موضوع رو با گفتن تاریخچه مختصری از یوگا آغاز می کنم.
ردپاي رشته يوگا به 4000 سال پيش در دره ايندوس(پاکستان کنونی) باز ميگردد. و از اجزاء اصلي آيورودا، يكي از كهنترين سيستمهاي درماني جامع در دنيا، است كلمه يوگا از ريشه سانسكريت يوج به معناي به هم پيوستن، يگانگي و ... مشتق شده است.
در حدود 2500 سال پیش عارف بزگ هندی به نام پتنجلی اولین کتاب را در مورد یوگا به رشته تحریر در آورد. این کتاب باعث شد که یوگا از حالت خاص خود به حالت عام در آید. پیش از این یوگا جز، اسرار و رموز هندی ها محسوب می شد و فقط به افراد خاصی که دارای شرایط ویژه ای بودند آموزش داده می شد.کتاب پتنجلی با نام یوگا سوترا به یوگا عمومیت بخشید. سوترا به معنی سوره یا عبارات کوچک است. این کتاب شامل 196 سوتره است.
شیوه های مختلف یوگا وجود دارد که از مهمترین آنها می تونیم به موارد زیر اشاره کنم
(Bhakti) طريق صميميت و عشق، (Hatta) طريق بدن، (Jnana) طريق حكمت و دانش، (Karma) طريق خدمت و عمل و (Raja) طريقت مراقبه و معنويت و آشتانگا (Ashtanga) شكلي از يوگا است كه روي فعاليتهاي جسمي تاكيد ميكند و توليد گرماي دروني بدن را يكي از اجزاي اصلي تمرينها ميداند.
شیوه ای که پتنجلی در کتاب خود ارایه کرده همان آشتانگا یوگا یا یوگای هشتگانه است. این هشت مرحله عبارت اند از:
1-یاما: رفتار اجتماعی
2-نیاما: رفتار فردی
3-آسانا: حرکات ورزشی یوگا( که در ایران به یوگا معروف است و مردم با شنیدن کلمه یوگا این بخش از یوگا رو تصور می کنند.)
4-پرانایاما: تکنیک های تنفسی
5-پراتی هارا: کنترل احساسات, عواطف و هیجانات
6-دارنا: تمرکز فکر
7-دیانا: مدیتیشن یا مراقبه
8-سامادی: یکی شدن با هستی
باید اضافه کنم که یوگایی که امروزه در جهان انجام می شود همان آشتانگا یوگاست که در بالا به مراحل آن اشاره کردم.
شيوهي تمرينات يوگا، هماهنگي بدن، ذهن و روح و هدف آن بالا بردن كيفيت زندگي است. اولين كلاس يوگا در ايالات متحده در سال 1893 در شيكاگو برگزار شد. در حال حاضر بيش از 12 ميليون آمريكايي تمرينات يوگا را به طور منظم و مرتب انجام ميدهند و در اكثر محلههاي اروپايي مراكز يوگا و مراقبه فعال ميباشند. يوگا بر معنا يافتن زندگي، هماهنگ نمودن احساسات، مراقبت بهداشتي اوليه و بهبودي بيماريها تاثير ميگذارد. اگر چه از بسياري ديدگاهها يوگا فعاليتي براي تمدد اعصاب است، يوگا بيشتر شيوههايي در هنر زيستن است كه با تمرينات بدني، ذهني، روحي و اجتماعي، شكل مي گيرد.
افراد با هر سن و هر سطح توانايي و آمادگي جسمي ميتوانند يوگا را به عنوان يك تمرين منظم به منظور كمك به آرامش ذهني (و در نتيجه سامان دهي استرسها) انجام دهند، همچنين ميتواند وسيلهاي براي هوشيارتر شدن جسم، آمادگي براي فعاليتهاي سنگين ورزشكاران حرفهاي و يا به عنوان اولين گام در راه رسيدن به يك برنامهي ورزشي منظم، باشد.
هدف از انجام تمرينات آن است كه ذهن و جسم را از يك جايگاه ناراحت و ناهماهنگ به جايگاهي راحت و هماهنگ برساند. در نتيجه بايد يك فرايند لذت بخش باشد نه آزار دهنده و بايد لذت بخش انجام شود نه با سختي و زحمت. بنابراين به جاي باور عمومي تا رنج نبري، گنج نبري، شعار يوگا اين است؛ تا رنج نبري، رنج نبري!
منتظر مطالب کامل تری راجع به قسمت های مختلف آشتانگا یوگا و فلسفه آن باشید.
شما رو به آگاهی مطلق می سپارم.