دست مزدهای کم، دردسرهای زیاد
تقریباعادت همیشگی ایرانیها شده بود که در تیتراژ سریال فرار از زندان زمانی کهبه اسم آهنگساز می رسند دکمه pause را فشار دهند و به همدیگر نام رامینجوادی را نشان دهند و بگویند آهنگساز فیلم یک ایرانی است! رامین جوادی اگرچه با فرار از زندان برای ما شناخته شد اما خیلی قبل ترش برای خورههایموسیقی فیلم شخصیت شناخته شدهای بود. زندگینامه مختصر و فیلمهایی کهبرایشان موسیقی ساخته است را همین بغل برایتان گذاشتهایم تا سندی باشدبرای این حرفمان. او برای آنهایی که صرف ایرانی بودن یک آدم موفق بهخودشان می بالند گزینه خوبی برای افتخار کردن است. برای گپ زدن با او هزارتا بهانه داشتیم. اینکه ایرانی است، فرار از زندان را خیلیهایمان دیدهایم، با هانس زیمر(که در ایران او را با موسیقی گلادیاتور و شیرشاهمیشناسیم) همکاری داشته است، نامزد جایزههای گرمی و امی شده است که درحد اسکار موسیقی از آنها یاد می شود. رامین جوادی درآلمان به دنیا آمدهاست و نمی تواند فارسی صحبت کند، خیلی رک است و متاسفانه بر خلاف عادتهنرمندان در جواب سوالات به اندازهای که لازم است جواب می دهد و همه اینها باعث می شود، شاید، مصاحبه کوتاه تر از آن چیزی که فکر میکردیم از کاردر بیاید. وقتی متوجه شد فرار از زندان در ایران دوبله شده است و طرفدارهای پر و پا قرص زیادی هم دارد معطل نکرد و با وجود اینکه سخت مشغولآهنگسازی سریال فلش فوروارد بود قرار مصاحبه را هماهنگ کردیم. در تنظیماین مصاحبه مدیر برنامه های رامین-برایس جاکوبز- خیلی به ما کمک کرد. اینشما و این هم صحبتهای اختصاصی رامین جوادی.
مدیر برنامه های تو به ما گفت این روز ها حسابی سرت شلوغ است،مشغول چه کاری هستی؟
دارمروی سیزن آخر سریال فلش فوروارد کار می کنم. هر هفته برای هر قسمت اینسریال به صورت مجزا باید آهنگ بسازم و همین تمام وقت من را می گیرد. اصولاکار کردن با کنداکتور فشرده و بدون وقفه تلوزیونی بسیار وقت گیر است.البته خیلی خوب است که هنوز مجموعه های تلوزیونی ای هستند که آهنگسازانآنها باید به این شکل برایشان موسیقی بسازند، انگار موسیقی به صورت زندهپخش میشود.
به موسیقی سنتی و فولکلوریک ایران گوش می کنی؟
منآن طور که باید و شاید موسیقی ایرانی گوش نمیکنم. وقتی به خانه فامیلهایایرانیام میرویم حسابی موسیقی ایرانی گوش میدهیم. ویولون ایرانی راخیلی دوست دارم. در این سبک از نوازندگی ویولون احساسهای انسانی خیلینمود پیدا میکنند.
موسیقی فیلمهای ایرانی را هم گوش میدهی؟
من چون فارسی بلد نیستم خیلی با فیلمهای ایرانی آشنایی ندارم. بنابر این موسیقی فیلمهای ایرانی را هم خیلی کم شنیدهام.
به نظرت ساختن موسیقی فیلم با استفاده از دستگاه ها و ملودی های ایرانی جالب ازآب در می آید؟
نکتهچالش بر انگیز و هیجانی ساختن موسیقی فیلم، این است که تهیه کنندهها ازتو میخواهند در سبکها و نحلههای مختلف موسیقی بسازی. من همیشه دوستدارم در فرهنگها و ملیتهای گوناگون همه دنیا دنبال تونالیتههایجورواجور بگردم.
بیشتر دوست داری برای کدام ژانر های سینمایی موسیقی بسازی؟
من درام را ترجیح می دهم. اما تنوع در ژانرها هم برایم الهام بخش است. اگر همیشه برای یک نوع فیلم های خاص موسیقی بسازم کسل می شوم.
