعي .

ايجاد تغييراتي در شيوه حيات جامعه . وقتي گروهي از مردم به خاطر مسائل يكسان عصباني مي شوند ، اغلب به يكديگر مي پيوندند تا آن موقعيت را تغيير دهند مانند تظاهرات عليه رژيم يا اعتراض عليه جنگ .

نكته : عصبانيت مي تواند مفيد باشد اما تنها با اين شرط كه به روش مؤثري آن را بروز دهيد و به خود يا ديگران و يا به اموال آسيب نرسانيد .

جنبه ي منفي عصبانيت

برخي مردم معتقدند عصبانيت هميشه منجر به طغيان مي شود و در نتيجه ي انواع مختلف خشونت ، يا حتي آزار و اذيت كودكان به وجود مي آيد . افراد ديگر معتقدند از آنجا كه بروز عصبانيت نامعقول است بايد آن را پنهان كرد . بروز عصبانيت به اين شيوه مي تواند براي خود فرد ، ساير افراد يا براي مسائل مهم در زندگي وي ، منفي ، مخرب و زيان آور باشد .

اگر به كرات عصباني مي شويد ، بدانيد كه:

- در حفظ دوستان ، شركاء ، خانواده يا كار خود دچار مشكل مي شويد .

- خود و سايرين را به شدت ناراحت مي كنيد .

- خودتان و ديگران را ( اغلب آنهايي را كه دوستشان داريد ) مي رنجانيد.

- در نهايت تنها و غمگين مي شويد .

- و يا عصبانيت شما به خشونت منجر مي شود كه غير قانوني است و احتمالاً دستگيري يا ساير جرائم را به دنبال خواهد داشت .

- عصبانيت مي تواند زندگي شما را زير سلطه خود درآورد .

اگر فرد افسرده باشد يا كمتر زندگي خود را كنترل كند ، گاهي اوقات از عصبانيت براي تدبير يا ترساندن ديگران استفاده مي كند ؛ زيرا اين حالت حس توانايي و قدرت و كنترل برافراد پيرامون را ايجاد مي كند و حفظ رابطه را با مشكل روبرو مي سازد و مي تواند منجر به احساس گناه يا شرم شود . چنين احساساتي ، اعتماد به نفس را كم و عصبانيت و تنهايي را زياد مي كند. بنابراين ، ناراحت كردن ديگران با استفاده از عصبانيت به هر نحوي هيچ وقت مطلوب نيست .

از سوي ديگر ، وقتي مردم عصبانيت خود را پنهان مي كنند اين حس در جاي ديگري بروز مي كند و خود فرد را در كنترل مي گيرد .

وقتي عصبانيت خود را پنهان مي كنيد ممكن است به نتايج زير برسيد :

- اين شيوه تنها د ركوتاه مدت كارايي دارد .

- دچار افسردگي ، كميِ اعتماد به نفس يا اضطراب مي گرديد .

- احساس بسيار بد و ناخوشايندي پيدا مي كنيد و از خود متنفر مي شود .

- به خود آسيبي مي رسانيد ، يا خود را مجازات مي كنيد .

- اغلب در برابر مسائلي كه معمولاً باعث نگراني شما نمي شوند به شدت واكنش نشان مي دهيد .

- افرادي را هدف قرار مي دهيد كه با علت اصلي عصبانيت شما هيچ رابطه اي ندارند .

اين شيوه ها مانع از مقابله سالم و مؤثر با عصبانيت مي شوند و اين بدان معناست كه عصبانيت مانند بحران عاطفي عظيم و پنهان ، براي آسيب رساندن به خود فرد يا ديگران در انتظار فرصت است .

ادامه دارد
Captain
Captain
نمایه کاربر
محل اقامت: تهران
سپاس‌های ارسالی: 42 بار
سپاس‌های دریافتی: 99 بار
تماس:

پست توسط mach1 »

سلام
sara خانم ممنون جالب بود :smile:
من معمولا دير عصباني ميشم خيليم زود دوباره آروم ميشم ولي اگه عصباني بشم يا خودمو ميتونم كنترل كنم كه هيچي ولي بعضي مواقع كه نتونم خودمو كنترل كنم
ديگه خدا طرفو بيامرزه :( ولي مغمولا من :grin: اينجوريم
Captain II
Captain II
نمایه کاربر
سپاس‌های ارسالی: 2 بار
سپاس‌های دریافتی: 64 بار

