دعوت ازمدرسان تارجهت گفتمانی درباره مکاتب تارنوازی
مدیر انجمن: شوراي نظارت
-
- سپاسهای دریافتی: 4 بار
دعوت ازمدرسان تارجهت گفتمانی درباره مکاتب تارنوازی
براساس آنچه ازمحضراستادم داریوش پیرنیاکان آموخته ام وتجربه شنیداری ومطالعاتی بابضاعت اندکی که دارم همکاران و دوستان نوازنده تارکه دوره ردیف تدریس میکنند همانطورکه درسایت مجله هنروموسیقی درج کردم دعوت میکنم درخصوص مکاتب تارنوازی مباحثی باهم آغازکنیم:اگربخواهیم مکاتبی بطوربارزبرای تارنوازی قائل شویم:ابتداازمیرزاعبدالله وآقاحسینقلی آغازمیکنیم که سرسلسله موسیقی دستگاهی ایران زمین هستند.توضیحا عرض میکنم خاص تارمی اندیشیم وازجایی آغازمیکنیم که حافظه تاریخی موسیقی ورپرتوارملودیک موسیقی دستگاهی ماراقویایاری میدهد.خصوصیات این دومکتب قویا حاکی ازروایت ردیف واستفاده کامل یاقوی ازجملات ردیف وتکنیکهای مضرابی ودسته بندیهای مضرابی مبتنی برردیف میباشد.مکتب دیگرتارنوازی نسل بعدازاین بزرگواران است که نمونه شاخص آن مرحوم درویش خان است.خصوصیات تارنوازی ایشان:استفاده ازمضرابهای ریزدرشت ترنسبت به قدماواستفاده ازویبراسیونهای شاخص ونیزدستیابی به بیان ملودیک خاص وخلق فرمهای بدیع مثل پیش درآمد.دراین دوره استفاده فراوان ازمضراب ریزواستفاده فراوان ازجملات ملودیک ردیف دیده میشود.ازدیگرمکاتب تارنوازی ازمرحوم استادوزیری میتوان یادکردکه نستوه واستواردرراه اعتلای موسیقی ایرانی به گونه ای نوین پابه میدان نهاد.ازخصوصیات نوازندگی ایشان استفاده ازپاساژهای طولانی وپرشهای انگشت بااکتاوهای دورواستفاده ازتمام سیمهاوقابلیتهای تارونیزچابکی مضراب وپنجه رامیتوان نام برد.ازدیگرمکاتب تارنوازی میتوان ازشخصیتی کم نظیریادکرد:استادعلی اکبرخان شهنازی.ازخصوصیات نوازندگی ایشان:استفاده ازدوبل سیم جهت دستیابی به بیانی تازه تر.استفاده ازنتهای موازی برروی دسته ساز.استفاده فراوان ازویبراسیونهای طولی وچابکی مضراب وپنجه.ایجاددسته بندیهای مضرابی ابداعی ومتفاوت باقدما.ایجادردیف دوره عالی برای تار...این مقدمه به عنوان ایجادبابی جهت یک گفتمان صمیمی تقریر ومعروض داشته شد.
-
- سپاسهای ارسالی: 1 بار
- سپاسهای دریافتی: 1 بار
Re: دعوت ازمدرسان تارجهت گفتمانی درباره مکاتب تارنوازی
سلام دوست عزیز
من شاگرد ارشد تهماسبی بودم.سالها.بعد با مجید درخشانی کار کردم و الان با اقای لطفی کار میکنم
1 سال هم با اقای ظریف کار کردم
بله تمام گفته هات درست
البته شیوه ی نوازندگی استاد شهنازی را باید اضافه کرد
اما همان ادامه ی مکتب وزیریه
من شاگرد ارشد تهماسبی بودم.سالها.بعد با مجید درخشانی کار کردم و الان با اقای لطفی کار میکنم
1 سال هم با اقای ظریف کار کردم
بله تمام گفته هات درست
البته شیوه ی نوازندگی استاد شهنازی را باید اضافه کرد
اما همان ادامه ی مکتب وزیریه
-
بیشتر توجه داشته باشیم که:
موضوع بحث ..مکاتب.. تار نوازیه نه ..شیوه های.. تارنوازی
مکتب نوازندگی یا مکتب موسیقی تعریف متفاوتی نسبت به شیوه ی نوازندگی و شییوه ی کار دارد
موضوع بحث ..مکاتب.. تار نوازیه نه ..شیوه های.. تارنوازی
مکتب نوازندگی یا مکتب موسیقی تعریف متفاوتی نسبت به شیوه ی نوازندگی و شییوه ی کار دارد
-
یکی دیگر از مکاتب تار نوازی مکتب (رادیویی) است
استاد جلیل شهناز و اقای فرهنگ شریف از نوازندگان این مکتبند
شاید هم اقای کسایی
ساز زدن پشت میکروفن مهارت و تکنیک خاص لازم دارد.چون میکروفن کوچکترین صداها را تقویت میکند و به گوش شنونده میرساند
در ضمن میکروفن امکاناتی هم به نوازنده میدهد
مثل اکو و طنین و......
استاد جلیل شهناز و اقای فرهنگ شریف از نوازندگان این مکتبند
شاید هم اقای کسایی
ساز زدن پشت میکروفن مهارت و تکنیک خاص لازم دارد.چون میکروفن کوچکترین صداها را تقویت میکند و به گوش شنونده میرساند
در ضمن میکروفن امکاناتی هم به نوازنده میدهد
مثل اکو و طنین و......
-
سلام دوست عزیز.درمورد مکتب رادیویی بله من تمام مکاتب را ننوشتم وصرفا همانجورکه گفتم باب مفاتحه ای بازکردم.نمیتوان گفت مکتب رادیویی بلکه شیوه رادیویی است.چون مکتب ویژگیهایی داردواستفاده ازتکنولوژی ضبط نوعی بیان است ونه مکتب.مکتبدار بایدچارچوب نظری ملودیک ارایه کند.اینکه مکتب استادشهنازی ادامه راه استادوزیری است نه.چون شهنازی خوراک خاص خودرابه شاگردمیدهد پس موازی راه اوست نه درعرض آن.بحث هم مکتب است ونه شیوه واستیل..باارادت.
-
سلام دوست عزیز.درمورد مکتب رادیویی بله من تمام مکاتب را ننوشتم وصرفا همانجورکه گفتم باب مفاتحه ای بازکردم.نمیتوان گفت مکتب رادیویی بلکه شیوه رادیویی است.چون مکتب ویژگیهایی داردواستفاده ازتکنولوژی ضبط نوعی بیان است ونه مکتب.مکتبدار بایدچارچوب نظری ملودیک ارایه کند.اینکه مکتب استادشهنازی ادامه راه استادوزیری است نه.چون شهنازی خوراک خاص خودرابه شاگردمیدهد پس موازی راه اوست نه درعرض آن.بحث هم مکتب است ونه شیوه واستیل..بنابراین شهنازی خوددارای مکتب است.هیچگونه شباهتی نه به لحاظ بیان وسنوریته سازونه نوع استفاده ارتکنیکهای مضرابی درسازاین دووجودندارد.