بااینکه می گویی درام را ترجیح می دهی، اکثر فیلم ها و سریال هایی کهبرایشان موسیقی ساخته ای اکشن هستند، ایده اصلی برای ساختن موسیقی فیلمهای اکشن چیست؟
فکر میکنم اینکه یک موسیقی اکشن را جالب از آب دربیاوری همیشه یک چالش بزرگ است. خیلی پیش میآید که برای یک صحنه طولانیباید یک قطعه موسیقی طولانی ساخت. آن وقت مهم است که بتوانی روانی و سیالبودن قطعه را درست در بیاوری. مسئله دیگر این است که در صداگذاری این نوعفیلم ها از افکتهای صوتی زیادی هم استفاده می شود. من تلاش می کنم موسیقیای بنویسم که علاوه بر اینکه با افکت ها همپوشانی نداشته باشد، بتواند درکنار آن ها گوش شنونده را به بهترین نحو تحت تاثیر قرار دهد.
به نظرت مهمترین عامل موفقیت در هالیوود چیست؟سماجت یا شانس؟
صنعتهالیوود! یعنی کار طاقت فرسا. ببین، شاید یک دفعه یک دری کاملا شانسی بهروی تو باز شود، اما برای عبور از آن در فقط کار زیاد است که می تواند بهتو کمک کند.
چطور با هانس زیمر آشنا شدی؟ کار کردن با او چطور بود؟
مناز طریق یکی دوستان صمیمیام و به صورت بسیار اتفاقی با هانس آشنا شدم. اومربی بسیار شایستهای بوده و هست. کار کردن در کنار او همیشه باعث افتخارمن است.
دوست داری با کدام کارگردان به عنوان سازنده موسیقی همکاری کنی؟
منعاشق این هستم که یک روز بتوانم با کلینت ایستوود کار کنم. فیلم های اوداستان های فوق العادهای دارند، به خوبی هم کارگردانی شدهاند. من همیشهاز دیدن فیلم های او لذت میبرم.
برای ساختن موسیقی فیلم ها و سریال ها چقدر دستمزد می گیری؟
نه به قدر کافی.
چطور برای ساختن موسیقی فرار از زندان انتخاب شدی؟
مدیربرنامه هایم(برایس) من را ترغیب کرد که برای پریزن بریک موسیقی بسازم. باتهیه کنندگان سریال قراری گذاشت و بعد از صحبت های اولیه به سرعت مشغولکار شدم وقتی تدوین اولیه سریال را دیدم جا خوردم. اصلا فکر نمیکردم کهسریال انقدر خوب شده باشد. من حس میکنم جزیی از قسمتهایی هستم کهبرایشان آهنگ ساختهام. همیشه به اینکه در گروه سازنده فرار از زندانبودهام به خودم افتخار میکنم.
رویای بچگی هایت این بود که یک آهنگساز معروف شوی؟
اوایلفکر می کردم که دکتر بشوم، اما خیلی زود تصمیم گرفتم در حوزه موسیقیفعالیت کنم. همیشه میخواستم برای فیلم موسیقی بسازم. رابطه ای که در یکفیلم بین موسیقی و جنبههای دراماتیک اتفاق میافتد همیشه من را جذب خودشمی کند.
روند ساختن موسیقی برای یک فیلم در هالیوود چطور است، از اول فیلمنامه را میخوانی یا فیلم تدوین شده را می بینی؟
بعضیوقتها فقط متن را می خوانم و صرفا بر اساس داستان شروع می کنم به نوشتنقطعه های موسیقی. اما بیشتر اوقات فیلم را میبینم و بر اساس خوراکهایتصویری که به من می دهد موسیقی مینویسم. بعد با تهیه کنندگان و کارگردانفیلم درباره تک تک سکانسهای فیلم بحث میکنیم. در حین کار، هر قطعهموسیقی که نوشته می شود را در اختیار عوامل می گذاریم تا درباره آن گفتگوکنیم تا در نهایت به یک نتیجه به در بخور و شنیدنی برسیم.
نامزدی جایزههای معتبری مثل گرمی و امی، چقدر به تقویت جایگاه حرفهایات کمک کرد؟
نامزدشدن در این جایزههای معتبر واقعا غرور آفرین است. بعد از سال ها کار بیوقفه حس خوبی به آدم دست میدهد. اما مطمئن نیستم که این نامزد شدن هادقیقا چه کمکی به پرکار شدن من در صنعت موسیقی فیلم میکند. فقط امیدوارمتوجه فیلمسازان را به من جلب کند.
خودت کدام یکی از فیلم هایی که برایشان موسیقی ساختهای را بیشتر از همه دوست داری؟
Beatthe drumرا خیلی دوست دارم. شاید چون اولین فیلمی بود که برایش موسیقی میساختم. از طرفی من چون از بچگی عاشق کتاب های کمیک استریپ بودم، خیلی خوشبه حالم شد که روی موسیقی فیلم های Batman Begins و Iron Man. کار کردم.