پست توسط sara »

mach1,
اخرش نفهمیدیم چی شد ؟عصبانی میشید نمیشید ؟
بعد عصبانیت اروم میشید ؟یا اینکه ........... :grin:
Captain
Captain
نمایه کاربر
محل اقامت: تهران
سپاس‌های ارسالی: 42 بار
سپاس‌های دریافتی: 99 بار
تماس:

پست توسط mach1 »

سلام
sara اول از همه من آدمه آروميم كم عصباني ميشم اگه هم عصباني شم ...............
بي خيال توضيح سخته :grin:
فكر نكنم آدم اينجوري كسي ديده باشه :(
Major I
Major I
نمایه کاربر
محل اقامت: بغل خونه همسايمون
سپاس‌های ارسالی: 1 بار
سپاس‌های دریافتی: 31 بار
تماس:

پست توسط arian »

سلام
مطلب جالبي نوشتيد سارا :smile:
بهرحال همه افراد عصباني ميشن اين طبيعي ولي كنترل كردن سخته
تا حالا به معني کلمه مادر دقت کردي
Old Moderator
Old Moderator
نمایه کاربر
سپاس‌های ارسالی: 158 بار
سپاس‌های دریافتی: 747 بار

پست توسط Leila »

درسته
بالاخره هر كسي عصباني مي شه
ولي اين خوبه كه بتونه موقع عصبانيت خودشو كنترل كنه و تصميم نا به جايي نگيره
كه بيشتر حوادث هنگام عصبانيت اتفاق مي افته :-(
اگر مي توانستيد خريدار باور باشيد، كدام باور از همه برايتان مفيد تر بود؟؟
Old Moderator
Old Moderator
نمایه کاربر
محل اقامت: تهران. شهرک اکباتان
سپاس‌های ارسالی: 4 بار
سپاس‌های دریافتی: 186 بار

پست توسط ARMIN »

سلام
من زماني که عصباني مي شم هيچ کس رو نمي شناسم و بسيار خطرناک مي شوم ولي به زودي شايد کمتر از 5 دقيقه به حالت عادي بر مي گرم. هميشه وقتي عصباني هستم به زور 5 دقيقه تحمل مي کنم تا کاري انجام ندم بعد همه چي درست مي شه. :-)
Don't play games with the ones who love you
Major I
Major I
نمایه کاربر
محل اقامت: بغل خونه همسايمون
سپاس‌های ارسالی: 1 بار
سپاس‌های دریافتی: 31 بار
تماس:

پست توسط arian »

ولي اين خوبه كه بتونه موقع عصبانيت خودشو كنترل كنه

ليلا كاملا موافقم / حوادث ناگواري كه براي يك لحظه عصبانيت پيش امده كم نيستند
تا حالا به معني کلمه مادر دقت کردي
Old Moderator
Old Moderator
نمایه کاربر

پست توسط Leila »

اين خيلي بده كه اقا ارمين
توي همون 5 دقيقه كه كلي خطرناك مي شين ممكنه خيلي اتفاقات ناگوار رخ بده.
Old Moderator
Old Moderator
نمایه کاربر
محل اقامت: تهران. شهرک اکباتان
سپاس‌های ارسالی: 4 بار
سپاس‌های دریافتی: 186 بار

پست توسط ARMIN »

سلام
تا حالا هم خيلي شده. يکبار به خاطر همين 5 دقيقه بلايي سر دوستم آوردم که ديگه هيچ وقت نشد جبرانش کنم. ولي بايد سعي کنم خودم و حسابي کنترل کنم چون خيلي زوذ آروم ميشم.
Don't play games with the ones who love you
Old Moderator
Old Moderator
نمایه کاربر

پست توسط Leila »

واي
پس ما هم بايد مواظب خودمون باشيم كه خداي نكرده شما رو عصباني نكنيم
كه معلوم نيست چي سر خودمون و كامپيو ترمون بيارين :-)
New Member

پست توسط khorzukhan »

سلام دوستان من رو هم بازي بديد از وقتي اينجا عضو شدم هيچ کس تحويلم نگرفته :lol:
ارسال پست

بازگشت به “روانشناسي و روان پزشكي”