یکسری از موسیقی های فیلم هست که خیلی از جوان ها ایرانی به آن ها گوش دادهاند، املی، گلادیاتور ،ماتریکس و کار های انیو موریکونه، نظرت درباره آنها چیست؟
تمام این موسیقی هایی که نام می بری از آثار بزرگ موسیقی فیلمهستند. کارهای فوق العاده ای که به خوبی حال و هوای فیلم را پوشش می دهندو منتقل می کنند. این موسیقی ها مثال هایی هستند که نشان می دهند موسیقیدر انتقال احساسات مورد نظر کارگردان یک فیلم تا چه اندازه تاثیر گذار واساسی است.
بيوگرافي رامین جوادی (آهنگساز سريال پر طرفدار فرار از زندان)

رامین جوادی آهنگساز سریال پریزن بریک است. در آگوست سال ۲۰۰۷، اینساندترک منتشر شد. به علاوه جوادی با همکاری فری کورستن Ferry Corsten،نسخه میکس شدهای از موسیقی متن پریزن بریک را در سال ۲۰۰۶ منتشرکردهاند.
رامین جوادی (متولد ۱۹۷۴ در دویسبورگ، آلمان) آهنگساز ایرانی-آلمانی تبارموسیقیهای فیلم و تلویزیون است. پدر او یک مهاجر ایرانی بود.
جوادی بابت ساخت موسیقیهای مکمل، ارکستراسیون و دستیاری هانس زایمر درفیلمهایی مانند «بتمن میآغازد» و «دزدان دریایی کارائیب: نفرین مرواریدسیاه» شهرت دارد. او به عنوان آهنگساز فیلمهای تیغ: «سهگانگی»، «از غباربپرس»، Open Season و «آقای بروکز» فعالیت کرده است. جوادی و پل وستربرگبه خاطر آهنگسازی برای Open Season به صورت مشترک برندهٔ بیست و دومیندورهٔ جایزه موسیقی فیلم و تلویزیون جامعهٔ آهنگسازان، نویسندگان و ناشرانآمریکا شدهاند.
او کار موسیقی خود را با نواختن گیتار در چند گروه آلمانی آغاز کرد و پساز اینکه تصمیم گرفت برای تحصیل در زمینه موسیقی فیلم و اجرای گیتار بهکالج موسیقی برکلی (Berklee) در آمریکا بیاید، عضو گروه موسیقی MyFavourite Relative شد. رامین در سال ۲۰۰۰ به کالیفرنیا نقل مکان کرد و بهگروه Media Venture پیوست و کار آهنگسازی و تنظیم را اغاز کرد. او برایفیلمهای ماشین زمان، K-19، ند کلی (Ned Kelly) و موازنه (Equilibrium) وفیلم بسیار موفق دزدان دریایی کارائیب (Pirates of the Caribbean) همکارآهنگساز – کلاوس بدلت (Klaus Badelt) - بود. مدتی بعد او اولین موسیقی متنسولوی خود را برای فیلم Blade Trinity ساخت و پس از همکاری با رندی ادلمن(Randy Edelman) در فیلم پسر ماسک (Son of the mask)، وارد تیم آهنگسازان«بتمن میآغازد» شد.
جوادی همچنین برای مجموعههای تلویزیون آهنگسازی کردهاست. از آن جملهمیتوان به مجموعههای تلویزیونی آستانه Threshold، تیغ: مجموعه Blade:The Series و همین سریال فرار از زندان اشاره کرد. وی برای مورد، در سال۲۰۰۶ نامزد جایزه امی «برجستهترین موسیقی زمینه اصلی» شد. جوادی در سال۲۰۰۸، با موفقیت آهنگسازی فیلم مرد آهنین را انجام داد.
اما در مورد سریال پریزن بریک، جالب است بدانید که شبکه تلویزیونی M6فرانسه به جای تم آغازین اصلی سریال پریزن بریک، ترانهای از یک خوانندهرپ به نام Faf Larage را پخش میکند، نام این ترانه Pas le temps است.
در آلمان و بلژیک هم ترانهای شاخته شده به وسیله آزاد Azad و عادل تعویلAdel Tawil و همچنین ترانهای با اجرای Leki به نام Over the Rainbow پخشمیشود.

خارج از مبحث بود اما احساس کردم گفتنش شاید برای برخی دوستان جالب باشد.